Mitäs tässä mainostetaan?

Osa blogien lukijoista ja someseuraajista on nykyään valpasta kansaa. Heitä ei noin vain huijata. Essena O’Neillin tapauskin sen jo vahvisti: piilomainontaa ja likaista peliä harrastetaan somessa ja blogimaailmassa. Hyi olkoon.

DSC_4457-4.jpg

 

Blogini tavoittaa viikossa saman verran ihmisiä kuin kotikaupunkini sanomalehti. Yrittäkääpä ehdottaa lehdelle “mainosyhteistyötä”, jossa juttua vastaan lehti saa rasvapurkin. Tai vaikkapa uudet farkut. Kuulostaa reilulta, eikö?

 

“Sä vaan mainostat noita tuotteita joita olet saanut. Piilomainontaa!!”

Kosmetiikkauutuuksista perillä pysyminen ja niiden testaaminen on osa ammattiani. Aivan kuten lehden samasta aihealueesta vastaava toimittaja myös minä saan tuotteita testiin. Mikäli ihastun niihin totaalisesti, saatampa niitä myös teille suositella. Ja veikkaan että sama periaate on toimittajallakin, tuskimpa hän ihan perus kelpo -tuotteista lehteen kirjoittaisi, vaikka olisikin purkin saanut ihan omakseen. 

 

“Myönnä jo ettei sun tarvinut maksaa tosta hotellista mitään! Näin kun linkkasit sen Instagramissa!!!”

Käsi ylös ne, jotka lähtevät työmatkalle ja maksavat itse hotellinsa? Olin työmatkalla kuvauksissa ja työn tilaaja maksoi hotelliyöni, luonnollisesti. Linkkasin hotellin sijainniksi instagram-kuvaani, sillä se oli aivan ihana ja sen henkilökunta oli maailman sympaattisinta sakkia! Minun ei olisi tarvinut, mutta koska hotelli teki minuun vaikutuksen, koin haluavani suositella sitä. Henkilökunta ja hotellinomistaja tekivät positiivisuudellaan majoituksestani mahtavan kokemuksen. Tätä kutsutaan erinomaiseksi PR:ksi, näkyvyyttä hankitaan positiivisilla kokemuksilla. 

 

“Sä oot siis saanut noi tuotteet ilmaiseksi, jos niitä ei vielä löydy vaatekaupasta?? Hohhoijaa olisihan se pitänyt arvata, taas jotain mainontaa!!”

Haen usein reissuilleni ja ihan vaan erikoisempiin asukuvauksiin vaatelainoja PR-toimistoilta. Showroomeilla on tämän ja tulevan kauden releitä, joita nimenomaan lainataan mediakäyttöön: mm. lehtikuvauksiin, musavideoille, mainoksiin, tapahtumiin, gaaloihin ja bloggaajille. Showroomin asiakaskunta koostuu toimittajista, stylisteista, bloggaajista, artisteista ja julkisuuden henkilöistä yleensä. Etenkin juhlatilaisuuksiin on kiva käydä lainaamassa mekko. Näin se on sellainen, joka löytyy kaupasta, ja jonka seuraajat voivat halutessaan hankkia. Vältytään siis siltä, että “tämä on neljä vuotta vanha mekko, eikä sitä kyllä saa enää mistään”. Ja eipähän tarvitse hankkia uutta mekkoa kemuihin. Myös reissuun lähtiessäni kierrän aina showroomit läpi, näin saan kaupoista nyt tai pian löytyviä uuden malliston bikineitä ja kesähepeniä kuviini! 

 

“Olitteko tuolla siis bloggaaja/snäppiporukalla? Taas joku tällainen piilomainonta ravintolasuositus!”

Tuntuu, että tämän päivän kuluttajalle mainos ja hyvä pr-työ on sama asia. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri asiaa. Otetaampa esimerkki: Ravintola X järjestää kutsuvierastapahtuman pr-toimistonsa kautta. Paikalle kutsutaan mediaa. Mikäli elämys tekee media-alan henkilöön vaikutuksen, hän saattaa sitä suositella instagramissaan, kirjoittaa jutun lehteen tai rustata postauksen blogiinsa. Kyseessä ei ole mainos, sillä tästä ei makseta bloggaajalle mitään. Kyseessä sen sijaan on hyvä ravintola ja onnistunut pr-tapahtuma. On eri asia vaatia postausta ilmaista annosta vastaan (sovittu yhteistyö) kuin tarjota niin hyvä elämys ja annos, että siitä uskotaan kirjoitettavan (onnistunut pr-työ).

 

“Sä vaan mainostat nätä ilmaiseksi saamiasi vaatteita blogisi kuvateksteissä. Yksi iso mainos koko blogi!”

