Jokainen työ on arvokasta 04 February, Feb 2016 - 19:11
Tästä lähti aikamoinen keskustelu, ja olen siitä todella kiitollinen. Aihe on tärkeä, ja hyvä, että siitä puhutaan. Kaikki kommenttinne on luettu ja ajatuksia heräsi paljon. Sen sijaan, että vastaisin jokaiselle kommentoijalle erikseen, päätin nivoa ajatuksiani yhteen uudeksi postaukseksi.
Useampi kommentoija rajasi oikean työn koskemaan “yhteiskuntahyödyllisiä ammatteja”. Listalta löytyi mm. terveydenhuollon piirissä työskentelevät, teiden ja rakennusten kunnostajat, opettajat ja lakimiehet. Mielestäni tässä on juurikin se koko ongelman ydin. Ei osata katsoa asiaa avarammin. Arkkitehti suunnittelee tilan, jotta siitä tulee käytännöllinen. Talonrakentaja rakentaa talon. Sisustusbloggaaja taas tarjoaa ideoita siihen, miten saat kodistasi omannäköisen ja viihtyisän.
Ei me pärjätä pelkillä talonrakentajilla. Tarvitsemme kaikkia ammattiryhmiä.
On aika mustavalkoista rajata “oikeista töistä” eli “yhteiskuntahyödyllisistä ammateista” kokonaan pois esimerkiksi yhteiskunnan hyvinvointia lisäävät alat. Turhan alan piiriin oli kommenteissa listattu niinkin vaatimaton käsite kuin kulttuuri. Oma vapaa-aikani olisi ainakin aika harmaata kun pois otettaisiin liikuntapalvelut, elokuvat, keikat, tapahtumat, festarit, teatteri ja taidenäyttelyt. Olen siis todella kiitollinen kulttuurin parissa työskenteleville ihmisille, jotka ovat tekemässä omasta arjestani ja koko elämästäni värikkäämpää.
Ylipäätään ajatus siitä, että työt listataan tärkeysjärjestykseen tuntuu aivan naurettavalta. Kaikki työ on arvokasta. Jos kaupan kassat poistettaisiin, olisi ostosten tekeminen hankalampaa. Jos parkkipirkot lopettasivat hommansa, jengi parkkeeraisi minne sattuu. Käsite työ, syntyy tarpeesta. Ei olisi työtä, ellei olisi tarvetta.
Minulle on blogin perustamisesta asti ollut selvää miksi tätä haluan tehdä. Luin tuohon aikaan blogeja, joista tarttui tosi hyvä olo ja halusin pistää oman korteni kekoon. Iloa ja hyvää oloa kun ei liiaksi voi olla. Vaikka ajatukset ovatkin vuosien kuluessa päivittyneet, on ihmisten inspiroiminen ollut minulle aina se tärkein asia. Halun tartuttaa hyvää fiilistä ja vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin. Olla se tyyppi, jonka blogista lähtee inspiroituneena ja hymyssä suin.
Olen saanut lukuisia kommentteja ja meilejä siitä, miten olen blogillani vaikuttanut pysyvästi ihmisten elämiin. Jopa kaduilla on tultu pysäyttämään ja jaettu oma tarina. Ajattelen, että jos pystyn vaikuttamaan hyvällä tavalla yhteenkään ihmiseen, on omalla työlläni arvoa.
Jokaisen työn kohdalla on hyvä miettiä, että miksi teen tätä. Elämäntilanteet vaihtelevat ja on naiivia väittää, että koko työhistorian aikana jokaista työtään olisi rakastanut. Kun motiivi on selvillä, pystyy työhön kuin työhön yleensä asennoitumaan ja siitä voi saada ihan mielekästäkin. Ongelmia alkaakin ehkä heräilemään siinä vaiheessa kun huomaat ajautuneesi vuosi kausiksi työhön, josta et nauti tippaakaan, ja ainoa motiivisi on se kuun lopulla postilaatikosta tipahtava palkkakuitti.
Välillä on ihan hyvä tehdä hommia, joista ei niinkään nauti, jotta saa motivaatiota sen oman juttunsa löytämiseen. Itse olen kokenut kaikkea aina siivoajasta puhelinmyyjään ja toimistosihteeristä vaatekaupan myyjään. Nämä kaikki ovat olleet kivoja duuneja hetkellisesti, mutta olen aina tiennyt, etteivät kyseiset alat vain ole minua varten. Sen sijaan joku toinen voi nauttia näistä ihan eri tavalla. Aivan kuten minä nautin bloggaamisesta ja joku toinen ei sietäisi tätä viikkoakaan. Me ihmiset olemme erilaisia, ja se on rikkaus se. Erilaisuus on se asia, joka mahdollistaa koko yhteiskunnan pystyssä pysymisen.
Joku kommentoi siitä, että raha on kuitenkin pohjimmiltaa se ainoa syy miksi töissä käydään. Jos rahaa olisi rajattomasti, kukaan ei tekisi päivääkään töitä. Hmm, okei, jos minulle lyötäisiin miljoona euroa käteen, häviäisin varmasti maisemista joksikin aikaa ja reissailisin ympäriinsä. Sitten iskisi tarve tehdä jotain muutakin kuin roikkua riippumatossa. Asiat kuten kunnianhimo, itsensä kehittäminen ja halu edetä, vetäisivät minut takaisin työelämään. Työelämään, jossa olemisesta nautin suunnattomasti. Tämä on alani, jossa pääsen toteuttamaan itseäni ja intohimoani. Miksi ihmeessä en tekisi tätä?
Kommenteista nousi esiin ajatus siitä, että työn arvostuksesta olemme vastuussa myös me bloggaajat itse. Siihen vaikuttaa millaisen kuvan työstämme annamme blogeissamme ja sosiaalisessa mediassa. Blogi ja some pursuavat kuvia kahviloissa vietetyistä kahvihetkistä ja tuoreista tulppaanikimpuista. On aikaa treenata ja lukea lehtiä keskellä päivää.
Tästä aiheesta puhuttiin viime kesänä kun kaikkien huulilla oli somen pinnallisuus. Keskusteltiin siitä kuinka some vääristää elämiämme ja tekee meistä kateellisia. Haluaisin edelleen nähdä sen inspiroivan Instagram-tilin, jossa on kuvia toimistokaaoksesta, palavereista, kuvien editoimisesta, tarjousten suunnitteluista, videoiden kuvaamisesta ja -editoinnista, presentaatioista, kirjanpidosta, sähköpostiketjuista jne. Ketä kiinnostaa? Vastaus: ei ketään. Arjen keskelle halutaan saada piristystä, inspiraatiota ja puheenaiheita – tämä on se pohjimmainen ajatus, joka työllistää meitä bloggaajiakin. Kyse on ainakin omassa blogissani ja somessa nimenomaan valokuvaamisesta ja inspiroimisesta, ei välttämättä sillä hetkellä oikeasti tapahtuvista asioista.
xx Sara
Liiisa
Posted at 19:35h, 04 FebruarySä oot niin ihana ja noin älykäskin vielä!!! Ihan älyttömän hyvin kirjotettu teksti eri näkokulmineen, esimerkkeineen ja vertauksineen. Go girl!
saratickle
Posted at 20:04h, 04 FebruaryKääk mikä kommentti!! Huh, kiitos sinä ihana tyyppi siellä!! <3
mariamellanen
Posted at 19:53h, 04 Februarysen enempää tähän “oikea työ vs. bloggaus” väittelyyn osallistumatta haluun sanoo vaan sen, että musta on tyhmää jakaa töitä tuon mukaan ja vielä sanoa, että esimerkiksi kulttuurin parissa työskentely ei oo yhtä arvokasta, kuin muut työt. kuten jo postauksessakin sanoit, että arki olisi melko harmaata ilman kulttuurialalla työskentelevien järjestämiä tapahtumia/näytöksiä/keikkoja/jne. Itse nään ainakin blogit just samalla tavalla viihteenä, kuin joku näkee vaikka tv:n katselun, tai kirjan lukemisen, eikä kukaan oo varmaan koskaan nostanut samanlaista hulabaloota tv-ohjelmien tuottajien työn olevan “ei oikeaa työtä”, toisin kun just bloggaajien työn, joka tuntuu vuodesta toiseen tulevan aina välillä esille.
mutta hei, hauskaa loppuviikkoa sulle! 🙂
saratickle
Posted at 20:03h, 04 FebruaryKiitos kommentista, ihanaa, että oot tota mieltä! 🙂 Mahtavaa viikonloppua!
Mia K.
Posted at 20:22h, 04 FebruaryKyllä. Totta. Kaikki työ on arvokasta!
Ja, jokaisella niistä on aina oma paikkansa ja tarpeensa ?
mystery
Posted at 20:25h, 04 FebruaryKuulin kerran loistavan quoten joka menee näin:
“Don’ ask yourself what the world needs; ask yourself what makes you come alive. And then go and do that. Because what the world needs is people who have come alive”.
Word!
Nään usein varsinkin asiakaspalveluammateissa tyyppejä jotka selkeästi vihaavat sitä mitä tekevät. Ja se on niin väärin. Sillä tavalla he levittävät vaan pahaa oloa kaikkiin muihin, vaikka voisivat olla jossain levittämässä hyvää oloa.
Satya
Posted at 23:21h, 04 FebruarySori vaan, mutta niistä monista tavoista joilla voi levittää hyvää oloa ? ei makseta mitään.
Eivät työstään kettuuntuneet levitä tarkoituksella pahaa oloa. Monilla nuorempina oli Suuria unelmia. Ne eivät toteutuneet. Muuta piti tehdä. Tässä sitä ollaan. Tehdään jotain millä maksaa vuokraa.
Se ei ole väärin. Se on arkea.
mystery
Posted at 07:41h, 05 FebruaryLähinnä tässä nyt vaan haluaisin kannustaa tekemään töitä sen työpaikan eteen jossa viihtyy sen sijaan että syyttelisi kaikkia muita huonosta tilanteestaan ja velloisi itsesäälissä. Mun mielestä kukaan ei pakota olemaan oravanpyörässä paskaduunissa.
mystery
Posted at 07:46h, 05 FebruaryJa mä en nyt tietenkään tarkoita niitä joilla on aidosti superhuono tilanne elämässään, hulluna velkoja tai iso perhe elätettävänä. Tarkoitan niitä jotka voi tehdä asialle jotain, mutta eivät uskalla/jaksa/viitsi.
Satya
Posted at 13:02h, 05 FebruaryItsesäälissä vellominen ja muiden syyttely ovat sinun puoleltasi täyttä arvailua. Sinä et tiedä mitä minä tai muut ei-niin-mielekkäissä töissä itsensä elättävät ajattelevat.
Tämä on sikäli helppo keppihevonen, että ei tietenkään kenenkään täydy tehdä mitään töitä. Mutta mitkä sitten ovat vaihtoehdot? Työttömyys ja ehkä opiskelu? Henkilökohtaisesti minulla ei ole tällä hetkellä kumpaankaan varaa. Uuden tutkinnon opiskelu käy usein, jopa päivittäin, mielessäni. Se ei vain sovi tämän hetkiseen elämääni ns. ikävän duunin ulkopuolella. Elämäni työstä huolimatta, ja sen tuoman pienen mutta riittävän korvauksen avulla, on hyvin mielekästä. Työttömäksi heittäytyminen ilman todella painavaa syytä tuntuisi järjettömältä ihan vain siitä syystä, että työttämänä olet totaalisesti Kelan ja tet-palveluiden bitch. Tunnen korkeasti akatateemisesti ja ammatillisesti koulutettuja tyyppejä joiden kertomukset ovat onnistuneet peruttamattomasti muuttamaan DNA:ni tekemään mitä tahansa etten joutuisi tähän asemaan.
mystery
Posted at 14:09h, 05 FebruarySiis sä vaan ohitat mun pointin 😀 en oo missään vaiheessa sanonut ,ettenkö ymmärtäisi että joskus huonoa työtä on vaan pakko tehdä, ihan niin tyhmä en ole. Nää asiat ei sulje toisiaan pois.
