Totuus munasta

*Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto

Kananmunien suurkuluttaja ilmoittautuu. Vedin niitä hillittömiä määriä jo skidinä (etenkin isovanhelmmillani vieraillessa), vaikka ravintosisältöä tuolloin rankasti arvosteltiinkin. Vaari oli nimittäin sitä mieltä, että kananmunia saa syödä niin paljon kuin napa vaan vetää. Vaari oli aivan oikeassa.

100g kananmunaa = 12,5g proteiinia. Kiistämättä siis yksi ruoka-aineiden kuninkaista, etenkin luomuna.

DSC_3111-2.jpg

 

Avokado kananmunat

  • 2 avocadoa
  • 4 luomumunaa
  • ruohosipulia
  • suolaa
  • pippuria

Halkaise avokadot ja kaiva kiven jättämää kuoppaa vielä pari lusikallista. Asettele avokadot paistoastiaan. Riko kullekin yksi kananmuna ja paista uunissa 225c 15-20min. Mausta ruohosipulilla, suolalla ja pippurilla.

 

DSC_3100-2.jpg

 

Mitä on luomu?

Puhutaan luomusta, mutta mitä se ylipäätään tarkoittaa? Päädyttiin pari viikkoa takaperin keskustelemaan aiheesta ja jouduin myöntämään, että vaikka luomutuotteita paljon ostankin, en ihan rehellisesti edes kunnolla tiedä mitä luomu tarkoittaa. Miten luomu eli luonnonmukainen tuotanto siis eroaa tavallisesta tuotannosta? 

Luomutuotannossa tavoitellaan tosiaan korkealaatuisten tuotteiden ja elintarvikkeiden tuottamista, jota EU:n luomuvalvonta seuraa. Eläinten hyvinvointi sekä niiden lajinmukaiset käyttäytymistarpeet pyritään ottamaan huomioon muun muassa ruokinnassa ja tuotantoympäristössä valinnassa. Tuotteiden valmistusmenetelmät eivät saa olla haitallisia ympäristölle, ihmisille eikä eläimille (lista kielletyistä kemikaaleista)Luomutuotannossa ei siis käytetä lisäaineita eikä geenimuunneltuja raaka-aineita. 

 

Miten luomukanalat eroavat taviksista?

Turvallisen tuotantoympäristön ja monipuolisen ruokinnan lisäksi luomukanaloiden kanoilla olot on paremmat: liikkumatilaa on enemmän niin sisällä kuin ulkonakin. Kun kana voi hyvin, myös muna voi hyvin. Luomumunat ihan oikeasti maistuvat paremmilta ja keltuainen on todistetusti kirkkaamman värinen. Puhtaita luomumunia voi myös huoletta syödä raakanakin!

 

DSC_3093.jpg

 

Omeletti

  • 4 luomumunaa
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • kevätsipulia
  • muutama oliivi
  • suolaa
  • pippuria
  • parmesaania
  • rucolaa

Pilko kevätsipuli, kirsikkatomaatit, paprika ja oliivi. Paista niitä hetki pannulla. Riko kananmunat astiaan, sekoita haarukalla ja mausta suolalla + pippurilla. Kaada kananmunaseos myös pannulle ja paista pienellä lämmöllä kypsäksi. Varo ylikypsentämistä! Taita kaksinkerroin, raasta päälle parmesaania ja tarjoile rucolan kanssa.

 

DSC_3061.jpg

 

xx Sara

13 Comments
  • Hanna Maria
    Posted at 13:16h, 17 September

    Jes, luomua vedetään täälläkin! 🙂

    • saratickle
      Posted at 08:58h, 18 September

      JEAH!

  • La-ura
    Posted at 15:59h, 17 September

    Rakastan helppoa ja nopeaa ruokaa, joka vielä maistuukin hyvälle. Etenkin nälkäisenä ja väsyneenä.

    Kananmunathan edustavat juuri sitä, miksi oi miksi en siis syö niitä enemmän?

    Ehkä pakko alkaa kokeilla erilaisia munakasohjeita!

    • saratickle
      Posted at 09:00h, 18 September

      Sanos muuta! Munakkaat on ihan loistavia lounaitakin! Ja niistä saa oikeasti tehtyä tosi monipuolisia 🙂

  • Mariaaaa
    Posted at 16:15h, 17 September

    Mitä mieltä olet siitä, että vuoden 2014 suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kananmunia saisi syödä 2-3 viikossa, wtf?! mulla menee toi määrä päivässä

  • Suvi55
    Posted at 05:57h, 18 September

    Avokadokananmunat. ?

    Pitäisikin taas pitkästä aikaa tehdä, kiitos muistutuksesta. 🙂

    • saratickle
      Posted at 09:06h, 18 September

      heh ole hyvä 😉

  • Carla
    Posted at 10:38h, 18 September

    Täällä kans yksi kananmunien suurkuluttaja! Juuri vähän aikaa sitten leivoin jotakin, johon jouduin ottamaan pari munaa ei-luomu -kennosta ja olin kyllä todella hämmentynyt miten suuri ero keltuaisten värissä olikaan!

    Luomu on pop täälläkin ja itsekin olen siitä nyt hakenut enemmän tietoa, jotta osaisin paremmin perustella valintani itselleni ja muille. Mulle tuli aikoinaan yllätyksenä, että luomumerkkejä on oikeasti viisi erilasta. Aina oppii uutta!

  • Terhika
    Posted at 10:08h, 22 September

    Moikka Sara! Täällä sinun innokas lukijasi ja samalla luomuviljelijä 🙂 Kerron aina toisaalla tilamme kotisivuilla ja facebookissa luomusta. Käy kurkkimassa jos kiinnostaa 🙂 ps. sinulla on valtavan positiivinen blogi