Seikkailuja kohtuudella – reissusuunnitelmia 2020

*Kaupallinen yhteistyö: Finnair

 

Oletko koskaan miettinyt omaa reissuprofiiliasi? Millaisissa kohteissa viihdyt parhaiten ja mitä reissuillasi mieluiten teet?

Oman matkustustyypin löytäminen on vähän kuin oman tyylin löytäminen pukeutumisessa. Kun omat mielenkiinnon kohteet ovat selvillä, huteja tulee huomattavasti vähemmän eikä jokaiseen trendiin tule lähdettyä mukaan. Laatu korvaa määrän.

Valmistautumisella ja suunnittelulla on merkittävä rooli tulevaisuuden matkailussa. Jotta elämys on mahdollisimman onnistunut ja kohteesta saadaan kaikki irti, on reissu syytä suunnitella huolellisesti. Etukäteen tehtävä selvitystyö on sitä paitsi jo osa reissuelämystä 🙂 Näe siis vaivaa, lue blogeja, artikkeleja ja matkaoppaita. Kysele kokemuksia ja suosituksia. Listaa vaikkapa useampi kohde, tee selvitykset jokaisesta ja valitse vasta sitten mikä on kaikista sopivin.

 

 

Olen viimeisen vuoden aikana miettinyt paljon omaa matkatyyppiäni niin omien arvojeni kuin ympäristön näkökulmasta. Matkustaminen on suuri intohimoni ja uskon, että elämyksiin ja yhteisiin muistoihin panostainen on loppupeleissä aina kannattavampaa kuin materian haaliminen. Kohtuus on kuitenkin syytä muistaa, ihan kaikessa.

Kohteita me harkitaan pitkään. Mietitään aina pystyykö samalla reissulla käymään useammassa paikassa ja päästäänkö suorilla lennoilla tai esimerkiksi lentämällä + junalla? Vaakakupissa painaa kiinnostavan kohteen lisäksi reissuun käytettävä aika, taloudelliset tekijät ja ympäristötekijät. Työni vie minua nykyään kohteisiin, joihin pääsen jo aika vapaasti vaikuttamaan, mikä on ihan mahtavaa. Lomareissuilla käyn sellaisten läheisten kanssa, joiden kanssa jaetaan yhteiset reissuintressit. Jos jokin kohde/reissu ei kiinnosta tai osu arvomaailmaani, jättäydyn mielummin kokonaan pois.

Nautin eniten siitä kun pääsen liikkumaan luonnossa ja näkemään upeita maisemia. Valokuvaus on minulle iso osa kokemusta. Se on tapani hahmottaa maailmaa ja pidentää elämystä. On ihanaa matkustaa kohteeseen, jossa en ole aikaisemmin käynyt. Vanhat rakennukset, viihtyisät kahvilat, kattoterassit ja täynnä aarteita olevat vintagekaupat ovat suosikkejani. Harvoin lähden reissuun pysymään paikoillani. Reissukohteita niputetaankin yhteen useampia ja matkaa jatketaan monesti junalla, bussilla tai lautalla (tai moottoripyörällä).

 

 

Minulta kysytään aika useasti mikä on ollut se kaikista mieleenpainuvin matkakohde Suomen ulkopuolella. Yhtä en mitenkään pysty valitsemaan, mutta (melkoisen kookkaan) kouralliseen saan tiivistettyä.

 

Slovenia – Yksi Euroopan upeimmista maista! Nappivalinta aktiivilomailijalle ja retkeilijälle. Mainioita vaelluspaikkoja, suloisia kaupunkeja ja lyhyet etäisyydet naapurivaltioihin. Ljubljana on ihana!

Islanti – Täällä auton vuokraaminen ja luonnon eri nähtävyyksillä vierailu oli ihan mieletöntä. Vaikka vettä tihuttikin joka ikinen päivä.

Sveitsi – Missään en ole nähnyt niin hulppeita vuoria ja turkoosia vettä kuin Sveitsissä. Paljon nähtävää ja lyhyet etäisyydet. Maan halki pystyy näppärästi kulkemaan myös junalla. Geneve on mieletön!

