MAROKKOLAISTA KOTONA

Mikäli viikonlopun illallismenun sisältö on vielä vaiheessa, niin nyt tyypit kuulolle! Tätä ei kannata missata!
Toissa viikonloppuna väsättiin ystäväporukallemme marokkolaista ruokaa (josta vinkkasinkin jo instagramissani)! Tai sanotaan, että pääosin marokkolaista, lisukkeissa näkyi kyllä muutkin maat. Pääideana kuitenkin oli, että lähdetään kokeilemaan kotiversiota meidän yhden suosikkiraflan suussasulavista annoksista. Lopputuloksena oli siis homemade Sandroa, joka onnistui vielä varsin mainiosti!
Illallinen koostuu monesta osasta ja lisukkeita on useita. Rakastan näitä värejä, tosin värejäkin enemmän näitä makuyhdistelmiä! Sanotaan, että helppoa kokattavaan, mutta väsäilyyn saa kyllä varata jonkun aikaa. Meidän  tapauksessa kokonaisen päivän.
Jamie Oliverilta löytyy ihan huippuja reseptejä marokkolaisiin sapuskoihin. Näitä ollaan peilailtu hummuksen, couscousin ja peston resepteissä!

Salaatti

  • salaattia
  • porkkanaraastetta
  • punakaalia
  • tomaattia
  • kurkkua
  • paprikaa
  • päälle granaattiomenaa ja reunoille oliiveja

 

Couscous salaatti

  • 250 g couscousia
  • 1 tl kuminaa
  • 1tl paprikajauhetta
  • merisuolaa
  • pippuria
  • 1 punasipuli
  • 1 kurkku
  • 2 tomaattia
  • 1 chili
  • minttua
  • korianteria
  • persilijaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehu

Sekoita keskenään couscous, kumina, paprikajauhe, suola ja pippuri. Lisää kiehuvaa vettä niin, että coucous peittyy. Anna seistä  10min. Hienonna sillä välin punasipuli, kurkku, tomaatti, chili, minttu, korianteri ja persilija. Sekoita 10 minuuttia seissyttä couscousia haarukalla ja lisää seokseen tomaattipyre. Lisää vielä hienonnetut vihannekset ja yrtit. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja sitruunamehu.
Alkuperäinen resepti

Lampaanlihapullat tomaattikastikkeessa

  • 1 tlk tomaattimurska
  • 1 pieni tlk tomaatipyrettä
  • chiliä
  • sipulia
  • valkosipulia
  • oliiviöljyä
  • paprikajauhetta
  • pippuria
  • suolaa
  • (mausteita oman maun mukaan)

Hienonna kaikki raaka-aineet ja lisää ne tomaattimurskan- ja pyren joukkoon pannulle. Hauduta hiljalleen niin pitkää kun mahdollista (jopa 3h).

  • 600g lampaanjauhelihaa
  • pieni sipuli
  • kananmuna
  • vähän korppujauhoja
  • juustokuminaa
  • korianterin siemeniä
  • rosmariinia
  • paprikajauhetta
  • suolaa
  • pippuria

Sekoita kulhossa keskenään jauheliha, sipuli, kananmuna ja korppujauho. Lisää joukkoon mausteet. Muotoile sopivan kokoisia lihapullia ja lisää pullat tomaattikastikkeeseen pannulle ja anna paistua kypsiksi.

Raikas tomaattisalsa

  • 3 rasiaa kirsikkatomaatteja
  • 1 iso sipuli
  • tuoretta ruohosipulia
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl sweet-chilikastiketta
  • loraus hunajaa
  • 2-3rkl viinietikkaa
  • raastettua tuoretta inkivääriä
  • suolaa
  • pippuria

Salsa, jota tehdään aina kun siihen on pienikin mahdollisuus. Niin hyvää!! Tämä menee ehkä enemmän thaimaan puolelle, mutta näin ilman korianteria toimii mielestäni kyllä tässäkin. Kaikki silpotaan ja sekoitetaan keskenään. Anna vetäytyä jääkaapissa.

Marinoidut punasipulit

  • 1,5 dl punaviinietikkaa
  • 3 punasipulia
  • 0,5 dl sokeria
  • oliiviöljyä
  • pippuria

Suikaloi sipulit hyvin ohuiksi siivuiksi. Keitä punaviinietikka kattilassa. Sulata sokeri joukkoon. Lisää sipulit ja kiehauta uudestaan.  Mausta seos öljyllä ja pippurilla
 

Pesto

  • 1/2 valkosipulinkynttä
  • merisuoraa
  • mustapippuria
  • 1 iso basilikaruukku (=3 kourallista basilikanlehtiä)
  • kourallinen pinjansiemeniä (kevyesti pannulla paahdettuja)
  • kourallinen tuoretta, raastettua parmesanjuustoa
  • oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu halutessa

Jauha morttelissa valkosipuli, suola, pippuri ja basilika. Lisää valkosipulia tarvittaessa. Lisää kevyesti paahdetut pinjansiemenet ja jatka jauhamista. Siirrä seos kulhoon ja lisää puolet raastetusta parmesanista. Kaada joukkoon oliiviöljyä. Lisää juustoa ja taas oliiviöljyä ja maistele seosta. Halutessasi voit lisätä joukkoon sitruunan mehua, antamaan pientä tvistiä (toimii!). Etsi ja maistele sopiva balanssi, ja pesto on valmista!
Meillä ei ole morttelia, joten päädyttiin tekemään tämä blenderissä. Suht hermoja raastavaa, mutta toimii sekin! 😀

Alkuperäinen resepti

Hummus

  • 2 x 400g purkkia kikherneitä (säästä purkkiliemi!)
  • 4 tl tahinia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl merisuolaa
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • 3½ rkl puristettua sitruunan mehua
  • paprikaa ja korianteria koristeluun

Huuhtele kikherneet vedessä ja laita tehosekottimeen. Lisää joukkoon tahini, valkosipuli, merisuola sekä 7 rkl kikhernepurkissa olevaa lientä. Sekoita ja lisää hiljalleen öljy. Sekoita, kunnes koostumus pehmeää. Kaada tarjoiluastiaan, halutessasi lisää vielä hieman öljyä ja koristele!

