Naisvihasta, hiljaa pysymisestä ja vähän kaikesta

 

Sekavat fiilikset. Samaan aikaan kun olen ihan valtavan kiitollinen siitä, että naisviha on nostettu tapetille ja siitä keskustellaan, olen turhautunut siitä miten koko aihe on vielä niin isolle osalle täysin tuntematon. Ei tunnuta ymmärtävän mitä on sovinismi, naisviha tai valtarakenteet. Ei tunnuta ymmärtävän, että käsillä oleva ongelma on nyt todella paljon suurempi kuin Selviytyjät-kilpailijan sovinistiset kommentit.

 

“Ai minä muka sovinisti ja naisten vihaaja?!”. Misogynia eli naisviha ei välttämättä ole “naisten aktiivista ja tiedostettua vihaamista”. Se voi toki olla sitäkin, mutta yleisemmin se on naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa aliarvostusta. Naisviha on sosiaalisissa tilanteissa naisten vähättelyä, sosiaalista syrjimistä, väkivaltaa naisia kohtaa ja naispuolisten kehojen esineellistämistä. Se on feminiinisiksi miellettyjen piirteiden, tapojen, kiinnostuksen kohteiden jne vähättelyä. Naisviha on ennen kaikkea rakenteellista. Se on niin syvällä meidän yhteiskunnassa, että me ollaan jopa sisäistetty ja hyväksytty se. Mä olen kärsinyt sisäistetystä naisvihasta ja edelleen saatan havahtua siihen kun ajattelen toisella naisella päällä olevasta “liian lyhyestä hameesta”, että ai kamala. Todellisuudessa toisen ihmisen pukeutuminen ei kuulu minulle ja jokainen saa pukeutua juuri niin kuin haluaa.

Mies voi olla sovinisti ja samaan aikaan mukava, ihana ystävä ja hyvä isä. Ihmiset ovat kokonaisia olentoja, jotka ovat paljon paljon muutakin kuin vain sovinisteja. Sovinismi näkyy puheissa ja asenteissa. Et voi olla tasa-arvon kannattaja ja samaan aikaan heittää sovinistista läppää. Yhtäkään sovinistista kommenttia ei voi perustella sillä, että se oli läppäHyvät uutiset on ne, että sovinismista on mahdollista päästä eroon. Kuuntele, keskustele ja kouluta itseäsi.

“Entäs miesviha, kyllä meitä miehiäkin syrjitään ja vihataan!”. Oon saanut paljon viestejä siitä, että entäs miehet, koska eihän ketään saa syrjiä (vrt #blacklivesmatter ja #alllivesmatter). Muutama mies kertoi, kokemuksia siitä kun naiset ovat syrjineet, liittoutuneet omaan porukkaan, syöneet lounasta omassa porukassaan ja keskustelleet naisten jutuista. Miestä ei ole otettu huomioon. Mä oon tosi pahoillani siitä, että näin on käynyt, mutta tämä ei nyt liity naisvihakeskusteluun millään lailla. Näissä esimerkkitapauksissa kyse ei ole miesvihasta. Miesvihaa ei nimittäin ole olemassa.”Reverse oppression”, “reverse racism” ja “reverse sexism” yms. ovat mahdottomia yhtälöitä. Valta-asemassa olevia ei voi syrjiä: naiset ei sosiaalisena ryhmä pysty syrjimään miehiä ryhmänä ilman samanlaista valta-asemaa. Yksilötasolla mies voi kokea naiselta saamaa syrjimistä, ja tuntea siitä katkeruutta, mutta tässä tilanteessa katkeruus on syntynyt nimenomaan syrjinnästä. Sita Salminen väänsi Instagramissa asian rautalangasta: “Miesviha = naiset liittoutuvat viihdeohjelmassa ja äänestävät miehen pois. Naisviha = miehet syrjivät, vähättelevät, ahdistelevat, raiskaavat ja murhaavat naisia ja naisoletettuja.”

Ja kyllä, myös miehet kokevat perheväkivaltaa ja ahdistelua. Mutta kun perhe- ja lähisuhdeväkivallan epäillyistä 82,2% on miehiä, raiskausrikosten uhreista 96% naisia ja seksuaalisten ahdisteluiden uhreista 95% naisia, jokainen meistä tajuaa missä se todellinen ongelma on. Tässä kohtaa on järjetöntä kysyä, että entäs miehet? (Tilastot Suomessa 2019: Tilastokeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos).