Olen viime kuukausina iha tosissani pohtinut erilaisia vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto olisi jättää vaatteiden tuotetiedot kokonaan kirjaamatta ja kieltäytyä kertomasta niiden alkuperää. Olen itseasiassa välillä tarkoituksella jättänyt asun tiedot kirjaamatta asupostaukseen. Tämän jälkeen kommenttiboksiin ja snäppiin tulee aina kysymyksiä, joissa tiedustellaan vaatekappaleiden perään. Ja ymmärränhän minä, vituttaahan se kun näet täydellisen topin, joka sopisi sen vihreän hameesi kanssa sinne syksyn hääjuhliin, muttet piru vie saa selville mistä se on hankittu. Ja tässä vaiheessa herää myös kysymys: onko oikeutettua, että minun pitää omasta kukkarostani ostaa vaatteet, joita blogini asukuvissa käytän ja ns ilmaiseksi antaa näkyvyyttä vaatteiden ostopaikoille? Vai olisiko kenties kohtuullisempaa lainata/saada tuotteita pr-toimistoilta, jolloin minun ei itse tarvitse maksaa antamastani näkyvyydestä ja näin tuotteet myös varmasti löytyvät vaatekauppojen tämän hetkisestä tarjonnasta? Mitä te olette mieltä?

Näyttelijät, laulajat, toimittajat, juontajat ja julkisuuden henkilöt ovat kautta aikojen saaneet tuotelahjoja brändeiltä ja pr-toimistolta, mutta asia sai jostain syystä erityishuomiota siinä vaiheessa kun bloggaajat tulivat mukaan tähän porukkaan.

 

“Linkkasit ig-kuvaasi vaatemerkin, muttet merkinnyt kuvaa mainokseksi. Piilomainontaa!!”

Tägään ig-kuviini useinkin eri merkkejä. Syitä on monia. Haluan tukea tiettyä kotimaista brändiä tai vinkata jostain uudesta löydöksestä. Tyypillisimmin syystä, että tämä antaa merkille mahdollisuuden repostata kuvani ja näin ollen tuo nimeäni esiin / tuo minulle lisää tilistäni kiinnostuneita seuraajia. Tägäily tukee sitä, että merkki mahdollisesti huomaa ig-tilini ja kiinnostuu yhteistyöstä kanssani. Kyse ei ole suinkaan sovitusta yhteistyöstä vaan omasta halustani tuoda tiliäni esille, näyttä brändille kiinnostukseni ja olla aktiivinen.

 

DSC_4464-2.jpg

 

Fakta on, ettei yksikään ammatikseen bloggaava vuonna 2016 lähde yhteistöihin tuotepalkkioita vastaan. Ja mikäli lähtisi, tämä ala junnaisi edelleen paikoillaan. Mainos on mainos. Se ilmoitetaan selvästi ja siitä myös maksetaan reilu korvaus julkaisijalle. Mainos ei ole ilmaiset bikinit tai ripsiväri.

 

xx Sara

52 Comments
  • jermia
    Posted at 08:05h, 08 August

    Itse olen ajatellut asian niin, että mikäli blogin sisältö ei minua miellytä, voin jättää blogin lukematta. Jos tykkää vähemmän kaupallisista jutuista, voi etsiä pienempiä “kotikutoisempia” blogeja, joita seurata. En ärsyynny mainostamisesta tai itsensä ja bloginsa brändäämisestä, vaikka tietysti välillä jokin blogi tippuu lukulistalta, jos minulle tärkeä sanallinen sisältö jää jatkuvasti vajaaksi ja kaikki postaukset toistavat samaa mainostamisen kaavaa. 

    Sinulla on kiva blogi ja mielestäni postauksissasi on upeita, jopa kadehdittavia asuja ja miljöitä, mutta myös rutkasti sitä sanallista sanomaa 🙂

    • saratickle
      Posted at 08:54h, 08 August

      Mahtavia pointteja, mielenkiintoista lukea 🙂 Iso kiitos palautteesta!

  • Hanna K.
    Posted at 08:39h, 08 August

    Todella hyvä teksti! Itseäni ei kiinnosta onko postaus mainospostaus tai jokin tuote sponsoroitu/ilmainen, mutta silti on hyvä, että näistä asioista kirjoitetaan avoimesti ja tavallisellekin tallaajalle ymmärrettävin esimerkein 🙂 sä rokkaat Sara!

    • saratickle
      Posted at 08:50h, 08 August

      Voi paljon kiitoksia tsempeistä! Mukava kuulla mielipiteitä! 🙂

  • Mgi
    Posted at 08:41h, 08 August

    Minusta nämä pakolliset yhteistyöt on toteutettu blogissasi hyvin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Tämä tapaus oli vehnäsuklaakeksien mainostaminen heti sen jälkeen kun olit kehunut gluteenittoman ruokavalion ihanuutta ja sitä miten siitä tulee nyt pysyvä tapa. Silloin tuli vahvasti ristiriitainen fiilis 😉

    • saratickle
      Posted at 08:49h, 08 August

      Tosi mukava kuulla! Mutta tähän pieni korjaus, sillä muistan kampanjan erittäin hyvin. Täysin gluteeniton kokeilu oli mulla meneillään kuukausia ennen kyseistä kampanjaa. Sain kipinän kokeiluun aikoinaan TFW:ltä. Tämän jälkeen kirjoitin siitä, kuinka en halua kääntyä kokonaan gluteenittomaksi, sillä jos jätän gluteiinin kokonaan pois, ei kroppani tämän jälkeen yksinkertaisesti enää kestä gluteenia ollenkaan.

