Täydellisen neuleen metsästys

*Kaupallinen yhteistyö: Lindex

 

Täydellinen neule on mukava päällä. Se on pehmeä ja lämmin, sopivan väljä. Täydellinen neule on laadukas ja ajaton. Se kaipaa käyttöä, mutta käytön jäljet eivät juuri näy siinä. Haluat pukea sen päällesi kotisohvalle, brunssille ja työpalaveriin. Täydellinen neule on helppo yhdistää suosikkivaatteiden kanssa ja se päällä tulee aina hyvä fiilis.

Tuntuu että tänä syksynä täydellisiä neule-ehdokkaita on tarjolla enemmän kuin koskaan. Materiaaleissa näkyy ennen kaikkea laatu ja jo pitkään pinnalla ollut mukavuus.

Lindexin syysmallisto on varteenotettava vaihtoehto, kun haussa on se täydellinen neule. Heidän syysuutuuksia hypistellessäni ihastuin erityisesti alpakkaneuleisiin. Syitä on useampiakin.

 

neule // farkut

 

MATERIAALIESITTELY: ALPAKKA

 

Alpakka muistuttaa ominaisuuksiltaan lampaan villaa, mutta on kevyempää ja pehmeämpää. Alpakanvilla ei sisällä lanoliinia, ja siksi se on hyvin siedetty materiaali myös monille villa-allergikoille. Alpakkavilla on kestävää ja lämmintä, siinä on sileä pinta eikä se pistele, kuten lampaanvilla. Se ei nukkaannu kovin helposti, kuten taas esim. kašmir. Alpakanvillan ominaisuudet takaavat, että vaate on pitkäikäinen ja laadukas.

Alpakkaa sisältävät neuleet puhdistuvat hyvin ihan tuulettamalla ja ominaisuudeltaan alpakka hylkii itsessään jo jonkin verran likaa. Yksittäiset tahrat voi usein poistaa paikallisesti kostealla liinalla. Kun neuleen pesu tulee ajankohtaiseksi, tulee se pestä käsin villapesuaineella ja haaleassa vedessä. Neuletta tulee puristella vedessä vain hellästi, ei vääntää eikä kiertää. Pesty neule muotoillaan kosteana ja kuivataan tasaisella alustalla.

 

neule // housut // kaulaliina

 

Jos pitäisi valita suosikkiasuni juuri tällä hetkellä, se olisi varmaankin laadukas neule yhdistettynä suoriin vaaleisiin housuihin, valkoisiin tennareihin ja kamelitakkiin. Tämä skandihenkinen klassikko vaan toimii vuodesta toiseen!

Salainen aseeni pian koittavalle vuoden synkimmälle kaudelle on muuten vältellä mustaa. Tai sanotaan, että ainakin kokomustaa. Asuissa saa olla väriä ja valoa vaikkei ilma sitä olisikaan!

 

neule // hame

kuvat: Kaisa Turunen

 

 

xx Sara

Tags:
10 Comments
 • Vanessa
  Posted at 19:47h, 07 October Reply

  Sara, olet upea! ❤️

  • Sara
   Posted at 19:51h, 07 October Reply

   Voi ihana!! <3 Piristipä kummasti <3

 • Aino Lahtinen
  Posted at 20:40h, 07 October Reply

  Hyviltä näyttää asut! Olisin vielä kysellyt sun korujen perään, erityisesti sormustesi alkuperä? 🙂 Muutenki kiva postausidea jos yhtään nappaa olisi omistamiisi koruihin ja niiden yhdistämiseen jne liittyvä.

  Ihanaa alkanutta syksyä!

  • Sara
   Posted at 06:48h, 08 October Reply

   Voi kiitos, ja mikä mainio postausidea!