Se on muuten kumma juttu, että “miesvihasta” ollaan kiinnostuneita ja huolissaan aina siinä vaiheessa kun puhutaan naisten kohtaamasta syrjinnästä ja vähättelystä. Ei milloinkaan muulloin. Irene Naakka kiteyttää hyvin: “Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo eivät ole mitään piirakoita, joista toiselle riittää ja toiselle ei”. Viime päivien keskustelussa olen huomannut, ettei termiä feminismi olla ihan ymmärretty oikein. Feminismi ajaa tasa-arvoa sekä naisille, että miehille.

 

 

“Hän ei sanonut mitään väärää, minua ei ainakaan loukannut”. Kun joku sanoo, että naista alistavien kommenttien kuuleminen tuntuu pahalta ja loukkaavalta, on tätä aivan turha lähteä kieltämään tai vähättelemään. Se, että jotain toista se ei loukkaa ei vie pois sitä faktaa, että toista se loukkaa. Ymmärrän, että voi tuntua ulkopuoliselta ja hämmentävältä, jos ei koe sovinistisia sanoja itse ollenkaan loukkaavana kun niin iso osa meistä tuntee. On huomattavasti helpompaa suojautua kilven taakse ja hyökätä vastaan kuin tarkastella omia ajatusmalleja. Sisäistettyä naisvihaa on kaikkialla. Me eletään yhteiskunnassa, jossa naisellisena pidettyjä asioita ei arvosteta. Tasa-arvo ei ole staattista, se muuttuu jatkuvasti. Se, mikä 10 vuotta sitten oli vielä ok, ei välttämättä tänä päivänä ole. Jos et pysy kehityksessä mukana ja kouluta itseäsi, et voi tietää.

Kuuntele, jooko. Tässäpä vinkki ihan kaikenlaisiin keskusteluihin: kun toinen puhuu, kuuntele mitä hänellä on sanottavana. Älä suunnittele omaa puheenvuoroasi tai vasta-argumenttia toisen puheenvuoron aikana, vaan keskity kuuntelemaan. Esimerkki: vähemmistöön kuuluva kertoo kokevansa syrjimistä tai vähättelyä. Valtarakenteella korkeampi kommentoi, että ei ole mahdollista. Että hän ei ainakaan syrji ketään eikä kohtaa rasismia ainakaan omassa arjessaan. Kieltäminen ja keskustelun siirtäminen muualle on keino hiljentää vähemmistöjä ja päästä pesemään omat kädet mahdollisimman nopeasti. Niin kauan kun me tehdään tätä, ongelmat eivät katoa mihinkään. Suomi on EU:n kärkitasoa mitä tulee rasismiin ja naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Näin ei voi jatkua.

Nainen on joko tai. kaikkea mitä hän haluaa olla. Naisvihan peruskuraa on ajatella, että nainen ei voi samaan aikaan olla kiinnostunut koodaamisesta ja meikeistä. Eikä samaan aikaan rakastaa seksiä ja olla pullantuoksuinen ja huolehtiva äiti. Oikeasti nainen saa olla ihan mitä tahansa. Moni ongelma johtuu siitä, että käsitykset sukupuolirooleista ja raameista siihen millainen naisen tai miehen “pitäisi olla” ovat surullisen ahtaat. Hittoon kapeat roolit, jokainen meistä saa olla juuri sellainen kuin haluaa. Se miten toinen pukeutuu, miltä hän näyttää tai ketä hän rakastaa on hänen oma asiansa.

Eniten perseestä on sisäistetty naisviha. Sisäistetty naisviha on sitä kun pidetään arvossa miehisiksi miellettyjä asioita ja poikatyttömäisyyttä. Sitä kun arvostetaan vähemmän naisvaltaisia aloja ja halveksutaan naisia, jotka tuovat esiin seksualisuuttaan. Sitä, kun annetaan sama käytös anteeksi pojille, mutta ei hyväksytä samaa tytöiltä. Sitä, että ollaan totuttu naisten ulkonäön arvosteluun. Sitä että kovaääninen ja suoraan puhuva nainen on outo. Sitä, että Selviytyjät-pelissä taktikoiva ja strategisesti pelaava nainen on kiero ja epäreilu. Sitä, kun pidetään normaalina, että nainen ei saa kävellä yksin pimeällä kadulla. Sitä, kun syytetään raiskauksesta uhrin pukeutumista tai alkoholin määrää veressä. Sitä, kun ajatellaan, että äidin paikka on kotona. Sitä, kun ajatellaan, että naispoliitikko, joka ei hymyile ja sanoo asiat suoraan on töykeä ja “vetänyt herneen nenään” siinä missä miespoliitikko olisi uskottava ja kiireinen.

