Tämä ihmistyyppi minä olen – luonneanalyysi

 

Äiti kertoi minulle jouluna tarinan lapsuudestani. Olin lukenut uskonnon kokeisiin ääneen keittiön pöydän ääressä hänen tiskatessaan. Näin me monesti luettiin kokeisiin: äiti oppi samalla, pystyi kyselemään ja sai seuraa keittiössä hääräillessään.

Sara: “Abraham lähti isänsä kuoltua Harranista Kanaanin maahan…”

Äiti: “Hetkinen siis miksi se Abraham oikeastaan lähtikään?”

Sara: “No en minä tiedä, pääasia että lähti…”

Mua huvittaa tämä ihan hurjasti. Kohtaus voisi olla yhtä hyvin tältäkin päivältä. Jo nappulasta asti olen ollut ihan samanlainen. Tämä muisto kuvastaa luonnettani äärimmäisen osuvasti ja se sai minut mietiskelemään pitkästä aikaa persoonallisuustyyppiäni.

 

 

Oletteko tehneet persoonallisuustestiä tai lukeneet Idiootit Ympärilläni -kirjaa värityypeistä? Meikäläinen on vahvasti keltaisen ja punaisen sekoitus.

Keltaisesta persoonallisuudesta allekirjoitan ainakin nämä: keltainen ihminen harvoin haluaa tietää, miten asiat toimivat. Hänelle tärkeintä on, että ne toimivat. Keltainen on luova, innostuva, positiivinen ja ulospäin suuntautunut. Keltainen kyllästyy helposti ja ponnistelee saadakseen muut mukaan.

Punaisesta minulla on selvästi seuraavia piirteitä: kilpailuhenkisyys, kärsimättömyys ja päättäväisyys. Punainen ihminen tykkää toimia välittömästi.

Monesti ajattelen, että analysointi (kuten tässä esimerkkitapauksessa näköjään Abrahamin muutto uuteen kaupunkiin) on ajan tuhlausta, mielummin keskityn siihen mitä tapahtui ja menen eteenpäin. Hullua, eikö? Olen maailman surkeinta seuraa silloin kun mimmiporukassa analysoidaan ja mietitään, että miksi esim joku mies ei soittanutkaan takaisin, vaikka tavallaan voisi tulkita, että hänen olisi pitänyt soittaa. Ja mitähän seuraavaksi, ja mitä pitäisi kirjoittaa seuraavaan viestiin. Älkää ikinä kuunnelko ehdotuksiani näihin 😀

Innostun naurettavan helposti. Välillä se voi olla valmiiksi kuorittu appelsiini tai Facebookin ilmoittama “Huomenta Sara”. Tunnelma on kaiken a ja o. Ravintolassa paikan herättämä fiilis on minulle vähintään yhtä tärkeä kuin itse ruoan maku. Rakastan tehdä arjessani pieniä juttuja, joilla saan hyvän fiiliksen. Tyyppillisiä ovat kahvimaidon vaahdottaminen, hymiön piirtäminen suihkun huurruttamaan peiliin, kynttilöiden polttaminen ja täydellisen valaistuksen hakeminen (tiettyjä lamppuja ei esim saa pistää päälle, niistä menee fiilis). 

 

 

Olen aika ristiriitainen tyyppi. Tunnelman pitää aina olla hyvä, mutta samaan aikaan en voi sietää hidastelua, pohdiskelua ja liian tarkkaan toimimista. Minua ei periaatteessa haittaa jos joku on rikki tai ei toimi, mutta samaan aikaan paasaan siitä kun asioita ei saada tehtyä.

Tehokkuus ja nopeat päätöksenteot ovat minua. Aasian lomareissun ensimmäinen viikko on aina tuskaa, kaikki toimii niin samperin hitaasti (vitsi Aasiassa lomailu tekee mulle hyvää! :D). Minulta löytyy aina ideoita takataskusta, jos joku asia menee pieleen tai ei toimi. Vain harvoin sellaisia, joita olisin esim suunnitellut valmiiksi, vaan lähes aina sellaisia, jotka syntyvät puhtaasti improvisoimalla. Luovuudella ja positiivisella asenteella selviän yleensä joka kerta.

