Mene oikeisiin töihin

DSC_4417.jpg

Mene oikeisiin töihin on lause, jota olen (kiitos IS:n provosoivan “referaatin”) saanut muutaman vuorokauden aikana kuulla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ei sillä ettenkö olisi tästä jo aikaisemminkin kuullut… Viime päivien kymmenet meilit ja ahdistavat facebook yhteydenotot ovat saaneet minut pohtimaan “oikean työn” määritelmää. Oikea työhän on varsin mielenkiintoinen käsite. Mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miten se eroaa “valetyöstä”? 

Mikäli sekä “oikeaan työhön” että “valetyöhön” liittyy molempiin palkan saaminen ja verojen maksaminen, niin mikä ne erottaa toisistaan?

Viime viikolla julkaisemastani Bloggaajan työviikko jutusta tosiaan tehtiin pieni artikkeli iltapäivälehteen. Juttu oli kuvitettu varjossa istuvalla “ahdistunut bloggaaja” -henkisellä kuvalla, ja koko kirjoitus oli käytännössä kaikkea muuta mitä itse blogiini olin kirjoittanut. Siinä missä painotin sitä, että välillä hommaa on enemmän, mutta se ei haittaa sillä rakastan työtäni yli kaiken oli artikkeli rakennettu idealla päivät ovat pitkiä, olen uupunut, enkä pysty nauttimaan mistään. 

Vaikka tällainen toiminta ei mielestäni ole hyväksyttävää, osasin artikkelille kuitenkin nauraa. Sen sijaan ihmisten (joista suurin osa tuskin oli vaivautunut lukemaan alkuperäistä kirjoitusta) kommentteja ja minulle lähettämiä viestejä lukiessani tulin vähintäänkin surulliseksi. En ota näitä itseeni, sillä tiedän tasan tarkkaan mitä teen/miksi teen, ja viihdyn omassa työssäni paremmin kuin hyvin, mutta näin ei selvästikään ole kaikilla. Liian moni ymmärtää työn raastavana ja ahdistavana taakkana, jota tehdään joka päivä puhtaasti syystä, että saadaan laskut maksettua. Tuntuu ihan kamalalta.

 

“Menisit oikeisiin töihin niin näkisi mitä se on. Jotkut joutuu heräilemään jo ihan viideltäkin työnsä takia”

“Toiset herää aamuvarhain tekemään oikeita töitä kun toiset ne vaan näprää puhelimiaan ja surffailee netissä kaiket päivät”

“Noin helppoa hommaa ei voi sanoa työksi”

“Kyllä haiskahtaa pieneltä liioittelulta kuin vaikkapa moto kuski joutuu korjaamaan tunteja motoa ilman käsineitä 30 asteen pakkasessa”

“Vähemmän töitä kuin monella bussikuskilla. Eikä tarttee mihinkään raahautua 4.45”  

“Mene hyvä tyttö johonkin oikeaan työhön. Esimerkiksi siivojista on pulaa!”

“Nyt herätys nainen tähän päivään! Sinunlaisia tyhjäntoimittajia on Suomen rajojen sisällä liikaa. Tee palvelus itsellesi ja muille suomalaisille, mene oikeisiin töihin!”

“Vaihdettaisiin töitä viikoksi niin näkisit mitä on oikea työ!!”

 

DSC_4418.jpg

 

Oikea työ? Mitä ihmettä se tarkoittaa? Kommenttien perusteella siihen liittyy a) epämielekkyys b) ruumiillisuus c) aikaisin herääminen. Esimerkiksi alat, joita voi myös harrastaa, eivät mitä ilmeisemmin kuulu oikean työn piiriin. Ja sitten se kaikkien valetöiden kuningas: sosiaalinen media. Varsiainen kirosana.

Kuten joku jo tuolla kommentoikin, vapaa-aikaa vietetään netissä surffaten ja puhelimia näpräten. Eikö tässä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida? Kyseessä on alusta, jossa vietetään paljon aikaa = uusi ala, joka mahdollistaa valtavan määrän työpaikkoja. Sosiaalisessa mediassa työskentely ei ole ehkä ruumiillista eikä välttämättä velvoita heräämään 4.30 (eikä siihen liity -30c pakkanen ilman hanskoja….), mutta siinä missä mikä tahansa muukin työ, myös tämä voi silloin tällöin olla rankkaa. 

Elämä on täynnä valintoja ja meillä jokaisella on mahdollisuus suuntautua juuri sille alalle mihin paloa löytyy. Jokainen tehköön omat päätöksensä, mutta pienenä vinkkinä suosittelen valitsemaan sellaisen ammatin, jossa työskentely on mielekästä. 40 vuotta on pitkä aika kurjassa työssä sinnittelyyn. 

 

 

xx Sara

113 Comments
  • Helmi K
    Posted at 17:56h, 28 January

    Ymmärrän sun pointin mutta aika iso osa on näinä päivinä niitä jotka eivät voi valita vaan tekevät sitä työtä minkä saavat. Toki tähän voi vaikuttaa alusta alkaen omilla valinnoilla mutta aina niistäkään ei ole apua jos niitä itseään kiinnostavia ja mielekkäitä töitä ei vaan ole tarjolla. Jokainen ei aina ole oman onnensa seppä.

    Mutta, ymmärrän myös mitä tarkoitat. Ja olen itsekin aika usein kuullut kommentin “antakaa vaan niitä apurahoja niin kyllä mäkin kirjan kirjoitan”. Toisin sanoen, ehkä kannattais kokeilla itse ensin kun alkaa huudella.

    • Kai
      Posted at 19:30h, 28 January

      En ole kiinnostunut olemaan puolesta enkä vastaan näitä bloggaajien työkohuja – mutta yksi asia tekstissäsi pisti silmään ja tunsin tarvetta kommentoida asiaa, ja komppaan ylläolevan henkilön kommenttia.
      Hyvin suurella osalla työssäkäyvistä ihmisistä, varsinkin vähän kypsemmällä ikäluokalla ei ole yksinkertaisesti mahdollisuuksia valita työtänsä. Ei ole varaa olla nirso ja valikoiva työn suhteen, ja pahimmassa tapauksessa työtä ei edes ole! Kuka ei haluaisi ihanaa ja täydellistä työtä josta nauttisi? Niinpä, jos sen toteuttaminen olisi oikeasti teoriassa niin helppoa ja mahdollista niin kuka jäisi venyttämään henkistä hyvinvointiansa.
      Uskon, että tässä asiassa ihmiset määrittävät työnkuvan sillä fyysisellä työllä, joka vaatii oman kropan rankan panoksen työn puolesta. Uskon myös, että varmasti ymmärrät, ja että se ei tule sinulle uutena asiana että monet ihmiset oikeasti joutuvat olemaan töissä jotta selviävät laskujen maksamisesta – että ihmiset raatavat itsensä puhki jotta saavat leivän pöytään. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia.
      Voin sanoa, että ei ole mukavaa seurata omalle tärkeän ja läheisen ihmisen raatamista raskaassa fyysisessä työssä, kuluttamalla itsensä jokapäivä aivan nollaan, vain siksi että meillä voi olla katto pään päällä.
      Muistuttaen vielä, minulla ei ole mitään sinun työtä vastaan, mutta ehkä ymmärrät nyt miksi ihmiset saattavat ajatella bloggauksen irti termistä työ.. Koska se on vapaa-aikaa muille, ja työnkuva eroaa roimasti fyysisen työn varjolla.
      Olen edelleen sitä mieltä että jokainen tehköön elääkseen mitä tekee, olen iloinen sinun puolesta kun sulla on mieleinen työ blogin parissa 🙂 Tämä on niin tulenherkkä aihe, että saattaa paisua vähän turhan suurille mittakaavoille.

      • Kai
        Posted at 19:55h, 28 January

        Lisätäkseni vielä, miksi luulet ihmisten käyvän töissä? Ellei puhdas syy todenmukaisesti olisi laskujen maksaminen, ei kukaan kävisi töissä.

