Mikä ihmeen 5AM club?

 

Arkeni on kokenut tänä syksynä aivan valtavan muutoksen. Suoraan sanottuna, en olisi ikinä koskaan uskonut tämän tapahtuvan. Tämä on se, mistä olen viimeiset kaksi viikkoa into piukeana selittänyt, kun minulta on kysytty kuulumisia (ja vaikkei olisi kysyttykään, hah). Ja nyt vihdoin ja viimein pääsen kertomaan tästä teillekin!

Kesä oli ihana. Lomailin enemmän kuin koskaan. Valokuvasin, herkuttelin ja nautin. Kuukausi meni Norjassa ja Italiassa. Oikeastaan olin kotona ihan ennätysvähän tänä kesänä.

Keväällä tuli juostua maratonin alla niin paljon, ettei juoksu enää kiinnostanut. Liikuin tavallista vähemmän, nukuin epäsäännöllisesti ja söin paljon ulkona.

Olin elokuun puolivälissä väsynyt. Kehossa oli huono olla. Kaipasin uutta buustia syksylle.

 

 

Sitten istahdin eräänä keskiviikkona Sloggin pressilounaalla Vilman viereen. Kun käytiin läpi kuulumisia, Vilma kertoi liittyneensä 5AM Clubiin. Kyseessä on kanadalaisen gurun Robin Sharman metodi, joka pohjautuu siihen, että joka aamu herätään klo 5, josta starttaa ”Victory hour”. Tämä ensimmäinen hereillä olo tunti jaetaan kolmeen osaan:

20 min hikitreeniä esim lenkki tai rankempi jooga
20 min meditointia/päiväkirjan kirjoittamista
20 min uuden asian opettelua, esim lukemista tai podcastin kuuntelua.

Kaikki perustuu siihen, että ollaan hereillä ennen auringonnousua ja saadaan päivälle energinen startti. 5AM -metodia on tarkoitus kokeilla 66 päivää, tässä ajassa uudesta tavasta tulee rutiini.

Kolme tuntia lounaskeskustelumme jälkeen istuin suunnittelupalaverissa Sanomatalossa. Totesin, että haluan tehdä jakson 5AM Clubista – Elisa ja Marianna innostuivat. Päätettiin, että lähdetään kaikki testaamaan uutta rutiinia.

 

 

Oma haasteeni on illalla kukkuminen. Sinnittelen telkkarin ääressä reality-ohjelmien äärellä poikkeuksetta 23 asti. Välillä venyy puoleen yöhön. Tämän jälkeen saatan plärätä vielä puhelinta. Rasittava tapa, josta olen lukuisia kertoja yrittänyt päästä eroon siinä onnistumatta.

Olen aina pitänyt itseäni ”iltaihmisenä”, mutta tämä testi on jo tässä vaiheessa opettanut, ettei sellaista jakoa ole olemassakaan. Enhän minä ole mitenkään voinut olla aamuihminen, kun en ole pidempää jaksoa aamuherätyksiä kokenut. Etenkään niin että olisin saanut tarpeeksi nukuttuja tunteja alle.

Viiden aamuja on takana jo yli kaksi viikkoa. Täysin mustavalkoinen en uuden rutiinin osalta ole. Esim nyt viikon työreissulla Sveitsissä en ole sitä täysin noudattanut. Aamulenkkejä ja meditaatiota useampina aamuina kyllä, mutta viideltä en ole noussut kertaakaan. Päätin jo kokeilun alkuvaiheessa, että priorisoin aina unta, en suostu nukkumaan alle seitsemää (tai 7,5) tuntia. En kotona, enkä reissussa (ellei ole vaihtoehtoa, hah).

Tänään ilmestynyt Yksillä podcast-jakso käsittelee 5 am clubia. Mitä se käytännössä meidän kunkin kohdalla tarkoittaa? Millainen on aamurutiinimme? Millaisia fiiliksiä uusi arki on herättänyt? Mikä on ollut parasta ja mikä haastavinta?

