Thai kookos-katkarapukeitto

DSC_9417.jpg

Kyllästyin lihaan heinäkuussa. Olin jo pidemmän aikaan pistänyt merkille sen, kuinka kasvisruoka toi minulle hyvän olon, mutta silti vuosia jatkuneet kaupparutiinini johdattivat minut joka viikko hevi-osaston jälkeen siihen tutulle kana ja jauhelihatiskeille. Muistan edelleen sen heinäkuisen kauppareissun kun sanoin ääneen itselleni, että olen kurkkuani myöten täynnä grillipihvejä, jauhelihaa ja kanafileitä. Päätin siinä hetkessä jättää sekä punaisen, että valkoisen lihan ruokavaliostani. Ainakin joksikin aikaa. Kalan ja äyriäisten syömistä sen sijaan jatkoin tavalliseen tapaan.

En ole lihan syömisessä ehdoton, ehdottomuus ei ole koskaan ollut minun juttuni. Joskus saatan syödä lihaa jos sitä kylässä tarjotaan tai jos sille päälle satun. Reiluun kahteen kuukauteen näitä kertoja on mahtunut kaksi. En tiedä onko kasvisruoka lopullinen ruokavalioni, mutta nyt se tuntuu hyvältä. Minun ei tee mieli lihaa, enkä koe, että tarvitsen sitä. Pystyn helposti korvaamaan lihan muilla vaihtoehdoilla.

Perinteiset reseptit ovat saaneet uusia versioita tässä viime kuukausina, ja näiden toteuttaminen on ollut ihan tosi hauskaa (ja helppoa!). Viime viikolla valmistin ikisuosikistani, ja samalla blogini ylivoimaisesti googletuimmasta, thai kookos-kanakeitosta päivitetyn version. Tämä katkarapua ja herkkusieniä sisältävä muunnelma pesee alkuperäisen mielestäni ihan kuusi nolla! Huh, että voi maut olla kohdallaan!

 

Thai kookos-katkarapukeitto

 
 

2 rkl öljyä

3rkl currytahnaa

200 g herkkusieniä

1 sipuli

 

– Viipaloi herkkusienet ja hienonna sipuli. Pyöräytä kattilassa.

 

1 porkkana raastettuna

1 tlk kookosmaitoa

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

3rkl soijakastiketta

3 kaffirlimetinlehteä

 

– Lisää yllä mainitut joukkoon ja hämmennä hetki.

 

1 chili hienonnettuna

1 rkl raastettua inkivääriä

1rkl fariinisokeria

 

– Lisää nämä ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 10min

 

n. 100g riisinuudelia

 

– Lisää nuudelit. Kiehauta.

 

200g isoja katkarapuja

1 limen mehu 

 

– Lisää lopuksi limen mehu ja katkaravut. Kiehauta ja tarjoile esimerkiksi korianterin kanssa!

DSC_9453.jpg

 

xx Sara

18 Comments
  • Hellyeah
    Posted at 05:52h, 14 September

    Kuulostaa todella herkulliselta! Tätä tänään 🙂
    Olen itsekin kesästä asti syönyt enwmmän ja enemmän kasvisruokia. Yksi suurimmista herkuista tällä hetkellä onkin kikherneet! Helppo ja nopea resepti arkeen: paahdetut kikherneet riisinuudelin ja kasvisten kera.

    • saratickle
      Posted at 06:14h, 14 September

      Mahtavaa!! Ja siis kikherneet on ihan superhyviä! Kasvisvaihtoehtoja, niitä on ihan loputtomasti 🙂

  • emiliaidamaria
    Posted at 08:04h, 14 September

    Mäkin luovuin puoltoista vuotta sitten punaisesta lihasta ja vuoden alusta myös valkoisesta. Kalaa syön joskus, jos tekee mieli ja oikeastaan maitotuotteitakin nykyään tosi harvakseltaan. Ajattelin aina että kasvis-tai vegaaniruokavalio olisi tosi haastava, mutta saan tästä niin paljon irti! Olo on hyvä, ja entisenä hiukan kokkailukammoisena uppoudun nyt onnessani reseptikirjoihin ja netin ruokablogeihin. En oo tainnut kovin montaa kertaa kokata ruokalajia kahta kertaa enempää kun aina on joku uusi resepti testattavana. 😀
    Jotenkin tuntuu ihan hullulta että ihmiset pitää kasvisruokavaliota jotenkin haastavana, mielestäni ei vaadi yhtään enempää vaivannäköä kuin mikään muukaan syöminen. Samaten huvittaa kun ihmiset kysyy, että saathan sitä ja tätä tarpeeksi. Yksi lihansyöjäkaverini esim. elää lähes pelkästään ruisleivällä, nakeilla ja viinirypäleillä eikä kukaan häneltä kysele vitamiineista tai proteiineista 😀 Omassa ruokavaliossani ainakin niin monipuolisesti kasviksia, vihanneksia ja lihankorviketta.