        • paulahelena
          Posted at 20:19h, 28 January

          Mulla on aina ollu periaate etten tee rahasta mitään mitä en vois ilmasekskin tehdä. Kyllä mä taatusti tekisin töitä, vaikka ei oiskaan laskuja maksettavana. Työ on niin iso osa elämää, että mä haluan sen olevan myös mielekästä. Toki jollekin muulle voi sopia se että raataa rahan takia ja keskittyy sit nauttimaan elämästä vapaa-ajalla. Toivoisin kuitenkin että jokainen vois olla ylpeä työstään, ei munkaan kesätyöpaikat oo välttämättä niin hohdokkaita ollu mutta jokainen on antanu huomattavasti enemmän kuin sen palkan.

        • Ehei
          Posted at 08:19h, 29 January

          Laskut pitää maksaa, mutta kyllä minä teen töitä siksi että nautin niistä. Tekisin niitä siis myös harrastuksena. Olenkin kai aika onnekas.
          Toisaalta, jokainen voi tavoitella työtä, josta nauttii.

        • nanettte
          Posted at 17:27h, 07 February

          Ihan super naurettavaa että kukaan ei muka tekisi töitä, jos ei olisi pakko. Mä rakastan sitä mitä mä teen. Valitsin sellaisen opiskelupaikan ja sellaiset harrastukset ja sellaiset muut toiminnat jotka mahdollistivat pääsyni sellaiselle alalle jota oikeasti rakastan. Mua ei haittaa jos joudun heräämään 4:45 tai olemaan -30 asteen pakkasessa, silloin kun teen sitä mistä mä oikeesti tykkään niin älyttömän paljon. Se ei tunnu työltä, se tuntuu siltä että mä teen jotain millä on oikeasti merkitystä.

      • Hyvää työtä
        Posted at 14:56h, 29 January

        Käsittämätön keskustelu. Jos työn määre on palkan saanti ja verojen maksaminen niin bloggaus on työtä siinä missä fyysinen työkin. Jos ainoastaan fyysinen työ on työtä niin meillä on aika paljon ihmisiä valetöissä. Kukahan kertoisi kansanedustajille, ministereille, toimittajille ja asianajajille, että he ovat valetöissä. Ehdotan siis, että kaikki työkseen blogia kirjoittavat kutsuvat itseään tästä lähtien toimittajiksi jotta kaikille on selvää, että myös blogin kirjoittajan työstä on mahdollista ansaita palkkaa.

    • I May Say
      Posted at 04:09h, 29 January

      “Jokainen ei ole oman onnensa seppä.” Väittäisin vastaan. Jokainen on tavalla tai toisella tullut valituksi omaan työhönsä. Vaihtoehtoja muutokseen ei ehkä nykyisellään ole monia. Jokaisen pitää olla oman onnensa seppä, kuka muukaan olisi?
      Toisekseen, miten omassa työssään viihtyvän bloggaajana onni on keneltäkään pois.
      Suomalaiset ovat niin kateellista ja katkeraa kansaa. Ihan kuin toisen onni olisi joltain pois.. Ajatuksena ei mahdu omaan päähäni.
      Tärkeintä mielestäni on, että on töitä (plussaa mielekkyydestä; tulee kansantaloudellisesti edullisemmaksi) ja että maksaa veroja.
      Keep Up The Good WORK, Ms Sara!

  • Nata - White Trash Disease
    Posted at 17:59h, 28 January

    HAHAH HYVÄ SÄ!!! bro fist.

    onkohan mun päivätyö oikeaa työtä? tänään päivitin koko päivän asiakkaiden somekanavia, mutta istuin toimistossa (istun edelleen klo 19:58). jos tekisin samaa kotoa käsin yrittäjänä, niin olisin turhakebloggaaja? ;D eiku venaas, mähä oon myös sitä. heh.

  • Miru Lehtinen
    Posted at 18:01h, 28 January

    Itse tein 4,5 vuotta keittiöalan hommia, kunnes tuli mun aika lähteä opiskelemaan uusi ammatti, enkä voisi olla tyytyväisempi päätökseeni! Aluksi homma oli mielekästä ja uutta juuri valmistuneelle kokille, mutta vuosien työ oikeasti epämiellekkäässä työssä saa miettimään, onko tää sen arvosta. Se, että paahdan itseni loppuun kolmivuorotyöllä, jonka vuorot alkaa pahimmillaan 3 yöllä? Haluaisinkin vaan sanoa kaikille niille, jotka tekee työtä vaan sen takia, että maksaa laskut: ota järki käteen ja mieti mitä elämältäsi haluat. Sä Sara teet just sitä mitä sä haluat ja susta se tuntuu hyvältä ja se vasta on ihailtavaa! Jatka samaan malliin! 🙂
    Ps. Toi IS:n juttu oli kyllä överi… 😀

  • Vilmaaaaa
    Posted at 18:03h, 28 January

    Ai vitsi mua alko naurattaa noi kommentit:-D jos ei neljältä aamuyöllä herää nii eihän se oo työtä ollenkaa! Joidenkin täytyis herätä tähän päivään… (ironist koska yks kommentoija käskee SUN herätä tähän päivää:-D)
    En muuten tiiä oonko koskaa ennen kommentoinu vaiks oon lukenu jo pidempää!

    • Ei-moto-kuski
      Posted at 10:20h, 29 January

      Mua jäi vaivaamaan, että miksi motokuskilla ei ole hanskoja. Unohtuiko ne kotiin?

      • Sappe
        Posted at 18:54h, 30 January

        Ei sitä konetta oikein pysty tumput kädessä korjaamaan, mutta ohuet työhanskat ehkä. Voi verrata ompelevansa tumput kädessä. Eipä tosin sitä tartte -30 pakkasessa korjatakaan, koska ei niitä ajeta niin kylmällä (hydrauliikka ei toimi kunnolla). Ihan oli se alkuperäinen palaute asiassa kiinni 🙂

  • Herkku
    Posted at 18:12h, 28 January

    No jopas on… Sillä ei kai ole merkitystä, oletko ammatiltasi mikä tahansa niin aina on joku, joka kyseenalaistaa työn tarpeellisuuden, arvon ja tärkeyden. Mun mielestä tässä yhteiskunnassa on just hienointa se, että on erilaisia ammatteja ja työtehtäviä ja jokaisella on mahdollisuus löytää se oma juttunsa. Yhtäkään ammattia väheksymättä.
    Sitä väheksyntää on itsekin saanut kokea, jo silloin kun ilmoitin lähipiirilleni että lähden opiskelemaan kotitalousopettajaksi. “Mitä siihen mitään koulua tarvitsee, eikö riitä että osaa kokata ja pitää kakarat kurissa?” Siis mitä?!? Opettajankoulutukselle ei kait joka puolella anneta samanlaista arvostusta, kun kyse on näemmä vaan “kakaroiden kurinpidosta ja epämääräisestä hääräilystä keittiössä”.
    Tsemppiä, täällä toinen kohtalontoveri, joka ei “tee oikeita töitä” ja vielä haaveilee varsinaisesta “humpuukimaakarin työstä” eli tutkijan työurasta.
    Ehkä parempi olla sitten humpuukimaakari, mutta hyvin onnellinen sellainen! 😀

  • Taina ? Maaginen realismi
    Posted at 18:14h, 28 January

    Haters gonna hate.

    Työt ovat erilailla raskaita. Olen tehnyt monenlaisia hommia, ja olisi vähän hassua sanoa, että nykyiset toimistohommani olisivat kevyämpiä kuin fyysiset työt. Toki ne ovat kropalle kevyempiä mutta henkisesti toisinaan raskaampia. Kuormitus riippuu aika monista eri tekijöistä, eikä ulkopuolinen voi niitä järjestykseen laittaa.

  • Kiti
    Posted at 18:24h, 28 January

    Nuo roskalehtien lööpit on kyllä niin turhauttavia.. Ne on aina jostain todella ahtaasta vinkkelistä kirjoitettu.

    Ja huoh, mitä kommentteja! Ihmiset vois keskittyä enemmän tekemään omasta työstään ja elämästään antoisampaa, ja vähemmän toisten kyttäämiseen, analysoimiseen ja kadehtimiseen.