      Olen aina mielelläni kokeillut erilaisia ruokavalioita ja olen avoin monelle kokeilulle. Mutta jokaisen kokeilun jälkeen tullut tulokseen, että olipa kyse sitten kasvisruoasta, alkoholista, gluteiinista tai sokerista on kohtuullisuus parempi vaihtoehto omalle kohdalleni. Osa ruoka-aineista ei sovi keholleni, mutta kun pidän niiden syömisen maltillisena, voi kehoni hyvin.

      Eloveenasta jättäydyin aluksi pois gluteiinittoman kokeiluni vuoksi, mutta otettiin kampanja uudelleen käsittelyyn ruokavaliokokeiluni jälkeen 🙂

  • Mimmikiuru
    Posted at 08:46h, 08 August

    Mitä tulee siihen, että jotkut pitävät mainostamista ja pr-toimintaa samana, johtuu ainoastaan ihmisten tiedottomuudesta. Itse olen kuulunut myös tähän ryhmään ennen kuin aloin opiskella liiketaloutta. Ennen sitä minullakin oli päähänpinttymä, että markkinointi on yhtä kuin mainonta. Sittemmin viisastuneena osaa jo tunnistaa markkinoinnin eri mallit ja muodot, mikä helpottaa kovasti eri medioiden ja sisältöjen ymmärtämistä.
    Minusta on hieman surullista, ettei (ainakaan tietääkseni) peruskoulussa vieläkään opeteta medialukutaitoa ja -käyttäytymistä. Toivottavasti tähän on tulossa muutoksiainakin, sillä näitä taitoja tarvitsisi ihan jokainen, eikä ainoastaan alaa opiskelevat.
    Kiitos Sara, että tuotat laadukasta mediaa! Blogiasi on ilo seurailla, mukaan lukien myös “mainokset” 🙂 Pysy tuollaisena! <3

    • saratickle
      Posted at 08:56h, 08 August

      Hei tosi hyvä pointtim ja täysin totta! Nämä eivät ole välttämättä ihan yksinkertaisia juttuja.

      Täällä myös yksi, joka peukuttaa medialukutaidon opetuksen puolesta!

      Kiitos sinulle kommentistasi! 🙂

    • Äikän ope
      Posted at 15:39h, 08 August

      Kyllä medialukutaito ja -käyttäytyminen kuuluu jo nykyisellään äidinkielen ja kirjallisuuden sisältöihin. Varsinkin kasiluokalla näitä juttuja käydään läpi. Esimerkiksi median eettisyys (juuri piilomainonta jne.) on teinien mielestä usein mielenkiintoista pohdiskeltavaa. Myös lukion ÄI4-kurssilla samat asiat ovat esillä. Tänä syksynä peruskoulun ja lukion valtakunnalliset opetussuunnitelmat uudistuvat, ja uusissa opetussuunnitelmissa vastuullinen ja tiedostava mediankäyttö on vahvemmin esillä kuin entisissä.

    • minsu
      Posted at 16:24h, 08 August

      Pakko nyt yläkoulussa opettavana kommentoida, että kyllä peruskoulussa opetetaan medialukutaitoa useassakin eri oppiaineessa (ainakin äidinkielessä & kirjallisuudessa sekä yhteiskuntaopissa). Yhteiskuntaopissa on myös oma markkinoinnin ja mainonnan osa-alueensa. Itse olen juuri yhteiskuntaopin tunneilla käyttänyt blogeja aineistona markkinoinnin, mainonnan ja piilomainonnan käsittelemiseen.

      Ja muuten, kiitos hyvästä tekstistä!

      • saratickle
        Posted at 16:22h, 10 August

        Mä en suoraan sanottuna muista on medialukutaitoa opetettu omalla yläasteellani, mutta aivan mahtavaa mikäli siihen panostetaan opetussuunnitelmissa tällä hetkellä! 

         

  • /Elina
    Posted at 09:09h, 08 August

    Moikka Sara,
    Ikinä en mitään kommentoi mutta nyt on pakko. 🙂 Oot ihan uskomattoman skarppi ja fiksu tyttö, kokonaisuus kaikessa tässä blogihommassa on todella hyvin hallussa. Yhteistyöt on toteutettu erityisen hyvällä maulla. Oon sua 12 vuotta vanhempi, mutta oot mulle todellinen esikuva siitä miten homma kannattaa hoitaa (jos osaa :D). Kivaa loppukesää!