Noora Pulu
Posted at 09:45h, 05 FebruaryKuitenkaan kaikki ihmiset, jotka tekevät epäkiinnostavia töitä, eivät ole naama hapankorppuna liikenteessä. Vaikka oma duuni olisi kuinka epäpalkitsevaa hyvänsä, ei nihkeä asenne työpäivää ainakaan paranna. Siinä vaiheessa, kun eteen sattuu esimerkiksi hotellikylpyhuone, jossa on paskaa puoliväliin seinää asti, on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on kiroilla ja jurputtaa paskaa pyyhkiessä. Toinen on pyyhkiä se paska ja naureskella samalla koko tilanteen absurdiudelle. Tämä oli muuten kohtaus omasta työhistoriastani. Arvaa kumpaan vaihtoehtoon paskaa pyyhkiessäni päädyin.
Työn mielekkyydestä kuitenkin valtava osa on kiinni omasta asenteesta, riippumatta siitä mitä työ itsessään on. Tuskastua voi yhtä lailla mopin varressa kuin toimistotuolillakin.
Ps. Satya, sun blogi on muuten mahtava kuvaus päivittäistavarakauppa-elämästä.
Satya
Posted at 13:11h, 05 FebruaryKiitos Noora! Kirjoituspuoli on ollut vähän hiljaista viime aikoina, kun masokististen taipumuksieni ajamana olen tehnyt ylitöitä saadakseni rahaa ulkomaanmatkaan. Mutta ei pelkoa, kyllä kynäni kohta taas ruoskii armotta tätejä ja setiä. Sellaiselle joka pitää ihmiskunnan henkistä ja sielullista evoluutiota täytenä lannanlöyhkäisenä fiktiona, ei tarvitse yhtenäkään työpäivänä kaupan kassalla pettyä.
saratickle
Posted at 03:43h, 11 MarchJokainen joutuu tekemään “paskaduunia” ainakin jossain vaiheessa. Tämähän nyt on selvä. Paperilla epämiellyttävää työtä olen minäkin joutunut tekemään, mutten ole sitä epämiellyttäväksi kokenut, koska asenne. Ja jaksan väittää, että juurikin tämä asenne on se, joka on tuonut minut tähän pisteeseen.
Tämän maapalloon mahtuu tuhansia ja tuhansia tarinoita siitä, kuinka jalaton on juossut maratonin käsillään ja kadulla asunut on päätynyt yritysjohtajaksi. Itseensä uskomisella on suuria vaikutuksia. Mikäli päivittäinen haaveesi on koulutus ja sitä kautta uusi työ, mitä ihmettä sä vielä mietit? Hae apurahaa, mieti sponsoreita, ota lainaa tai muuta pienelle paikkakunnalle, jossa asuminen opiskeluaikana olisi halvempaa, mutta älä sano, ettet pysty jos et ole vielä kokeillut kaikkea.
Satya
Posted at 01:39h, 12 MarchSuuri kiitos vastauksestasi Sara. Ennen kuin tarkennan vastauksiani, haluan painottaa etten hyökkää näillä sinua vastaan. Syy miksi näistä paistaa
hiukanvahva pessimismi on se, että samaa olen kuullut vuosien ajan kavereilta, puolitutuilta, sukulaisilta, mediasta (oksennukseen asti), self-help kirjoista yms ja tutkin jatkuvasti mahdollisuuksia perusteellisesti.Koulutus ja sitä kautta uusi työ
Meillä kaikilla on suuria piileviä kykyjä joita emme ole pystyneet tai kyenneet tuomaan esille. Meillä on myös suuria rajoituksia. Olemme ihmisiä. Koulutus on kansallisesta psyykeessämme jokseenkin yliarvostettua monilla aloilla. Esimerkiksi monet suomalaiset näyttelijät mainitsevat ylpeänä tutkintonsa teatterikorkeakoulusta. Kiinnostaako se teatteri- tai leffayleisöä? Minua ei. Mutta minua kiinnosta todella paljon onko minua tutkivalla lääkärillä oikea tutkinto eikä mikään Venäjältä ostettu todistus. Tämä on liian laaja aihe käsitelläkseni sitä tässä perusteellisesti, ja mitä ajankin takaa on koko yhteiskunnallisen työsektorin muuttuminen viimeisen 15 vuoden ajalta, kun netti sekä automaatio ovat kehittyneet huomattavasti. “Koulutus kannattaa aina.” Ei siitä mitään haittaa todellakaan ole, mutta useat tutkinnot eivät ole rahaksi vaihdettavaa valuuttaa enää.
Apurahoja hakevat kaikenmaailman taivaanrannan maalarit ja myös se todelliset helmet, visionäärit. En koe olevani visionääri tai ylivoimaisesti potentiaalinen lahjakkuus, joten hakeminen tuntuu siltä kuin vähän lottoaisi sormet ristissä. Ota lainaa? Lainaa voi ketkuilemallakin saada, mutta ei muutama ekstratonni useinkaan auta mitään villeimpiä unelmia totetuttamaan. Saman henkisten ja omistatuneiden yksilöiden löytäminen on mielestäni miljardi kertaa arvokkaampaa, koska suuria juttua eivät monetkaan yksin toteuta. Muuta pienelle paikkakunnalle? Ei kiitos. Olen ennakkoluuloinen tässä. Mitä suurempi paikkakunta sitä paremmat mahdollisuudet löytää kaltaisiani “friikkejä”. Pois lukien netin. Siellä voi löytää oman heimonsa mistä vain.
Kaikkea ei voi kokeilla. Nykyinen arki ja sen ylläpito haastaa jatkuvasti. Ja oikeesti…kokeilla kaikkea, ei siihen ole mahdollisuuksia kuin erittäin harvoilla ja varakkailla.
kkaisla
Posted at 20:31h, 04 FebruarySinä oot minun lempibloggaaja <3 Minun illat on ainakin sun työsi ansiosta aina hitusen parempia!
saratickle
Posted at 03:43h, 11 March<3
är
Posted at 20:39h, 04 FebruaryMoikka! Nykypäivänä työt ovat muuttuneet kovasti muuttuneen maailman mukana, ja niin se pitää mennäkin. Mieheni pelaa ammatikseen jääkiekkoa ja se on hänen unelma-ammattinsa ollut pienestä pitäen. Eihän sekään kenenkään maailmaa paranna tai ole yhteiskunnan kannalta hyödyllinen. Ihmiset katsovat jääkiekkoa viihteen vuoksi ja sama pätee blogeihin; ihmiset hakevat blogeista viihdettä ja inspiraatiota. Jos esimerkiksi bloggaaminen tai jääkiekko on työntekijän omasta mielestä unelmaduuni niin en ymmärrä kenenkään kritisoivaa mielipidettä siitä. Kukin tekee työkseen sitä mistä nauttii ja ne ketkä eivät tee ovat juuri näitä kitisijöitä 😉 kiitos huikeasta blogista, joka piristää päiviäni usein!
saratickle
Posted at 03:54h, 11 MarchJuurikin näin. Viihde on tänäpäivänä ala, joka työllistää paljon ihmisiä ja ihan jokainen meistä tarvitsee viihdettä elämäänsä 🙂 Ja ne, jotka eivät ymmärrä blogeja tai seuraa urheilua, voivat ajatella tämän niin, että me ollaan kaksi työtään rakastavaa tyytyväistä ihmistä, joiden onnellisuudella on ihan varmasti vaikutuksia tähän maailmaan.
Milja1
Posted at 21:03h, 04 FebruaryKommentoin nyt varmaan ekaa kertaa ikinä mihinkään blogiin, mut aivan pakko ilmottaa; OLEN SANATON.
Nimim. Sun uus fani. YOU GO GIRL!!!! :*
saratickle
Posted at 03:55h, 11 Marchihana!!!
Huomaamattomat
Posted at 21:08h, 04 FebruaryTosi hyvä teksti ja täyttä asiaa! Lääkärit, lakimiehet, poliisit ym. ammatit näkyvät arjessa jatkuvasti ja ne koetaan tärkeiksi. Lisäisin keskusteluun kuitenkin ne ammatit, joista valtaosa ihmisistä ei tarkalleen tiedä, mistä kaikesta ne koostuvat. Bioteknologina kehitän lääkkeitä ja rokotteita tauteihin, tutkin uusia hoitoja syöpään ja rakennan korjauspalikoita ihmiselle. Alani ei kuitenkaan tule näkyville, vaan toimin ns. taustalla. Tämä sama koskee monta muuta ammattia, joista jokainen on tärkeä. 🙂
saratickle
Posted at 03:55h, 11 MarchErittäin hyvä pointti!
Elllu
Posted at 21:14h, 04 FebruaryVautsi, on kyllä varmasti nuo äidinkielellisetkin taidot parantunut sun bloggaamisen myötä, kun kerta noin hyvin ja tiivistetysti kirjotit! Ihan supersamaa mieltä oon sun kanssas ja voi että, oot kyllä todella inspiroiva ja ihailtava ihminen! Tsemppiä arkeen ja töihin sulle, ps. mullekkin eka kerta, kun kommentoin sun blogiin, mut ei voinut olla kommentoimatta!
saratickle
Posted at 03:55h, 11 Marchmahtavaa, että päädyit kommentoimaan – kiitos! 🙂
Nimimerkki
Posted at 21:24h, 04 FebruaryEt siis nähnyt lainkaan aiheelliseksi kommentoida kommenteissa useaan otteeseen esiin noussutta pointtia siitä, ettei kaikilla yksinkertaisesti ole varaa valita sitä mieluista työtä nyky-yhteiskunnan tilanteessa?
Olen erittäin pettynyt, ettei sinulla ollut mitään painavaa sanottavaa aiheeseen, pelkkää jankutusta siitä, että meitä kaikkia ja meidän töitämme tarvitaan. Joo joo.
Iiiiiida
Posted at 10:39h, 05 FebruaryKomppaan. Ehkä pitäisi muistaa, että loppujen lopuksi tämä on nimenomaan lifestyle-blogi, ja pohdintakin on nimenomaan vain sen mukaista 🙁 Ajattelin, että olisit oikeasti ottanut koppia tärkeästä aiheesta.
saratickle
Posted at 04:05h, 11 MarchTuolla aikaisemmin puhuinkin asenteen merkityksestä. Oon päässyt itse näkemään vierestä, kun tuttavapiirissäni tosi mukavan perheen lapsille, jolla ei ollut varaa lähteä opiskelemaan, kerättiin porukalla avustusta. Samoin kävi yhdelle ystävälleni, joka päätti hakea sponsoria opiskeluilleen. Hän sai lopulta avustuksen joltain random säätiöltä, valmistui ja on nyt työssä josta nauttii. Oikealla asenteella, optimistisuudella ja ihan vaan olemalla mukava – näillä pärjää pidemmälle kuin uskommekaan. Hyvät teot keräävät hyviä tekoja.
Rahan puute vaikeuttaa asioita, muttei tee niistä mahdottomia. Kaikki on mahdollista, jos todella haluat.
Vierailija
Posted at 19:36h, 13 MarchSiis hei. C’mon. Et kai oikeasti rakenna maailmankuvaasi vain omien kokemustesi perusteella? “Tuttavaperheessäni”, “yhdelle ystävälleni”… Yritän kovasti muotoilla tästä kommentista mahdollisimman mukavaa ja asiallista, mutta olen kyllä vähän suu auki naiiviudesta. Mites tuo yksi kodittoman näköinen heebo tuossa läheisen K-kaupan kulmalla harva se päivä? Mistä sille saataisiin tuollainen varainkeruu? Kun ei se kuitenkaan mahdotonta ole, vaikeaa vain. Tai miten se luokkakaveri mulla ala-asteella, jonka äiti kuoli ja isä joi ja oli vain pois kotoa? Ei sillä kovin hyvin nykyäänkään taida mennä. Mites neliraajahalvaantunut nuori tyttö, jonka henkilökohtaisena avustajana olen toiminut? Kärjistettyjä esimerkkejä, mutta toisaalta silti niin arkipäiväisiä. Pysäyttävää tajuta, että joku on todella vieraantunut tästä kaikenlaisten ihmisten todellisuudesta.