   Mulla on näissä kuvissa sormuksia Balilta, Pernlle Corydonilta ja H&M:ltä

 • ida ihana
  Posted at 07:42h, 08 October Reply

  Kävin juuri viime viikolla Lindexin myymälässä Aleksilla, ja yllätyin positiivisesti, miten paljon kauniita ja hyvälaatuisia neuleita siellä oli!:) Nämä sunkin valitsemat näyttää tosi hyviltä!
  Kiitos postauksesta ja kivaa viikkoa <3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Sara
   Posted at 08:25h, 10 October Reply

   Eikö!! Lindex on huippu! <3 Kiitos Ida mukavasta kommentista 🙂

 • Jenna
  Posted at 12:49h, 10 October Reply

  Moi! Nättejä neuleita. Mua itseäni kuitenkin mietityttää se, jos samassa vaatekappaleessa on useita eri kuituja (esim. kierrättäminen on näin ollen huomattavasti haastavampaa). Kyseisissä neuleissa on jopa viittä eri kuitua (muun muassa pahamaineisia akryylia ja elastaania). Omaa materiaaliseulaani kyseinen ei läpäisisi. Mietin myös sitä, kuinka hyvin alpakan ominaisuudet pääsevät esiin, jos alpakan villaa on koko neuleesta esimerkiksi vain 10 % tai 30 %. Kiitos, jos vastaat! 🙂

  • Sara
   Posted at 12:59h, 11 October Reply

   Moikka! Kiva, että oot miettinyt asiaa kestävän kehityksen kautta, se on myös Lindexille tärkeä lähtökohta tuotteiden suunnittelussa. Lindexin Premium Quality neuleissa on lähtökohtaisesti aina yli puolet laadukasta luonnonvillaa, kuten esim. alpakkaa, merinoa tai lampaanvillaa. Eli jos alpakkaa on 30 % on sekoitteessa mukana tällöin esim. 21 % lampaanvillaa.

   Joskus saatetaan kärjistetysti ajatella, että tietyt materiaalit ovat aina ehdottoman huonoja (esim. akryyli) ja toiset taas aina ehdottoman hyviä (esim. merinovilla). Usein parhaimpien materiaalien joukkoon voi kuitenkin päätyä erilaiset villasekoitukset, sillä jokaisella kuidulla on omat hyvät ja huonot ominaisuutensa.

   Etenkin akryyli materiaalina tarjoaa myös paljon hyviä puolia, vaikka huonoista ehkä enemmän puhutaan (synteettinen, nukkaantuu jne.). Akryyli mm. on erittäin kestävä, kevyt ja pehmeä ihoa vasten, eli se ei kutita kuten monet villat. Joillekin ihmisille eläinperäiset villat saattavat lisäksi aiheuttaa pahaakin allergiaa, ja osa asiakkaista tarvitsee edullisia neulevaihtoehtoja. Näihin tarpeisiin akryyli vastaa erinomaisesti. Myöskin elastaania lisätään usein muutamia prosentteja neulesekoitukseen, sillä elastaanin ansiosta neule saadaan pysymään hyvässä muodossa ja ryhdissä pitkään, jolloin myös sitä haluaa käyttää pidempään.

   Toki jokainen tekee ostopäätöksensä oman tarpeen, maun ja mahdollisuuksiensa mukaan. Lindexin yritysideana on tarjota asiakkaille aina hintansa arvoista, laadukasta ja vastuullista muotia. Premium Quality neuleet vastaavat aina Lindexin laatuvaatimuksia ja ne on suunniteltu palvelemaan kauniina vuodesta toiseen.

   Ihanaa viikonloppua! 🙂

   • Jenna
    Posted at 13:44h, 11 October Reply

    Moi taas!

    Ja kiitos vastauksesta, 🙂

    Oon samaa mieltä siitä, että usein luonnonkuituun on perusteltua yhdistää keinokuituja, koska käyttötarkoituksesta riippuen vaatteet kulutuksen kesto mahdollisesti paranee. Sen seurauksena käyttöikä voi pidentyä, mikä on toki ympäristön kannalta ehdottoman hyvä juttu!

