Bao Bun kasvistäytteellä – ainekset alle 10€

*Kaupallinen yhteistyö: Vaasan & Indieplace

 

Tänä kesänä bao-sämpylät ovat vallanneet ainakin meikäläisen somefeedit, enkä yhtään ihmettele, että miksi! Ruokatrendin taustalla on hiljattain kauppojen hyllyille ilmestyneet Vaasan herkullisen pehmeät The Bao -höyrysämpylät, joiden avulla aasialainen herkkuannos valmistuu vaivattomasti. Olihan hittiruokaa pakko päästä testaamaan!

Bao buneista tulee mieleen meidän muutaman vuoden takainen moottoripyörä roadtrip Vietnamissa. Söin tuolla reissulla ekaa kertaa baoja. Ne maistuivat pienessä kylässä sijaitsevassa, muovituolein sisustetussa ravintolassa suorastaan taivaallisilta. Muistan vieläkin miten vesi nousi kielelle kun pienet täyteen vuoratut höyrysämpylät kiikutettiin tarjottimella eteeni. Ne olivat täynnä värejä ja raikkaita makuyhdistelmiä. Yrttejä, chiliä, vihanneksia, limeä ja ihanaa kastiketta, jonka perään teki mieli kysyä, mutta kukaan ei puhunut englantia. Hampaat upposivat pehmeään bao-sämpylään kuin veitsi sulaan voihin. Miten hyvää se oli!

 

 

Tuo Vietnamin muisto mielessä rustasin puhelimen muistioon ostoslistan ja marssin ruokakauppaan. Päätin ostaa ainekset meidän mökkireissulle ja valmistaa äidille ja isälle kasvistäytteisiä baoja. Vaikka vanhempani ovat Aasiassa paljon reissanneet, ei kumpikaan heistä ollut aikaisemmin tätä herkkua maistanut.

Tykkään etenkin kesäisin (tai no, eipäs nyt huijata… ympäri vuoden :D) tehdä simppeliä, raikasta ruokaa, joka valmistuu vaivattomasti. Valmiit bao-sämpylät ovatkin just täydellistä mökkiruokaa, johon ei tarvita kummoisia kokkausolosuhteita. Ne voi lämmittää näppärästi mikrossa tai vesihauteessa. Ja mikä parasta, hampaat uppoavat Vaasan Bao-höyrysämpylöihin samalla tavalla kuin niihin ensimmäisiin baoihini siellä Vietnamin muovituoliravintolassa.

 

 

Koska kotimaiset vihannekset ovat tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan ja edullisimmillaan, päätin ottaa  “kokkisotamaisen” haasteen vastaan: täytteet alle 10 eurolla (3-4hlö). Eli nyt ei enää puhuta vaan helposta reseptistä, vaan myös edullisesta sellaisesta! Resepti koostuu perusjutuista, eli mihinkään erikoiskauppoihin ei tarvitse lähteä – kaikki saa lähikaupasta!

 

 

KAUPPAKUITTI:

riisiviinietikka (100ml): 1€

kurkku: 0,56€

2 porkkanaa: 0,63€

6 retiisiä: 0,59€

korianteri: 1,45€

1 lime: 0,23€

1 chili: 0,18€

sipuli: 0,40€

maustamaton tofu: 1,45€

kalakastike: 0,59€

Vaasan Bao bun -höyrysämpylät: 2,79€/pkt

 

yht. 9,87€

 

Huom. jos yli 2 hlö:ä, kannattaa Bao bun -höyrysämpylöitä varata 2 pkt

 

 

 

BAO BUN – KASVISTÄYTE TOFULLA (3-4 hlö)

 

PIKKELÖIDYT KASVIKSET

1,5 dl vettä

1 dl riisiviinietikkaa

0,5 dl sokeria

1 rkl suolaa

2 porkkanaa

1 kurkku / 2 avomaakurkkua

6 retiisiä

 

MUUT TÄYTTEET

1 pkt tofu

3 rkl soijaa

pippuria

suolaa

1 ruukku korianteria

1 chili

1 sipuli

kalakastiketta

1 lime

2 pkt Bao Bun -höyrysämpylöitä

 

 

  1. Kiehauta vesi, etikka, sokeri ja suola kattilassa. Anna jäähtyä.
  2. Siivuta retiisi ja viipaloi porkkana ja kurkku ohuiksi tikuiksi (tarpeeksi lyhyitä, jotta mahtuvat sämpylän sisään). Aseta ne kannelliseen kulhoon ja kaada liemi päälle. Pistä jääkaappiin maustumaan n. 1-2h.
  3. Leikkaa tofu levyiksi, anna kuivua talouspaperiin käärittynä n. 5-10min. Kuutioi ja paista pannulla tai grillissä. Mausta oman maun mukaan, esim lisää joukkoon 3 rkl soijaa ja pippuria + suolaa tarvittaessa.
  4. Hienonna korianteri, sipuli ja chili. Lohko lime.
  5. Lämmitä baot mikrossa tai vesihauteessa.
  6. Täytä lämpimät baot pikkelöidyillä vihanneksilla, tofulla, korianterilla, sipulilla ja chilillä. Mausta vielä lopuksi kalakastikkeella ja limellä.

 

 

Nam! Sämpylät hupenivat tarjoilulankulta hyvään tahtiin. Oli ihan mielettömän hyvää! Tofua ja pikkelöityjä vihanneksia jäi vielä seuraavalle päivälle. Tätä me tehdään vielä uudestaan!

 

 

 

 

xx Sara

Tags:
,
No Comments

Post A Comment
Your comment will be visible after approval