    • saratickle
      Posted at 16:23h, 10 August

      Jättimäinen kiitos ja kumarrus palautteesta <3 Mukavaa loppukesää 🙂

  • pipsa25
    Posted at 09:17h, 08 August

    Hei Sara!
    Uskallan epäillä, että myös ilmaisten tuotteiden kohdalla (ainakin joillain) ammattibloggaajilla on jokin “raja”, mitä vastaan myös pelkkä tuote riittää mainostamiseen..? Voisin kuvitella (tämä on hypoteettinen esimerkki), että esim. “mamma”-bloggaajaa voisi kiinnostaa ilmaiset Stokken vaunut (arvoa reilusti yli 1000e (toki yritykselle ne ei ole tonnin arvoiset)) postausta vastaan? Toki niin, että vaunut on ensin testattu käytössä ja postaus on rehellinen arvio tuotteesta 🙂 Mitä luulet, olenko ihan hakoteillä? Ihan mielenkiinnosta tätä asiaa pohdin.
    Olen myös töissä itse markkinointi- ja viestintäalalla ja olemme toteuttaneet muutamia matkailuaiheisia yhteistöitä isojenkin bloggaajien kanssa matkakustannuksia vastaan (toki olemme tarjonneet kaiken lennoista, majoituksista, ruokailuista ja aktiviteeteista lähtien). Tämä lienee suht yleistä ainakin joissain matkailuaiheisissa tapauksissa..?

    • pipsa25
      Posted at 09:28h, 08 August

      Ja kiitos vielä kivasta blogista 😉

    • saratickle
      Posted at 16:29h, 10 August

      Varmasti isommista tuotteista tehdäänkin ihan kunnon yhteistöitä, mutta tässä esimerkkinä oli nyt vaatteet ja kosmetiikka! Ja mun mielestä tommonen yhteistyö, jossa bloggaaja saa vaunut korvaukseksi käyttökokemuksesta kuulostaa ihan reilulta. Vaikka monen ammatikseen bloggaavan kohdalla vaunujen hinta ei välttämättä olisikaan ihan samassa linjassa rahallisen korvauksen kanssa!

      Mä en ole ollut blogihistoriani aikana yhdelläkään blogimatkalla missä postauksia olisi vaadittu matkaa vastaan. Kyse on ollut aina omasta tahdosta kirjoittaa!

      Kiitos vielä sulle ja hyvä kommentti! 🙂

  • Taru Mari
    Posted at 09:29h, 08 August

    Kiitos tästä! Olen samaa mieltä; työstä kuuluu saada kunnon korvaus, ei tuotelahjoilla vuokraa makseta. 🙂

    • saratickle
      Posted at 16:30h, 10 August

      Amen for that!

  • anhi
    Posted at 10:42h, 08 August

    Huoh. Aina noita valittajia löytyy. Maailma muuttuu, kannattaisi pysyä muutoksessa mukana. Silloin ei tarvisi näitten valittajienkaan turhaan tuhlata energiaa noihin “tämä on mainontaa, apua! Kuolen kateuteen/näsäviisasteluu/johinkin vastaavaan” kommenttien näpyttelemiseen.
    Hyvä blogi, mahtava snäppi ja kivoja tuotteita/palveluita/yms olet esitellyt siinä samalla 🙂 🙂

    • saratickle
      Posted at 16:31h, 10 August

      Hehe! Mun mielestä voi ehdottomasti kysellä, mikäli joku on epäselvää ja joku asia kiinnostaa, mutta toki kysymyksetkin voisi muotoilla asiallisemmin… esimerkiksi nyt näissä tapauksissa

      kiitti paljon 🙂

  • MimiHH
    Posted at 11:33h, 08 August

    Pakko kyllä myöntää, että välillä itseä on alkanut ärsyttää joidenkin blogien liiat yhteistyökuviot ja “mainostukset”. Ei siinä, olen itsekin löytänyt hyviä tuotteita ja palveluita blogien kautta. Jotenkin sitä vain tulee fiilis jos yhteistyökuvioita on jatkuvasti, että onko tosiaan enää kyse oikeasti hyvistä tuotteista. Välillä myös jotkut yhteistyöt tuntuvat niin kaukaahaetuilta blogin muuhun aihepiiriin liittyen 😀 Mutta kuten joku sanoikin, ei sellaista blogia tarvi lukea mikä niin ärsyttää ja toki nuo kuviot ovat ne mitä kautta bloggaajat elantonta saavat. Mukavaa viikon alkua!:)

    • saratickle
      Posted at 16:34h, 10 August

      Näinhän se menee! Mun mielestä niin kauan kun yhteistyöpostaukseen löydetään bloggaajalle sopiva kulma, homma toimii. Esimerkiksi yhteistyöni Kansallisbaletin kanssa onnistui ihan täydellisesti treenikulmalla: haastattelin ammattitanssijoita ja kävin heidän treeneissään!

