MITÄ ON TERVEELLINEN RUOKA?

Olen blogissa kertonutkin pienestä ulkoisesta muodonmuutoksesta (postaus täällä) tai oikeastaan voidaan puhua pikemminkin sisäisestä muodonmuutoksesta, joka vuoden aikana on hiljalleen, ajoittain jopa vahingossa tapahtunut. Treenannut olen aina, aiemmin ehkä jopa enemmän kuin nykyään. Mistä ihmeestä siis johtui se vuoden takainen turvotus ja pöhötys, etenkin kasvoissa?

kuvat kesältä 2013

Ei turhaan puhuta, että kehon hyvinvoinnissa ravinnon määrä on 80% ja treenin 20%. Aiemmin en juuri syönyt kunnon ruokaa. Paljon rahkaa, raejuustoa, ruokana lähes aina salaattia, purkkitonnikalaa jne. Suuret määrät maitotuotteita ja hyvien ravintoaineiden puuttuminen. Siihen kylkeen epäsäännölliset ateriarytmit, joita taas seurasi liikaa kerralla syöminen ja jatkuva napostelu. Näitä pidän suurena syynä muutosten johtumiseen.

kuvat kesältä 2014

Olin ennen se tyyppi joka naureskeli niille, joiden oli pakko saada lounas tiettyyn aikaan ja koko päivä suunniteltiin ateriarytmien mukaan. No, nyt minä olen yksi heistä, ja todellakin onnellinen siitä.
Miten te tulkitsette lauseen: “katsoo mitä suuhunsa laittaa”? Minä suomensin ennen, että ei syö suklaata eikä sipsejä sekä välttää mikroruokia. Nykyään tuo lause on saanut uuden merkityksen. Olen oivaltanut, että se ei tarkoita pelkästään “huonon ruoan” pois jättämistä (mihin lause tavallaan itsessään viittaa), vaan lisäksi myös ravintorikkaiden ruoka-aineiden lisäämistä. Lisäämistä paljon.
Erot ruoka-aineissa. No eipä ollut tätäkään aikaisemmin tullut mietittyä. Istuin taannoin meidän Cocovi-haasteeseen kuuluvalla Jaakko Halmetojan luennolla, jossa puhuttiin ruoka-aineiden ravintoarvoista. Ei siis kaloreista, vaan vitamiineista, raudasta, kalsiumista, magnesiumista, kaliumista jne. Aikaisemmin olen skippaillut tällaisia taulukoita tyylillä ketä kiinnostaa, ihan sama, turhaa hifistelyä. Tällä kertaa selkeästi esitetty juttu kolahti kovaa. Päivittäisiä asioita, joita ei sen suuremmin tule mietittyäkään. Yleisestihän ajatellaan salaatin olevan se terveellisyyden perikuva. Kevyt ja terveellinen salaatti. Jotain vihreää lautasella = pala lehtisalaattia. Kevyt kyllä, mutta terveellinen, ööh ei? Taulukko paljasti salaatin onnettomat ravintoarvot. Samoin kurkun. Pysähdyin miettimään. Salattia, kurkkua + tonnikalaa minä olen pari vuotta takaperin mutustellut varmaan jokaisella ateriallani ja kuvitellut eläväni sitä terveellistä elämää. Tuo minun silloinen ravintorikas ruokani on ollut kaukana todellisuudesta.
Mitä ylipäätään terveellisellä ruoalla tarkoitetaan? Ennen koin, että terveellinen=rasvaton, vähäkalorinen ja salaatit. Nykyään ajatusmaailma on muuttunut. Terveellinen ruoka=ravintorikkaita ruoka-aineita. Rehellisesti en edes osaa sanoa tänä päivänä saamista kalorimääristä yhtään mitään. Ne saattavat paukkua ylärimoissa, mutta kalorit ovat peräisin hyvistä lähteistä.

Myönnän perääntyneeni taka-alalle siinä vaiheessa kun superfoodit astuivat kuvioihin muutama vuosi sitten. Ihan outoja ruoka-aineita, marjoja, sieniä ties mitä, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. Mitä ne oikein sisältävät? Kuulemma hyviä juttuja? Mistä tiedän mitä minun pitäisi syödä? Ollaan melkoisessa viidakossa, jossa meikäläinen, maalaisjärjen nimeen vannova tallaaja ei tunne olevansa omalla maaperällä.
Olen käyttänyt Chia-siemeniä ja jonkin aikaa myös Maca jauhetta. Silti suurin peukku nousee kotimaisille sekä tavallisista ruokakauposta löytyville ruoka-aineille, joiden ravintoarvot ovat kohdillaan: metsämustikka, puolukka, lehtikaali, parsakaali, hapankaali, avocado, porkkana, pavut, inkivääri, omena, punajuuri, lanttu jne.
Halmetoja nosti hyvän pointin esiin. Mitä vahvempi väri ja maku, yleensä myös sitä enemmän ravintoaineita. Asia jota en ole sen kummemmin ajatellutkaan. Taas nousi mieleeni lehtisalaatin haalean vihreä väri ja mauton maku. Sama kun tiputtaisi kaksi euroa viemäriin. Ei enää lehtisalaattiruukkua kauppakoriin!!

Smoothiet ovat aina olleet hyviä, ja vuoden aikana niitä olen lisännyt roimasti. Olen kokeillut erilaisia reseptejä ja heittänyt blenderiin välillä oudoiltakin tuntuvia ruoka-aineita, sen tarkemmin asiaan perehtymättä. Todellinen syy smoothieiden  terveellisyyteen on avautunut vasta viime aikoina, tarkalleen ottaen samaisella Halmetojan luennolla. Smoothien terveyssyy on yksinkertainen: ruoka-aineen rakenteen rikkoutuessa ja hienontuessa imeytyvät ravinto-aineet elimistöön huomattavasti tehokkaammin. Ihmiskehomme kun ei kuulu niihin parhaimpiin ravintoaineiden imeyttäjiin. Halmetoja sen luennollaan osuvasti sanoikin: “ei olet mitä syöt, vaan olet mitä imeytät
Kalorien “tarkkailusta” olen siirtynyt ravinoarvojen “tarkkailuun”. Nykyään teen ns. tietoisia valintoja siinä mitä ruokalautaselleni tai smoothieeni laitan. Suosin vihanneksia ja marjoja. Käytän mausteina tuoreita raaka-aineita kuten valkosipulia, chiliä, inkivääriä, korianteria ja limeä. Suosin kotiruokaa, jolloin olen tietoinen sen sisällöstä. Mikäli kuinka terveellistä olisi, en suostu syömään ruoka-aineita, joiden mausta en yksinkertaisesti pidä. Tumma suklaa on edelleen pahaa, suurinosa vihersmoothieista maistuu oksennukselta ja pitsapohjana toimii todellakin tavallinen vehnäjauhopohja, ei kananmuna.

