Ruokavalion päivitys

DSC_3039.jpg

*Kaupallinen yhteistyö: Lejos

 

Olen blogissa puhunut maidottomista ja viljattomista kokeiluistani useamman kerran ja koska aiheesta kysellään sen verran paljo, ajattelin, että olisi kiva päivittää, että missä mennään tällä hetkellä.

Vuosi takaperin kokeiltiin kuukauden viljatonta ja maidotonta jaksoa, jonka aikana kroppa tuntui todella elinvoimaiselta. Tämä oli minulle jonkin sortin käännekohta. Oivalsin, että voin ruokavaliota päivittämällä itse vaikuttaa ongelmaani. Olen kärsinyt tosiaan iät ja ajat vatsan jalkapalloturpoamisesta ja tämän takia jo useamman vuoden ajan enemmän tai vähemmän noudattanut arjessa FODMAP ruokavaliota. Tuon kuukauden testijakso vaikutti minuun sen verran vahvasti, että aloin raivaamaan maito- ja viljatuotteita pois ruokavaliostani.

Viime syksynä aloitin gluteenittoman kokeilun, jota pääsääntöisesti noudatan edelleen. Maitotuotteet ovat jääneet ruokavaliossa ihan minimiin, tilalle ovat tulleet manteli-, riisi-, kaura- ja soijapohjaiset tuotteet. Maitotuotteiden korvaaminen edellämainituilla on tehty aika helpoksi, markkinoilta nimittäin löytyy tänäpäivänä tuotteita vaikka millä mitalla. On ollut kiva kokeilla erilaisia tuotteita ja etsiä uusia suosikkeja!

Parin viikon aikana testissä on ollut minulle uusi tuttavuus Almond Breeze mantelijuoma. Tavallista mantelijuomaa löytyy kahta sorttia: original ja makeuttamaton. Olen testaillut molempia niin smoothieissa, kokkailussa kuin kahvinkin joukossa – toimii! 

DSC_3101.jpg

 

Mansikka-manteli smoothie

 

jäisiä mansikoita 150 g

1 kananmuna

1 dl  Almond Breeze mantelijuomaa

1 banaani

reilu kourallinen lehtikaalia

tarjoiluun siemeniä ja kookoshiutaleita

 

DSC_2977.jpg

Miten uusi ruokavalio on toiminut minulla, olenko voinut paremmin?

Vastaus kuuluu: kyllä. Ollaan kropan kanssa nykyään hyvää pataa. Yhtäkkiset vatsakivut ja turpoamiset ovat vähentyneet merkittävästi ja kroppa tuntuu elinvoimaiselta. Jotkut kritisoivat tämän hetken “ruokavaliotrendejä”, mutta omasta mielestäni, jos ruokavaliota suunnittelemalla voit saada paremman olon, se todella kannattaa.

DSC_3069.jpg

 

Löytyykö vastaavanlaisia onnistumistarinoita teiltä? 🙂

 

xx Sara

36 Comments
  • pirpana pikkulintu
    Posted at 19:50h, 09 February

    Vatsan turpoamiset ja epämääräiset kipuilut kuulostaa tutulta, mulla maha paisuu aivan järkyttävän kokoiseksi monesti aamupalan jälkeen. Ja rakastamani irtokarkit ja hedelmä/laku karkit tekee vatsasta kovan ja tulee tosi ahistava olo. Irkkarit oon nyt jättänyt pois herkkupäiviltä, ja pieni testi viime viikolla vahvisti sen että minun vatsa ei niistä tykkää. Aamupuuron tulee olla kans todella kypsää, mikropuuro on ehdoton nounou, jostain syystä en saa mikropuuroa tarpeeksi kypsäksi ettei se aiheuttaisi turpoamista. Tällä hetkellä asun väliaikaisesti vanhempieni luona, minkä vuoksi täysin oma ruokavalio on mielestäni hankala toteuttaa. Mutta kun pääsen jatkamaan arkea omassa asunnossa, niin kokeilen ainakin gluteenitonta ruokavaliota 🙂
    En sitten tiedä, onko vatsalaukkuni minkä kokoinen koska tuntuu että se täyttyy hetkessä ja ähky tulee kans nopeasti. että enkai mie vain syö ittiäni niin täyteen että maha turpoaa 😀 täytyy jatkaa kokeiluja 🙂 Sinun resepteistä oon saanu hyviä vinkkejä ja oon niitä kirjoitella itelleni muistiin:)

