Tässä on minun kuukausibudjetti – tulot & menot

*Kaupallinen yhteistyö: OP

 

Vuosi 2020 on tuonut arkeeni pieniä ja isoja mullistuksia. Yksi niistä on kuukausipalkka.

Palkkatyöläisen korvaan tämä kuulostaa varmasti pähkähullulta, mutta yrittäjälle kuukausipalkka ei ole itsestäänselvyys. Olen jo useamman vuoden ajan siirtänyt yritykseni tililtä omalle tililleni rahaa aina tarvittaessa. Välillä harvemmin, välillä useammin. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Riippuen vähän omasta tarpeesta ja toisaalta myös yrityksen sen hetken varoista.

En tuhlaile turhaan, mutten myöskään ole kovin tarkka raha-asioissa. En ole aikaisemmin pitänyt menoistani kirjaa, mutta kuukausipalkkaan siirtymisen myötä halusin päästä kärryille siitä mihin rahaa oikein menee ja kuinka paljon. Niinpä avasin excelin, johon kirjasin kaikki kuukausittaiset menoni. Tein itselleni arkibudjetin ja säästämiseen kannustavan suunnitelman.

 

 

 

KUUKAUSIBUDJETTI

 

KUUKAUSITULOT

palkka, joka kuun viimeinen päivä: 2800€

yht. 2800 € (netto)

 

KUUKAUSIMENOT 

lainanlyhennys + vastike: 987 € *

sijoitukset: 600 €

säästötili: 300 €

suoratoistopalvelut & appsit: 30 €

netti: 15 € *

sähkölasku: 10 €

julkinen liikenne: 58 €

hieronta: 58 €

kosmetiikka & ihonhoito & lääkkeet: 70€

kuukausilahjoitukset hyväntekeväisyysjärjestöille: 80 €

päästöjen kompensaatio: 60 €

ruokakauppa: 270 € *

yht. 2538 €

 

*minun osuus koko laskusta/menoista (1/2)

 

 

Kuukausittaisten vakiomenojen jälkeen jäljelle jää 262 €, jota kutsun “hupirahaksi”. Tästä maksetaan ulkona syöminen, avantoreissut, bussi- ja junamatkat, vaateostokset, synttärilahjat ja teatteriliput yms. Samasta hupirahasta menee tosin myös yllättävät menot kuten hammaslääkäri ja myöhästyneet kirjaston kirjat. Säästötililleni kerrytän kuukausittain lyhyemmän säästön varoja. Täältä maksan esim ensi kuussa häämöttävän Tukholman reissun lennot!

Kuukausittaisista menoistani puuttuu yksi aika tyypillinen menoerä: vakuutusmaksut. Niitä minun ei tarvitse budjetoida, vaikka ihan merkittävä summa meidän kahden vakuutusmaksuista vuodessa syntyykin.

Olen ollut osuuspankin omistaja-asiakas pian kahdeksan vuotta. OP:n alta löytyy käyttötilien lisäksi meidän asuntolaina, vakuutukset, säästöt ja osa sijoituksista. Yksi osuuspankin omistaja-asiakkaana olemisen parhaista puolista on OP:n bonusjärjestelmä, joka kerryttää omistaja-asiakkaalle bonuksia joka kuukausi. OP-bonukset ovat melkein kuin rahaa, niillä voi esim kuittaantua juurikin vakuutusmaksut.

Vuonna 2019 meidän kahden hengen talouteen kertyi bonuksia yhteensä 1295,47 euron arvosta, eli  n. 108€ kuukaudessa. Niillä kuitattiin kokonaan meidän viime vuonna 840€ maksaneet vakuutukset (vastuu-, oikeusturva-, henkilö-, koti-, matkustaja-, matkatavara- ja tapaturmavakuutus). Aika mahtavaa, eikö?

 

 

 

Mistä asioinnista OP-bonuksia kertyy?

tileillä olevat varat

OP-Visan ja OP-Mastercardin Credit-ominaisuudella maksetut ostokset

maksetut vakuutusmaksut

lainat, kuten asuntolaina ja opintolaina

säästöt ja sijoitukset

 

 

Mihin OP-bonuksia käytetään?

pankkipalvelut

lainojen palvelu- ja toimitusmaksut

vakuutukset

säästöjen ja sijoitusten säilytys- ja merkintäpalkkiot

lakipalveluiden ja OP Kodin palkkiot

 

OP:n bonuslaskurilla voit laskea arvion siitä, kuinka paljon OP-bonuksia sinulle voisi kertyä.

 

 

Arkibudjetin laatimisella on ollut merkittäviä muutoksia rutiineissani. Listauksen laatiminen helpotti kokonaiskuvan hahmottamisessa. Iso osa laskuistani menee minulta suoraveloituksena, enkä aina muista mikä maksaa mitäkin. Tai millaisista palveluista kuukausittain edes maksan… tarvitaanko me todella kolme eri suoratoistopalvelua, vai riittäisiköhän esim vain yksi kerrallaan?

