Vessanpönttöjä & Päikkärit mäkkärissä: 10 + 1 huomiota Tokiosta

DSC_9540.jpg

 

Vuosien varrella on tullut kierrettyä ja koluttua jos jonkinnäköistä maata, mutta koskaan en ole kokenut samanlaista kulttuurishokkia kuin mitä kymmenen vuotta sitten veljeni luona Tokiossa vieraillessani.

Tokio on samaan aikaan söpö, moderni ja hassu. Rakastan tätä paikkaa ehkä eniten maailmassa! Kahden viikon reissulla tunsin itseni japanilaiseksi turistiksi Helsingissä: olin koko ajan ottamassa kuvia mitä erikoisemmista (huom japanilaisen näkökulmasta, ihan tuiki tavallisista) asioista. Miten kaikki voikaan olla niin eri tavalla kuin meillä Euroopassa?!

Tuttavistani vain harva on matkustanut Tokioon. Taru on niistä yksi. Istuttiin eilen aamiaistilaisuudessa ja alettiin muistelemaan Tokion parhaimpia juttuja. Tässäpä muutama niistä!

 

DSC_9544.jpg

 

10 + 1 Huomiota Tokiosta

 

Vessanpönttö on nähtävyys jo itsessään! Se on täynnä erivärisiä nappuloita ja vipuja. Nappuloista saa erilaisia äänitehosteita, joilla voi kätevästi piilottaa ne “häpeälliset” lorinat ja lumpsahdukset, jotka naapurikoppiin helposti kantautuvat. Vessanpöntön äänikirjastosta on valittavissa ainakin Mozarttia, käsien taputusta, naurua ja tekaistu vessan vetämisääni. Pönttö on myös mahdollista saada värisemään (helpottamaan toimenpidettä ehkäpä??).

Vaatteiden sovitus oli melkoinen elämys. Sovituskoppiin mentäessä mukaan isketään paperipussi, jossa on kaksi silmänreikää. Pussi laitetaan päähän, jonka jälkeen sovitukseen otetun paidan/mekon voi pukea päälleen. Näin tuotteeseen ei jää meikkitahroja! Välillä paperipusseissa ei ollut silmänreikiä ollenkaan, tällöin piti sokkona kysyä myyjältä mielipidettä 😀 

Ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä ja rehellisiä. Kukaan ei halua toiselle pahaa. Ruuhkassa ei tönitä, paidan kauluksia ei sotketa meikillä eikä pissan lorinallakaan pilata toisten päivää 😀 Luin jonkun tutkimuksen, jonka mukaan Tokiossa kun hävittää täynnä käteistä olevan lompakon, saa sen yli 99% varmuudella takaisin ilman että yksikään lantti tai seteli on kadonnut.

Kylpylöissä käyttäytymisestä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan. Ensinnäkin, tatuoinnit piti peittää söpöillä tarroilla ja allasalueella oltiin täysin alasti. Jokaisella oli 20cm x 20cm kokoinen pyyhe, jolla pystyi peittämään strategiset paikat (tai ainakin osan niistä…). Ja porealtaalla hengailtiin sitten tuo minipyyhe päälaella.

Bongasin useammasta ravintolasta lasipurkillisen Hello Kitty ponnareita. Hiukset pystyi kiinnittämään lainaponnarilla ruokailun ajaksi, ettei kutrit sotkeutuisi annokseen!

 

DSC_9516.jpg

 

Övereitä puhelinkoristeita roikkuu kaikkien älypuhelimissa aina bisnesmiehistä ekaluokkalaisiin: Hello Kittyä, pampuloita, glitteriä ja pieniä pehmoleluja. Miten yhteen luuriin voi saada niin paljon sälää?! 😀

Kaikkialla on siistiä. Ja järjestyksellistä. Jopa puistossa asustavien kodittomien teltat oli viimisen päälle suoristettu ja fiksattu. Töppöset olivat somassa rivissä teltan ulkopuolella!!

Yleisillä paikoilla nukkuminen. Nukkua voi ihan kaikkialla. Ruuhkametroissa seisten, puiston penkillä istuessa, junan seinään nojaten ja mäkkärissä aterian äärellä. Minulla on edelleen valokuva, jossa kaksipuoleiseen mainoskylttiin pukeutunut mies nukkuu kyltteineen seisten keskellä katua 😀 Jollain nukkujilla oli välillä lompakko vieressään, josta kuulemma poliisi voi varmistaa tavittaessa henkilöllisyyden, ilman että nukkuvaa tarvitsee herättää. Se olisi nimittäin epäkohteliasta.

Kierrätysauto. Veljeni naapurustossa kiersi viikonloppuaamuisin siinä seiskan pintaan kierrätysauto, josta ukkeli huuteli kovaääniseen asioita, joita voi halutessaan tuoda autolle kierrätettäväksi: “raaaatsio, tereeeebi…” (radio ja televisio).