Maitotuotteita olen vähentänyt, kalsiumin lähteenä toimii pääosin lehtikaali. Vehnäjauhoja syön äärettömän harvoin. Näiden huomaan vaikuttavan vatsani ja ihoni hyvinvointiin. Mehua ei osteta kuin viikonloppuisin aamupalapöytään. Suositaan keittoruokia ja isoja tuoreista raaka-aineista valmistettuja wokkeja, joita voi syödä helposti monta päivä putkeen (nytkin minua odottaa jääkaapissa lohikeitto!). En napostele enää aterioiden väleillä, annoskoot ovat pienentyneet, mutta ruoka on täyttävää ja ravintorikasta.
Kohtuus on koko homman juju tässäkin asiassa. Kun pääsääntöisesti syö hyviä juttuja voi yhtenä päivänä viikossa vähän herkutellakin! Myös ravintoaine asioissa on fiksua pitää kohtuus mielessä. Jos alkaa liikaa ajattelemaan ruokaa pelkkänä polttoaineena ja kehoa kemiallisena koneistona, hajoaa pää ja koko asiasta saattaa pahimmillaan tulla pakkomielle. Monipuolinen ja terveellinen, ravintorikas ruoka tuo kehoon hyvän olon, joka näkyy myös ulkopuolelle. Se välittyy harmaimmassakin arjessa jaksamisena ja tuo parhaimmillaan lisää elinvuosia. Ja tässä jos jossain on mielestäni koko terveellisen ruoan juju.
 
T. Sara

95 Comments
  • Katsku
    Posted at 07:50h, 04 November

    Hieno kirjoitus, kaikki täyttä asiaa! Oon ite lähiaikoina myös huomannut miten ruuan sisältö oikeesti vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Vaikka ei ehtis liikkumaan ollenkaan, niin silti on hyvä ja vahva olo kun on syönyt ravintorikasta ruokaa! Nykyään ei edes tee pahemmin mieli syödä mitään pee askaa kun tietää miten huono olo siitä tulee, tästä kirjotin juuri omassa blogissakin:) Täytyykin hakea sitä lehtikaalia kotiin lähipäivinä..

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 12:47h, 04 November

      Samoja huomioita täälläkin! Mahtavaa, että tästä keskustellaan! 🙂

  • armi
    Posted at 07:59h, 04 November

    olipa herättävä teksti! mä aloin miettiä juurikin omaa aamupalaani tässä samalla syödessä et mitä se todella sisältää: kaurapuuro, jossa kanelia, muutama manteli rouhittuna, valkuainen, 1 dl rasvatonta maitoa. seassa mustaherukoita ja mustikoita, sekä vähäkalorista mansikkasoppaa ja raejuustoa.
    oon aiemmin miettinyt ainoastaan näiden kaloreita ja makroja. nyt aloin oikeasti miettimään ravintoarvoja. saanko paljon vitamiineja? hyvät rasvat, kuidut? entä kalsium? mitä jää uupumaan, mitä voisin lisätä?
    ruokapäiväkirjapostaus olisi ihan mieletön! ois hienoa kuulla enemmän ja tarkemmin mitä päivällä syöt. 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 12:51h, 04 November

      Mä oon päättänyt, että ruoan pitää olla maistuvaa, ravinteikasta ja monipuolista. Kaikki epämääräinen on suosiolla häipynyt ruokavaliostani. En ole syönyt light tuotteita (paitsi kokista silloin tällöin, tosi mielummin normia) pitkiin aikoihin. Mitä tuoreempaa, sen parempi 🙂

  • Emmi
    Posted at 08:58h, 04 November

    Tosi hyvä postaus, tykkäsin! Olisin kans kiinnostunu lukemaan ruokapäiväkirjapostauksesta. Oot muutenkin superhyvä ja innostava bloggaaja, hyvä Sara! 🙂

  • Ines
    Posted at 09:03h, 04 November

    Huippu kirjoitus ja todellakin täyttä asiaa! Sai itsekin taas uutta intoa ja puhtia noitten ruoka-asioiden miettimiseen ja smoothieiden kehittelyyn! 🙂

  • MariannaElina
    Posted at 09:10h, 04 November

    Vau, tosi tosi hyvä ja raikas teksti tän kaiken hössötyksen keskellä, missä yleensä keskitytään jonkun tietyn ruoka-aineen pois jättämisestä keskustelemiseen. Jos kaikki muistais tän ja keskittyis siihen hyvään oloon niin hyvin menis 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 12:55h, 04 November

      Mä oon myös kyllästynyt kaikkeen totaalikieltämiseen laihdutussyistä. Se ei ole ratkaisu, ei ainakaan lopullinen. Mulla on monia tuttuja, jotka hiilaridieetin aikana ovat karistaneet monta kiloa, ja dieetin jälkeen saaneet takaisin samantien. Tai sitten niitä, jotka syövät samaa ruokaa päivästä toiseen koska tietävät sen ravintomäärät ja kalorit. Eeh.

  • Karoliina
    Posted at 09:11h, 04 November

    Tosi hyvä kirjoitus, Sara! 🙂 Ja oon niin iloinen, että just sä kirjotit tän tekstin, koska sun blogia lukee niin monet nuoret tytöt! Saavat kaikki varmasti tästä tekstistä hyvää tietoa, ja toivottavasti itselleen palan samaa ajatusmaailmaa. Oon sun kanssa samoilla linjoilla näissä jutuissa, ja itsekin löytänyt sen hyvän balanssin syömisten suhteen, en laske kaloreita ja pyrin vaan syömään mahdollisimman paljon kropalle hyviä raaka-aineita, ja homma toimii aika kivasti. No stress. Kivaa viikkoa! 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 12:56h, 04 November

      Iso kiitos sinulle! Arvostan todella sanojasi 🙂 Ihanaa viikkoa <3

  • eem
    Posted at 09:34h, 04 November

    Hei Sara! Olen lukenut blogiasi ihan alkumetreiltä asti joten muista kyllä viime vuonna kun ihmettelin sitä, miten oudolta näytit yhtäkkiä, vaikka urheilet jatkuvasti ja syöt terveellisesti.. Ajattelin, että johtuuko se lihaksien kasvusta vai mistä 😀 Kiva että nyt muutos on ollut positiivista ja olet onnellinen, sen huomaa 🙂 Mukavaa syksyä!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 12:57h, 04 November

      Mä veikkaan että tämä on ollut isona syynä. Kroppa kapinoi minua vastaan! No nykyään ollaan ihan hyvää pataa 🙂
      Kiitos sulle!

      • eem
        Posted at 11:32h, 05 November

        Niin juuri 🙂 Ja en suinkaan tarkoittanut mitenkään pahalla aikaisemmassa kommentissani kun sanoin, että ”oudolta näytit yhtäkkiä”, pahoittelut jos kuulosti ”törkeältä” 🙂 Olet aina ollut minusta niin kaunis!

