RUOKAVALION MERKITYS

Ruokavalion vaikutus kaikkeen on valtava. Yleinen fiilis, iho, energia, uni, pirteys, suoliston toimiminen, turvotus, treeni, kehittyminen, oppiminen, terveenä pysyminen? lista on loputon. Olen itse kuulunut niihin, jotka ovat vähätelleet oikean ruokavalion merkitystä ja pudistelleet päitään viljattomille ja maidottomille kokeiluille.
 
VILJATON & MAIDOTON
Jokaisen meidän vartalo reagoi ruoka-aineisiin eri tavoin. Toisella joku toimii, toisella taas ei. Tämä on mun mielestä todella tärkeä ymmärtää. Turvonnut olo, ilmavaivat, ylipaino, huono iho, uniongelmat? nämä vaikuttavat automaattisesti yleiseen olotilaamme. Ruoka ja yleinen fiilis, ja sitä kautta jopa persoonamme kulkevat käsi kädessä.
Viljattomuus ja maidottomuus ovat tällä hetkellä trendejä, jotka monet tuomitsevat. Oma mielipide: kannattaa kokeilla. Mikäli jonkun ruoka-aineen poisjättäminen parantaa oloasi, vie pois ongelmiasi, säästää sinut parhaimmillaan jopa lääkkeiltä, se on todellakin sen arvoista ja ennen kaikkea myös erinomainen investointi tulevaan. Mikäli eroa ei huomaa, voi todeta, että tulipahan kokeiltua ja nyt selvisi tämäkin asia.
Kun puhutaan laktoosi-intorelanssien esiintymisestä, nousee Suomi listoilla kärkipäähän. Samalla olemme maa, jossa maitotuotteita käytetään eniten maailmassa. Coincidence? Kalsium=maito. Ei välttämättä. Runsaasti kalsiumia sisältävät mm. lehti- ja parsakaali, jotka myös minä olen ottanut vahvasti ruokavaliooni maidon korvikkeeksi. Maidoton ruokavalio voi tehdä sinulle ihmeitä, tai voi olla tekemättä mitään. Kannattaa kokeilla.
Viljattomasta ruokavaliosta puhuttaessa viimeistää leivän kohdalla herää kysymys “mitäs minä sitten syön jos en leipää”. Me suomalaiset syömme leipää joka aterialla. Se on helppoa ja halpaa. Lisäksi leipähän sisältää tunnetusti kuituja, kuitu=leipä. Ei välttämättä. Koko leipä on markkinoitu kuidunlähteenä niin vahvasti, että syntyy fiilis, ettei kuituja juuri muualta saakkaan. Katsotaampas. 200 g mustaherukkaa = 12 g kuitua + 200 g mustikoita = 7 g kuitua + 150 g avokadoa = 10 g kuitua. Jo näistä kolmesta saadaan päivän tarvittavat kuidut helposti täyteen, paljon vähemmän vatsaa ja suolistoa kuormittaen. (Sami Sundvik: Kuidut, lyhyt oppimäärä)

IHO
Ihoni on pääsääntöisesti ihan ok, mutta kuiva ja ajoittain näppyläinen. Mitä olen tehnyt? Ostanut arvokkaita puhdistusaineita ja toivonut parasta. Mitä olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten? Kääntää katse ruokavalioon. Miten tätä ei vaan tullut ajatelleeksi? Tottakai ihoni on siinä kunnossa, missä ruokavalionikin. Mikäli en saa tarpeeksi ravinteikasta ruokaa, se näkyy ihollani. How simple is that, samaa elimistöähän se on. Vaikka e-pillereiden lopetus osui tälle samaiselle syksylle, on ihoni pysynyt tosi hyvässä kunnossa. Uskoisin, että ruokavalioremontin tekosia tämäkin.