Alkuperäinen resepti

Minttukastike

  • kreikkalaista jogurttia
  • kurkkua raastettuna
  • minttua
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria

Hienonna minttu, raasta kurkku ja lisää ne jogurttiin. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Raikas minttukastike toimii loistavasti tässä pöydässä! Parhaimmillaan kun saa vetäytyä jääkaapissa!

Punajuuret ja munakoiso uunissa

  • 2 punajuurta
  • munakoiso

Pilko 2 kpl punajuuria ja yksi munakoiso aivan ohuiksi siivuiksi. Laita ne voideltuun vuokaan. Lisää päälle suolaa, pippuria ja oliiviöljyä. Paista uunissa 225 c:ssä kunnes ovat kypsiä (riippuu siivuista, 10-30 minuuttia).

Halloumijuusto

  • 2 pakettia halloumijuustoa

Leikkaa halloumi siivuiksi ja liota vedessä n. 10 minuuttia, jotta liika suolaisuus irtoaa. Paista oliiviöljyssä juuri ennen tarjoilua.

Falafel-pyörykät

  • 500g käyttövalmiita kikherneitä
  • puolikas ruukku korianteria
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 2tl suolaa
  • 1 tl kuminaa
  • n 1 dl vettä
  • suolaa, pippuria

Sekoita astiassa kikherneet, pieneksi leikattu korianteri, hienonnettu valkosipuli, suola, kumina, vesi ja pippuri. Anna seisoa vähintään 30 minuuttia. Muotoile massasta palloja. Paista pallot kypsiksi runsaassa öljyssä.

Tätä Sandrossa tarjoiltavaa, taivaallisen hyvää leipää myydään Anton&Antonissa. Haettiinkin sieltä paria erilaista leipää, jotka viimeistelivät dinnerin! 🙂


 
T. Sara

10 Comments
  • Janette
    Posted at 18:11h, 05 February

    Nam!! Haluun maistaa noita :p :p

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 18:13h, 05 February

      Ei muuta kun väsäilemään!! 😀

  • Laura
    Posted at 20:10h, 05 February

    Holy moly! Rakastan Sandroa ja nää näyttää ihan superherkullisilta safkoilta:O Kiitos hyvistä resepteistä, täytyy ehdottomasti pistää kokeiluun ainakin noi lammaspullat ja salsa:) Muita onkin tullut jo aikasemmin tehtyä. Vitsi herahti nyt vesi kielelle ja alko tehdä mieli järkätä jotkut kunnon dinnerpartyt…:D

  • Jonna
    Posted at 21:24h, 05 February

    Näyttääkö ees täydelliseltä huh!!

  • Krista
    Posted at 05:39h, 06 February

    Ihanan näköistä!:) Jotenkin noi tarjoiluastiatkin menee niin täydellisesti tohon ruoan tyyliin ja tuo sellasta “oikeanlaista” tunnelmaa. Semmosta oisin vaan kysyny noista falafeleista et tota massaa ei millään blenderillä surrautella tasaiseksi? Eiks noi kikherneet jää sillon kokonaisiks? Vai miten toi toimii:D Oon ihan falafel ja kikherne hullu niin haluun heti laittaa testiin!

    • Hanna
      Posted at 18:12h, 08 February

      Luulisin, että kannattaa blendata. Ite ainakin laitoin äsken massan jääkaappiin puoleks tunniks, ja tosiaan hurauttelin sen sauvasekoittimella eka sileäksi. En usko että ne herneet itsestään muuttuu massaksi vaikka ne pieneen määrään vettä laitetaankin, onhan ne jo lähtökohtasesti jossain liemessä pakkauksessa ja silti kokonaisia 🙂

  • Mennika
    Posted at 10:39h, 06 February

    Tätä postausta mä oon jo odotellutkin! 😀 Näyttää mielettömän hyvältä, mun sydän ihan sulaa että olette jaksaneet oikeasti nähdä noin paljon vaivaa ja aikaa tota dinneriä varten 🙂 Ja nää kuvat, ahh!
    t. nimim. kuola valuu

  • sanni
    Posted at 23:44h, 07 February

    Ihanan näköisiä ruokia, tuli nälkä näitä katsellessa! Pakko testata itsekin joskus 🙂

  • Melanie
    Posted at 13:42h, 12 February

    Namnamnammm!! Pakko kokeilla näitä reseptejä, näyttää ihan super herkulliselta <3 Maha alko heti kurnimaan hihhh 😛

  • Kumina
    Posted at 14:55h, 18 April

    Hei! Ihan pikkuvinkkinä. Kumina on eri asia kuin juustokumina eli jeera. Kuminaa ei kannata falafeliin laittaa, vaan siihen kuuluu nimenomaan juustokumina.