Kun biojätteiden lajittelu ei enää riitä – Ilmastoveivi2019

 

Mitä väliä on minun biojätteilläni kun joka päivä ilmaan nousee 100 000 lentokonetta?, sanoi eräs turhautunut ystäväni. Mielestäni tämä kuvaa tilannetta aika osuvasti.

Uskon, että moni tuntee ilmastoaiheesta ahdistusta, turhautuneisuutta ja huonoa omaatuntoa. Asia on niin laaja, että sen edessä tuntee itsensä väkisinkin mitättömäksi. Miksi minun pitäisi kun muutkaan eivät?

Saavutettuja etuja ja tuttuja rutiineja ei ole ihan helppo hyvästellä. Etenkään jos koko ilmastoaiheen kokee epäreiluksi. Onhan kuitenkin Kiina, joka saastuttaa kuin perkele. Mielummin ollaan hiljaa kuin ryhdytään toimiin.

Tämän lisäksi ympäristöasiat ovat moniulotteisia ja mutkikkaita. Harva meistä hahmottaa täydellisesti kokonaiskuvaa, en minä ainakaan. Tietoa ei ole tarpeeksi ja tutkimustuloksiakin tuntuu olevan jokaista sorttia. Millä on oikeasti vaikutusta, ja mikä on turhaa viilaamista? Mitä oikeasti kannattaa tehdä ja mitä ei?

Koko ekokeskustelua on leimannut pitkään negatiivisuus, ja se on mielestäni suuri harmi. Ei uskalleta ottaa kantaa tai kannustaa ekotekoihin, koska niitä epäekologisia tekojakin löytyy. Moni pelkää tulevansa leimatuksi tekopyhäksi. Myös minä.

Sitten tajusin, että paskat. Asia on tärkeämpi kuin nillittäjien kommentit. Jos minulla on asiaa, niin minähän puhun, vaikka välillä lennän ja shoppailenkin. Olen yksi niistä, jotka kokevat koko ilmastoaiheen monimutkaiseksi. Hämmennyn aika ajoin päästötutkimuksista enkä hahmota aina mitä kaikkea taustalla tapahtuu, mutta haluan olla mukana vaikuttamassa ja muuttumassa. Koska tämä maapallo ansaitsee sen.

 

 

Mielestäni se mitä ilmastokeskustelu ei kaipaa on syyttely tai arvostelu. Se harvemmin vie mihinkään pysyvään. Se mitä tarvitaan on kannustava ilmapiiri ja positiivinen, tavoitehakuinen yhteishenki. On ensiluokkaisen tärkeää ymmärtää, että teoillamme ihan oikeasti on merkitystä. Me kaikki ihan oikeasti voidaan vaikuttaa.

Ja sitten se Kiina. Tai Yhdysvallat, jonka presidentti vielä viime vuonna kiisti koko ilmastonmuutos termin aitouden. Kyse ei ole siitä kuka aiheuttaa eniten hiilidioksidipäästöjä, vaan kuka ryhtyy muutokseen päästöjen pysäyttämiseksi ja levittää sanomaa myös muualle. Muutoksen on lähdettävä Euroopasta. Meiltä löytyy tietoa ja työkaluja, on meidän tehtävä olla suunnannäyttäjiä. Nyt vaan tarvittaisiin rohkeaa päätöksentekoa ja selkeitä linjauksia.

HS julkaisi viime viikolla ilmastogallupin tulokset, joiden mukaan suomalaiset vaativat tiukkoja toimia ilmaston hyväksi, mutta niitä pitäisi tehdä jonkun muun. Gallupin mukaan keinoissa kannatusta saivat ne, jotka eivät osu niin paljon omalle kohdalle.

Ollaan valmiita muutoksiin, mutta emme halua luopua eduista, ellei ole pakko. Minusta tämä gallupin tulos oli avunhuuto päättäjille. Haluamme tehdä asioita ilmaston hyväksi ja olemme valmiita muutokseen, mutta emme hahmota kokonaiskuvaa. Kaipaamme yhteisiä pelisääntöjä ja asiantuntevia puolueettomia ratkaisuja.

 

 

Se, että jokainen meistä tekee ekologisia tekoja ja -valintoja arjessaan on hurjan tärkeää, mutta yksin se ei enää riitä. Keskustelun pitää nyt siirtyä rakennetasolle, tarvitaan lainsäädäntö taustalle. Siksi lähdin mukaan tukemaan kansalaisten käynnistämää kampanjaa nimeltä Ilmastoveivi2019 (nerokas nimi, eikö!).

Kyseessä on yksittäisten kansalaisten käynnistämä kampanja, joka yhdistää suomalaiset iästä, taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta toimimaan yhdessä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kampanjan tähtäimessä on, että kansan tuella Suomi käyttää hyväksi EU-puheenjohtajakautensa (7-12/2019) mahdollisuudet ja ajaa tiukasti ilmaston lämpenemisen rajaamista 1,5 asteeseen.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Ilmastoveivi2019 tavoittelee 500 000 allekirjoitusta vetoomukselle, joka luovutetaan Suomen uudelle pääministerille keväällä 2019.

Tule sinäkin mukaan <3 Allekirjoita Ilmastoveivi2019 -vetoomus TÄÄLLÄ.

 

 

Millaisia ajatuksia päästövähennykset teissä herättää?

