10 suoraa kysymystä rahasta

 

Sain loppuvuodesta meilin eräältä iäkkämmältä tuttavaltani blogiurani aivan alkuajoilta. Hän onnitteli minua urallani menestymisestä, mutta muistutteli samalla ettei ole fiksuinta antaa haastatteluja vuosituloista tai kertoa suunnitelmista sijoitusasunnon oston osalta. Perusteluna oli se, ettei kaikilla ole välttämättä varaa moiseen ja tällainen suorapuheisuus rahasta aiheuttaa vain ikäviä tunteita.

Minulla ei ole koskaan ollut ongelmaa puhua rahasta. Ei silloin kun tienasin 1200e kuukaudessa eikä nyt kun kuukausitulot ovat moninkertaistuneet. Mielestäni niitä ongelmia ja eriarvoisuutta nousee esiin juuri silloin kun rahasta ei puhuta ääneen. Kun oletetaan ja arvuutellaan, eikä tiedetä miten esimerkiksi ystäväpiirin sisällä sijoitetaan tai pyydetään palkkaneuvotteluissa.

Vastausviestissäni totesin, että uskon uuden sukupolven, jossapa vielä freelancereitä ja yrittäjiä on kasvavassa määrin, kaipaavan nimenomaan läpinäkyvyyttä. Sitä, että puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Koen, että näillä keinoin saadaan aloja eteenpäin ja tasa-arvoa niin alojen sisälle kuin eri alojen välille. Rahan ei pitäisi olla tabu, vaan keskustelunaihe siinä missä mikä tahansa muukin arkinen asia.

Veera herätti inspiroivalla IG-postauksellaan raha-aiheen jälleen esiin, ja päätin minäkin tarttua pitkästä aikaa tähän! Siksi kysyinkin teiltä tänään Instagram Storyssani: mitä te haluaisitte kysyä minulta rahasta?

Tässä tulee teidän kysymyksiä (oli muuten hurja määrä ihan mielettömän hyviä!) ja vastauksia niihin.

 

 

10 SUORAA KYSYMYSTÄ RAHASTA

 

 

Sijoitatko rahastoihin/osakkeisiin? Paljonko rahaa sinulla on säästössä?

Kyllä. Kuukausittain tililtä lähtee n. 1000 euroa neljään eri rahastoon. Osa matalan riskin rahastoja, osa riskillisempiä. Kaikki pitkäaikaisia, eli tarkoituksenani ei ole koskea säästöihini kuin vasta vanehmmalla iällä, tai sitten kun on ihan pakko.

Lisäksi pari kertaa vuodessa teen erillisiä sijoituksia, viimeksi sijoitin tammikuussa vuokratuottoon. Rahastoissa ja osakkeissa minulla on kiinni n. 140 000. Tietynlaiseksi sijoittamiseksi koen myös hyväntekeväisyyteen ja ympäristöjärjestöihin lahjoittamisen. Näihin minulta lähtee kuukausittain 150e.

 

Kuinka paljon tienaat/nostat palkkaa?

Vaihdoin vuodenvaihteessa osakeyhtiöön, enkä ole vielä nostanut palkkaa kertaakaan. Yrittäjänä on muutenkin hankalampi hahmottaa kuukausiansioita palkkatyöläiseen verrattuna. Rahaa tulee silloin kun laskutetaan ja esimerkiksi vuosiprojektien osalta laskutuskausia voi olla kaksi tai kolme kertaa vuodessa, ei siis joka kuussa.

Säästöjä on kertynyt sen verran, että pystyn tällä hetkellä elelemään hyvin niillä. Viime vuonna tein voittoa/tienasin n. 250 000, josta maksan toki ison siivun veroja.

 

Paljonko maksoit asunnosta?

Omistan asunnostamme 65% eli yksin en asuntoa ostanut. Kämpästä maksettiin 370 000 euroa.

 

Miten rahan arvo on muuttunut, kun tulosi ovat kasvaneet?

Suurin kontrasti on ollut vaihe kun opiskeluista on siirtynyt täyspäiväisesti työelämään. Kun siirryin työelämään ja tietynlainen rahasta stressaaminen loppui, vaikka työllistinkin itse itseni.

Tilanne tänäpäivänä mahdollistaa sen, ettei rahaa tarvitse liiemmin miettiä. Voin syödä ulkona keskellä arkiviikkoa tai ostaa lennot ilman, että pitää säästää kuukausituloista. Koen olevani ihan hurjan etuoikeutettu. Välillä pitää nipistää itseään.

En koe olevani tuhlaaja, mutta samaan aikaan myös pistän rahaa mielelläni liikkeelle. Ajattelen, että raha palvelee meitä parhaiten silloin, kun se laitetaan kiertoon. Kun raha sijoitetaan tai sillä tuetaan esimerkiksi paikallisia palveluita, siitä on hyötyä meille kaikille.

