Kun matkustaminen ei tunnu enää niin vapauttavalta – Ajatuksia lentopäästöistä

Ahdistaa, on ahdistanut jo pitkään. Matkustaminen nimittäin, se suurin intohimoni kaikista. Se ei tunnu enää yhtä vapauttavalta kuin ennen. Ja syy on tiedossa: huonoa omaatuntoa kasvattava mörkö on kasvanut kaapissa liian kauan.

Mörön nimi on lentopäästöt.

 

_DSC8831.jpg

 

Henriikka kirjoitti eilen blogiinsa aiheesta mielenkiintoisen ja kaikin puolin tyhjentävän postauksen. Joka ikisestä kappaleesta löysin samaistuttavia toteamuksia – nyökyttelin koko postauksen läpi.

Loppuun päästyäni olo oli jotenkin helpottunut. Tuntuipa hyvältä lukea toisen bloggaajan ajatuksia lentopäästöistä, aiheesta kun ei ole tätä ennen blogimaailmassa ääneen oikein puhuttu. Sinänsä minulla ei ole tähän postaukseen juuri mitää lisättävää, tuntuu jopa turhalta toistella samoja juttuja, mutta aina kai voi jotain sanoa. 

Ihan ensimmäisenä kuitenkin sanon, että käykää lukemassa Henriikan postaus täällä.

 

DSC_1807-3.jpg

 

Tilanne on monimutkainen. Työni vaatii matkustamista, minulle maksetaan matkustamisesta. Matkantarjoajat ja lentoyhtiöt osallistuvat siis palkkapussini kokoamiseen, joten suoraan sanottuna aiheesta on ollut vaikea kirjoittaa (on edelleen). Toiseksi koen, että henkilökohtaiset, jopa itsekkäät argumenttini on äärimmäisen helppo lytätä lukijoiden toimesta täällä blogin puolella. Ja suoraan sanottuna ehkä itsenikin toimesta – ei kai maapalloa eniten tuhoavan matkustustavan aktiivista suosimista voi järkevästi oikein perustellakaan?

Tuntuu, että kirjoittamalla aiheesta en voi muuta kuin hävitä.

Onko minun edes järkeä sanoa mitään? Eikö olisi vaan helpompaa olla hiljaa? Tähän asti olen mielummin potenut ahdistusta. Lukenut aiheesta raakaa kritiikkiä ja heittäytynyt mielummin puolustuskannalle kuin myöntänyt mitä oikeasti asiasta ajattelen. Nyt ei kuitenkaan voi olla enää hiljaa. Nyt pitää tehdä konkreettisia muutoksia. Ammuimpa sitten omaa jalkaani tai en, näin ei voi jatkua. 

 

D8X_9285.jpg

 

Rakastan matkustamista, olen rakastanut aina. Siinä yhdistyy paljon minulle tärkeitä asioita: aktiivisuus, yhdessä kokeminen, uuden oppiminen, kulttuureihin tutustuminen, ruokakulttuuri ja valokuvaus. 

Joskus Madventuresin huippuaikoina päätin, että haluan työn, jossa pääsen matkustamaan mahdollisimman paljon. Näihin aikoihin ei juuri puhuttu lentopäästöistä, ei ainakaan meidän piireissä. Matkustaminen oli pelkästään positiivinen asia.

Olin kiinnostunut kulttuureista ja valokuvaamisesta. Haaveilin, että voisin yhdistää nämä kaksi myös matkustamiseen. Päädyinkin lopulta opiskelemaan kulttuurituotantoa ja elättämään itseni blogilla, jossa valokuvaus ja matkustaminen olivat, ja ovat edelleen isossa osassa.

Viime loppukesästä aloin tosissani pohtimaan matkustamiseni haittapuolia. Kalenteri oli tuolloin aivan täynnä buukattuja reissuja ja aloin potemaan huonoa omaatuntoa reissaamisesta, jonka olin tähän asti kokenut pelkästään positiivisena. En edes halua tietää kuinka monta lentoa tein viime vuoden aikana, saatika kuinka paljon päästöjä niistä aiheutui. 

Välillä aihe oli pinnalla, välillä lakaisin sen maton alle. En oikein tiennyt mitä tehdä. Olin solmussa, mutta lupasin itselleni, että teen asian eteen jotain.

Ja paljon on tehtykin siitä puolentoista vuoden takaisesta tilanteesta, kun matkustin into pinkeänä suunnilleen aina kun tilaisuus suotiin. Minusta oli maailman siisteintä lentää työmatkoilla, käydä pyörähtämässä jossain. Tuntui hienolta, kun minua varten oli varattu lentobudjetti. Tunsin itseni tärkeäksi.

Nykyään turha työmatkalentäminen ahdistaa. Ja turhalla tarkoitan sellaista työreissua, joka voidaan yhtä hyvin hoitaa verkon välityksellä.

 

DSC_6204.jpg

 

Mitä teen nyt?

Tämä osio saattaa kuulostaa tekopyhältä perustelulta, mutta sen ei ole tarkoitus olla sitä. Haluan teidän hahmottavan, että minä todella ajattelen näitä asioita. Henriikka hyvin sen sanoi: “on huomattavan paljon helpompaa ottaa vastaan kritiikkiä, jota suolletaan lentojen vuoksi keskustelupalstoilla, kuin puolustaa itseään hyvillä, todellisilla teoilla”. 

Suurin osa reissuistani on työreissuja, joihin saatan välillä yhdistää omia vapaita. Kieltäydyn suurimmasta osasta minulle ehdotettavista reissuista, mutta sanon myös isolle osalle kyllä. Liian isolle.

Pyrin jokaisen reissun kohdalla miettimään, kannattaako minun oikeasti lentää. Onko se sen arvoista? Voisinko kenties yhdistää tähän reissuun jotain, saisinko hoidettua kahta kärpästä yhdellä iskulla – matkustaa ehkä lomalle naapurimaahan tai kenties tavata muita asiakkaitani samalla?

Kaikki tapaamiset ulkomaisten asiakkaideni kanssa hoidan aina ensisijaisesti Skypellä, tämä on yksi pääehdoistani. Jos olemme jostain syystä samassa paikassa samaan aikaan, yritetään saada tapaaminen järkättyä.

Vuoden alusta alkaen aloitin maksamaan päästöjen kompensointia lennoistani ja nyt Henriikan inspiroimana päätin, että alan vaatimaan näitä myös minua lennättäviltä asiakkailtani. 

Suosin tietysti suoria lentoja, mutta mikäli hinta triplaantuu, myönnän, että valitsen kyllä edelleen välilaskun. 

 

D8X_8651.jpg

 

Mitä voin tehdä jatkossa?

Ulkomaille voi matkustaa muillakin tavoin kuin lentämällä. Tämä on välillä itselleni haastavaa omaksua. Jotenkin sitä kuitenkin elää siinä ajatusmaailmassa, että Suomen rajojen ulkopuolelle ei pääse ilman lentokonetta. Ulkomaan junamatkustamista pitää lisätä ehdottomasti. Automatkustaminen on minulle vieraampaa, koska meidän taloudessa ei ole autoa, mutta auton vuokraaminen on tänäpäivänä tehty melko helpoksi sekin.

Olen konkreettisten tavotteiden asettaja, haluan nähdä muutoksen silmilläni. Mitään ei todennäköisesti tapahdu jos asiaan suhtautuu, että “pitää juu vähentää lentämistä”. Haluankin kirjoittaa konkreettiset lentopäästöjen vähennykseen liittyvät tavoitteeni ylös. 

Avasin kalenterini. Keväälle on luvassa lennot Lappiin ja Lontooseen. Kesäkuussa Sveitsiin ja Sloveniaan. Heinäkuun lomaviikolle ostettiin liput Beyoncen ja Jay Z:n keikalle Roomaan. Lentoja ei vielä ehditty ostaa, koska tuumailtiin josko siihen saisi yhdistettyä jotain. Alettiinkin eilen illalla pohtimaan josko Italiaan suuntaisikin vuokra-autolla ja tekisi samalla Euroopan roadtripin? Innostuin, tapani mukaan. Siitä voisi tulla ihan mieletön reissu.

 

D8X_9611.jpg

 

Kaksi vuotta sitten lopetin lihan syömisen. Lihan syöminen tuntui yhtäkkiä aivan turhalta. Mihin minä lihaa edes tarvitsin? Minun kohdallani lihan syönnissä kyse oli lähinnä totutuista rutiineista, en liiemmin lihan mausta edes pitänyt. Kauppaan tultaessa kävelin hevi-osaston jälkeen heti ensimmäisenä kanapaketin luokse. Se oli jotenkin helppo. Mutta ihan yhtä hyvin olisin voinut kävellä tofun, kikherneiden tai linssien luokse.