Nostin ekologisuuden yhdeksi blogini pääteemoista vuodelle 2019. Nyt kysynkin, millaisia postauksia sinä toivoisit minulta aiheesta? 🙂

 

 

Lue myös:

Ekologisuushaaste – askel kerrallaan

Kun matkustaminen ei tunnu enää niin vapauttavalta – ajatuksia lentopäästöistä

 

 

xx Sara

 

64 Comments
  • Nimetön
    Posted at 12:53h, 28 January Reply

    Ihan huippua mikä postaus!!! 🙂
    Ihan kaikenlaiset postaukset aiheeseen liittyen kiinnostais, mut ehkä erityisesti jotkut haastetyyppiset? Vaikka että tavoitteena kerätä 100 roskaa, kokeilen olla viikon vegaanina, jonku ekotyypin haastattelu, vinkkejä kodin kierrätyspisteen toimivuuteen, 3 pelottavinta asiaa ilmastonmuutoksessa, lähimatkakohde vinkkejä, mistä aineettomista asioista voi saada elämään onnea maapalloa riistämättä, kuinka muuttaa asennetta shoppailuun, instagramin ekotilit shoutout, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa – info tyylisetkin postaukset on hyödyllisiä! Emmä tiiä, siinä nyt muutama lentävä idea 🙂

    • Sara
      Posted at 13:30h, 28 January Reply

      Ensinnäkin, ihana kuulla!! Ja toiseksi, mä en kestä miten HUIPPUJA ideoita! Jättimäinen kiitos sulle näistä! Näihin voisi tarttua vaikka kaikkiin! Jee!

    • Ronja
      Posted at 18:51h, 28 January Reply

      Aivan mahtavia postausideoita! Mulle tuli ihan fiilis, et haluan lukea näistä kaikista 🙂

      • Sara
        Posted at 21:05h, 28 January Reply

        Ja mulla tuli fiilis, että haluan jo heti päästä näiden kimppuun! 😀 oi, ihanaa!

  • Ohikulkija.
    Posted at 13:30h, 28 January Reply

    Heip!
    Mä ajattelen, että jokainen pienin askelin suurta yhteistä tavoitetta. Muutokset eivät tapahdu hetkessä ja jokainen prosessoi sen omalla tavallaan. Syyttäminen ja syytteleminen on taas aika persiistä.

    Vaikka itsekin siihen syyllistyin, kun näin iltalehden sivuilla uutisen: “Kansainvälinen eliitti lentää 1500 yksityiskoneella Sveitsiin keskustelemaan ilmastonmuutoksesta…..”
    JEP.
    Ja MIKSI? (mikäli asiantuntija arviot toteutuvat).

    • Sara
      Posted at 21:09h, 28 January Reply

      Syyttelemisen sijasta kun keskityttäisiin tavoitteeseen pääsemiseen ja vaikuttamiseen. Olisi aika huippua!

      Tuo uutinen kyllä hieman pysäytti täälläkin, vaikkakin niitä koneita ilmaaan nousee päivittäin se 100 000.

  • Ella
    Posted at 13:37h, 28 January Reply

    Ihanaa, että olet pitänyt ympäristöteeman blogissasi esillä kaikesta negatiivisesta palautteesta huolimatta! Aihe kaipaa jatkuvaa, rakentavaa keskustelua ja kannustavaa ilmapiiriä. Olen myös ehdottoman samaa mieltä siitä, että nyt kaivataan rakenteellisia muutoksia. Erityisesti lähimatkailuvinkit kiinnostavat!

    • Sara
      Posted at 21:09h, 28 January Reply

      Jesss, lähimatkailuvinkkejä mä teen enemmän kuin mielelläni! Ihan mahtavaa, että kiinnostaa 🙂

  • Henna
    Posted at 14:33h, 28 January Reply

    Go Sara! Itseäni kiinnostaisi ainakin kasvisruokareseptit, juttu ekologisista/kestävistä vaatemerkeistä, “pikamuoti” vs klassinen, ajaton vaatekaappi tms ja kotimaan matkailu.

    • Sara
      Posted at 21:10h, 28 January Reply

      Huippua! Tämän saralta tulossa myös juttuja! Jee! 🙂

  • Kiitosta
    Posted at 15:42h, 28 January Reply

    Hei Sara! Kommentoin harvoin, mutta halusin tulla kiittämään sinua ekologisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyvien teemojen ylläpitämisestä blogissasi. On hienoa, että käytät vastuutasi vaikuttajana tärkeän asian esilletuomiseen. Näitå sisältöjä seuraan mielelläni. Lähimatkailuvinkit kiinnostavat myös täällä!

    • Sara
      Posted at 21:11h, 28 January Reply

      Ja tiedätkö, mä arvostan, että tulit. Se merkitsee mulle oikeasti paljon. Kiitos siis sinulle 🙂

      Lähimatkailuvinkit, check!

  • Laura
    Posted at 18:36h, 28 January Reply

    Siistiä, että olet ottanut tänä vuonna ilmastoteeman vahvemmin mukaan blogiisi ja juuri tuollaiset ilmastoveivin kaltaiset nostot on tervetulleita. Kimppaan edellisiä kommentoijia postaustoiveissa, erityisesti ekologisten vaatebrändien nostamista esiin.

    • Sara
      Posted at 21:11h, 28 January Reply

      Mahtavaa, että ajattelet noin 🙂 Ja ilo tehdä, ja vielä kun vastaanottokin on tällaista! Kiitos teille! 🙂

  • Elina Mäkelä
    Posted at 20:53h, 28 January Reply

    Jes, go Sara! Jo edellä mainitut postausaiheet kuulostaa hyvältä. Pienistä puroista iso virta jne 😉

    • Sara
      Posted at 21:12h, 28 January Reply

      Woop! Nimenomaan 🙂

  • Sk
    Posted at 22:18h, 28 January Reply

    Ihan super postaus! Allekirjoitus myös jätetty😊 mietin, kehtaako tässä postauksessa ollenkaan kysyä, mistä sun paita ja kaulakorut on?

    • Sara
      Posted at 22:20h, 28 January Reply

      Huipppua, kiitos! 🙂

      hehe, ehdottomasti kehtaa! Tosin en tiedä onko näistä apua. Neule on Ranskasta pienestä puljusta ja korut paikalliselta myyjältä Balilta!