  • Nora
    Posted at 09:50h, 04 November

    Tosi hyvin kirjoitettu teksti! Täyttä asiaa alusta loppuun. Olen huomannut, että minulla sekä useilla ystävillänikin on ongelmia kehittää ravintorikkaita välipaloja itsellemme. Avaisitko hieman itse minkälaisia omasi ovat? :))

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:04h, 04 November

      Mä lupaan pistää omia vinkkejäni blogiin kaamoksen keskellä! 🙂 Mukava kuulla, että postaus upposi!!

  • Weera
    Posted at 10:00h, 04 November

    Tosi hyvin kirjoitettu ja inspiroiva teksti! Usein terveellinen ruoka mielletään nimenomaan mahdollisimman kevyeksi ja vähärasvaiseksi, vaikka kannattaisi kiinnittää huomiota ruuan ravintorikkauteen.

  • Neiti Punahilkka
    Posted at 10:12h, 04 November

    Kiitti Sara tästä, tää oli ihan superi kirjoitus ja hyvä kannustusspiikki itselleni, oon nimittäin ensi vuoden alusta päättänyt muuttaa ruokatottumuksia aika reippaasti terveydellisistä syistä ja just tämmöset kirjoitukset antaa siihen lisäpotkua 🙂 Näytät niin terveeltä ja onnelliselta, että se mitä teet, ei tosiaankaan voi olla väärin. Toivottavasti meikäläinen saa aikaan samanlaisia tuloksia 🙂 PS. Join äsken puolukka-banaani smoothieta, oli ihan hirmu hyvää!

    • - M
      Posted at 10:41h, 04 November

      Miksi odottaa ensivuoteen kun muutoksen voit aloittaa jo tänään? 😉

    • kannustusta lisää.
      Posted at 11:10h, 04 November

      Hei,
      Miksi et alottaisi heti. Muutos tapahtuu asenteella nyt ei huomenna 🙂 Suosittelen!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:06h, 04 November

      Kiitos valtavasti! Mä kyllä komppaan täällä myös paria muuta tsemppaajaa, mikset alottaisi heti? 🙂 Kyse on vaan ruokavalinnoista tavallisena arkena, sen pystyy aloittamaan vaikka tältä istumalta 🙂
      Smoothie kuulostaa hyvältä 🙂

      • Neiti Punahilkka
        Posted at 22:45h, 04 November

        Totta puhutte! Jotenkin sitä aattelee että uusi vuosi, uusi minä jne. ja se tuntuu helpolta ajankohdalta muuttaa jotakin, mutta niinhän on oikeastaan joka ikinen päivä. Kiitti kauheesti teidän tsempeistä 🙂

        • T
          Posted at 10:30h, 05 November

          Juu ehdottomasti vaan heti tänään! Tsemppiä terveellisempiin elämäntapoihin! 🙂

        • Tickle Your Fancy
          Posted at 15:12h, 05 November

          Jess. oikein!! 🙂

  • vee
    Posted at 10:13h, 04 November

    tosi hyvä teksti! muaki kiinnostais ruokapäiväkirja tyyppinen postaus 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:07h, 04 November

      Pistetään mietintään 🙂 kiitos!

  • - M
    Posted at 10:40h, 04 November

    Taannoin mulla oli menossa eräänlainen elämäntapamuutos, ja sen myötä kun oppi katsomaan mitä suuhunsa laittaa, niin oikeesti oli niin siistiä huomata myös mikä muutos makuaistissa tapahtuu.. Alkoi arvostamaan ja nauttimaan puhtaista mauista, kana on ihan älyttömän hyvää, ei se marinaadi. Myös esim uunilohi pelkistettynä on parasta, ei se kermakastike. Miten onnilliseksi ihminen tulikaan uusista perunoista ja grillatusta kanasta 😀 Ja miten hyvää on itse, hyviin rasvoihin, tehty salaatinkastike <3 tosiaankin liputan tän postauksen asioille, oot niin oikeilla jäljillä!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:09h, 04 November

      VAU KYLLÄ! Tää on ihan totta. Oon huomannu ihan samaa. Ihan tavalliset kasvikset, joita en juuri ikinä ruokavaliossani käyttänyt maistuvat nykyään herkullisilta. Oon oppinut arvostamaan vahvoja makuja ja uskaltautunut käyttämään uusia yrttejä yms mausteina.

  • kettu
    Posted at 10:54h, 04 November

    Hei! Loistava postaus! Olisin kiinnostunut lukemaan ruokapäiväkirjaa esim kolmen, neljän päivän ajalta. olisiko mahdollista saada parin arkipäivän ruokailuistasi postausta? 🙂

  • Annalotta
    Posted at 11:45h, 04 November

    Tä oli jälleen tosi hyvä postaus, paljon asiaa, hyvin kirjoitettu! Paljon kiitoksia tästä ‘herätyksestä’, nyt tuntuu ravintoasiat taas hieman selvemmiltä mun päässä, kun tähtään terveelliseen elämään & hoikistumiseen !
    Seuraavalla kauppakerralla aion kyllä poimia paljon näitä sun vinkkejä ja toteuttaa niitä mun seuraavina kuukausina, toivottavasti myös tästä syntyy tapa loppuelämäksi!
    Hyvä sara!!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:10h, 04 November

      Niin mahtavaa kuulla, loistava juttu! 🙂

  • jenna-a
    Posted at 11:54h, 04 November

    Tosi kiva! Kyllähän tän tiesin olevan totta, mut ei tämmöstä vaan tuu ajatelleeksi. Et tosiaan haluais enemmän kertoa, että mitä oikeen syöt? Niinku esimerkkejä esim. tosta lehtikaalin käytöstö, ku se alko kiinnostaa 🙂 Voisin melkeempä itekkin alkaa syömään enemmän ravintopitosemmin, mutta en vaan tiiä että mitä ruokia laittaa.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:11h, 04 November

      Reseptejä yms perusjuttuja lupaan laittaa blogiin! Lehtikaali on mielestäni ihan parasta smoothiessa. Smoothieita/mehuja juonkin suunnilleen kolme isoa mukia päivässä 🙂
      Tossa luettelinkin hyviä ruoka-aineita. Niillä pääsee loistavaan alkuun! 🙂

  • Noora
    Posted at 12:19h, 04 November

    Hei! Hyvää ajattelua. Olet kuitenkin laihtunut aika roimasti. Eihän painon pudottaminen kuitenkaan ole ollut kaiken taustalla? Ravinnerikkaus on tärkeää, mutta olen huomannut monen jättävän pois ruoka-aineita laihuus mielessään. Mukavaa syksyä!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:16h, 04 November