MIKSI SMOOTHIE?
Mitä on terveellinen ruoka? -postauksessa puhuinkin jo Jaakko Halmetojan luennolta mieleen jääneestä lausahduksesta: “ei olet mitä syöt, vaan olet mitä imeytät”. Yes indeed. Meikäläinen, Etelä-Suomen heikoimpiin pureskelijoihin kuulunut en edes uskalla ajatella mitä olen vuosien varrella ruoastani imeyttänyt. Oletteko tulleet ajatelleeksi, että esim maitorahkan kyljessä lukeva sis. 25 g proteiinia, ei tarkoita sitä, että kaikki proteiini siirtyisi suoraan sinuun? Sinuun siirtyy tasan se määrä proteiinia mitä elimistösi imeyttää. Tähän vaikuttavat vahvasti mm missä muodossa proteiini nautitaan (kuinka hienoa se on, missä lämpötilassa) ja missä kunnossa on suolistosi.
Ps. L-glutamiinia suositeltiin minullekin lisäravinteeksi. Se auttaa mm. uudistamaan ja vahvistamaan maha-suolikanavan limakalvoja eli käytännössä pitää juurikin tuon peruspaketin kunnossa. Lue lisää täältä
Kun puhutaan mehupaastosta tai ylipäätään mehujen käyttämisestä välipaloina, monet alkavat pyöritellä päitään. Miten saat tarpeeksi energiaa? Kuinka pärjäät muka ilman ruokaa, pelkällä mehulla? Kysykääpä samaa isokokoisilta eläimiltä kuten elefanteilta tai gorilloilta, he elävät kasviksilla ja suurimmaksi osaksi vielä ruoholla läpi elämänsä. Faktahan on se, että hyvin toteutetusta mehupaastosta irtoaa huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin monen normaalista ruokavaliosta. Sisältö ratkaisee. Ja mikä parasta, mehun muodossa nautittavat ravintoaineet imeytyvät elimistöösi paremmin kuin pureskeltu. Mikäli ette ole vielä nähneet, niin suosittelen tsekkaamaan dokkarin nimeltä Fat, Sick & Nearly Dead.
Juon itse n. kolme smoothieta/mehua päivässä (ja tämän lisäksi syön siis myös aterioita). Sisään saatan laittaa mitä tahansa: Marjoja, lehtikaalia, pinaattia, chiaa, macaa, spirulinaa, kaakaota, banaania, mangoa, avocadoa, inkivääriä, chiliä, porkkanaa, appelsiinia, sitruunaa, kookosmaitoa?.. Olenko kylläinen ison smoothielasillisen jälkeen? Kyllä. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kolmen tunnin päästä pitäisi syödä lisää 🙂

Se minkä pitäisi olla meille itsestään selvää, ei välttämättä sitä kuitenkaan ole: siinä vaiheessa kun alkaa esiintymään sairastelua, unettomuutta, huonoa oloa, kolotusta, keskittymishäiriöitä, päänsärkyjä, turvotusta, negatiivisuutta jne, on lääkereseptin sijaan tärkeätä pistää ensimmäisenä se sinun elimistöllesi sopiva, ravitseva ruokavalio kuntoon. Se on ihan ensimmäinen juttu.
 
T. Sara

29 Comments
  • Katriina / Hetkiä-blogi
    Posted at 16:52h, 27 November

    Hyvä teksti! Just samojen asioiden kanssa täällä painiskelen. Pohdittavaa on paljon ja mietinnässä mistä lähtisi liikkeelle. Suoliston parannusprojekti on alkanut, enkä malta odottaa mitä se tuo tullessaan. Se kun on niin valtavan isossa roolissa ja vaikuttaa koko hyvinvointiin!