Karaoke on villitys nr 1. Afterworkille suunnataan sohvilla varustettuihin karaokehuoneisiin, johon voi ostaa juomaa ja ruokaa. Biisilista on suunnilleen neljän vanhan testamentin paksuinen. Englanninkielisissä biiseissä ei suinkaan ole englanninkieliset sanat, vaan loogisesti englanninkielisten sanojen ääntämistä muistuttavat sanat 😀 Taru kertoi, että hänen mikrofonistaan pystyi säätämään jopa itselleen “paremman ääneen”, haha.

+ Meille suomalaisille japanin ääntäminen on melko helppoa ja sama toisinpäin! Meidän japanilaisen vaihto-oppilaamme ensimmäiset suomenkieliset lauseet kuulostivat samalta kuin kenen tahansa koko ikänsä suomessa asuneen: “Moi, minun nimeni on Asako. Hauska tutustua. Minä muutin juuri Suomeen” <3

 

DSC_9538.jpg

 

Tänään starttaa meidän Tokion reissu. Saa nähdä miltä kaupunki näyttää kymmenen vuoden tauon jälkeen!

Kuinka moni teistä on käynyt Tokiossa? Lisää huomioita saa listata! 😀

 

xx Sara

22 Comments
 • Tytti S
  Posted at 05:56h, 08 June

  Jos olet kartta kädessä niin 99% sinulle tullaan tarjoamaan apua, halusit tai et. Hienoja piirteitä! Lisäksi Japanilaiset suuttuvat, jos kerrot että dippaat sushia soijaan! BIG MISTAKE! Jos on pakko sotkea soija mukaan sushia syödessä, niin se pitäisi koskettaa ainoastaan liha/kalapuoleen, ei missään nimessä riisiin (saatiin sushimestarin vihat niskoille kun yritettiin saada soijaa illallispöytäämme). Tokio kyllä ehdottomasti yksi lempparikaupungeistani!!

  • arlaelise
   Posted at 11:21h, 08 June

   Nooo toi on vähän tollasta fine diningia 😀 Kohtuuhintaisiin paikkoihin kun menee niin suurin osa japanilaisistakin dippaa ihan surutta soijaan ja vieläpä riisipuolelle.

  • saratickle
   Posted at 21:26h, 09 June

   Toi karttajuttu on muuten totta! Suuttumista en ole havainnut vaikka kuinka olen lillutellut 😀

 • Torey
  Posted at 06:01h, 08 June

  Ihan mahtavia juttuja! Siis toi kukkaron jättäminen esille henkilöllisyyden tarkistamiseksi, juu täällä et kukkaroas näkisi enää. 😀
  Kivaa reissua! 🙂

  • saratickle
   Posted at 21:27h, 09 June

   Ei ihan nimittäin toimisi Suomen päässä 😀 Kittii! 🙂

 • Minnalllla
  Posted at 06:46h, 08 June

  Toi vaatteiden sovitus pussi päässä huvittaa kyllä älyttömästi! Nerokasta, mutta todella hullun kuuloista samaan aikaan :’D

  • saratickle
   Posted at 21:27h, 09 June

   Kyllä! 😀

 • Taru Mari
  Posted at 09:10h, 08 June

  Hahha 😀 Nää oli hauskoja!

  • saratickle
   Posted at 21:27h, 09 June

   Haha mahtavaa! 

 • siveeni
  Posted at 09:49h, 08 June

  Haha hauskoja nämä ja myöskin tokiossa käyneenä allekirjotan kaikki 😀 musta oli myös hiukan outoa että julkisilla paikoilla tupakointi tapahtui tupakkapaikoilla tai “tupakointiloungeissa” mutta sitten kuitenkin melkein kaikkialla sisätiloissa sai polttaa. Oli vähän hassua katsoa ravintolassa japanilaispariskuntaa treffeilla jotka polttivat tupakkaa samalla kun söivät jälkkäriä 😀

  • saratickle
   Posted at 21:29h, 09 June

   Toi on muuten totta!! Kamat haisee taas ihan röökiltä kun eilen pienessä izakayassa viereisissä pöydissä poltettiin, buu!

 • DOM
  Posted at 17:02h, 08 June

  Että Tokio, hmmm… en siitä kaupungista paljon mitään muista… Hurrikaani puhalsi kun saavuimme sinne uuden työtoverini kanssa viikon työreissulle eräänä syyskuisena päivänä, millä luvulla ja tuhannella lie ollutkaan. Pitkä blondi, ex-malli ja mahdollisesti älykkäin tuntemani ihminen. Niinhän siinä kävi neljäntenä päivänä kuten voi arvata, ja sen syyskuun jälkeen tapasimme jollain verukkeella joka ikinen päivä, myös viikonloppuisin, siihen asti, kunnes hän muutti perheineen ulkomaille. Vielä onnistuimme matkustelemaan Venetsiat (karnevaalit!!!), Roomat, Pariisit, Milanot ja Nepalit työn merkeissä seuraavina vuosina, aika ketkuja! Carpe Diem kuten me latinistit sanomme. Käännettäköön nyt vaikka että la dolce vita…

  • saratickle
   Posted at 21:30h, 09 June

   Great memories!