  • Marianne / STAY FRESH
    Posted at 18:24h, 28 January

    Jes kiitos! Jotenkin vaan ärsyttää, kun ihmisten päähän ei mahdu se, että töitä on erilaisia ja erilailla raskaita tai vähemmän raskaita. Miksi niitä edes pitää verrata toisiinsa? Miksi työn ylipäätään pitäis olla tosi raskasta ja ikävää, jos se kerran voi olla jotain sellasta josta tosiaan nauttii? Kirjoitin just hiljattain omaan blogiin myös samaisesta aiheesta ja tulihan sinnekin niitä ”mene tyttöhyvä oikeisiin töihin” -kommentteja 😀

  • Suvi K.
    Posted at 18:42h, 28 January

    Noi kuulostaa tyypillisiltä vanhemman ikäpolven heikosti koulutettujen ihmisten kommenteilta. Työ ei nykymaailmassa vaan yksinkertaisesti ole eikä pysty olemaan pelkkää fyysisten hyödykkeiden tuottamista, joten perinteinen “oikeiden töiden” käsite ei enää päde. On olemassa kokonaisia aloja (esim. huippumuoti, elokuva- ja musiikkiteollisuus, kaikki muu viihdetuotanto, kilpaurheilu jne.) joista ei ole mitään “hyötyä” ainakaan ihmisten eloonjäämisen kannalta. Silti niihin syydetään tajuttomia määriä rahaa. Nykyajan työmarkkinoissa kyse on taitojen, tietojen ja ajan vaihdosta, jossa mikä tahansa, mistä joku on valmis maksamaan, on työtä.

  • hilja
    Posted at 18:42h, 28 January

    Jotenkin noista negatiivista kommenteista tulee olo, että työn täytyy olla rankkaa, uuvuttavaa, inhottavaa ja epämiellyttävää… selvästikään ei osata olla iloisia toisen puolesta, että oma unelmaduuni on löytynyt! Työnteon ei pitäisi olla tuollaista kilpailua, että mitataan toisen työn aitoutta sillä, kuinka raskasta se on. Varsinkin bloggaajan tapauksessa se isoin osa työstä jää vähän piiloon, ja lukija näkee ne valmiit postaukset. Elinkeinovapaus=saa muuten tehdä just sitä, mitä haluaa työkseen. 

    Sara, sä oot oikeesti hirmuinen päivänpiristäjä ja motivaattori. Sun blogi on mun suosikki!! 🙂 

  • nonnaaaa
    Posted at 18:50h, 28 January

    Naurettavaa, että erilaisia ammatteja ees laitetaan mihinkään arvojärjestykseen. Jokainen työ on ihan yhtä arvokasta. Esim. kirurgit parantaa fyysisesti ihmisiä, mutta bloggaajat inspiroi ja antaa ajattelemisen aihetta, edistää psyykkistä hyvinvointia. Ja niinkuin sanoit, kurjaa, jos joillekin työ on vaa laskujen maksamista ja siihen ei oo mitään intohimoa..siinähän menee monta vuotta hukkaan?
    Mutta sun työnjälkeäs Sara on ilo katsoa, jatka samaan malliin! <3

  • Vilpu
    Posted at 18:53h, 28 January

    Uskon ihmisten tarkoittavan työllä selvästi yhteiskuntahyödyllisiä tekoja. Kuten kaupankäyntiä, teiden ja rakennusten kunnostamista, terveydpalveluja yms.
    sellaista mistä mahdollisimman moni kanssaihminen hyötyy.
    Itse en miellä bloggaamista työksi, vaikka se kovin työlästä onkin. Kutsuisin sitä palkalliseksi harrastukseksi.

    • Siiii
      Posted at 10:23h, 29 January

      Mehän lukijat tässä hyödytään;))

    • Markkinointimirmeli
      Posted at 11:36h, 29 January

      Yhteiskuntahyödyllisyyden määritelmä voi kyllä sisältää aivan hyvin bloggaamistyönkin. Blogithan ovat oleellinen osa nykypäivän mediakenttää, jota hyödyntävät monet muut kaupallisen alan toimijat markkinointitarkoituksissa. Bloggaaja siis tuottaa hyödykettä (=sisältöä) kohdeyleisölle, ja sen kyljessä muut toimijat voivat tarjota tuotteitaan ja palveluitaan samalle yleisölle. En näe tässä eroa esim. televisiokanaviin, uutis- ja aikakauslehtiin tai radioon.
      Aivan toinen asia on toki se, mitä kukakin yhteiskuntahyödyllisenä pitää. Onko esim. Frendien esittäminen teeveessä vuodesta toiseen mahdollisimman monia kanssaihmisiä hyödyttävää? Joidenkin mielestä kyllä, toisten mielestä taas ei. Ei työn määritelmä voi perustua yksittäisten henkilöiden hyötykäsityksiin. Muutoinhan samalla logiikalla esimerkiksi vannoutunut yksityisautoilija voisi pitää bussikuskin ammattia palkallisena harrastuksena: siellä vain ajelee huvikseen ympäriinsä aamuneljältä, vaikkei juuri ketään ole edes kyydissä. Eihän homma silloin voi olla yhteiskunnalle hyödyksi, eli siis oikeaa työtä, eihän?
      Silti itse mediakanavan subjektiivisesta määrittelystä huolimatta voidaan varmaan kaikki olla yhtä mieltä siitä, että valtaosa verotuloja tuottavasta tekemisestä on yhteiskuntahyödyllistä. Ja jos bloggaaja saa tekemisestään korvauksen, hän työllistää itsensä ja maksaa tuloistaan veroja. Samalla kun bloggaaja työllistää itsensä, saa joku toinenkin työtä, kun bloggaaja ei ole hakijana työvoimamarkkinoilla. Joku toinen taas saa bloggaajan maksamien verotulojen turvin esim. äitiyspäivärahaa tai kunnan kustantaman lääkärikäynnin. Win-win, eikö?

      • Vierailija
        Posted at 07:52h, 26 December

        Mun mielestä ihan kaikkien olisi hyvä miettiä, tuoko tekemisillään maailmaan enemmän hyvää vai pahaa, on ne tekemiset sitten työtä tai harrastuksia. Koen, että suuri osa perinteisestä ja nykyisestä työnteosta on itse asiassa enimmäkseen haitallista ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Sitten se palkka vielä kulutetaan lentomatkailuun ja lapsityövoimalla tuotettuihin tavaroihin.

  • Satya
    Posted at 18:55h, 28 January

    Sen kuvan perusteella minkä kommentoijat antavat “oikeista töistä”, ei kenenkään niitä kannattaisi tehdä. Pysy valetyössäsi.

    Terveisin,

    Väsynyt ja turhautunut duunari

  • Roosaa
    Posted at 18:57h, 28 January

    Heippa Sara!
    Mä oon lukenut sun blogia siitä asti, kun perustitte labels or loven Jannin kanssa! Mun mielestä on uskomattoman hienoa, miten tää alanon kehittynyt ja oot saanu bloggaamisesta itselles kokopäivätyön ja tehny töitä sen eteen, että saat päivittäin tehdä semmosta mistä nautit 🙂 etenkään, kun muistaakseni sun sen aikanen toimistohomma ei tainnu olla mieluisimmasta päästä 😉 :Dd mut pointtina tässä on siis se, että mä tsemppaan sua jatkamaan tätä OIKEETA työtä jonka eteen oot tehny valtavasti hommaa ja vieny kokonaisvaltasesti tätä alaa eteenpäin! Go Sara! 🙂

  • Ellamaria
    Posted at 19:00h, 28 January

    Siis oon ihan järkyttynyt noista kommenteista! En vaan tuu ikinä ymmärtämään minkä takia kukaan näkee asiakseen kommentoida toisten asioita tolla tavalla. Kuten joku sanoikin, luultavasti kommentoijat ovat vanhempaa sukupolvea, voisin hyvin kuvitella että omalta työpaikaltakin muutama voisi jotain ton tyylistä laukoa.. Ylipäätänsäkin muiden töistä valittaminen ihmetyttää, kun Suomessa on kuitenki aika hyvät mahdollisuudet kouluttautua mihin alalle vaan, joten kyllä se vähä on itestäki kiinni mihin sitä töihin päätyy.
    Loppuun vielä kiitos laadukkaasta blogista, oot ehdottomasti yks lempparibloggaajista! Vaikka postaat usein niin kaikissa postauksissa on aina mielenkiintoista sisältöä, vaikutat todella aidolta tyypiltä 🙂

  • Elli-p
    Posted at 19:02h, 28 January

    Näin ne työmarkkinat muuttuu, kuntosalibisnes työllistää nykyään enemmän kuin sellutehtaat ja vakiduunin sijaan tehdään enemmän freelancena tai silpputöitä.
    Mutta tää blogi on kyllä paras, se kohta päivästä kun haluan heittää vapaalle ja lukea jotain vain itteelleni.

