Vaatehuollon pikaopas: 10 + 1 täsmävinkkiä

*Kaupallinen yhteistyö: Lindex

beige t-paita (100% pellava) // valkoinen farkkuhame (100% puuvillaa)

 

Arjen vastuullisuudesta ja ekologisuudesta puhuessa, nousee vaatehuolto monesti esiin. Huoltaminen on kestävyyden perusta. Kun vaatteista pitää hyvää huolta, ne palvelevat pitkään. Sen lisäksi, että pääset nauttimaan lempivaatteistasi pidempään, tulee tehtyä hyvää myös ympäristölle.

Suoraan sanottuna en ole ollut kummoinen vaatehuoltaja, ja vieläkin on paljon opittavaa, mutta olen muuttanut tapojani huomattavasti. Vaikka vaatehuolto vaatii hieman aikaa ja vaivaa, olen huomannut, että toisinaan ne myös säästävät sitä. Kun vaatteet ovat hyvässä järjestyksessä henkarissa, löytyy päälle pantavaa helpommin eikä vaatteita tarvitse olla kokoajan silittämässä. Pyykkäämiseen kuluva aika säästyy kun farkut freesaa pakkasessa tai paikallisen lian poistaa pikaisella käsinpesulla!

Yksi iso apu vaatehuoltoon on ollut vaatehöyrystin ja laadukkaan vaateharjan ostaminen! Harjalla saa pois pinnalta irtoavan lian ja keittiön kaapissa säilytettävä vaatehöyrystin suoristaa vaatteet käden käänteessä (aamukahvin tippuessa).

 

pallomekko (100% viskoosi)

 

 

ERI MATERIAALIEN HUOLTO

 

VAATEPESUN ABC

 

Älä pese turhaan. Usein vaatteita pestään liikaa, mikä tuhlaa vettä, kuormittaa ympäristöä ja kuluttaa vaatetta. Pohdi ennen pesua, onko pesu välttämätöntä. Riittäisikö esim tuuletus tai tahran poisto paikallisesti? Usein pelkkä paikallinen tahranpoisto ja vaatteen tuuletus riittävät. Joitakin vaatteita, kuten villa- tai silkkituotteita, ei kannata pestä lainkaan.

Pese matalassa lämpötilassa. Pesulapussa ilmoitetaan aina korkein sallittu pesulämpötila, mutta voit hyvin valita myös alemman lämpötilan ja säästää näin energiaa. Minulla on tapana pestä kaikki vaatteeni aina 30˚C :ssa.

Perehdy pesuohjeeseen. Pese vaatteesi aina samansävyisten kanssa ja valitse pesuaine riippuen, onko kyseessä kirjo- tai valkopyykki. Huuhteluaineen sijasta voit kokeilla esimerkiksi ympäristöystävällisempää etikkaa! Rintaliivit, uima-asut sekä koristeluja ja kirjailuja sisältävät vaatteet kannattaa aina pestä pesupussissa.

 

 

UIMA-ASUT

Uima-asut kestävät käyttöä paremmin, kun ne huuhdellaan jokaisen käytön jälkeen ja annetaan kuivaa hyvin. Älä kuivaa uima-asua suorassa auringonpaisteessa. UV-suojattujen uima-asujen suoja saattaa heikentyä usean käyttökerran jälkeen, tuotteen ollessa märkä tai jos se on venynyt.

 

DENIM & PUUVILLA

Kuten muutkin tekstiilit, myös puuvilla rakastaa tuuletusta. Farkkusi näyttävätkin sitä paremmilta, mitä vähemmän peset niitä. Puuvillan ja denimin saa raikastettua pesemisen sijaan esim. laittamalla ne muovipussissa pakastimeen yön yli. Jos päätät pestä farkut pesukoneessa, käännä ne ensin ylösalaisin ja pese ne mahdollisimman kylmässä vedessä.

 

VISKOOSI

Viskoosi yleensä kutistuu pesussa, mikä kerrotaan vaatteen pesuohjeessa. Jos vaate silitetään pesun jälkeen, kutistuminen vähenee. Vaate voi myös palautua kokonaan alkuperäiseen mittaansa.

 

SILKKI

Silkki on sijoitus, se tulee ostaa vain pitkäikäinen suhde mielessä. Silkkivaatteiden luonnonmateriaali vaatii erityistä rakkautta ja huolenpitoa. Valitse silkille soveltuvaa pesuaine. Älä silitä silkkiä liian kuumalla raudalla.

 

VILLA

Villavaatteet voivat olla herkkiä ja ne saattavat nyppyyntyä tai kutistua, jos niistä ei huolehdita oikein. Villa hylkii luontaisesti likaa, joten se kannattaa yleensä pesun sijaan tuulettaa. Mutta mikäli päätät sen pestä, noudata tarkkaan pesuohjetta. Villavaate on suositeltavaa pestä käsin ellei pesuohjeessa muuta mainita. Vesi puristetaan vaatteesta hellästi pesun jälkeen ja vaate kuivataan tasossa mieluusti pyyhkeen päällä, jotta se ei menetä muotoaan.