Vietnam – Vietnamin vahvuus on ystävälliset paikalliset, kaunis luonto ja mieletön ruoka. Suosikkeja Aasiassa. Matkustettiin maan halki moottoripyörien kyydissä. Hoi An on sympaattinen!

Tokio – Kävin ensimmäisen kerran täällä 17-vuotiaana veljeni luona kylässä. Ikimuistoinen reissu! Tokioon saapuessani kulttuurishokki oli aikamoinen, mutta rakastuin kaupungin erilaisuuteen. Karaoke, kylpyläkulttuuri, ruoka – kaikki toimii.

Norja – Viime kesäinen vaellusreissu Pohjois-Norjassa nousi suosikkien joukkoon. Henkeäsalpaavia maisemia, upeita rantoja ja ihania kyliä. Tänne aion palata uudestaan. Myös Bergen ja Trondheim kiinnostavat!

Lissabon – Yksi Euroopan kiinnostavimmista (ja kauneimmista) kaupungeista. Trendikäs Lissabon on täydellinen yhdistelmä uutta ja vanhaa! Naapurikaupungissa pääsee vielä surffaamaan!

Budapest – Kaupunki nousi suosikkieni joukkoon kun viime syksynä siellä ensimmäistä kertaa vierailin. Budapestin upeat kylpylät, vanhat raitiovaunut ja lukuisat nähtävyydet vakuuttivat!

Mikäli oma reissu on suunnitteilla, suosittelen kurkkaamaan Finnairin kampanjahinnat! Sivuilta löytyy myös iso osa näistä edellä mainituista suosikeistani! 🙂

 

 

Tämän vuoden osalta reissusuunnitelmat ovat vielä hieman auki. Ollaan kesäkuussa lähdössä vanhempieni ja poikaystävän kanssa Itävaltaan vaeltamaan. Heinäkuussa telttaillaan tyttöjen kanssa Suomessa ja Norjassa. Haaveilen myös junalomasta Euroopassa ja erityisesti alla olevat Euroopan kaupungit kiinnostaa!

 

Vilna – Liettuan pääkaupunki, värikäs ja kompakti Vilna on ollut reissuhaaveissa jo pitkään. Jostain syystä en ole täällä vielä koskaan käynyt, vaikkei kaupunki kovin kaukana Helsingistä sijaitsekaan. Arkkitehtuuri ja kaupunkifestarit kiinnostaa!

Gdansk – Puolan pohjoisosassa sijaitseva Gdansk herätti kiinnostukseni vuosi sitten kun tuttava kehui kaupunkia ja ryhdyin selvitystyöhön. Värikkäitä hansataloja, kivoja kahviloita ja suloisia katuja. Hiekkarantaakin on tarjolla! Hintataso on täällä vieläpä ilmeisen alhainen!

Praha – Upea kulttuurikaupunki, josta löytyy historiaa ja nähtävää joka kulmalta. Paljon kiinnostavia rakennuksia, konsertteja ja museoita. Vltava-joki ja sen yli kulkevat sillat olisi ihana päästä näkemään livenä!

Dublin – Eläväinen Dublin ja sen värikkäät pubit houkuttelevat! Sopivan kompakti kaupunki täynnä nähtävää. Olen kuullut, että tämä kaupunki ja sen asukkaat ovat kovin helposti lähestyttäviä. Myös Dublinin läheiset pikkukylät ja luontokohteet kiinnostaa!

 

 

Psst. Pieni muistutus vielä siitä, mitä meistä ihan jokainen voi tehdä sen jälkeen kun on valinnut sen omia intressejä vastaavan reissukohteen!