  • :-)
    Posted at 23:02h, 28 January Reply

    ”Lennän välillä”… 😀 eikös työhösi kuulu melko pitkälti reissaaminen (mitä olen somesta ymmärtänyt). Lentäminen on todella valtava ilmastopäästö, kuten tiedät. Hienoa kuitenkin että olet kampanjassa mukana.

    • Sara
      Posted at 23:50h, 28 January Reply

      Kyllä se periaatteessa, mutta alalla pärjää kyllä aika hyvin ilman lentämistäkin. Suurin haaste on kuvien tuottaminen pimeimpänä kautena. Se on aika paljon helpompaa valoisassa kohteessa. Mä yleensä yritänkin niputtaa pidemmälle reissulle mahdollisimman monta valokuvausproggista ja samalla pitää omat lomani.

      Suurimman osan tapaamisista olen korvannut skypellä ja yhden päivän/ yhden yön lentoja vaativalle pr-reissuille minulla on nollatoleranssi. Lentomatkustusta tiputin viime vuonna roimasti. Kieltäydyin suurimmasta osasta lentoja vaativista työmatkoista. Mikäli lennän, maksan myös lennoistani aina kompensointimaksuja! Eli kyllä, olen tietoinen ja olen asian eteen muutoksia tehnytkin 🙂

      Lentäminen on epäekologista, muttei suinkaan ainoa mörkö ilmaston lämpenemisessä. Jotenkin tuntuu, että juuri lentäminen on se mihin koko keskustelu aina tuppaa menemään.

      Suomen ilmastopäästöistä 2/3 tulee energiantuotannosta ja noin viidennes energiasta kuluu lämmitykseen. Esimerkiksi ruoka aiheuttaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä – yhtä paljon kuin liikenne.

      Mutta edelleen peräänkuulutan rakennetason muutoksia. Yksilöiden teot ovat tärkeitä, mutta enää ei voida vaan luottaa siihen, että jokainen tekee vähän jotain. Me yksilöt, että yritykset tarvitaan selkeitä linjauksia ja sääntöjä. Rajoituksia ja lakeja, jotta päästään 1,5 asteen tavoitteeseen.

  • norppi
    Posted at 23:20h, 28 January Reply

    Ihan mahtavaa että satsaat nimenomaan ekologisuuteen liittyviin aiheisiin, kiitos siitä! Nimenomaan sellaista positiivista vibaa tarvitaan lähimatkailua, kasvisruokaa, kuluttamisen vähentämistä ja kansalaisvaikuttamista koskevissa jutuissa. Tehdään kaikesta tästä uusi normaali 😊🙌

    • Sara
      Posted at 23:51h, 28 January Reply

      Huippua! Samaa mieltä! 🙂 TEHDÄÄN!

  • Jonna
    Posted at 23:23h, 28 January Reply

    Ihanaa, että jaksat puhua tärkeistä aiheista, puit samalla ajatukseni sanoiks! Aiemmat kommentoijat ehti jo heittää super hyviä postausideoita, lukisin kaikki mielelläni! Mua kiinnostaa etenkin kasvisruokareseptit, sellaselle joka on aika noviisi kokkaamisen kanssa:D Lisäksi 1 vaate, 3 asua -tyyppiset postaukset on super kivoja, ois myös hauska lukea sun vaatekaapin vanhimmista aarteista!

    • Sara
      Posted at 23:52h, 28 January Reply

      Mahtavia ideoita ja huippua, että oot tota mieltä! <3 Kiitos hurjasti!

  • Jaana B
    Posted at 23:29h, 28 January Reply

    Hei Sara!
    Hienoa, että otat asian esille! Itselleni tulee mieleen sähkön säästäminen aiheena, esim huoneen lämmön laskeminen voi olla ilmastoteko. Vaatteiden luonnon materiaalien suosiminen, ei muoville! Mitä ovat suositeltavat matskut, jotka käytön jälkeen eivät jäisi pitkäaikaiseksi jätteeksi? Mikromuovista pitäisi ehdottomasti valistaa kuluttajia. CosmEthics ansaitsee maininnan haitallisten aineiden huomaamisessa. Missä kaikessa sitä onkaan? Palmuöljy kasvatuksen haitat. Mitä ruokia meidän pitäisi välttää? Entä oma saimaannorppamme? Menee jo luonnonsuojelun puolelle, mutta tärkeää sekin. Jo mainittu lähimatkailu. Kiitos sinulle innostuksestasi! Eka kertaa kommentoin, on niin tärkeä aihe.

    • Sara
      Posted at 23:53h, 28 January Reply

      Jättimäinen kiitos Jaana postausideoista ja inspiraatiosta. Arvostan todella, että tulit kommentoimaan 🙂 Kiitos!

      Tästä tulee hyvä!

  • Julia
    Posted at 23:58h, 28 January Reply

    Moikka!
    Mua kiinnostais kuulla, että millasia asioita sä teet meidän yhteisen ympäristön puolesta ja miten ilmastoteema näkyy sun arkielämässä. Samalla varmasti moni lukijakin sais vinkkejä, millasia valintoja voisi myös itse tehdä.

    Musta on ihanaa nähdä, että oot nostanu tän tärkeen asian esille täällä blogin puolella. Somesta (enkä puhu nyt vaan sun kanavista) yleensä muodostuu kuva, että esimerkiksi bloggaaja matkustelee usein ja ostelee paljon vaatteita. Mukava nähdä välillä sitä toista puoltakin ja toivon et ootte aidosti tässä mukana! Teillä on nykyään iso rooli, siinä mitä ihniset ajattelee ja millasta näkökulmaa kannattaa, ja siks näön tän erityisen tärkeenä. 😊
    Ilmastoystävällistä kevättä sulle! ❤️

    • Sara
      Posted at 10:52h, 29 January Reply

      Mainio idea, kiitos!

