Vinkit Sloveniaan – luontokohteet, aktiviteetit, kaupungit & ravintolat

D8X_8267-3.jpg

Debela Pec

 

Upea luonto, kohtuullinen hintataso, paljon aktiviteetteja, symppiksiä kaupunkeja ja lyhyet etäisyydet. Siinäpä Slovenia lyhyesti ja ytimekkäästi. 

Slovenia hakkasi odotukset kuusi nolla. Kirkkaat järvet, puhtaus, hulppeat vuoret, upeat vaellusreitit ja hyvä ruoka. Tämä maa on aktiivimatkustelusta nauttivan unelmapaikka. Nähtävää ja koettavaa riittää!

Listasin alle suosikkejani Sloveniasta.

 

 

BLED

 

Majoituttiin 6 yötä Bledissä, josta tehtiin sitten päiväretkiä ympäri maata. Päädyttiin Blediin, koska tässä pienessä kaupungissa on paljon kivoja ravintoloita ja sijainti liikkumiseen on mainio. Oli kiva palata kämpille päivän päätteeksi ja käydä syömässä hyvin (ja lätkiä korttia isolla terassillamme!). Mieleen jäivät myös aamulenkit Bled-järven ympäri. Järven 5 km:n ympärysmitta oli mainio lenkkipituus aamutuimaan.

 

Ota nämä ylös:

Bled-järvi. Kirkkaalla järvellä voi suppailla, meloa, uida tai vaikkapa soutaa keskellä järveä olevalle kuuluisalle kirkolle. 

Bledin Linna. 1000-luvulla pohjoispuolen vuorille rakennetulta linnalta avautuu näkymät järvelle! Linnasta löytyy myös museo.

Vintgarin rotko oli käymisen arvoinen paikka. Rotkon pohjalla virtasi kirkas vesi

Ojstrica view point tarjosi mielestäni parhaat näkymät Bled-järvelle. Tänne oli n. 15 minuutin kapuaminen.

Ravintoloista suosikiksi nousi tripparin ykkönen Sova. Ostarija Peglez’n oli ihana ja Rustikassa syötiin hurjan hyvää pitsaa!

 

D8X_6595.jpg

Uimaranta Bled järvellä (sisäänpääsy 6-8e)

2018-06-21 10.19.50 1-3-side.jpg

D8X_8595.jpg

ravintola Sova

D8X_8559-side.jpg

Ojstrica view point // Vintgar

D8X_8364.jpg

Vintgar

 

 

BOHINJ

 

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Bledistä sijaitsee Bohinj-järvi. Järvi on Blediä paljon isompi, mutta kylä taas pienempi. Kierretiin lähialueen nähtävyydet ja löhöiltiin iltapäivä piknikillä hulppeissa järvimaisemissa korttia lätkien ja kristallinkirkkaassa vedessä uiden.

Paikka on normaalisti kuulemma Blediä rauhallisempi, mutta meillä osui tänne monta jättimäistä koulu- ja turistiryhmää oikeastaan ihan kaikkiin paikkoihin, joten ei saatu Bohinjista rauhallista vaikutelmaa. Kaunista täällä kyllä oli!

 

Ota nämä ylös:

Savica:n hienolle vesiputoukselle pääsi kiipeämällä 500 porrasta. Reitti taittui vartissa ja lippu taisi maksaa 3e. 

Vogelin hiihtokeskukselta nousee kaapelihissi Vogel-vuorelle. Kaapelin jälkeen on mahdollista jatkaa vielä tuolihissillä. Hissilippu kustantaa 14-18e riippuen päätepysäkistä. Näkymät ylhäältä ovat hulppeat!

 

 

D8X_6802.jpg

Bledistä Bohinjille ajoi n. 30 minuuttia

D8X_7186-2-side.jpg

melojia Bohinjilla // Savica

D8X_6943.jpg

Bohinj järvi

 

 

BOVEC

 

Jos pitäisi valita Sloveniasta suosikkipaikka, se olisi Bovecin alue ja Soca-joen ympäristö, joka kuuluu Triglavin kansallispuiston alueeseen. Ehdottomasti kauneinta seutua meidän reissulla! Tänne ajoi Bledistä pari tuntia. Italian kautta koukkaamalla pääsi nopeammin, vuoriston yli (Triglavin läpi) kiemurtelleva reitti vei kauemmin. 