 

KUN LENNÄT…

 

Valitse tulevaisuuteen panostava lentoyhtlö, jonka koneisto on tätä päivää

Lentoteknologian kehitys on avainasemassa kun puhutaan lentopäästöjen vähentämisestä. Polttoaine on jokaisen lentoyhtiön suurin kulu, joten on selvää, että vähäpäästöisempi lentomatkailu on kaikkien meidän yhteinen intressi. Finnair on viime vuosina investoinut uuteen kevyempään A350-lentokonemalliin, joka on peräti 25% vähäpäästöisempi edellisen sukupolven koneisiin verrattuna. Finnair on myös sitoutunut toimialan yhteisiin tavoitteisiin, joiden mukaan polttoainetehokkuutta parannetaan 1,5% vuodessa ja päästöt puolitetaan vuodesta 2005 vuoteen 2050 mennessä.

 

Kompensoi päästöt

Päästöjen kompensointi on osa nykyaikaista matkustamista – liikuitpa sitten autolla, laivalla tai lentokoneella. Jos lennät työmatkoja, kannattaa lentopäästöjen kompensointi ottaa puheeksi myös työpaikalla! Vaihtoehtoja lentojen kompensointiin löytyy aina hiilinieluista biopolttoaineisiin. Tutustu Finnairin Push for Change-ohjelmaan!

 

Panosta suoriin lentoihin

Suorat lennot säästävät aikaa ja luontoa. Jos suoria tai sopivia lentoja ei ole saatavilla, lähde aina oikeaan suuntaan ja suunnittele kestävin reitti! Taita loppureissu vaikkapa junalla jos mahdollista.

 

Pakkaa mahdollisimman kevyesti

Lisäpaino tarkoittaa aina enemmän polttoainekuluja. Mitä kevyemmällä laukulla pärjäät, sitä parempi!

 

xx Sara

Tags:
14 Comments
 • Eveliina
  Posted at 20:06h, 14 January Reply

  Sveitsin pääkaupunki ei ole Geneve eikä myöskään Zürich, vaan Bern. 😁👌🏻

  • Sara
   Posted at 20:59h, 14 January Reply

   haha mahtavaa, että täällä ollaan hereillä! Mitähän mä olen ajatellut 😀

 • Jane
  Posted at 20:24h, 14 January Reply

  Eikös Sveitsin pääkaupunki ole Bern? 😄

  • Sara
   Posted at 21:00h, 14 January Reply

   Onpa hyvinkin 😀 My bad! Kiitos tarkkaavaisuudesta!

 • Rosaire
  Posted at 12:21h, 15 January Reply

  Olen ollut Dublinissa kolme kertaa ja se on kyllä just niin ihana ja kompakti kuin vain voi olla! Siellä on todellakin maailman parhain pubikulttuuri, josta ei vaan voi olla nauttimatta.

  Dublinissa on myöskin upein luonnontieteellinen museo (jos on katsonut Penny Dreadfulia niin tietää mistä puhun heh) mitä olen missään nähnyt ja valtava puisto, jossa on paljon peuroja. ♥

  Eli joo, suosittelen.

  • Sara
   Posted at 08:22h, 16 January Reply

   Apua miten ihanalta kuulostaa! Ja peuratkin vielä! Dubliniin on päästävä!

 • Marika/Matkalla Missä Milloinkin
  Posted at 17:24h, 15 January Reply

  “Nautin eniten siitä kun pääsen liikkumaan luonnossa ja näkemään upeita maisemia. Valokuvaus on minulle iso osa kokemusta. Se on tapani hahmottaa maailmaa ja pidentää elämystä. On ihanaa matkustaa kohteeseen, jossa en ole aikaisemmin käynyt.” Ei paremmin voisi meidänkään mielipidettä kuvata! Luonnossa liikkumalla näkee upeita maisemia ja mieli rentoutuu. Ja on aina hienoa päästä näkemään ja kokemaan uutta matkustamalla paikkaan, jossa ei ole aiemmin käynyt. Mielessä on edelleen meidän viikon telttaretki Amazonissa, joka oli käänteentekevä kokemus siitä, että mitä uskomattomiinkin paikkoihin on mahdollista päästä, jos vain haluaa.