  • Jeje
    Posted at 19:06h, 28 January

    Aika naurettavaa. 🙁 Uskon kyllä että monien mielestä bloggaus ei ole oikea ammatti, ja olen itsekin tätä joskus pohtinut. Onhan paljon muitakin töitä joihin ei tarvitse herätä aikaisin ja esim. opettajat saavat pitkät lomat ja palkkaa lomaltakin. Jokaisessa ammatissa on varmasti hyviä ja huonoja puolia. Useimmiten lähtökohtaisesti jokainen tekee itse valintojaan, jotka alkavat jo peruskoulusta esim. kouluun panostamisella.
    Itsestäni ei bloggaajaksi olisi. En jaksaisi. En halua että lähes kaiken vapaa-ajan kannan kameraa mukanani, kuvaan kaiken, muokkaan kuvat, kirjoitan tekstin, seuraan ajankohtaisia asioita, yhteistyöt yms yms. Bloggaamiseen ei tarvi edes koulutusta (varmasti kursseja kyllä löytyy valokuvauksesta yms. jos haluaa), niin siitä vaan, eikun alkaa bloggaamaan ja katsoo miten sillä itsenä elättää ja miten paljon vaatii että itsenä bloggamisella pystyy elättämään. :D:D

  • Seidi
    Posted at 19:07h, 28 January

    Keskustelu tän aiheen ympärillä on milteipä yhtä tasokasta, kun jatkuva keskustelu maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta.
    Tsemppiä Sara! Koita jättää omaan arvoonsa noi älämölöilijät, ne on varmaan samaa sakkia niiden kanssa, jotka toivoo “suvakkien joutuvan raiskatuksi”.
    Hankkisvat ite vähän laajemman linssin, jonka läpi katsoa maailmaa.
    Ja jos joku nyt tästä kommentista vetäs herneenpalon sieraimeen, niin viesti teille: ei paljon kiinnosta.
    -Sade

  • Miiapuron
    Posted at 19:08h, 28 January

    Itse en näe bloggaamista työnä. Mutta sehän onkin vain oma mielipiteeni. Niinkuin joku ylempänä sanoikin on se palkallinen harrastus ja näin ajattelen itsekkin. Ymmärrän kyllä että päiväsi tuntuvat välillä raskailta mutta onhan se aika naurettavaa että jaksat siitä valittaa kun työpäivääsi on kuulunut kahvittelu ja somen päivitys 😀 hyvä että maksat kuitenkin veroja ettei ihan naurettavaksi mene 🙂

    • Annnn
      Posted at 19:18h, 28 January

      Miksi et näe työnä? Jos työstä maksetaan ja sillä on tavoitteet, miksi se ei ole työtä? Minunkin työpäivääni kuuluu somen päivittäminen, vaikka en ole bloggaaja. Aika harva kuitenkaan (kai) kyseenalaistaa, onko työni tiedottajana työtä.

    • hheidii
      Posted at 05:14h, 29 January

      Miiapuron, määrittele minulle käsite “työ”. Sinun luulisi pystyvän sen tekemään, jos kykenet myöskin erottelemaan jonkin asian ‘eityöksi’.

  • ronjaa
    Posted at 19:20h, 28 January

    Kun ei vaan kaikki tajua… 😀 Mitä ilmeisemmin työn tosiaan kuuluu olla epämiellyttävää ollakseen työtä.
    On harmillista, ettei bloggaajien työtä arvosteta. Kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että moni bloggaaja työllistää itse itsensä ja tämän lisäksi vielä muita. Ymmärtääkseni joillakin bloggaajilla on omat palkatut valokuvaajat, blogin ulkoasuja saatetaan ostaa suunnittelijoilta jne. Yrittäminen ja työpaikkojen luominen tähän maahan on vain hieno asia, jota pitäisi arvostaa enemmän.
    Teet Sara todella hyvää työtä blogin suhteen. Teksti on hauskaa ja hyödyllistä, kuvat upeita ja inspiroivia, aiheet ajankohtaisia ja laadukkaita (samaa ei todellakaan voi sanoa IS:n jutusta). Blogiasi on yksinkertaisesti kiva lukea 🙂

  • katskuu
    Posted at 19:20h, 28 January

    Siis ei jumalauta. Mä niin kiehun ihan sun ja kaikkien muidenkin ammattibloggaajien puolesta – siis mitähän helvettiä taas?!?! Noista kaikista kommenteista mitä oot listannu paistaa läpi suomalaisille ah, niin ominainen, katkeruus ja tyytymättömyys omaan asemaan. Mitähän se niiden housuja hiertää jos joku (tässä tapauksessa sinä) on löytänyt tavan tehdä töitä, josta aidosti nauttii ja vieläpä tienaa rahaa sillä. Ymmärrän, että ihmiset jotka eivät ole ollenkaan perehtyneet tähän some -maailmaan tai esim. blogeihin ja niihin liittyvään työhön, voivat helposti kuvitella sen olevan pelkkää netissä surffailua ja sen sellaista. Mutta lyön vetoa, että jok’ikinen näistä valittajista vaihtaisi paikkoja 4.45. heräämisen vs. omien työaikojen päättämisen kanssa mikäli se olisi niin helppoa kuin luulevat.. Ai että, tää meni tunteisiin, en oo edes lukenut sitä iltalehden artikkelia mutta en tiedä kannattaako mun edes :–D
    En tosiaan tiedä miten itse jaksaisin suhtautua kypsästi tällaiseen jos olisin sun asemassa, haha! Tsemii sulle. <3

  • jennajohannasi
    Posted at 19:24h, 28 January

    Voi hyvää päivääääää! Esimerkiksi älyvapaata palkkaa nostavia yrityspomoja ei syytetä siitä, että he työskentelevät tietokoneella ja nauttivat kahviloissa aamiaisensa, vaikkei lie heidänkään työnsä erityisen ruumiillista. Suomalaiset suhtautuvat työhön todella oudosti; sen pitää olla rankkaa ja vittumaista, ja sinne raahaudutaan joka aamu kello 4.45 marttyyriasenteella varustettuna ja sukset jalassa, vaikka kyseessä olisikin iltavuoro kesäkuussa. 

    Itse irtisanouduin vakityöstä (lähihoitaja) ja aloin tehdä pelkästään lyhyitä sijaisuuksia, koska tahdoin päättää itse työvuoroni, ja pitää lomaa anomatta silloin kun haluan. Yllättävän paljon olen saanut kuulla siitäkin; olen lusmu työnvieroksuja, vaikka ikinä en ole opintotukea lukuunottamatta mitään avustuksia nostanut.

  • Hemuli1
    Posted at 19:33h, 28 January

    IS:n jutusta paistaa aika räikeästi läpi toimittajan oma suhtautuminen bloggaamiseen. Kuten joku jo aiemmin mainitsi, toimittaja on nyt tarttunut pelkästään blogitekstin hiemankaan negatiivissävytteisiin ilmauksiin ja nostanut ne jutun pääpointiksi. Ymmärrän, että pelkän IS:n jutun lukemalla joku voi närkästyä. Jos itsekin lukisin pelkästään sen, tulisi fiilis, että no onpas rankkaa hohhoijjaa. Mutta heti kun lukee alkuperäisen blogitekstin, jossa kerrotaan mitä päiviin todella kuuluu & kerrotaan työn hyvät puolet, tulee koko hommasta ihan toisenlainen fiilis. Tällä kertaa toimittaja vaan käytti valtaansa hieman ikävällä tavalla, mikä koitui nyt sitten Sara sinun tappioksesi. Toimittaja selvästi itse suhtautuu bloggaamiseen työnä melkoisen vähätellen ja nosti nyt aika epäeettisesti oman suhtautumisensa jutun pääpointiksi. Joku muu toimittaja olisi varmasti tehnyt erilaisen jutun ja kommentitkin olisivat olleet ihan toista maata. Mutta näin se kielen ja median valta vaan toimii. Toki jokainen vähänkään kriittinen lukija osaa napauttaa auki alkuperäisen jutun ja tarkistaa, menikö ne hommat nyt ihan niin miten IS ne esitti. Valitettavasti aika monelta, varsinkin iltapäivälehtiä pääasiallisesti plärääviltä ihmisiltä, tuntuu tuo kyky kriittisyyteen puuttuvan ja sitten tulee näitä höpöhöpö-kommentteja.