  • Marianne / STAY FRESH
    Posted at 11:35h, 08 August

    Todella hyvä postaus, toivon että tästäkin monet ymmärtää uusia pointteja bloggaamista kohtaan! 🙂

    • saratickle
      Posted at 16:32h, 10 August

      Kiitos! Mukava kuulla! 🙂

  • EricaK
    Posted at 11:37h, 08 August

    Aina löytyy jotain mistä voi valittaa. Sääli ettei osata kannustaa ja tukea menestyjiä 🙂

    • mixuuuh
      Posted at 15:34h, 08 August

      Kamoon… Kyllä mainostamista ja sponsorointia saa kritisoida?

      • Cocoe
        Posted at 20:43h, 08 August

        Mainos- ja sponsorointisisältöjen tulee eettisestä näkökulmasta olla helposti tunnistettavissa, mutta sinulta näyttänee unohtuneen ilmaisen sisällön ensimmäinen lainalaisuus: jotta sisältöä voidaan tuottaa laadukkaasti, jotenkin se tulee rahoittaa. Bloggaajan tapauksessa mainoksilla ja yhteistyökuvioilla, ne varmistavat sen, että voit jatkossakin lukea niitä maksutta.
        Kuinkakohan moni lukijoista olisi valmis maksamaan Saran sisällöistä omasta taskusta, jotta mainokset jätettäisiin pois?

        • Vierailija
          Posted at 11:49h, 09 August

          Kirjoittaja ei (pienen rivienvälistäluvun jälkeen) tarkoittanut kirjaimellisesti kaikkea mainontaa. Jotenkin kovin naiivia heti heittää asia mustavalkoisesti ympäri ja todeta, ettei sitten mainoksia ollenkaan ja maksa omasta pussista ja jajaja. Peace 🙂

    • Vierailija
      Posted at 16:16h, 08 August

      Jälleen kerran hyvä keskustelu ja kritiikki (eli hui, eri mieltä bloggaajan kanssa oleminen, kyllä!) halutaan tukahduttaa leimaamalla kritisoijat kateellisiksi, omaan elämään tyytymättömiksi ja yada yada. Valitan, EricaK, asioita voi kritisoida olematta kateelllinen. Sillä on tietysti kiva selitellä itselleen sitä, miksi joku kritisoi, mutta ehkäpä peiliinkatsominenkin monessa tapauksessa auttaisi 🙂

      • EricaK
        Posted at 18:07h, 08 August

        Kateudesta ei ollut mitään puhetta, olen samaa mieltä että se on ihan turha kortti vetää esiin. Minusta on vaan turhaa haaskata aikaa valittamiseen, sitä on ihan liikaa ja aina löytyy jotain mistä voi kitistä. Kannattaa keskittää energiat kivempiin juttuihin eikä niiden itseä ärsyttävien blogien parissa tarvitse viettää aikaa 🙂

        • Vierailija
          Posted at 19:35h, 08 August

          Jännä ajatusmalli sulla. Jos siis kokisi esimerkiksi aiheeseen liittyvän mainostamisen suhteen jotain epäeettisenä tai bloggaajan puolelta sopimattomana, ei asiasta tulisi sanoa sanaakaan, sulkea vain välilehti ja jatkaa muualle? Miten epäkohtiin voisi ikinä tarttua, jos niistä ei saa puhua? Pitääkö esimerkiksi epäeettiseltä blogimainonnalta (en liitä juuri tähän blogiin) sulkea vain silmänsä?

  • NooraUu
    Posted at 12:04h, 08 August

    Kiitos Sara hyvästä kirjoituksesta!
    Aina löytyy valittajia, aina löytyy ihmisiä jotka eivät osaa iloita toisten menestyksestä – ja aina löytyy ihmisiä jotka eivät ymmärrä tätä alaa. Minua ihmetyttää kun isomman luokan vaikuttajien ja bloggaajien kommenteissa kysellään edelleen jatkuvasti (varsinkin instassa): “Miten sulla on varaa matkustella noin paljon”.
    Omassa työssäni me kustannamme Suomeen vuosittain satoja ulkomaalaisia toimittajia ja bloggaajia. Toimittajat saavat meiltä täyden ylläpidon; lennot, majoituksen, ohjelman ja saavatpa varmasti vieläpä palkan omalta työnantajaltaan. Kun kyse on esim. instagrammaajasta pöyristellään että pitääkö sille maksaa ylläpidon lisäksi palkkaakin? Joo tyyppi saa “ilmaisen loman” mutta ei sillä makseta vuokraa, eihän kukaan voi ikuisesti matkustella ilmaiseksi. Lisäksi meillä on omat vaatimuksemme ja odotuksemme vastineeksi. Kyllä mun mielestä hyvin tehdystä työstä tulee maksaa palkka. Itse ainakin olen täysin hullaantunut esim. Islannista, Färsaarista ja Venetsiasta täysin Instagramin ansiosta. Se todellakin toimii 🙂

