Aina lainsäädäntö edellä: Oikaisuvaatimus 12 April, Apr 2019 - 16:42
Yleensä en ikinä jaa mitään tällaista, mutta nyt tekee mieli raottaa arkkua. Taustalla tapahtuu kokoajan kaikenlaista ja pieni, mutta julkinen alamme on jatkuvasti suurennuslasin alla. Meiliketjuni lakiasiantuntijoiden kanssa on jo parissa kuukaudessa kasvanut kilometrin pituiseksi.
Olen oikeastaan tähän vuoteen asti katsonut kaiken enemmän tai vähemmän läpi sormien, mutta tänä keväänä päätin, että tämä loppuu nyt. Päätin, että yritän parhaani mukaan puuttua jokaiseen epäkohtaan, jota meidän alasta tai kollegasta julkisuuteen nostetaan. Jos me itse emme pidä puoliamme, niin kuka sitten?
Törmäsin toissapäivänä vaikuttajamarkkinoinnin ammattilaisen LinkdIn -julkaisuun, joka pysäytti hetkeksi. Olin saanut aiheesta viestiä peräti viideltä yhteistyökumppaniltani. Yksi huolestunut ja neljä julkaisun epäammattimaisuudesta pöyristynyttä. Suurimpaa osaa ihmetytti miten Suomen suurimpiin mediatoimistoihin kuuluvan päättäjän julkaisuun voidaan nostaa yksittäinen vaikuttaja. Ja vieläpä ihan syyttä.
Minun on vaikea käsittää miksi tällaista mustamaalausta kohdistetaan toimijoihin, jotka tuntevat säädökset ja mainitsevat kaupallisesta yhteistyöstä/mainoksesta selkeästi. Käytettäisiin energia mielummin siihen todelliseen ongelmaan, eli piilomainonnan kitkemiseen sen sijaan, että isketään lainsäädäntöä noudattavien julkaisujen kimppuun.
Otin yhteyttä Kuluttaja-asiamieheen ja vaikuttajamarkkinoinnin lakiasiantuntijoihin. Laadin oikaisuvaatimuksen, jonka toimitin julkaisijalle.
ICC:n saatavilla olevissa markkinointisäännöissä sekä MEN:n ja kuluttaja-asiamiehen Instagramia/muita sosiaalisen median portaaleja käsittelevissä lausunnoissa todetaan, että mainostunnisteen on oltava nopeasti silmäiltäessä helposti havaittava, selkeä ja ymmärrettävä. Siitä, missä kohtaa kaupallisen yhteistyön pitää Instagram-kuvassa lukea ei ole minkäänlaista virallista linjausta. Kaupallisiin blogi ja Youtube-sisältöihin on olemassa selkeämpiä linjauksia, mutta Instagramiin ei.
Perehdytän itseäni jatkuvasti uudesta lainsäädännöstä ja uusista virallisista tulkintakannanotoista olemassa olevaan lainsäädäntöön, sillä minulle on ensiarvoisen tärkeää, että brändiini voivat luottaa sekä kuluttajat, että yhteistyökumppanini. Mutta vielä julkistamattomien linjausten tarkasta sisällöstä ei toimijoiden voida olettaa olevan tietoisia.
Erilaisia vaikuttajamarkkinoinnin opaskirjoja on tehty useampiakin, ja uusimmissa IAB:n Vaikuttajamarkkinoinnin oppaassa (2019) on mainittu kaupallisten yhteistöiden merkitsemisestä Instagramissa. Oppaat ovat hyviä ohjenuoria alalla toimiville, mutta samaan aikaan epävirallisia, eivätkä näin ollen valideja sääntöjä. Kilpailu- ja Kuluttajavirasto on tänä vuonna julkaisemassa Vaikuttajamarkkinointi sosiaalisessa mediassa (2019) -linjauksen, johon tässäkin LinkedIn-julkaisussa nojattiin, mutta se ei ole vielä julkinen. Näin ollen linjaus ei ole voimassaolevaa oikeutta ja/tai soft law –normistoa.
