Valokuvan takana

Indiedaysin ja Olympuksen yhteistyökampanjan kautta sain mahdollisuuden viettää mielenkiintoisen päivän tunnetun valokuvaajan, Federico Cabreran workshopissa. Hänen opastuksella päästiin kuvaamaan ihka oikeita muotikuvia upouudella Olympus OM-D E-M10 kameralla. Kampanjan tiimoilta arvotaan muuten samainen kamera. Tykkäämällä jostain kuvasta täällä, olet mukana Olympus OM-D E-M10 14-42mm EZ Kit -järjestelmäkameran (799,90 ?) arvonnassa!
Viime kuun puolella pidetty workshop alkoi aamiaisella ja Federico Cabreran puheenvuorolla. Aiheena valokuvaus, luonnollisestikkin. Mulle jäi Federicon sanoista mieleen kaksi asiaa: valo ja persoona. Molemmat äärettömän tärkeitä valokuvauksessa.
1. Valo. Valolla saa ihmeitä aikaan. Se on kaiken lähtökohta ja tunnelman luoja. Et tarvitse välttämättä kalliita studiovaloja onnistuaksesi. Luonnonvalo on ilmaista ja peruslamput edullisia. Federico kertoi uransa alussa kuvanneensa menestyksekkäästi Ikean perusvaloilla. Eli ihan perusvalojen avulla voit rakentaa jopa oman kuvausstudion kotiisi!
 2. Persoona. Kuvien pitää olla tunnistettavia. Taustalla pitää näkyä sinun persoonasi ja kädenjälkesi. Kokeile erilaisia juttuja, mutta tee se omalla tyylilläsi. Haasta itseäsi, mutta pysy uskollisena tyylillesi ja persoonallesi. Tavattoman tärkeää!

Vaikka paljon tuleekin kuvattua, olen näissä tilanteissa poikkeuksetta kameran toisella puolella. En ole koskaan kuvannut ammattimallia, enkä itseasiassa koskaan edes livenä seurannut kuvauksia, ainakaan näin intensiivisesti. Olen kyllä monta kertaa ollut paikalla kuvaustilanteissa, mutta yleensä ollut itse maskissa tms.
Päällimmäinen sana mielessä kun seurasin mallin liikkeitä: VAU. Päällimmäinen sana mielessä kun katsoin näytöltä hänestä ottamiani kuvia: VAU. Uskomatonta. Edessäni poseeraa lahjakas malli, vieressäni vinkkejä antaa maalilmankuulu valokuvaaja ja kädessäni minulla on 25mm objektiivilla varustettu tuliterä Olympus OM-D E-M10. Sanotaanko että kuvaajana ei vaan voinut enää epäonnistua, koko homma tuntui niin helpolta, ehkä jopa liiankin helpolta?

Bloggaajien tai pikemminkin muotibloggaajien ikuinen ongelma tulee tässä: yksin ei pärjää. Tai pärjää, mikäli kuvaa aina kotona ja jalustalla, mutta samanlaisiin kuviin kyllästyy helposti, niin lukija kuin itse bloggaajakin. Sillä roboottikuvaajia ei ole vielä keksitty, tarvitaan kuvaustilanteeseen aina toinen ihminen. Saaamastani avusta ja tuesta olen ikuisesti kiitollinen lähipiirilleni. Se on ollut ja on edelleen korvaamaton apu ja blogini elossapitäjä.
Saan paljon kysymyksiä juurikin siitä kuka asukuvani ottaa, sillä ne ovat kuulemma mielenkiintoisia ja niissä on tunnelmaa. No, kaikkihan sen tietävät etten itse siihen pysty. Vastaus kysymykseen kuuluukin poikaystävä, kaveri, sisko, veli, toinen bloggaaja, välillä äiti tai joskus jopa isä. Minä en ole se, joka kuvat ottaa, mutta olen se henkilö, joka päättää vaatteet, määrää paikan ja taustan, laittaa kameran asetukset kuntoon, ohjeistaa ja lopulta poseeraa. Tämän lisäksi kuvaustilanteissa on aina apuna näppärä kaverini, helppokäyttöinen Olympuksen ammattilaiskamera ja siinä kuvaustilanteeseen sopiva objektiivi. Kuvauksen jälkeen on edessä vielä kuvanmuokkaus, jolla luodaan kuviin lopullinen tunnelma.
Valokuvaus on kokanaisuus, josta itse kuvan nappaaminen on vain pienen pieni osa. “Koko homma tuntui niin helpolta, ehkä jopa liiankin helpolta?”. Tämä aiemmin mainitsemani epäröivä kysymykseni avautui minulle workshopissa tai itseasiassa hieman sen jälkeen. Valokuvaus on helppoa, mikäli kaikki on valmiina. Taustalla on niin paljon muutakin. Normaalistihan valokuvaaja itse on vastuussa kuvakulmista, rajauksesta, ajoituksesta, kameran säädöistä, valoista, tunnelmasta ja vaikka mistä, mutta mikäs minulla tässä kuvia nappaillessa kun ohjeet, kuvattava kohde ja ihan kaikki on hoidettu täydellisesti puolestani. Vaikka minä olinkin se, joka kameran nappia painoi, kuuluu näistä kuvista kiitos workshopin tiimille: stylistille, mallille, maskeeraajalle ja ohjeita antaneelle Federico Cabreralle. Sekä erityismaininta myös uudesta Olympuksen  OM-D E-M10 kamerasta! Tiedetään, alkaa kuulostamaan oscarvoittajan puheelta, mutta menköön nyt tämän kerran!
Oivalsin, että bloggaajana minä olen se ohjeiden antaja, maskeeraaja, stylisti, malli ja lavastaja. Seuraavalla kerralla kun joku kysyy kuka ottaa asukuvasi, nostan käteni ja vastaan että tässä, minä olen se tyyppi sen valmiin valokuvan takaa!