 

Ota nämä ylös:

Aktiviteetit. Bovec on tunnettu Soca-joen aktiviteeteista, ja palvelutarjoajia löytyykin kasapäin. Käytiin täällä vieraillessamme laskemassa koskea  ja kokeilemassa canyoningia. Etenkin jälkimmäinen oli ihan mieletön kokemus! Voin lämpimästi suositella Soca Rafting nimistä yritystä, ihan mahtavat oppaat oli molemmilla aktiviteeteilla!

Soca-joki. Kirkas joki hulppeissa laaksomaisemissa on näky. Niin kaunista! Täällä olisi voinut tallustella loputtomiin.

Virje waterfall. Meillä loppui aika kesken, mutta tätä vesiputousta kehuttiin monessa paikassa. Vesiputous sijaitsee ihan lähellä Bovecia ja täällä voi myös uida!

Boka waterfall. Mahtipontinen vesiputous näkyy jo ajotieltä, mutta sitä pääsee ihastelemaan lähemmin view pointilta. Näköalatasanteelle johtaa nopea ja helppo 5-10 minuutin reitti. Tänne ajoi Bovecin keskustasta n. 10 minuuttia.

 

 

D8X_7590.jpg

Soca-joella

D8X_7348-side6.jpg

valmiina aktiviteetteihin // Boka

IMG_5825_result.jpg

koskenlaskua Soca-joessa

D8X_7436-2-side.jpg

Soca-joki // Bovecin alppimaisemia

P6220015_result.jpg

Canyoningia

P6220019_result.jpg

D8X_7661-side.jpg

 

 

DEBELA PEC

 

Triglav-kansallispuisto alkaa Bledin tienoilta, ja se tarjoaa lukuisia vaellusreittejä kaikille tasoille. Kuultiin, että kauneimmat näköalat Juliaanien Alpeilla tarjoaa Debela Pec niminen vuori, jonka juurelle ajaa puolisen tuntia Bledistä. Vaellusreitti 2014 metriin ja takaisin alas kestää n. 5 tuntia, jos lähtee aivan alhaalta. Taso on keskihaastavaa, erityisesti loppupätkä on aikamoista nousua. Tänne kannattaa varautua vaelluskengillä jos mahdollista, irtokiviä on paljon. Suunnilleen puolesta välistä reittiä löytyy keittolounasta tarjoava ravintola. 

360 asteen alppimaisema oli aikamoinen kokemus. Koko näkymä näytti kangastukselta. 

Reitillä tuli vastaan muutamia tyyppejä, mutta ylhäällä ei törmätty kehenkään.

Pelästyttiin aivan julmetusti kun laskeutuessamme alas kuultiin todella aggressiivista karhun murinaa. Huutoa pikemminkin. Karhuvaroituksia oli kaikkialla, joten oltiin tietenkin ihan varmoja siitä mistä ääni lähti. Löydettiin metsästä opas, joka rauhoitteli meitä ja sanoi, että ääni tulee mitä todennäköisemmin sonnista. Karhuihin ei näillä reiteillä kuulemma usein törmää, etenkään turistihuippujen aikana. Ääni kuulostaa tismalleen karhulta, mutta on hyvin todennäköisesti sonni, joita asustelee metsässä (perus). Paniikkiin ei siis ole syytä vaikka karhun ääntä kuulisiksin, niitä kuulemma liikkuu korkeintaan alkukeväästä!

 

D8X_8018-2.jpg

Debela Pecin huipulla

D8X_7796-side.jpg

D8X_7837.jpg

 

 

PIRAN  & PORTOROZ

 

Slovenian rantaviiva ei ole pitkä, mutta Adrianmeren pätkältä löytyy kivoja kohteita, joissa kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Piranin rantakaupunki on tunnettu kapeista kujistaan ja värikkäistä taloistaan, Portorozista taas löytyy maan paras biitsi. Tällä alueella kannattaa ehdottomasti piipahtaa viinitilalla! 

Piran ja Portoroz sijaitsevat aivan Italian rajalla, eli mikäli aikaa on, ei ollenkaan hullumpi ajatus koukata esimerkiksi Italian Triesten kautta!