Viikon kokeilun jälkeen tajusin, että saan kasvisruoasta huomattavasti paremman fiiliksen, kokonaisvaltaisesti.

Sama asia tapahtui kun viime kesänä tehtiin roadtrip Suomessa. Yksi syy oli toki se, että me kaikki neljä nähtiin upea kotimaamme aivan uusin silmin, mutta toinen oli reissun ekologisuus. Kuljettiin autolla, veneellä ja kanooteilla. Syötiin lähiruokaa ja elettiin luonnon keskellä. Tuon reissun jälkeen tajusin, että tätä minä haluan lisää. Haluan viettää enemmän aikaa luonnossa, en vahingoittaa sitä.

 

DSC_5193.jpg

 

Matkustustilanne ei ikävä kyllä tule muuttumaan yhtä äkillisesti kuin lihasta luopuminen, mutta koen, että tässä asiassa kannattaakin edetä rauhassa. Pienilläkin muutoksilla ja valinnoilla on vaikutusta, ja niitä kun vaalii tietoisesti lisää, päästään eteenpäin ja saadaan pysyviä tuloksia.

Asiasta on nyt puhuttu ääneen ja konkreettisista tavotteista on jo suurin osa kirjattu ylös. Askel kerrallaan. 

Ps. Edelleen haaveilen kyllä maailmanympärysmatkasta. Ehkäpä hieman ekologisemmin toteutetusta sellaisesta.

 

 

xx Sara

71 Comments
  • Saranda
    Posted at 05:22h, 15 March

    Tosi hyvä postaus Sara! Ja inspiroiva sellaisille ihmisille jotka eivät myöskään ole valmiita kertaheitolla muuttamaan kaikkia tapojaan mutta haluavat silti pikkuhiljaa tehdä parempia päätöksiä. Oikeastihan ympäristö vaatisi sen että kaikki lopettaisivat lentämisen nyt heti mutta mä koen ehkä vähän lamaannuttavaksi sen että kaikesta pitäisi luopua kerralla. Mulle ympäristön huomioiminen on tapahtunut niin lentämisessä, ruokavaliossa, kosmetiikassa kuin shoppailussakin hiljalleen mutta -varmasti- ja oikeasti mukavasti, ja aidosti uskon että se on voimaannuttanut läheisiäni ja lukijoitani tekemään samoin enemmän kuin mitä drastiset päätökset olisivat tehneet.
    Vielä meillä kaikilla on matkaa oikeasti kestävään elämäntyyliin but we are getting there.
    Ja vitsi miten cool olisi maailmanympärysmatka junalla! 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:24h, 16 March

      Iso kiitos Saranda jälleen kerran kannustavasta kommentista. Ihanaa, että oot tota mieltä!

      Toimit mulle isona inspiraationlähteenä ekologisuusasioissa! 🙂

  • VV
    Posted at 05:59h, 15 March

    Kiitos Sara! Mä oon todella iloinen että kirjoitit aiheesta. Varsinkin siksi, että kirjoituksesta paistoi läpi oikeat ajatukset ja huoli omasta matkustuskäyttäytymisestä. On todella upeaa ja tärkeää, että vastaat monille kommentoijille suoraan ja kiertelemättä. Tästä tuli myös ihanan inhimillinen kuva, se on varmasti monelle lukijalle todella tärkeää. Kiitos siis keskustelunavauksesta.
    Omaa ristiriitaista käytöstä on helppo puolustella tai vähätellä, joten paljon kunnioitettavampaa on oikeasti myöntää asia ja pohtia vaihtoehtoja. Mulla on itselläni melko samanlainen tilanne, ja matkustan työkseni paljon (tutkimus- ja koulutustyötä kehitysmaissa). Tavallaan työn kautta reissut on helpompi perustella, ja toki niihin voi yhdistää lomia. Silti lentokilometrien määrä on kasvanut hirvittävää vauhtia viime vuosina. Onkin ollut aika haastavaa sanoa pomolle, etten muuten kaikkialle halua enää lähteä. Nyt olen sen kuitenkin tehnyt, vaikka matkoja on edelleen useampi vuodessa.
    Muita kestävämpiä ja ekologisempia valintoja on helppo tehdä, sillä ne tukevat vallallaolevaa elämäntyyliä (kasvisruoka, kierrättäminen, autottomuus, keskusta-asuminen, luonnonkosmetiikka ym). Matkustamisen ristiriitaisuus piileekin siinä, että tiedostavan ihmisen oletetaan reissaavan paljon. Yksi kaukolento tekee kuitenkin kaikki linssikeitot ja sporamatkat tyhjiksi. Mä olen aina pitänyt itseäni ihmisenä jolle puhdas luonto ja globaali tasa-arvo ovat kaikkein tärkeimpiä arvoja. Silti oma käytökseni on ristiriidassa etenkin ympäristöarvojeni kanssa (koska lentäminen). Se on järkyttävää, mutta varmasti myöntäminen on ensimmäinen askel muutokseen.
    Matkustaminen on itselleni ennen kaikkea jännitystä, uusia kokemuksia, elämyksiä, ihmisiä, luontoa ja vapauden tunnetta. Liitän sen hyvin vahvasti myös onnellisuuteen. Yksi tämän vuoden (ja monen tulevankin) haasteista onkin yrittää keskittyä hetkeen ja löytää onni, kokemukset ja elämykset jostain lähempää, ei vain puolen vuoden päästä siintävän kaukomatkan suunnittelusta. Elämyksiä voi onneksi hakea läheltä kotoa, ja lähimatkailua voi tarkastella uusin silmin (inspiroiduin valtavasti teidän viime kesän roadtripistä!). Viime kesänä itselläni tuntui olevan pakonomainen tarve päästä ?jonnekin?, mutta luojan kiitos Etelä-Euroopan lentojen sijaan päätettiinkin ottaa auto alle ja ajaa Norjaan Lofooteille teltan kanssa. Viikko oli varmasti maagisempi, kauniimpi ja elämyksellisempi kuin geneerinen loma Barcelonassa. Tänä kesänä aikeissa on sama juttu! Toivottavasti Ruotsiin tuleva lentovero saataisiin muuten myös pian Suomeen.
    Kiitos siis vielä rehellisyydestä ja uskalluksesta. Näin tärkeistä asioista puhuminen on elintärkeää, ja on hienoa että näytät esimerkkiä. Vaikka muutosten tekeminen on hidasta, eikä kaikkia voi vaatia tekemään täyskäännöstä heti, on todella tärkeää että ympäristöhuoli kanavoituu muusta kulutuksesta ja kasvissyönnistä myös lentämiseen. Ilmaston ja biosfäärin hyvinvointi ja olemassaolo ovat kuitenkin meidän toiminnastamme täysin riippuvaisia, eikä aikaa enää ole epäröintiin.

    • saratickle
      Posted at 06:29h, 16 March

      Kiitos ja kumarrus tästä kommentista ja oman taustasi avaamisesta. Mä oon niin iloinen siitä, millaisen vastaanoton matkustamiseen liittyvä ekologisuuskeskustelu on saanut blogeissa. Tämä inspiroi meitä keskustelemaan asiasta myös muilla elämän osa-alueilla, ainakin minua. 

      Kiitos kannustuksesta ja inspiroivista sanoista. Ihanaa viikonloppua! 🙂

      • VV
        Posted at 08:20h, 16 March

        Olis tosi upeaa jos nostat ekologisuus- ja eettisyyskysymyksiä blogiin muutenkin jatkossakin. Oon varma että ne puhuttaa meitä kaikkia, vaikkei se heti ulospäin näkyisikään. Kuten joku toisaalla sanoi, osaisit varmasti hienosti kuvata myös muuta matkailuun liittyviä epäkohtia joita olet oivaltanut ja pohtia myös niitä… Saati sitten esimerkiksi vaatteiden ekologisuuteen liittyviä kysymyksiä. Kiitos itsellesi hyvästä keskustelun avauksesta ja ihanaa viikonloppua!

        • saratickle
          Posted at 11:22h, 16 March

          Täytyy sanoa, että oon tosi iloinen siitä millaisen vastaanoton aihe blogissa sai. Haluankin kiittää teitä kannustavasta ja positiivisesta palautteesta. Tämä rohkaisee aivan varmasti myös minua paneutumaan aiheeseen toistekin.

          Kuten tuolla jo eräälle kommentoinkin tähän mennessä olen kokenut, etten voi tai minulla ei ole oikeutta puhua sanallakaan ekologisuudesta, olenhan muotialalla. Minut tuomitaan monesti tekopyhäksi jos puhun kasvissyönnistä tai kierrättämisestä, samaan aikaan kun matkustan ja pukeudun kuitenkin ketjuliikkeiden vaatteisiin.

