Mikä on asusi ikä?

 

Bongasin tänään tyyliin ja kestävään pukeutumiseen keskittyneen inspiroivan @tyylipuhetta-tiliin (kiitos Jenni vinkkauksesta!). Innolla selasin julkaisuja läpi ja bongasin haasteen, jossa pyydettiin ilmiantamaan päivän asun yhteenlaskettu ikä. Haasteen tarkoituksena on auttaa ihmisiä ymmärtämään miten nopeasti kulutamme ja hylkäämme uusia vaatteita. Mainio ja äärimmäisen tärkeä haaste. Päätin tarttua!

Meikäläisen elämään on mahtunut kaikenlaisia tyylikausia. Olen ihmisenä melko kokeilunhaluinen ja tämä on näkynyt myös pukeutumisessa. Oma, tunnistettava linja on alkanut löytymään vasta muutama vuosi sitten. Tiedän nykyään tosi hyvin mikä toimii ja mikä ei. Rakastan pooloja, siistejä t-paitoja, mukavia farkkuja ja suoria housuja, jotka eivät rypisty. Maanläheisiä ja murrettuja sävyjä. Mulla on lähes poikkeuksetta jalassa tennarit tai teräväkärkiset bootsit. Tänä vuonna investoin mustaan skarppiin oversized bleiseriin ja ostin mustien kulahtaneiden/löystyneiden farkkujen tilalle uudet sopivat (jalassa).

En enää koskaan osta vaatetta syystä, että “se on halpa”. Vaatteen pitää olla monikäyttöinen ja just täydellinen mulle. Hinta ei koskaan saa olla suurin motiivi ostopäätökseen. Jossain vaiheessa ostin myös käytettyjä “ihan kivoja” vaatteita, mikä on myöskin iso virhe. Välillä 2hand kaupoilla ollessa ajatus vaan saattaa hämärtyä. Se, että vaate on käytetty, ei saisi olla myöskään suurin motiivi ostopäätökseen. Ostaa pitäisi vain niitä vaatteita, joita on ilo pitää päällä ja joille tulee käyttöä pitkällä tähtäimellä!

Olen huomannut, että mitä laadukkaampi tuote, sitä paremmin pidän siitä huolta. Olen panostanut parin vuoden aikana myös vaatehuoltotuotteisiin, ja kotoa löytyykin nykyään mainio huoltosetti kovalla käytöllä olevien suosikkien ylläpitämiseen. Vaatekaappini on tällä hetkellä siinä pisteessä, että sieltä löytyy laadukkaat perustuotteet kaikista luottovaatteistani. Jonkun verran on villimpiä printtimekkoja ja värikkäitä neuleita, joita on kiva yhdistellä klassikkojen kanssa.

Rakastan vaatekaappiani, se on tosi mun näköinen. Siellä on ihania juttuja, joita on ilo pukea päälle!

 

 

TÄNÄÄN PÄÄLLÄ:

 

Takki

Tää takki on yksi mun suosikeista koko vaatekaapissani. Rakastan tätä väriä ja mallia! Kävin tänä syksynä ompelijalla lyhentämässä helman ja takista tuli entistä rakkaampi. Nyt se on just oikean mittainen ja sen kanssa on helpompi liikkua esim portaissa. Takki on H&M Studio mallistoa viiden vuoden takaa.

 

Poolo

Tämän mustan poolon olen ostanut aikoinaan COS:lta. Hihat ovat istuvat, mutta muuten paita on reilumpaa mitotusta. Kevyessä, ihanan ohuessa 100% villaa olevassa poolossa ei näy lainkaan käytön jäljet. Yksi vaatekaapin suosikeista ja päällä ihan jatkuvasti. Ikää 3v.

 

Farkut

Nämä täydellisesti istuvat hieman leveälahkeiset farkut ostin tänä syksynä &Other Storiesilta. Lyhyet jalat, kapea lantio, kohtalaisen lihaksikkaat reidet ja hyvänkokoinen peppu aiheuttavat joskus haasteita farkkukaupoilla. Etenkin jos etsitään hyvin istuvia, tiukkoja farkkuja. Oon iloinen, että oon bongannut tämän mallin!

 

Nilkkurit

Maailman parhaat (sukka)bootsit, lemppari kenkävalmistajaltani, Vagabondilta. Vagabondin kengät istuvat jalkaani täydellisesti, ja ihan erityisesti tämä MYA-malli. Kenkä on ihanan siro ja siinä on minimaalinen korko, jolla on helppo ja ryhdikäs kävellä pidempiäkin matkoja. Mulla on saman mallin kengät myös kiiltonahkaisina. Nää jalassa olevat nilkkurit olen ostanut 2v sitten.

 

Laukku

Ostin 90-luvun alulta peräisin olevan vintage Chanelin itselleni 30v lahjaksi. Laukku huollettiin perusteellisesti ennen myyntiä ja se on pysynyt kovassa käytössä älyttömän hyvässä kunnossa! Tämän laukun ostettuani totesin, etten enää taida ostaa designlaukkuja uutena!

