Vinkit Kroatiaan matkustavalle

Kroatian vinkkejä on toivottu paljon, joten päätin kasata yhteen muutamia suosikkejani meidän lomalta. Viikon reissulla ei ihan koko maata ehdi kokemaan, mutta tehtiin paljon päiväreissuja ja päästiin käymään mahtavissa paikoissa!

Lento Splitiin on lyhyt, vajaa kolme tuntia. Splitin kentältä (kenttä taitaa olla 20km:n päässä Splitistä) jatkettiin pienen ajomatkan päähän Viniscen kylään. Vuokrattiin autot jo Suomen päästä suoraan letokentältä!

Toukokuun alku on offseasonia. Lämpötilat liikkuivat näihin aikoihin 20c tienoilla. Toisina päivinä helleraja paukkui ja parina päivänä tuli vettä rajummin. Säät saattavat siis tähän aikaan vuodesta vaihdella, mutta turisteja ei ole liikkeellä paljoakaan. Tämä oli mukava etenkin luonnonpuistoja ja muita turistikohteita kierrettäessä.

 

1. Vinisce

DSC_4860-2.jpg

Viniscen kylä

 

Vuokrattiin villa Viniscen kylästä, noin tunnin ajomatkan päässä Splitistä. Neljän makuuhuoneen villa sijaitsi aivan kylän kärjessä ja oli allasalueineen ja rantoineen varmasti yksi mukavimpia majoituspaikkoja, joissa olen koskaan ollut! Lisää kuvia löydät tästä postauksesta ja mikäli samainen villa kiinnostelee, niin se loytyy täältä.

Viniscen kylä on pieni. Yksityisten villojen lisäksi majoituspaikkoja oli muutama hassu. Ravintoloita kylässä taisi olla kolme, joista tosin ainoastaan yksi oli auki offseasonilla, toukokuun alussa. Ruoka valmistettiin oikeastaan itse, tosin yhtenä iltana villan housekeeper, joka oli ammatiltaan myös kokki, tuli valmistamaan meille ihan hulppean viiden ruokalajin illallisen, jota syötiinkin kolme päivää! 😀

Vuoriston kupeessa sijaitsevassa kylä on ihanteellinen aktiivimatkustajalle: hulppeat, tosin myös melko haastavat lenkkeily- ja pyöräilymaastot sekä upeat melontamaisemat.

Kylään majottuessasi auto on oikeastaan pakollinen, muutenkin suosittelen sitä Kroatiassa matkustavalle. Nähtävää on sen verran paljon, että autolla liikkuminen on helpoin ja nopein tapa matkustaa.

DSC_2385-2.jpg

DSC_2135-3.jpg

DSC_6067-2.jpg

melomista Viniscessä

 

 

2. Krka

DSC_4617-4.jpg

Krkan luonnonpuisto

 

Kroatian yksi tunnetuimmista kansallispuistoista reilun tunnin ajomatkan päässä Splitistä. Kuten ehkä kuvista pystyy jotain päättelemäänkin, on iso puistoalue ihan käsittämätön. Päälammen lisäksi ympäri luonnonpuistoa kulkee upeilla näköalapisteillä varusteltuja patikointireittejä. Varma lumoutuminen taattu! Turkoosia vettä ja vesiputouksia on niin paljon, että ympäristön kummasteluun ja lammessa polskimiseen (ja jäden syömiseen!) saa kulutettua kokonaisen päivän. 

Krkan puistoalueelle pääsee joko veneellä, bussilla tai kävellen. Omalla autolla perille asti ei pysty ajamaan. Tultiin luonnonpuistoon tunnin välein kulkevalla lautalla ja käveltiin lauttareitin vieressä kulkeva, 4km:n näköalareitti takaisin! 

Lisää kuvia Krkasta löydät tästä postauksesta.

DSC_4649-2.jpg

DSC_4849-2.jpg

 

 

3. Trogir

DSC_2622-2.jpg

Trogirin rantabulevardi

 

Viniscen naapurikylä, Trogir on kuin Split pienoiskoossa. Kylästä löytyy labyrinttimainen vanhakaupunki, rantabulevardi ja viihtyisiä ravintoloita. Tultiin keskustaan lounastamaan ja pyörimään pariksi tunniksi. Söpö paikka!

Psst. voin suositella ainakin ravintolaa nimeltä Konoba Trs!

DSC_2731-2.jpg

markkinoilla Trogirissa

DSC_2612-2.jpg

 

 

4. Veneretki

DSC_3619-3.jpg

 

Meri on se juttu. Läpikuultavalla merellä ja turkooseilla laguuneilla on syytä viettää ainakin yksi päivä! Vuokrattiin yhdeltä paikalliselta venevuokraajalta vene, jolla huristeltiin rauhalliselle Soltan saarelle lounaalle ja sieltä (teidänkin ylistämälle) Blue Lagoonille uimaan. Ja kiitos Tripadvisorin, päädyttiin lounastamaan ravintolassa nimeltä Sakajet. Ihana paikka!