  • Iisaa
    Posted at 19:36h, 28 January

    Amen.
    Sain huutonaurut lukiessani artikkelin kommentteja. Enpä itsekään taida tehdä oikeaa työtä, kun ei ole työaikoja ja teen työtä kotoa, koneeltä käsin. En itse bloggaa, mutta pidän sitä ammattina samalla lailla kuin muutakin. Voisin verrata blogia aikakausilehteen – sisältö on oikestaan melko samanlaista, sen eteen tehdään työtä (valokuvataan, kirjoitetaan, tehdään kenties taustatutkimusta…) Silti moni taitaa pitää toimittajan ammattia “oikeana” työnä toisin kuin bloggaamista.
    Vaikuttaa siltä, että kommenttien kirjoittajat ovat vain kyllästyneitä työhönsä, koska eivät ole löytäneet oikeaa alaa ja purkavat kateuttaan 😉

  • ElinaNi
    Posted at 19:44h, 28 January

    Luin IS:n jutun melko pian sen jälkeen kun olin lukenut blogipostauksesi. Tiedän että uutisjuttuja välillä liioitellaan, mutta pisti oikein ärsyttämään kun näin miten blogitekstistäsi oli irrotettu lauseita kontekstista ja saatu juttu ihan erilaiseksi kuin se todellisuudessa on. Pisti taas miettimään että miten monessa muussakin asiassa lukijaa saatetaan huiputtaa. Medialukutaidot ainakin pääsi taas testiin!
    Mitä tulee siihen, onko bloggaaminen oikeaa työtä, niin tottakai se on. Toimittajat kirjoittavat lehtiin, bloggaajat kirjoittavat blogiinsa – eroja on tottakai, mutta periaate sama. En ymmärrä. Ja vielä se pointti, että maassa on tällä hetkellä hurja työpaikkapula, joten jos joku pystyy työllistämään itsensä blogia kirjoittamalla niin eikö se ole kaikille vain positiivinen asia?

  • Hattumuija
    Posted at 19:47h, 28 January

    Täyttä asiaa, ihan törkeen hyvä teksti! Iso peukku sulle! 

  • Hannaaaaaa
    Posted at 19:49h, 28 January

    Huvittavaa luettavaa oikeastaan. Etenkin noi aamuherätyksiin viittaukset.. joo mäkin teen siivojan töitä koulun ohella, heräilen viikonloppuisin 4:30 että ehdin töihin, joskus sama herätys kouluaamuina kun on kohteita tehtävä ennen koulua. Ei, en nauti, mutta teen jotta pääsen toteuttamaan unelmaani: opiskelemaan oikeustieteitä yliopistoon. Unelmien eteen pitää uurastaa, välillä tehdä epämiellyttäviäkin juttuja, jotta saavuttaa sen mitä haluaa. Jokaisella on mahdollisuus valita. Voi jäädä vihaamaansa työhön ja nurista, tai voi katsoa vaihtoehtonsa uudestaan, ottaa riskin ja muuttaa elämäänsä. Pelottavaa, mutta mahdollista.
    Sitä en älyä, miksi monet viittaa “oikeisiin töihin” juurikin noilla sun mainitsemilla adjektiiveilla; epämiellyttävä, ruumiillinen. Oma asenne kantaa pitkälle ja jos ei työstään tykkää niin tehkää asialle jotain! Vaikka ei työpaikkaa pystyisi vaihtamaan niin omaa asennetta voi aina muuttaa ja tehdä pieniä muutoksia, jotka piristää työtä. Ja se että tämä sun blogi on muille vapaa-aikaa ja siksi vaikea mieltää oikeaksi työksi.. Mitkäköhän muut asiat tässä elämässä on monelle vapaa-aikaa, mutta jollekulle se “oikea” työ? Ravintolaillat, kirjat, puistoissa oleilu, shoppailu, kosmetologi… Samalla tavalla mä ainakin miellän blogien lukemisen: saan nauttia toisen työn tuloksesta.
    Tykkään tosi paljon blogistasi, minusta on hienoa että uusia työmuotoja syntyy ja jotkut jaksavat olla luovia ja raivata tietään näinkin uudella ja ailahteluherkällä alueella. 🙂

  • juliaa
    Posted at 20:13h, 28 January

    entäs sitten esimerkiksi vloggaajat tai vaikka ryhmäliikunnanohjaajat, onko sekään sitten “oikeaa työtä”? hekin taitavat vaan elättää itseään “harrastuksellaan”? 😀 Saman tapaista työtä lehteen kirjoittavat toimittajat tekevät bloggareiden kanssa, eikä heidän työtään kyseenalaisteta. Eiköhän kaikki työt ovat yhtä oikeita, mistä vaan saa palkan ja verot maksetaan.

  • Arizona
    Posted at 20:19h, 28 January

    Tykkään lukea blogeja ja arvostan kyllä bloggaajia jotka selvästi nauttii kirjoittamisesta ja kuvaamisesta. Harmi vaan, että suurin osa teidän blogiteksteistä ja somepäivityksistä luo niin utopisen kuvan tosta hommasta. Snapchatit ja instagramit täynnä kuvia siitä kun käytiin taas kahvilla/brunssilla/syömässä… Mietin että olisipa mullakin aikaa käydä kahvilla joka päivä mutta opiskelujen, töiden ja muiden velvollisuuksien ohella se on melko harvinaista. Jos te haluatte että ihmiset mieltää blogin kirjoittamisen työnä: kertokaa siitä! Itse ymmärrän täysin sen, mutta osa (varsinkin tosi nuoret ja etenkin vanhemmat ihmiset) näkee vaan ne asukuvat ja matkustelut ja joka paikasta tulevat “ilmaiset sponssitavarat”, mistä olen kuullut esimerkiksi pikkusiskoni (12v) puhuvan ystäviensä kanssa. Te olette tosiaan luomassa uutta alustaa ja työpaikkoja ja kaiken huipuksi vielä nautitte siitä, joten mikäs sen parempaa. Sen takia on tärkeää myös kertoa miksi tämä on teille työtä siinä missä muille on siivous tai raksahommat, eikä vaan ihmetellä sitä että ihmiset ei ymmärrä.

    • Cherrymarja
      Posted at 16:44h, 04 February

      Tässä kommentissa oli ehkä koko jutun ydin, hyvin tiivistettynä. Se on varmaan ihan totta, että kun blogeissa elämä on niin silotellun näköistä ja tosiaan näyttää siltä, että istutaan Fazerin kahvilassa syömässä brunssia ja käydään pressitilaisuuksissa hypistelemässä kauden uutuuksia, sitten välillä matkustellaan ynnä muuta ihanaa, niin väkisinkin ihmiset ajattelevat että miten tuo muka on työtä. Kuitenkin kautta linjan bloggaajat kokevat, että heidän työmääräänsä ei arvosteta tarpeeksi, mutta ehkä tässä on vastaus.
      Eli esim. jos katsot realistista Syke-sarjaa telkkarista ja näet mitä sairaanhoitajat tekevät työkseen, niin kukaan ei kyseenalaista etteikö se olisi raskasta ja vaativaa työtä. Mutta jos sarja olisi kuvattu vain (harvoista) rauhallisista kahvihetkistä, ihanan syntyneen vauvan kutittelusta tai ajan kanssa tehdystä verenpaineen mittailusta niin tulisi siitäkin mielikuva, että miten tuo nyt on niin vaativaa.
      En tarkoita lainkaan että bloggaajan ja sairaanhoitajan työtä olisi tarvetta rinnastaa, mutta näin esimerkin kautta katsoen ylläolevan kommentoijan sanoissa on kyllä pointtia.

  • Eveli
    Posted at 20:25h, 28 January

    Toi täysin asian vierestä menevä “uutinen” ärsytti ihan suunnattomasti! Kommentoijina oli urpoja jotka ovat vain tyytymättömiä omaan työhönsä.. Kirsikkana kakun päällä Ilta-Sanomat ei julkaissut kommenttia, jonka jätin, jossa kritisoin uutista vääristellyistä kommenteista. Nice !