    • saratickle
      Posted at 06:07h, 10 February

      Kiitos kommentistasi! 🙂 Irtokarkit on mulllakin niitä pahimpia (sääli!!), niitä saa syödä just sen 5 kerralla jos haluaa välttyä kivuilta!

  • RiinaMariannaS
    Posted at 20:36h, 09 February

    Toisinaan turhauttaa kun saa heti leiman otsaansa kiihkoilijasta kun vinkkaa muita kokeilemaan maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota oireisiin joista monet valittavat. Olen oppinut pitämään suuni kiinni vaikka kuinka tekisi mieli liputtaa kyseisen ruokavalion puolesta. Olen sivusta seurannut kuinka monet ovat löytäneet avun moniin vaivoihin pelkällä ruokavalio muutoksella. Itse sairastuin haavaisern paksusuoleen sekä kärsin IBS:stä ja ruokavalion avulla viimeiset viisi vuotta sairaus pysynyt kurissa. Ohessa parani akne ja jatkuva turvotus katosi.
    Resepti menee ehdottomasti testiin kun kaapissa sattuu olemaan kerrankin kaikki kyseiset ainekset jo valmiina! 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:10h, 10 February

      Ah, tiedän mitä tarkoitat. Jengillä on välillä vaikeuksia ymmärtää kuinka järkyttävän suuri merkitys ruokavaliolla voikaan olla. Ensin pitäisi tehdä muutokset siellä, sitten vasta siirtyä lääkkeisiin jne.

      Mutta mahtava kuulla, että siellä on homma hallussa 🙂

  • Mennika
    Posted at 22:36h, 09 February

    Just kirjotin omaan blogiin omasta maitotuotteiden vähentämisestä ruokavaliossa! Kokonaan en oo pois jättäny, vaan vähensin radikaalisti n. 4 kuukautta sitten atopian oikutellessa pahasti eikä mitkään ulkoiset tekijät tuntunu enää auttavan, niin oli pakko lähteä muuttamaan ruokavaliota. Mä oon pärjännyt nämä kuluneet kuukaudet oikein hyvin, arkisin syön mahd. vähän maitotuotteita ja sitten erikoistilanteissa ihan normaalisti, en siis syynää ravintoloissa ruokalistoja ja tivaa tarjoilijalta maidottomia vaihtoehtoja tai jätä kylässä leipomuksia väliin. Ja tää sopii meikäläiselle ku nenä päähän! Iho on rauhoittunut ja hurjan paljon paremmassa kunnossa kuin aiemmin. Tämän vuoden tavoite on luopua mahd. monesta viljatuotteesta, josko atopian oireet häviäisivät sitten kokonaan 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:13h, 10 February

      Mulla on tää ihan sama meininki. Voin syödä kylässä tavallista ruokaa tai ravintolassa jotain mikä nyt sisältää gluteenia. Jos on mahdollista, valitsen toki maidottoman tai gluteenittoman, mutta voin myös syödä kohtuullisesti niitä. Pienissä määrin ok! 🙂