      Poisjättäminen ei kuulu meikäläisen tapoihin.
      Tavoitteena on ollut hyvä olo, ja nyt ollaan vahvasti menossa siihen suuntaan 🙂
      huom painotan, että välillä irtokarkkipussi toimii myös hyvinvoinnin edistäjänä, ellei fyysisen niin henkisen. Vannon kohtuuden nimiin, sopivissa määrin herkutkin on ok 🙂

  • Mari
    Posted at 12:47h, 04 November

    Oot kyllä niin huippu! 🙂 vastaat kommentteihin ja toteutat lukijoidesi postaustoiveita. Itselläni kävi aika pitkälti vuosi takaperin samanmoinen muodonmuutos kuin sinulla, turposin kuin pullataikina vaikka kävin salilla monen monta kertaa viikossa ja söin “terveellisesti”. Totuus ruokavaliostani oli rahkaa, raejuustoa, ja paljon lihaa että “saa sitten sitä proteiinia ja lihakset kasvaa”. Jossain vaiheessa huomasin sitten itsekin oman ulkoisen olemukseni (joka ei todellakaan hivellyt silmiäni) ja kaiken kruunasi jatkuva huono olo niin suolistossa kuin kokonaisvaltaisesti koko kropassa. Nyt olen kohta vuoden ollut lähes kokonaan maidoton ja gluteeniton ja muutenkin kuunnellut kroppaani ja pyrkinyt syömään mahdollisimman puhtaasti ja olo on mahtava 🙂 oho, tulipas pitkä tarina :DD pointti oli yksinkertaisuudessaan että oot mahtava ja niin motivoiva ja hyvä esikuva että oksat pois!! Kiitos

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:19h, 04 November

      Voi kiitos kun jaoit tarinasi. Proteiini nähdään niin terveyden perikuvana ja muutenkin hehkutettuna, että ihmiset eivät juuri ymmärrä senkin sisältävän energiaa. Isot määrät rahkoja, prodepatukoita, raejuustoja, pähkinöitä jne ei tosiaankaan ole hyväksi. KOHTUUS tässäkin asiassa, ja toki riippuu jokaisen omasta kulutuksesta minkä verran proteiinia päivän aikana tarvitsee. Mahtava kuulla että sulla on asiat hyvässä järjestyksessä ja oot oppinut kuuntelemaan kroppaasi 🙂
      Jättimäiset kiitokset kauniista sanoistasi <3

  • Milla
    Posted at 12:53h, 04 November

    Kiitos paljon tästä kirjoituksesta! Pitää alkaa miettimään omia ruokatottumuksia uudella tavalla 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:19h, 04 November

      Mukava jos herätteli! 🙂 Kiitos!

  • Sanna
    Posted at 13:14h, 04 November

    Loistavaa, näinhän se menee! Musta on hienoa, että porukka alkaa enemmän kiinnittämään huomiota ruokailutapoihinsa ja ns kyseenalaistamaan niitä perinteisiä oppeja. Tarkoitan sillä just sitä, että ei se aina ole kalori kuin kalori vaan sen kalorin lähde myös ratkaisee. Ennen ajateltiin, että syömällä pelkkää salaattia syö terveellisesti ja laihtuu kun lisäks liikkuu hulluna, mutta eihän se nyt täysin mene niin. Itse hullaannuin aikanaan raakasuklaasta ja sitä kautta tutustuin myös muihin superfoodeihin, mutta vielä olisi itselläkin paljon petraamista ruokatapojen suhteen. Välillä meinaa se säännöllisyys unohtua.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 13:23h, 04 November

      Mahtava meininki! Samoja ajatuksia pyörii mullakin päässä. Ja tosiaan, samaan kastiin kuuluin minäkin. Kaikki muu kuin salaatti oli “epäterveellistä”. Säännöllisyydessä ei kai ikinä voi olla ihan täydellinen, täällä myös lisää petraamista siinä asiassa! 🙂

  • Tuta o kör
    Posted at 14:08h, 04 November

    Hyvä kirjoitus! Juuri kun olen itsekkin heräillyt terveellisen ruoan perään vai onko se marraskuu, joka herättelee 🙂 ? Oli pakko jakaa!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:12h, 05 November

      Mahtavaa, iso kiitos! Tärkeitä juttuja 🙂

  • Ellen
    Posted at 14:54h, 04 November

    Toi alla olevan linkin kirja on älyttömän hyvä! Vinkkauksena vain 🙂 Sisältää herkullisia reseptejä ja saa hyviä ideoita ravintorikkaaseen ruokaan! Jälkkärireseptit myös mahtavia!
    http://readme.fi/product.php?isbn=9789522207852
    Näytät hyvinvoivalta ja upealta! 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:13h, 05 November

      Kiitti vinkistä ja kauniista sanoista! 🙂

  • Mimi
    Posted at 15:03h, 04 November

    Hyvä kirjoitus ja vaikuttaa tosi hyvältä sun ruokailutottumukset! Aika samoilla linjoilla sun kanssa haluaisin itsekin mennä ruuan suhteen, eikä se kovin kaukana olekaan (mulla herkuttelu tapahtuu useampana päivänä viikossa, se kerta viikkoon olis ihanteellinen!) Myös maitotuotteita syön aika reippaasti, mutta kun ne mun elimistölle sopii niin mikäs siinä 🙂
    Tuli tosta sun kirjoituksesta myös mieleen huomio minkä olen itse tehnyt: kun suosii sunkin mainitsemia kotimaisia “superfoodeja” kuten suomalaisia marjoja ja kauden kasviksia niin pysyy sen ostoskorin hintakin maltillisena 🙂 Usein ajatellaan että terveellinen syöminen tulee älyttömän kalliiksi mutta ei se kyllä tule! Ruokahifistelyä en millään tavalla “tuomitse” mutta nuo ns. trendikkäät ja usein vähän kalliimmat superfoodit joudun jättämään usein rahasyistä kaupan hyllylle 🙂
    Hyvää marraskuun jatkoa sinulle ja kiitos mielenkiintoisista blogiikirjoituksista! Tykkään todella kun sulla on niin terve suhtautuminen elämään, olet tosi hyvä esikuva varsinkin nuoremmille lukijoille ja miksei vähän vanhemmillekin 🙂

    • Riina
      Posted at 23:21h, 04 November

      Loistavaa tekstiä 🙂 Edellisessä kommentissa mainittiin “kalliimmat superfoodit” ja siitä tuli mieleen Chia- siemenet. Vertasin joskus pussinkylkiä Prismassa hampunsiemen ja chia -siemen paketeista, enkä ravintosisällöistä löytänyt hintaan suhteutettuna merkittävää eroa(hampunsiemenet noin 2-3e/ 500g, chia-siemenet reilu 10e/350g ). Onko mitään hajua, mikä näiden siementen merkittävin ero keskenään on? 🙂

      • Mimi
        Posted at 09:51h, 05 November

        Itse en oo tutustunut hampunsiemeniin sen kummemmin. Googlailin vähän ja alkoi kyllä kiinnostamaan, jos kerran on noin paljon edullisempi hinta! Muistatko yhtään että oliko ne sun katsomat hampunsiemenet kuorittuja vai kuorellisia? Katselin että Cocovo:lla oli kuorettomat 300g 8,60 e. Täytyykin ostaa joku pussillinen jostakin testaukseen 🙂
        T.Mimi

        • Tickle Your Fancy
          Posted at 15:19h, 05 November

          Innolla jään seuraamaan miten hampunsiemen vs chia keskustelu etenee! En ole tietoinen asiasta minäkään!