 

 

 

Tyylipuhetta Elsan koostama taulukko menee näin:

 

Alle 3 vuotta – ei hyvä

3-5 vuotta – ihan kohtuullinen

5-10 vuotta – oikein hyvä

yli 10 vuotta – super

+ 1 v, jos vaate on hankittu käytettynä.

 

 

Tässäpä meikäläisen tulos:

Takki 5

Poolo 3

Farkut 0

Nilkkurit: 2

Laukku 1 + 1

= 12 v  (ka: 2,4v)

 

Oli mielenkiintoinen haaste ja tälle päivälle osui asu, jolla oli hieman historiaakin. Tiedostan, että tämä luku voi vaihdella asujen suhteen ihan tosi paljon. Tosiaankin petrattavaa tämän kanssa! Asun ikää voisi laskea oikeastaan ihan säännöllisesti, vaikkapa kerran kuussa sattumanvaraisena päivänä!

 

kuvat: Johanna Rontu

 

Mikä on sinun tuloksesi tältä päivältä? 🙂

 

 

xx Sara

19 Comments
 • Reetta
  Posted at 17:13h, 09 December Reply

  Olipa kiva postaus 🙂 Ja usein tuntuu just unohtuvan se että kaikista vastuullisin vaate on se pitkäikäisin sieltä omasta vaatekaapista! vaikka ostais vain vastuullisesti valmistettuja vaatteita ja 2nd handia, mutta ne päätyy nopeasti kiertoon niin se ei oo kuitenkaan kovin vastuullista kuluttamista.

  Itsellä nyt päällä tänä vuonna kirpparilta ostettu neule, ehkä 5v vanhat housut ja muutaman vuoden vanhat itsetehdyt villasukat!

  • Sara
   Posted at 19:15h, 09 December Reply

   No just näin! Musta on kiva viedä vaatekaappiani vastuullisempaan suuntaan, mutta se ei tapahdu niin, että luovun nykyisestä ja ostan uutta, vaikka uusi vastuullisesti valmistettua oliskin 🙂

   Hyvän ikäinen asu sulla! 🙂

 • Pia
  Posted at 18:39h, 09 December Reply

  Hei Sara, mistä olet ostanut edellisen postauksen vaaleat farkut ja neuleen? Ovatko uudet eli onkohan vielä saatavilla? Mitä materiaalia neule on? Kiitos, Pia

  • Sara
   Posted at 19:17h, 09 December Reply

   Moikka!

   Farkut on 2v vanhat Lindexiltä ja neuleen sain Samsoelta joululahjaksi. Neule on villa, polyamidi, alpakka -sekoite!

 • Duffeli_On_Mukava
  Posted at 18:47h, 09 December Reply

  Jos pukeutuisin parhaaseen tummaan pukuuni, tulisi tulokseksi hieman kolmattasataa vuotta: liivit, takki ja housut vuodelta 1958, vankasta villakankaasta kyläräätälin isälleni käsin ompelemat Oulun Yliopiston avajaisjuhlaan. Jalkaan noin 20 vuotta vanhat, vähällä käytöllä olleet pukukengät. Tulos noin 306 vuotta.

  Vanhimmat normaalikäytössä olevat ulkoilutakit, noin puolen tusinaa, ovat yli 20 vuotta vanhoja, laadukkaita merkkejä.

  • Sara
   Posted at 19:18h, 09 December Reply

   No nyt! Tuota paremmaksi ei voi enää laittaa!

   • DUFFELI_ON_MUKAVA
    Posted at 20:27h, 09 December Reply

    Öh, siis 208 vuotta… Tuli ajatustuhnu…

 • Rosa
  Posted at 19:56h, 09 December Reply

  Ihana ajatus! Ehkä jos laskisi keskiarvon vaatekappaleille olisi parempi, jottei se ikä perustu siihen kuinka monta eri vaatetta on päällä! Itsellä tänään vaatteiden ikä ”vain” 8, mutta sitäpä saisi helposti lisättyä kun vain lisäisi vaatekappaleita..

  • Sara
   Posted at 20:22h, 09 December Reply

   Joo siis eihän tällä mun laskukaavalla nää iät ole mitenkään vertailtavissa, lähinnä silmiä avaava itselle. Ja just kun peilaa jokaista tuotetta tuohon taulukkoon niin huomaa, et vielä olis kyllä paljon petrattavaa 🙂 Mut jos haluaa vertailla niin sit ehdottomasti keskiarvo! Mulla se olis tän asun osalta 2,4v.