  • Ennaa
    Posted at 05:55h, 10 February

    Itse liputan myös ehdottomasti maidottoman ja gluteenittoman ruokavalion puolesta! Olen ollut koko elämäni erittäin pahasti allerginen eläimille sekä tietyille puille ja kasveille. Aikaisin keväällä on aina pitänyt aloittaa allergialääkkeiden syöminen, ettei järkyttävät allergiset oireet vaivaa koko kevättä ja kesää.. Vuosi sitten keväällä päätin kuitenkin lopettaa maitotuottteiden käytön lähes kokonaan, eikä paluuta kyllä ole! En ole siis vuoteen syönyt allergialääkkeitä, en edes kesällä tai eläinten läsnäollessa! Allergiani ovat lähteneet lähes kokonaan, tai ainakin lieventyneet huomattavasti. En yksinkertaisesti tarvitse allergialääkkeitä enää, enkä pysty edes kuvailemaan miten positiivinen muutos tämä on ollut elämässäni 🙂
    Monelle vastaavanlaisessa tilanteessa olevalle olen yrittänyt asiasta vinkata, mutta yllättävän harva oikeasti uskoo/lähtee kokeilemaan. Maitotuotteet ovat olleet lapsesta asti osana ruokavaliota, niin kuinka se voisi muka vaikuttaa negatiivisesti hyvinvointiin? Niin no, puhunkin vain omasta kokemuksestani, mutta jos olisi mahdollista että tällainen suhteellisen pieni muutos kuin maitotuotteiden vähentäminen voisi parantaa omaa hyvinvointia, niin todellakin kannattaisi muidenkin kokeilla!

    • saratickle
      Posted at 06:14h, 10 February

      Wow mikä motivaatiotarina! Ihan huikeeta kuulla!!!! Iso peukku 🙂

  • MJ
    Posted at 07:17h, 10 February

    Moi! Hienoa, että kroppa toimii. Ruokavaliolla on valtava merkitys hyvinvointiimme. Maidoton ja viljaton dieetti tosiaan tuntuu olevan tämän hetken jättitrendi. Monet kuitenkin hurahtaa ruokatrendeihin ilman sen kummempia syitä kuin muoti. Olisi aina hyvä muistaa, että mikäli kokonaan poistaa jonkin aineen ruokavaliosta ei sitä välttämättä enää ikinä pysty syömään. Voi olla kurja ylläri tajuta ettei kroppa enää kestä esimerkiksi leipää.

    • Jullellson
      Posted at 13:42h, 11 February

      Hei MJ! Olisiko sinulla tarjota näkemyksellesi jotain tieteellistä pohjaa, vai onko tämä ns. kyllä kansa tietää -uskomusta? Onko ruoka-aineen tiputtamisesta päivittäin syödystä ruokavaliosta ja ruoka-aineyliherkkyydellä tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota keskenään? Kaipaisin tutkimusta, joka olisi julkaistu ja tieteellisesti vertaisarvioitu.
      Olen nimittäin kuullut itse paljon samaa ja minua kiinnostaa väitteen todenmukaisuus.

  • millajelena
    Posted at 07:32h, 10 February

    Täällä myös maidotoman kannattaja! Itselläni on paha astma ja kun jätin maitotuotteet pois, hengittäminen helpottui. Kauraa nyt tulee syötyä (helppouden ja valmentajan käskystä), mutta vehnästä tosiaan tulee vain maha kipeäksi ja turvonnut olo! Tämän ruokavalion puolesta pitäisi enemmän puhua.

    • saratickle
      Posted at 06:04h, 12 February

      Wow! Ihan mahtava kuulla, että astma parani. Oon kanssasi samaa mieltä, pitäisi ehdottomasti puhua enemmän!

  • Taija123
    Posted at 07:50h, 10 February

    Mä kärsin myös ennen kovista vatsakivuista ja sain ne kuriin muuttamalla ruokailutottumuksiani. Mistään niin “radikaalista” kuin maidoton tai viljaton ei kuitenkaan ollut kyse. Moni suositteli silloin kokeilemaan noita mutta se tuntui liian vaikealta, koska niistä olisi pitänyt luopua sitten ihan kokonaan just jonkun n. kuukauden testijakson ajaksi. Nyt haluaisin kuitenkin viedä ruokavaliotani vielä terveellisempään suuntaan nähdäkseni vaikuttaisiko se vireystilaani ja olotilaani muuten. Sokeria olen vähentänyt paljon viimeaikoina, mutta mieli tekisi vähentää myös maitotuotteita ja viljaa – ei kokonaan pois mutta vähentää. Ongelma on kuitenkin edelleen sama kuin ennen, en keksi mitä ihmettä sitten syön. 😀 Aamu-, väli- ja iltapalani kun koostuvat pääosin (ruis)leivästä, juustosta, raejuustosta, maustamattomasta jogurtista ja rahkasta. Vinkkejä ja ideoita?