          • Riina
            Posted at 23:13h, 05 November

            APUA! mähän olen ihan höpöjä kirjoitellut, tarkoitin koko ajan pellavansiemeniä vaan kirjoitin hampunsiemenistä! pahoittelen ajatusten sekaannusta, liian paljon siemeniä!!
            http://www.risetti.fi/tuotteet/pellavansiemen/
            Nuo ovat siemenet joita ostin. Kysymykseni kuitenkin edelleen sama, liekkö näissä merkittävää eroa Chian kanssa!
            Anteeksi höperyys!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:18h, 05 November

      Mimi, Kiitos! Ja tosiaan mä kerron vielä, että entinen (ehkä vähän nykyinenkin?) maitoallergikko olen. Pahin meni ohi, mutta lasi tolkulla en maitoa vieläkään oikein uskalla juoda. Turpoamista jne lähinnä aiheuttaa.
      Hei juuri äskettäin luinkin tästä yhden mielenkiintoisen kirjoituksen. Superfood-buumi on mahdollistanut monien tuotteiden pilvissä olevat hinnat, koska niitä ostetaan hinnoista huolimatta. Musta tuntuu luonnolliselta ja fiksulta panostaa kotimaisiin tuotteisiin, otetaan siis superfood hyöty ennen kaikkea lähellä olevista tuotteista! 🙂

      • Mimi
        Posted at 23:13h, 06 November

        Riina, en ole noihin pellavansiemeniinkään tutustunut. Täytyykin googletella vähäsen, kuulostaa ainakin hyvältä? Kiitti vinkistä 🙂

        • Riina
          Posted at 11:10h, 07 November

          🙂 Noi pellavansiemenet on muuten normaalisti suomalaisia, mut valmistajan mukaan kaksi edellistä satoa on ollut niin heikkoja, että tämänhetkiset siemenet on Kazakstanista. Oon kans sitä mieltä, et ihan omilta kulmilta löytyy Superfoodeja, kun malttaa perustuotteiden lisäksi himpun perehtyä 🙂

  • Tyttönen
    Posted at 15:23h, 04 November

    Olipa kyllä taas hyvä kirjoitus ja kaikki täyttä asiaa! Suhtautumisesi ruokaan vaikuttaa juuri sopivalta ja näytät hyvää esimerkkiä kaikille lukijoillesi. Yksinkertaista, puhtaita raaka-aineita eikä liikaa stressiä. Siinä on mun ajatus täydellisestä ruokavaliosta. Ei tehdä siitä liian monimutkaista!
    Hyvää syksyä sulle!
    Ps. Se ruokapäiväkirja olisi toivepostauksena täälläkin , koska kaipais vähän vaihtelua omiin syömisiin.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:20h, 05 November

      Nimenomaa, ei tehdä tästä liian monimutkaista. Ihan tavallisella maalaisjärjellä pärjää tässäkin lajissa 🙂
      Kiitos valtavasti. Ruokapäiväkirjapostaus on saanut nyt niin paljon toiveita, että eiköhän semmonen jossain vaiheessa pidä toteuttaa 🙂

  • Tonja
    Posted at 15:54h, 04 November

    Hyvä postaus! Ja näytät kyllä tosiaan todella terveeltä ja onnelliselta nyt. 🙂 Itekin oon alkanut viime aikoina olemaan miettimättä mitään ruokavaliotrendivillityksiä, vaan pyrin syömään niitä juttuja, joista parhaiten ite saan energiaa aivoille ja kropalle. Kasvispainoitteinen, suht maidoton (jätskii ja turkkijoguu saa herkutella!) ruokavalio on se mikä mulle näköjään toimii parhaiten. Leipääkin mun kroppa kestää ja kaipaa, joten syön sitä silloin tällöin ku tekee mieli. Nykyään harvemmin kun sen masun voi täyttää muullakin tavalla. Ja ruokavalionmuutoksen on huomannu tosiaan myös kauppalaskuissa, sitä pärjää yllättävän halvalla ku tekee kotiruokaa kausivihanneksista/juureksista ja pavuista.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:23h, 05 November

      Ihan loistavaa! Samoilla linjoilla siis! 🙂 Suomessa maitotuotteet on brändätty aika vahvaksi osaksi tätä maata. Maassamme kärsitään eniten maitoallergioista juurikin tästä syystä. Hyllyltä löytyy kaikkea aina hyla maidosta maitojuomiin ja yömaitoon. Viimeaikoina tätä on alettu vähän kyseenalaistaa ja mielestäni se on ihan hyvä juttu. Mikäli maito ei aiheuta mitään epämiellyttäviä sivuvaikutuksia niin mikässiinä, mutta monilla meillä se aiheuttaa.
      Kasvikset, juurekset yms oikeesti tosi edullinen vaihtoehto! 🙂

  • Marie
    Posted at 17:23h, 04 November

    Tää postaus oli mulle toivonpilkahdus, oon jo nimittäin pidemmän aikaa kärsinyt kovista mahakivuista ja painokin on pudonnut roimasti melko lyhyessä ajassa ilman mitään syytä. Myös ihoni ja hiusteni kunto on heikentynyt. Kaikki nämä oireet, vaikka syön ja liikun normaalisti. Tiedän sen johtuvan ruokavaliosta, mutta nykyisin on niin hirvittävän monta eri ravintosuositusta suuntaan ja toiseen, että pää meinaa hajota kun yritän kokeilla uutta ja samalla jättää esim. maito – ja viljatuotteita pois ja korvata kuituja ja vitamiineja muulla ravinnolla. Ei ole helppoa. Tuntuu, että entisestä rakkaudesta, ruuasta, on tullut maailman vaikein asia.
    Ois aivan huippua jos voisit postata erilaisia smoothiereseptejä ja ruokia, joita oot syöny. Sä näytät todella hyvinvoivalta! Hienoa, että oot löytäny sellaisen ruokavalion, mikä saa sut voimaan hyvin 🙂 Ja kiitos positiivisesta blogistasi, oot huippu!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:28h, 05 November