      Mä ymmärrän tämän hyvin. Meidän etu on, että töitä voi tehdä käytännössä mistä vain, ainakin jos vähänkään näkee vaivaa kalenterin järjestämiseen. Tätä ei tosiaankaan ole mahdollista tehdä jokaisella alalla. Media-alalla matkustaminen on tosi tyypillistä. Kansainväliset asiakkaat vaativat sitä jonkun verran, mutta aika paljon myös reissataan juuri noiden vapaiden työaikojen puitteissa. Aika moni on kyllä myös reissaamista ihan tässä vuoden sisään vähentänyt ekologisista syistä.

      Välillä alan sisälläkin tulee tällaisia fiiliksiä, että kaikki on kokoajan jossain. Etenkin matkabloggaajien sisällöistä. Vaikka todellisuus voi olla (ja monesti myös on) vanhoja reissukuvia. Fakta kun on, että reissuilla tulee kuvattua noin 900% enemmän kuin täällä kotosuomessa ja sisältöjä pusketaan ulos sitten jälkikäteen. Tehokkaampaa ja tuottavampaa. Reissukuvat kun vielä tavoittavatkin ja keräävät tykkäyksiä aika paljon tavallisia arkikuvia enemmän. Ero on oikeasti aika huima.

      Mutta kumpi on tärkeämpää: se, että visuaalinen sisältö menestyy vai se, että sisältö on samassa linjassa arvomaailmasi kanssa, keräsipä se sitten tykkäyksiä tai ei. Mä alan kallistua jälkimmäiseen!

  • Ella
    Posted at 07:20h, 29 January Reply

    Moikka!

    Kiitos kun puhut asiasta, juuri pelottavin ajattelutapa on se että “miks mä näkisin vaivaa kun ei muutkaan” tai “ei yhden ihmisen valinnoilla oo merkitystä”. Kun nimenomaan on merkitystä ja etenkin silloin kun useiden ihmisten ajattelumaailma saadaan käännettyä ympäri sinunkaltaisiesi ihmisten ansiosta. Olen onnellinen siitä, että te vaikuttajat käytätte asemaanne nimenomaan vaikuttamisessa ja tärkeiden asioiden puolesta. Sita taisi mainita, että hän kokee tavallaan vastuukseen puhua tämänkaltaisista asioista, sillä hänellä on siihen mahdollisuus. Toivoisin että useammat ajattelisivat näin ❤️

    • Sara
      Posted at 11:02h, 29 January Reply

      Iso kiitos Ella. Arvostan todella sanojasi! Kiitos <3

      Mä oon Sitan kanssa ihan samoilla linjoilla, mutta samaan aikaan tiedostan asian toisenkin puolen. Mielestäni julkkiksilla/tubettajilla/bloggaajilla/instagrammaajilla on vastuuta, mutta niin on myös ihan "tavallisilla" ihmisillä. Niillä, joilta löytyy ystäväpiirejä ja työporukoita. Niillä joilla on 300 kaveria Facebookissa ja 80 Instagramissa.

      Jo pelkästään se, että ekotekoihin kannustetaan työpaikalla, ilmastoveivin allekirjoitukseen kannustetaan omassa FB:ssä, masennuksesta puhutaan ääneen perheillallisella ja yhteiskunnallisista ongelmista keskustellaan kahvipöydissä muuttaa maailmaa pala palalta 🙂

  • Miia
    Posted at 08:43h, 29 January Reply

    Mahtava juttu, lähdit ottamaan asian esille! Hyviä pointteja! Jotain on tehtävä, etenkin meidän Suomalaisten. Vaikka olemmekin pieni maa verrattuna esim. Kiinaan, silti meidän hiilipäästömme ovat huimat, saunomisesta ja puulämmityksestä johtuen.. Ja koska olemme niin lähellä pohjoisnapaa, meidän päästömme liikkuu suoraan navalle, joka sulattaa pohjoisnavan jäätä.. Minäkin allekirjoitin ilmastoveivin ja toivon että monella muullakin on halu pelastaa maailma! <3

    • Sara
      Posted at 11:03h, 29 January Reply

      Tärkeitä pointteja! Kiitos kun jaoit <3

      Mahtavaa, että oot mukana ilmastoveivissä!

  • Aaaaa
    Posted at 09:21h, 29 January Reply

    Hei,
    olin blogisi lukija monta vuotta, sitten kuluttaminen ja shoppailu alkoivat ahdistaa ja yleisesti blogien lukeminen hieman jäi. Ihanaa, että olet ottanut ilmastoteeman tänä vuonna vielä vahvemmin esiin! 😍Aihe on erittäin tärkeä. Kiinnostaa kaikki aiheeseen liittyvä 😀 esimerkiksi oman kulutuksen pohtiminen, kekseliäät, hauskat ja ekologiset vaihtoehdot ”paratiisimaisille lomamatkoille”, kotimaiset vaatemerkit, ajaton ja kestävä vaatekaappi, kotimaan matkailu, vegaani-/kasvisruuat.
    Ps. vaikutat suloiselta! Mukavaa viikkoa sinulle! 🙂

    • Sara
      Posted at 11:05h, 29 January Reply

      Kiitos kommentistasi, ja rehellisyydestä <3 Hienoa kuulla, että oot tota mieltä 🙂

      Mahti-ideoita! Kiitos näistä, kirjaan ylös 🙂

      Ihanaa viikkoa!