  • mmiraaa
    Posted at 16:56h, 27 November

    Tämä postaus ja erityisesti tämä aihe, ruokavalio, on itselläni hyvin lähellä sydäntä. About vuosi sitten aloin saada omituisia oireita – turvotusta, pahaa oloa, vatsakipuja jne “ilman syytä”, ja ihoni oli huonommassa kunnossa kuin koskaan. Ravasin lääkäreiden luona ja eri testeissä mitään kuitenkaan löytymättä. Kun olo alkoi olla sietämätön, päätin kokeilla viljatonta – ihan viikon vain. Ja päivässä/parissa katosivat kaikki vaivat, ja niin jäivät myös kaiken maailman vatsalääkkeet. Välillä olen vähentänyt myös maitotuotteita, kun oloni on huonompi, mutta välillä saatan syödä palan ruisleipää. Silloin ymmärsin, että on turha yrittää selitellä kipujaan millään “konkreettisella”, esim lääkärin tuloksilla, vaan hyväksyin asian että minä, kehoni ja vatsani olemme vain hyvin herkkiä. Herkkiä stressille, herkkiä monille ruoka-aineille.
    Vaikka välillä tässä viljalla ja maidolla kyllästetyssä maailmassa on vaikea elää näin “tarkasti”, on se kaikki ehdottomasti tämän hyvän, vähemmän turvottavan ja kivuttoman olon arvoista. Toki näin yliherkkänä turvottaa välillä ihan kaikesta, mutta pointtina että suosittelen todellakin kaikille katsausta omaan ruokavalioon 🙂 ei tarvitse mennä trendien, uutisointien tai muiden, vaan ihan oman olotilan mukaan!

  • Jenni
    Posted at 17:43h, 27 November

    Itse noudatan fodmap-ruokavaliota ja minulla on siitä hyviä kokemuksia 🙂 En syö gluteenia, ei-laktoosittomia maitotuotteita, sipulia, paprikaa, kaalia, keinotekoisia makeutusaineita jne. Monien mielestä en voi syödä “mitään” ja ruokavalioni on todella rajoittava. Itse olen eri mieltä! En palaisi entiseen, jolloin oloni oli koko ajan turvonnut, vatsa oli kipeä ja täynnä ilmaa, kaikki ne epämääräiset vatsavaivat…
    Suomalaisten vatsat voivat huonosti, mutta on eri juttu, kuinka moni oikeesti on valmis noudattamaan esimerkiksi viljatonta ruokavaliota. Tai edes kokeilemaan pari kuukautta, saisiko siitä avun. Gluteeni kun ei käsittääkseni poistu hetkessä elimistöstä.
    Olen harkinnut maitotuotteiden jättämistä kokonaan pois ruokavaliosta, jospa tulisi vielä parempi olo 🙂

  • Sinii
    Posted at 17:47h, 27 November

    Loisto kirjoitus! Huomannut myös saman ja ruokarytmillä paljon vaikutusta (ei liian pitkiä taukoja syömisien välillä eikä liikaa napostelua) Turvottaa selvästi vähemmän!! Lisää reseptejä kiitos!:D Tein uunikasviksia ja lohta-> superhyvää. Inkivääri on tuttu mutta ruoanlaitossa ei sitten yhtään.. Mutta nyt sitä löytyykin aina kaapista 🙂

  • MJ
    Posted at 18:06h, 27 November

    Ruoka tosiaan vaikuttaa paljon omaan oloon. Kun jätetään tiettyjä tuotteita pois ruokavaliosta, ei kuitenkaa usein tulla ajatelleeksi, että pois jättäminen saattaa olla lopullista. Jos tuotteesta luopuu kokonaan, saattaa siihen palaaminen olla mahdotonta. Esimerkiksi jos vilja turvottaa, ei sitä välttämättä kannata ihan kokonaan jättää pois tai jos kroppa sietää maitoa, kannattaa sitä käyttää hieman. Maidosta luopumisesta saattaa seurata se, ettei enää koskaan voi syödä maitoon tehtyä perunamuusia, viljasta luopuminen saattaa tulevaisuudessa estää leivän syönnin jne. Sama pätee muihinkin aineisiin. Näistä aiheista on tullut paljon keskusteltua lääkärimieheni kanssa 😀