 • Saara
  Posted at 23:24h, 09 December Reply

  Oon miettinyt tätä asiaa paljon ja musta tän postauksen sanoma on tosi hyvä, mutta vahvasti ristiriidassa monien muiden blogin postausten kanssa. huomattava määrä postauksista on sellaisia joissa promotaan vaatemerkkejä (samsøe samsøe on lähinnä vähän kalliimpi fast fashion -merkki eikä mikään kestävän muodin edustaja) alekoodeilla ja kamppiksilla joiden tarkoitus on saada ihmiset ostamana tuotteita…

  En halua syyllistää koska musta tosi siistii että oot lisänny tän postauksen kaltaista näkökantaa blogiisi, mutta musta yksi pohjimmainen ongelma on kuitenkin että sosiaalinen media (blogit mukaan lukien) kannustaa kuluttamaan.

  • Veera
   Posted at 20:21h, 12 December Reply

   Tää oli tosi hyvä kommentti ja oon itse tästä ihan samaa mieltä!

  • Sara
   Posted at 10:01h, 16 December Reply

   Mä ymmärrän tän pointin tosi hyvin! Ja usko tai älä, ihan jatkuvasti teen töitä sen eteen että saisin kanavistani vastuullisempia. Haaste on todellinen, etenkin tällaisena vuotena, kun rahavirrat on tiukilla… Muutokset ei tapahdu hetkessä, mutta töitä ja uhrauksia täällä tehdään, vaikka se ei aina ulkopuolelle täysin välittyisi 🙂

   Tuotteiden ja vaatteiden pitkä käyttö on äärimmäisen tärkeää, mutten koe kuluttamista myöskään vihollisena. Kuluttamisen ohjaaminen oikeaan suuntaan on avainasemassa. Kaikki me tarvitaan päivittäin ruokaa (lihankorvikkeet), palveluita (äänikirjat), harrastuksia (liikuntaan ja hyvinvointiin kannustaminen) jne. Somella ja blogeilla on ihan älyttömän paljon vaikutusta tän ohjailun kanssa.

 • Emma
  Posted at 12:13h, 10 December Reply

  Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä postaus! 🙂

  Kysymys tuosta Chanelin perusteellisesta huollosta – voisitko kertoa siitä vielä tarkemmin? Miten se käytännössä tapahtui/tehtiin, teitkö itse vai käytitkö esim. suutarilla tai jossain muualla? Mulla olisi muutama nahkalaukku, jotka voisi kaivata freesausta, mut en oikein tiedä mitä tehdä niille. Kiitti!

  • Sara
   Posted at 10:05h, 16 December Reply

   Mä en uskaltanut tätä itse tehdä (eikä myyjäkään), joten avuksi otettiin ammattilaiset. Monesti vintagekaupat käyttää tuotteitaan tällaisilla palvelutarjoajia. Kyseessä oli tän vintagekaupan yhteistyökumppani Hollannissa, en osaa tarkemmin kertoa heistä. Nahka käytiin perusteellisesti läpi, ketjut puhdistettiin jne. Luulisi, että Suomesta löytyy vastaavanlaisia laadukkaiden laukkujen huoltoon erikoistuneita 🙂

 • Pinja Myllykoski
  Posted at 00:37h, 11 December Reply

  Kivan erilainen postaus, tällasia lisää! Olis kiva nähdä, kun esittelisit sun vaatekaapin kaikista vanhimmat vaatteet 🙂

  • Sara
   Posted at 10:05h, 16 December Reply

   Hei ihana idea, kiitos kovasti! <3

 • Nadine
  Posted at 16:36h, 14 December Reply

  Olipa hauska haaste! Ja hyödyllinen! Päätin tarttua siihen minäkin. Meidän kaikkien on hyvä välillä miettiä omaa kulutusta.

  Tämän päivän asuni iän laskeminen on aikamoinen haaste: en muista tarkkaan, milloin juuri nämä vaatteet on ostettu 🙂 Nahkarotsi on kaikista uusin vaatekappale. Jos nyt lasken etten ostanut yhtään mitään kahteen vuoteen, niin sitten yli 3v mutta alle 5. Villaneule on edesmenneestä Tallinnan Sisleystä, joten yli 6v. Farkut on Motivin, joka myös laittoi ovet kiinni jo aikoja sitten. Veikkaan että 5v. Kengät Skechersin, kaatopaikkakunnossa (7v ainakin). Käsilaukun virkaa toimitti tänään vanha kännykkä (5v). Käsilaukuistani yksikään ei ole alle 5 v vanha muuten. Eli 26 v.

  Uudehko asukokonaisuus loppujen lopuksi, kun mulla on tapana käyttää omia 10-20 vuotta vanhoja vaatteita ja asusteita ihan pokkana siviilissäkin niin kauan että ne putoa päältäni 😀

  • Sara
   Posted at 10:06h, 16 December Reply

   Hei olipa hauska lukea tää! Kiva kun tartuit haasteeseen! 🙂

 • Onko minulla vastuullinen vaatekaappi? – Vuodenaiti | Lily
  Posted at 08:33h, 20 January Reply

  […] on tullut haasteita, joissa asuja pisteytetään niiden iän, vastuullisuuden ja hankintatavan (uutena vai käytetty) […]

Post A Comment
Your comment will be visible after approval