  • Jo
    Posted at 09:43h, 29 January Reply

    Ihanaa että uskallat puhua näistä asioista blogissasi. Itse koen, että vaikka maailma ei pelastu sillä että jätän lihan ruokavaliostani pois, tai sillä että lajittelen jätteen, lisään sillä kuitenkin tietoisuutta ilmastonmuutoksesta. Ehkä siksi lentämistakin on kritisoitu niin kovasti viime aikoina, halutaan että tietoisuus lentämisen haitoista leviäisi ja turhat lennot karsittaisiin pois. Kiinaa suurempana pahana pidän Venäjää, joka tuntuu olevan täysin piittaamaton maapallon tilasta. Venäjän tarkoituksena on tulevina vuosina jopa kasvattaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Myös per capita päästöt ovat moninkertaiset Kiinaan verrattuna. Toimia vaaditaan ja valitettavasti edes EU:n tämän hetkiset tavoitteet eivät ole tarpeeksi kunnianhimoiset. Itse uskon että päästökaupan oikeuksia on vähennettävä rajusti, jotta teollisuuden päästöt saadaan kuriin. Surullisinta on, että Amerikkojen ja Aasian valtioiden päästötavoitteet eivät ole edes Euroopan valtioiden tasolla, ja tulevaisuus näyttää varsin synkältä, jos suuret saastuttajat eivät ota ilmastonmuutosta tosissaan.

    • Sara
      Posted at 11:12h, 29 January Reply

      Kiitos kommentistasi! Hyviä pointteja ja aitoja huolenaiheita.

      Toimia vaaditaan todella. Mutta mä ihan vilpittömästi uskon siihen, että me tullaan tekemään isoja muutoksia. Uskon, että suunnannäyttö lähtee nimenomaan Euroopasta ja EU:sta, kunahan tavoitteet saadaan oikealle tasolle.

      Pakko sanoa, että musta on ollut hienoa huomata miten lehdistö on ottanut ilmastoaiheeseen vähän vastuullisempaa roolia. Sen sijaan, että nostetaan syntipukkeja ja keskitytään epäolennaiseen, jaetaan inspiraatiota pohjoismaista, esitetään konkreettisia linjausideoita ja keskityttään tavotteisiin pääsemiseen.

  • Susanna
    Posted at 12:38h, 29 January Reply

    Ootko lukenut Nollahukka-kirjan? Se on super hyvä! Jos oot lukenut sen, niin sit haaste mahdollisimman nollahukka-viikolle tai jopa kuukaudelle?

    • Sara
      Posted at 08:37h, 31 January Reply

      Oi! En ole lukenut, mutta kyseistä blogia aktiivisesti luen. Aivan mahtavaa!

  • Karoliina
    Posted at 12:52h, 29 January Reply

    Hienoa puhua näistä aiheista blogissaan ja pohtia omaa toimintaansa. Olet käyttänyt jalustaasi monien tärkeiden asioiden esille nostamiseen. Kuitenkin itse koen kaikkien influenssereiden ja bloggaajien postaukset näistä aiheista todella tekopyhiksi ja heidän työnsä turhanpäiväiseksi. Heidän työnsä tarkoitus on mainostaa juuri turhia tuotteita ja turhanpäiväisiä matkoja, mikä on hyvin epäekologista. Minusta työn arvoa voi mitata sen mukaan, mitä hyötyä siitä on muille ja koko yhteiskunnalle. Monet muutkin ammattiryhmät ovat totta kai eettisesti hieman epäilyttäviä toiminnassaan. En koe siitä olevan mitään hyötyä, että bloggaajat julkaisevat kauniita kuvia kauniista matkakohteista ja kertomasi matkustusmäärä jo heinäkuulle tuntuu todella hurjalta! Jotkut matkustavat esimerkiksi terveydenhuollon tehtävien perässä maailmalla puolustaen ihmisoikeuksia ja tekevät oikeasti jotain hyödyllistä matkoillaan. Monet bloggarit vielä ihmettelevät, että miksi masentuvat. Elämässä täytyy olla tunne, että tekee jotain merkityksellistä. Pelkkä kiiltokuvamainen pintaliito ei tee ketään onnelliseksi. Ja sitten vielä mainostaa sellaista elämäntyyliä yleisesti sosiaalisessa mediassa. Elämäntyylinne vaikuttaa todella itsekeskeiseltä.

    • Sara
      Posted at 08:44h, 31 January Reply

      Nyt en valitettavasti saanut tämän kommentin punaisesta langasta kiinni.
      Vastasin tuolla ylhäällä jo aiheeseen hieman osuvaan kommenttiin somen ristiriitaisuudesta. Kopioin sen tähän:

      ” Meidän etu on, että töitä voi tehdä käytännössä mistä vain, ainakin jos vähänkään näkee vaivaa kalenterin järjestämiseen. Tätä ei tosiaankaan ole mahdollista tehdä jokaisella alalla. Media-alalla matkustaminen on tosi tyypillistä. Kansainväliset asiakkaat vaativat sitä jonkun verran, mutta aika paljon myös reissataan juuri noiden vapaiden työaikojen puitteissa. Aika moni on kyllä myös reissaamista ihan tässä vuoden sisään vähentänyt ekologisista syistä.

      Välillä alan sisälläkin tulee tällaisia fiiliksiä, että kaikki on kokoajan jossain. Etenkin matkabloggaajien sisällöistä. Vaikka todellisuus voi olla (ja monesti myös on) vanhoja reissukuvia. Fakta kun on, että reissuilla tulee kuvattua noin 900% enemmän kuin täällä kotosuomessa ja sisältöjä pusketaan ulos sitten jälkikäteen. Tehokkaampaa ja tuottavampaa. Reissukuvat kun vielä tavoittavatkin ja keräävät tykkäyksiä aika paljon tavallisia arkikuvia enemmän. Ero on oikeasti aika huima.

      Mutta kumpi on tärkeämpää: se, että visuaalinen sisältö menestyy vai se, että sisältö on samassa linjassa arvomaailmasi kanssa, keräsipä se sitten tykkäyksiä tai ei. Mä alan kallistua jälkimmäiseen! ”

      Ps. mitä tarkoitat kertomillani lentomäärillä heinäkuulle? En ole kyllä sellaisesta missään maininnut :S

  • Suvi
    Posted at 14:43h, 29 January Reply

    Kiitos Sara, että otit tärkeän asian esille! Kaikki me voitaisiin parantaa tapojamme lentämisestä lihansyöntiin, mutta kukaan ei ole täydellinen. Silti asiasta pitää pystyä puhumaan, hiljaisuus ei ainakaan muuta mitään.