 

 

Vihanhallintaa, kiitos. Sen verran pitäisi ihan jokaiselta löytyä empatiakykyä, että tunteitakaan herättävät keskustelut eivät saisi äityä uhkailuiksi. Vaikka kuinka suututtaisi, tehokkain viesti on aina se fiksusti perusteltu ja asiallinen. Somelynkkauksen uhriksi joutuminen on raastavaa. Viestien sisältö tuppaa menemään asiattomaksi, eikä niissä enää välttämättä keskustella koko aiheesta, vaan vihaviesteihin oksennetaan lähettäjän toimesta ihan kaikki muukin turhautuminen. Tämä on epäreilua. Ja vaikka tappouhkaukset eivät ole hyväksyttäviä missään tilanteessa, ihan erityisen epäreiluja ne ovat silloin kun vastaanottaja ei ole tehnyt mitään tuomittavaa. Tiedän aktivisteja ja vähemmistön edustajia, jotka saavat tappouhkauksia säännöllisesti. Riittää, että he ovat homoja, rodullisia, lihavia tai tasa-arvon kannattajia.

“Parempi olla hiljaa”. Eilen seurasin somessa keskustelua siitä miten muutama vaikuttaja mietti vastuutaan yhteiskunnallisten asioiden äärellä. Samaan aikaan kun haluaisi ottaa kantaa ja kertoa mielipiteensä, sen ääneen sanominen pelottaa. Ja mä ymmärrän tämän ihan tosi hyvin. Lynkkauskulttuuri on huolestuttava. Sitä pelkää, että vahingossa ja tahtomattaan sanoo jotain väärin ja päätyy vihan silmään. Kaikesta kuitenkin selviää kun myöntää läpinäkyvästi virheensä ja pyytää vilpittömästi anteeksi. Kasvamassa täällä kaikki ollaan, virheistä myös oppii. Mä kuitenkin kannustan ihan kaikkia miettimään aina kaksi kertaa ennen kun lähtee huomauttamaan tai kritisoimaan ihan mistä tahansa asiasta. Mieti ensin motiivisi ja jos edelleen olet sitä mieltä, että tästä kannattaa sanoa, valitse sanasi mahdollisimman fiksusti. Viestin muotoilulla on iso merkitys.

En ajattele, että vastuu on vaikuttajalla, mut ajattelen, et meillä vaikuttajilla on paljon vastuuta. Mä oon tosi monta kertaa valinnut olla hiljaa, vaikka olisin ihan hyvin voinut sanoa tai tehdä jotain. Joskus se on ollut yksinkertaisesti sitä, ettei omat voimavarat riitä, mutta ei todellakaan aina. Hiljaa pysyminen on valitettavan ikävä kannanotto. Kantaa voi ottaa monella tavalla, sen ei tarvi aina olla massiivista. Se voi olla kannustava viesti, toisen puolustaminen kommenttiboksissa tai kuvan jakaminen storyssa. Oon oppinut et kun avoimesti ja asiallisesti puolustaa sulle tärkeää asiaa niin siitä saa myös ihan hirveen paljon hyvää osakseen. Tulee semmonen olo, että hitto, tätä pitäis kyllä tehdä enemmän. Pliis, tehdään kaikki.

Tää viikko on osoittanut miten sairaan paljon mä arvostan tasa-arvotyötä tekeviä aktivisteja. Te saatte ihan järkyttävästi lokaa niskaan ja painatte vaan. Kiitos niin paljon!