Olen ennenkaikkea sopeutuja ja toisinaan hieman liiankin taitava sellainen. Kun esim lamppu palaa sopeudun hämärään, enkä tajua vaihtaa lamppua. Kun kameran automaattitarkennus hajoaa vaihdan manuaalitarkennukseen ja jatkan ilman ongelmaa. Rikkinäisen tarkennuksen muistan vasta kun rakas ystäväni Janni kuvaa kamerallani ja alkaa kyselemään ja selvittämään, ja googlettelee ja soittelee, ja kääntää jokaisen kiven ratkaistakseen tämän ongelman (hahhah, tää on niin me!).

Erilaisuus on rikkaus. Ei me oltaisiin täällä jos kaikki olisimme samanlaisia. Mitä monipuolisempi porukka, sitä paremmin hommat pyörii ja sitä enemmän saadaan asioita aikaiseksi.

Millaisia tuloksia te olette saaneet väritestissä? Olisi ihan hurjan kiinnostavaa saada tietää millaisia tyyppejä siellä toisen puolen ruutua on! Kertokaa jotain persoonallisuudestanne! Entä löytyykö keltapunaisia? 😀

 

kuvat: Kaisa Turunen

H&M coat (3 years old)

Acne Studios beanie

Lindex knit (old)

Vagabond shoes

Gina Tricot pants

Becksöndergaard scarf

Céline bag

 

xx Sara

 

Tags:
,
19 Comments
 • Eveliina
  Posted at 22:40h, 30 December Reply

  Itse sain tuon kirjan ”värianalyysistä” vahvan vihreän jossa on ripaus keltaista ja punaista.. Ainakin omasta mielestä, totuushan voi olla aivan toinen! 😀

  • Sara
   Posted at 07:42h, 31 December Reply

   No ei huono yhdistelmä ollenkaan! 🙂

 • Jonna hyttinen
  Posted at 22:46h, 30 December Reply

  Täällä punakeltainen! Loogisuus, tehokkuus, kilpailuhenkisyys ja suorasukaisuus yhdistettynä sosiaalisuuteen ja yltiöpäiseen positiivisuuteen ja ulospäinsuuntautumiseen 🙂

  • Sara
   Posted at 07:42h, 31 December Reply

   Ihan huippu!!! <3

 • Jonna
  Posted at 01:08h, 31 December Reply

  Pystyn erittäin hyvin samaistumaan tuohon, että miksi selvittää asioita, jotka ei ole olennaisia lopputuloksen kannalta, kunhan lopputulokseen päästään. Samoin tuohon turhan päiväiseen jaaritteluun siitä, miksi joku mies ei soita ja ihme ylianalysointiin.

  • Sara
   Posted at 07:43h, 31 December Reply

   amen!

 • Minna
  Posted at 10:21h, 31 December Reply

  Ite ensisijaisesti punainen, sit keltainen! Jotenkin itse asiassa yllätyin tosta keltaisen sopivuudesta itseeni, en koskaan edes ollut ajatellut olevani erityisen sosiaalinen ja idearikas. Kirjan luettuani ja muutaman muut testin tehtyäni tajusin, että piru vie olenhan minä, ja olen myös oppinut hyödyntämään näitä vahvuuksiani! Nyt minä olen töissä se, jonka luokse tullaan kun tarvitaan viisi ideaehtotusta tiimipäivällä siltä istumalta. Samalla tunnistan, etten ole se maailman empaattisin ihminen, ja muistan tarkoituksellisesti kysyä miten toisen loma meni, kun se ei tule aivan luonnostaan :’D Jotenkin koen, että olen ehkä vähän muuttunut keltaisemmaksi vanhetessani, sillä aiemmin analyyttinen sininen puoli oli minussa vahvempi – tai ainakin kuvittelin niin. Nää oon hullun mielenkiintoisia juttuja!