    • saratickle
      Posted at 16:37h, 10 August

      Ah tämä on tosi hyvä pointti, jota kummastellaan välillä bloggaajaporukallakin. Monet yhdistää matkustuksen aina lomailuun, mutta esimerkiksi omalla kohdallani lomamatkoja ei kerry vuoteen kun ehkä yksi. On hyvin eri asia olla omalla vapaa-ajalla toteutetulla matkalla kun asiakkaan kustantamalla työmatkalla!

  • Reettaaa
    Posted at 13:58h, 08 August

    Moikka! Oli muuten tosi hyvä postaus! En hirveästi ole pohtinut näitä asioita, mutta on tosi hyvä tehdä lukijoille selväksi minkälaista korvausta työstä saa ja mitä tarkoitetaan on noilla vaatteiden saamisilla ja niiden mainostuksella. 🙂 jatka samaan malliin, olet ehdottomasti lempibloggaajani!

    • saratickle
      Posted at 16:37h, 10 August

      Voi miten kiva kommentti! Kiitos tuhannesti 🙂

  • saarah
    Posted at 14:40h, 08 August

    Hyvä Sara! Hyvin kirjoitettu ajankohtaisesta ja paljon puhuttavasta aiheesta. 

    • saratickle
      Posted at 16:38h, 10 August

      Kiitti! 🙂

  • Kiti
    Posted at 17:42h, 08 August

    Asiaa!
    Useimmat lukevat blogeja saadakseen inspiraatiota, nauttiakseen ajatuksia herättävistä kirjoituksista ja ihaillakseen kauniita kuvia. Blogeista saa myös uusia ideoita ja kuulee uusista tuotteista sekä mielenkiintoisista ravintoloista ensimmäisten joukossa.
    Toiset lukevat blogeja näköjään vain siksi, että pääsisivät kitisemään jokaisesta epäkohdasta… Onko se jotenkin lukijalta pois, että bloggaaja saa tekemästään työstä palkkaa? (Kirjoitin aiheesta jokin aika sitten: http://www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/bloggaan-rahan-takia .)
    Kiitos laadukkaasta ja suurisydämisestä blogista!

    • saratickle
      Posted at 16:40h, 10 August

      Mielenkiintoista pohdintaa! 🙂 Iso kiitos!

  • HelsinkiDragonfly
    Posted at 18:05h, 08 August

    Itse lukisin mielelläni enemmän vaatelainoista. Miten löysit PR-toimiston? Showroomeista olisi myös kiva kuulla enemmän.
    xxx
    E
    http://helsinkidragonfly.blogspot.fi

  • Juliaihminen
    Posted at 05:49h, 09 August

    Tosi hyvä postaus ja asialliset perustelut. Aloin kirjoittaa kommenttia tähän, mutta horina venähti niin pitkäksi (ja ohi aiheen), että tein siitä oman postauksen.

    Mietin nimittäin sitä, että kuuluuko se kertoa aina, jos on saanut (ei siis lainannut) jonkun tuotteen, josta postaa. Kun periaatteessa joistain meikkientestausjutuista sen kyllä pystyy päättelemään ja homma on läpinäkyvää, mutta sitten jos vaikka saa jonkun kalliin jutun (vaikka sohvan tai monene sadan euron mekon), niin se olisi reilua kertoa lukijoille. Toisaalta taas mietin, että kuinka olennainen tieto se lopulta on… Hankalia juttuja!

  • Hulina
    Posted at 05:49h, 09 August

    Mulla kiinnostaisi kans kuulla PR-toimistoista enemmän, koska tämmöiselle tavalliselle tallaajalle se on täysin vieras käsite 🙂
    Ja en tiedä onko tämä mun ajatus mistään kotoisin, mutta musta olisi hyvä merkata asukuvien yhteyteen myös se, jos vaate on juurikin lainattu kuvauksia varten. Näitä blogeja lukee oikeasti myös tosi nuoret teinitytöt, joiden ajatusmaailma saattaa hämärtyä sen myötä kun luulee, että on ihan normaalia omistaa jokaista päivää kohden uudet vaatteet joita käytetään vain kerran. Ja olenpa minä itsekin joskus miettinyt, että millä ilveellä teillä on varaa omistaa about 100 paria bikineitä kun itse olen käyttänyt samoja jo kohta viidettä kesää putkeen 😀 mutta nyt selvisi sekin siis hah!

    • MinnaM
      Posted at 06:32h, 09 August

      Näitä blogeja lukee oikeasti myös tosi nuoret teinitytöt, joiden ajatusmaailma saattaa hämärtyä sen myötä kun luulee, että on ihan normaalia omistaa jokaista päivää kohden uudet vaatteet joita käytetään vain kerran.