 

kuvat: Johanna Rontu

 

Miehille. Vielä muutama sana miehille. Tiedän, että koko aihe voi tuntua vähän vieraalta, kun siihen ei välttämättä omassa arjessaan törmää. Kaikki ei välttämättä tajua mistä on edes kyse, naisviha kun on niin sisäistettyä. Mut älä hyökkää vastaan, vaan kuuntele. Naisena oman aseman puolustaminen yhteiskunnassa, joka tihkuu naisvihaa on ihan kamalan uuvuttavaa. Kaipaisin väliintuloja sieltä valtarakenteiden huipulta. Miehet, kuunnelkaa, lukekaa aiheesta ja avatkaa suunne! Puolustakaa, puuttukaa, tuomitkaa sovinismi ja naisviha. Oon kuullu usean kommentin, että “tää aihe ei liity muhun”. Mut kyllä liittyy. Tää aihe liittyy nyt ihan kaikkiin. Keskustellaan aiheesta kotona, kaveripiireissä ja työpaikalla. Mietitään konkreettisia keinoja miten saataisiin tasa-arvoa lisättyä. Se, että tasa-arvo lisääntyy parantaa meidän kaikkien asemaa.

 

 

xx Sara

48 Comments
 • Helka
  Posted at 19:27h, 18 March Reply

  Kiitos niin paljon tästä postauksesta.❤

  • Sara
   Posted at 21:50h, 18 March Reply

   Kiitos kommentista, ihana kuulla <3

 • Jemina
  Posted at 19:30h, 18 March Reply

  Kiitos Sara, kun otat kantaa ja annat tilaa omilla kanavillasi tärkeisiin aiheisiin🙏🏻❤️

  • Sara
   Posted at 21:51h, 18 March Reply

   <3 <3 kiitos tsempistä!

 • Johanna
  Posted at 20:06h, 18 March Reply

  Mahtavaa, Sara! Kiitos tästä tekstistä 🙏🏻

  • Sara
   Posted at 21:51h, 18 March Reply

   iso iso kiitos sulle palautteesta <3

 • Hanna
  Posted at 20:12h, 18 March Reply

  Erinomaisesti muotoiltu puheenvuoro, kiitos!

  • Sara
   Posted at 21:50h, 18 March Reply

   Kiitos kovasti!

 • Pauliina
  Posted at 20:19h, 18 March Reply

  Arvostan suuresti postaustasi! 🙏 Otan itse aktiivisesti kantaa ja olen UN Women Suomi ry:n jäsen, jotta voin edistää tasa-arvoa kansainvälisellä tasolla.

  Naisten ei tarvitse olla “bossladyja” tms. saavuttaakseen unelmansa. Omana itsenä olemisen pitää riittää. Asenteiden on muututtava ja kaikki saatava mukaan. Erityisesti vanhempien sukupolvien kohdalla se vaatii työtä.

  En kestä, että mummoni on saanut kuulla omilta vanhemmiltaan tyttöjen olevan vähempiarvoisia kuin poikien. Myöskin vanhempieni kanssa saan jatkuvasti huomauttaa sukupuoliin liittyvistä stereotypioista. Nuorempana olin hiljaa, kun minua häirittiin harjoittelupaikassani tai käytettiin seksuaalisesti hyväksi. Toisaalta aika oli silloin eri (10-15 vuotta sitten) ja pelkäsin saavani syyt niukoilleni. Onneksi maailma muuttuu koko ajan. 😍

  • Sara
   Posted at 21:50h, 18 March Reply

   Kiitos Pauliina rohkeasta kommentista <3 Mä oon tosi pahoillani kaikesta siitä, mitä oot joutunut kokemaan. Kiitos kun teet tasa-arvotyötä, arvostan sitä ihan valtavasti! Ihanaa kevään odotusta ja parempaa huomista!

 • Leena
  Posted at 20:20h, 18 March Reply

  Hei Sara, toisia lyttäämällä ei ajeta mitään asiaa. Huolestuttavaa, ettet itse edes ymmärrä olevasi osa joukkokiusaamista. Muka tasa-arvon nimissä kivität Mannista. Aiheesi on tärkeä, mutta tapasi täysin väärä. Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää! Sinä olet käytökselläsi provosoinut ihmisiä, että Mannisen perhe on saanut jopa tappouhkauksia. Olet tähän osasyyllinen. Olet kiusaaja ja sietäisit hävetä.