Lahjoitukset, stipendit, porukka-avustukset – voi niitä onnekkaita joille tällaisia riittää, aivan mahtava homma! Mites ne loput? Onko niillä tosiaan edelleen aivan täsmälleen samat mahdollisuudet?
kkaisa
Posted at 21:37h, 04 FebruarySiis, ei tähän voi enää muuta sanoo, ku et AAMEN! (ja tähän perään sellanen super iso peukku ja vielä muutama sata pikkupeukkua kaveriks) Kiitos kun jaksat tehdä tärkeää työtä sen eteen, että saan arkeen pieniä nautinnollisia hengähdystaukoja lukemalla sun blogia kahvikupposen ääressä 🙂 Oot huippu!
saratickle
Posted at 04:07h, 11 MarchIso kiitos sinulle motivoivista sanoista!! <3
Noora Pulu
Posted at 21:51h, 04 FebruaryLainaus kulttuurilehti Kaltiosta:
Työtä on monenlaista, toiset raatavat niinkuin edellisessä blogipostauksessa kommenttinostona oli “30 asteen pakkasessa ilman hanskoja koneita rassaten” ja toiset tekevät siistiä sisätyötä itseään kiinnostavien asioiden parissa barista kahvia siemaillen. Työn suurimpia plussapuolia palkan lisäksi on se, että se voi antaa yksilölle tarkoituksen tunteen. Ja tarkoituksia on erilaisia.
saratickle
Posted at 04:08h, 11 MarchIhan mieletön! Ja hieno huomio tuo tarkoituksen tunne. Se on merkittävä asia!
Vierailija
Posted at 21:54h, 04 FebruaryMielestäni oli hienoa, että osasit rauhallisesti ja hyvin argumentoiden tuoda esiin jokaisen työn tarkoituksen. Hermostuminen tai paasaaminen ei ole koskaan toiminut, eikä toimi netissä nykyäänkään, mutta siihen on valitettavan helppo sortua.
Ehkä tämä pointti jäikin edellisestä postauksesta puuttumaan, että blogit ovat viihdettä, ilman niitä kaikki varmasti selviävät, mutta ne tuovat toisille sen ilon, minkä urheilu tai teatteri toisille. Auttavat jaksamaan arjessa. Mietin tänään itse sitä, miksi käytän somea. Enhän tarvisi sitä, mutta vastaus on: se tuo iloa minun arkeeni, se inspiroi, tsemppaa ja viihdyttää.
Ihmettelen sitä, kun jotkut pahoittavat mielensä sen takia, että bloggaajana sinä olet mielekkäässä ammatissa, mutta jotkut toiset eivät valitettavasti aina pääse siihen unelma-ammattiinsa koskaan. Eihän bloggaajat ole varmasti ainoita, jotka pitävät ammatistaan, ja ties vaikka kaikki bloggaajatkaan eivät pitäisi omasta työstään, vaan tekevät sitä kenties siksi, että haluavat säilyttää elintasonsa. Kyllä varmasti monet lääkärit, hoitajat, kampaajat ja insinööritkin pitävät työstään ja ovat unelma-ammatissa. Ihminen voi pitää työstään, vaikkei pääsisikään päivällä kahville tai pressiaamiaiselle 😉
Keksin vielä yhden asian, joka tekee blogeista arvokkaita: ne opettavat ihmisille medialukutaitoa, ja kommentointi opettaa viestimään, perustelemaan omia mielipiteitä, toivottavasti ymmärtämään toisia ja keskustelemaan 🙂
Hemmuli
Posted at 09:55h, 05 FebruaryOmien havaintojeni perusteella olen kyllä sitä mieltä että blogit ovat päinvastoin heikentäneet ihmisten medialukutaitoa, tai eivät ole sitä ainakaan parantaneet sitä. Kuka tahansa voi perustaa blogin ja alkaa kutsumaan itseään vaikkapa ravitsemusasiantuntijaksi. Bloggaaja ei ole kirjoituksistaan vastuussa kuten esim. toimittaja, tietenkään lakeja ei saa rikkoa. Blogit ovat ikävällä tavalla edesauttaneet pseudotiedon ja -tieteen leviämistä. Medialukutaitoa pitäisi ehdottomasti opettaa kouluissa enemmän.
Iiiiiida
Posted at 10:41h, 05 FebruaryNäin! Jokainen on nykyään haluamansa aiheen ekspertti vain oman kokemustiedon pohjalta.
Emilia M
Posted at 11:19h, 05 FebruaryToi kommentti pseudotieteistä on kyllä niin totta. Kaikki ne ravintoon keskittyneet ja gluteenia välttelevät bloggaajat, huooh…
Mulla on parhaillaan kesken kirja, joka kertoo psykologiasta tieteenä ja ylipäätään tieteenteon periaatteista. Siinä käydään aika voimakkaasti kaikenlaista median välityksellä leviävää humpuukitietoa vastaan ja opetetaan tunnistamaan ne periaatteet, jolla tutkitun tiedon erottaa epävarmemmasta. Suosittelen erittäin lämpimästi kirjan lukemista ihan kaikille, erityisesti hyvinvointibloggaajille, toimittajille ja Ruohonjuuren sisäänostajalle.
https://www.goodreads.com/book/show/41749.How_to_Think_Straight_about_Psychology
Vierailija
Posted at 12:46h, 05 FebruaryMyönnän olet oikeassa. Siksi muokkaankin ajatustani: Blogit tarjoavat ihmisille paikan harjoitella medialukutaitoa ja kirjoitettua viestintää ja mielipiteiden perustelua. Olen ehdottoman samaa mieltä kanssasi siitä, että medialukutaitoa pitäisi opettaa enemmän kouluissa, mutta äidinkielentunnilla aihetta voitaisiin kenties käsitellä vaikka blogien avulla, jolloin voisi harjaantua siinä, mitä uskoa ja mitä ei.
saratickle
Posted at 04:14h, 11 MarchHienoja huomioita!
Joku tosiaan mainitsikin, että “olisipa minustakin kiva päästä keskellä päivää vaan kahville”. Mutta tosiaa, yrittäjänä päätät työtuntisi itse. Meikäläinen istuu yleensä illat koneella 🙂
just just
Posted at 21:55h, 04 FebruaryMusta toi on aikamoista hurskastelua sanoa, että jokainen työ on arvokasta. Arvokasta on sellainen työ, joka tuottaa jotain hyvää joko yksittäisille ihmisille tai koko ihmiskunnalle. Sitten on myös töitä, joilla on ihan päinvastainen vaikutus. Mitä arvokasta on vaikkapa sellaisten yritysten johtoportaan työssä, jotka keskittyvät vain tekemään voittoa kaiken muun kustannuksella? Viittaan tässä nyt esim. VR:ään, junankuljettajien ja konduktöörien työtä kyllä arvostan… Tai mitä arvokasta on vaikkapa pullovesien kaltaisille turhakkeille mainoslauseita kehittävien mainosnikkareiden työssä? Mitä arvokasta on niissä töissä, joissa elanto revitään suoraan toisten selkänahasta? Turkistuottajien? MV-lehden toimittajien? Niiden lakimiesten, jotka puolustavat tupakkafirmoja?
Bloggaajan työn arvokkuus riippuu suoraan blogin sisällöstä. Jos se ilahduttaa tai saa ajattelemaan, se on arvokasta. Jos se saa kadehtimaan ja haluamaan uusia turhakkeita, se ei ehkä ole niin arvokasta.
just just
Posted at 22:06h, 04 FebruaryJa täydennän vielä itseäni, että riippuu myös siitä miten työnsä hoitaa. Musta myös esim. kansanedustajan työ voi olla todella arvokasta, mutta kaikki eivät todellakaan hoida sitä sillä tavalla kuin sen arvokkuus vaatisi.
Noora Pulu
Posted at 22:33h, 04 FebruaryEli ovatko sinun mielestäsi kaikki “pahoja ja haitallisia rakenteita” ylläpitävät työpaikat ovat arvottomia? Tupakkafirmoja puolustavat asianajajat ovat helppo valinta pahuudeksi toimitusjohtajien ohella, jepjep. Entä päivittäistavarakauppojen työntekijät, jotka viikko toisensa jälkeen viskaavat tonnettain syömäkelpoista ruokaa kaatopaikoille mätänemään muoveissaan ja tuottamaan kasvihuonekaasuja? Carunan verkkoasentajat, jotka mahdollistavat sen, että Australialainen sijoitusyhtiö repii naurettavia hintoja suomalaisten sähkönsiirrosta? Siivoojat, jotka tuottavat työpanoksellaan voittoa työnantajafirmalle, jonka omistaa kansainvälinen sijoitusrahasto, jonka tytäryhtiön alihankinta käyttää lapsityövoimaa? Vai ovatko rakenteita ylläpitävät alemman tason rivityöntekijät vain maailmanjärjestyksen uhreja, joita elämä on riipottanut ikävään asemaansa?
Tässä maailmassa ei ole varmaan ainuttakaan työpaikkaa, joka ei suunnasta tai toisesta tarkastellen olisi edes vähän mätä tai huonoksi maapallolle. Me kaikki osallistumme markkinatalouden vääristyneen systeemin pyörittämiseen tavalla tai toisella. Lisäksi selkänahasta repimisargumentti on hieman ontto, ottaen huomioon, että jokainen, joka ei työskentele alkutuotannossa hyötyy suoraan maanviljelijöiden selkänahasta, sillä heidän tuottamaansa ylijäämään tämä koko systeemi lopulta perustuu.
Työllä sinänsä on itseisarvo, muttei välttämättä sen tuloksilla.
just just
Posted at 22:57h, 04 FebruaryMusta työllä ei ole itseisarvoa. Tai riippuu miten työ määritellään. Onko se jotain mistä saa palkkaa? Entäs vapaaehtoistyö? Entäs kotityöt? Onko se jotain mihin käytetään X määrä tunteja päivässä? Onko se jotain mitä on pakko tehdä, jotta pysyy hengissä?
Mä en myöskään puhunut nyt kauppojen työntekijöistä, verkkoasentajista tai siivoojista.
Nämä on mielipideasioita ja näin niistä keskustellaan. Saran mielestä jokainen työ on arvokas. Mun mielestä ei. Kuten jo yllä sanoin, mun mielestä arvokasta on työ, joka tuottaa jotain hyvää tähän maailmaan.
Toki on paljon töitä, joita ei voi asettaa mustavalkoiselle hyvä-paha-akselille, koska vaikutukset tosiaan usein ovat sen verran moninaisia.
Musta kuitenkin valta kasvattaa vastuuta. Siksi nostin esiin noita yllämainitsemiani esimerkkejä. Mitä enemmän ihmisellä on itse valtaa vaikuttaa työnsä sisältöön, sitä enemmän hän voi myös itse vaikuttaa sen arvokkuuteen. VR:n johtoporras voisi esimerkiksi tehdä sellaisia päätöksiä, joilla junat tehtäisiin a) hinnaltaan järkeväksi kaikelle kansalle b) aikatauluiltaan järkeviksi c) yhteyksiltään järkeviksi. Suunta sen sijaan on viime vuosina ollut tyystin toinen ja se johtuu siitä, että jossakin joku on tehnyt päätöksen, että VR:ää ei johdeta kuin kaikille tarkoitettua julkista palvelua, vaan kuin yritystä, jonka tärkein tehtävä on tuottaa voittoa.
Eli tavallaan ajatukseni on se, että mitä enemmän on valtaa, sitä enemmän pitäisi pyrkiä tekemään epäitsekkäitä valintoja. Usein myös mitä “korkeammalle” nousee “urallaan”, sitä paremmin on mahdollista valita oma työnsä. Koko ikänsä sähköasentajan työtä tehnyt ei välttämättä niin helposti vaihda työpaikkaa.
Mä en tosiaan puhunut niistä kauppojen työntekijöistä. Musta he voivat pyrkiä vaikuttamaan asiaan omien jaksamisensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Siellä kaupassakin kuitenkin on joku pomo, joka tekee ne päätökset, työntekijät voivat ainostaan esittää hänelle ehdotuksia. Pomolla on se tärkein vastuu. Sama pätee noihin muihin esimerkkeihisi. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia valita omaa työpaikkaansa, enkä mä ole tässä mitenkään syyllistämässä heitä, joilla ei vaihtoehtoja ole. Mun on kuitenkin vaikea kuvitella, etteikö tupakkafirman lakimiehellä olisi, jos esim. tyytyisi vähän pienempään palkkaan.
Noora Pulu
Posted at 10:17h, 05 FebruaryTyöllä on mun mielestä itseisarvo nimenomaan yhteiskuntaa pystyssä pitävänä rakenteena. Kun ihmisellä on työ, oli se sitten palkallista tai vapaaehtoista, hän osallistuu yhteiskunnan pyörittämiseen. Hänellä on paikka ja merkitys. Ja kyllä sillä palkkatyön palkalla yleensä myös eletään.