    • Emilia M
      Posted at 10:59h, 11 February

      Porkkanatikkuja, banaania, riisikakkuja, pähkinöitä, avokadoa, hummusta, maapähkinävoita, tahinia, näiden kaikkien komboja. Vegaaniblogeista löytää paljon hyviä vinkkejä, kts. esim. tää: http://chocochili.net/2014/06/5-x-vegaanin-valipala/

  • Q
    Posted at 08:41h, 10 February

    Ite oon pyrkiny vaihtamaan kans maitotuotteita pois (oon jättäny nyt kasvissyöjänä eläinkunnan tuotteita vähemmälle) ja just ainakin toi makeuttamaton Almond Breeze on kovassa käytössä! :–) Kahvin kanssa oon sen kyllä vaihtanut nyt joko kahviin tarkotettuun soijamaitoon tai Oatlyn iKaffeen, jotka toimii kahvin seassa super hyvin :–)

    • saratickle
      Posted at 06:17h, 12 February

      Mainiota! 🙂

  • Elina R
    Posted at 08:44h, 10 February

    Suolistovaivat sun muut on ihan liian tuttuja meikäläisellekin. Pari vuotta sitten lääkäri totes mulla olevan lievä ärtyvän suolen oireyhtymä. Lievä siinä mielessä, että mulla on harvoin varsinaisia kipuja (välillä maha on niin kipee, etten ees pysty kävelee normaalisti, just viime viikolla sain nauttia tästä tilasta joku 5 tuntia), mutta joka päivä onnistun pistämään suuhuni jotain, mistä maha turpoaa, aiheuttaa ihan liikaa ilmavaivoja tai menee muuten vain sekaisin… Sain just nimpparilahjaks Leena Putkosen kirjan Superhyvää suolistolle!, jossa puhutaan näistä jutuista. Nopeesti sitä plärättyäni siellä oli puhetta tuosta FODMAP-ruokavaliostakin. Toivon, että sen luettuani osaan muokata ruokailutottumuksiani, koska tällä hetkellä se on lähinnä omaa laiskuutta, että en jaksa muuttaa mitään (enkä tiedä asioista tarpeeksi). Joka päivä saan sitten kärsiä epämukavasta olosta, mutta jotenkin sen on hyväksyny (sen laiskuuden takia). Olis se kyllä mukavaa vaihtelua, kun oliskin sujut oman vatsan kanssa. Ihan mielelläni lukisin siis postauksia tällaisista vastaystävällisistä ruuista, ehkä sitä itekin sais tehtyä jotain muutoksia, kun sais vinkkejä siihen, että mitä ihmettä sitä sitten söis 🙂 kyllä mulla on jääkaapin ovessa tulostettu lista pääosin vihanneksista ja hedelmistä, mitkä on yleisesti hyviä suolistolle ja mitkä huonoja, mutta tarvisin ihan reseptejä. Emmä niistä pelkistä vihanneksista osaa taikoo jotain lounasta 😀

  • Larppa
    Posted at 08:57h, 10 February

    Moikka! Mahtavaa, että saa noinkin pienellä muutoksella paremman olon. Ja kyllä, pienellä muutoksella, eihän siihen kauaa mene kun vain muuttaa tapansa. Itse olen maidottomalla, gluteenittomalla ja mahdollisimman puhtaalla ruokavaliolla. Pää toimii ja treenit sujuu huomattavasti paremmin! 🙂 Ja palautuminen on nopeampaa. Lisäksi iho voi paremmin. Sokeripitoisista herkuista kieltäydyn lähes aina, en voi sietää sitä huonoa oloa, ylivirittyneisyyttä ja seuraavan päivän vatsakipua. Välttelen myös soijatuotteita, koska uskon sen sekoittavan hormonitoimintaa. Elämä ilman tofua oli aluksi rankkaa! 😀
    Listan perusteella kuulostan kyllä melko nirsolta 😀 Mutta mulla on parempi olo ja se on tärkeintä. Ja käytän kyllä toisinaan maito- ja gluteenipitoisia tuotteita, jottei elämä olisi ihan niin kurinalaista ja kun ei mitään varsinaista allergiaa ole.