  • elisa
    Posted at 18:16h, 27 November

    Voin allekirjoittaa kyllä kaiken tässä postauksessa! Ruokavalio tosiaan vaikuttaa melkeinpä kaikkeen ja viljattomaan ja maidottomaan vaihdettuani ei vatsani ole koskaan toiminut näin hyvin. Välillä mietin miten oikein selvisinkään ennemmin kun kamppailin jatkuvasti vatsavaivojen kanssa. Kyllä se niin on että kun maha on kunnossa niin kaikki vaikuttaa paljon positiivisemmalta!
    http://www.karhusportscience.com

  • Suvi
    Posted at 18:18h, 27 November

    Tosi hyvä postaus, herätti ajatuksia! Oon samaa mieltä tuosta, että kyllähän sitä voi edes kokeilla, ei siinä mitään häviä. Mun pitäisi laihduttaa ensi kesän häitä varten muutama kilo (tai lähinnä saada turvotusta pois), ja tahtoisin kyllä kovasti tutustua tällaisiin mehuihin ja smoothieihin. Mun ongelmana on ehkä se, että iskee saamattomuus; hedelmien ja kasvisten pilkkomisen sijaan on helpompaa kiskaista yliopiston ravintolassa joku perussafka, jonka voimin vetelee sitten koko päivän, kun ei jaksa valmistaa muuta. Ja voin tunnustaa, että noiden ravintoloiden salaatit eivät useinkaan houkuttele ja niitä tulee syötyä tosi niukasti…
    En tiedä, mikä pointti tässä kommentissa oli, pohdin varmaan vain “ääneen”. 😀 Joka tapauksessa haluaisin ottaa itseäni niskasta kiinni ja lisätä tuollaisia ravinteikkaita välipaloja ym. ruokavaliooni – pitäisi vain kerätä muutama “vakioresepti” kasaan, jotta saa homman alkuun!
    Kiitos taas kerran hyvästä tekstistä. 🙂

  • whataaa
    Posted at 18:20h, 27 November

    e pillereiden lopetus?! uu, perheenlisäystä haaveissa?

    • mige
      Posted at 11:14h, 28 November

      Mitä jos sitä onki vaan tajunnut ettei se vuosien hormoonipumppaus olekaan niin mieletön juttu kun joskus lääkärissä annettiin ymmärtää?

  • Mari
    Posted at 18:21h, 27 November

    Itse olen jotenkin niin loppuun asti väkitukko (=jääräpäinen), että vasta nyt, kun elimistö on voinut huonosti jo aivan liian kauan, minä yritän tehdä kaikkeni pelastaakseni sen ruokavaliolla. Tälleen vanhempana vissiin tajuaa, ettei elintoiminnot pysy kasassa pyhällä hengellä vaan kasviksiakin olisi ihan hyvä syödä pelkkien juustovoileipien sijasta. Tai ainakin niiden rinnalla.
    Imeyttäminen olikin uus juttu, oon ihan mieletön hotkimaan 🙁