 

Paljonko sinulla menee keskimääräisesti rahaa viikossa ruokaan, mikä osa siitä ulkona syömiseen?

Riippuu tosi paljon siitä kuinka paljon viikolle osuu ravintolassa käymistä. Tyypillisenä viikkona syön lounasta ulkona 3-4 päivänä viikossa. Yleensä yhtenä iltana viikossa käydään ulkona syömässä tai tilataan kotiin. Sanoisin, että n. 150-200e tavallisena viikkona ruokaan, ehkä hieman reilu puolet siitä ulkona syömiseen.

 

kuvat: Kaisa Turunen

 

Miten määrittelet työsi arvon Instagram-yhteistyössä?

Suurimmat merkittävät tekijät hinnan osalta ovat kuvan tavoittava näkyvyys sekä oma brändiarvoni. Tätä voi verrata esimerkiksi sanomalehdestä ostettuun mainospaikkaan. Suuri merkitys on myös kuvaoikeuksilla, eli sillä missä kaikkialla kuvaa käytetään, kuinka pitkään ja kuinka paljon sille ostetaan sponsorointia. Osan hinnasta muodostavat myös suunnittelu, kuvaaminen ja raportointi. Joskus mukaan voi sisältyä myös valokuvaajan palkkioita tai tilavuokria. Riippuu siis tosi paljon kampanjan laajuudesta ja asiakkaan vaatimuksista, saattaa olla 500e tai 2500e.

 

Onko sinulla koskaan ollut pulaa rahasta?

Sanoisin, että tavallaan opiskeluaikoina. Olin jääräpää enkä suostunut ottamaan opintolainaa. En jostain syystä halunnut lainata rahaa edes vanhemmiltani. Tein opiskelujen ohella aina töitä, jotka helpottivat arjen kuluja. Muistan kyllä kauppareissut kun kiersin ensitöikseni hyllyjen aletuotteet ja olin todella perillä siitä monta euroa ja senttiä tililläni on rahaa. Tiedostin kuitenkin, että tämä vaihe elämästä on vaan väliaikaista, ehkä sen takia se ei tuntunut niin pahalta. Lisäksi taustalla oli tieto siitä, että jos en yksinkertaisesti selviä, niin sitten otan vaan lainaa tai lainaan vanhemmiltani. Asemani oli siis selvästi etuoikeutettu. Tiukka rahatilanne toimi minulla eräänlaisena motivaationa paiskia hommia kahta kovemmin koulussa ja töissä.

 

Kallein ostoksesi?

Se lienee 4300 euron Chanelin laukkuni, jonka ostin itselleni valmistujaislahjaksi. Isäni maksoi laukusta kyllä puolet, se oli hänen lahjansa minulle! Tosin tuo puolikas laukun hinta on varmaan sekin kallein ostokseni.

 

Riitelettekö ikinä rahasta kotona?

Poikaystäväni on huomattavasti säästeliäämpi rahankäyttäjä minuun verrattuna. Hän maksaa laskunsa aina ajoissa ja tekee yleensä pelkästään järkeviä hankintoja. Suurimpia riidanaiheuttajia rahan osalta ovat olleet ehkä tilanteet, jolloin en ole muistanut maksaa laskuja tai vaatia vakuutusyhtiöltä korvauksia myöhästyneistä matkatavaroista tms 😀 Merkkilaukkuja hän ei myöskään ymmärrä.

 

Viiden vuoden ura-/taloussuunnitelma?

Anni Hautala sen sanoi fiksusti Trendi-lehden haastattelussa: “En ole suunnitellut uraani. Inhoan kysymystä, missä olen viiden vuoden päästä. Olen tarttunut tilaisuuksiin”.

Allekirjoitan tämän täysin. Ja totean samalla, että ajattelen aika samalla tavalla taloudestani. Pyrin tekemään fiksuja siirtoja ja sijoittamaan säännöllisesti. Samalla haluan kuitenkin nauttia elämästäni ja kuluttaa esimerkiksi ravintoloihin, kosmetologi-käynteihin ja hyvään kuntosaliin. Raha ei ole se ensimmäinen motivaattori urallani, mutta se on aika konkreettinen tapa asettaa tavoitteita.

 

 

 

Psst. haastan muutkin bloggaajat tarttumaan samaiseen kysymyshaasteeseen!