 

KASHMIR

Kashmir on pehmeä ja ylellinen villamateriaali. Siitä valmistettu vaate on investointi, joka on pitkäikäinen sijoitus ja jonka materiaali pehmenee ajan myötä. Kashmir on herkkä materiaali, ja se saattaa nyppääntyä muutaman ensimmäisen vuoden jälkeen. Nypyt voidaan poistaa varovasti nyppimällä käsin tai käyttämällä kashmirille soveltuvaa vaatekampaa. Nyppyyntyminen vähenee ja loppuu ajan myötä.

 

PAINATUS

Painatusten väri ja kiilto saattaa haalistua pesuissa ja käytössä. Pese ja silitä vaatteet nurja puoli ulospäin säilyttääksesi painatuksen mahdollisimman pitkään hyvänä.

 

bikinin yläosa

farkkutakki (99% puuvilla, 1% elastaani) // t-paita (50% pellava 50% puuvilla)

 

 

HARJAAMALLA PUHTAAKSI

 

Laadukas vaateharja on sijoitus – sen avulla erityisesti neuleet kokevat suuriakin muodonmuutoksia! Harja puhdistaa vaatteesta kevyesti pölyn ja irtolian sekä silottaa materiaalin pinnan. Pölyn irtoamista voi tehostaa suihkauttamalla käsiteltävälle pinnalle vettä ennen harjausta. Vaateharjan kaveriksi kannattaa hankkia nukanpoistaja!

Laadukkaaseen vaatehuolto välineistöön kannattaa panostaa. Vaatteita tulee huollettua paljon useammin ja se on paljon mielekkäämpää, kun välineet ovat kunnossa.

Törmäsin hetki sitten sivustoon nimeltä Arkivé Atelier. Kyseessä on vaatteiden ja jalkineiden huoltoon ja ylläpitoon keskittynyt upea tietokanava, josta löytyy kattavasti selkeitä ohjeita mm. villan, nahan, silkin ja denimin huoltamiseen! Sivustolta löytyy myös kauppa, josta saa hankittua laadukkaita vaatehuoltovälineitä!

 

valkoinen pusero (55% pellavaa, 45% viskoosia)

 

xx Sara

11 Comments
  • tuuli
    Posted at 21:50h, 02 June Reply

    upea postaus! <3 en oo aikasemmin tullut edes ajatelleeks vaatehuollon juttuja ja just toi vaatteiden liika peseminen kuulostaa aika paljon multa… hyvä kun tuli nyt havahduttua näihin asioihin, eikä vasta vuosien päästä!

    • Sara
      Posted at 00:14h, 05 June Reply

      Voi kiitos palautteesta, mahtava kuulla, että tästä oli hyötyä 🙂 Ihanaa kesäviikkoa!

  • ida ihana
    Posted at 07:39h, 03 June Reply

    Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Vaateharja pitää munkin kyllä hommata 🙂 Paitsi ympäristöä, säästää se varmasti myös vaatteita ja niiden käyttöikää. Myös neuleiden tuuletus on usein jo ihan hyödyllistä.
    Mukavaa kesäviikkoa!:)
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    • Sara
      Posted at 00:14h, 05 June Reply

      Huippua! Mainio juttu 🙂 Laadukas vaateharja on loistava sijoitus!

  • Sazu
    Posted at 09:11h, 03 June Reply

    Moi! Oon jo monta monta postausta ihaillut noita sun kenkiä. Mistä ne on ja minkä merkkiset? Kiitos 🙂

    • Sara
      Posted at 00:15h, 05 June Reply

      Nää on Vagabondin! Ikää on jo useampia vuosia, mutta brändi mun mielestä pyörittää samoja malleja vuodesta toiseen! 🙂

  • Pia Isotalo
    Posted at 22:37h, 03 June Reply

    Miten saat esim. T-paidat puhtaiksi 30 asteessa, kun hiki vaatii sen 60 astetta? Minkälainen höyrystin sulla on? Kiitos!

    • Sara
      Posted at 00:19h, 05 June Reply

      Mulla on tää: https://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/silitysraudat/GC310/philips-steam-go-vaatehoyrystin-gc310
      Hyvä hinta laatu suhde (ja oli ainoa malli, jonka silloin löysin), tosin en arvannutkaan kuinka kovalle käytölle tämä mulla tulee. Ehkä jos saisin nyt valita uudestaan, ostaisin vähän jämäkämmän! 🙂

      Oon pessy 30 asteessa jo useamman vuoden ja hyvin on lika irronnut aina!

    • riiks
      Posted at 15:12h, 05 June Reply

      Itse käytän Serton Sportti- pesuainetta myös t-paitoihin, vaikka on teknisille vaatteille tarkoitettu. Poistaa hyvin hien hajun poikaystävän aluspaidoista, jotka on luonnonkuitua.

  • Inka Nitta
    Posted at 09:20h, 07 June Reply

    Todella hyvä postaus! Itse olen tehnyt blogiini muutamia vaatehuoltoon liittyviä blogipostauksia ja tarkoitus olisikin niitä jatkaa.

    • Sara
      Posted at 14:28h, 17 October Reply

      Mahtava juttu! Näitä lisää 🙂

Post A Comment
Your comment will be visible after approval