  En ole täysin samaa mieltä noista suorien lentojen suosimisesta päästöjen näkökulmasta. Aikaa se tosin kyllä säästää ja on itselle helpompi. Mutta päästöjen näkökulmasta se ei ole missään tapauksessa ole itsestään selvää eikä yksinkertaista. On totta, että nousujen ja laskujen ajan päästöt ovat suurimpia. Ei kuitenkaan ole järkevää, että Suomen kaupungeista (tai edes Helsingistä) lennettäisiin suoria lentoja (pienillä lentokoneilla) kaikkialle, vaan järkeväpää on, että lennot tehdään isoilla ja täynnä olevilla koneilla. Tämä saattaa tarkoittaa välilaskua.

  • Sara
   Posted at 08:32h, 16 January Reply

   Wau, kuulostaa upealta. Voin vaan kuvitella mikä kokemus telttailuviikko Amazonissa on ollut!

   Tuo on kyllä ihan totta mitä sanoit! Ja tässä mun mielestä nouseekin avainasemaan oikean lentoyhtiön valinta ja kuten sanoit niin reitillä käytettävä lentokonemalli kannattaa myös tsekata! 🙂

   Kiitos palautteesta ja avartavia seikkailuja myös tälle vuodelle!

 • sofia
  Posted at 17:57h, 15 January Reply

  Vilnan reissuun kannattaa yhdistää myös Latvian pääkaupunki Riika! Kaupunkien välillä kulkee paljon halpoja bussiyhteyksiä eikä ajomatka ole liian pitkä. Tallinna on monille suomalaisille jo todella tuttu, mutta nää muut Baltian pääkaupungit kannattaa ehdottomasti ottaa myös haltuun! Itse lähin Riikaan sen kummempia odottamatta ja ihastuin kaupunkiin täysin, ja samalla reissulla myös Vilnaan. Molemmissa on todella laaja ja mielenkiintoinen ravintolatarjonta, hyvä hinta-laatusuhde, trendikkäitä baareja, mielenkiintoista historiaa, kaunista arkkitehtuuria, monipuolisia museoita ja tapahtumia! Ja molemmat kaupungit on myös todella erilaisia, vaikka helposti suomalaisena kaikki 3 balttimaata niputtaa samaan syssyyn. Kevät/kesä on hyvä aika käydä kun kaupunki alkaa aktivoitua ja erilaisia ulkoilmatapahtumia järjestetään ja tietty säät on ehkä paremmat. Toinen hyvä aika voisi olla joulun alla, ainakin Riikassa on tunnelmalliset joulumarkkinat ja hyvä joulumeininki.

  • Sara
   Posted at 08:35h, 16 January Reply

   Hassua miten tuttu oikeesti Viro meille on, mutta Latviassa ja Liettuassa harva tuttunikaan on edes käynyt! Jos kesän roadtrip Itä-Euroopassa toteutuu niin ehdottomasti kolutaan nämä kaikki läpi! 🙂 Vilna ja Riika vaikuttavat molemmat huikeilta! Valtava kiitos vinkeistä!

 • galway gurlll
  Posted at 21:33h, 15 January Reply

  Dublinin reissulla tsekkatkaa ehdottomasti Galway!! Salthill on ihana ja Doolin ja Cliffs of Moher.

  • Sara
   Posted at 08:35h, 16 January Reply

   Mahtavaa, iso kiitos vinkeistä! 🙂

 • Essi
  Posted at 08:43h, 22 January Reply

  Ihan tässä pari viikkoa sitten Viro ja Latvia liittyi mukaan Interrail-maihin, joten toi Euroopan junareissu onnistuu nyt tosi kätevästi ilman lentämistä! 🙂 Laivalla vaan Viroon, ja siitä reilaten eteenpäin. Oon pari kertaa käynyt koluamassa Eurooppaa junalla (parhaita reissujani!!), ja silloin harmitti ettei reilipassilla päässyt kuin Ruotsin kautta.

  Btw, suosittelen ehdottomasti kiertelemään Irlannissa pienempiäkin kaupunkeja ja suloisia maalaiskyliä, jos on vähänkään enemmän aikaa. Länsirannikko on upea!

 • Victor Hansen
  Posted at 22:18h, 22 May Reply

  Super hyvin kirjoitettu! – Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

Post A Comment
Your comment will be visible after approval