          Koen, että tässä onkin se iso ongelmakohta koko ekologisuuskysymyksessä. Se klassinen “no söin jo suklaapatukan, ihan sama vaikka vedän tästä pitsan, jäätelölitran ja limua – peli on menetetty”. 

          Näin ei kuitenkaan ole. Kaikessa ei tarvitse olla täydellinen ja säntillinen. Se että lentää lomalle tai shoppailee silloin tällöin ketjuliikkeissä tai syö lihaa, ei tarkoita, etteikö ekologisesti voisi ajatella muissa asioissa. Kaikki päästöjä vähentävät muutokset on plussaa.

  • Tuulikki22
    Posted at 06:33h, 15 March

    Moi Sara!
    Luin eilen Henriikan postauksen aiheesta ja toivoin todella, että ottaisit kantaa asiaan. Ja otit, yes!
    Voin tunnustaa, että olen aiemmin kritisoinut sua tästä aiheesta ja pettynyt, kun vastausta ei ole tullut. Oon oikeesti aatellut, että et välitä yhtään lentopäästöistä, koska tuntuu että matkustat koko ajan.
    Täytyy siis sanoa, että oon TODELLA ONNELLINEN lukemastani. Ihanaa että maksat lentopäästökompensaatiota ja jos alat oikeesti vaatimaan sitä myös asiakkailta niin en voi kun hattua nostaa.
    Toivottavasti myös muita “vaikeita” aiheita uskalletaan tulevaisuudessa ottaa keskuteluun juurikin tähän tapaan. Ainakaan itsessäni, liian matkustamisen kritisoijassa, postaus ei aiheuttanut inhoreaktiota ja halua mennä jodeliin puhumaan lisää p*askaa, vaan ihan vaan helpotusta ja iloa.
    Hyvä sinä! (ja Henriikka joka sai pallon pyörimään)

    • Vierailija
      Posted at 15:57h, 15 March

      Mä en ymmärrä miten tää postaus sun onnellisuutta suoraan lisää. Täällä on ihmiset jatkuvasti syyllistänyt Saraa, vaikka tässäkin asiassa oman navan tarkastelu ja vaikkapa esimerkin näyttä tai tästä paasaaminen esim. omille läheisille on tärkeämpää ku netissä bloggaajille anonyyminä avautuminen ja syyllistäminen. Mun mielestä kaikki ne kommentit on ollut tosi rumia ja erittäin tekopyhiä. Miksi netissä on helppo syyllistää/kiusata? -bloggaussarja olisi teidänkaltaisille wissereille varmasti hyvä vaikkakin turha koska ette kuitenkaan ymmärtäisi että se kertoisi juuri teistä.

    • saratickle
      Posted at 06:45h, 16 March

      Kiitos kommentistasi Tuulikki. Taidankin muistaa jotain kommenttejasi historiasta. Hienoa, että palasit kommentoimaan 🙂

      Toivon, että tämä herättää myös teitä Jodelin p*skan jauhamisketjun perustajia (your words). Mun täytyy sanoa, että yltiönegatiiviset ja syyttävät keskusteluketjut tai blogikommentit eivät ole muuta kuin työntäneet tätä asiaa kauemmaksi. Aihe on vaikea, ja puhun myös muiden matkustusbloggaajien puolesta kun sanon, että olemme jo valmiiksi hankalassa asemassa. Lentokoneella liikkuminen kun on iso osa työtämme.

      Se mikä minut sai asiasta kirjoittamaan, on Henriikan postauksen lisäksi ne aiheeseen liittyvät järkevät kritiikkikommentit, joissa oli mukana myös ymmärrystä ja kannustusta. Sillä, että hyökätään ja nimitellään, saadaan harvoin mitään hyvää aikaiseksi. Yleensä saadaan vaan vastahyökkäys, kuten tässä asiassa aikaisemmin kävi.

      Se, että vaikeita asioita pystytään nostamaan pöydälle vaatii jotain siis myös lukijalta. Kun keskustelu pystytään pitää järkevänä, kirjoitan ja avaan ajatuksiani erittäin mielelläni 🙂

      Mukavaa viikonloppua!

      • Tuulikki22
        Posted at 07:48h, 16 March

        Oho, olipas kummallinen vastaus.
        Niinkun itsekkin sanoit, että taidat muistaa aikaisempia kommentejani niin itse kirjoitan ajatukseni tänne, suoraan sinulle, jotta molemmilla olisi mahdollisuus vuoropuheluun.
        Kritiikki ei myöskään aina tarkoita hyökkäystä esim. sinua vastaan. Kommenttini ovat olleet asiallisia ja usein olenkin kysynyt kantaasi asiaan, en vaatinut päätäsi vadille.
        Ja jodel viittaus oli lähinnä osoitettu niille jodelin p*askanpuhujille, eli ei minulle.
        Mielestäni hieman kummallinen vastaus sinua kehuvaan ja tsemppaavaan kommenttiin.

        • saratickle
          Posted at 08:30h, 16 March

          Ei vastaukseni ollut missään nimessä ollut tarkoitus ollaa hyökkäävä sinua kohtaan. Tarkoitin, että muistan sinut ja ekologisuuteen liittyvät kommenttisi historiasta.

          “Toivottavasti myös muita “vaikeita” aiheita uskalletaan tulevaisuudessa ottaa keskuteluun juurikin tähän tapaan. Ainakaan itsessäni, liian matkustamisen kritisoijassa, postaus ei aiheuttanut inhoreaktiota ja halua mennä jodeliin puhumaan lisää p*askaa, vaan ihan vaan helpotusta ja iloa.”

          Tästä osiostasi sain vibat, että jos postaus ei normaalisti sinua miellytä, hyökkäät jodeliin perustamaan paskanjauhantaketjun. Ehkä tulkitsin väärin?

          Ps. tämä on yksi syy miksi en pidä kommenttiboksissa käytävästä keskustelusta. Asioita tulkitaan niin eri tavalla. 

          • Tuulikki22
            Posted at 10:02h, 16 March

            Okay, ymmärrän! Väärinkäsitys siis.
            Tuon tekstin pointti oli siis lähinnä kannustaa ottamaan tälläisiä aiheita esiin. Tarkoitin siis sitä, että uskon, että ihmiset ottavat ne positiivisesti vastaan (kuten tämän postauksen kommenteista huomasin) eivätkä riennä jauhamaan lisää p*askaa.
            Hyvä että selvensit 🙂 Tottahan se on, että pelkän tekstin perusteella on vaikea tulkita. Mutta kommentti oli siis tarkoitettu positiiviseksi.

          • saratickle
            Posted at 11:05h, 16 March

            äh, nyt kun luin uudestaan tuli ihan eri fiilis. Pahoittelut siitä, ei ollut tarkoitus 🙂 mukava kun tämä väärinkäsitys selvisi!

            Tämä on yksi konkreettinen esimerkki siitä, miksi olen niin hurjan fiiliksissä meidän pian starttaavasta podista, jossa tullaan käymään läpi painaviakin aiheita aina rahasta uskontoon. Vaikka kirjoitus onkin osa työtäni, niin kyllä keskustelemalla on jotenkin helpompi käydä ns vaikeita ja moniulotteisia asioita läpi 🙂 

            Kivaa viikonloppua!

  • marjapilami
    Posted at 06:35h, 15 March

    Tosi hyvä, että uskalsit tarttua tähän! Ja vaikka jokainen on ilman muuta vastuussa omista teoistaan ja päästöistään, se että sä kirjoitat näistä, varmasti motivoi sun lukijakuntaa jos nyt ei tekemään täyskäännöstä matkailutavoissaan, niin ainakin harkitsemaan kahdesti tulevia ?turhempia? lentoja.
    Oon ite kanssa aina ollut intohimoinen matkaaja, enkä ennen viimeisen vuoden blogi- jne keskusteluita ollut päästöistä juuri murehtinut. Nykyään homma todellakin ahdistaa muakin – joka on maapallolle pirun hyvä juttu! Kyllä me tästä hiljalleen, toivottavasti kaikki yhdessä 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:51h, 16 March

      Kiitos kovasti, tuli tosi hyvä mieli näistä sanoista 🙂

      Mulla on tällä hetkellä tosi vahva fiilis tästä, kannustava vastaanotto innosti pohtimaan ekologisuutta blogissa enemmänkin!