  • anni
    Posted at 18:31h, 27 November

    Haluaisin tuoda tähän vellovaan ruokavaliokeskusteluun uuden näkökulman, jonka huomaan itsestäni. Entisenä syömishäiriöisenä kiinnostukseni ruokaan ja erilaisiin ruokavalioihin on ollut keskimääräistä suurempi jo vuosia. Olen myös kärsinyt oikeasti tosi pahoista varsaongelmista, jotka todella on haitannut normaalia arkipäivää.
    En kiistä maidottoman ja viljattoman ruokavalion terveysvaikutuksia, itseasiassa jopa uskon niiden toimivan toisilla ihmisillä.
    Itsellä kuitenkin vatsaoireet olivat selkeästi psyyken aiheuttamia. Kun on jatkuva kontrolli ja stressi päivän syömisistä ja “oikeanlaisesta syömisestä”, tiedostaa ruoansulatuksen aivan eritavalla. Itse tulin helposti kehitelleeksi itselleni “turvonneen olon” ja suoliston tukkoisuuden jo sillä, että pelkäsin niiden tuloa aina ruokailun jälkeen.
    Parhaiten minulla on vatsaoireisiin auttanutkin se, etten kiinnitä ruokailuun liiemmin huomiota. Tai siis syön perusterveellisesti sitä, mitä tekee mieli ja ruokailun jälkeen keskityn aivan muihin puuhiin ja asioihin. “Fitnessbuumi” ja lukuisat vaihtuvat suositukset karppauksesta vegaaniin tai paleo-ruokavalioon eivät mitenkään ole helpottaneet pyrkimystä tähän ajatteluun. Kuitenkin seuratessani poikaystävääni, joka hyvällä omallatunnolla syö sitä, mitä mieli tekee, eikä jää sen jälkeen vatvomaan oliko vaihtoehto vatsalle paras ja turvottaako (;-D) on helpompi muistaa, että söinhän minä ennenkin esimerkiksi jogurttia ilman minkäänlaisia oireita.
    On esimerkiksi hassua ajatella että koen nykyisin omatunnon tuskia maitorahkan (!!) syömisestä, joka vielä vuosi sitten oli monen “trenditietoisen” ruokavalion perusta.
    Hmmm tätä on kovin vaikea selittää, eikä tämä todellakaan päde jokaisen kohdalla, mutta jos viljattomuus ja maidottomuus yms. ruokavalio kokeilut eivät tunnu nekään tuovan helpotusta ja tunnistat itsestäsi ruokaneurootikon, suosittelen miettimään voisiko psyykkisillä tekijöillä olla vaikutusta !

    • Jatkoa edelliseen
      Posted at 18:33h, 27 November

      Olisiko vatsaongelmista, eikö varsaongelmista …. :—-D

    • Lumi
      Posted at 19:56h, 27 November

      Hyvä kirjoitus. Uskoisin kun kaikki muistaisi että kohtuus kaikessa niin olo olisi paljon parempi. Jatkuva syömisen pohtiminen ja ruokavalioiden muutokset yms. vaan tekee ihmiset neuroottiseksi. Nykyään ei muusta puhutakkaan. Toki on tärkeää kuunnella itseänsä, mutta jos koko ajan pohtii syömisiään ja kuuntelee olojaan ja seuraa ulkoisia juttuja, niin onko se elämää. Elämä on mukavempaa kun syö perusterveellisesti ja elää normaalisti ja nauttii välillä. Eikä vaan keskity jatkuviin syömistrendeihin. Ennenkin ihmiset eli ihan hyvin, vaikkei ne koko ajan pohtinut syömisiään. Eikä ollut mitään superfoodeja kaukomailta. Ja meille ne markkinoidaan terveellisinä, mutta kuka tietää miten ne oikeesti meihin vaikuttaa pidemmällä käytöllä, vaikka kuinka joku ‘”asiantuntija” niitä hyväksi väittääkin. Yhtä paha on vetää niitä jatkuvasti kuin syödä esim 10 leipää päivässä. Herätys!

      • Iitu
        Posted at 21:14h, 27 November

        Oon samaa mieltä. Uskon,että viljaton/maidoton ruokavalio varmasti auttaa monella,mutta kuinka monella jo vähentäminen veisi oireita? Tuntuu,että monet suomalaiset elää vehnällä ja maitotuotteilla,ja kun lisätään päälle sokeri niin soppa on valmis. Sitten,kun testataan viljatonta/maidotonta ruokavaliota,jää samalla pois vehnän suurkulutus,maitorahkat(joka jo muutenkin aiheuttaa herkästi vatsaoireita vaikka maitoa sietäisikin),sokeriset jogurtit ym.
        Uskon siis että useimpien vatsa kestää näitä viljoja ja maitoa,mutta vähemmissä määrin,eli kohtuus kaikessa.Monipuoliseen ruokavalioon menee pala leipää,lasi maitoa jne.,mutta ei kiloa maitorahkaa ja 10 palaa vehnäleipää. Jos viljattoman ja/tai maidottoman ruokavalion kokeilu saa ihmisten ruokavalion monipuolisemmaksi,ja muistuttaa että maailmassa on muutakin ruokaa kuin sitä leipää,niin uskon kokeilun olleen kuitenkin todella kannattava vaikkei kaikesta luopuisikaan 🙂
        Näiden lisäksi uskon ruokarytmin olevan tosi tärkeässä asemassa.Jos vedetään muutama iso ateria niin kyllähän sitä ilmavaivoja ilmaantuu itsekullakin 😀 Pienet ateriat tasasin väliajoin ainakin itelläni vähensivät turvotusta.