      Et ole ainoa joka on päästään pyörällä näissä asioissa. Mun mielestä ehkä kokonaan poisjättäminen ei ole välttämättä oikea ratkaisu. Jos jotai njättää kokonaan pois, kroppa tottuu siihen, ja palaaminen saattaa taas aiheutaa ongelmia. Toki jos huomaa pärjäävänsä huomattavasti paremmin syömättä jotain tuotetta, niin tottakai. Muutamia tuotteita voi vähentää, jotain uusia taas kokeilla. Nappaa osaksi arkeen ravintorikkaita ruoka-aineita ja pidä ruokarytmin tasaisena! 🙂
      Smoothievinkkejä tulossa kyllä! 🙂

  • Kiiiia
    Posted at 19:29h, 04 November

    Moi! Haluaisin kysyä, että mitä suosittelet aamiaiseksi ja iltapalaksi? Olisiko sulla antaa jotain hyviä vinkkejä 🙂 Hyvä postaus!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:30h, 05 November

      Mä syön aamu- ja iltapaloilla yleensä smoothien. Tähän kylkeen palan jälkiuunileipää, mikäli nälkä jää.
      Smoothieen tulee yleensä mustikkaa, lehtikaalia, chiaa, vettä, avocadoa, banaania, inkivääriä. Tää on semmonen perus! 🙂

  • Marjutt
    Posted at 19:30h, 04 November

    Mielettömän hyvä postaus!
    Kyllä tuon eron huomaa selkeästi ja varmasti moni on ajatellut että olet tietoisesti pudottanut painoa. Kuitenkin näinkin “yksinkertaiset” asiat saavat ihmeitä aikaan 🙂 Varmasti sulla on nyt paljon parempi olla omassa kehossa!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:31h, 05 November

      Joo ei ole kyllä ollut tietoista kropan muuttamista. Tietoista ravinnon oikeaan suuntaan suuntaamista pikemminkin. Olo on energisempi ja kevyempi kuin aikoihin 🙂

  • Miss T
    Posted at 19:30h, 04 November

    Todella hyvä kirjoitus Sara! KIITOS!

  • vera
    Posted at 21:25h, 04 November

    Jes, mahtavaa että joku kirjoittaa tästä aiheesta näin hyvin! Oon viime aikoina ruvennut miettimään paljon omaa syömistä ja erityisesti sitä mitä syön. Mäki vuos sitten rupesin kelaamaan josko superfoodeja lisäis omaan ruokavalioon mutta silloin niistä oli niin vähän tietoa eikä tiennyt mihin tarttua, mutta nyt oon innostunu niistä taas! Aattelin että kerään vähän tietoa ja rupean keksittymään raaka-aineisiin entistä tarkemmin, erityisesti maitotuotteiden vähentäminen kiinnostaa kun toivoisin, että siitä olis hyvä mielen lisäksi apua myös iho-ongelmiin, joiden kanssa on tullu painittua ties kuinka kauan! Oon tässä ollut myös useamman kuukauden flunssakierteessä joten sekin on saanu miettimän ruokavaliota ja sitä että tuleeko syötyä millasta ravintoa. Oon kyllä aina mielestäni syöny aika hyviä aineksia ja säännöllisellä ruokarytmillä joten nyt aattelin vaan viilata loputkin kuntoon 😉 Sain tästä postauksesta tosi paljon tsemppiä siihen! Kiitos jälleen mahti blogista, taidan sanoa tätä joka kerta kommentoidessa, mut oot vaan niin huippu 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:36h, 05 November

      Kiitos valtavasti! Mahtavaa jos tämä oli omia ajatuksiasi tukeva postaus 🙂
      Iho-ongelmat saattavat johtua maidosta ja vehnäjauhoista. Tää on mun käsitykseni mukaan ihan yleinen juttu. Mutta esim kaura kuitenkin sopii kaikille!
      Tietoisia päätöksiä ja ravinteikkaampaan arkiruokaa kohti, muttei liian ylilyöntejä. Tää on mun ohjeeni! 🙂
      Kiitos valtavasti sinulle <3 ihana!

  • maijuk
    Posted at 21:35h, 04 November

    Olipa loistava kirjoitus! Kerrankin postaus ruoasta, jossa ei keskitytä tiettyjen ruoka-aineiden parjaamiseen vaan tuodaan enemmänkin kokonaisuuden merkitys esille.
    Olin pitkään itse alipainoinen ja söin milloin sattui mitä sattui. Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin kiinnostunut lihansyönnin vähentämisestä ja sitä kautta olen tutkinut muutenkin enemmän mitä suuhuni laitan.
    Välillä menee vaan pää pyörälle tässä tietotulvassa. Tämä oli taas hyvä muistutus siitä mikä ravinnossa on tärkeintä :–)

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:37h, 05 November

      Voi mahtavaa että osui ja upposi! Kokonaisvaltaisesti ja maalaisjärjellä näitä asioita pitäisikin miettiä 🙂
      Kiitos sinulle!

  • Vra
    Posted at 23:09h, 04 November

    Mahtava kirjoitus, kiitos! <3
    Herätteli kyllä paljon, hyviä vinkkejä ja inspiraatiota. Sun blogi kuuluu mun suosikkeihin etenkin sun mielettömän elämänasenteen vuoksi, joka blogistas välittyy. Taas lisää ihailtavaa asennetta – nyt ruoan ja hyvinvoinnin suhteen. Oot mahtava! Pidän siitä, että fitness-höpötyskausi tuntuu ylipäätään siirtyvän hiljalleen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin julistamiseen.
    ps. ruokapäiväkirja postaus kiinnostaisi muakin. Olis kiva nähdä millasia ruokia kaiken kaikkiaan syöt päivän parin aikana. Oodi myös reseptipostauksille, joita täällä onkin jo vilahdellut. 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:38h, 05 November

      Iso kiitos sinulle! Ihana kuulla <3 vaikutat itsekin varsin mahtavan asenteen omaavalta mimmiltä 🙂
      Reseptipostauksiin lupaan panostella! 🙂

  • Gosia
    Posted at 23:28h, 04 November

    You should start to write in English. I read your blog but you already know how it is with using google translate. I am impressed by the changes of your body. I wanted to learn about the changes you have entered into your diet but some translated sentences does not make sense. Maybe you could write in English in a few sentences about the most important changes in your diet. Greetings from Poland

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:48h, 05 November

      Oh I know! You’re right, I totally should. It’s just that when I write longer posts I prefer finnish. But from now on, I will definitely focus more on translation. I promise!
      In this post I just told my story how the whole idea of healthy eating has changed. I no longer focus on calories, I eat clear, fresh food. I started cooking and eat more vegetables than ever! 🙂

  • Melina
    Posted at 07:44h, 05 November

    Huikeen hyvä kirjotus! Herätti ajatuksia ja toi ihan hirveesti inspiraatiota 🙂 kiitos Sara! <3 sun suhtautuminen treenaamiseseen ja ruokaan on niin ihanan rento mutta silti niin terve ja kannustava!