  • Ma Tilda
    Posted at 07:31h, 15 March

    Hieno juttu! Itse matkailualaakin opiskelleena ärsyynnyn usein siitä, että vain ulkomaille matkustamista pidetään matkailuna. Moni suomalainen tuntee Thaimaan kylät ja rannat paremmin kuin kotimaansa. Opiskeluaikoina hämmästelin sitä, etteivät ylioppilastutkinnon suorittaneet keskiasteen opiskelijat tienneet, missä suomalaiset kaupungit sijaitsevat. Kokkola, Kuopio, Vaasa, Rovaniemi, Oulu, Jyväskylä. Näitä ei osattu sijoittaa kartalle. Minusta se on sivistymättömyyttä. Samoin kuin tietämättömyys Suomen monipuolisuudesta, tämä maahan on valtavan kokoinen! Harmittikin joskus, kun sinun sinällään hieno aikomus tehdä viikonloppumatkoja kotimaassa jäi totetumatta, ainakaan ne matkat eivät ole näkyneet blogissa. Suomessa on hienoja kaupunkeja, joiden lähellä on hienoja luontokohteita. Luontokohteiden saavuttaminen voi vaatia esimerkiksi sen auton vuokraamisen (tai pyörän!), mutta useimpiin kaupunkeihin pääsee hyvin junalla. Sinne Lappiinkin.
    Ehkä siis minun kannustukseni sinulle näkyvänä blogivaikuttajana olisikin se, että tee enemmän kotimaan kohteita näkyväksi. Tässä myös kaupunkien markkinointiväki voisi aktivoitua ja tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa. Samoin kotimaiset liikenneyhtiöt ja hotelliketjut. Suomi on muutakin kuin Helsinki, Turun saaristo ja Lapin hiihtokeskukset. Jo pelkästään Lappi on todella paljon muutakin kuin hiihtokeskukset ja kelkkasafarit. Aika moni nuori karsii myös opiskeluvaihtoehtojaan sen perusteella, että joku potentiaalinen opiskelupaikkakunta tuntuu liian kaukaiselta vaikkapa Uudeltamaalta katsoen. Ihan turhaan.

    • saratickle
      Posted at 06:53h, 16 March

      Erinomainen pointti ja tosi hyvä idea! Kiitos tämän jakamisesta! 🙂

    • Ma Tilda
      Posted at 07:59h, 18 March

      Pitipä vielä palata suosittelemaan YLE Areenasta Meidän maamme -sarjaa. 44 jaksoa ilmakuva Suomesta, meditatiivista, hypnoottista, lumoavaa! Kyllä meillä on huikea kotimaa.

  • Algonuevo
    Posted at 08:49h, 15 March

    Hei hienoa, että uskalsit tarttua aiheeseen! 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:54h, 16 March

      Kiitos itsellesi 🙂

  • kaytra
    Posted at 08:55h, 15 March

    Siis jes! Mun porukat ajaa joka harva se vuosi Suomesta Espanjaan talvella. Ne aina lähettää myös kuvia matkalta ja jotenkin siinä tajunnut kuinka paljon lentäessä oikeasti missaa! Ne on törmännyt mitä ihanimpiin pieniin kyliin Ranskassa ja Saksassa matkan varrella. Sellaisia joihin ei muuten tule mentyä ellei aja ranskalaisen maaseudun läpi matkalla Espanjaan. Välilä tuntuu että lentäminen vie matkustamisesta sen idean pois. Että lennetään kohteeseen ja sitten siellä perillä pyöritään, ja lennetään takaisin. Vois verrata siihen kun yhtäkkiä tuli puhelimiin navigaattorit ja mentiinkin paikasta A paikkaan B, eikä enää tule eksyttyä ja siten vahingossa törmättyä mitä hienoimpiin paikkoihin.
    Ymmärrän kyllä ihan täysin ton että Suomesta on vaikea kuvitella lähtevänsä muulla kuin lentokoneella! Ajattelin itse kans aina että matkustaminen on nimenomaan lentämistä. Asun Hollannissa nyt ja mulle ei ensin meinannut päähän mahtua et pääsen tunnissa tai kahdessa autolla Saksaan ja Belgiaan. Kun siis ottaa huomioon että Kotkasta Helsinkiin kestää yhtä kauan 😀
    T. yks kotkalainen

    • Taija123
      Posted at 09:15h, 15 March

      Mä matkustaisin niiiin paljon mieluummin autolla kuin lentokoneella ensinnäkin juuri tuon takia että autolla näkisi niin paljon muutakin ja toiseksi siitä syystä että pelkään lentämistä. MUTTA viikon lomalla ei täältä Pohjolasta kovin kauas autolla pötkitä, ainakaan jos haluaa ottaa rennosti lomalla eikä kaahata tukka putkella 12h/päivässä. Siksi tulee usein lennettyä kohteeseen ja vuokrattua sieltä auto.
      Toki pitää muistaa että lähelläkin on paljon nähtävää ja seuraavat reissusuunnitelmat suuntautuukin Norjaan, Viroon (joka on muuten autolla todella helposti saavutettavissa ja on paljon upeita paikkoja!), Latviaan, Ruotsiin ja ihan koti-Suomeen! 🙂

      • saratickle
        Posted at 06:57h, 16 March

        Tuo on myös totta! Ihania reissusuunnitelmia 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:55h, 16 March

      Voi miten mahtava juttu! Ja niin totta, matkanteko on monesti yksi reissun parhaimpia juttuja 🙂

      Autoloma Euroopassa kiinnostaa tällä hetkellä ihan suunnattomasti! 

    • Vierailija
      Posted at 10:12h, 16 March

      Monilla tavallista työaikaa tekevällä lentäminen on usein ainoa mahdollisuus jos aikoo viettää aikaa muuallakin kuin autossa. Road trip on sitten asia erikseen, mutta silloinkin kannattaa etukäteen tarkkaan miettiä matka-aika ja reitti, ettei tule liikaa autossa istumista. Itse olen Euroopassa matkustellut jonkin verran myös junalla ja tullut esim. lautalla takaisin Suomeen. Suomessa pohjoiseen voi mennä myös junalla jolloin ehtii hyvin nukkua. 🙂
      Lähimatkailusta kotimaan kohteiden lisäksi suosittelen Viroa (pieni maa, joten autolla ehtii pitkälle miksei naapurimaihin asti) ja Pietaria jos haluaa perinteisen viikonloppupyrähdyksen suurkaupunkiin.

  • sannakaro
    Posted at 08:59h, 15 March

    Kuten joku edelläkin kommentoi, minulle on myös muodostunut sinusta hyvin väliinpitämätön kuva näiden lentopäästöjen suhteen kun et ole aiemmin kommenttiboksissa esitettyihin kysymyksiin aiheesta vastannut. Hyvä jos näin ei ole vaan välität ympäristöstä 🙂
    Pakko kuitenkin myöntää että blogisi on pudonnut hiljalleen suosikeistani sinne sakkiin jota minun ei tee mieli aktiivisesti lukea, koska tuntuu että teet paljon yhteistöitä esimerkiksi halpavaateketjujen kanssa, joka luonnollisesti on omiaan lisäämään kulutushysteriaa ja siitäkään ympäristö ei tykkää.
    En väitä olevani täydellinen ja etten koskaan olisi shoppaillut vaikka H&Mssä, kyllä olen. Mutta toivon että sinä, vaikutusvaltaa omaavana bloggaajana pyrkisit edistämään kestävän kehityksen mukaisten arvojen esiinnousua. Halpavaateketjun kamppiksesta tekee ehkä ison tilin mutta tuleeko kulutushysterian lietsomisesta tosiaan hyvä olo? Mielestäni bloggaaminen on ihan arvostettava työ, mutta ainoastaan jos sen avulla pyrkii kehittämään parempaa maailmaa pelkän oman edun sijaan.

    • Emmmmmma
      Posted at 15:34h, 15 March

      Komppaan täysillä, onneksi joku muukin ajattelee samoja asioita. Halpavaateketjujen mainostaminen ja kulutus- ja tarvehysterian edistäminen elinympäristömme kustannuksella ei mielestäni ole enää tätä päivää. Asia tekee minut usein surulliseksi ja siksi olen lopettanut hiljattain monen blogin seuraamisen…

    • saratickle
      Posted at 07:19h, 16 March

      Kiitos kun palasit kommentoimaan ja mukava kuulla että mielipiteesi muuttui 🙂

      Jälleen kerran ollaan hankalan asian äärellä. Se, että työskentelen muotialalla ja ketjuliikkeet ovat suurimpia asiakkaitani, ei tarkoita sitä ettenkö voisi muuttaa käyttäytymistapojani ekologisempaan suuntaan muilla elämäni osa-aluilla. Tähän mennessä olen kokenut, etten voi/minulla ei ole oikeutta  puhua sanallakaan ekologisuudesta, olenhan muotialalla. Minut tuomitaan monesti tekopyhäksi jos puhun kasvissyönnistä tai kierrättämisestä, samaan aikaan kun matkustan ja pukeudun kuitenkin ketjuliikkeiden vaatteisiin.