 

 

xx Sara

Tags:
, ,
60 Comments
 • Annika
  Posted at 20:23h, 26 February Reply

  Tosi kiva postaus! Oon ollu ite koukussa noin 2,5 vuotta sijoittamiseen ja säästämiseen ylipäätään ja kaikki raha-aiheiset postaukset kiinnostavat. 🙂 Ehdottomasti sitä mieltä, että rahasta pitää puhua yhä avoimemmin! Vaikka esim. omat sijoitukset osakkeisiin ja rahastoihin on vain 10% sun summasta tällä hetkellä (varsinkin kun vasta pari kk sitten siirtyi opiskelijaelämästä työelämään), ei suorapuheisuus silti aiheita ikäviä tunteita, päin vastoin. 😀 Oon seurannu sun blogia jo vuosikausia ja saat olla kyllä ylpeä siitä, kuinka hyvin menestyt nykyään 🙂

  • Sara
   Posted at 07:33h, 27 February Reply

   Hei ihan mahtava kuulla. Olisi tosiaankin kiva tehdä säästämisestä sisältöjä – otan tästä kopin ehdottomasti! Olis myös kiva haastatella ammattilaisia/alaa opiskelevia, jotta saisi sellaisenkin kulman mukaan! 🙂

   Jättimäinen kiitos, arvostan suuresti <3

 • PlusMimmi
  Posted at 20:28h, 26 February Reply

  Kiitos tästä postauksesta. 🙏🏼 Tosi tärkeää ja avointa keskustelua rahasta. Oot boss lady! ❤️

  • Sara
   Posted at 07:34h, 27 February Reply

   Mimmi <3 Kiitos muru! Tärkeä aihe!

 • Kia
  Posted at 20:46h, 26 February Reply

  Huippua, että kirjoitat näin rehellisesti ja avoimesti raha-asioista! Tätä tarvitaan enemmän, jotta eriarvoisuutta ja ongelmia saadaan kitkettyä. Vaikka itse elän hyvin erilaisessa taloudellisessa tilanteessa kuin sinä, tälläinen postaus antaa motivaatioboostin korkeakouluun pääsyyn ja tulevaisuuden vauraampaan taloustilanteeseen. Oot kunnon bosslady ja arvostan hurjasti sinun neutraalia asennetta kertoessasi taloudestasi! Tää on tärkeää työtä myös ihan jo siksi, että kaikki eivät saa tervettä rahakäsitystä kotoa ja monelle aikuisellekin nämä postaukset saattaa avata ihan uudenlaisia mahdollisuuksia, kun säästämisen ja järkevän rahankäytön mahdollisuuksista puhutaan. Toki unohtamatta sitä, kuinka tärkeää on käyttää rahaa myös omaan hyvinvointiin, eikä säästää sen kustannuksella. Kiitos, että puhut avoimesti haastavammistakin aiheista, kuten rahasta ja ympäristöasioista reaktioita liikaa pelkäämättä. Ihanaa kevättä sulle Sara, oot huippu mimmi!!

  • Sara
   Posted at 07:41h, 27 February Reply

   Iso iso kiitos tästä kommentista, niin tärkeitä pointteja! Mun mielestä rahankäytöstä ja säästämisestä puhuminen kuuluisi jo peruskoulun opetusohjelmaan. Miten suuri apu siitä olisikaan!

   Meidän on pakko alkaa puhumaan näistä ääneen, jos halutaan muutosta! Musta läpinäkyvyys on aina pelkästään positiivinen juttu.

   Kiitos sanoistasi, ne merkkaa paljon <3

 • Suvi
  Posted at 20:58h, 26 February Reply

  Tosi mielenkiintoinen teksti! 🙂

  • Sara
   Posted at 07:41h, 27 February Reply

   Kiitos! 🙂

 • Larsson
  Posted at 21:01h, 26 February Reply

  Kiitos tästä! Tosi mielenkiintoista nähdä aivan eri alalla työskentelevien ihmisten tuloja ja menoja. Ihmisten palkoista pitäisi puhua enemmänkin, ja siitä, miten ihmiset yleensä säästävät ja mihin. En ymmärrä miksi asia on yhä tabu tänä päivänä. Täytyy sanoa, että hitsi miten mielettömät tulot teidän alalla on. Aika mahtavaa nähdä omanikäisteni naisten vetävän tälläsiä palkkoja suhteellisen ”uudella” alalla. Hieno juttu!

  • Sara
   Posted at 07:45h, 27 February Reply

   Just näin! Mua ainakin kiinnostaa kuulla toisten rahankäytöstä ja säästämisestä. Mihin rahaa ylipäätään arjessa laitetaan, kuinka paljon siitä jää käteen ja millaiset sijoituskohteet on koettu toimiviksi. Eiköhän aloiteta tästä kunnon juttusarja! 🙂

   Kiitos kovasti!