 

Ota nämä ylös:

Piranin muuri. Kaupunkiin avautuu kivat näkymät vanhalta muurilta, joka kulkee kaupungin ympärillä

Labyrinttikujat. Kaupunki on tunnettu kapeista kujistaan. Lähde seikkailemaan!

Ehdotan, ettet jää lounaalle tai espressolle ruuhkaiselle turistikadulle, vaan etsit tunnelmallisen kuppilan keskeltä kaupungin sokkelikkoa!

Viinitilat olivat pyhäpäivän vuoksi meidän reissupäivänä kiinni, mutta sellaisella kannattaa ehdottomasti piipahtaa! 

Parhaat uimapaikat ja rannat löytyvät Portorozista. Aurinkotuoleilla taisi olla hintaa 10-20e (kellonajoista riippuen), mutta valkkarilasista maksettiin 2e ja ruokakin oli ihan ilmaista.

 

D8X_8669-side.jpg

D8X_8671.jpg

D8X_8647-side.jpg

 

 

LJUBLJANA

 

Ljubljana oli yksi Slovenian yllättäjistä. Täällä vietettiin reissun viimeiset päivät. Kompakti kaupunki, ja erityisesti vanhakaupunki oli niin kaunis, etten kestä. Kivoja ravintoloita ja kuppiloita löytyy ihan joka nurkalta. Superhyvää ruokaa ja ainakin meikäläisen makuun sopivan trendikäs tunnelma. Kaikkialle on tosi lyhyt matka, paikasta toiseen pääsee kätevästi kävellen!

Oltiin kaiken sen vaeltamisen ja liikkumisen jälkeen niin väsyneitä, että päätettiin ottaa täällä mahdollisimman iisisti. Istuskeltiin terasseilla ja syötiin paikallisen tuttavamme suosittelemissa paikoissa. Ljuljanaan on päästävä uudestaan, se on varmaa.

 

Ota nämä ylös:

Vanhakaupunki. Ehkä yksi viihtyisimmistä alueista ikinä, kivan rauhallinen ja symppis. Täällä oli myös meidän airbnb kämppä.

Metelkova mesto on itsensä autonomiseksi julistanut kulttuurialue. Paikka on täynnä taideluomuksia ja värikkäitä graffiteja

Neboticnic pilvenpiirtäjästä on kivat näkymät kaupunkiin. Huipulta löytyy kuppila

Linna. Vanhakaupungin kukkulan huipulta löytyy linna, johon pääsee näppärästi kävellen. Kivat näkymät kaupunkiin!

Suuntaa drinkeille rentoon Tozd:ii tai Magdaan.

Kaupungin parhaita aamiaisia tarjoaa trendikäs Ek Bistro, supersuosittu Le Petit Cafe ja vegaaninen Barbella.

Ljubljanan paras burgeri löytyy kuulemma Pop’s Placesta.

TaBar – ihana tapasbaari joen varrella. Syötiin täällä huippu illallinen!

5-6 kg – Liharavintola, joka tarjoaa myös ehkäpä kaupungin parhaat pitsat. Nam!

Sushimama – superkiva sushipaikka, viihtyisä terassi!

AS – tyylikkäämpi illallispaikka, joka toimii viikonloppuisin myös bilepaikkana.

 

D8X_9292-side.jpg

D8X_9290.jpg

D8X_8894-side.jpg

D8X_9318.jpg

 

 

MUUTA

 
Ilman autoa tässä maassa voi olla haastavaa liikkua (edit huom. ajokortittomilla ei kuulemma hätää, busseillakin pääsee liikkumaan näppärästi paikasta ja nähtävyydestä toiseen!). Auto kannattaa vuokrata jo lentokentältä. Tai mikset matkustaisi Sloveniaan autolla Suomesta asti roadtrip-hengessä, ja vierailisi samalla muissakin maissa? 🙂
 
Hintataso on maassa valtaosin edullinen, joskin kaikista suosituimmissa turistikohteissa hinnat kapuavat jopa Suomen tasolle.
 
Englantia puhutaan tosi hyvin ja paikalliset ovat muutenkin hurjan ystävällisiä ja auttavaisia.
 