      Koen, että tässä onkin se iso ongelmakohta koko ekologisuuskysymyksessä. Se klassinen “no söin jo suklaapatukan, ihan sama vaikka vedän tästä pitsan, jäätelölitran ja limua – peli on menetetty”. 

      No ei ole. 

      On niitä inspiroivia ihmisiä, jotka elävät nollahukalla ja miettivät kaiken ekologisuuden kautta, mutta kaikkien ei tarvitse olla sellaisia. Ekologisia valintoja kun voi tehdä omassa arjessa oikeastaan ihan kaikessa. Muoti on yksi, mutta sitten on myös sata muutakin.

      Kompensointimahdollisuudet on loputtomat, aina kierrätyksestä vedenkulutukseen ja ekosähköön.

      • Vierailija
        Posted at 05:07h, 18 March

        “Tähän mennessä olen kokenut, etten voi/minulla ei ole oikeutta puhua sanallakaan ekologisuudesta, olenhan muotialalla.”
        Myös muotialalla voi valita ns. ekologisemman tien. Jos kerran voit valita asiakkaasi, ehkä voisit tulevaisuudessa miettiä haluatko tehdä yhteistyötä esim Zaran ja Gina Tricotin kanssa jotka molemmat ovat fast fashion liikkeitä… Ja jos kerran peli ei ole menetetty niin lopeta näiden merkkien mainostaminen.
        “On niitä inspiroivia ihmisiä, jotka elävät nollahukalla ja miettivät kaiken ekologisuuden kautta, mutta kaikkien ei tarvitse olla sellaisia. Ekologisia valintoja kun voi tehdä omassa arjessa oikeastaan ihan kaikessa. Muoti on yksi, mutta sitten on myös sata muutakin.”
        Jos oot yhtään tutkinut asiaa niin itseasiassa meidän kaikkien pitäisi miettiä kaikki ekologisuuden kannalta jos halutaan jatkaa maapallolla elämistä. Fast fashion on maailman toisiksi saastuttavin teollisuus jonka tukeminen pitäisi lopettaa ASAP. Teillä bloggaajilla on niin paljon valtaa lukijoiden kuluttamiseen niin en ymmärrä miten sulle voi tullo huonompi omatunto tästä kuin matkustamisesta.

  • Lii L
    Posted at 09:25h, 15 March

    Mahtavaa, että matkustelu bloggaajana ajattelet tälläista asiaa ja jaat sen myös lukijoillesi! Kritisoinnista, uskon osan olevan ihan matkustus kateutta. Kuka ei haluisi matkustella yhtä paljon kuin sinä! Toki, meidän kaikkien pitäisi ajatella luontoa kun matkustelemme, mutta sen ei pitäisi kokonaan estää meitä matkustamasta. Matskustamisesta aiheutuneista päästöistä on hyväkin puhua, kun silloin lukijat oppivat siitä enemmän ja useampi ihminen tekee asialle jotain. Monet yhtiöt ovat onneksi alkaneet kehittämään teknologiaansa luonnolle ystävällisemmäksi. Olin ihan riemuna kun luin että EasyJet aikoo panostaa sähkölentokoneisiin! Koin myöskin tämän artikkelin helpottavan: http://www.consciouslifeandstyle.com/sustainable-travel-how-to-fly-green/ Ja toisaalta, jokainen meistä tekee päästöjä jollain tapaa. Toiset syövät lihaa paljon, jonka kasvattaminen tuottaa päästöjä, toiset matkustavat ja kolmannet kuluttavat älyttömiä määriä energiaa. Se on lopulta balanssista kiinni 🙂

    • mystery
      Posted at 09:26h, 15 March

      Ja toisaalta, jokainen meistä tekee päästöjä jollain tapaa. Toiset syövät lihaa paljon, jonka kasvattaminen tuottaa päästöjä, toiset matkustavat ja kolmannet kuluttavat älyttömiä määriä energiaa.”

      Ei todellakaan kaikki tee jotain noista 😀 kyllä se ekologisesti eläminen on ihan täysin mahdollista. 

      • Vierailija
        Posted at 10:21h, 16 March

        Suomessa asuminen ei toisaalta ole kovin ekologista, koska koteja ja julkisia tiloja pitää lämmittää ja valaista oikeastaan ympäri vuoden. No joo, joku ehkä maksaa ekosähköstä. 🙂 Etäisyydet myös usein pitkiä, koska asuminen on kallista eikä kaikki voi asua keskustassa jos edes haluavat. Lihansyönnin lisäksi kaikki maitovalmisteet aiheuttavat yhtä korkeat päästöt ja oma vaikutuksensa on silläkin, jos on vegaani. Nykyinen netti/someaktiivisuus aiheuttaa myös omat päästönsä, vaikka itse ei ostaisikaan vuosittain uusia laitteita itselleen ja maksaisi ekosähköstä. Kuka meistä on täydellinen. 🙂

    • VV
      Posted at 09:53h, 15 March

      Valitettavasti toiset käyttäytymismallit tuottavat huomattavasti suuremmat päästöt kuin toiset. Kukaan ei varmaan pysty katsomaan niin paljon telkkaria, että se painisi samassa mittakaavassa kuin lukuisat kaukolennot ja viikottaiset pyrähdykset naapurimaahan. Toki on totta, että kaikki teot ovat arvokkaita ja jokaisella osa-alueella tulee harkita omaa kulutustaan tarkoin, mutta lentämistä ei kannata perustella sillä että “no sentään en kuluta paljon energiaa”. Baby stepit eivät tätä maapalloa pelasta, vaan tarvitaan aika järeitä toimia. Se on kammottavaa ja vaikeaa, mutta pakollista. Tällaiset keskustelunavaukset ovat siksi tosi tärkeitä, että ne tuovat keskustelun valtavirtaan!

    • Tuulikki22
      Posted at 10:36h, 15 March

      Mua kyllä suoraan sanottuna v*tuttaa, että toi kateuskortti otetaan joka_kerta esille. Että ihan oikeestikko oot sitä mieltä, että maailmasta ei löydy ihmisiä jotka välittää siitä, mitä tälle maapallolle tapahtuu ja kuinka meidän toiminta vaikuttaa siihen? Ei,ei, kateellisia ne kaikki on.
      Mun mielestä on ihan ok lentää 1-2 kertaa vuodessa, mutta jos toi määrä tulee jollain matkabloggaajilla (ei välttämättä Saralla) täyteen kuussa, niin ei se nyt ihan oikein ole.
      Ja ei, en haluaisi matkustaa niin paljon kun Sara, koska se syyllisyys mitä potisin, pilaisi ne lukuisat reissut.

    • saratickle
      Posted at 07:31h, 16 March

      Uskon, että kateus on yksi motiivi tulla tykittämään solvaavia kommentteja, mutten usko, että se on peruste ihan kaikilla.

      Tulin siis niin hyvälle mielelle tuosta linkistä, kiitos kun jaoit sen! Ja sähkölentokoneet – valoa on tunnelin päässä 🙂

      Oon ihan samaa mieltä. Ekologisuus ei ole missään nimessä YES or NO. Valintoja vo tehdä ihan kaikessa ja se, että lennät lomalla Thaimaahan ei tarkoita että peli on menetetty tyystin muillakin osa-alueilla. 

      Mä sain ihan hurjasti inspiraatiota tästä artikkelista, jossa annettiin konkreettisia esimerkkejä päästömäärien vähentämisestä. Tällaista taulukkoa minä olen kaivannutkin. Vuoden vegaanina eläminen (1,1) on jopa päästöjen osalta säästeliäämpi kuin se lomamatka Thaimaahan (1,0).

      https://www.helen.fi/yritys/vastuullisuus/ajankohtaista/blogi/2018/paastotpienemmiksi/

  • mystery
    Posted at 09:25h, 15 March

    Hyvä kuulla että ainakin mietit tätä asiaa, kun aiemmin ei oo kuullut mitään kommentia sulta aiheesta. Tälläiset tekstit jo itsessään herättää ihmiset miettimään asiaa tosi paljon enemmän ja ottamaan sen huomioon, joten kiitos tästä 🙂 Esimerkiksi jo se että viettää kohteessa pidemmän aikaa kerrallaan ja menee maasta toiseen ennemmin vaikka junalla kuin lentämällä tekee jo ison muutoksen. Musta ois myös kiva jos ihan konkreettiset luvut hiilidioksidipäästöistä pysyisi tiedossa ihmisillä, niillä on paljon helpompi hahmottaa kuinka paljon oikeasti tuottaa niitä päästöjä. Esim tässä osoitteessa: http://www.lentolaskuri.fi on helppo laskea omien lentojensa päästömäärät!