    Siitä oon kuitenkin eri mieltä, että akryyli olisi hyvä vaihtoehto tähän, Se on tekokuiduista ympäristöä kuormittavimpia kuituja: öljypohjaisen akryylin valmistaminen vaatii paljon energiaa ja vettä, ja lisäksi akryylista irtoaa mikromuovia. Lisäksi akryyli ei ole kestävä kuitu, ja se esimerkiksi nyppyyntyy verrattain nopeasti. Ainoa hyvä puoli on halpa hinta. 😀 Kestävyyden vuoksi esimerkiksi polyamidin käyttö on kyseisessä tilanteessa perustellumpaa (ongelmallinen sekin tosin mikromuoveineen ym.). (Lähde: vihreatvaatteet.com.)

    Elastaanista puolestaan. Outi Pyy on listannut elastaanin huonoja puolia, joista tässä pari: 1. elastaani lyhentää vaatteen jäyttöikää sekä hankaloittaa pyykinpesua ja vaatehuoltoa & 2. elastaani tekee kuitukierrätyksestä lähes mahdotonta, eli se on este kiertotalouden toteutumiselle. Elastaani nimenomaan estää vaatteen pysymistä muodossaan. (Lähde: http://outilespyy.com/elastaani-on-iso-ongelma-kierratykselle/.)

    Olen ehdottomasti sitä mieltä, että aina kannattaa katsoa kokonaisuutta. Mielestäni akryyli ja elastaani eivät kuitenkaan juuri mistään näkökulmasta ole hyvä tai vastuullinen valinta, eivätkä ne hyvin todennäköisesti edesauta vaatteen säilymistä hyvänä vuodesta toiseen.

    Allergiaulottuvuus on oma juttunsa. Alpakan ei pitäisi allergisoida, koska siinä ei ole oireita aiheuttavaa lanoliinia, mutta herkkäihoiselle se toki voi olla tuntumaltaan karkea. Tällöin sekoitekuidun valitseminen on todellakin paikallaan, mutta silloinkin akryyli on huono valinta.

    Kuulisin mielelläni, pääsevätkö sun ja Lindexin tuotesivujen mainitsemat alpakan erityiset puolet esiin näissä sekoitekuituvaatteissa. 🙂 Epäilen, mutta se selvinnee käyttämällä.

    Ihanaa viikonloppua sinnekin!

    • Sara
     Posted at 16:13h, 11 October Reply

     Mä koen, että kaikissa kuiduissa, ja tekstiileissä ylipäätään, on omat haasteensa vastuullisuusnäkökulmasta katsottuna. Ja sama pätee keskusteluun tekstiiliteollisuuden ulkopuolellakin, nämä asiat harvoin ovat mustavalkoisia 🙂

     Akryylin hyvät ominaisuudet ovat ne aiemmin mainitut, mutta jokainen näkee asian omalla tavallaan. Osassa Lindexin neuleita on akryylin tilalla käytettykin mainittua polyamidia. Ja akryylin ja polyamidin edullisen hinnan ansiosta voidaan hyvälaatuisia villasekoiteneuleita tarjota myös niille asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa satojen eurojen täysvillaisia neuleita!

     Koska itselläni alpakkaneuleeni eivät ole ehtineet olla käytössä tätä syksyä pidempää, päätin kysäistä mielipidettä Lindexin henkilökunnalta, jotka ovat kyseisiä alpakkasekoiteneuleita vuosien saatossa käyttäneet enemmänkin. Alla vastaus yhdeltä heistä:

     “Omalta osaltani voin ainakin sanoa, että nuo listaamasi alpakkavillan hyvät ominaisuudet ovat pitäneet paikkansa niiden neuleiden kohdalla joita minulle itselleni on vuosien saatossa kertynyt jo melkoisen monta :)”

     Mä voin kertoa omia fiiliksiäni vielä sitten kun käyttökilometreja on tarpeeksi takana 🙂

Post A Comment
Your comment will be visible after approval