      Juuri tämän takia toivoisin, että bloggaajat avaisivat reilusti ja läpinäkyvästi sitä, mistä blogeissa esitellyt tuotteet ovat peräisin. Se ajatusmaailma kun voi hämärtyä ihan aikuisellakin. Bloggaajat ovat mielipidevaikuttajia, joilla on paljon valtaa ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Mielestäni tämä valta pitää sisällään myös vastuun siitä, että pyrkii antamaan asioista mahdollisimman realistisen kuvan eikä luo illuusiota elämäntyylistä, joka ei tosielämässä ole edes mahdollinen.

      • Riikka Parviainen
        Posted at 22:13h, 09 August

        Tämä on kyllä tosi hyvä pointti! Vaikka blogit ovatkin hyvin ammattimaisia ja osa melkein verrattavissa naistenlehtiin, niin moni (nuori) saattaa pitää blogia hyvin realistisena kuvauksena bloggaajan elämästä, eikä aikakausilehtimäisenä inspiraation lähteenä. On todella mukava, että tuodaan esille myös blogin kulisseja esimerkiksi näiden kuvauslainojen kanssa. Itse ainakin tykkään, että voin mennä ostamaan ne blogista löytämät kivat bikinit, sen sijaan, että saisin kuulla niiden olevan kolme vuotta vanhat. Ajankohtaisuudelle siis peukku! Kuitenkin tällaisesta voi tulla sellainen kuva, että kaikki bloggaajat omistavat ainakin 100 paria biksuja, ja silti hankkivat joka reissulle uudet. Se voi taas vääristää (etenkin nuorimpien lukijoiden) käsityksiä kuluttamisesta.
        Joten pointtiin: sara jatka samaan malliin! On kiva sekä inspiroitua että oppia blogimaailmasta (y)

        • saratickle
          Posted at 16:47h, 10 August

          Mahtavia pointteja! Mun mielestä ajankohtaisuus kuuluu tähän alaan, niin blogeihin kuin lehtiinkin. Tavaraa tulee bloggaajille hillittömästi. Saan siis paljon vaatteita, mutta myös lähetän niitä paljon takaisin/pistän kiertoon, sillä en yksinkertaisesti tarvitse niin paljoa. Bloggaajat, etenkään muotibloggaajat eivät siis ole ihan tavallisia kuluttajia, ja tämä on aika tärkää ymmärtää. 

          Mutta jes, tässä on todella opeteltavaa molemmilla osapuolilla! 🙂 

  • Jenspa
    Posted at 07:01h, 09 August

    Moikka,
    mua ei haittaa (yleensä) yhteistyöpostaukset, jos niistä on kerrottu reilusta ja avattu mistä tuotteet on peräisin. Olen itsekin saanut paljon vinkkejä niistä. Ainut mistä en pidä missään blogissa, on alkoholiin liittyvät yhteistyöpostaukset.

    • saratickle
      Posted at 16:53h, 10 August

      Kiva kuulla! 🙂 Mulle alkoholipostaukset ovat taas tosi luonnollinen juttu. Mielelläni teen yhteistyötä niiden alkoholibrändien kanssa, joiden tuotteista tykkään.

  • P
    Posted at 08:12h, 09 August

    EIKÄ!! Onko näitä ihmisiä oikeasti olemassa!? Jotka kommentoivat tämmöstä!
    Taas varmaan joku joka herää aamulla ja alkaa katsoon läpi blogit ja miettii mitä tyhmää mää tästä voisin kirjoittaa.
    Oikeast luulen että näitä ihmisiä on olemassa. Ne joilla ei ole omaa elämää ja haluaa sitten pilata muitten.
    En itse lue bloggien kommentteja, koska mua ei kiinnosta lukea.
    Mielestäni on hyvä kun kirjoitat mistä vaateet voi löytää. Moni ei tee ja se on todellakin ärsyttävää.
    Jatka vain samaan malliin, minä ainakin tykkään!

  • Gunther
    Posted at 12:13h, 09 August

    Elkää huoliko naisimmeiset. Kun tämä länsimainen fiasko romahtaa omaan mahdottomuuteensa oikealle työlle tulee taas kysyntää ja kukaan ei maksa enää mistää vahapurkin kuvaamisesta kenellekkään mitään niin nauttikkaa vielä kun pystytte.

  • annn
    Posted at 16:33h, 09 August

    Hyvä kirjoitus! Itse en ole erityisen kiinnostunut muodista tai trendeistä, mutta joskus päädyn selailemaan muotiblogejakin. Ja vaikka olen yli kolmenkymppinen ( en ole siis teinityttö, vaan hieman elämänkokemustakin löytyy), on minulla joskus häivähtänyt mielessäni, että miten sillä ja tällä bloggaajalla voi olla joka päivä uusia vaatteita.
    Tässä kirjoituksessa oli siis minulle täysin uutta tietoa PR-toimistoista ja showroomeista. Showroomit – mitä ne ovat?
    Kiitos valaisevasta kirjoituksesta!