Psst. Suosittelen hei lataamaan Supla-appin! Tämän kautta voi kuunnella jaksoja huomattavasti näppärämmin. Löytyy pikakelaukset, uniajastin yms! Samalla kannattaa pistää suosikkilistalle mun lemppareita kuten Jetlagissa, Parisuhdekriisi ja Pyjamabileet!

 

 

Uusi jakso: 5am club – Elämäntapamuutoksia, tekosyitä ja selvinpäin bailaamista

Kuuluuko kukaan teistä 5 am clubiin? Tai kiinnosteleeko liittyä? 😉

 

 

xx Sara

18 Comments
  • Reetta
    Posted at 09:43h, 25 September Reply

    Mä taidan pysyä mun 6am clubissa, ei ihan niin HC :–D Mut joo saman itse kanssa huomasin kun aloitin heräämään aina kuudelta, että olin ihan väärin luullut että oon iltaihminen! Pakostihan sitä on iltaihminen, jos ei mene nukkumaan siten että saisi tarpeeksi unta. Uuden rytmin opettelu kyllä vaatii vähän aikaa ja ehkä toiset on luonnostaan enemmän aamuvirkkuja jolloin rytmin omaksuminen ja ylläpitäminen on helpompaa.

    • Sara
      Posted at 09:35h, 26 September Reply

      No just näin! Ja mä uskon vahvasti siihen, että me voidaan olla ihan just sitä mitä halutaan, se vaatii vaan opettelua, motivaatiota ja tottumista. Meistä voi tulla aamuihmisiä (tai iltaihmisiä), jos vaan totumme rutiiniin ja nukumme tarpeeksi!

      Ps. kuuden klubi on huippu! <3

  • Vilperi
    Posted at 09:55h, 25 September Reply

    Jouduin jonkin aikaa heräämään 4.30 aamuvuorojen takia ja se oli täyttä horroria. En päässyt ikinä aikaisemmin kuin 21.30 sänkyyn, joten unta kertyi reilu 6 tuntia, mikä on ihan liian vähän! En yksinkertaisesti halua mennä nukkumaan kahdeksan maissa illalla. Herään siis jatkossakin tyytyväisenä klo 7 ja menen nukkumaan klo 22-23.

    • Sara
      Posted at 09:36h, 26 September Reply

      Good for you! Unimäärästä en tinkisi! 🙂

  • Giassilina
    Posted at 12:23h, 25 September Reply

    Mä herään itsekseni joka aamu suunnilleen 5-5.30am mutten oo koskaan noussut siihen aikaan vaan pyörinyt puolisen tuntia ja nukahtanut uudestaan. Päätin jo aeimmin tällä viikolla, että ens viikolla koitan nousta kun ekan kerran herää, katsotaan miten menee! Ehkä mustakin tulee 5am herääjä, mutta tuo aamuohjelma teettää kyllä vaikeuksia. Meillä on niin pieni asunto, että oon tottunut aamuisin hoitamaan rutiinini kylppärin puolella ja aamupalankin syön vasta töissä, jotten häiritse puolisoa. Toisaalta, jos käy lenkillä, meditoi ja kuuntelee podcastia niin niistä ei aiheudu hirveästi meteliä eikä valojakaan tartte pitää päällä. Hmm, taidanpa kuunnella teidän podin ja tutustua tähän muutenkin paremmin!

    • Sara
      Posted at 09:38h, 26 September Reply

      Jeee! Kokeile!! Meillä sama, asutaan käytännössä yksiössä, mutta lenkki + kynttilänvalossa meditointi & lukeminen on todellakin doable!