Koen, että olen tällä hetkellä tietoisempi kulutuksestani ja sen vaikutuksista. Arkibudjetti on innostanut vastuulliseen rahankäyttöön ja haastanut pohtimaan mihin haluan rahaani käyttään ja millaisia palveluita/ yrityksiä tukea. Olen käyttänyt harkintaa jopa pienissä ostoksissa.

Yksi selvä muutos on tapahtunut omassa keittiössä. Olen viimeisen kuukauden aikana tehnyt tavallista enemmän ruokaa, ja tästä minä pidän! Rakastan edelleenkin syödä ulkona ja käydä kahvilla, mutta olen huomannut, että näitäkin osaa arvostaa enemmän kun niitä tekee vähän harvemmin. Budjetin laatiminen on myös innostanut kilpailuttamaan kuukausittaisia vakiomenoja kuten puhelin- ja nettiliittymiä.

 

 

Haastan teistä jokaisen oman arkibudjetin laatimiseen! 🙂 Listatkaa menoja ja kasatkaa kuukausittainen hupikassa!

 

 

xx Sara

Tags:
,
23 Comments
 • Minna
  Posted at 17:21h, 16 February Reply

  Kerrankin avointa puhetta rahasta, summien kera. Arvostan!!

  • Sara
   Posted at 07:53h, 17 February Reply

   Ihan mahtava kuulla! Iso kiitos palautteesta 🙂

 • sofia
  Posted at 19:00h, 16 February Reply

  Budjetointi- ja rahapostaukset kiinnostaa aina, koska pitäisi itekin alkaa budjetoimaan fiksummin, ja kannatan muutenkin rahapuheen normalisoimista! Hiljattain mun budjetointigeimit räjäytti kertaheitolla Daily Budget -äppi. Luulin että osaan seurailla menoja ja tuloja ihan hyvin omalla excelillä, mutta äpin laskiessa automaattisesti päivittäiset menot ja käytettävän päiväbudjetin oonkin huomannu olevani paljon hövelimpi rahankäyttäjä kun olin luullut, hups. Nyt koitan pysyä paremmin tossa äpin antamassa päiväbudjetissa, ja suoittelen sitä kaikille muillekin huithapeli-rahankäyttäjille! Ihan superiisi käyttää ja ilmanen, Ja ei, en oo mikään tän äpin mainostaja vaikka nyt siltä kuulostankin 😀

  • Sara
   Posted at 07:54h, 17 February Reply

   Niin kiva kuulla, että aihe kolahtaa! Ja kiitos vinkistä, pitääkin tsekata! 🙂

 • Anna W
  Posted at 20:28h, 16 February Reply

  Itse tienasin aikaisemmin huomattavasti vähemmän ja asuin yksin (Helsingissä). Sittemmin uran edetessä myös palkka on kasvanut merkittävästi ja sekä puoliso tullut kuvioihin, eli muutimme yhteisen katon alle. Muutos on tapahtunut nopeasti lyhyessä ajassa, ja totuttautuminen siihen, että rahaa oikeesti jää reippaasti palkasta yli, kaikkien pakollisten menojen jälkeen, tuntuu edelleen absurdilta. Tottakai tämä on johtanut juuri siihen, että aspille ja säästöön(rahastoihin) saa siirrettyä enemmän kuin koskaan ennen. Silti välillä tulee olo, kun rahaa jää reippaasti yli, että olenko oikeasti maksanut kaiken, mitä minun tulee tässä kuussa maksaa. 😄

  Olen siis aina ollut todella tarkka rahan käyttäjä. Ostoksissani korostuu laatu eikä määrä, ja ruoat tehdään kotona jne. Tämä myös yhdistettynä aikaisempaan, jolloin ei ollut niin paljon tuloja, oli myös välttämättömyys, että tuli toimeen. Nykyään kun rahaa on enemmän, niin on kuitenkin samalla kiitollinen omasta ”pihiydestään” tai säästeliäisyydestä – ettei ole antanut suurempien tulojen vaikuttaa kuluttamiseen. Tottakai nykyisessä tilanteessa parasta on se, että jos oikeasti täytyy tehdä jokin kalliimpi ostos, niin se on mahdollista heti.

  Hienoa, että jaat näin avoimesti raha-asioitasi. Harvemmin niistä Suomessa saa lukea.

  • Sara
   Posted at 07:56h, 17 February Reply

   Ihanteellinen tilanne, moni voisi mojovamman kk-budjetin myötä toimia tosi eri tavalla.

   Kiitos kun jaoit tarinasi, ja ihana kuulla, että aihe kiinnostaa 🙂 Kiitos!

 • Sara
  Posted at 23:25h, 16 February Reply

  Eikä mä en kestä, ihanaa että joku muukin kutsuu tuota hupirahaksi 😀 Heh. Hyvä postaus ja kivaa että on suoraa puhetta rahasta 🙂

  • Sara
   Posted at 07:57h, 17 February Reply

   haha money for fun! 😀 Kiitti kovasti, niin kiva kuulla hyvää palautetta! Raha-aiheisia juttuja pitää tehdä selvästi useammin 🙂

 • Emilia Korhonen
  Posted at 06:20h, 17 February Reply

  Todella hyvä kirjoitus, kannustaa meitä muitakin miettimään budjettia.