  • mmarjj
    Posted at 09:20h, 05 November

    Tässä oli tosi paljon hyvää asiaa, mutta olisin toivonut, että kun aloitit tekstin sanomalla että kyse oli ‘sisäisestä muodonmuutoksesta’ olisit paneutunut enemmän henkiseen puoleen. Ehkä kyse ei sinun tapauksessa ollut tästä, enemmänkin lisäinformaatiosta kuin ajattelutavan muutoksesta. Minulle jäi tästä tekstistä kuva, että sinä yksinkertaisesti sait lisäinformaatiota, jonka sitten omaksuit omaan rutiiniisi. Monien ihmisten kohdalla tärkeämpää on lopettaa syömisestä stressaaminen: lakata miettimästä, missä ravintoaineessa nyt oli niitä hivenaineita ja vitamiineja ja mikä nyt olikaan se paras tapa näyttää paremmalta kuin vuosi sitten.
    Vaikka tekstisi tarkoitus on hyvä ja sisältökin ihan asiaa, olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jokainen näistä bloggareiden “tämä on se parempi tapa syödä” -teksteistä vain pahentaa tilannetta niiden ihmisten kannalta, jotka stressaavat ruuasta ja omasta kehostaan. Tämän tekstin sanoma oli lopulta ihan sama kuin minkä tahansa naistenlehden “kesäkuntoon kuukaudessa” -jutun sanoma: katso miltä hän näyttää vuosi sitten ja miltä hän näyttää nyt, saavuta tämä tekemällä näin! Syömisen ei pitäisi olla näin vaikeaa eikä naaman pöhötyksen näin tärkeää. Minusta “kun pääsääntöisesti syö hyviä juttuja voi yhtenä päivänä viikossa vähän herkutellakin” on ihan karmea sääntö! Kuusi päivää viikossa pitäisi miettiä, mikä nyt olikaan terveellistä ja popsia chia-siemeniä ja värikkäitä vihanneksia, ja sitten vihdoin lauantaina saa syödä pussin irttareita? Tämähän on paras ohjesääntö sen pakkomielteen hankkimiseen.
    Oliko oman ‘pöhötysvaiheesi’ syynä todella liian suuri määrä maitotuotteita, vai kenties joku osa-alue omassa elämässä, joka vaikutti jaksamiseen niin, että stressi kohdistui ruokailuun ja tonnikala-maitorahka-dieetistä tuli lipsuttua? Ehkä sinun tapauksessasi ei, mutta monien kohdalla kyllä. Vaikka huomiosi on siirtynyt kalorien tarkkailusta ravintoaineiden tarkkailuun, ei minusta tämän kirjoituksen perusteella vaikuta siltä, että tämä uusi elämäntapa olisi ruuan suhteen yhtään sen rennompi. Henkilökohtaisesti uskon, että nimenomaan liika ruokaan keskittyminen, oli kyse sitten kaloreista tai ravintorikkaudesta, johtaa monien kohdalla näihin pöhötysjaksoihin, joissa homma karkaa käsistä. Siksi toivoisin, että näissä ravitsemusjutuissa painotettaisiin enemmän sitä, miten oma henkinen hyvinvointi vaikuttaa ruokailuun, eikä toisinpäin.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 15:57h, 05 November

      Ymmärrän pointtisi, mutta musta tuntuu, että et ihan sisäistänyt mun päällimmäistä ideaa.
      Et välttämättä tunne mua ja mun aiempia kirjoituksiani. Suhtaudun ruokaan ja liikuntaan todella rennolla asenteella, ja päätavoitteeni on yksinkertaisesti voida hyvin. Ennen tämä kaikki oli minulle pakkomielteistä ja kantapään kautta on opittu.
      Toi aikaisempi postaus jonka tähänkin olen linkannut, siinä kerroin miten vuosi sitten syömiseni ja treenaamiseni aiheutti stressiä ja mietin ruokavaliotani mukamas tarkkaan. Huonot ateriarytmit, syömättömyys kaikki tämä johti pelkkään huonoon oloon.
      Nykyään kauppakorini sisältää vihanneksia, joiden olemassa olosta en aiemmin suunnilleen edes tiennyt. Teen tavallista ruokaa itse, syön säännöllisesti. Hyviä ravintorikkaita ruoka-aineita on vakinoitunut arkeeni ja koen voivani paremmin.
      Muutos on siis sisällä, mutta se näkyy myös ulkona. Tämä on se pointti, jonka ennen ja jälkeen kuvilla halusin tuoda esille. Hyvä olo näkyy ulospäin.

  • LauraD
    Posted at 09:45h, 05 November

    Asiaaaa! Pari vuotta sitten treenasin “kovaa”, söin light tuotteita ja hitokseen rahkaa ja raejuustoa tavoitteenani terveellinen ja urheilullinen kroppa! Sitten muutin Pohjois-Afrikkaan puoleksi vuodeksi. Paino tippui 10kg. Enkä tehnyt mitään ihmeellistä, söin mitä vaan. Miksikö? Koska lopetin stressaamisen, maitotuotteiden syömisen (sielläpäin ei juurikaan niitä syödä) ja “suomalaisen” prsessoidun ruuan puputtamisen. Näin kahden vuoden jälkeen ei paino ole vieöäkään tullut takaisin (hyvä, se olikin ylimääräistä) , vatsavaivat loppuivat seinään, laktoosi-intoleranssista ei ole tietoakaan ja mikä tärkeintä en ajattele ruokaa joka sekuntti.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 16:01h, 05 November

      Vau mikä tarina! Stressi voi tosiaan pilata kaiken!

  • emppis14
    Posted at 12:09h, 05 November

    Olen varmaan kommentoinut ennenkin asian tiimoilta, mutta läpikäymäsi syömisongelmat (pardon me) ja tämän vuoden turvotuksen poistuminen/laihtuminen resonoivat omaan elämääni. Olen itsekin siirtynyt pois kalorienlaskemisesta juuri ruoan puhtauden ja ravinnerikkauden maailmaan ja huomannut pelkästään sillä positiviisia vaikutuksia. Mutta itsellä kuitenkin suurin oivallus ja syy laihtumiseen taisi olla se, että jättämällä dieettiruoan jätin pois myös pakkomielteisen syömisen. Toivuttuani anoreksiasta syöminen oli ja on yhä jotenkin ylimerkityksellistä omassa päässä, mutta silloin kun paha olo oli huipussaan päädyin kieltämään itseltäni sellaisia ruokia, kuin halusin ja tekemään sefkan ylitervellisesti -> johti vain yltyviin haluihin ja jatkuvaan ruoan miettimiseen ja lopulta myös syömiseen _yli tarpeen_. Söinkin monesti vain syömisen vuoksi ja täysi maha taas sekotti ruoansulatuksen. Kun opin syömään juuri sitä, mitä mieli teki, stressi helpottui.
    MUTTA vaikka ruokasuhteessa on tapahtunut muutosta ja syöminen vastaa todellista tarvettani, en voi väittää, etteikö laihtuminen olisi provosoinut laihduttamisajatuksia ja muuttanut ruokailua entistä tarkemmaksi “terveellisyyden ja ravinnerikkauden” nojalla. Tuntuu, että kun vihdoinkin olen saanut turvotuksen pois, en halua, että kroppani palaa samaan ja juuri tämä pelko näkyy ruoan tarkkailussa. Sinunkin kohdallasi uusi kroppa on kuitenkin niin huomattava, että pelkkä turvotuksen poistuminen ei ehkä riitä kuvaamaan muutosta. Tarkoitukseni oli ehkä sanoa, että muista olla rehellinen itsellesi!:)