    • Elli
      Posted at 02:30h, 28 November

      Oon aivan samoilla linjoilla Annin kanssa!
      Mulla on samanlainen tausta ja uskon hyvin pitkälti tohon psyykeaspektiin. Tottakai maito ja vilja aiheuttaa monille oireita, mutta uskoisin, että moni, joka kokee ne itselleen epäsopiviksi perustaa tän ajatuksen siihen liian hysteeriseen oman olon tarkkailuun. Samalla tavalla kuin silloin, kun kuulee, että jollain on täitä, niin oma päänahka alkaa välittömästi kutisemaan. Tuttu ilmiö? Veikkaan, että maidottomuuden ja viljattomuuden kanssa monella vähän sama homma. Kun kuulee jatkuvasti millaisia oireita niiden “pitäisi” aiheuttaa, niin alkaa monitoroimaan omia elintoimintojaan niin tarkasti, että kyllähän siinä sitten tunnistaa vaikka minkälaista turvotusta ja kuvotusta.
      Kaikkea kohtuudella minäkin sanoisin. Käytän itsekin maito- ja viljatuotteita ehkä keskivertoa vähemmän, mutta lähinnä siksi, että muut jutut maistuu mulle paremmin eikä leipä oo ollut mulle koskaan se go-to juttu 🙂
      Saran kanssa oon todella samoilla linjoilla siitä, että kannattaa kokeilla, mutta tosiaan ei kannata olettaa, että koska se toimii yhdelle tai monelle, se toimii kaikille. Ja lisäksi “olet mitä imeytät” on ajatuksena tosi hyvä, mutta sekään ei saa dominoida liikaa. Syödään elääksemme, ei eletä syödäksemme 🙂
      Kivaa viikonloppua! (maitokahvin ääreltä)

    • Are
      Posted at 18:41h, 28 November

      Itse mulla muutama kuukausi meni juuri tohon syömisten valvomiseen ja stressaamiseen,että oonko nyt tänään jo syönyt yhden maitorahkan niin ei kyllä toista voi enää.. Ja kaikkea muuta yhtä järjetöntä. Tällähetkellä mun vatsa oireilee ihan tajuttomasti,tuntuu että jokainen ruoka-aine turvottaa ja laittaa vatsan sekaisin. Mulla näitä vatsaongelmia vielä tutkitaan,mutta jos mitään ei löydy niin uskon että ne johtuu juurikin tuosta jatkuvasta kontrolloimisesta. Joten oon täysin samaa mieltä sun kanssa mitä kirjoitit!:)
      Onko muuten sulla vatsaongelmat helpottaneet,kun et enää niinkään syömisiäni ajattele?

  • Tuulia
    Posted at 18:44h, 27 November

    Heips,
    Tosi hyvä kirjotus:) ite katoin kans saman dokkarin ja oli muuten hyvä! Onko sulla mehustin? Tiädätkö mistä löytyisi sopuhintainen hyvällä toimintakyvyllä? Ite ku katoin niin löysin vaa yberkalliita

  • Mona
    Posted at 19:13h, 27 November

    Loitava postaus taas Sara!! 🙂
    Se on just näin:)
    Hassua miten niin monet edelleen napsii mieluummin lääkkeitä suuriäkin määriä eivätkä edes halua kokeilla ruokavalion merkitystä..