  Suosittelen lukemaan oheisen postauksen:

  https://www.instagram.com/p/CMdcjjOBV-7/?igshid=1cs57lhffr6jl

  • Sara
   Posted at 21:47h, 18 March Reply

   Hei Leena. Luitko edes julkaisuani?

 • Varpu Aulavuo
  Posted at 20:22h, 18 March Reply

  Kiitos loistavasta tekstistä! Tämä pitäisi ihan jokaisen meistä lukea, kiteytit ja selitit asian ihan älyttömän hyvin.

  • Sara
   Posted at 21:47h, 18 March Reply

   Kiitos kovasti! <3

 • Lea
  Posted at 20:36h, 18 March Reply

  Monia hyviä pointteja kyllä joo mutta en ymmärrä sitä että jos joku ihminen ilmaisee mielipiteensä harkitsemattomasti ja pahoittelee sitä jälkikäteen niin joukolla hyökätään kimppuun. Musta tuntuu että ihmisillä ei oikeesti nykyään enää saa olla mielipiteitä, eikä asioista uskalleta enää puhua koska me ihmiset emme enää hyväksy eriäviä mielipiteitä, odotamme vain mahdollisuutta hyökätä toisten kimppuun. Tämä tästä tekee surullista.. kaikkien näiden joukolynkkausten, todella rumien keskustelujen ja haukkujen jälkeen en enää naisena meinaa uskaltaa ottaa kantaa mihinkään, en miesten takia vaan siksi että tämä kaikki on mennyt niin yli ja kaikkien ihmisten pitäisi mahtua samaan muottiii 🙁

  • Sara
   Posted at 21:46h, 18 March Reply

   Mä oon sun kanssa samaa mieltä tästä asiasta: mä en todellakaan ole joukkolynkkauksen puolella, kuten tekstissäni hyvin selviää. Mutta sen sanon, että tasa-arvoasiat eivät ole mielipiteitä. Jos nimenomaan kaikki ihmiset hyväksyttäisiin omanlaisinaan, maailmasta kitkettäisiin rasismi ja sovinismi, eivätkä sukupuoliroolit olisi niin kamalan ahtaat, meillä olisi huomattavasti vähemmän ongelmia.

 • Anna
  Posted at 21:13h, 18 March Reply

  Kiitos

  • Sara
   Posted at 21:46h, 18 March Reply

   Kiitos <3

 • Hanna
  Posted at 21:55h, 18 March Reply

  Aivan mahtavasta tiivistetty ja erittäin tärkeä teksti, jonka jokaisen soisi lukevan. Olen seurannut tätä keskustelua pitkin viikkoa ja olen todella surullinen siitä, miten vähän naiset tunnistavat sovinismia ja jopa tukevat sitä. Tasa-arvotyössä on vielä paljon tehtävää

  • Sara
   Posted at 21:59h, 18 March Reply

   Tuhannet kiitokset! Ja sama homma, se on tehnyt mut tosi surulliseksi. Paljon on vielä tekemistä, mutta suunta on oikea.

 • Jenni
  Posted at 21:56h, 18 March Reply

  Kiitos tästä tekstistä 🙏

  • Sara
   Posted at 21:57h, 18 March Reply

   Kiitos <3

 • Milja
  Posted at 22:13h, 18 March Reply

  Vau 😍 ihan super hyvä teksti 🙏🏼😍

 • Tanja
  Posted at 22:28h, 18 March Reply

  Hyvä Sara! Tää oli hieno kirjoitus! ❤️

 • Eira-Maria Väätäinen
  Posted at 22:41h, 18 March Reply

  Tän postauksen luetutan mun kaikilla perheenjäsenillä, kiitos Sara💋

 • Annamarie Castren
  Posted at 23:12h, 18 March Reply

  Niin hieno teksti! Mä arvostan sua niin paljon! Ja sä oot mun ihan lemppari selviytyjissä 😊

 • Aurora
  Posted at 23:49h, 18 March Reply

  Kiitos, että jaksoit kirjoittaa näin selkeän tekstin aiheesta. Harmillisen moni ei nimenomaan tule ajatelleeksi, että omakin näkemys voisi olla päivitettävissä. Kannanottoja ja faktatekstiä luetaan aivan ihmeellisten lasien läpi. Tsemppiä sulle♥️ Arvostan todella suuresti työtä mitä teet. Kumpa useampi jaksaisi lukea näitä niin, että oikeasti pysähtyisi ajattelemaan.