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 16:08h, 05 November

      Sulla on pointti tässä! Ehdottomasti!
      Tämä ravintorikkaan ruoan peukutus mahdollistaa toki myös syömishäiriöitä siinä missä muutkin. Ja onkin varsin nerokas tekosyy taas kaikesta “epäterveellisestä” kieltäytymiseen
      Mun tavoitteena on hyvinvoiva olo. Ja vaikka joka tuutista toitotetaan makeisten yms epäterveellisyydestä ja siitä kuinka keho ei tarvitse sokeria, väitän että silloin tällöin herkuttelu lisää omaa hyvinvointiani, henkistä puolta.
      Mulla on tullut vastareaktio vanhaa minääni kohtaan: en halua kieltää itseltäni mitään. Oon sanonut tän aiemminkin, mun mielestä esim laihduttajien pitäisi totutella silloi ntällöiseen herkutteluun, jotta kohtuus osataan pitää läpi elämän. Voin vaan kuvitella kuinka moni puolen vuoden superdieettaaja on sortunut dieettinsä jälkeen. Ja samaa näyttöähän on fitnesskisaajien kertomuksissakin.
      Ruoasta nauttiminen kuuluu elämäämme. Ja kohtuuden määrissä kaikki on ok.

  • Tiia
    Posted at 15:17h, 05 November

    Pystyn samaistuun näihin sun treeni- & hyvinvointijuttuihin niin täydellisesti ja tältä osin koen olevani melkein sun kanssa samasta puusta veistetty. Kroppa tuntuu reagoivan niin ruokaan ja liikuntaankin samaan tapaan ja oon itsekin kokenut kun laiheliini saakin treenin myötä massaa ja pää heittää tästä häränpyllyä. Kesän aikana olin jotenkin lipsunut lähes ainoastaan kuntosalin puolelle ja kun vielä pari vuotta sitten treenasi puolimaratonille niin kyllä se ero peilissä (vaikka omaan silmään varmasti sata kertaa isompi kun muiden) häiritsi. Sun blogista jäi sitten semmonen ajatus päähän että haluan lisätä taas juoksua vaikka salitreenien kustannuksella ja “seurustelunapostelut” sais jäädä pelkästään viikonlopulle. Avot ja jo kuukauden jälkeen peilissä näky itselle paljon tutumpi kroppa. On mahtavaa että oot niin aito näissä teksteissä ja “yritys ja erehdys” näkyy myös. Eipä muuta, mukavaa syksyä! 🙂

  • Oona
    Posted at 15:17h, 05 November

    hei, mitä tohon smoothien tulee mikä on tossa kuvassa? 🙂

  • Elisabeth
    Posted at 19:11h, 05 November

    Hienoa kirjoitus, samantyyppistä olen miettinyt omassa blogikirjoituksessani http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/2013/10/there-is-no-diet-that-will-do-what.html.
    xxx
    E
    http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

  • Skeptinen
    Posted at 19:19h, 06 November

    Oon tosi skeptinen näiden blogien kanssa ja mua ärsyttää et koko ajan joku muotiilmiömäisesti aloittaa uuden blogin, plaah näitä villityksiä. Mutta on pakko myöntää et tää sun blogi on ihan huippu ja oot niin jalat maassa kaiken kanssa! Luen tätä ja oot saanut pilakuvakkeen mun iphoneen:D omg… Mut puhut täyttä asiaa ja yhdyn aina sun teksteihin! Tää postaus oli erinomainen.

  • Marjut
    Posted at 22:47h, 06 November

    Hyvä postaus! Olisi kiva kuulla mitä kaikkea syöt suunnilleen päivittäin? (postauksen kera). Ja minkälainen ruokavalio on treenipäivänä? Ja syötkö esim. 3 tunnin välein? Nimittäin ei pöllömpi kroppa sulla. 😀

  • Juho
    Posted at 23:25h, 06 November

    Hei sanoit, että maitotuitteita oot vähentäny ja mehua vaan vkl aamupalapöydäs, mut aloin sit miettii, että mitä nestettä käytät noissa smoothieissa? 🙂

  • aliisa
    Posted at 23:30h, 06 November

    Komppaan muita, postaus täynnä oikeeta asiaa ja niin oikeeseen hetkeen. Varmasti monella meistä tää pimee aika saa miettimään josko ruokailulla vois saada jonkinlaista ekstraenergiaa arkeen. Ite oon sattumoisin alottanu duunin huikeessa konditoriassa ja tää kuukauden kakkujenmaistelu on saanu kyllä aikaan ultimaattisen turvotuksen. Tänään just pohdin että nyt sitä kunnollista ravintoo ja tää postaushan sen kiteytti taas kivasti.
    KIITOS, kun oot ihanan rehellinen bloggaaja. Todellakin huonompiakin esikuvia vois nuorilla olla.

  • Laura
    Posted at 11:40h, 07 November

    Todella hyvä kirjoitus! Osuit asian ytimeen 🙂 hyvä tuo sanonta ” et ole mitä syöt, vaan olet mitä imeytät”

  • Tuulia
    Posted at 12:55h, 07 November

    Tosi hyvä teksti, olen jo pitkään ajatellut ruuasta tismalleen samoin. Tästä inspiroituneena kirjoitin pari sanaa omaankin blogiini, toivottavasti ei haittaa että linkitin tämän postauksesi sinne? 🙂

  • Inskiinski
    Posted at 08:07h, 10 November

    Olen niin samaa mieltä! Olen pikku hiljaa muuttanut omaa ruokavaliota samanlaiseen suuntaan ja kalorien laskemisen sijaan keskittynyt enemmän juuri siihen mitä ravintoaineita ruoka sisältää. Olo on nii paljon parempi kuin aikaisemmin! 🙂 Kiitos inspiroivasta blogista! 🙂

  • Noora
    Posted at 09:39h, 27 November

    Moikka! Mun on nyt pakko kysyä kun tää maidoton ja viljaton ruokavalio on nyt niin pinnalla kaikkialla että miten se oikein onnistuu?? Aamu- ja välipaloilla puuroon, leipään, rahkaan ja raejuustoon turvautuneelle kuntoilijalle kuullostaa lähes mahdottomalta. Millä siis itse olet korvannut nämä tavallisimmat välipalat? 🙂