Et ehkä puhunut kaupankassoista, siivoojista ja verkkoasentajista, mutta minusta he kuitenkin kuuluvat samaan kokonaisuuteen kuin toimitusjohtajatkin. He mahdollistavat yritysten toiminnan. Ei sillä, että Valion jäätelötehtaalla työskentelevällä tuutintekijällä olisi samat mahdollisuudet vaikuttaa kuin Nestlen toimitusjohtajalla siihen, että yksityistetäänkö kehitysmaiden vesivarannot vai ei.
VR:n johtoporras ei voi edes vaikuttaa kaikkeen vaatimaasi, koska päätökset liikenneväleistä ja niiden tilaamisesta tehdään eduskunnassa ja hallituksessa. Tästä hyvänä esimerkkinä tämän hetkinen “lopetetaan välejä, eiku ei lopetetakaan” -vääntö jota käydään liikenneministeri Bernerin johdolla. Jos valtio ei tilaa yhteyksiä, ei VR voi niitä myöskään järjestää.
Vaikuttaisi kommenttisi perusteella, että mielestäsi arvokasta työtä on sellainen, jossa mietitään mahdollisimman vähän omaa napaa ja ollaan mahdollisimman epäitsekkäitä.
Bulla
Posted at 13:36h, 05 FebruaryOsut tässä kyllä ihan oikeaan. Jotenkin tuntuu ihmisiltä unohtuvan, että jokaisella työllä on palkkakuitin lisäksi myös hintalappu: on paljon esimerkiksi työpaikkoja, jotka vain luovat verotulojen lisäksi yhteiskunnalle vain haittaa. Esimerkiksi sellaiset, jotka keskittyvät kulutuksen lisäämiseen luomalla tyhjänpäiväisiä tarpeita – on esimerkiksi laskettu, että muotisuunnittelijan työ vie yhteiskunnalta seitsemänkertaisen summan tuottamaan rahamääräänsä verrattuna. (Ja ennen kuin puhe tulee muodista itseilmaisun välineenä, tarkoitan tällä nyt nimenomaan monta kertaa vuodessa tyrkytettävää mallistoa, jonka tarkoitus on lähinnä saada ihmisiä ostamaan haluun, ei tarpeeseen.)
Sellaiset ovat turhia työpaikkoja, ja niiden ympäristövahingot ovat suuria. Samoin puhelinmyynti on olemassa ainoastaan siksi, että ihmiset saataisiin ostamaan tavaroita, joita eivät tarvitse. Kyllä, yhteiskuntamme pyörii kulutuksen ympärillä. Onko se siksi ainoa tai edes oikea vaihtoehto? Ei.
just just
Posted at 23:11h, 04 February“Tässä maailmassa ei ole varmaan ainuttakaan työpaikkaa, joka ei suunnasta tai toisesta tarkastellen olisi edes vähän mätä tai huonoksi maapallolle. Me kaikki osallistumme markkinatalouden vääristyneen systeemin pyörittämiseen tavalla tai toisella.”
Ja tarkennan vielä, että en mä ole tätä ylläolevaa ollenkaan kieltämässä. Ei se anna kuitenkaan aihetta julistaa, että “jokainen työ on arvokas”.
Tai sanotaan niin päin, että työn arvo ei tule siitä, että se on olemassa, vaan siitä, miten sen hoitaa, ja siitä millaisia valintoja tekee silloin kun on sellaisessa asemassa, että voi niitä tehdä. Ymmärrätkö nyt, mitä ajan takaa?
Noora Pulu
Posted at 10:21h, 05 FebruaryToivot, että ihmiset tekisivät työssään mahdollisimman paljon yhteishyvää tuottavia valintoja ja olisivat epäitsekkäitä, tyytyisivät pienempään palkkapussiin jos se lisäisi hyvinvointia ja ympäristön kestokykyä. Sinulle työnarvo on sen seurauksissa?
Vierailija
Posted at 20:03h, 06 FebruaryTää nyt kuulosti jonkun todella työssään katkeroituneen kommentilta. Se, että yritysjohtajilla on iso palkka ja bonukset saattaa johtua siitä, että työ on pikkasen vaativampaa ku joku vessojen siivoaminen. Ja kun miettii yrityksiä globaalissa mittakaavassa nii joskus on pakko tehdä niitä “huonompia” päätöksiä, koska muutkin sillä alalla tekee. Jos yritys menee nurin ja 500 ihmistä saa kenkää niin kaltaisesi ihmiset taas nurisevat, että pomot teki nii hyviä päätöksiä kun työläinen sai kenkää. Ihan vinkkinä ei kannata olla niin naiivi ja sinisilmäinen. Asiat ei tosiaan ole niin mustavalkoisia kuin luulet.
Lia
Posted at 15:15h, 10 FebruaryItse asiassa kaikki työ on siinä mielessä on yhtä arvokasta, että kaikesta kuuluu maksaa veroa, joka käytetään yhteiseen hyvään hallituksen esityksen mukaisesti. Eli ne johtoportaan henkilöt, joita et liiemmin näytä arvostavan, saattavat päätöksillään olla vastuussa merkittävästä Suomen BKT:n osasta, minkä myötä mm. pystytään maksamaan sosiaaliturvaa, huolehtimaan työttömistä, köyhistä ja vanhuksista, tuotetaan palveluita, taataan “ilmainen” peruskoulutus lapsille jne. Ja mitä rikkaampi suomalainen pohatta, sitä enemmän hän joutuu maksamaan veroa, josta hyödymme ihan kaikki.
Samasta syystä on vaikea kieltää turkistarhausta, sillä niillä verotuotoilla kustannetaan esimerkiksi monen syöpäsairaan lapsen hoito näin kärjistettynä. Näin ollen mistä tahansa työstä voidaan sanoa, että ovat yhteiskuntahyödyllisiä ammatteja. Ymmärrän ihmisten epäluulon mm. bloggaajan työtä kohtaan, sillä esim. kaikkia lahjoja on vaikea verottaa siten, että siitä hyötyisivät muutkin. Ns. vanhan mallin mukaisessa työssä verotus ja muun kansan saama hyöty on paljon selkeämpää.
Vierailija
Posted at 00:47h, 05 FebruaryHauska yleistys tuokin, ettei kukaan tekisi töitä ilman tilinauhaa.. noh, asun maassa, jossa töitä ei voi tehdä ilman työlupaa, jota minulla ei ole. Minun ei tarvitsisi tehdä töitä. Silti olen viimeiset 2 vuotta käynyt töissä, vapaaehtoisesti ilman sitä maagista tilinauhaa. Ihan vain koska en oikeasti halua olla vain kotona ja haluan ylläpitää ammattitaitoani ja haastaa aivojani säännöllisesti.
Että on meitäkin joiden ei olisi pakko olla töissä mutta töitä tekevät, palkatta, omaksi ilokseen.
saratickle
Posted at 04:16h, 11 MarchJust näin!
Maiski
Posted at 05:24h, 05 FebruaryTosi hyvä kirjoitus taas jälleen! Kulttuurialalla työskentelevänä pohdin juuri samoja asioita täällä http://www.lily.fi/blogit/40-hours-and-counting/sitten-kun-menet-oikeisiin-toihin. Keskustelussa mainittiin meille opetetut arvot: osa meistä saa kulttuurikasvatusta lapsesta asti ja näin ollen pitää alaa arvossa, mutta kaikki eivät valitettavasti saa ja jotkut oppivat kotoa asenteen, jonka mukaan kulttuuri ei olisi yhtä arvokasta kuin joku muu työ. Kyllä jonkun pitää hoitaa sitä mielekästä tekemistä vapaa-ajallekin! Harva kuitenkin tietää. mitä kaikkea duunia alaan oikein liittyy ja sama varmastikin koskee bloggaamista. Mutta uskon, että keskustelu auttaa kaikessa, koska se lisää tietoa 🙂
saratickle
Posted at 04:26h, 11 MarchSattuipa sopivasti. Mulla on just tänään tentti käytännössä aiheesta miksi kulttuuri ei kiinnosta jokaista ja miten yhteiskunnan pitäisi siihen reagoida. Itse uskon juurikin kasvatuksen olevan yksi suurimmista syistä!
Eipä meillä vapaa-ajan tekemistä ole, ellei sitä joku tarjoa. Kulttuurin vaikutuksia yksilöiden hyvinvointiin ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn on viime aikoina tutkittu aika paljon, ja kuten arvatakin saattaa näillä on todella tekemistä keskenään.
Anis
Posted at 05:25h, 05 FebruaryJos kaikki olisivat sairaanhoitajia, lääkäreitä ja palomiehiä, meillä ei olisi ajattelijoita, joiden työ poikii innovaatioita. Kaikille uusille ideoille ja suurille mullistuksille on maailmanhistoriassa naurettu. Nämä itsepintaiset, hulluina pidetyt tyypit ovat istuneet puiden alla tekemättä mitään ja pakertaneet öisin salaa kellareissa – ja niiden “tuhlattujen tuntien” tuotoksena on syntynyt tietokoneet, kirjoitettu fysiikan lait ja kaikenlaista muuta pientä. Blogeistakin on poikinut jo paljon hyvää (esim journalismi on kokenut melkoisia mullistuksia), ja uskon vakaasti, että lisää on tiedossa. Disruptiot ovat hyväksi ihan joka alalle, kuten Airbnb ja Uber ovat osoittaneet. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia, että joku on hyväksi ja toinen ei – ihan joka alalla on maailmaa parantavia superstaroja, ja myös niitä valelääkäreitä, rikoskartellia pyörittäviä poliisipäälliköitä ja vanhuksia myrkyttäviä sairaanhoitajia.
Ja vielä pieni huomio: Nämä ihannoimamme “tärkeät ammattiryhmät” vastaavat hätään – siis ovat tarpeen siinä kohtaa, kun jotain sattuu. Eikö meidän pitäisi toivoa, että näillä ammattiryhmillä ei olisi töitä? Jos yksikin tyyppi kerää Saran vinkit, pistää rapakuntoisen elämänsä remonttiin ja ennaltaehkäisee sairaudet, on tässä blogissa pelastettu ihminen. Riittääkö se syyksi blogata?
Kiitos, Sara. Tätä maailma tarvii!
hahe
Posted at 05:48h, 05 FebruaryHyvää pohdintaa ja hienoja perusteluja sille, miksi tuollaiset kapeakatseiset näkökulmat ontuvat – samaa mieltä sun kanssa. PAITSI tosta vikasta pointista, että jengi haluaa nähdä vain sitä tulppaani-matchalatte-pörrötakki-huulimeikki-puolta blogista. Ehei, en tiedä sitten olenko outolintu, mutta mä arvostan juuri sitä, että kaiken sen rinnalle tuodaan ajoittain muutakin, koska pelkistä kauniista kuvista ja asupostauksista tulee helposti muovinen kuva, eikä siihen voi samaistua. Totta kai jengi lukee blogeja eri syistä, ja kyllä mäkin haen sitä rentouttavaa ja hyväntuulista kauniiden kuvien virtaa, mutta parhaat bloggaajat on niitä, jotka pystyy ottamaan mukaan myös sitä “toista puolta ” – vaikka sitten niitä juttuja toimistokaaoksesta ja yrittäjyyden koukeroista. Asenne se on, joka inspiroi, ja sitä voi välittää muutenkin kuin tulppaanikuvien kautta. Siksi mä tykkään sunkin blogista; sulla on asenne kohdillaan! 🙂
Edelleen ihan mahtava juttu, että kirjoitit aiheeseta enemmänkin. Kiitos ajatusten herättämisestä näin perjantaiaamuna ja mukavaa viikonloppua sulle.
Maiski
Posted at 07:13h, 05 FebruarySamaa mieltä! Kyllä kulissien takainen meininki kiinnostaa myös!
kaisukoo
Posted at 06:24h, 05 FebruarySiis aamen!! oot niin oikeessa! itsekkin oon lähtemässä yrittäjäksi tässä pikkuhiljaa valokuvauksen saralla, ja monet sanovat ettei siitä tuu mitään yms yms… kuinka raivostuttavaa 😀
Toimitus
Posted at 07:16h, 05 FebruaryTätä keskustelua on ollut ilo seurata, ja sulla on taas kerran erittäin hyviä pointteja. <3
ElisaA
Posted at 07:46h, 05 FebruaryMä olen 28v ja kauppatieteiden maisteri (old way; lukio, AMK, maisteri… boooooriiiing :D).K oska Suomesta ei irronnut työpaikkaa tai opiskelupaikkaa AMK opintojen jälkeen, lähdin opiskelemaan ulkomaille. Tykkäsin aina taloudesta ja halusin ymmärtää, miten tämä meidän maailma toimii (kiitos tästä toimittaja isälleni). Tykkäsin opinnoistani ja jäinkin ulkomaille. Olen nykyään maailmanlaajuisessa konsernissa töissä, oman alan töissä.