 • Terhi
  Posted at 23:56h, 18 March Reply

  Upea, huisin tärkeä, älykäs ja selkeän informatiivinen kirjoitus. Ihailen että uskallat meidän kaikkien (,ja tulevien sukupolvien) puolesta! Kiitos tuhannesti!! <3

 • Laura Airaksinen
  Posted at 07:21h, 19 March Reply

  Kiitos Sara, että käytät sun ääntä näin tärkeään asiaan ❤❤❤ Plus tää teksti oli tekstinä aivan mahtavasti kirjoitettu! Välitit viestisi niin selkeästi ja napakasti. Fanitan sua ja lisää näitä ❤❤❤

 • Tia
  Posted at 10:19h, 19 March Reply

  Hieno, hieno teksti Sara! Kiitos! Ja kuten yllä mainittiin; upeaa, että käytät asemaasi ja ääntäsi tähän tärkeään asiaan. Kiitos!

 • Eve
  Posted at 10:44h, 19 March Reply

  Kiitos Sara kun otat kantaa! ❤❤ Ja mieletön tsemppi kaikkiin kökköviesteihin mitä säkin varmasti joudut lukea. Ite postasin pitkästä aikaa Twitterissä tästä asiasta kun ei vaan voinut olla hiljaa ja heti tuli (odotetusti) asiatonta kritiikkiä niskaan. Taas kerran totesin että en mitenkään jaksaisi tehdä vaikuttajan duunia juurikin tosta syystä. Tyydyn siis jatkossakin ottamaan kantaa ja jakamaan tietoa omassa ig-kuplassa, johon ei tuntemattomat pääse trollaamaan. Ihanaa kevään jatkoa, joka lauantai tsempataan kämppiksen kans sun matkaa Selviytyjissä! <3

  • Veera
   Posted at 18:04h, 20 March Reply

   Tää oli ihana kommentti ja kiteytti hyvin myös mun ajatukset. Ja kannattaa pitää mielessä, että jokaista kökköviestiä kohtaan on varmasti aina tosi moninkertanen määrä kannustavia viestejä <3

 • Venla
  Posted at 11:13h, 19 March Reply

  KIITOS tästä tosi hyvästä tekstistä! Ihan mahtavaa, että otat kantaa. <3 Patriarkaatti alas !

 • Mari
  Posted at 11:51h, 19 March Reply

  Todella hyvin kirjoitettu teksti!! Hienosti olet tuonut asiat esille ❤

 • Katarina
  Posted at 12:08h, 19 March Reply

  Loistava ja tosi tärkeä postaus! Oon seurannut sua vuosia ja arvostan suuresti että otat vaikeita asioita esille ja luot asiantuntevaa keskustelua <3

 • Elsa
  Posted at 12:31h, 19 March Reply

  Kiitos tärkeästä tekstistä 🙏

 • Tuutikki xx
  Posted at 13:26h, 19 March Reply

  Kiitos tosi hyvästä postauksesta! Tää kiteytti mainiosti esim. Fb:n Ompeluseurassa viime aikoina käytyjä keskusteluita (Twitteriä tms. en ite seuraa, koska oon niin dino kaikissa somejutuissa). Ootko muuten ajatellu käsitellä tai nostaa tän tyyppisiä teemoja enemmänkin esille nyt kuntavaalien lähestyessä? Ymmärrän toki, ettei poliittisten aiheiden (saati sitten politiikan) kommentointi yms. oo varmasti missään mielessä yksinkertainen juttu teidän vaikuttajien näkökulmasta (en edes osaa kuvitella sitä ”normaalia” vihapuheen ja törkykommenttien määrää, jota saatte päivittäin osaksenne, huh).