    Verrattaessa Suomea Kiinaan tai Intiaan pitää muistaa, että suuri osa EU:n kansalaisten käyttämistä tuotteista tehdään Kiinassa, ja siten jätämme myös tuotteiden ympäristövaikutukset sinne. Samaan aikaan suomalainen kuluttaa yhtä paljon kuin kuusi intialaista. Ei siis ole ihan reilua vaatia vain muilta mailta toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

    Sulla on iso rooli nuorten mielipiteisiin vaikuttamisessa, ja on todella hienoa, että otat tärkeitä asioita esille. Ehkä voisit tuelvaisuudessa nostaa ekoaiheita esille myös muiden teemojen kautta: esimerkiksi kirppareiden suosiminen, vaatteiden vaihtaminen kavereiden kanssa, vaatelainaamot, juna- ja lähimatkailu, erilaiset vapaaehtoistyön muodot kansalaisjärjestöissä, muiden arvojen kuin pelkän materian ja pinnallisuuden korostaminen? 🙂

    Ei sun tarvitse asua puumajassa ilman sähköä voidaksesi puhua ympäristöasioista. 🙂 Nyt jos koskaan ihan kaikkien meidän täytyy puhua ilmastonmuutoksesta. Ihanaa jatkoa Sara!

    • Sara
      Posted at 08:47h, 31 January Reply

      Kiitos kommentistasi ja erittäin hyvä pointti Kiina-ilmiöstä.

      Mainioita ideoita sisältöihin 🙂

      Ihanaa loppuviikkoa!

  • Suvi
    Posted at 14:44h, 29 January Reply

    Kiitos Sara, että otit tärkeän asian esille! Kaikki me voitaisiin parantaa tapojamme lentämisestä lihansyöntiin, mutta kukaan ei ole täydellinen. Silti asiasta pitää pystyä puhumaan, hiljaisuus ei ainakaan muuta mitään.

    Verrattaessa Suomea Kiinaan tai Intiaan pitää muistaa, että suuri osa EU:n kansalaisten käyttämistä tuotteista tehdään Kiinassa, ja siten jätämme myös tuotteiden ympäristövaikutukset sinne. Samaan aikaan suomalainen kuluttaa yhtä paljon kuin kuusi intialaista. Ei siis ole ihan reilua vaatia vain muilta mailta toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

    Sulla on iso rooli nuorten mielipiteisiin vaikuttamisessa, ja on todella hienoa, että otat tärkeitä asioita esille. Ehkä voisit tuelvaisuudessa nostaa ekoaiheita esille myös muiden teemojen kautta: esimerkiksi kirppareiden suosiminen, vaatteiden vaihtaminen kavereiden kanssa, vaatelainaamot, juna- ja lähimatkailu, erilaiset vapaaehtoistyön muodot kansalaisjärjestöissä, muiden arvojen kuin pelkän materian ja pinnallisuuden korostaminen, yrityksiä vastuullisempaan toimintaan kannustava Ykkösketjuun-kampanja? 🙂

    Ei sun tarvitse asua puumajassa ilman sähköä voidaksesi puhua ympäristöasioista. 🙂 Nyt jos koskaan ihan kaikkien meidän täytyy puhua ilmastonmuutoksesta. Ihanaa jatkoa Sara!

  • Momo
    Posted at 15:13h, 29 January Reply

    Jes! Oiva postaus ja hienoa etta nostat naa asiat tapetille niin monien silmaparien eteen some vaikuttajan roolissa! Tossa ylempana tulikin jo paljon hyvia postausvinkkeja joista kiinnostaa kylla lukea 🙂 Vetoomus allekirjoitettu ja jaettu!

    Toivottavasti paattajat heraavat todellisuuteen (eivatka tyydy vain oljyfirmojen ja muiden saastuttavien firmojen lobbaajien jne ahneuteen), valilla tulee niin ahdistunut ja voimaton olo kun seuraa uutisia…

    Lentamisesta syyllistamista tosin en kasita, se ei ole ainut tai suurin paastojen tuottaja ainakaan ymmartaakseni. Tahan vaikuttaa yhdistelma kaikkea ja oikeasti tuntuvien muutoksien aikaansaaminen vaatii paattajien tasolta tulevia ratkaisuja. Pelkilla yksilon valinnoilla ei saada aikaan tarpeeksi suurta muutosta vaikka tottakai yksilon valinnatkin ovat tarkeita. Lainsaadanto, verotus, jne tulisi maailmanlaajuisesti muuttua jotta saataisiin ilmastonmuutos kuriin.

    Oma korsi kekoon tana vuonna on lisata kasvisten syontia, suosia kausittaisia lahella tuotettuja kasviksia ja vahentaa lihan kulutusta seka silloin kun sita syo, syoda pyrkia syomaan vain luomua lahituotettua lihaa joka on saanut laiduntaa ja syoda ravinnerikasta ruokaa. Maitotuotteita ei nykyaan tule kaytettya lahes ollenkaan. Seka samalla vahentaa turhaa shoppailua, ostaa harkitummin ja kestavampia, laadukkaampia vaatteita, kodin tarvikkeita yms.

    Innolla lisaa tan teeman postauksia odotellen <3

  • Ella
    Posted at 17:34h, 29 January Reply

    Tuli sun kirjoituksesta mieleen, että olin juuri mielenkiintoisessa ilmastoseminaarissa. Mulle tuli ihan uutena tietona, että kivihiilen käytön kielto ej lopulta vaikutakaan päästöihin, sillä puupolttoaineiden päästöt (ne joilla kivihiili olisi tarkoitus korvata) ovat saman suuruiset. Mediasta saa sellaisen kuvan, että uusiutuvat energianlähteet olisivat päästöjen kannalta hyvä valinta, vaikka oikeasti ainoastaan ydinvoima on päästötön (toki siitä syntyy jätettä). 😀

    • Sara
      Posted at 08:35h, 31 January Reply

      Kuulostaa mielenkiintoiselta seminaarilta! Musta tää on juuri se mikä koko aiheesta tekee meille monimutkaista ja vierasta. Että mikä on oikeasti totta ja mikä ei. Puolustajia ja vastustajia löytyy jokaisesta päästövähennys menetelmästä, aina ei vaan ota selvää mihin heidän motiivinsa perustuu ja onko menetelmä oikeasti se tehokkain ja paras. Ja paras ympäristölle vai meille ihmisille?