Sairastuin amk-opintojeni aikana, koska stressasin siitä mitä muut miettivät ja tein liikaa töitä. Joka päivä lääkkeitä ja verikokeita puolen vuoden välein. Kun ymmärsin että työ on vain työtä – oli se sitten mitä vain – aloin nauttimaan elämästäni ja työstäni. Ei elämä saanut olla velvoite, piti nauttia siitä mitä minulla oli ja unelmoida.
Vaikka mun työ ei ole “yhteiskuntahyödyllistä” – kyse on kuitenkin yksityisestä konsernista, joka tuottaa tuotteita, joita kukaan ei loppupeleissä edes tarvitse – tykkään siitä mitä teen. Se on arkista ja ehkä joku sanoo että “tylsää”. Mutta koska en ole asunut Suomessa yli viiteeen vuoteen, on minulle ihan sama mitä muut ajattelevat. Perussuomalainen sielu kun on kateellinen. Mielestäni opin työssäni uutta ja otan haasteen vastaan tilanteen vaatiessa.
Minusta on hienoa että on ihmisiä niinkuin sinä, Sara, koska se näyttää että me nuoret ei olla laiskoja ja että tilanteen vaatiessa otamme härkää sarvista ja teemme asialle jotain. Ei ole pakko tyytyä vain johonkin työhön ja harmitella sitä, mitä ei saa. Kaikki on itsestä kiinni eikä omia saavutuksia tarvitse vähätellä. Välillä harmittelen, että en saanut mahdollisuutta jatkaa elämääni Suomessa mutta toisaalta, ei minulla olisi nykyään minun ihanaa avomiestä tai työtä, jossa saan olla yhteydessä melkein viitentoista eri maahan ja ihaniin ihmisiin, joiden kautta opin paljon uutta. Ja saan vielä käyttää kolme kieltä töissä, joka kyllä sotkee päätä vieläkin 😀
Eeeem
Posted at 08:49h, 05 FebruarySä oot Sara aivan ihana ihminen ja niin oikeessa! Itsekin tällä hetkellä teen työtä mistä en niin pidä mutta tämäkin on vain yksi ovi kohti unelmiani! On mielestäni jokaisen oma päätös jääkö koko elämäkseen työhön josta ei niin pidä vaiko tekee töitä sen eteen, että voisi joku päivä nauttia työstään. Ihmiset on nykypäivänä ärsyttävän negatiivisia ja todella kateellisia toisilleen, mikä on harmi.
Omat päiväni olisivat varmasti synkempiä ilman blogien ja instagramin ihania ja kauniita kuvia 🙂
aam
Posted at 08:59h, 05 FebruaryTosi hyvin kirjoitettu ja perusteltu teksti! Oot niin oikeessa 🙂 Ja täällä kans yksi jolle sun tekemä työ on NIIIN arvokasta! Juuri mietin tätä tekstiä lukiessani, että olen tehnyt sun kotitreenejä, viime viikolla tein linssikeittoa sun jakamalla reseptillä, kuunnellut huikeaa soittolistaasi jnejne. Todellakin tuot inspiraatiota ja sisältöä lukijoiden elämään, tämä on heittämällä Suomen paras blogi! Mikäs sen siistimpää, että me saadaan nauttia tällaisesta ilmaiseksi ja että löytyy tuollaisia tyyppejä jotka joka päivä luovat meille uutta sisältöä 🙂
nik
Posted at 09:41h, 05 FebruaryKirjoitat, että “Ei olisi työtä, ellei olisi tarvetta.” Tämä ei ole totta ainakaan siltä kannalta, mitä luultavasti tarkoitat. Teknologian kehityksen myötä sama hyvinvointi saavutetaan murto-osalla siitä ihmisen tekemästä työmäärästä mitä muutamia vuosikymmeniä sitten. Tämänhän periaatteessa pitäisi johtaa siihen, että ihmisten vapaa-aika lisääntyisi hurjasti ja hyvinvointi pysyisi silti samalla tasolla. Mutta koska yhteiskuntaamme pyöritetään rahan voimalla, ei homma käytännössä mene niin. Hyvinvointia on yllinkyllin, mutta sitä ei jaeta niin, että kaikki pääsisivät siitä nauttimaan. Siksi kehittelemme jatkuvasti uusiä töitä, yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta turhia, jopa haitallisia töitä, mutta itsemme kannalta elintärkeitä, koska tarvitsemme rahaa, jotta pääsisimme osalliseksi tuosta hyvinvonnista, jota kyllä riittäisi kaikille muutenkin. Esimerkiksi oma graafisen suunnittelijan (ja mainosmaakarin) työni on ihan aikuisten oikeasti turhempaa kuin lääkäreiden, opettajien ja bussikuskien. (Työni on jopa haitallista. Tarkoitushan on saada ihminen kuluttamaan johonkin, mitä hän ei luultavasti tarvitse. Toisin sanoen tarkoitus on saada ihminen tuntemaan itsensä onnettomaksi ilman mainostamaani asiaa ja tuntemaan hetkellistä onnea asian hankittuaan, mutta sen onnen tunteen täytyy kadota, jotta työni voi jatkua. Eli lisään pahoinvointia. Tämä on tietysti kärjistys. 😉 Pidän työstäni ja iso osa siitä on myös puhtaasti asioiden kauniimmaksi tekemistä. Mutta siinä on myös osa-alueita joista en nauti ja toivottavasti joskus minulla on varaa valita ja jättää ne tekemättä.)
Jokainen osaa ajatella mitkä työt ovat elintärkeitä ja mitä eivät. Mielen ravinto eli kulttuurikin on tärkeää. Mutta optimaalinen olisi yhteiskuntajärjestys, jossa kulttuurintuottajan ei tarvitsisi miettiä kuinka muuttaa tuotoksensa rahaksi, jolla ostaa hyvivointia väestönosalta, jolla on sitä liikaa. Tällöin se kulttuurikin korruptoituu. Näinhän on käynyt esim. musiikkibisneksessä; tietyllä kaavalla sarjatuotantona toteutettua tuubaa tehdään isojen yhtiöiden toimesta dollarin kuvat silmissä kiiluen ja se kaikki isolla rahalla ostettu radio- ja media-aika on pois niiltä muusikoilta, jotka tekevät musiikkia luovemmista lähtökohdista ja jotka voisivat tuotannollaan oikeasti rikastuttaa ihmisten elämää. Samaa on havaittavissa jo joidenkin blogien kaupallisten yhteistöiden määrässä suhteessa muuhun tuotettuun sisällön määrään. Muutama blogi on jäänyt jo omalta lukulistaltani pois tämän takia. Vaikka bloggari kuinka sanoisi, että tekee yhteistyötä vain sellaisten juttujen kanssa, jotka voi itsekin allekirjoittaa, on se silti markkinointia. Enkä pääasiallisesti hakeudu lukemaan mainoksia, vaan kulutan niitä vain muun lukemisen ohessa, bannereina, mainoskatkoina jne…
Mutta pointtini kaiken haihattelun seassa: Kaikki työt eivät ole yhteiskunnalle yhtä tärkeitä. Kaikki olemassa olevat toimenkuvat eivät todellakaan ole tarpeellisia paitsi tekijälleen. Töitä luodaan, jotta saadaan rahaa. Itseä varten. Kaikille töille ei ole tarvetta maailmassa. Se tarve luodaan. Luodaan esim. ajatus, että ihminen tarvitsee tietynlaisen kodin, jotta siellä viihtyy, tietyntyyliset vaatteet eri sesonkeina, tietynlaiset ripset ja kynnet kauneuden määreiksi, tietynlaiset harrastukset… Ymmärrän kyllä, että esteetikon silmä lepää kauniissa asioissa, mutta kauniiden asioiden kaupallistaminen nykyisessä määrin on hurjaa. Ei sillä ole mitään tekemistä kauneudesta nauttimisen kanssa, että maksetaan hunajaa muumimukeista ja nahkalaukuista. Mutta on myyjän erinomainen saavutus saada kuluttaja ajattelemaan niin.
(Jos kiinnostaa, niin ripaus tuosta raha-aiheesta, joskin aika populistisesti, esim tässä https://www.youtube.com/watch?v=f1PuavrmR0A )
Vierailija
Posted at 10:13h, 05 FebruaryJust näin! Monien työ on sitä tarpeiden luomista, kaikki tarpeet eivät ole niin elintärkeitä. Elämä on mahdollista ilman kynsilakkaa ja noutokahvia.
nik
Posted at 10:30h, 05 FebruaryNiinpä! Tähän joku sanoo, että elämä on kynsilakan kanssa paljon kivempaa. Voisin sanoa jopa itse, koska näperrän kynsiini väriä ja väkerrystä aika usein. Mutta se ei ollutkaan asian ydin. Elämää rikastavat asiat ovat hienoja, mutta eivät tarpeellisia. Ei se ole minun keksintöni, että luovuuden voi toteuttaa kynnet kanvaasinani, vaan sen, joka keksi, että kynsillekin voi laittaa väriä ja sitä väriä voi myydä ja sen voi paremman myynnin aikaansaamiseksi assosioida esim. kauneuteen ja seksikyyteen. Ilman kynsilakkaa truuttaisin luovuuteni jollekin toiselle kanvaasille enkä olisi yhtään onnettomampi. Toisenlaisessa yhteiskuntajärjestyksessä kynsien lakkaus voisi myös olla nykyistä useampien ihmisten elämän kivastuttaja.
Kaisa Kirjoittaja
Posted at 10:42h, 05 FebruaryOlen aina välillä eksynyt Tickle Your Fancyyn Lilyn etusivun kautta, mutta tajusin nyt vasta, että tämä onkin jokin isompi blogi, jonka kirjoittaja tosiaan tienaa työllään.
Työ voidaan kai tässä määritellä joksikin sellaiseksi, mistä saadaan palkkaa ja maksetaan veroja.
Mielestäni monet bloggaajat erottaa toimittajista yksinkertaisesti sellainen ammattitaidon puute, jonka alan koulutus on toimittajille antanut. Tietysti lisäkoulutuksella ja kursseilla voi samaa taitoa hankkia. Tickle Your Fancy ei kuulu vakiolukulistalleni, koska huono suomen kieli häiritsee. Muutama kielenhuoltokurssi tekisi teksteille terää. Olen itse joutunut niin paljon opiskelemaan pilkkusääntöjä, että Saran tapa tunkea pilkkuja aivan minne tahansa aiheuttaa minulle todellista päänsärkyä. Esim. tässä ei kuulu olla pilkkua: “Käsite työ, syntyy tarpeesta”. Aaargh!
Monet bloggaajat – tai oikeastaan kaikki – aloittavat pienestä, ja lukijakunta karttuu pikku hiljaa. Toivoisin, että siinä vaiheessa kun lukijoita alkaa olla paljon, alettaisiin ymmärtää bloggaajan vastuu myös laajemmassa kontekstissa. Hyvän kielen käyttäminen on yksi – iso – osa tätä vastuuta. Bloggaaja antaa esimerkkiä niin hyvässä kuin pahassa.
Mediaympäristö on sillä lailla viime vuosina muuttunut, että ennen suurin osa julkaistusta tekstistä oli kielenkäytön ammattilaisten tuottamaa. Lehtiin kirjoittivat journalistit, kirjailijoiden tekstin tarkastivat kustannustoimittajat. Nykyään luemme todella paljon kenen tahansa tuottamaa tekstiä, ja sitä kautta myös erilaiset virheet leviävät. Viime vuosina on yleistynyt myös englantilainen tapa laittaa pilkku lauseenvastikkeen perään, mikä ei todellakaan ole hyvää suomea.
Niiden, jotka tuottavat tekstiä laajalle lukijakunnalle, olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota omaan kielenkäyttöönsä.