  • Hente
    Posted at 19:36h, 27 November

    Hyvä Sara!! Just näin. Komppaan sua ihan täysin näissä jutuissa.
    Jonku freesin smootien reseptin voisit jakaa? Ois hurjan kiva. Ite oon jumittunu siihen banaani avokado rahka (mustikka) compoon. Vaikka herkkua sekin, joku uusi tulokas saattas maistua. 🙂

  • j
    Posted at 19:44h, 27 November

    Siis noudatatko sä kokonaan viljatonta ja maidotonta ruokavaliota? Kuinka kauan olet jo ollut? 🙂

  • Anne
    Posted at 20:16h, 27 November

    Tämä oli tosi hyvä postaus ja jälleen oppi kaikenlaista uutta! 🙂 Itse toteutin pienimuotoisen ruokaremontin tuossa syksymmällä ja suurin pointti siinä oli turhan sokerin karsiminen ja säännöllisen rytmin hakeminen. Pienistä muutoksista huomasi jo paremman olon ja jaksaminen muuttui paljon parempaan suuntaan. Itse olen myös smoothieiden puolestapuhuja ja teenkin niitä hyvin usein aamiaiseksi, juuri helppoutensa vuoksi!
    http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  • Sari
    Posted at 22:20h, 27 November

    Jep jep! Itse olen vältellyt viljaa ja maitotuotteita jo hieman yli vuoden. En kuitenkaan ole täysin jättänyt näitä pois: Kahvissa käytän maitoa ja viljaa tulee syötyä silloin tällöin, mutta harvakseltaan … Olo on paljon parempi kuin ennen. Muistan kuinka ennen oli aina “pöhö” olo, tai sellainen että olisi koko ajan täynnä.. Ja ei ollut myöskään hyvä olo silloisessa kuopassa. Ei erottanut milloin oikeasti on nälkä jne. Ja painokin lähti aloitettuani tippumaan, eikä paluuta entiseen kilomäärän ole tullut 🙂 Leipää ikävöi alussa kamalasti mutta nopeasti ikävä katosi. Ei vaan tehnyt mieli. Kaverit ympärillä ihmetteli tätä, mutta toiselle tällainen sopii ja toiselle ei! Ei ole pakko luopua jostain mistä ei oikeasti halua. Jokainen tehköön niinkuin haluaa. Mutta itselleni tämä on ollut maailman paras kokeilu tähän mennessä!
    Ja itsekkin pillerit lopetettuani noin kk sitten, ei iholleni tapahtunut mitään! Pelkäsin että se menisi kauhean huonoon kuntoon, kuin mitä se ennen pillereiden aloittamista oli… Ja tosiaan, alussa oli vaikeaa keksiä syömistä. Mutta oikeasti; tuolla on ihan mitä ikinä vaan KEKSII ja VIITSII tehdä. Mutta tämä tottakai vain oma mielipide ja suosittelen itsekin kaikille,jotka vain haluavat kokeilla.
    Kaikkea hyvää!

  • Nata
    Posted at 22:52h, 27 November

    Itsekin tunnen kamppalevani turvotuksen kanssa. Töiden takia ei ole ollut aikaa käydä jumpissa, joita onkin jo ikävä, ja ruokailurytmi on ihan sekaisin. Monet ihmiset sanoo, että hyvän ja terveellisen ruokavalion ylläpitäminen on kalliimpaa, mutta en vaan jaksa uskoa siihen. Ja on se sen arvoista. Haluaisin siis omaksua taas entisen hyvän ruokavalion ja rytmit, mutta tää toteutus nyt takkuilee. Olisko sulla henkilökohtasesti jotain neuvoja liittyen näihin seikkoihin? Millainen sun ruokailurytmi on ja mistä ruokavalio koostuu (lounas, iltapala jne.)? Tai olisko ihan vaan toteutukseen jonkinlaista vinkkiä (jotain avuja ylläpitämiseen kenties)? Jos tähän liittyen on jo jonkinlainen postaus niin olis kiva saada linkki 🙂 Sun blogissa on aina hyvää matskuu, keep it up!

  • Anna
    Posted at 00:54h, 28 November

    Suomi ei kyllä ole mitenkään kärkisijoilla laktoosi-intoleranssin esiintymisessä, päivastoin 🙂 pohjoismaihin on rikastunut laktaasientsyymin geenimuoto joka mahdollistaa laktosituotteiden pilkkoutumisen vielä aikuisiässäkin.