    • Hentsu
      Posted at 09:24h, 10 February

      Soijatuotteet on myös ainakin ollut fodmap listalla, eli siksiki aiheuttaa oireita monelle ärtyneelle suolelle.

    • Emilia M
      Posted at 11:02h, 11 February

      Soijan ärsytys riippuu siitä missä muodossa se on ja kuinka paljon sitä syö, ei sitä tietenkään kannata joka aterialla vetää. Monelle sopii parhaiten perinteinen muoto, eli tofu tai tempeh. Toi “uskon sen sekoitavan hormonitoimintaa” on vähän huono argumentti, uskolla ei pitäisi perustella mitään 🙂 Mä taas en usko, että jokin mitä on Aasiassa syöty kymmenien tuhansien vuosien ajan, on kovin vaarallista.

    • saratickle
      Posted at 06:20h, 12 February

      hehe et kuulosta lainkaan nirsolta! 🙂 Nykypäivänä vaihtoehtoja on hurjasti, eli ideoita kokkailuun löytyy ruokarajoitteisillekin. 

      Mä en ole myöskään kieltäytynyt täysin mistään. Voin ihan hyvin syödä pullan tai voileivän jos nyt siltä nyt sattuu tuntumaan 🙂

  • Annaeeee
    Posted at 14:01h, 10 February

    Heippa!
    Sääli sanoa mutta JES! Olen tuntenut itseni niin yksinäiseksi vaivani kanssa ja valehtelen kaikille olevani keliaakikko sillä en jaksa pyöritteleviä silmiä kun alan selittämään FOODMAP ruokavaliostani. Voin kuitenkin vihjata että 100% kauratuotteet eivät tuota minulle minkäänlaista ongelmaa, sillä kaura on erittäin vatsaystvällinen. Vaasan 100% kauraleipää ostan aina välillä. Ja hei varoitan! Älä vaan käytä soijatuotteita, riisi ja kaura on ok mutta soijatuotteet ovat suolistolle myrkkyä, ja eivät nyt muutenkaan ole kovin terveellisä. Soijaa ei tulisi ihmisen syödä hirveitä määriä.
    Ihana blogi, ja ihana sinä!

    • saratickle
      Posted at 06:26h, 12 February

      Mulle soija on sopivissa määrin erittäin ok 🙂 Käytän sitä välillä kahvissa tai smoothieissa jne. Kaura taas on sellainen, mitä kroppa ei ihan hirveästi siedä. Tällaista tää on, kropat kun toimivat eri tavalla 🙂

      Mottoni on, ett äkaikkea kohtuudella. En kittaa soijalitraa kerralla ja pystyn hyvin syömään silloin tällöin aamupuuron. Olen kokenut, että juuri tuo kohtuus on se oman kroppani toimivuuden salaisuus!

       

      Kiitos <3

  • MARI L
    Posted at 14:47h, 10 February

    Ruokavalio on ollut jo muutaman vuoden gluteeniton ja vatsavaivojen ja -kramppien lisäksi nilvelvaivat helpottui. Enää salilla ei tarvitse suoristaa sormia painojen jälkeen.

    Kiinalaisen lääketieteen mukaan hirssi on parempi kuin kaura, sillä se poistaa limaa ja tukoksia, ja aktivoi aineenvaihduntaa. 