  • Katja
    Posted at 17:22h, 25 September Reply

    Tää kuulostaa kyllä super mielenkiintoiselta! Itselle tuo 5:ltä herääminen saattaisi olla vähän liikaa, mutta voisin kuitenkin ottaa käyttöön tuon tehokkaan tunnin aamun aloitukseen! 🙂

    • Sara
      Posted at 09:39h, 26 September Reply

      Tosi hyvä! <3 Mä oon muokannut myös 5am clubia 5:30 am clubiksi. En millään pääse/raaski mennä nukkumaan vielä ysiltä! Tehokas aamutunti on rautaa!

  • Sari S
    Posted at 06:27h, 26 September Reply

    Herääminen klo 05 on mielestäni helpompaa kuin 07. Viideltä on ihanaa, saa olla ihan yksin (neljän hengen perhe) hereillä, rauhallinen aamu, meditaatio ja aamuvenyttelyt.. jokaisesta päivästä tulee hyvä. Välillä toki saattaa illalla venähtää nukkumaan meno klo 23, sen huomaa parin päivän päästä mutta tasaantuu kyllä. Eli todella suosittelen tätä ”metodia”! Siitä tuli minulle elämäntapa jo 15 vuotta sitten 🙂

    • Sara
      Posted at 09:40h, 26 September Reply

      Aivan mahtavaa!! Kiitos kommentista, toivon että mäkin saan vielä joku päivä 15 vuotta täyteen aikaisia aamuja <3

  • Sini
    Posted at 09:39h, 26 September Reply

    Just kirjoitin tästä aiheesta myös omaan blogiin jokin aika sitten, kun halusin kokeilla viiden herätyksiä! Hauska yhteensattuma 😀 Mullakin syynä oli tukkoinen fiilis ja se, etten tuntunut saavani kunnolla asioita aikaiseksi. En varsinaisesti noudata tota Sharman ohjeistamaa tapaa, mulla rutiini menee herätyksen jälkeen niin että meditoin ja sit lähden lenkille/joogaan ja jatkan siitä päivää normaalisti. Ja joo, itsellä kans tosi haastavaa on nimenomaan toi että on tykännyt iltakukkumisesta niin kovasti 🙈 Mut tällasen rytmin plussat on kyllä valtavat ja olotila on ihan toisenlainen joka kerta (jos vaan tosiaan on saanu tarpeeks unta 😅)

  • Saija
    Posted at 10:18h, 26 September Reply

    Tällaiselle iltavirkulle mutta myös aikaisiin aamuihin tykästyneelle tämä voisi olla tosi mielenkiintoinen ja virkistävä kokeilu. Oon aina tykännyt illoista ja valvon usein aika myöhään, vaikka teenkin perinteistä klo 8–16 arkityötä. Samaan aikaan taas tykkään joskus viikonloppuisinkin herätä “aikaisin” (krhm, klo 8 on mulle aikainen) ja tuntuu ihanalta ajatella, että päivää on vielä vaikka kuinka paljon tuostakin jäljellä.

    Mutta tuo klo viideltä rutiininomaisesti herääminen voisi olla ihan toinen juttu, ei meinaan kovin usein tule koettua. 😀 Nyt kun alkaa pitkä viikonloppuvapaa, niin pitäiskö laittaa heti huomenaamusta alkaen testiin!

  • Mona
    Posted at 14:14h, 26 September Reply

    Aamun aika viidestä kuuteen on ihan maagista <3 On tosi rauhallista ja saa keskittyä vain omiin juttuihin. Best!
    Entisenä minänä sanoin aina että olen tosi huono aamuihminen. 2014 kuitenkin päätin, että nyt saa väistyä tuo ajatus ja oikeastaan siitä lähtien olen mieltänyt itseni nimenomaan aamuihmiseksi. Kaikki on vaan omassa päässä ja siinä mitä päättää 🙂
    https://www.monasdailystyle.com/2014/08/23/good-day-good-day/
    Sharma fani vuodesta 2014 😀