    • saratickle
      Posted at 07:36h, 16 March

      Kiitos 🙂 Näin se menee. Toivotaan, että sain lukijoitani pohtimaan asiaa myös sillä puolen ruutua!

      Kiitos linkistä!

  • Vierailija
    Posted at 10:17h, 15 March

    Aika outoa, että otat asiaan nyt kantaa kun monta kertaa sitä ihmiset aiemminkin kysyneet.. Koen, että olet nostanut itsesi jonkinlaiselle jalustalle muiden yläpuolelle. Sinä saat matkustaa, sinä saat ostella/vastaanottaa satoja vaatteita ja kosmetiikkatuotteita.. Ja vielä mainostaa niitä, että ostakaa ostakaa vaikkette tarvisi. Lentomatkustamisen päästöistä verrattuna esim. kasvissyönnin hyötyihin löytyy paljon tietoa. Hienosti helsinkiläiset myös on lyttäämässä yksityisautoilua jne, vaikka ihan vain vertailuksi vuoden runsas yksityisautoilu saastuttaa lentämiseen verrattuna todella vähän. Ehkä olisi aika herätä, tipauttaa itsensä jalustalta ja alkaa tekemään niitä parempia valintoja (kompensaatiorahat ei kyllä ihan riitä korvaamaan tuhoja). Maapallolle tehtyä tuhoa kun emme millään rahalla pysty korvaamaan, ainoastaan jättämällä tuhoamatta ja antamalla maailman parantaa itsensä.

    • saratickle
      Posted at 07:49h, 16 March

      Mulle ei nyt ihan avautunut tämä kommentti. Jos luit postaukseni alusta loppuun, sinulle pitäisi selvitä motiivit siihen, miksi aiheesta en ole aikaisemmin kirjoittanut.

      Ehkä olisi aika herätä, tipauttaa itsensä jalustalta ja alkaa tekemään niitä parempia valintoja”

      Enkö minä nimenomaan tässä postauksessa peräänkuuluttanut, että nyt on meikäläisenkin aika avata silmät ja alkaa tarkastelemaan valintojani kriittisemmin? Ja sehän tämän postauksen koko pointti olikin.

      En missään nimessä koe olevani jalustalla. Sen sijaan koen olevani etuoikeutettu monessa asiassa, ja olen siitä äärettömän kiitollinen. Kuten tuolla aikaisemmin mainitsinkin, järkevä ja kannustava keskustelu ekologisuuden ympärillä kannustaa meitä mielipidevaikuttajia myös kirjoittamaan aiheesta enemmän. Haastamaan itseämme kuin myös muitakin. 

      • Mnbv
        Posted at 04:39h, 18 March

        Sara kirjoitti tästä aiheesta blogiin tasan yhdestä syystä: koska Sara haastettiin kirjoittamaan asiasta ns. alkuperäisen lentopäästöpostauksen (Aamukahvilla-blogi) lopussa. Tuskin muuten olimme tällaista postausta nähneet. Aamukahvilla-postauksesta jäi muuten sellainen vaikutus, että viittaus matkustajiin, jotka matkustavat ulkomaille vain kuvatakseen pakaroitaan, oli vittuilua nimenomaan mm. Saralle. Sara väittää olevansa madventures-tyylinen traveller, mutta tosiasiassa lähinnä tosiaan kuvailee pakaroitaan. Aamukahvilla-blogissa tällaista matkustamista pidettiin varsinkin erittäin turhana.

        • mystery
          Posted at 08:24h, 20 March

          Onko pakko olla näin ilkeä muille ihmisille? Mietippä nyt vähän uudelleen mitään kirjoitit. 

  • Annika55
    Posted at 11:13h, 15 March

    Tsekatkaas http://www.flightradar24.com , siinä vaiheessa, kun olin suurentanut kartan kattamaan pelkästään Euroopan, olin oksentaa…Mutta siis hyvä että aiheesta puhutaan!

    • saratickle
      Posted at 08:09h, 16 March

      Jep, mulla kävi ihan sama!

  • Ellla
    Posted at 11:24h, 15 March

    Hyvin kirjoitettu aiheesta!Tätä lukiessa tuli mieleen asia, joka ei nyt matkustamiseen liity, mutta ylipäätään päästöihin, joihin jokaisen valinnat vaikuttaa. Globalisaation myötä maailmassa tavara liikkuu hirvittävällä volyymilla. Niin välttämättömät hyödykkeet, kuin turhakkeetkin. Ja kaikista maailman tavaroista 90% kuljetetaan meriteitse. Yhden rahtilaivan on kerrottu vastaavan päästöiltään 50 miljoonaa autoa ja merillä noita laivoja liikkuu 60 000 (määrä vuonna 2017 kirjoitetusta artikkelista). Aikamoista. Tämä kaikki on kaukana mustavalkoisesta, enkä kommentillani mitenkään halua antaa ymmärtää, että turha edes yrittää vähentää oman käyttäytymisen aiheuttamia päästöjä, kun jokatapauksessa niitä tulee. Ei missään nimessä. Sehän on fakta, ettei maailmaa päästöttömäksi saada ja radikaali muutos ilman tekniikan kehittymistä vaatisi näin amatöörin silmissä globalisaation peruuttamisen kokonaan. En osaa näitä verrata lentopäästöihin, mutta taka-ajatuksena ehkä se, että on myös hyvä olla armollinen itselleen. Toki kyseenalaistaen omat valinnat ja pyrkimällä parempaan.

    • saratickle
      Posted at 08:00h, 16 March

      Kiinnostava kommentti, ja näinhän se menee.

      Se mitä kaipaisin ekologisuusasiaan, olisi raamien määrittäminen valtiollisella tasolla. Jotenkin vaan tuntuu, että asiaa ei oteta kovin tosissaan, ja koen, että se hämää suunnattomasti meitä tavallisia tallaajia. Miksei verotettaisiin rankasti epäekologisia valintoja? Miksei tehtäisiin ekologisista valinnoista mahdollisimman helppoa ja kannustavaa? 

      • DOM
        Posted at 12:24h, 19 March

        Välillä vakavampaakin asiaa. Toki valtiollisella tasolla (SOSIALISMIA!!!) voitaisiin puuttua moneenkin ekologisuutta sivuavaan asiaan, mutta mutta monta muttaa on matkassa.
        Ensinnäkin kiistattomia laskelmia erilaisten skenaarioitten hyödyistä on vaikea saada. Ikävästi on muun muassa todettu, että luomuviljely tuhlaa resursseja ja kuluttaa enemmän energiaa kuin tehoviljely, koska sadot ovat keskimäärin niin paljon huonompia. Tämä nyt vain yhtenä esimerkkinä. Asenteet ja kuvitelmat ohjaavat päätöksiä, ei välttämättä kylmät (ja epävarmat) laskelmat.
        Suurimmat energiakuluttajat ja sitä kautta saastuttajat/ilmastonmuutosagentit ovat suuria asioita aivan yhteiskunnan toiminnan ytimestä: asuminen, liikenne, matkustus, kulutus. Asuminen: ahtaasti asuminen kaupunkikeskuksissa on kaikkein ekologisinta ja kuluttaa vähiten energiaa. Mitä tekee valtio: on syvästi huolissaan siitä, että Suomessa on (Länsi-) Euroopan ahtaimmat asunnot per asukas, ja että maaseutua pyritään pitämään väkisin asuttuna erilaisilla tukiaisilla ja tulonsiirroilla. Toisi sanoen puhuu yhtä ja tekee toista. Ja talvilämpimiä kesämökkejä tulee aina vain enemmän.
        Matkustaminen: Lentoliikenne ylimalkaan, ja periaatteessa turhanpäiväinen lomalentely eritoten, saastuttaa paljon. Mitä tekee valtio: lentopolttoaineita ei veroteta joka antaa kilpailuetua verrattuna maaliikenteeseen. Matkailun edistämiskeskus tekee kaikkensa jotta toiselta puolelta maapalloa mahdollisimman moni lentäisi Lappiin revontulia ja yötöntä yötä katsomaan. Siis jälleen pitäisi estää hiilidioksiidin pöhistelyä ilmakehään, mutta ei.
        Liikenne: siellä jotain tapahtuu, kun verot ovat aika kovat. Kuitenkin esimerkiksi sähköautojen veroedut ovat silmänlumetta kun lasketaan koko systeemin aiheuttama kuorma ympäristölle (akut, lisäsähkön teko hiilellä…). Kuitenkin kokonaisuudessaan nappikauppaa.
        Kulutus: kulutuskysyntä on yksi tärkeimmistä talousindekseistä, ja voi sentään jos se laskee! Surkeutta tiedossa kaikille. Sama mitä kulutetaan, hyvä kun kulutetaan.
        Fakta on se, että ihmiset senkuin vaurastuvat koko ajan ja haluavat nauttia rahoistaan. Joko ostamalla turhia vaatteita (check), liian isoja autoja (check), isoja taloja (check), lomalentämällä (check), pitämällä moottorivenettä ja kesämökkiä (check, muttei talvilämmin…). Asiasta puhutaan, mutta, huomatkaa, lähinnä nuorten kaupunkilaisten toimesta, joilla ei vielä ole varaa kaikkeen tähän. Sitten kun palkkaa alkaa tulla se 6000? kuussa ja kumppanille samat, niin edelleenkö sitä asutaan Harjussa kaksiossa ja ajellaan Sipoonkorpeen lomalle tavarapyörällä. Ehkä joku, mutta moniko? Vaikka palkan säästäisi pankkiin, niin sieltä se edelleenlainataan kerskakulutukseen ja kasvuinvestointeihin. Talous kiittää.
        Ihailen sellaisten ihmisten motivaatiota, jotka oikeasti tekevät uhrauksia ympäritön puolesta, eivät pelkästään nypi laturia seinästä latausten välissä (laturi seinässä tyhjiltään koko vuoden = 8 sekuntia autolla ajoa). Pienetkin teot auttavat. Aprillia. Eivät auta globaalissa mitassa. Ja Kiina ja Intia ovat vasta starttaamassa.