Peruspilkkusäännöt oppii nopeasti, esim. täältä pääsee alkuun: https://www.cs.tut.fi/~jkorpela/pilkut.html
Vierailija
Posted at 12:16h, 06 FebruaryOlen pahoillani blogin kirjoittajalle, mutta olen itse kiinnittänyt huomiota samaan aivan liian monta kertaa. Olisi mukavaa, että ammatikseen bloggaava viitsisi oikolukea tekstinsä edes kerran tai kaksi läpi ennen julkaisua. Ihan normaalit kielioppijutut näyttävät olevan tässä blogissa hukassa.
Jana
Posted at 11:12h, 05 FebruaryTämä oli hyvä postaus, mutta mielestäni olisit kuitenkin voinut huomioida sen pointin mikä täälläkin on noussut esiin: kaikilla tässä maassa ei ole tasa-arvoista valinnanvapautta. Meillä on tässä yhteiskunnassa paljon ihmisiä, joilla yksinkertaisesti on eri lähtökohdat ja se vaikuttaa pakostikin myös ammatinvalintaan. Jos vanhemmat ovat työttömiä, tai jos on kasvanut alkoholisti- tai yksinhuoltajaperheessä, on sairastunut tai tapahtunut onnettomuus, tai on yksinkertaisesti sattunut vaan syntymään esim jonnekin syrjäseudulle jossa ei ole terveydenhuoltopalveluita, kieltenopetusta, jne. Ajattele että on olemassa paljon ikätovereitasi joille pelkkä lukeminenkin on vaikeaa. Ajattele jos molemmat vanhempasi tarvitsisivat nyt omaishoitajaa, olisiko bloggarin työ esimerkiksi silloin yhä aito vaihtoehto?
Huomaahan sen kun katsoo näitä suomalaisia “eturivin” eli ammattibloggaajien taustoja ja asuinpaikkoja. Aika monella on mm. yliopistokoulutus tai ollut ainakin lähtökohtaisesti mahdollisuus siihen. Jokainen työ on sinänsä arvokasta, siitä olen samaa mieltä. Etenkin kun siitä maksetaan veroja joita hyvinvointiyhteiskuntamme kipeästi tarvitsee. Mutta mun mielestä on myös töitä, joilla on suurempaa merkitystä. Itse en esimerkiksi pidä blogien kulutuskeskeisyydestä, turhan tavaran hankintaan kannustamisesta jne, pinnallisempiin asioihin keskittymisestä jne. Tunne on sama kun silmiin osuu esim jonkun tavaratalon mainos, jossa toitotetaan samaa markkinaviestiä kaudesta toiseen ?tarvitset tätä!?. Em. seikoista johtuen, kaikilla ei myöskään ole medialukutaitoa jonka avulla tällaisista viesteistä ei aiheutuisi mm. arvottomuuden tunteita, jos niiden mukaan ei voi toimia.
Olen lukenut aikoinaan jo LabelsorLovea ja mielestäni olet kyllä kovaa työtä tehnyt, ja ansiokkaasti jakanut myös sitä aidon hyvinvoinnin sanomaa. Kukaan ei väitä, että olisi jotenkin moraalisesti väärin käyttää päivästä monta tuntia tuottaakseen postauksen vaikka kynsilakasta, mutta tarvitaanko sitä? Onko se yhtä arvokasta kuin vaikeasti kehitysvammaisia hoitavan työ? Palkka ja arvostus ei välttämättä ole sama, mutta pitäisikö olla, ja miten se voitaisiin saavuttaa? Ainakin nostamalla näitä perspektiivejä esiin, mikä tässäkin tekstissäsi valitettavasti loistaa poissaolollaan. “Ketä kiinnostaa?” kysyt, ja nostat esimerkiksi ei-inspiroivasta työstä ns toimistoarjen, mutta sellainenkin on monelle vain haave ja olisi ihan tosi inspiroiva työ, mutta ei ole mitään tietoa tai kykyjä sitä lähteä tavoittelemaan. Eli kyllä, pitäisi kiinnostaa muukin kuin se mikä näyttää kivalta, ja ehkä sä voisitkin toimia tässä edelläkävijänä. Ihan kaikki ei vaan voi olla sillä “alalla, jossa pääsee toteuttamaan itseä ja intohimoa”. On toki arvokasta tarjota muille (tai sille tietylle paremmin pärjäävälle väestönosalle) visuaalisesti kaunista pakopaikkaa arjesta, mutta rehellisyyden nimissä, sellaistakin on tarjolla ilman että siihen liittyy kuluttaminen, jota tämä planeettamme ei enää paljoa enempää kestä.
Hemmuli
Posted at 12:38h, 05 FebruaryKokoomuslaista “jokainen on oman onnensa seppä”-mantraa on tosiaan helppo toistella silloin kun itsellä on elämä mennyt ns. putkeen. Miksi on niin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta myöntää että myös lähtökohdilla ja tuurilla on aika suurikin merkitys esimerkiksi unelmien työpaikan saavuttamisessa? Jokaista onnistujaa kohden on monta sellaista jotka ovat myös tehneet kovasti töitä, eivätkä ole silti saavuttaneet unelmaansa.
Näin terveysalan ammattilaisena on muuten kyllä ihan hemmetin kiva kuulla että kynsilakoista bloggaaminen on yhtä tärkeää ja arvokasta kuin lääkärin ja hoitajan työ.
Sju
Posted at 14:24h, 05 FebruaryAmen. Ja ihan oikeasti hämmästyttää katsoa näiden huippuammattibloggaajien vuosiansioita versus esim. sairaanhoitajien vastaavia. Ei sillä, etteikö blogaamisesta saisi maksaa, mutta missä kohtuus kun Salli Sairaanhoitaja vetää 3-vuorotyötä joskus henkensäkin uhalla kaikenmaailman porukan ja eritteiden seassa, vastaa ihmisten hengistä ja kk-tulot on puolet vähemmän, kuin jollain Bertta Bloggaajalla. Come on……….
x
Posted at 14:42h, 05 FebruaryNäissä töissä on kuitenkin se ero, että bloggaaminen on useille yritystoimintaa ja toimii siten kuten yritykset yleensä, toisin kuin sairaalat ja sairaanhoitajat, joille se palkka on melko vakio ja joka työskentelee usein valtiolle. Tämän takia näitä kahta työtä on vähän huono verrata toisiinsa.
tikrunen
Posted at 18:09h, 05 FebruaryNiin siis kunnalle useimmat sairaanhoitajat työskentelevät. Kunnan leipä on kapea. Valitettavasti palkat ei kunnan työntekijöillä päätä huimaa, vaikka työ olisi arvokasta ja vastuullista, sillä jos palkat nousisivat niin jostain muualta pitää leikata… Bloggaajat taas ovat yrittäjiä tai yrityksen työntekijöitä, joten luonnollisesti he voivat tienata enemmän kuin kunnan leivissä olevat. T. eräs kuntatyöläinen, joka kokee tekevänsä vaikuttavaa työtä, vaikkei siitä saakaan samanlaista korvausta kuin bloggaamisesta
Lia
Posted at 15:34h, 10 FebruaryTikruselta naulan kantaan osuva teksti. On helppoa valittaa, että sairaanhoitajat eivät saa tarpeeksi palkkaa, vaikka tekevät arvokasta työtä. Työmarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki; valitettavasti sairaanhoitajista on niin paljon tarjontaa, ettei markkinoiden kannata maksaa heistä parempaa palkkaa. Jos palkkoja nostettaisiin, niin se laskisi merkittävästi Suomen kilpailukykyä, mikä tässä taloustilanteessa olisi naula Suomen hyvinvointiyhteiskunnan arkkuun. Jos haluaa maksimoida oman palkkansa, niin kannatta pyrkiä alalle, joihin on vähemmän osaajia. Kaikki tällaiset paikat eivät vaadi välttämättä edes yliopistotason koulutusta.
Vierailija
Posted at 07:27h, 11 FebruaryNo, sä et varmaan ole hirveästi tutustunut yrittäjyyden ongelmiin? Suomessa yrittäjyys on suorastaan naurettavaa kaikkine veroineen.
T. Yrittäjä, jolla ei ole varaa maksaa palkkaa itselleen.
marikah
Posted at 21:08h, 06 FebruaryNeiti sairaanhoitaja voi sitten lopettaa blogien lukemisen ja jatkaa työstään valittamista siellä sairaalassa nille lääkäreille. Alkaa pikkuhiljaa olemaan hankalaa arvostaa lähi- ja sairaanhoitajia kun molemmat aina ruikuttamassa joka asiasta. Kenelläkään ei saisi mennä kivasti kun itse on joutunut tekemään yövuoroa. Itse olen ollut tehtaassa vuorotöissä eikä sekään kovin levollista ja hauskaa ollut. Omalla asenteella voi kuitenkin aika paljon omaan työhönsä vaikuttaa ja jos on niin kurja työ niin kouluttautukaa ihmeessä johonkin toiseen ammattiin. Ja muuten vinkkinä jos se kaupan kassa houkuttelee enemmän, niin sinne pääsee aika helposti.
Satya
Posted at 18:05h, 07 FebruaryEi pääse enää. Mistä luulet “hinnan halpuutus”-kampanjoiden voitonmenetysten kulut revittävän? Työntekijoiden tunneista enimmäkseen. Tänä päivänä jo vakituisen 30 tuntia/viikko sopimuksen saaminen on vaikeaa, kun hakijoita paikkaa kohden on 50-400. Tuo 400 ei ole mikään heitto. Uuden kaupan auetessa suuressa kaupungissa hakemuksia tulee helposti tuon verran hakemuksia. Tietenkin joitain 10-20 tuntia ja varsinkin määräaikaisia sopimuksia tekemään pääsee, mutta ei niillä rahoilla kukaan elä.
Vierailija
Posted at 11:53h, 05 FebruaryEn ole koskaan lukenut tätä blogia vakituisesti, en koe että kirjoittaisit paljoakaan minua kiinnostavista aiheista ja saan hyvän olon muualta. Mutta tuota “mene oikeisiin töihin” -henkistä keskustelua olen nyt seurannut IS:n jutun jälkeen ja harvakseltaan lukenut näitä kommentteja. En voi sanoa ymmärtäväni mistä bloggaajan työpäivä/tulot rakentuvat, vaikka olet asiaa hieman valottanut. Mutta en sitä kyllä kaipaakaan, eipä ketään varmastikaan myöskään kiinnosta mistä minunkaan työpäiväni (“tavallinen toimistotyö” paperinpyörittelyn parissa, tavoitteena muodosta suuryritykselle lisäarvoa paperinpyörittelyn avulla) muotoutuu. Sanoisin tähän keskusteluun näin: minä raahaan äässini joka päivä toimistolle, sinä vietät päiväsi muilla tavoin itseäsi työllistäen. Molemmat maksamme veroja ja Suomi hyötyy. Kaikki työ on arvokasta.
MuuMuu
Posted at 13:34h, 05 February“Sisustusbloggaaja taas tarjoaa ideoita siihen, miten saat kodistasi omannäköisen ja viihtyisän. Ei me pärjätä pelkillä talonrakentajilla. Tarvitsemme kaikkia ammattiryhmiä.”
Olematta eri mieltä kanssasi siitä, onko bloggaus ja some “oikeaa” työtä, on pakko ihmetellä eikö ihmiset muka oikeasti pärjäisi elämässään, jos ne eivät blogista voisi lukea mitä tavaraa ostaa kotiin. Että eivät tietäisi, mikä on “omannäköistä” ennen kuin bloggaaja sen heille kertoo. Jotenkin ihmiset on ennen 2010-lukua pärjännyt ja asunnoissaan asuneet. “Oikea” työ ei ole sama asia kuin “välttämätön” työ.
MuuMuu
Posted at 14:01h, 05 February“Välillä on ihan hyvä tehdä hommia, joista ei niinkään nauti, jotta saa motivaatiota sen oman juttunsa löytämiseen. Itse olen kokenut kaikkea aina siivoajasta puhelinmyyjään ja toimistosihteeristä vaatekaupan myyjään. Nämä kaikki ovat olleet kivoja duuneja hetkellisesti, mutta olen aina tiennyt, etteivät kyseiset alat vain ole minua varten.”
Olisi pohtimisen paikka, onko työn pakko olla se intohimon kohde ja “oma juttu”? Eikö tätä varten ole tavallisesti ihmisillä ollut harrastukset? Itse teen ihan perus toimistohommaa. Työ on ok, mutta ei mitenkään täydennä minua ihmisenä tai anna toteuttaa itseäni. Se tapahtuu vapaa-ajalla, enkä osaa ajatella että tämä olisi jokin tragedia.