  • Jenny
    Posted at 08:27h, 27 September Reply

    Täällä myös yksi entinen “olen ilta ihminen, vihaan aamuja”. Voi niitä uskomuksia mitä me itsellemme syötämmekään.
    Itselläni tämä “aamu ihmiseksi” siirtyminen tapahtui vähän vahingossa kun kesällä pitkältä matkaltani palatessani olin jetlagissa ja heräilin aina 6 aikoihin. Aamut oli niin ihania, joten päätin pitäytyä tässä rutiinissa. Ja nyt teidän podcastin ja Vilman inspiroimana, päätin aikaistaa herätystäni tuohon 5 ja tehdä Sharman ohjeistamaa aamurutiinia. Aamut on nykyään päivän paras hetki ja ahh sitä päivän energian määrää! <3

    Ihaninta on irtautua vanhoista uskomuksistaan ja tavoistaan sekä todeta, että muutos on aina mahdollinen jos sitä vain haluaa ja on valmis tekemään töitä sen eteen.
    Ihanaa syksyä Sara, sun kuvat ja tekstit on inspiroivia! 🙂

  • Emma Eskola
    Posted at 10:43h, 27 September Reply

    “Olen aina pitänyt itseäni ”iltaihmisenä”, mutta tämä testi on jo tässä vaiheessa opettanut, ettei sellaista jakoa ole olemassakaan.” Itseasiassa todellakin on! Suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan Matthew Walkerin kirjan Miksi Nukumme, jossa puhutaan paljon siitä, miten ei kannata väkisin vääntää itseään aamuvirkuksi. Osalla ihmisistä luontainen rytmi on erilainen (vireys painottuu iltaan) ja sitä kannattaa vaalia, koska sitä ei oikeastaan voi muuttaa. Se on toki varmasti totta että monet eivät vaan tiedä, mikä se luontainen rytmi on koska illalla telkkari houkuttaa ja aamulla herää väkisin herätyskelloon. Mäkin oon vasta viime aikoina tajunnut että olen aamuihminen ja kannattaa mennä aikaisin nukkumaan. Olen kärsinyt nukahtamisvaikeuksista ja tuntuu että nekin ovat helpottaneet kun olen aikaistanut nukkumaanmenoa ja mennyt ilmeisesti sisäisen kelloni mukaan oikeaan aikaan peiton alle. Kaikista tärkeintä on kuitenkin unen määrä. Kun nukkuu 8 h, on aivan eri ihminen!

  • E
    Posted at 07:48h, 31 October Reply

    ”Ollaan hereillä ennen auringonlaskua” pisti vähän hymyilyttämään 🙂

    • Sara
      Posted at 08:56h, 31 October Reply

      hahah 😀

  • Miia
    Posted at 06:11h, 16 February Reply

    Just eilen aloin kuuntelee tuota kirjaa. Ensinnäkin kirja vaikuttaa tosi hyvältä. Kuljin koko illan kotona kuulokkeet korvissa ja touhuilin samalla. Itse olen luonnostani jo aamuihminen, eli herään ilman kelloa n. 530-540. Kello kyllä soittaa sitten 5.40 jos en oo herännyt. Olen yrittänyt tietoisesti varhaistaa nukkumaan menoa jotta unta tulisi kuitenkin tarpeeksi.

    Vaikka olen jo ‘näin’ pitkällä tai lähellä tämän clubin metodeja niin tuntuu niiiin karseelta ajatukselta klo 5 pompata ylös sängystä ja sännätä tuonne ulos pimeään. Jos taas sitten joogailin tmv mieheni varmaan kokisi sen hänen uniensa häirinnäksi. Mutta katsotaan. Tekosyitähän nämä ovat 😉 kun ei ole vielä kokeiltu.

    Mut toi victory hour on kyllä kiinnostava. Ja paljon on varmaan monilla meillä tekemistä sen kanssa, että jätämme sosiaalisen median minimiin mitä Sharma myös korostaa.. :D.

Post A Comment
Your comment will be visible after approval