  • Vierailija
    Posted at 12:11h, 15 March

    Hei! Olen iloinen, että nostit aiheen esiin. On hyvä tietää, että matkabloggaajatkin miettivät näitä aiheita. Voisi olettaa (tai ainakin toivoa), että kauniiden ja pinnallisten kaukomatkakuvien ja loma-inspiraation käyttäminen blogien pääsisältöinä alkaisi pikkuhiljaa tulla tiensä päähän, sillä lukijat alkavat selkeästi kaipaamaan sisällöltä enemmän syvyyttä, vastuullisuutta ja pohdintaa.
    Sen sijaan, että vain mainostaisit idyllisten kaukomatkakohteiden hiekkarantoja ja bungaloweja, olisi kiinnostavaa kuulla pohdintojasi myös matkakohteiden varjopuolista. Moni paikkahan elää turismista, mutta varjopuolena on kaikki kasvavat muovijätemäärät ym. jatkuvasti uutisoitavat ongelmat, mutta en ainakaan muista lukeneeni sinulta kommentteja aiheesta. Ainakin minulle henkilökohtaisesti olisi uutta Malediivi-kuvapostausta kiinnostavampaa lukea yleisempiä ajatuksiasi matkakohteista. Olet käynyt niin monessa paikassa, että jonkinlaista “kokemusasiantuntijuutta” varmaan alkaa löytymään jo. Esimerkiksi, onko joku paikka mielstäsi näin ekologisuuden näkökulmasta paikka, johon et suosittelisi matkustamaan? Olisiko saman/vastaavan kokemuksen saanut lähempääkin, ilman tuhansia lentokilometrejä? Oletko kokenut, että joissain paikoissa turismi on täysin jyrännyt paikallisen kulttuurin alleen?
    Näiden aiheiden käsittely ei edes vaatisi uutta matkaa, vaan voisit käyttää sitä kokemuspohjaa, jonka olet jo kerännyt ympäri maailmaa. Monet lukijat varmasti imevät kaiken kaukokaipuun kritiikittä inspiroivista matkakuvista, ja pieni muistutus myös asioiden negatiivisista puolista olisi mielestäni usein paikallaan. Ymmärrän toki, ettei tämä välttämättä ole se aihepiiri tai tyyli, johon haluat blogillasi paneutua, ja monet kriittiset aiheet tosi vaativat myös enemmän pohjatyötä ja tutkimustuloksiin paneutumista. Eikä näistä aiheista kirjoittamisesta taida kukaan maksaakaan… Mutta luulisi ainakin, että jos niin moni firma on valmis maksamaan lentosi kaukomaille, löytyisi myös jostain joku (matka)firma, jota kiinnostaisi sponssata mieluummin vaikka ekologisempaa junamatkaa Eurooppaan, ja näin tehdä tutummaksi vaihtoehtoisia matkustustapoja.
    Pointtini tässä ajatuksenjuoksussa oli, että olisi hienoa, jos bloggaajat alkaisivat enemmän käyttää vaikutusvaltaansa yhteiskunnan ja ympäristön eteen. Bloggaajat tietyllä tavalla sijoittuvat “tavallisen” kuluttajan ja palveluntarjoajien väliin, ja tätä asemaa voisi varmasti enemmän hyödyntää esittämällä myös toiveita ja vaatimuksia näiden palveluiden ja tuotteiden tarjoajien suuntaan. Jos ekologinen matkailu on sitä, mitä kuluttajat haluavat, sitä lopulta myös tarjotaan. Etenkin, jos aihe on sellainen, joka vaivaa ilmeisesti useammankin bloggaajan omaatuntoa, luulisi jo jonkunlaista joukkovoimaa löytyvän näihin vaatimuksiin.

    • VV
      Posted at 12:29h, 15 March

      Ehdottomasti samaa mieltä! Nimenomaan aitoja mielipiteitä, tiedostavaa kuluttamista ja kriittisyyttä kaivataan, ja siihen olisi varmasti tälläkin blogilla hyvät rahkeet 🙂

    • Emmmmmma
      Posted at 17:18h, 15 March

      Komppaan tätäkin. Hassua, kun kävin ensimmäisellä(ja toistaiseksi vielä ainoalla) Aasian matkallani Filippiineillä, kiinnitin juurikin valtavasti huomiota huonosti kohdeltuun ympäristöön ja köyhiin kadulla asuviin ihmisiin. Tottakai menimme matkallamme myös ihanille rannoille jne mutta en sielläkään enää osannut nähdä samalla tavalla sitä kiiltokuvaa, mitä matkamainoksissa/-blogeissa näytetään, sillä silmiini osui väistämättä roskaiset tienvarret ja hotellien ja baarien taakse dumpatut roskapussi, kadulla nukkuvat nuhjuiset ihmiset ja saasteesta mustunut ympäristö.. Sitä vain halusin sanoa, että tosi mielenkiintoinen postausidea jollekin, ketä kiinnostaa ottaa kantaa/pohdiskella turismin ja matkailun vaikutuksista kohteeseen (muustakin kuin rahasta).

    • saratickle
      Posted at 08:04h, 16 March

      Kiitos kiinnostavista kommenteista ja ideoista. Uskon, että järkevän keskustelun myötä paloa aiheeseen kiinnostusta tällaisten kirjoitusten toteuttamiseen todellakin löytyy.

      Postausideat on ehdottomasti rekisteröity!

  • Tiituuu
    Posted at 13:40h, 15 March

    Hyvä kun kirjoitit tämän. Ei se tietenkään pese sitä pois, että lentäminen tuhoaa maapallomme (terveisiä vaan yksi syntinen Vietnamista), mutta mielestäni on tosi tärkeää ja vastuullista, että bloggaajat puhuvat tästä aiheesta avoimesti ja lentämisen aiheuttamia ongelmia ja haittoja tuodaan isosti esille! Ei vain kerran kuussa Balille -elämäntavan ihannointia ja normalisointia, ihan hulluutta!

    • saratickle
      Posted at 08:05h, 16 March

      Kiitos kovasti rohkaisevista sanoista. Olen niin iloinen siitä, että asia on otettu julkiseen keskusteluun, vihdoin.

  • tildis
    Posted at 15:28h, 15 March

    Maailmanympärimatkalla nimenomaan on helpompi tehdä ekologisia valintoja kuin siinä, että lentää viikonlopuksi Eurooppaan tai viikoksi kaukomaille. Itse ainakin suosin harvemmin tehtäviä pidempiä reissuja ja pikkubreikin tarpeessa mulle riittää staycation

    • saratickle
      Posted at 08:09h, 16 March

      Tosi hyvä pointti!