Se, että harrastuksestaan voisi tehdä työn, jolla myös elättäisi itsensä, on aika epärealistinen haave mikäli ei käy tuuri, tai ole syntynyt rahakkaaseen sukuun, tai sekä että. Tämä kirjoitus tiivisti asian mielestäni hyvin: http://www.slate.com/articles/technology/technology/2014/01/do_what_you_love_love_what_you_do_an_omnipresent_mantra_that_s_bad_for_work.html
tikrunen
Posted at 15:18h, 05 FebruaryLuen blogiasi, koska se on juurikin hyvän mielen ja inspiroitumisen lähde. Pidän kauniista asioista ja blogisi tyylikkyys ja selkeys sekä kauniit kuvat saavat selailemaan blogiasi harvase päivä. Pidän myös hauskoista jutuistasi. Vaikutat rennolta, jalat maassa .tyypiltä, jonka seurassa varmasti viihtyisi. Se mitä taas tulee tähän postaukseen, en ole kaikesta kanssasi samaa mieltä, eikä kirjoitus mielestäni tuo varsinaisesti mitään uutta tähän keskusteluun. Kuten jotkut muutkin kommentoivat, ei kaikilla ole mahdollisuutta valita työtään toiveidensa mukaan, vaan jonkun on myös tehtävä ne hommat, jotka eivät ihan jokaiselle kelpaa. Ei se tarkoita sitä, etteikö silti voisi pyrkiä parempaan ja tehdä sellaisia valintoja, jotka edesauttavat oman tilanteen muuttumista. On kuitenkin naiivia ajatella, että kaikki voivat tehdä juuri sitä, mitä haluavat. Osa ei edes saa työtä, vaikka kuinka yrittäisi. Siksi ymmärrän, että bloggaajien aihetta käsittelevät postaukset voivat tuohduttaa.
Nnoora
Posted at 16:09h, 05 FebruaryIHANA POSTAUS!! <3 Just tän takia luen sun blogia säännöllisesti ja arvostan suuresti sun työtä ja tätä blogia. Oot paras!
maijuuu
Posted at 16:24h, 05 FebruaryKiinnostaisi kuulla vielä vastauksesi kommenttiin, jota myös itse komppasin. Alle kopioitu kommentti:
“emmame (Ei varmistettu) 28.1.2016 23:11
Heti kärkeen täytyy minun korostaa sitä, että en lainkaan aliarvioi bloggaajan tekemää työtä. Miksi ihmeessä tekisin näin? Maailma ja työkuvat muuttuvat, luonnollisesti. Sen sijaan sen sijaan väite siitä, että menestymisen mahdollisuudet olisivat kaikille samat ei tietenkään pidä paikkaansa. Teoriassa ehkä, käytännössä ei.
Sinulla Sara, on näkyvänä bloggaajana vastuuta siitä, minkälaista sisältöä blogiisi tuotat. Kuvasi ovat hienoja ja tekstisi hauskaa, mutta minusta on hämmentävää, että hyvällä mielellä promoat epäeettistä toimintaa harjoittavia monikansallisia firmoja sekä edistät nuorten täysin holtitonta ostoskäyttäytymistä. Miksi näin?
Kaunista talvea sinulle! Näkisin mielelläni, että tonttisi mainossisältö valikoituisi kestävämmin.”
maijuuu
Posted at 16:26h, 05 February…ja omani:
“maijuuu (Ei varmistettu) 29.1.2016 17:54
Just näin! Itse elättäisin itseni mielelläni bloggaajana, enkä siinä mielessä väheksy sitä ammattina. Tärkein pointti on mielestäni juurikin se että minkälaisia asenteita ja arvoja bloggaaja edustaa ja mitä kaikkea tekee sen rahan eteen. Jotenkin voisi uskoa, että kun on liikunnallinen ja suosii luomuruokaa ja muutenkin terveellisiä elämäntapoja, voisi olla kiinnostunut myös kulutuskulttuurista ja tietoinen miten sairas se on ja mihin se lopulta johtaa. Mustakin on täysin vastuutonta mainostaa edellisessä kommentissa mainittuja tahoja ja tahkoa sillä itselleen se palkka. Miksi näin tehdään? Ollaan joko tietämättömiä asioiden tilasta tai sitten vaan halutaan niin paljon niitä uusia ilmaisia vaatteita ja tavaroita sekä rahaa niiden mainostamisesta että se menee eettisten ja ekologisten arvojen edelle?
Pidän tästä blogista ihanien smoothieiden, hauskojen juttujen, kauniiden valokuvien ja inspiroivien asukuvien takia, mutta välillä kyllä harmistun kovasti. Asukuvia on mahdollista toteuttaa vähän vähemmälläkin määrällä uusia vaatteita ja eettisemmillä brändeillä, second handista puhumattakaan. Särähti korvaan kun jossain postauksessa luki että poolokauluksisia paitoja on kerääntynyt kaappiin lyhyessä ajassa niin paljon että kirppis on ehdottomasti edessä. Miksi niitä on pitänyt hankkia niin paljon?
Tsemppiä Sara tämän kohun keskelle, uskon että olet kuitenkin sen verran fiksu että osaat ottaa kopin näistä ajatuksista ja ehkä kehittyä bloggaajana vielä arvostettavampaan suuntaan :)”
Tyytyväinenlukija
Posted at 10:05h, 06 FebruaryOon tosi laiska kommentoimaan mihinkään blogeihin vaikka usein tekisikin mieli, mutta nyt täytyy sanoo että tosi hyvä teksti! En ymmärrä miksei bloggaus voisi olla “oikea” työ, tai keltä se on pois jos joku bloggaa työkseen? Sulla on aivan todella ihana ja inspiroiva blogi ja itse koen ainakin saaneeni tästä motivaatiota ja inspistä omaan elämään/elintapoihin! 🙂 samoin toi, että kiinnostaako ihmisiä oikeesti nähdä kuvia/lukea postauksia siitä “kulissien” takana tapahtuvasta työstä, kuvien muokkaamisesta, palavereista jne.? Ehkä sillon tällön sellaset bloggaajan arki- tyyppiset postaukset on kivoja, mutta päänsääntösesti ei itseäni ainakaan kiinnosta! 😀 Kyllä mielestäni jokaisella vähänkään aikuisella ihmisellä tulisi olla sen verran järkeä päässä että ymmärtää sanomattakin bloggaajien elämän olevan muutakin kuin ne kauniit, täydelliset kuvat instagramissa. Mutta juuri sellaisia kuviahan on kiva katsoa, ja saada inspiraatiota, ainakin omasta mielestäni! Ja itselleni on tärkeää, että blogin takana olevalla ihmisellä on ns. “Oikeita ajatuksia” eikä saa sellaista vaikutelmaa että hänellä olisi aivojen tilalla kuvia louis vuittonin laukuista 😀 Sä olet juuri sellainen, upea, inspiroiva, todella taitava kuvaaja ja hyvä kirjoittaja, keep going! 🙂
Kagpaita
Posted at 10:46h, 06 FebruaryTällä blogilla on viisaita lukijoita! Keskustelussa on huima ero verrattuna vaikkapa Annan kirjoituksen kommentointiin samasta aiheesta. Minäkin kamppailen blogien lukemisen kanssa saman ongelman kanssa, ne tuntuvat synnyttävän tarpeita mitä minulla ei muuten olisi. Kuluttaminen nykyisin on hurjaa, ja syyllistyn siihen välillä itsekin, yrittäen kuitenkin tukea mahdollisimman kestäviä tuotteita. Toivottavasti blogimaailma kuitenkin muuttuu tämän selkeän lukijoiden toiveen edessä. Ja mainostaminen tulisi entistäkin selkeämmin näkyväksi.
No höh
Posted at 10:51h, 06 FebruaryHöh, odotin tältä postaukselta vihdoin hyviä perusteluja Bloggarin arki -postauksen herättämään keskusteluun. Mutta höpötit sen sijaan samaa “jokaisella on mahdollisuus tehdä unelmatyötä” -jupinaa. Luuletko tosiaan, että moni pikkutytöstä asti on halunnut olla esim. siivooja? Ilman siivoojia meillä yhteiskuntana olisi kuitenkin aika paljon epämukavammat oltavat eli heitä todella tarvitaan. Jos maailmassa kaikki tekisivät unelmatyötään, niin yhteiskunta ei toimisi. Valitettava totuus. Monet tekevät tylsänkuuloista, väsyttävää, rankkaa ja epätyydyttävää työtä, jotta sinullakin olisi kaikki se mitä arkeesi tarvitset. Ja sitten sinä tulet heille kertomaan “hei, tämä minun unelmatyöni arki on ihan yhtä rankkaa! On lounastreffeillä käyntiä, valokuvaamista, vaatteiden sovitusta ja ostelua (jotka useimmilla kuuluvat harrastuksiin eikä työhön) ja menee koko päivä näissä!” Tekstistäsi paistaa surullisella tavalla se, ettet ole tehnyt vakituista 8-10-tuntista “normaalityötä” koskaan, koska edes kehtaat verrata omaa arkeasi siihen. Valitettavasti blogisi nuoret lukijat saavat näin aivan vääristyneen kuvan työelämästä. Olen ihan oikeasti pitänyt blogistasi jo vuosien ajan enkä halua olla “hater”, mutta työ-postauksesi sai minut surulliseksi. 🙁 Halusin aina uskoa, että kielioppivirheistä ja joskus kömpelöstä kielenkäytöstä huolimatta olisit fiksu mimmi. Höh.
Vierailija
Posted at 12:22h, 06 FebruaryAivan samaa mieltä. Odotan todella, miten nyt oikeasti tulet ottamaan kantaa keskusteluun.
Noora Pulu
Posted at 19:21h, 06 FebruaryOlemmekohan me lukeneet saman tekstin? Blogitekstissä kun luki näin:
“Elämäntilanteet vaihtelevat ja on naiivia väittää, että koko työhistorian aikana jokaista työtään olisi rakastanut. Kun motiivi on selvillä, pystyy työhön kuin työhön yleensä asennoitumaan ja siitä voi saada ihan mielekästäkin.”
Miten tämä mielestäsi kehottaa ihmisiä tekemään vain unelmatöitään? Eivätkä ne siivojat sitäpaitsi maailmasta lopu, vaikka kaikki tähtäisivätkin unelma-alalleen. Eri-ikäiset ihmiset kun tuppaavat olemaan eri vaiheissa urapoluillaan. Työuransa alussa suuri osa ihmisistä kokeilee erilaisia matalapalkka-alan duuneja: siivousta, varastohommia, pikaruokalassa työskentelyä, puhelinmyyntiä ja mansikanpoimintaa. Tämän blogin kirjoittajakin luetteli vanhoja työtehtäviään, joita teki ennen täyspäiväiseksi yrittäjäksi heittäytymistä.
Se, että joku tekee jotain vapaa-ajallaan ei tarkoita sitä, etteikö joku toinen voisi tehdä samaa ammatikseen. Se, että Sara yrittäjänä tekee sisällöntuotantoa lifestyle-blogiinsa, on työtä, vaikka joku vastaavaa harrastaisikin vapaa-ajallaan ilman korvausta. Onhan meillä ammattiurheilijoitakin, vaikka kuka tahansa voi laittaa lenkkitossut jalkaan ja juosta ympyrää vapaa-ajallaan.
Lisäksi ihmetyttää tämä jatkuva nillitys kieliopista, jota täällä keskustelussa esiintyy. Mikä siinä on niin kauheaa? Onko muoto todella tärkeämpää kuin sisältö? On selkeästi mennyt suomalaisen peruskouluopetuksen kielioppisaivartelu perille. Mitään ei saisi viestiä, ennenkuin kielioppi on kunnossa. Sen takia suomalaiset kai niin häpeävätkin puhua myös vieraita kieliä, ettei vaan tulisi virheitä.
xc
Posted at 20:14h, 06 FebruaryTämä postaus liittyy Saran aiemmin kirjoittamiin pariin postaukseen. Edellisessä hän kirjoitti mm. näin:
“Elämä on täynnä valintoja ja meillä jokaisella on mahdollisuus suuntautua juuri sille alalle mihin paloa löytyy. Jokainen tehköön omat päätöksensä, mutta pienenä vinkkinä suosittelen valitsemaan sellaisen ammatin, jossa työskentely on mielekästä.”