  • Veera Bianca
    Posted at 20:26h, 28 January

    Hyvä postaus! Voin vain kuvitella noita viestejä sen IL-jutun jälkeen, huh huh! On kyllä hassua miten ihmiset ei jotenkin pidä sosiaalista mediaa tai bloggaamista oikeana työnä. Kyllä tämäkin voi olla raskasta ja stressaavaa- vaikka varmasti eri tavalla mitä pakkasessa ilman hanskoja pelleileminen.
    En ymmärrä miten niin monen käsitys tosiaan on, että työ on työtä ainoastaan jos se on tuskallista, rankkaa ja vaatii heräämisen ennen auringonnousua? 😀

  • Soffia
    Posted at 20:28h, 28 January

    Artikkelia en ole lukenut, ja kyseisen lehden tuntien voin kuvitella sen olevan kärjistävä. Kuitenkin kommentit mieleiseen / kevyempään / parempi palkkaisempaan työhön vaihtamisesta ovat vähän naiveja. Suomessa tarvitaan myös syrjäseudulla pienipalkkaisia työntekijöitä kuten lähihoitajia, siivojia etc. Jonkun on nämä ei niin hehkeät työtkin tehtävä. Myöskään ei voi olettaa, vaikka hyvin toimivassa hyvinvointivaltiossa elämme, että esimerkiksi alkoholistiperheen lapsilla on sama mahdollisuus tulla lääkäreiksi kuin lääkäriperheen lapsilla.
    Bloggausta sekä sosiaalista mediaa pidän oikeana ammattina, mutta toivoisin, että suuren yleisön saavuttavat bloggaajat pohtisivat asioita myös toisista näkökulmista. Tsemppiä!

  • Muumipeikko
    Posted at 20:31h, 28 January

    Kyllä mun tavote elämässä on päästä sellasii valetöihin et ei tarvii räplätä yhtään mitää 30 asteen pakkasessa! Onhan toi kurjaa, mutta varmaa jonkinlainen kiinnostus näihin motoihin on kyseisen henkilön kuitenki vieny alalle. Ihan samalla tavoin ku sunki kiinnostuksen kohteet on vieny sut tälle alalle! Tää oikeen työn myytti on kyllä ihmeellinen. Eihän täst tulis yhtään mitään jos meillä ei olis niitä bussikuskeja, mut tarvitaan me silti ihan yhtä lailla vaikka virkamiehiä vai mikä nyt ois joku sellanen oikee valetyö. On se myös ihan kiva tulla raskaan (oikeen) työpäivän jälkee kotii ja katella vaikka elokuvaa, jossa valetyötä tekevät näyttelijät esiintyy. Tai sit lukee sitä hyvää blogii minkä eteen joku tekee oikeesti tosi paljon valetöitä! Ihmiset osaa kyllä olla tosi katkeria 😀 No mut sitä vaan siis, että tsemppiä sinne!

  • Vierailija
    Posted at 20:48h, 28 January

    Voisitko silti vaan mennä oikeisiin töihin? Eihän siitä oo mitään väittelyäkään, että omista kivoista jutuista kirjoittelu olisi oikea työ. Kolumnistikaan ei ole oikea ammatti. Uniikki lumihiutale on vahva tässä – syystäkin

  • Sarppa
    Posted at 20:48h, 28 January

    “Eikä siihen liity -30c pakkanen ilman hanskoja” Liittyypäs! Asukuvat talvella! :–D

  • Juliajulia84
    Posted at 20:51h, 28 January

    Mun mielestä on äärettömän vanhanaikaista ajatella, että työn pitäisi olla vain jonkun tietyn tyyppistä. Eihän tämä yhteiskunta mitenkään toimisi, jos kaikki olisivat klo 4.45, -30 asteen pakkasessa tekemässä jotain fyysistä työtä… tai ajamassa bussia… tai istumassa jossain virastossa…tai bloggaisi.
    Ihmiset on erilaisia ja on mieletön etu, että myös ammatteja on joka lähtöön. Jokainen saa elantonsa jostain ja jokainen voi myös nauttia jostain mitä toinen tekee työkseen. Musta on i-ha-naa pitkän päivän jälkeen ottaa kuppi teetä ja selata lempiblogit läpi, ja se on mahdollista oikeestaan vaan siks, että jotkut tekevät sitä työkseen. 🙂 Kyllä sen erottaa, milloin blogi on työ ja milloin sitä kirjotetaan vasemmalla kädellä muiden hommien lisäksi.
    Kiitos hyvästä blogista! Onneks sulla on hyvä asenne tähän(kin) asiaan. 🙂
    Ja vielä lopuksi. Ammatti on oma valinta ja Suomessa kaikilla on kyllä todella hyvät lähtökohdat lähtökohtaisesti opiskella mitä vain, jos haluaa.

    • ohjaaja
      Posted at 07:55h, 08 February

      Täällä toinen joka ei tee kuulemma oikeaa työtä! Ryhmäliikuntatuntien ohjaaminen ja ihmisten liikuttaminenhan ei ole työtä joidenkin mielestä, silti näillä olen itseni elättänyt viimeiset 8 vuotta. “Se on vaan harrastus.”

  • Saraaaaaa
    Posted at 20:54h, 28 January

    Musta on niin huvittavaa että ihmiset paasaa tyhjäntoimittamisesta ja siitä että bloggaajien pitäis mennä “oikeisiin töihin”, ja sit ne notkuu varmasti ite päivät pitkät blogeja lukemassa ja näin ite tukevat sun ja muiden bloggaajien työllistymistä (if you know what I mean)… Bloggaajat saa palkkaa elämiseen niin kun muutkin työtä tekevät, MAKSAA VEROJA siitä valtiolle ja vielä bonuksena päälle nauttii työstään (suurimman osan ajasta). Ensin itketään sitä et ihmiset notkuu työttöminä tahallaan ja sit kun työllistää itsensä niin sekin on pahasta. Mut tsemppiä sulle, jatka samaa rataa 🙂

  • emmame
    Posted at 21:11h, 28 January

    Heti kärkeen täytyy minun korostaa sitä, että en lainkaan aliarvioi bloggaajan tekemää työtä. Miksi ihmeessä tekisin näin? Maailma ja työkuvat muuttuvat, luonnollisesti. Sen sijaan sen sijaan väite siitä, että menestymisen mahdollisuudet olisivat kaikille samat ei tietenkään pidä paikkaansa. Teoriassa ehkä, käytännössä ei.
    Sinulla Sara, on näkyvänä bloggaajana vastuuta siitä, minkälaista sisältöä blogiisi tuotat. Kuvasi ovat hienoja ja tekstisi hauskaa, mutta minusta on hämmentävää, että hyvällä mielellä promoat epäeettistä toimintaa harjoittavia monikansallisia firmoja sekä edistät nuorten täysin holtitonta ostoskäyttäytymistä. Miksi näin?
    Kaunista talvea sinulle! Näkisin mielelläni, että tonttisi mainossisältö valikoituisi kestävämmin.