    • saratickle
      Posted at 13:20h, 14 September

      Ihan superhyviä pointteja! Ja tosi samoilla linjoilla. Saan myös ihan hurjasti ideoita kun käyn kasvisruokaa tarjoavissa ravintoloissa! 🙂 Vähän sellanen fiilis on jäänyt, että kasvisruokailjat (ainakin ne ketä minä tunnen) ovat kiinnostuneita ruoanlaitosta ja nimenomaan panostavat ruoan monipuolisuuteen. Jopa lihansyöjiä tehokkaammin!

  • NiiinaS
    Posted at 08:32h, 14 September

    Sun postaus “Keittoreseptit jakoon” on koneella kirjanmerkkinä ja vitsi sieltä on löytyny ihan huippureseptejä! Oon testannu varmaan puolet 😀

    • saratickle
      Posted at 13:21h, 14 September

      Hei ihan mahtavaa!!! Wooop!

  • MissP
    Posted at 11:55h, 14 September

    Eikö jättiravuista tule kumimaisia, kun ne menevät ensimmäisinä kattilaan? Jossei, niin tämä reseptihän vilahtaa testiin heti huomenna!

    • saratickle
      Posted at 13:23h, 14 September

      Ne voi hei viskata joukkoon loppupäässäkin jos kumimaisuus pelottaa! 🙂 Ja tarkoitus ei oo tosiaan kuin ihan vaan käyttää ne pannulla!

  • Vierailija
    Posted at 12:13h, 14 September

    Samassa veneessä ollaan, vaihdoin itsekin kasvislinjalle heinäkuussa! En olis uskonut että makaroonilaatikko tai kanaruuat alkaa tökkimään mutta niin siinä vaan kävi. En ole myöskään missään nimessä ehdoton, jos tarjolla on hyvää liharuokaa (esim koulussa) niin mielellään syön, mutta harvemmin sitä tulee enää valkattua ja hyvä niin!:) olis kiva saada jatkossakin uusia vegereseptejä!

    • saratickle
      Posted at 13:24h, 14 September

      Kiva kuulla! 🙂 Näitä ihan varmasti piisaa jatkossakin, jei!

  • verbeliini
    Posted at 15:07h, 14 September

    Mulla kävi keväällä tismalleen sama juttu! Punanen ja valkonen liha alkoi tökkimään, ja huomasin etten enää nauttinut niistä samalla tavalla. Päätin kokeilin kasvis & merenelävä ruokavaliota ja sillä tiellä edelleen ollaan. Aivan ihana fiilis jää jokaisen aterian jälkeen ja vaihtoehtojakin on niin sairaan monta, ettei lihaa tee enää yhtään mieli 🙂 Parasta on, että helsingissä on niin helppo löytää kasvisruokaa ravintoloista, ettei senkään osalta ole tullut yhtäkään ongelmaa vastaan!

  • Ellaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    Posted at 15:52h, 14 September

    Kuulostaapa herkulta! Tää menee testiin, tosin vaihdan rapujen tilalle tofun, mutta varmaan tulee superhyvää niinkin:)

    • saratickle
      Posted at 18:25h, 14 September

      HEi ei yhtään hullumpi idis! Pitää testata tofulla itekin! 🙂

  • M.N
    Posted at 16:45h, 14 September

    Näytin tämän postauksen päivällä poikaystävälleni ja hän lähti samantien kauppaan ostamaan kaikki tarvittavat! 😀 nyt siellä on keitot tulilla, en malta odottaa että pääsen duunista kotiin ja keiton kimppuun! 🙂

    • saratickle
      Posted at 18:23h, 14 September

      Mitä!! Mä en kestä, ihan huippu!! 🙂 Nauttikaa!

  • Thairuoka-rakastaja
    Posted at 18:41h, 14 September

    Aivan mahtavaa!! Sun kana-nuudelikeittoa tehdään tosi usein meillä ja ollaankin etsitty hyvää ja simppeliä nuudelikeiton ohjetta, kiitos tästä!!

  • jennimurunen
    Posted at 11:38h, 15 September

    Ah! Tää oli aivan huippua, meni heti eilen testiin. 🙂
    Tänään mulla oli kerrankin töissä parhaat eväät eikä tarvinu kadehtia muiden! 😀

  • Liianhyvää
    Posted at 05:59h, 22 September

    Tein tätä eilen, tuli aivan tajuttoman hyvää! Jopa eräs miespuolinen meatlover kehui tätä “parhaaksi ruoaksi” pitkään aikaan. Ja huom. syötiin viikonloppuna thai-ravintolassa, tä keitto voitti ne safkat mennen tullen. Success!