  • Sara
   Posted at 11:09h, 31 December Reply

   Vau, ihan hurjan mielenkiintoista! Kiitos kun jaoit oman tarinasi 🙂

   Ja siis mun mielestä on niin sairaan mahtava juttu, että uusia luonteenpiirteitä pystyy myös opettelemaan ja näin myös omaksumaan itselleen. Ihmismieli on uskomaton!

 • Linda
  Posted at 10:31h, 31 December Reply

  Täällä on myös punakeltainen 🙂 En nyt muista kumpi on vahvempi, mutta nämä kaksi tulee aina tuloksissa ja tunnistan itseni.

  • Sara
   Posted at 11:10h, 31 December Reply

   Yeah! Yläfemmat! 🙂

 • Tuuli
  Posted at 13:13h, 31 December Reply

  Toi testi on maailman pahinta pseudotiedettä.

 • Lydia
  Posted at 04:51h, 01 January Reply

  Love this outfit, especially the coat. Happy new year x

  http://www.lydiatrj.com

 • Sarah
  Posted at 12:49h, 01 January Reply

  Mä oon hyvin vihreä ripauksella punaista. Haluaisin olla sosiaalisempi keltainen, joka innostuu, mutta en ole. Se vähän ärsyttää itsessäni :/ Isommassa porukassa jään heti kuuntelija linjalle. Tuntuu et oon jopa vähän tylsä muiden mielestä. Mutta kirjan luettuani huomaan näitä piirteitä helposti itsessäni ja voin yrittää myös muuttaa käytöstä. Tää kirja ois hyvä, jos olis jo koulussa joutunut lukemaan niin helpottaisi muiden kanssa toimimista kun ymmärtää miksi muut käyttäytyy. Hyvää Uutta vuotta!

  • Sara
   Posted at 22:41h, 02 January Reply

   Mulla kävi ihan sama. Sitä tajusi, että omia piirteitä voi muuttaa. Ei se ihan hetkessä tapahdu, mutta mahdollista se on kuitenkin! 🙂 Tosi hyvä idea toi koulussa lukeminen!

 • Henni Pitkänen
  Posted at 10:39h, 03 January Reply

  Tuo kirja on todella hauska ja mielenkiintoinen, vaikkakin värityypit on esitetty hyvin karrikoidusti. Silti tunnistin sieltä monia tuttujani ja oma värini on keltavihreä ripauksella punaista. Pystyn täysin allekirjoittamaan kaiken mitä tässä omassa postauksessasi kerroit ja huh, kuinka samanlaisia ajatuksia onkaan! 😀

  Toinen todella mielenkiintoinen persoonallisuustesti on tämä – https://www.16personalities.com/fi/persoonallisuustesti – ihan jäätävän hyvin tunnistin itseni ja monia kohtia omasta Asianajaja (INFJA)-persoonallisuudestani, joita en tiennyt edes olevan mussa. Siis tää testi oli pelottavan oikeessa ja avasi silmiä todella paljon. Tehtiin myös likkaporukassa tää ja oli hauska oppia parhaista ystävistä vielä lisää uusia asioita ja oppia ymmärtämään paremmin tiettyjä piirteitä! Vahva suositus 🙂

 • xod
  Posted at 18:38h, 03 January Reply

  Mä oon niin vahva vihreä. Haluaisin olla keltainen 😀

 • Elinakoo
  Posted at 12:15h, 04 January Reply

  Paljon kaikenlaisia testejä tehneenä tämä oli uusi. 🙂
  Sain vihreän, tosin yhden kysymyksen muutoksella punaisen. Tunnistin itsessäni todella paljon kumpaakin niistä!

 • Laura
  Posted at 12:12h, 06 January Reply

  Missä tuo testi on, en ainakaan saa klikattua tekstistä mitään? 🙁

  • Sara
   Posted at 12:22h, 06 January Reply

   En ole linkannut testiä, mutta googlettamalla löytyy useampia! 🙂

Post A Comment
Your comment will be visible after approval