    • Anna
      Posted at 19:13h, 31 January Reply

      Vaikka ilmakehä ei tiedä, mistä polttamisen seurauksena vapautunut hiili on peräisin, uusiutuvien ja uusiutumattomien käytössä on kuitenkin juuri se ratkaiseva ero. Ilmastonmuutos johtuu 90 %:sti fossiilisten polttamisesta. Jos poltamme esim. kivihiiltä, se ei enää koskaan sitoudu vaan jää rasittamaan ilmakehää. Jos taas poltamme puuta, hiili vapautuu toki aivan samalla tavalla, mutta pointti on siinä, että uuden puun kasvaessa sama hiili lähtee uudelleen kiertoon sitoutuen taas puuhun eli pois ilmakehästä. Kyse ei siis ole uusiutuvien osalta pelkästään siitä, onko joku asia päästötön vai ei. Kyse on siitä, että esim. metsä kykenee sekä sitomaan hiiltä (hiilivarasto ja -nielu) että korvaamaan fossiilisia raaka-aineita (esim. puulla voidaan korvata muovia ja jo nyt puupohjaiset polttoaineet käyvät bensan sijaan autoihin jo nyt). Ihanteellista tietysti olisi, että mitään ei tarvitsisi polttaa eli että hiiltä ei vapautuisi, mutta muut uusiutuvat (tuuli, vesi, aurinko…) eivät mitenkään riitä ihmiskunnan energiantarpeisiin. Meidän on ihan pakko käyttää metsiä ja itse asiassa metsät ovat monessa mielessä juuri se ratkaisun avain – se vain pitää kyetä tekemään kokonaiskestävällä tavalla mm. biodiversiteetti huomioiden. Tiesittekö, että puusta voidaan jo valmistaa esim. kuituja, joista voidaan tehdä vaatteita. 😊

      • Mimi
        Posted at 06:18h, 04 February Reply

        Puun käyttäminen esim. biopolttoaineisiin on tyhmintä ikinä. Puiden hyödyllisin tehtävä on olla hiilinielu. Ei se toki tarkoita että metsää ei saisi harventaa / hoitaa, mutta vain idiootti kaataa hiilinieluja saadakseen polttoainetta. Autot kulkee sähkölläkin. Tiedän että Suomessa ei tätä haluta sanoa ääneen, koska valtionyhtiö Neste on panostanut biopolttoaineisiin.

  • Jklö
    Posted at 17:47h, 29 January Reply

    Kiva että aiot muuttaa elintapojasi! Lopetatko yhteistyön Finnairin ja rättikauppojen kanssa? 🙂

  • DemocracyOpinionsMatter
    Posted at 02:14h, 30 January Reply

    Ilmastoahdistus!

    Tämä on asia joka tunkee joka lävestä ja tuutista. Antakaa minun kertoa että se on todellisuudessa pieni murhe verrattuna länsimaisen yhteiskunnan perusrakenteitten murenemiseen, joka johtuu populismista (brexit, trump, persut jne) ja somekulttuurin ällistyttävästä vaikutuksesta sosiaalisiin rakenteisiin ja ihmisten käyttäytymiseen, puhumattakkaan sen tarjoamista mahdollisuuksista ohjata massojen käytöstä.

    Tämä blogi on yksi vaikutuskanava, joskin vaatimaton sellainen (kaikella kunnioituksella). Siksi vastuuntuntoa…

    • Sara
      Posted at 08:30h, 31 January Reply

      DOM! Mä oonkin miettinyt, että ootkohan löytänyt uusille sivuille 😀

      • DEMOCRACY_OPINIONS_MATTER
        Posted at 13:47h, 31 January Reply

        Kyllä Kultaseni. seuraan Sinua kuin remora haita.

        joskin tämä uusi alusta ei oikein toimi tuon minun PikkuNokkelan nimimerkkini kanssa!

  • Krista
    Posted at 08:35h, 30 January Reply

    Huippu postaus! Ja tuo syyllistämisen poistaminen on kyllä totta. Helposti itsekin saatan siihen sortua kun välillö paasaan kavereille kasvissyönnistä/kierrätyksestä.
    Postausideoina ajattelin:
    Minun päiväni-sitten kertaa päivän lopuksi mitä.ekologisempia valintoja teki/olisi voinut tehdä
    Arjen pieniä muutoksia-niitä pieniäkin juttuja joilla voi vaikuttaa
    Vaateteollisuus-tietämystä on sinulla varmaan niin paljon enemmän, miten tehdä ekologisempia/eettisempiä valintoja, teollisuuden läpinäkyvyys
    Vaatehuolto-miten korjata, huoltaa, käyttää vaatteita ja asusteita siten että ne kestävät paremmin

    • Sara
      Posted at 08:30h, 31 January Reply

      Iso iso kiitos! Ja miten huippuja ideoita, kirjaan kaikki ylös. Kiitos! 🙂

  • annemaria
    Posted at 16:16h, 30 January Reply

    Ihan mahtavaa, että tuot tätä tärkeää aihetta niin paljon esille blogissasi! <3 Muutkin bloggaajat voisivat ottaa tästä mallia! Ja todella kivoja postausideoita täällä kommenteissa 🙂

    • Sara
      Posted at 08:29h, 31 January Reply

      Iso kiitos! Mä oon myös ihan fiiliksissä näistä ideoista! 🙂

  • Sini
    Posted at 17:46h, 30 January Reply

    Täällä on monia hyviä kommentteja 🙂 Vielä haluaisin korostaa, että usein poliitkot syyttää kansalaisia siitä, ettei me eletä ekologisesti. Tällä viedään huomiota pois siitä, että yhteiskunnan rakenteitakin pitäisi oikeasti muuttaa: julkisen liikenteen pitäisi olla halpaa tai ilmaista, vaatteiden ja tekniikan täytyisi olla kestävämpää, ekologisten valintojen pitäisi olla taloudellisesti kannattavia. Kaikki tämä on politiikkaa.