Lisäksi tässä postauksessa kirjoitetaan esim
“Välillä on ihan hyvä tehdä hommia, joista ei niinkään nauti, jotta saa motivaatiota sen oman juttunsa löytämiseen.”
Ihan olosuhteiden vuoksi kaikilla ei vain ole mahdollisuutta valita ammattiaan, tai tavoitella unelmatyötään vaikka oma juttu olisikin löytynyt. Tällaisten latelu on vain tietyn kansanosan etuoikeus, ja on tosi kurjaa että sitä ei täällä “pohdinnoissa” suostuta myöntämään.
Mitä tuohon kielioppiasiaan tulee, monilla työkseen bloggaavilla on tapana korostaa kuinka laadukasta sisältöä he tuottavat, sekä verrata työtään ja sen lopputulosta esim. naistenlehtiin. Jaksetaan muistuttaa miten kauan menee hyvän tekstin ja hienojen kuvien tuottamiseen, ja että on tämän työn ammattilainen. Silti etenkään tekstisisältö ei useinkaan ole objektiivisesti laadukasta näillä ammattilaisilla (viittaamatta nyt erityisesti Saraan). Kyse ei ole pilkunviilauksesta, vaan kyllä se asia kärsii ja sisältö on raskasta lukea, kun tekstin rakenteessa on toistuvia virheitä. Myös mainonnan ja tuotesijoittelun suhteen bloggaajat pelaavat aika lailla samoilla kentillä kuin jotkut toimittajat, mutta osittain ilman sitä ammattitaitoa, mikä välillä aiheuttaakin esim räikeää piilomainontaa.
Rebe
Posted at 19:19h, 08 FebruaryVoi olla, että olen jotenkin vajaa, mutta haluaisin vain kovasti tietää mitkä ovat nämä lähtökohdat joista ihminen ei kykene ponnistamaan ja taistella unelmiensa työn eteen? Siis minkälainen kansalainen tulee olla, ettei pysty koskaan saavuttamaan unelmiensa työpaikkaa?
Sairaudet ovat toki asia erikseen.
Emilia M
Posted at 20:57h, 08 FebruaryEhkä kysymys on enemmän siitä, että aika paljon on ihmisiä, joilla ei oikein ole unelmia. Joilla lähtökohdat ovat niin huonot, ettei oikein ole oppinut unelmoimaan tai uskalla unelmoida mistään kovin ihmeellisestä.
Jos kotona on työttömyyttä, sairautta, mielenterveysongelmia jne.
Sairauksista ei oikein voi sanoa, että ne ovat asia erikseen. Ne ovat tavalla tai toisella osa niin monen elämää.
Bulla
Posted at 12:33h, 09 FebruaryJos elämässä on jotakin muuta, joka vie kaiken energian ja tarmon – esimerkiksi pienituloisilla voi kaikki luovuus mennä ihan vain pinnalla pysymiseen – ei varmasti riitä paljoa kiinnostusta tai uskoa omiin unelmiin. Kun arjessakin venyy sietokykynsä rajoille, ei ole enää mitään, mitä jaksaisi antaa. Unelmien toteuttaminen kun vaatii paljon uskoa, voimia ja yrittämistä, ja kaikilla ei ole niihin mahdollisuuksia tai jaksamista.
Vierailija
Posted at 15:33h, 09 FebruarySairaudet eivät todellakaan ole asia erikseen, vaan osa hyvinkin usean suomalaisen arkea.
xcstill
Posted at 16:37h, 09 FebruaryNo kamoon. Tuskin oot vajaa mut varmaan aika ok taustoista. Tai ehkä et tunne miten ihmisen kehitys tapahtuu, niin henkisellä kuin biologisella tasolla.
No mites vaikka kansalainen, joka on lapsena huostaanotettu narkkariäidiltä ja sijoitettu toiseen kaupunkiin. Jota on tämän taustan takia koulukiusattu rajusti, niin että ala-asteelta lähtien koulu on pelottanut. Myös itsetunto, itsesääntely ja sosiaaliset taidot on jäänyt kehittymättä lapsuuden ollessa vaikea. Mitäpä luulet millaiselta tasolta hän ponnistaa? Unelmia on vaikea hahmottaa tai koettaa saavuttaa jos ei ole minäkuva kunnossa, tai minkäänlaisia itsereflektointitaitoja. Ja vastaavassa jamassa voi olla ihan ehjästäkin kodista tuleva. Tai mites ihminen joka on ollu jo siinä unelmatyössään tai matkalla siihen, mutta päättääkin jo opiskeluaikana perustaa perheen mutta syntyykin vammainen lapsi.
Eikä varmaan tarvitse olla edes mitenkään onnettomien tähtien alla syntynyt. Aika monelle tavallisen keskiluokkaisen perheen kasvatille unelmien työpaikka voi olla vaikka telkkaritoimittajan tai lääkärin työ. Väitätkö että on niin vaikea kuvitella ettei kaikki sellaista unelmaa koskaan saavuta? Ihan tavallisia kansalaisia ne on, mutta yhtälailla pettyneitä varmasti, ja joutuu loppuelämänsä tekeen “vaan duunia” ja toteuttaan itseään muulla tavoin.
Rebe
Posted at 23:39h, 09 FebruaryNiin no voi olla. Mä vaan itse tulen perheestä jossa isä joi ja äiti löi. Asuin siellä sun täällä, mummolla ja tädeillä, koulu ei oikein maistunut ja kaveritkin käytti hyväksi.
SIlti olen unelmieni työssä nyt, koska tajusin ettei kannata jäädä surkuttelemaan ja syyttelemään paskaa maailmaa tai vanhempiaan vaan näytin kaikille närhen munat ja taistelin itteni unelma-alalle. Olen töissä, joissa jotkut tulevat ns. hyvästä perheestä, mutta hitto, jos jotain olen oppinut niin kaikilla on mat ongelmansa.
Ja joo, sairaudet ovat asia erikseen siltikin.
Toki itse kärsin masennuksesta ja ahdistuksesta, jota hoidan lääkkein ja säännöllisin terapioin.
Että sellasta.
Bulla
Posted at 08:17h, 10 FebruaryOn hienoa, että olet pärjännyt taustoista huolimatta todella hyvin. Kaikki eivät kuitenkaan ole henkisesti yhtä vahvoja tai sinnikkäitä kuin sinä, eivätkä pärjää ilman apua. Eikä kyse ole siitä, että syyttäisi paskaa maailmaa, vaan siitä, ettei nää unelmilleen mitään mahdollisuutta.
Ihan samalla tavalla kaikki, jotka nyt työskentelevät omalla unelma-alallaan, eivät välttämättä olisi siellä ilman apua ja tukea. Moni heistä olisi sinun taustallasi voinut jättää unelmansa toteuttamatta.
Aika harva meistä on todella ihan yksin ilman apua toteuttanut unelmansa, ja harva siihen edes pystyy.
Emilia M
Posted at 10:41h, 10 FebruaryTämä on musta aika yleinen ajatusvirhe. Että ihmiset, joilla on ollut itsellään tosi rankkaa ja jotka ovat ankarasti ponnistelleet päästäkseen siihen, missä ovat nyt, ajattelevat että kaikilla on mahdollisuus samaan. Että koska minä pystyin siihen, niin muutkin pystyvät.
Toisen lähtökohdista ei vain voi ikinä tietää täysin. Niin monet asiat vaikuttavat, lapsuusperheen lisäksi temperamentti, persoonallisuus, ihmissuhteet, resilienssi, kokemukset, sattuma jne. Joku selviytyy hyvin, toinen sinnittelee, kolmas ei selviä ollenkaan. Hyvin erisuuruiset tapahtumat voivat saada ihmisen tipahtamaan.
Vierailija
Posted at 18:44h, 10 February“Että sellasta.”
Öh, tuota… Sinä ja mainio pärjäämisesi = kaikkien pitäisi kyetä samaan? Vähän naiivia, sori. Itsekin olen pitkäaikaissairas, mutta en ole antanut sen vaikuttaa elämääni ja vaikkapa nyt niihin uratavoitteisiin. Silti tiedän samaa tautia sairastavia ihmisiä, jotka ovat antaneet sen vaikuttaa, eikä mulla ole mitään oikeutta moralisoida heitä siitä.
HelsinkiDragonfly
Posted at 17:49h, 06 FebruaryHieno ja ajatuksia herättävä kirjoitus – jokainen työ on todellakin arvokasta! Itse muistan kun aloin opiskelemaan matkailua, niin monet kysyivät miten sellaista voi edes opiskella? Matkustelemalla? Joillekin ainoat varteenotettavat työt ovat hyvin perinteisiä, kuten lääkärin, insinöörin & lakimiehen ammatit. Nykypäivän yhteiskunta kuitenkin tarvitsee monenlaisia tekijöitä! Jokaisen on mietittävä mitä hänet tekee onnelliseksi ja tehdä se koko sydämellä.
xxx
E
http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/
AjN
Posted at 12:01h, 07 FebruaryIhan ensiksi aloitan sillä, että luen blogiasi kohtalaisen säännöllisesti ja pidän siitä valtavasti; eniten pidän juurikin siitä, että se saa minut hyvälle tuulelle, usein jopa nauramaan ääneen, ja että saan siitä ihania vinkkejä mm. urheiluun ja pukeutumiseen. Näin ollen kyllä, blogeilla ja bloggaajien työllä on tarpeensa – esimerkiksi minunlaiseni ihminen saa näistä ajanvietettä ja piristystä vapaa-aikaan, kuten kulttuuristakin. Olen siis todella iloinen siitä, että pidät tätä blogia!
Mutta jos minun pitäisi miettiä töiden tarpeellisuutta, niin olen silti sitä mieltä, että toiset työt ovat tarpeellisempia – välttämättömiä – kuin toiset ja niin, bloggaajan työ ei kuulu sinne välttämätön-osastoon. Jos vientiteollisuuden tehtaat lakkaisivat pyörimästä, liikenne pysähtyisi ja sairaalat sulkisivat ovensa, meidän kaikkien elämä kokisi selkeän kolauksen – jos blogeja ei olisi, toiset meistä olisivat harmissaan jonkun aikaa, ja löytäisivät todennäköisesti jotain muuta luettavaa vapaa-ajalleen. Toki olen samaa mieltä siinä, että ideaalitilanne olisi, jos kaikki ihmiset saisivat ja voisivat tehdä juuri sitä työtä jota haluavat ja josta nauttivat. Tämä tilanne ei vain valitettavasti ole mahdollinen ja vaikka Suomessa ihmisillä on tähän päivään asti olleet huomattavasti tasapuolisemmat lähtökohdat unelmien tavoitteluun kuin monissa muissa maissa, eivät ne silti valitettavasti ole täysin tasa-arvoiset ja tätä kautta toisien on vain pakko tehdä jotain työtä pärjätäkseen.
The True Cost
Posted at 19:18h, 07 FebruaryEn yhtään epäile, etteikö bloggaus olisi vaativaa ja ihan oikeaa työtä. Tietynlainen kulutuskeskeisyys kuitenkin häiritsee useammassa blogissa, ei pelkästään tässä blogissa. Suosittelenkin katsomaan Netflixissä olevan dokumentin The True Cost, joka kertoo vaateteollisuuden toiminnasta ja rakenteista. Olen toki itsekin ostanut vaatteita ketjuliikkeistä, joten en ole mikään puhdas pulmunen, mutta tämä dokumentti todella avasi silmäni vaatteiden alkuperän suhteen.
Toystory
Posted at 11:15h, 08 FebruaryMinä tykkäisin lukea myös blogin “taustalla” tapahtuvista asioista. Ja joku bloggaamisen aloittamisesta kiinnostunut/toinen bloggaaja voisi saada niistä myös inspiraatiota? Mutta saattaa olla, ettei kaikkia kiinnostaisi.. 🙂
Emilia M
Posted at 10:43h, 10 FebruaryMä en ymmärrä tätä, ettei ammattilaisbloggaaja seuraa oman bloginsa kommenttipalstalla käytävää keskustelua. Se on musta todella epäammattimaista.
Vierailija
Posted at 18:46h, 10 FebruarySamaa oon ihmetellyt tässä tovin. Jotenkin tuo ammattibloggaus menettää merkitystään tällaisten asioiden takia.