kuvassa kanssani ihanat ihanat naiset, Rilla ja Uino

Pari sanaa Olympus OM-D E-M10 -järjestelmäkamerasta. Kamera ja 25mm objektiivi ovat olleet mulla käytössä jonkun aikaa. Miten tämän nyt sanoisi, kliseistä tai ei niin rakkautta ensi kuvauksella. Vakaa kamera, helppo tarkennus, kääntyvä näyttö ja yksinkertaisesti parempia kuvia. Kamerasta lisää vielä myöhemmin!

Mallia kuvattiin eri läheisyyksiltä ja minä pääsin kuvaaman lähikuvia. Kokeiltiin erilaisia rajauksia erilaisista suunnista. Valokuvaaja valitsi suosikeikseen nämä neljä kuvaa! Mitäs pidätte?
Federico Cabrera / photographer and speaker
Stylist: Jasmin Mishima
Hair & Make-up: Marina Lavenius
Model: Stella / Brand Model Management
 
Bomber jacket: MMG ( Maison Martin Margiela ) / BEAM Erottaja
Black dress: Isabel Marant  / BEAM Erottaja
Silk shiffon pants: Isabel Marant  / BEAM Erottaja
Green bra: Monki 
 
Ja tosiaan, kaikki mukaan arvontaan. Lupaan, että tähän kameraan yksikään ei ole tyytymätön. Tykkäämällä jostain kuvasta täällä, olet mukana huikean Olympus OM-D E-M10 14-42mm EZ Kit -järjestelmäkameran (799,90 ?) arvonnassa!
 
T.Sara

5 Comments
 • Neiti Punahilkka
  Posted at 22:15h, 16 May

  Mielenkiintoinen postaus! 🙂 Ja varmasti hieno kokemus.
  Mulla on juurikin tuo ongelma, eli mulla ei ole kovin aktiivisia taustajoukkoja takanani mitä blogin kirjoittamiseen tulee. Kukaan ei koskaan ole innostunut ottamaan musta kuvia, vaan minä olen aina se kuka kuvaa muita – joskus vähän liiankin innokkaasti (tai siis mallit eivät ole innokkaita…) Olen joskus miettinytkin, että oispa mulla bloggaava ystävä, jota saisin kuvailla, mutta sen sijaan joudun ottamaan itsestäni itselaukaisijalla kuvia 😀
  Viime aikoina poikaystävä on ottanut kuvia, melko huonolla menestyksellä…tarkoituksena on pitää sille luento kamerankäytön perusasioista lähiaikoina ja nimenomaan sun asukuvat on asia, joilla yritän sen saada ymmärtämään, mitä haen. Edessä on pitkä ja kivinen tie… 😀
  Hahah, tulipa avautuminen! Mutta sun kuvat on aina niin uskomattoman ihania ja niissä on aina ihana positiivinen tunnelma 🙂 <3

 • Kiosko Barcelonassa?
  Posted at 14:44h, 17 May

  Hei! Olen epätoivoisesti yrittänyt löytää tuota Instassa kehumaasi Kioskoa, jossa herkuttelitte hampurilaisilla… Googlettamiset ei auta tai sitten olen vain hemmetin huono googlettelemaan. Ilmeisesti kiosko on suomennettuna kioski (?) joten tämäkin vaikeuttaa asiaa ja googlettamiseni johtaa pikkulehtikioskeille.
  Tarkoituksenani on siis löytää kyseinen paikka ja toivoa että se löytyisi myös Madridista jonne suuntamme parin viikon päästä. Osaatko auttaa? Suurkiitos etukäteen..

 • Kioskon kysyjä
  Posted at 15:23h, 20 May

  Mietin myös tuota Momondon Places-sovellusta. Ilmeisesti sitä ei saa iPhoneen? Onko iPhonelle mitään vastaavia, osaatko sanoa?
  Vastaustasi kuumeisena odotellen että pääsee navigoimaan ja syömään hyviä hamppareita Madridissa..

 • Kioskon kysyjä
  Posted at 13:39h, 06 July

  Harmittaa etten ikinä saanut vastaustasi 🙁

  • Tickle Your Fancy
   Posted at 13:58h, 06 July

   Oon vastannut sulle kysymykseesi kyllä. Toiseen postaukseen. Kiosko löytyy siis barcelonasta, kyseessä ei ole ketjurafla. Madridissa sitä ei ole