Miten sitten merkitsen kaupalliset Instagram-julkaisuni? Asiakkaiden ohjeiden mukaan. Suurimmasta osaksi yhteistöistä laaditaan briiffi, jossa on selkeä ohjeistus julkaisulle. Syy miksi kaupallinen yhteistyö -merkintä saatetaan laittaa tekstiosuuden loppuun voi olla esteettinen tai esimerkiksi asiakkaan yleinen linja. On myös käyty spekulointia siitä, että algoritmit tarttuvat alussa mainittuun kaupalliseen merkintään antaen kuville vähemmän näkyvyyttä, ja tästä syystä suositaan ilmoitusta tekstiosuuuden lopussa. Ja miksei näin tehtäisiin, merkintätapa kun on täysin Suomen lain mukainen.
Odotan innolla KKV:n Vaikuttajamarkkinointi sosiaalisessa mediassa (2019) -linjausta ja sen tuomia selkeitä lainpitäviä sääntöjä alalle. Mutta siihen asti toimitaan tämän hetken lainsäädännön puitteissa.
xx Sara
Aino
Posted at 21:49h, 12 AprilHuh, todella asiatonta toimintaa kyseisen julkaisun tekijältä. Todella epäammattimaista esittää aiheettomia syytöksiä ja vieläpä käyttään esimerkkinä yksityistä toimijaa kuvien kera. Tuohan on sinun elinkeinotoimintasi haittaamista? Jos olisin kyseisen lafkan johtaja, ottaisin kyllä tämän tyypin aika vakavaan puhutteluun. Aiheutti mainehaitan kyseiselle firmalle. Mielestäni on hienoa ja tosi tärkeää, että puutuit tähän ja nostat asian esiin. Muuten mikään ei muutu!
Sara
Posted at 16:45h, 13 AprilKiitos kommentista! Oon kanssasi ihan samoilla linjoilla. Musta tää oli halveksuttava temppu. Ja kun lueskeli tuon julkaisun kommenttiosiota nousi viimeistään karvat pystyyn. Harmillista, että tällaista mustamaalausta tapahtuu alan sisällä.
Hanna
Posted at 22:04h, 12 AprilEikö tohon olis pitäny kysyä sun suostumus, jos on käytetty kuvamateriaalia julkaisussa? Miks joku jaksaa nähdä vaivaa edes tälläsen takiia? Ymmärtäisin, jos joku yritys nostais metelin, kun yhteistyöjulkaisussa ei näy selkeästi kumppani yms. Mutta mikä tässä julkaisussa oli pointtina? Mustamaalata kilpailijoita vai?
Hanna
Posted at 09:49h, 13 AprilTarkoitin siis julkaisun tekijän pointtia ja tarkoitusta. Mikä oli taustalla, että tälläsen julkaisun viitsi tehdä?
Sara
Posted at 16:48h, 13 AprilNiin munkin mielestä! Ja uskon, että moni luuli julkaisun tehneen kysyneenkin minulta, mutten kyllä saanut julkaisun tehneeltä minkäänlaista lupakyselyä tai edes varoitusta ennakkoon (enkä edes jälkikäteen). Vähän jäi fiilis, että tällä julkaisulla oli puhtaasti tarkoitus saada sekä minut, että kollegani näyttäytymään huonossa, epäammattimaisessa valossa.
TINTTI
Posted at 19:25h, 16 AprilKannattaa varmaan tutustua Vihreiden arvoihin ennenkuin alkaa tekemään itsestään hölmön. Elämäntyylisi ei tue Vihreiden arvomaailmaa vaikka kuinka ostaisit hedelmäsi kestopussissa. Vaikutat – – > myyt materiaa, lennät ja kulutat. Maksimoit tuloksesi,. Varmaan olisi itsetutkiskelun aika! En tiedä kuinka sokeita lukiasi ovat
YT. Vihreä
Komal sharma
Posted at 09:22h, 24 Aprilnice