 • Kata_
  Posted at 18:21h, 08 June

  Tokio ja Japani! <3 Siis mikä mesta! Teki todellakin lähtemättömän vaikutuksen muhun siellä vieraillessani viime vuonna. Yksi hauska juttu mun mielestä oli ne automaatit mistä ravintolassa tilattiin ruokaa kolikoilla. Yksi mysteeri 😀 Ja sitten se että ihmiset jonottavat metron ovien pysähdyspaikan edessä ennen kuin metro on edes paikalla. Ihan huikeeta kansaa ja siis pakko päästä sinne uudestaan!
  Tähän postaukseen keräsin muutaman mun huomion joskus: https://munmatka.wordpress.com/2016/03/22/hauska-ja-outo-japani/

  • saratickle
   Posted at 21:31h, 09 June

   Oii, kolikkoraflat ja jonotus 😀 Ne on niin söpöjä mustavalkosine pukuineen jonottaessa!!

   Hei huieketa, pitääkin käydä lukasemassa 🙂

 • Emma
  Posted at 21:00h, 08 June

  Hah parhaita! Me oltiin veljen kanssa Tokion metrossa rinkkojen ja lumilautojen kanssa ihan ahdistuneita väenpaljoudesta ja siitä että päästäänkö edes kamoinemme sisään metroon. Laiturilla kuitenki jengi asettuu valmiiks parijonoon ja kun metro tulee asemalle, parijono jakautuu keskeltä muodostaen täydellisen kujan ulostuleville ihmisille ja tietty ennen ku kukaan muu meni sisään mulle ja veljelle viitottiin iloisesti että menkää ensin isojen kantamusten kanssa. Kuinka ihana kansa! <3

  • saratickle
   Posted at 21:32h, 09 June

   Awwws! <3

 • Lotta Maija
  Posted at 01:47h, 09 June

  Tällä hetkellä Tokiossa asuvana allekirjoitan kaikki hassut huomiot jotka olet tehnyt. Vaatekaupoissa sovituskoppiin mentäessä otetaan nykyään kengät pois jalasta ja sovituspäähine on muuttanut muotoaan paperisesta kuitukankaiseen versioon. Huomattavasti mukavampi kuin paperinen.
  Täällä otetaan kuuma kylpy joka ilta iltateen jälkeen. Kylpy on vain rentoutumista varten, joten ennen kylpemistä peseydytään kunnolla ammeen ulkopuolella olevassa suihkussa, sillä koko talous käyttää samaa kylpyvettä. Hotelleissa olen huomannut kuitenkin suihkun olevan usein ammeen sisällä.
  Yleiset vessat ovat todella siistejä ja kaikki käyttävät esimerkiksi asemien vessoja. Kaikista kopeista löytyy aina paperia. Ihmiset kuitenkin käyttävät pieniä 10x10cm pyyhkeitä käsien kuivaamiseen koska vessoista usein ei ole kuivainta tai käsipaperia.
  Japanissa selviää lähes yhdellä sanalla kaikkialla. Sumimasen.

  • saratickle
   Posted at 21:34h, 09 June

   Hei huikeeta, pakko päästä testaamaan kuitukankaista versiota 😀

   Ja toi on muuten totta. Metroasemien vessat on ihan hurjan hyvässä kunnossa!

   Sumimasen <3 Musta oli hauska kun opaskirjan “valmiit lauseet” kohdassa luki joku 10 erilaista lausetta erilaisiin pahoittelutilanteisiin 😀

 • HelsinkiDragonfly
  Posted at 09:40h, 09 June

  En ole vielä koskaan käynyt Tokiossa, mutta se on varmasti paikka, josta olen kuullut eniten tarinoita. Ja koko ajan opin paikasta lisää! Se vaikuttaa todella erilaiselta ja jännittävältä paikalta. On se ihmeellistä, koska tunnen monta japanilaista täällä Helsingissä, ja aina silloin tällöin mietin, että ajattelevatko he samalla tavalla meistä ja Helsingistä? Että elämä on niin “outoa” ja erilaista täällä. En malta odottaa, että voin lukea uusia huomioitasi Tokiosta! Paikka on meidän top 5 toivekäyntikohdelistalla nimittäin 🙂 One day…
  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

  • saratickle
   Posted at 21:36h, 09 June

   Hei samaa mäkin oon kelaillut! Oon aina silleen, että miks ne nyt ottaa kuvia tostakin, mutta toisaalta meikä on kuvaamassa metroon jonottavia ihmisiä ja oon vessassakin kameran kanssa täällä Japanissa 😀

   En voi kun suositella Tokiota!

 • Hertta
  Posted at 20:21h, 10 June

  Voi Tokio! Meidän koko perheellä (junioria lukuunottamatta, tietty) on herännyt kaukokaipuu sinne uudelleen! Muutaman vuoden päästä on sen aika, haluan ottaa lapsetkin taas mukaan.