  Aurinkoista kevään jatkoa! T. tasa-arvokysymysten parissa työskentelevä (mutta laajempaa yhteiskunnallista vaikuttamista vasta opetteleva) tutkijanalku

 • Johannes
  Posted at 13:56h, 19 March Reply

  Ongelma tuolla väitteellä, että valta-asemassa olevia ei voi syrjiä, on se, että se ei auta sorrettua ryhmää, mutta lyö alas nk. etuoikeutetun ryhmän huonoimmassa asemassa olevia. Yhdysvalloissa keskustelu valkoisten etuoikeudesta ei ole auttanut vähemmistöjä, mutta on suuresti vahingoittanut köyhiä valkoihoisia. Samoin tässä sukupuoliasiassa ehkä miehet ovat yleisesti etuoikeutettuja, mutta miehet eivät ole kuitenkaan monoliitti, joten se lyö sitä miesten ryhmää jolla menee huonoiten. Keski-ikäinen mies on jo mm. itsemurhatilastojen kärjessä. Muuten hyvä teksti! 🙂

  • Jenna
   Posted at 09:43h, 21 March Reply

   Juuri näin. Naiset ei oo mikään homogeeninen ryhmä, jossa kaikki on sorrettuja tai kärsii ns. sisäistetystä naisvihasta. Eikä kaikki valkoiset miehetkään ole sosiaalisen hierarkian huipulla. On todella outoa, miten paljon kierroksia mediassa ja somessa on ottanut näin karkea jako ja ryhmittely, jossa mutkat vedetään rankalla kädellä suoriksi. En halua vähätellä kenenkään tuntemuksia asiaan liittyen, mutta en myöskään haluaisi minua pidettävän minkään sortin uhrina tai kohdeltavan eri lailla tai silkkihansikkain vaan sukupuoleni takia. Kunnioitan tätä tekstiä ja sanomaa, mutta rohkenen olla eri mieltä.

 • Matti
  Posted at 14:08h, 23 March Reply

  Hienoa että olet jaksanut lähteä näinkin suurta kokonaisuutta käsittelemään. Ihan kivoja pointteja mutta ongelmaksi muodostui pitkä rivi asiavirheitä jotka tekevät kirjoittamasi tekstin heiveröiseksi. Ensinnäkin tsekkaa termit kondikseen, misandria ja misogynia (joo, hienoja asioita;)) ei tule sekoittaa feminismiin ja sovinismiin (tiedätkö edes mitä chauvinismi on?!). Se että tarkastelet asiat nyt molemmilta puolilta (miesten ja naisten) niin tekee asian hyvin ontoksi, eli liiallinen yleistäminen ja sen jälkeen tarkentaminen ja ongelman esiintuominen jää hyvin vajaavaiseksi ja hyvin populistiseksi. Sitten kun näistä lopputuloksista yleistetään ja luu käteen. Se ongelma mitä koit Haaparannassa ei ole yhteiskunnallinen ongelma vaan oman kuplan sisällä löydetty kitka joka antaa “sisältöä” blogiin. No se tuo rahaa sinulle mutta ei auta yhteiskuntaa eteenpäin vaan polarisoi entistä enemmän..

  • Tuutikki xx
   Posted at 19:40h, 23 March Reply

   Moi Matti! Millaisiakohan vaikutuksia sun omalla kommentilla on – ettei vaan sattuisi vahvistamaan keskustelun polarisoitumista? Tollainen alas päin katsominen ja termeillä brassailu – ilman rakentavaa kritiikkiä ja omien argumenttien tueksi nostettuja esimerkkejä – on kaikkea muuta kuin sivistynyttä, vaikka sellaisen kuvan kaiketi yritit kommentillasi antaa.

  • Sofia
   Posted at 20:33h, 23 March Reply

   Malliesimerkki mansplainauksesta ja siitä miten keskustelua yritetään viedä pois varsinaisesta aiheesta takertumalla täysin irrelevantteihin asioihin. Toki lopusta löytyy myös maininta siitä, että tämä on vain sinua koskeva ongelma, ei yhteiskunnallinen. Jotenkin tämä kommentti onnistuu vain vahvistamaan Saran tekstin pointtia. Tässä kritiikissä ei ole mitään sisältöä, sen tarkoituksena on vain vähätellä tekstin aihetta ja kääntää lukijan katse epäolennaisiin asioihin sen sijaan, että keskittyisi blogitekstin ydinsanomaan.