  • JohannaL
    Posted at 07:23h, 28 November

    Taas kerran loistava teksti. Tein itekki muutettuani ekan kerran omilleni just tollasia kokeiluja ja muutin aika paljon ruokavaliotani. Ainaiset ja joka viikkoset päänsäryt katos plus olo oli oikeesti vähintää viiskyt prossaa parempi ku ennen. Nyt kun oon hankalammassa elämäntilanteessa, on huomannu et kroppa jää viimiseks ja tulee syötyä ihan mitä lystää. Oon niin tuudittautunu siihen, että nyt kun elämässä menee kaikki päin peetä, saa syödä ja voida enemmän huonosti.
    Tänään muutan uudelleen omaan asuntoon ja uskon, että kin vaikeesta elämäntilanteesta on taas päästy yli niin alan jälleen korjaan omaa ruokavalioo. Iso kiitos sulle! Täältä sun blogista saa kyllä nii paljon elämänhalua ja -iloa takas 🙂 kesäkunto täältä tullaaan!

  • Aliina
    Posted at 12:02h, 28 November

    Tosi hyvä teksti! Haluaisin itekkin tehdä erilaisia smoothieita, mutta en vaan tiedä, että mitä sinne laittaisi, jotta se olis täyttävä ja terveellinen. Olisko sulla antaa vinkkejä erilaisista smoothieista? 🙂

  • Essi
    Posted at 22:40h, 28 November

    Moikka!
    Ensimmäiseksi kiitos tästä blogista! 🙂 Olet niin positiivisen ja ihanan oloinen ihminen. Nämä sun postaukset ovat aina todella mielenkiintoisia, hauskoja ja mukaantempaavia.
    Itse olen harkinnut jo tovin, että pitäisi ryhtyä kokeilemaan viljatonta ja maidotonta vatsaongelmien ja kilpirauhasongelmien vuoksi. Enää pitäisi vaan ryhtyä sanoista tekoihin! Hirveetä vaan ajatella että joutuu luopumaan ruisleivästä ja juustosta! 😀 No ehkä se on pientä hyvään oloon verrattuna:) Tuli pari kysymystä mieleen tosta sun ruokavaliosta. Ootko itse ollut kova kuluttamaan rahkaa ja millä oot sen nyt korvannut tai mitä ylipäätään syöt aamupalaksi nyt kun oot ollut maidottomalla? Toisena tuli mieleen hera. Ite käytän palautukseen heraa, joka sisältää maitoa. Jos käytät noita proteiinijauheita niin mitä oot käyttänyt? 🙂 Monesti oon vaan kuullut että hera olis paras tohon tarkotukseen..tiedä sitten 🙂
    T: Essi

  • Sanni
    Posted at 03:06h, 29 November

    Entäs ruokavalion merkitys muihin kuin itseemme? Ruoan eettisyys? Vegaaniruoka on ihanaa<3

  • iisa
    Posted at 09:53h, 05 December

    aaa KIITOS tästä(kin) postauksesta Sara! oon just painiskellut aiheeseen liittyen yllättäen tulleiden rajujen vatsaoireiden kanssa ja päässyt ruokavaliomuutoksessani vasta alkutekijöihin.
    tää kannusti älyttömästi, koska kaikkiruokaisena ja allergiattomana plus luontaisen laihuusgeenin kera aina elänee yhtäkkiä yli parikymppisenä tuntuu hankalalta hyväksyä että ei; en voi enää syödä mitä vaan enkä entiseen verrattuna hirveästi “juuri mitään”. mut kun vaan avaa silmänsä mahdollisuuksille niin niitä on erittäinkin paljon 🙂 ootko syönyt tota L-glutamaattia ja jos, niin onko toiminut? nimenomaam vatsan kalvon ongelmien takia haluaisin löytää luonnollisen korvikkeen vatsansuojalääkkeille. :/