Vuoristoilmasto on aina vuoristoilmasto, varustaudu sen mukaan. Lämpötilat liikkuivat Bledissä juhannusviikolla 13-25 asteen välillä, Ljubljanassa oli selvästi lämpimämpää. Vaellusreiteillä saattaa olla hyvinkin viileä ja vesisateet hyvin tyypillisiä, joten kerroksia ja kuorivaatteet messiin.
 
Alpeilta laskeutuvat joet ovat hyytävän kylmiä (Soca mm. 11c), Bled ja Bohinj järvet taas suunnilleen n. 20c.
 
 
 
 
xx Sara
 
12 Comments
 • Magdasusanna
  Posted at 08:31h, 03 July

  Ihania kuvia! Oot niin hyvä tuomaan esille kaiken kauneuden ja tunnelman .
  Autoon liittyen niin Sloveniassa pärjää kyllä julkisillakin. Olimme viime vuonna ystäväni kanssa Sloveniassa ja ravintoloita
  ja canyoningia lukuunottamatta teimme täsmälleen samat jutut kuin te bussilla huristaen:). Eli ei paineita ajokortittomille :).

  • saratickle
   Posted at 09:07h, 03 July

   Voi kiitos Magda 🙂

   Hei ja tosi hyvä huomio. Hyvä tietää, että niilläkin liikkuminen käy näppärästi 🙂

 • Sannamr
  Posted at 09:07h, 03 July

  Ihanalta näyttää! Tehtiin tänä kesänä roadtrip miehen moottoripyörällä Keski- ja Länsi-Euroopassa. Slovenia on saatava ensi kesän reissun reitille! Oli myös hauska lukea teidän postauksia Sveitsistä, koska oltiin siellä itse samaan aikaan niin ei tullut matkakateutta 😀

  • saratickle
   Posted at 09:09h, 03 July

   Eikä, mikä sattuma! Oi tuo kuulostaa aivan ihanalta! <3 Missä kaikkialla kävitte? Olisko suositella meidän ensi kesän autoloman reitille jotain täsmäpaikkoja? 🙂

   • Sannamr
    Posted at 19:00h, 03 July

    Ajettiin Saksan ja Alppien läpi Välimeren rannalle 🙂 Italia ja Sveitsi olivat maisemien suhteen lemppareita, vietettiin aikaa lähinnä pienissä kylissä meren tai järvien rannalla. En osaa suositella mitään erityistä paikkaa, kaikkialla oli ihania kävelyreittejä, viinitiloja, puistoja yms. Ja ajankohtana kesäkuu on paras kun on vähiten ruuhkaa!

    • saratickle
     Posted at 09:09h, 04 July

     Oi että, kuulostaa aivan mahtavalta <3 

 • KatiVee
  Posted at 12:44h, 03 July

  Valtavan kaunista! Minkä autovuokraamon kautta teidän auto oli? Minkä hintaista auton vuokraaminen oli? Otitteko te siihen jotain extra vakuutuksia? Hirveesti kysymyksiä… =)

  • saratickle
   Posted at 08:22h, 04 July

   Hertziltä muistaakseni ja otettiin kaikki maholliset vakuutukset. Joku muutama satanen viikko se oli 🙂

   • saratickle
    Posted at 08:22h, 04 July

    Ja tosiaan, meitä oli 6 henkeä, eli 7 paikkanen auto vuokrattiin

 • LilliK
  Posted at 09:23h, 05 July

  Millä linsseillä otit nämä kuvat? Ihania!

 • Iinaaa
  Posted at 05:50h, 07 July

  Mielettömän näköistä! Olen kauan halunnut matkustaa jonnekin Alpien alueelle, ja tämä sytytti suorastaan kunnon palon päästä kyseiselle reissulle. Osaatko arvioida mitä teidän reissunne kustansi kokonaisuudessaan? 🙂

 • randolfinhipat
  Posted at 13:24h, 30 July

  Kiitos postauksesta, erityisesti ?karhuvaroituksesta?. Haikattiin tänään samoissa maisemissa kun metsiköstä kuului karjuntaa, ja olisi kyllä valahtanut löysä lahkeeseen, ellen olisi tiennyt, että kyseessä on pelkkä lehmä! Hetken päästä lehmä tepasteli rauhallisena vastaan. /Mertta