Veneretkestä lisää kuvia tässä postauksessa. 

DSC_3490-2.
jpg

Soltan saari

DSC_3551-3.jpg

black pasta Sakajetissa

DSC_3796-2.jpg

uimassa Blue Lagoonilla

 

 

5. Split, vanhakaupunki

DSC_5285-2.jpg

Splitin sokkeloinen vanhakaupunki

 

Splitiin tehtiin myös päiväretki ja tämä aika pyörittiin lähes pelkästään vanhankaupungin alueella. Iso sokkelomainen alue on täynnä tosi kivoja kahviloita, ravintoloita ja söpöjä kauppoja. Lounaspaikoista voin ainakin suositella tosi kivaa ravintolaa nimeltä Bepa!

DSC_5165-2.jpg

DSC_4957-2.jpg

DSC_5202-2.jpg

 

Toivottavasti näistä oli hyötyä teille! Mikäli heräili kysymyksiä, niin pistäkääpä tulemaan! 🙂

 

xx Sara

16 Comments
 • Soina
  Posted at 07:04h, 27 May

  Hei, ootko vielä seurannut gluteenitonta ruokavaliotasi? Kroatia on suuntana kolmen viikon päästä, ja mietin löytääkö keliaakikko-poikaystävälle kuinka helposti sopivia ruokapaikkoja 🙂

  • saratickle
   Posted at 10:12h, 28 May

   En ole kyllä. Keho ei siedä ihan hurjia määriä gluteenia, mutta kohtuudella se pysyy nykyään tosi aisoissa 🙂 Eli käytännössä ruokavalioni on tällä hetkellä sekoitus vähän kaikkea. 

   Tosi vaikea sanoa keliaakikolle vinkkejä, sillä en ole katsastellut tarjontaa siltä kantilta :/

 • Kata Lilius
  Posted at 08:29h, 27 May

  Aaah hei super iso kiitos tästä! Oon ite elokuussa lähössä Splitiin, joten tämä tuli kuin tilauksesta! 🙂

  • saratickle
   Posted at 10:12h, 28 May

   Huippu!! 🙂

 • Q
  Posted at 09:10h, 27 May

  Siis ei huhhuh, miten upean näköistä! Oon tienny että haluan kroatiaan mut.. Pakko päästä! 😀

  • saratickle
   Posted at 10:13h, 28 May

   hahaa se on IHANA MAA. Lämmin suositus!

 • keittiön hana
  Posted at 12:25h, 27 May

  kaunis kuva

  • saratickle
   Posted at 10:13h, 28 May

   kiitos 😀

 • Vierailija
  Posted at 13:56h, 27 May

  Huh, onneks taas oli kuva takapuolesta! Ei joutunut pettymään tälläkään kertaa!

  • saratickle
   Posted at 10:13h, 28 May

   hyvä hyvä 🙂

 • lurrbs
  Posted at 16:03h, 27 May

  Oi Split<3 mikä kaipuu tulikaan noille kaduille. Eniten jäi omalla Kroatian reissulla harmittaa kun ei käyty Krkassa eikä Plitvicessa... Enkä ole pystynyt selittämään itselleni miksi!! Siispä syy palata takaisin 😀

  • saratickle
   Posted at 10:14h, 28 May

   Hyvä syy palata! 😀 Mullakin on pari syytä palata: Plitvice ja Dubrovnik!!

 • Katarina Kirvesmäki
  Posted at 18:23h, 28 May

  ISO kiitos tästä, heinäkuussa ollaan menossa Splitiin ja varmasti näistä on hyötyä matkaa ajatellen. Krkan luonnonpuisto on ollut kyllä tähtäimessä, mutta muuten tuli uusia vinkkejä, kiitos<3

  • saratickle
   Posted at 09:27h, 29 May

   Jes jes! 🙂 Ihanaa reissua!

 • Vierailija
  Posted at 19:38h, 29 May

  Moi Sara! Ollaan lähössä elokuun lopulla Splitiin ja näyttää kyllä hurjan ihanalta! Teillä oli nähtävästi perheen pieninkin mukana ja liikuitte vuokra-autolla, niin saitteko autovuokraamosta myös lastenistuimen? Oliko mielestänne lapset huomioitu Splitissä hyvin lähinnä ajatellen lastenhoitohuoneita, lastenistuimia ravintoloissa, kulkuramppeja vaunuille jne? Kiitti kaikista Kroatia-vinkeistä 🙂

 • Luontokohde kiikarissa
  Posted at 13:12h, 29 December

  Hei!
  Osaatko kertoa, miten Splitistä päsee julkisilla Plitviceen? Kauanko matka kestää?
  Entä Krka?
  Suunnitteilla matka aivan kesäkuun alussa ja erityisesti luontokohteet kiinnostavat. Plitvice olisi ihan ehdoton
  Kiitollisin terveisin,
  Arja