    • maijuuu
      Posted at 15:54h, 29 January

      Just näin! Itse elättäisin itseni mielelläni bloggaajana, enkä siinä mielessä väheksy sitä ammattina. Tärkein pointti on mielestäni juurikin se että minkälaisia asenteita ja arvoja bloggaaja edustaa ja mitä kaikkea tekee sen rahan eteen. Jotenkin voisi uskoa, että kun on liikunnallinen ja suosii luomuruokaa ja muutenkin terveellisiä elämäntapoja, voisi olla kiinnostunut myös kulutuskulttuurista ja tietoinen miten sairas se on ja mihin se lopulta johtaa. Mustakin on täysin vastuutonta mainostaa edellisessä kommentissa mainittuja tahoja ja tahkoa sillä itselleen se palkka. Miksi näin tehdään? Ollaan joko tietämättömiä asioiden tilasta tai sitten vaan halutaan niin paljon niitä uusia ilmaisia vaatteita ja tavaroita sekä rahaa niiden mainostamisesta että se menee eettisten ja ekologisten arvojen edelle?
      Pidän tästä blogista ihanien smoothieiden, hauskojen juttujen, kauniiden valokuvien ja inspiroivien asukuvien takia, mutta välillä kyllä harmistun kovasti. Asukuvia on mahdollista toteuttaa vähän vähemmälläkin määrällä uusia vaatteita ja eettisemmillä brändeillä, second handista puhumattakaan. Särähti korvaan kun jossain postauksessa luki että poolokauluksisia paitoja on kerääntynyt kaappiin lyhyessä ajassa niin paljon että kirppis on ehdottomasti edessä. Miksi niitä on pitänyt hankkia niin paljon?
      Tsemppiä Sara tämän kohun keskelle, uskon että olet kuitenkin sen verran fiksu että osaat ottaa kopin näistä ajatuksista ja ehkä kehittyä bloggaajana vielä arvostettavampaan suuntaan 🙂

  • Mariiie
    Posted at 21:13h, 28 January

    Niin ja ei pidä unohtaa että vaikka olisitkin tyytyväinen (ehkä jopa onnellinen, huh) työstäsi/elämästäsi niin ei sitä nyt herran jumala ainakaan kenellekään ääneen saa sanoa! Tä on niin tätä. Itse en ole koskaan ajatellut etteikö bloggaajan työ olisi oikeaa työtä. Mielestäni on vaan ihan älyttömän upeaa että saat tehdä työtä josta oikeasti nautit ja joka on intohimosi. Ja eikös teillä ole nyt se toimistokin missä voitte sitten tehdä ihan oikeasti töitä 😀 jokatapauksessa, teet upeaa työtä ja olen enemmän kuin iloinen että teet tätä työksesi, jokainen postauksesi saa minut joko inspiroitumaan, ajattelemaan, hymyilemään, nauramaan.. Kiitos!

  • nykyään opiskelija
    Posted at 21:16h, 28 January

    Itse olen tehnyt monia töitä jotka poikkeavat toisistaan todella radikaalisti. Mukaan työhistoriaani mahtuu näitä “oikeita töitä” (eli ns.huonompia töitä) ja “leikkitöitä”. Olen ollut muunmuassa tehdastyössä, kaupassa, opettajan sijaisena ja freelancer-toimittajana. Kokemusta löytyy siis monesta, vaikka työsuhteet eivät ole olleet monien vuosien mittaisia.
    Jokainen työ vaatii tekijältään erilaisia asioita. Kyllä, olen herännyt viideltä aamulla kauppaan töihin ja ollut öitä tehtaalla. Olen myös tehnyt opettajan sijasuuksia, jotka eivät ole niin tiukasti aikaan sidonnaisia tai fyysisesti yhtä raskaita kuin edellä mainitut, mutta se ei silti tee opettajan ammatista leikkiä. Opettajan ja esimerkiksi toimittajan ammatissa töitä ei voi jättää työpaikalle vaan ne kulkevat vapaa-ajalla mukana ja niihin joutuu käyttämään paljon omaa aikaa (sama asia bloggauksessa), tehdastyöläisenä kellon soidessa päivän päätteeksi työt jäävät työpaikalle ja vapaa-aika on erikseen. Moni ei tunnu ymmärtävän, miten paljon opettajilla kuluu työajan ulkopuolella aikaa töihin (tuntisuunnittelua, kokeiden tarkistusta,vanhempainiltoja, palavereja, kokouksia..) tai kuinka hankalaa on toimittajana keksiä artikkeli, kirjoittaa se osuvasti ja vielä kuvittaa se lyhyessä ajassa.
    En tietenkään tarkoita, että en arvosta tehdastöitä tai muita vastaavia, halusin vain kertoa, että aina työn ei tarvitse olla fyysisesti kuormittavaa ollakseen raskasta tai rankkaa. Kokemusta fyysisestä työstä löytyy ja arvostan suuresti ihmisiä, jotka jaksavat kyseisiä töitä tehdä. Mutta arvostan myös opettajan,toimittajan,bloggaajan yms työtä erittäin paljon, ne vaativat täysipäiväistä panostamista ja aikaa töille pitää nipistää omasta elämästä.
    Hauskin ja ehkä surullisin kohtaus oli, kun istuin kaupan kassalla ja vedin tuotteita hihnalla hiki pinnassa ja eräs mies totesi, että on sulla helppo työ, ei tarvitse kuin vain istua. Olin juuri tullut juoksuaskelin kassalle, kun olin ollut myymälän puolella tekemässä hommia kolmen ihmisen edestä. Muiden on vaan niin helppoa arvostella, vaikka ei tiedä toisten asioista mitään.. 🙂 Tsemppiä!

  • Mauuu
    Posted at 21:30h, 28 January

    Hajosin täysin tolle motokuskin kommentille 😀 anteeks, siis moto_kuskin

    • Vierailija
      Posted at 07:52h, 29 January

      Niin mäkin, se oli koko artikkelin parasta antia! 😀 😀 😀 En tiiä, jos ei 30 asteen pakkasessa tajua laittaa hanskoja käteen, niin ehkä ei oo se penaalin terävin kynä. Darwin award goes to…

  • sanniiiii
    Posted at 21:32h, 28 January

    On ihan loogista, että joitain ottaa päähän että toisilla on “mukavampi” työ. Mutta en ymmärrä että eikö nämä valittajat ajattele asiaa yhtään pidemmälle – jos kukaan ei bloggaisi/kirjoittaisi kirjoja/tekisi musiikkia ja elokuvia niin mitä nämä ihmiset tekisivät näistä hirveistä töistä tullessaan? Joitain aloja kuten vaikka kahvilassa tai kirjakaupassa työskentelyä pidetään jotenkin väliaikaisina, ennen kuin löytää niitä “oikeita” töitä, mutta kukaan ei tunnu ajattelevan että jonkunhan nämäkin työt pitää tehdä. Ja joo, jos vihaa kylmää ja aikaisin heräämistä niin jotkut työt voivat olla ihan kauheita, mutta toisaalta en myöskään halua että minun viihdettäni tuottaa joku jolla ei ole taiteellista silmää, valokuvaustaitoa, kykyä kirjoittaa kirjoja tai vaikka tanssia. Ymmärrän, että kaikilla ei ihan oikeasti ole vaihtoehtoa aina olla mahtavissa töissä, mutta toisaalta elämä on liian lyhyt siihen että tekee jotain mitä vihaa. Toivon itse, että saan tulevaisuudessa tehdä työtä, josta nautin, koska tällä hetkellä näen työn juuri sinä suurena intohimona elämässä.

  • Larppa
    Posted at 21:55h, 28 January

    Hohhoijaa.. Tommosia kommentteja tulee vaan katkerien ja kateellisten ihmisten suusta :l Hyvä ettet ota ittees (: Saat vaan olla onnellinen, kun teet työtä jota rakastat -se ei nähtävästi oo kovin yleistä nykyään..

  • Sannispannis
    Posted at 21:57h, 28 January

    Vaikka iltapäivälehtien olematon moraali tiedettiinkin jo, niin ihmettelen sitä, ettei toimittaja siellä tiennyt, miten raskasta on olla missään tekstiä/kuvaa/yms. sisältöä tuottavassa tahossa töissä. Sitä minä sanoisin ennemmin “ei oikeaksi työksi”, jos sieltä ei kerta yhtään sympatioita herunut 😀 Itse ensin kolme vuotta kahteen eri julkaisuun freelancerina tehneenä ja sen jälkeen vakituisena kolmanteen lehteen 8kk ajan naputelleena kokopäiväisenä toimitusharjoittelijana tiedän kyllä pelkästään sen luomisen tuskan, jonka bloggaaminen tai minkä tahansa sisällön tuottaminen teettää. Siinä jäi itselläkin tuolta ajalta mm. sosiaalinen elämä erittäin vähälle, koska iltakeikkoja ja muita vastaavia riitti joka viikko, ja vapaaillat makasi tasan sohvan nurkassa nauttien siitä, ettei tarvinnut lähteä mihinkään. Nostan siis todellakin hattua sinulle, että jaksat tuon kaiken päälle olla vielä noin sosiaalinen, varsinkin kun suurin osa siitä sosiaalisuudesta menee vielä blogijuttujen parissa. Työ ei siis todella jätä koskaan rauhaan.