  • Ninne
    Posted at 14:55h, 10 August

    “Ja en tiedä onko tämä mun ajatus mistään kotoisin, mutta musta olisi hyvä merkata asukuvien yhteyteen myös se, jos vaate on juurikin lainattu kuvauksia varten. Näitä blogeja lukee oikeasti myös tosi nuoret teinitytöt, joiden ajatusmaailma saattaa hämärtyä sen myötä kun luulee, että on ihan normaalia omistaa jokaista päivää kohden uudet vaatteet joita käytetään vain kerran. Ja olenpa minä itsekin joskus miettinyt, että millä ilveellä teillä on varaa omistaa about 100 paria bikineitä kun itse olen käyttänyt samoja jo kohta viidettä kesää putkeen 😀 mutta nyt selvisi sekin siis hah!”
    “Juuri tämän takia toivoisin, että bloggaajat avaisivat reilusti ja läpinäkyvästi sitä, mistä blogeissa esitellyt tuotteet ovat peräisin. Se ajatusmaailma kun voi hämärtyä ihan aikuisellakin.”
    Olen näistä täysin samaa mieltä. Nuorten kanssa läheisesti töitä tekevänä olen huomannut miten paljon blogit ja sosiaalinen media oikeasti vääristää nuorten maailmankuvaa ja käsitystä siitä mihin tavallisella keskituloisella ihmisellä on varaa. Monien nuorien vaatimukset vanhempiaan kohtaan ovat nykyään täysin kohtuuttomia ja materia on mielestäni liian merkittävä tekijä nuorten sosiaalisten suhteiden ja “menestyksen” kohdalla. PR-toimistot ja Showroomit ovat suurimmalle osalle suomalaisista aikuisistakin aika tuntemattomia, joten tavaroiden ja reissujen taustoja on siksi mielestäni tärkeä valottaa ja kertoa mistä tarkemmin on kyse. PR ja mainostaminen on mielestäni ok, kun se tehdään selkeästi ja läpinäkyvästi. Edelleen on varmasti myös paljon tehtävää ihmisten medialukutaidon harjaannuttamisessa, koska some ja markkinointiala kehittyvät jatkuvasti hurjaa vauhtia eteenpäin.
    Omasta näkökulmastani näihin seikkoihin on siis tärkeä kiinnittää huomiota enkä siksi ihmettele näitä kommentteja joita blogiisi saat, koska asiat eivät monellekaan ole välttämättä selkeitä. Lukijatkin voisivat toki miettiä millä tavalla kommentoida ja asioista voi myös kysyä ihan ystävälliseen sävyyn. Henkilökohtaisesti mainos- ja markkinointisisällöt, jatkuvat matka- ja vaatepostaukset vievät oman mielenkiintoni, koska ne eivät minulle vähän keskitulojen alle tienaavana tarjoa yhtään mitään. Yhteen vuosittaiseen ulkomaanmatkaan säästetään useita kuukausia ja kaupassa joutuu valikoimaan ja laskeskelemaan mihin sen kuukauden budjetti riittää. Tästä syystä markkinointisisällöt eivät tarjoa itselleni kiinnostavaa luettavaa, koska niissä esillä olevat elämykset, tavarat jne. ovat useimmiten täysin ulottumattomissani. Silti olen sitä mieltä, että bloggaajan tulee toki saada palkka tehdystä työstä. Itse voin skipata postaukset joista jo heti alkuun näen etteivät ne itseäni kiinnosta ja käyttää aikani niihin postauksiin joissa on enemmän pohtivaa sisältöä tai muuta kiinnostavaa.
    Nämä ovat mielestäni hankalia rajanvetoja, joiden suhteen sekä lukijoilla että bloggaajilla on vielä paljon tehtävää.

    • Vierailija
      Posted at 17:30h, 10 August

      Mainio kommentti, kiitos! Paljon omia ajatuksiani loistavasti muotoiltuna 🙂
      Eniten ihmetyttää se, miten bloggaaja suorastaan olettaa, että lukija tietää kyseessä olevan hänen työulkomaanmatkansa/vaatteen olevan vain lainattu, jos sitä ei missään varsinaisesti kerrota. Hello..? Avoimuudella ja asioista niiden oikeilla nimillä puhumisella on tähän ymmärtämiseen isoin merkitys, ja se lähtee nimenomaan bloggaajasta. Lukemistani blogeista yksikään ei tee kovinkaan kiitettävää työtä kaupallisuuden ja erilaisten yhteistöiden valottamisessa. Loistava kirjoitus tähän liittyen Juliaihmisen blogissa sanasta “kotiutui” 😉