  • laura.k.a
    Posted at 15:31h, 15 March

    Tosi hyvä ja ajankohtainen juttu! Itse tulee myös lennettyä suhteellisen paljon; rakastan matkustelua ja asun lisäksi ulkomailla joten itsellä tulee lennettyä myös jokainen kerta kotona Suomessa käydessä. En kyllä rehellisesti sanottuna ole pahemmin ajatellut lentämisen ilmastopäästöjä, omat lennot ovat aina olleet maksimissaan 3 tunnin pituisia joten olen aina ajatellut etten ole pahimmasta päästä. Ehkä pitäisi kuitenkin ruveta ajattelemaan myös tässä asiassa enemmän ympäristöä.
    Ja mitä tuohon automatkailun tulee, suosittelen ehdottomasti yhdistämään jonkun roadtripin tuohon Italian reissuun! Parina viime kesänä on tullut tehtyä muuta reissu siellä autolla ja ollut yksiä parhaimmista matkoista ikinä; upeita maisemia, mitä ihanimpia paikkoja ja tietenkin fantastista ruokaa! Italialaiset kyllä ajelee pahemmin sääntöjä noudattamatta joten kannattaa varautua siihen että ekat päivät voi liikenteessä vähän jännittää.

    • saratickle
      Posted at 08:11h, 16 March

      Kiitos kommentista! Roadtrip Italiassa alkaa kuulostaa siltä, että se on vaan pakko toteuttaa!

  • Erika Naakka
    Posted at 17:04h, 15 March

    Jes!! Mahtavaa että tästä aletaan nyt puhua. En tiennytkään että säkin oot vege! 🙂 Näytät upeeta esimerkkiä Sara <3
    - Erika

    • saratickle
      Posted at 08:15h, 16 March

      Voi kiitos Erika <3 🙂

  • Vege
    Posted at 17:33h, 15 March

    Hei Sara,
    Siistiä, että kirjotit aiheesta, mut vielä siistimpää oli kun mainitsit lihansyönnin lopettamisesta!
    Nimittäin tiesitkö, että kaikki eläintuotanto (liha, maito, kanamunat ym) tuottaa yli 50% maailman hiilidioksidipäästöistä ja koko liikenne (henkilöautot, bussit, junat, lentokoneet) yhteensä alle 15% päästöistä. Joten oikeestaan teet jopa suuremman palveluksen maailmalle mitä kasvispohjaisemmaksi muutat elin- ja ruokatapasi. Tietty kaikki ympäristön hyvinvointiin vaikuttavat elintapojen muutokset on ainoastaan hyvästä! 🙂
    Jatka pohtimista ja kyseenalaistamista – samaa tehdään tälläkin puolen ruutua joka päivä, jatkuvasti.

    • saratickle
      Posted at 08:17h, 16 March

      Kiitos <3 Täällä ollaan samaa mieltä, ympäristön hyvinvointiin vaikuttavat elintapojen muutokset on ainoastaan hyvästä.

      Jatketaan pohtimista ja kyseenalaistamista 🙂

      Aurinkoa viikonloppuun!

  • Minielo
    Posted at 04:16h, 16 March

    Niin hyvä teksti! 🙂 Oli itsekin pakko kirjoittaa aiheesta! Musta tärkeimpiä ensiaskeleita on just tuo tiedostaminen! 🙂

    • saratickle
      Posted at 08:17h, 16 March

      Se on juuri näin, hienoa että kirjoitit!

  • Ihavethesameproblem
    Posted at 05:37h, 16 March

    Hei Sara! <3
    Kiitos, että otit kantaa aiheeseen! Todella hyvä lisäpostaus Henriikan postaukseen. Hienoa, että olette molemmat asettaneet rohkeasti "kissan pöydälle"!
    Tykkään itsekin paljon matkustamisesta ja poden samaa huonoa omatuntoa siitä, että tuhoan maapalloa, kun lennän.
    Mielestäni teillä bloggaajilla on kyllä jonkinlainen mahdollisuus vaikuttaa asiaan! Tehkää kampanjoita, postauksia aiheesta, tehkää esimerkillisiä tekoja, tehkää (näin kärjistetysti sanoen) ekologisesti matkustamisesta "muotia" ja lentokoneellamatkustamisesta "pahe". Sillä koen, että myös teillä bloggaajilla on iso vaikutus siihen, että ihmiset saavat matkakuumeen ja haluavat matkustaa, sillä teidän blogipostauksia ja sosiaalisen median kuvia tulee kaikkialla vastaan ja ihmiset ajattelevat, että vitsi minäkin haluan ihanalle lomalle ulkomaille.
    Toki en todellakaan syyllistä teitä, mutta on teillä myös vaikutus siihen miksi ihmiset saavat matkakuumeen (erityisesti naiset, sanoisin teini-ikäisestä ehkä jopa 40-vuotiaisiin).
    Ottakaa te bloggaajat aihe esille ja tehkää edes niitä pieniä esimerkillisiä tekoja niin varmasti levitätte sanomaa ja aatetta muihin!
    Tehdään kaikki yhdessä pieniä hyviä tekoja joista tulee yhdessä suuria tekoja!
    Oot mahtava tyyppi ja oo tosi ylpeä itsestäsi, että otit tämän tärkeän asian esille!
    Kiitos Sara <3

    • saratickle
      Posted at 08:20h, 16 March

      Iso iso kiitos inspiroivista ja kannustavista ajatuksista <3 

  • abcya
    Posted at 07:43h, 16 March

    Beautiful sunrise

  • Maiju__
    Posted at 17:56h, 16 March

    Kiitos Sara tästä postauksesta! Eksyin blogiisi taas piiitkän tauon jälkeen. Kiva lukea pohdintaa tällaisista vaikeistakin asioista – ilmastonmuutos kun koskettaa meitä kaikkia. Ja mahtavaa kuulla, että olet kasvissyöjä nykyään. Itse olen myös kasvissyöjä – ja rakastan matkustelua. Vihaan sitä ristiriitaa omissa kulutusvalinnoissani! Paras vaihtoehto ympäristön kannalta kun olisi olla kasvissyöjä JA lopettaa lentäminen… Olen myös haaveillut junamatkustamisesta lentämisen sijaan. Trans Siperia -junalla Aasiaan (ja ehkä sitten lentämällä takaisin päin)? Ja Saksaan pääsee kai kätevästi autolautalla, jos Euroopassa meinaa autoilla. 🙂

  • thinky
    Posted at 19:19h, 18 March

    Hienoa, että puhut lentopäästöistä matkustamisen ihannoinnin ohella 🙂 . Mikset menisi Lappiin junalla? Esimerkiksi astuisit illalla makuuvaunuun, ja olisit aamulla perillä. Lapissa kulkee myös busseja 🙂 olisi kiinnostavaa, jos nostaisit esille oikeasti ympäristöystävällisiä matkustustapoja lentämisen ja yksityisautoilun sijaan – esimerkiksi juna on erittäin nopea, vaivaton ja edullinen matkustusväline! Olisi hienoa, jos tutustuisit myös esim POW:n (Protect our winters) vinkkeihin mm . matkustukseen liittyen, bloggaajana kun vaikutat vahvasti ihmisten arvoihin. 🙂

  • MirkkuS
    Posted at 14:20h, 19 March

    Aivan mahtava aihe ja kirjoitus! Kiitti siitä. 🙂
    Luin äskettäin Pirkko Lindbergin kirjan Maailmanmatka, jossa kirjailija tekee maailmanympärimatkan 90-luvun alussa. Ja mikä ajankohtaisinta: ei lentänyt kertaakaan! Ajattele! Vahva suositus iltalukemiseksi, jos et ole vielä lukenut. 🙂 Todella inspiroiva kirja.

  • Vierailija
    Posted at 13:30h, 21 March

    Lentämisen päästöt per kilometri eivät itseasiassa eroa hirveästi yksityisautoilusta (jos autossa 1-2 henkeä), mutta tietysti lentäminen mahdollistaa matkustamisen kauemmas kuin vain autolla olisi mahdollista (tämä tuli siis mieleeni tuosta roadtrip-ajatuksesta, päästöjen kannalta tuskin yhtään parempi, tietysti autolla ajaessa näkee useampia paikkoja samoilla päästöillä).
    Joidenkin arvioiden mukaan jokainen maapallon ihminen saisi päästää ilmaan kasvuhuonepäästöjä joko 1000 kg vuodessa, tai 30 000 koko elinaikanaan ja kun suomalaisten keskipäästöt ovat jossain 8000 kg/vuosi paikkeilla niin tulee jotenkin epätoivoinen olo koko asiasta.
    Tässä vielä aika kattava laskuri jolla voi myös vertailla, vaikkakin vähän hankalasti, eri päästöjen vaikutuksia.
    https://beta.ilmastodieetti.fi/

  • cosmos
    Posted at 20:06h, 22 March

    Suosittelen ehdottomasti katsomaan netflixistä Cosmos -nimisen sarjan jakson 12. Kyseinen jakso avasi silmäni ilmastonmuutokselle.

  • Vierailija
    Posted at 17:01h, 23 March

    Lennoilla altistuu myös säteilylle, joten ei yhtään huonompi vaihtaa välillä autoon tai junaan. Hyvä postaus!