5 x syy kokea ARS17 04 April, Apr 2017 - 16:40
*Kaupallinen yhteistyö: Kiasma
Nykytaiteenmuseo Kiasman uusi ARS17 Hello World! -näyttely keskittyy kysymykseen nykyajasta digitaalisuuden kautta. Digitaaliset palvelut ja internet ovat vaikuttaneet niin työntekoomme, vapaa-aikaamme, kulttuuriimme kuin talouteemme. Rakennamme identiteettiämme ja ilmaisemme tunteitamme nykyään verkossa. Internet on kaikkialla ja osa meitä.
Käytiin viime viikon avajaisissa kiertämässä ajatuksia herättävä ARS17-näyttely läpi. Digitalisaation ja teknologian tuomat mahdollisuudet ja toisaalta myös haasteet olivat vahvasti esillä. Teoksissa erottuu aikakautemme trendejä: how-to videoita, reality-ohjelmaa, fitness-vartaloita ja hiustenpidennyksiä.
ARS17 -näyttelystä nousi esiin useampiakin kiinnostavia teoksia, joista keskustelu jatkui aina kotiin asti. Tässä niistä muutama.
LaBeouf, Rönkkö & Turner: #ALONETOGETHER
Ihmiskoe, jossa kolme taiteilijaa muuttaa kuukaudeksi eristykseen Lappiin, kukin omaan mökkiinsä. Yhteydenpito ulkomaailmaan ja toisiinsa tapahtuu Kiasmaan rakennetun mökin, ja siellä sijaitsevien screenien kautta. Museovieraiden on mahdollista käydä taitelijoiden kanssa keskustelua ja kuulla heidän fiiliksiään. Kiasman kävijöistä muodostuukin taiteilijoille mitä luultavimmin elintärkeä yhteys.
Asetelma on sosiaalisen median äärimmäisen läsnäolon aikakaudella mielestäni hurjan kiinnostava. Millaisia tuntemuksia taiteilijoilla syntyy ja miten he kohtaavat yksinäisyyden keskellä Lappia? Millainen itse teos, eli keskustelu näyttelykävijöiden ja taiteilijoiden välillä tuleekaan olemaan?
Melanie Gilligan: The Common Sense
Kanadalaistaiteilijan videoprojekti tieteismaailmasta, jossa internet-tekniikan mahdollistama asuntojen ja autojen jakamistalous on levittäytynyt myös ihmismieleen: uuden Patch-järjestelmän avulla jaetaan tunteita ja aistimuksia. Miltä tuntuu etäseksi tai työttömänä oleminen? Uutta teknologiaa markkinoidaan yhteisöllisemmän ja empaattisemman yhteiskunnan puolesta, mutta onko todella näin? Kiinnostava videoprojekti jakaantuu kolmeen vaiheeseen.
Rachel Rossin: Alembic Cache Passes (time-snark)
Virtuaalilasien kautta koettava videoteos vie näyttelykävijän savuavaan taloon. Mitä erikoisempia esineitä sinkoilee hidastetusti ympäri taloa. Päälle lentävät tikapuut saattoivat hieman pelästyttää allekirjoittaneen, kuten kuvasta pystyykin ehkä päättelemään 😀
Jaakko Pallasvuo: How To
Youtube on pullollaan How to -videoita täydellisestä iltameikistä aina boyfriend-farkkujen tuunaamiseen. Miksei sama idea voisi toimia myös taiteilijana menestymiseen? Ironinen videosarja, jossa kerrotaan miten hankkia menestystä taiteilijana, etenkin jos sattuu olemaan kotoisin jostain muualta kuin Länsi-Euroopan taidekeskuksesta ja vieläpä kiinnostunut “post-internetistä”.
Julia Varela: X/5.000
Teoksen yhtenä lähtökohtana oli videoklippi, jossa terroristit pystyttävät valkokankaita Irakin Mosulissa. Kankaille oli tarkoitus projisoida Isis-järjestön viimeisiä saavutuksia ja propagandaa. Teoksessa näytöt on ?kaapattu? muotoilemalla ne uudestaan ja tekemällä ne käyttökelvottomiksi.
Pictures of me: Elisa Lepistö
Psst. Tänä vuonna ARS17 laajentaa näyttelyelämyksen myös verkkoon. Kaikkien nähtävillä oleva ARS17+ Online Art -verkkotaiteenkokoelma on osa näyttelyä. Siihen kuuluu peräti 16 taiteilijan teoksia.
xx Sara
BlackWater
Posted at 12:09h, 05 AprilPitäisikö sitä sitten mennä katsomaan se Mosulista kertova teos, kun sillä tuli vietettyä aikaa joskus kymmenisen vuotta sitten. Asuin Saddamin pojalta takavarikoidussa huvilassa Tigriksen rannalla, iltaisin ammuskelimme .50 cal konekiväärillä joelle päin. Aamuyöllä kävimme raivaamassa ketkujen irakilaisten teiden varsille kätkemiä pommeja. Kunto kohosi mukavasti 15 kilon panssariliivien kanssa. Voi sitä nuoruutta Kaksoisvirtain maassa…
saratickle
Posted at 17:33h, 05 AprilKyllähän se varmasti tolla historialla kannattaa käydä tsekkaamassa 😀
lillii
Posted at 14:54h, 06 AprilNyt iski kyllä taiteen lisäksi silmään tuo sinun rennon fresh kauluspaitasi! Mistähän se mahtaa olla peräisin? 🙂