  • Sara
   Posted at 07:57h, 17 February Reply

   Suurkiitos, arvostan kovasti! Ja voin pelkästään suositella, tää oli silmiä avaava ja selkeyttävä listaus 🙂

 • Emma
  Posted at 08:19h, 17 February Reply

  Hyvä kirjoitus! Tosin tseäni jäi vaivaamaan miksi missään ei näy puhelin/salimaksuja?

  • Sara
   Posted at 11:14h, 17 February Reply

   Kiitos! Molemmat näistä menee yrityksen kautta!

 • Mariam
  Posted at 11:15h, 17 February Reply

  Hei Sara! “Löysin” blogisi hiljattain ja jo nyt täytyy todeta se, että hyvä kun löysin! Tämäkin postaus oli todella hyvä. On hienoa, että nuori ihminen käsittelee taloudenpitoon liittyviä asioita näin kokonaisvaltaisesti. Tässä postauksessa kiinnostuin myös pankkia käsittelevästä osuudesta ja suosittelen muitakin lukemaan sen. Tähän liittyen, onko OP-kultakortti sinulle jo tuttu? Hankin itselleni äskettäin sellaisen, koska kiinnostuin siihen liitettävistä muista etuuksista, tosin en ole vielä ehtinyt tutustua/käyttää niitä. Ps. aivan ihastuttavia kuvia asunnosta!

  • Sara
   Posted at 08:09h, 21 February Reply

   Kiitos kommentista! Ihana kuulla! 🙂 Pitää ehdottomasti tutustua OP-kultakorttiin, kiitos kun nostit esiin! 🙂

 • Emmi
  Posted at 12:37h, 17 February Reply

  Heips!

  Entäs matkustelu? Tai ostatko koskaan mitään kotiin? Suuremmat hankinnat? Niitä kuitenkin tulee aina tasaisin väliajoin. Esim. Puhelin, tiskikone, pesukone, uusi sohva, lahjat, joululahjat, laiva- tai junamatkat, synttärit, häät, harrastukset, jne…

  Tämä on toki hyvä, mutta ehkä hieman harhaanjohtava. Oletko pitänyt sitä siis vain yhden kuukauden ajalta?

  • Sara
   Posted at 19:29h, 17 February Reply

   Tossa kirjotin auki tän, eli 264+300e on se mitä jää kuussa hupirahaksi ja suurempiin ostoksiin/reissuihin! Kotiin ei mitään suurempaa olla hankittu pitkään aikaan ja lomareissujakin harvemmin teen. Tällä budjetilla olis tarkotus pärjäillä 🙂

 • Emma Wi
  Posted at 14:12h, 17 February Reply

  Ihanaa, kun puhut avoimesti tuloista ja menoista – iso peukku tälle postaukselle! Ainut, mitä mun on vaikea tajuta, on 270€/kk ruokaan kuussa. Olen itse pienituloinen opiskelija enkä juuri osta kalliita ruokatarvikkeita, mutta oma keskiarvoni on kyllä sen 300 €/kk, kun laadusta en tingi. Mutta ehkäpä syöt enemmän ulkona. 🙂

  • Sara
   Posted at 19:31h, 17 February Reply

   Kiitos kovasti! 🙂 kaksi maksajaa, kasvisruoka ja Lidl – siinäpä vastaus heh. Ja toki, lounaspalavereissa istun useamman kerran viikossa!

 • Roosa Koivula
  Posted at 23:54h, 18 February Reply

  Kiva postaus! Miksi kirjoitit, että maksat julkisesta liikenteestä 58% mutta myös tästä hupirahasta bussi- ja junamatkat?

  • Roosa Koivula
   Posted at 23:55h, 18 February Reply

   58e siis *

  • Sara
   Posted at 12:11h, 19 February Reply

   HSL-kausikortti 58€ ja junat/bussit kauemmas esim perheeni luo Kotkaan menee hupirahasta

 • Life with Satu
  Posted at 15:40h, 19 February Reply

  Budjettia olen tehnyt jo useamman vuoden, aika pitkälle samassa suhteessa sitä rahaa menee meilläkin, joskin oman lisänsä tuo kaksi vuotias joka tottakai kuluttaa myös rahaa jo ihan vaatteiden ja vastaavien muodossa. Musta budjettipostauksia on aina mielenkiintoista lukea, mihin ihmiset saa rahaa uppoamaan ja miten eri summat vaikka ruokaan menee, aidosti mielenkiintoista katsoa miten ihmiset käyttää rahansa. Päivätyöammatilla saattaa olla tekemistä asian kanssa paljonkin 😀

  • Sara
   Posted at 08:12h, 21 February Reply

   Miten hauska kuulla! Ja hei mä oon ihan samaa mieltä, vaikka päivätyöni ei tähän liitykkään 😀 Budjetointihommat ja rahankäyttö kiinnostaa, etenkin kun puhutaan tarkoista summista eikä ympäripyöreistä arvioista!

Post A Comment
Your comment will be visible after approval