    Maitotuotteita olen vähentänyt radikaalisti kesän jälkeen. Kävi ahdistamaan, kuinka olen kohta 15 vuotta syönyt rahkaa joka päivä. Lisäksi raskausaikana nopeat välipalavaihtoehdot koostuivat aivan liian usein maitotuotteista. Maidon kaseiini lisää myös kehon limaisuutta. Täytyy sanoa, etä olo on ollut kevyempi, eikä maitotuotteiden karsiminen ole ollut edes vaikeaa! 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:22h, 12 February

      Taas uusi huikea tarina, kiitos, että jaoit tämän! 🙂 Ja kiitos vinkeistä!

  • mel
    Posted at 14:54h, 10 February

    Munkin vatsa oireilee ja kroppa ei tunnu muutenkaan hyvältä, että ehkä kannattaisi kokeilla just maidotonta ja gluteenitonta, mutta mulla on se ongelma, että en tiedä yhtään mitä mä sitten söisin?
    Nyt ruokavalio koostuu pääasiassa turkkilaisesta jugurtista ja hedelmistä/marjoista/myslistä, koulun lounaasta ja leipää tulee myös syötyä, vähemmän kylläkin. Herkkuja olen vähentänyt huomattavasti, enää n. 1-3 krt/kk herkuttelen. Asun kotona, joten minulle tuskin ostetaan kokonaan omia ruokia.
    Tarvisin siis paljon vinkkejä ja esim. ruokapäiväkirja olisi mahtava! 🙂

    • mel
      Posted at 12:31h, 11 February

      Niin ja onko siis hedelmätkin kiellettyjen listalla tossa fodmapissa?? Ihan älytöntä, syötäväksi ei jää juuri mitään normaalista ruokavaliostani, joten ehkä en sitä ainakaan kokeile! :’D

      • saratickle
        Posted at 06:16h, 12 February

        mun mielestä fodmapin kanssa on syytä käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Mikäli joku ruoka-aine sopii sinun kehollesi, on sen välttely turhaa 🙂 Itse syön monipuolisesti hedelmiä. On esim sellaisia hedelmiä, joita vatsani ei kestä (jotain sellaisia, joita ei ole fodmapissä kiellettyjen listalla) ja taas sellaisia, jotka ovat ihan ok vaikka listalla näkyvätkin!

    • saratickle
      Posted at 06:13h, 12 February

      Suosittelen lämmöllä kahta kunnon ateriaa päivässä ja paljon kasviksia! Mielellään kypsennettyinä, mikäli vatsa oireilee 🙂 Netistä löytyy tosi hyvin vinkkejä erilaisille ruoka-allergikoille!

  • emiliaar
    Posted at 17:52h, 10 February

    Itselläni alkoi vasta lukion jälkeen vatsavaivat, ei pahoina, mutta satunnaisesti. Kokeilin hieman kaikkea, maidotonta, gluteenitonta…tuntui ihan hyvältä, mutta oikeastaan vaan laihduin, sillä en osannut syödä tarpeeksi energiapitoista ruokaa rajoituksilla. Sitten päätin lopettaa e-pillerit ja aloin syömään “normaalisti”, jättämättä mitään kokonaan pois. Vähensin hieman maitotuotteita ostamalla enemmän esim. kaura- tai mantelimaitoja ja rukiista luovuin lähes kokonaan. Vehnää syön kohtuudella ja kauraa paljon. Nyt voin hyvin. Uskon, että e-pillereiden lopettaminen oli oikea ratkaisu minulle vatsavaivoihini. Hormonitoiminta kun vaikuttaa kaikkeen. Hyvä jos sinä olet löytänyt oman juttusi, mikä toimii! 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:11h, 12 February

      Heii huippua jos oma polku on löytynyt! 🙂 Täällä mennään melko samoilla linjoilla, kohtuudella kaikkea on meikäläisen motto ruokavalion suhteen!