  • Marianne Pykäläinen
    Posted at 22:12h, 28 January

    En tiedä onko se katkeruus vai mikä aina nostaa päätään kun puhutaan “oikeista töistä”. Kai se “oikea työ” on työtä, josta ei tarvitse pitää…

    Täällä nimittän opiskelee “tuleva työtön” tai ei “oikeaan työhön” valmistuva muotoilija, joka ei opiskelun ohessa tee “oikeata työtä” vaatakaupassa, sillähän se on vain vaatteiden hypistelyä. Ja niin, tietysti vähän harrastelee bloggaamista, mikä ei ainakan ole aikaa vievää tai “oikeaa työtä”.  Kun sanon olevani väsynyt, kukaan ei ymmärrä miksi…

  • Vierailija
    Posted at 23:45h, 28 January

    Bloggaaminen on niin paljon muuttunut siitä mitä se muutama vuosi sitten oli. Tuntuu että se ei enää ole niin paljon ihmisten kannanottoja tai kuin kurkistus toisen päiväkirjaan. Nykyään ne on vain mainoksia. Olen menettänyt uskoni siihen mitä bloggarit kirjoittaa tai julkaisee someen, taustalla vaikuttaa niin moni yritys että mistä sitä tietää mikä on totta ja mikä sponsoroitua. Esimerkkinä Essena O’Neill. Mitään ei voi enää tehdä ihan vain huvin vuoksi, kun loppujen lopuksi joku tekee sillä rahaa.

  • Henri Juvonen
    Posted at 00:59h, 29 January

    Upeeta!
    Oon täysin samaa mieltä, miksi ihmeessä ihmiset tyytyy siihen ensimmäiseen työpaikkaan/todellisuuteen, johon erinäisen koulutuksensa jälkeen tippuu, ja haaveet jostain mielekkäästä jää taka-alalle..
    Lopulta nämä elämäänsä kyllästyneet ihmiset purkautuvat omasta pahasta voinnistaan tällaisten kommenttien muodossa.
    Eräs kaveri juuri postasi facebookkiin hyvän metaforan:
    Vaikka kävelisit veden päällä, niin katkerat ja kateelliset kertois muille, että teit sen siks kun et osaa uida.
    Eikai tässä muuta auta kuin uskoa itseensä. 🙂

  • Multipena
    Posted at 04:27h, 29 January

    Hei! Hienoa, että olet saanut kirjoittamisesta ammatin. Se on vain upeaa, että jostain itse liikkeelle laittaneesta kasvaa ammatti. “Oikea” työ tuntuu juurikin olevan tätä matalan tuottavuuden piirissä tapahtuvaa raatamista. Tätä toistavat eivät kuitenkaan edusta missään määrin keskivertoa suomalaista veronmaksajaa. Älä murehdi roskalehtien kommentoijia, vaan go for it!

  • JuttaE
    Posted at 05:28h, 29 January

    Hyvä teksti ja hyvä sinä!!
    Itse olen uuden sukupolven tyttöjä. Meille on peruskoulussa jo opetettu, että työn pitää olla antoisaa ja itselle mielekästä. Meitä kehotettiin yhteishaussa jo valitsemaan se oma tie, ilman vanhempien tai muiden lähipiirien mielipiteitä.
    Siksi ymmärrän sua niin hyvin. Me olemme uutta sukupolvea, joka määrittelee työn eri tavalla. Meille on entistä enemmän tärkeämpää missä, milloin, kenen kanssa ja miten me työtämme halutaan toteuttaa. Olemme oikeastaan aika haastava ikäryhmä. Meille ei kelpaa mikä tahansa työ. Osaamme olla valikoivia ja tutkiskella itseämme. On hienoa, että olemme tässä asiassa itsekkäitä, ja pidämme kiinni omista tarpeista ja unelmista.
    Kiitos tekstistä!

  • Lauratau
    Posted at 05:45h, 29 January

    Voi hyvää päivää. Itsekin sosiaalisessa mediassa ja viestinnän parissa työskentelevänä saan kohdata tiettyjä asenteita, mutta nuo saamasi kommentit ovat kyllä melkoisia!

    Mitähän nämä kommentoijat ovat vaikkapa Anssi Kelasta mieltä? Olisiko heidän mielestään oikein että Anssi Kelalle ei maksettaisi työstään mitään? Koska Anssihan harrastaa työntekoa, tekee siis työkseen sellaista jota jotkut ihmiset vain harrastelevat. Myös Anssin työpäivään kuuluu ihan takuulla lounaspalsuja potentiaalisten yhteistyökumppaneiden, asiakkaiden tai ihan vaan kollegojen kanssa. Myös Anssi päivittää somea, pitää Facebookissa livelähetyksiä, vastaa kommentteihin ja snäppäilee. Mä luulen, että Anssi rakastaa työtään, mutta kokee sen ajoittain rankkana. Silti Anssi saa siitä rahaa ja monet ovat sitä mieltä että oikeutetusti!

    Entäpä Sauli Niinistö. Sale on pressa, ei vain harrasta sitä. Presidenttinä hänellä on lähinnä symbolinen arvo, ei päätäntävaltaa. Hän tsemppaa, ottaa kantaa ja näkyy medioissa, omissaankin. Salekin päivittää Facee. Pitäiskö Salelta ottaa palkka pois? Muistetaanpa vielä että Sale saa työn puolesta ilmaisen asunnon ja kesämökin. Saralla ei taida kuulua sellaista sopimukseen? 😉 Eikö Saulikaan tee oikeita töitä?

    Ja mites juontaja-näyttelijä Mikko Leppilampi? Koko kansan Mikko tekee Persiscope-lähetyksiä, Twiittaa, Instaa ja Facettaa. Käy ihan varmasti erittäin paljon lounastreffeillä ties kenen kanssa. Ja tienaa! Ihan vaan sillä, että on Mikko Leppilampi. Ihan varmasti Mikollakin on niitä päiviä, jolloin ei vaan jaksais olla Mikko Leppilampi.

    Tää ajatus herätti mut tänä aamuna: Arvostellaanko bloggaajia niin rajusti siksi, koska he ovat pääasiassa naisia? Arvosteltaisiinko heitä, jos enemmistö olisi miehiä? Naisen euro on edelleen pienempi kuin miehen ja naisvaltaiset alat saavat enemmän kritiikkiä ja vähemmän arvostusta kuin miesvaltaiset. Sanon vaan, etteivät Saran työn “oikeuden” arvostelijat tee ainakaan palveluksia naisten pienyrittäjyydelle. 

    Ok, rant over.

    • Suvi K.
      Posted at 08:54h, 29 January

      Tää oli loistava!

      Sitäpaitsi, millä tavalla bloggaajan työ eroaa vaikka aikakauslehden toimittajasta? Toimittajatkin kirjottaa muodista, ruuasta, tapahtumista, matkoista, liikunnasta jne jne. Ainoo vaan, että niiden tuotokset julkastaan paperilla ja blogit netissä, ja lisäksi lehdissä taitaa olla yleensä eri tyypit kuvaamassa ja kirjottamassa.

      • Lauratau
        Posted at 08:20h, 30 January

        Tai millä tavalla bloggaajan työ poikkeaa Ilta-Sanomien kohujuttujen toimittajasta? Muuten kuin toki siten, että Ilta-Sanomien toimittajan kirjoitukset ovat laadutonta p*skaa. 😛

    • annaooo
      Posted at 17:38h, 30 January

      Ja listaa voisi vielä jatkaa:
      Kuinkahan moni päivittelee, että voi kunpa Teemu Selännekin olisi aikoinaan tajunnut mennä oikeisiin töihin eikä vain luistella kumikiekon perässä (ja ansaita siinä samalla aika hulppeat ansiot). Ja mitä se Sami Hedbergkin työkseen vain vitsailee, eihän se nyt voi olla oikeaa työtä! 😉 Entäpä sitten vaikka kyseisen iltapäivälehden toimittaja, joka työajallaan luki blogia ja vielä referoi lukemaansa vääristellysti, eli välitti vääränlaista tietoa? Palkkaa hän siitäkin saa.
      Bloggaaminen työksi on vielä sen verran uusi juttu, että jotkut eivät osaa nähdä sitä työnä. Muutaman vuoden päästä tilanne on toivottavasti jo erilainen.