   Kiitos Sara, mielestäni tämä oli hyvä ja helppotajuinen teksti, ja arvostan todella paljon sitä, että otat kantaa myös tällaisiin asioihin <3

 • Heidi
  Posted at 21:42h, 23 March Reply

  Aamen ja kiitos Sara! <3 Kaikkeen kirjoittamaasi vahva sama. Ravisuttavaa on ollut naisena tän keskustelun myötä huomata naisvihaisia sisäistettyjä ajattelutapoja myös itsessään, mutta vapauttavaa on tajuta, että niin kivuliasta kuin sisimpäänsä katsominen voi ollakin on haitallisista malleista mahdollista oppia pois. Tää on niin tärkeää keskustelua! Kaikki te jotka jaksatte ja uskallatte näkyvästi tasa-arvon puolesta (joka kuuluu kaikille) ja naisvihaa vastaan taistella olette mun idoleja.

 • Tero
  Posted at 00:58h, 24 March Reply

  “Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo eivät ole mitään piirakoita, joista toiselle riittää ja toiselle ei”. ‘
  “Ja kyllä, myös miehet kokevat perheväkivaltaa ja ahdistelua. Mutta kun perhe- ja lähisuhdeväkivallan epäillyistä 82,2% on miehiä, raiskausrikosten uhreista 96% naisia ja seksuaalisten ahdisteluiden uhreista 95% naisia, jokainen meistä tajuaa missä se todellinen ongelma on.”

  Eikö miesten kokema ole osa todellista ongelmaa? Eikö ole hyvä vain, että miesten kokemukset nousevat samalla esille? Ei se ole mielestäni mitenkään pois tästä naisten oikeuksien keskustelusta? Hyvää päivän jatkoa.

  • Sara
   Posted at 08:59h, 24 March Reply

   Jokainen perheväkivalta ja ahdistelukokemus on liikaa, mutta tässä julkaisussa puhutaan nyt naisvihasta ja keinoista sen kitkemiseen. Ei pelkästään perheväkivallasta. Hyvä vaan, että kaikkien ongelmat nousee esiin, mutta tässä keskitytään nyt pohtimaan sitä, miksi raiskaajat/pahoinpitelijät/ahdistelijat ovat lähtökohtaisesti miehiä. Se ei ole mikään sattuma.

 • #NOTALLMEN ja siksi juuri kaikki miehet | Pupulandia : Pupulandia
  Posted at 14:49h, 25 March Reply

  […] Jos kaipaat brieffausta siitä, mihin kaikkeen tässä postauksessa viittaan, kurkkaa vaikkapa Saran postaus viime viikkojen aikana käydystä […]

 • Umoi
  Posted at 19:42h, 04 April Reply

  En suostu uskomaan, että yksikään ihminen syntyy olennoksi, joka haluaa aiheuttaa fyysistä väkivaltaa muille ihmisille. Fyysisen väkivallan täytyy olla seurausta henkisestä tai fyysisestä väkivallasta, ja siksi miesten kokemaa henkistä väkivaltaa ei voi noin yksinkertaisesti sivuuttaa ja väheksyä.

  Suomessa on perinteisesti arvostettu ammatteja, jotka edistävät vientiteollisuutta. Yksi keino saada vaikuttajan ammatista arvostetumpi olisi tuoda paremmin esille ammatin kyky tuoda Suomeen uutta ulkomaista rahaa. Oma käsitykseni on, että kansainväliset yritykset siirtävät mainosbudjettinsa televisio-, netti- ja lehtimainonnasta vaikuttajamarkkinointiin kustannussäästöt ja tehokkuus mielessä. Yhtiöt tyytyvät aikaisempaan näkyvyyteen ja hyötyyn, mutta saavat sen aikaan pienemmällä rahamäärällä mitä perinteisillä mainoskanavilla. Säästöstä saatu hyöty jää emoyhtiöön. Työ hyödyttää sinua, mutta ei kansantaloutta. Sinulla voi olla varaa palkata assari, mutta samalla toisesta yhtiöstä häviää 2 assaria ja valtiolta heidän verotulot. Olisi mukava lukea mielepiteesi asiasta.

 • Dudduid
  Posted at 23:46h, 05 June Reply

  Missä vitun valta-asemassa on mies, joka on työpaikallaan ainoa mies ja naiset syrjivät häntä. Tuo sun ajama moderni feminismi on sairasta syöpää ja Suomi on maailman tasa-arvoisin maa. Täällä on naisella hyvä olla, jos ei kelpaa niin ei täällä ole pakko olla.

Post A Comment
Your comment will be visible after approval