  • Ceeelia
    Posted at 09:05h, 11 February

    Kiva, kun olet löytänyt sinulle sopivan ruokavalion. Mietin vaan usein tuota sun runsasta kananmunien käyttöä.. En kolesterolin tms. terveyssyyn vuoksi vaan ihan puhtaasti eettisesti eläintenoikeuksien kannalta ja ympäristön vuoksi. Tässä maailmassa on kyllä nykyään hyviä vaihtoehtoja kananmunalle esim hamppuproteiini sisältää kaikkia 8 välttämätöntä aminohappoa, joita ihmisen on saatava ruokavaliosta.
    Hamppuproteiini sopii myös fodmap-ruokavaliota noudattavalle.
    Aurinkoista kevättä! 🙂

    • saratickle
      Posted at 06:09h, 12 February

      Hmm. lihan kulutus sinua ei huoleta yhtään? Pelkästään kananmunat? 

  • meriemilia
    Posted at 07:58h, 12 February

    Mukavaa kuulla välillä ettei ole yksin vastaavanlaisten vaivojen kanssa :). Itse kärsin puoli vuotta pahoinvoinnista ja erilaisista vatsavaivoista kunnes vihdoin selvisi että kärsin juurikin ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä ja lisäksi refluksitaudista. Kunnalliselta puolelta en juurikaan saanut apua siihen miten voisin saada oloani paremmaksi , mutta lopulta käytyäni yksityisellä lääkäri ehdotti että kokeilisin juuri FODMAP- ruokavaliota. Olen nyt 6vk noudattanut sitä tiukkaan, jotta suolisto kunnolla rauhoittuisi, mutta nyt on pikkuhiljaa tarkoitust alkaa lisäilemään “kiellyttyjä” aineita takaisin ruokavalioon ja sitä mukaa sitten huomata mitkä aiheuttavat oireita tai onko jotain mitkä eivät :). Olin alussa kyllä vastahakoinen kun tuntui hankalalta alkaa muuttamaan ruoavaliota, mutta aiheesta löytyy erittäin hyviä kirjoja ja kun se paha olo aina vaan oli niin siitä oli lopulta pakko yrittää vaan päästä eroon. Lopulta ei uudella tavalla syöminen ollutkaan niin vaikeaa kuin mitä luulin, välillä tietysti tuli takapakkeja jos olikin huono olo kaikesta huolimatta, mutta koska yleisfiilis on ollut niin paljon parempi niin suosittelen ehdottomasti kaikille! 🙂

  • ummikko
    Posted at 19:24h, 15 February

    Maidoton ja viljaton ruokavalio kuulostais hyvälle vaihtoehdolle minunkin vatsan turvotukseen, mutta jotenkin vaikuttaa vähän monimutkaselta. Muo kiinnostaisi tietää minkälaisia välipaloja smoothieiden lisäksi syöt, kun on tämänlainen ruokavalio käytössä? 🙂
    itsellä kun useinmiten välipalana on mm. leipä ja smoothiet teen jogurtilla

  • sanniiiii
    Posted at 12:32h, 26 February

    Mä oon jotenkin tosi onnekas siinä mielessä, että lievää suklaa-allergiaa ja kiiviyliherkkyyttä huolimatta en saa mistään ruoka-aineista mitään epämiellyttäviä oireita. Kiivit ja suklaa tosin saa mennä ja välillä vain kärsitään aivastuskohtauksista. Jos vedän jättilautasellisen pastaa niin on olo ähky, mutta vatsani ei ole, ihan oikeasti, kertaakaan elämässäni turvonnut. Vasta kuunnellessa muiden vaivoja sitä ymmärtää miten onnekas tässä suhteessa onkaan! Maidon juomista olen vähentäny muutamaan lasiin viikossa, mutta esim. piimää ja turkkilaista jugurttia mulla kyllä menee sitä tahtia että ihan kokonaan maidottomaksi en ehkä pystyisi lähtemään. Olen kuitenin vähentänyt myös viljoja ja pastaa tulee syötyä nykyään kerran kahdessa/kolmessa viikossa, entisen 3krt/viikko sijaan. Vyötäröllä tää on kyllä näkynyt jossei muualla 😀