    On tietysti tärkeää, että pyritään ottamaan ympäristö huomioon arjen valinnoissa. Vielä tehokkaampaa on kuitenkin vaatia päättäjiä ja yrityksiä ottamaan ympäristö politiikan kärkiteemojen joukkoon.

    • Sara
      Posted at 08:28h, 31 January Reply

      Amen! Ja juuri tämä on se mihin me pystyttäisiin isolla porukalla vaikuttamaan.

  • Anna
    Posted at 19:32h, 30 January Reply

    Hienoa, että pidät asiaa esillä. Vaikka mielipiteitä on monia ja tietokin osin ristiriitaista, keskustelu ei ikinä ole turhaa, kun se tehdään toisia kunnioittaen. Siinä mielessä ajatuksesi syyttelyn vähentämisestä on osuva! Lihansyönnin ongelmista puhutaan paljon ja kasvisruokavaliota pidetään usein yksinkertaisesti parempana ympäristön kannalta. Asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen. Ehkä voisit tehdä postauksen, jossa perehdyt esim. kotimaiseen, Suomessa kasvatettuun nurmirehuun perustuvaan naudanlihantuotantoon ympäristövaikutuksineen ja vertaat sitä vaikkapa tuontihedelmiin ja alkuperäisiin tuotteisiin. Oisko ideaa? Tsemppiä ja kaikkea hyvää sinulle! 🙂

    • Sara
      Posted at 08:27h, 31 January Reply

      Kiitos mielipiteistä ja ideoista 🙂

      • Anna
        Posted at 18:59h, 31 January Reply

        Äh, autocorrect. Tuossa piti lukea soijaperäisiin tuotteisiin, ei alkuperäisiin.

  • Arla
    Posted at 20:20h, 31 January Reply

    Jes, hyvä että jaksat nostaa aiheen esille! Tykkään myös tästä postauksen tsemppaavasta sävystä.

    Yks postausvinkki on että voisit koota yleisimpiä argumentteja ilmastonmuutokseen liittyen ja mythbusters tyyppisesti selvittää onko ne totta vai ei. Asiantuntijahaastattelut ois jees. Niin kuin Suvi tuolla ylempänä kirjoitti, moni perustelee omaa vastahakoisuuttaan vähentää päästöjä sillä, että Kiina kuitenkin saastuttaa enemmän. Mutta moni ei tiedä, että Kiinan päästöt johtuu osaksi länsimaalaisen hurjasta kulutuksesta. Jos länsimaalaiset ei ostaisi niin paljon, niin ei olisi kysyntää tuotteille, eikä Kiinassa siten olisi niin paljon tehtaita mitkä saastuttaisi. Toinen pointti Kiinaan, Intiaan ja muihin teollistuviin valtioihin liittyen on, että länsimaat teollistui kivihiiltä polttamalla ennen kuin ilmastonmuutoksesta tiedettiin. Nyt moni maa Aasiassa yrittää päästä arvoketjussa ylöspäin ja rikastua. Ihmisten elintaso kun on siellä vielä paljon alhaisempi kuin Euroopassa. Näiden maiden päättäjien mielestä on suht tekopyhää Euroopalta ja USAlta vaatia että he vähentäisivät päästöjä, kun Eurooppa ja USA ite teollistuivat nimenomaan tekemällä isoja päästöjä aikaisemmin polttamalla kivihiiltä.

    Aina siis kannattaa kysyä “miksi”. Miksi Kiina saastuttaa niin paljon? Miksi Kiina ei halua vähentää päästöjä enemmän? Ja jutella ihmisille jotka tutkii poliittista ekonomiaa tai ekonomiaa niin saa paremman kuvan siitä että mistä päästöpolitiikasta on oikeasti kyse.. Päästöt kuitenkin johtuu tavaran, ruoan ja palveluiden tuotannosta ja näihin pätee ekonomian lait. Ja koska valiot on toimijoina kun puhutaan päästörajoituksista, politiikka astuu peliin.

  • Helena
    Posted at 10:40h, 02 February Reply

    Mahtavaa että tuot tätä aihetta esille, kiitos hyvästä ja ajatusta herättävästä postauksesta! Aiemmin blogisi ärsytti kaupallisuudella ja jatkuvilla reissuilla mässäilyllä mutta nyt palasin tänne ja tosi kivaa lukea näin tärkeästä asiasta. Ehdottomasti seuraan jatkossakin 🙂 Hyvää viikonloppua sinulle!

  • Milderosa
    Posted at 17:52h, 06 February Reply

    On hienoa, että puit ilmastonmuutostasi blogissasi, mutta se tuntuu kovin ristiriitaiselta kun koko blogisi perustuu kulutukselle. Lennät pelkästään vuoden aikana enemmän kuin keskimäärin suomalainen elinaikanaan. Se ettet syö lihaa on ihan yhtä tyhjän kanssa, jos ruokavaliosi koostuu pääosin tuontituotteista. Lisäksi vaatekaappisi koostuu suurimmaksi osaksi halpavaateketjujen vaatteista ja ne vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, että ihan sattuu. Toivon, että te bloggaajat vihdoin alatte muuttamaan tapoja ne ettekä vain puhu. Se on lukijoiden aliarvioimista.

Post A Comment
Your comment will be visible after approval