 • S
  Posted at 21:07h, 26 February Reply

  Tosi mielenkiintoinen juttu, ois ehdottomasti kiva kuulla lisääkin 🙂 ois kiva lukea kuinka te jaatte miehen kanssa kuluja ja kuinka mahdolliset tuloerot vaikuttaa.
  omat tulot on murto-osa noista, mutta sijottaminen/säästäminen on silti tosi tärkeää itselle. Vaikka menis vaan 10e kuussa niin sekin parempi kuin ei mitään.
  Oman työn puolesta aloin miettiä, että ootko minimimäärällä yel-vakuutettu ja turvaat sitä puolta sijotuksilla ja säästöillä vai onko tulojen mukaan? 🙂

  • Sara
   Posted at 07:49h, 27 February Reply

   Mahtava kuulla! Ja hyvä idea tuo kulujen jako!

   SIjoittaminen kannattaa, vaikkakin sitten se 10e kuussa. Ja mä aloitin rahastosijoittamisen about tollasilla summilla 8 vuotta sitten!

   Joo just näin. Maksan yeliä kuussa about 200e ja juurikin kuukausittaisilla rahastosiirroilla ja sitten kertasijoituksilla oon kattanut osaltani noita Yel-maksuja! Luotan enemmän rahastoihin kuin eläkejärjestelmään :S

   • Iina / MouMou
    Posted at 09:22h, 27 February Reply

    Just tämä! Ihan samat fiilikset YEL-maksuista, joten kiva, kun joku sanoo ääneen tämän. 🙂

    • Sara
     Posted at 21:00h, 27 February Reply

     <3

 • Sanna
  Posted at 21:13h, 26 February Reply

  Yes Sara! Komppaan muita: arvostettavaa, että puhut aiheesta ja toivon, että muutkin bloggaajat nappaa haasteen! Blogimaailmassa monet eivät puhu tuloistaan, vaikka niistä olisi mielenkiintoista kuulla ainakin näin lukijan näkökulmasta. Ehkä monet bloggarit eivät vain puhu rahasta siksi, ettei siitä yleensäkään ole julkisuudessa ollut tapana puhua…?
  Tai ehkä ajatellaan, ettei haluta herättää närää tai kateutta lukijoissa? Kuitenkin mahdolliset kateuden tunteet lähtevät lukijasta itsestään ja niiden ilmetessä voi pohtia, mistä oikeastaan edes on kateellinen ja voiko näin omasta elämästä muuttaa jotain. Pienen kateuden tunteen voi myös kääntää voimavaraksi 😉

  No tämä pelkkää omaa pohdintaa tietysti.
  Kaikkea hyvää sinulle Sara ja jatkan ilolla blogisi lukemista.

  • Lipe
   Posted at 22:15h, 26 February Reply

   Pakko sanoa, että kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä yhtä korkeisiin kk-palkkoihin, vaikka haluaisi. Totta kai on paljon itsestä kiinni, mutta se on p-puhetta, että jokainen voisi realistisesti haaveilla moisista. Palkkatyössä normi rivityöntekijänä on realistisempaa tienata 30 k. Ja elämän viisaus; rahaa osaa arvostaa vasta sitten, kun sitä ei ole.

  • Sara
   Posted at 08:04h, 27 February Reply

   Ihan tosi hyvä pointti! Mulle tää läpinäkyvyys kolahti aika kovaa kun ostin Lovialta ekolaukun. Laukussa lukee koodi, jonka kautta pääsee tutkimaan laukun DNA:n. DNA-sivulle oli eritelty tarkkaan mistä laukun hinta koostuu, mukana oli siis ihan kaikki kulut: valmistuskulut, logistiikkakulut, voitot jne. Tästä rehellisyydestä tuli jotenkin ihan hurjan hyvä fiilis. En jotenkin odottanut, että tulisi näin hyvä fiilis. En ole aikaisemmin ajatellut, että minua kiinnostaisi mistä tuotteen hinta koostuu, mutta kyllä minua kiinnosti. Ihan hurjasti. Aloin miettimään että miksei tätä läpinäkyvyyttä harrasteta kaiken kohdalla.

   Kun asioista puhutaan läpinäkyvästi, epäröinti ja arvuuttelu häviävät. Ja juurikin mitä sanoit, että tuo kateuden tunne voi vaihtua esimerkiksi arvostukseksi tai kiinnostukseksi.

   Mainiota pohdintaa, kiitos kommentistasi! 🙂 Pelkkää hyvää myös sulle!

 • Henni Roini
  Posted at 21:53h, 26 February Reply

  Aivan mahtavaa, että suomessakin alkaa pikku hiljaa rikkoutua tämä palkka/raha tabu. Kiitos tästä postauksesta! Varsinkin naisille on todella tärkeää, että puhutaan avoimesti tuloista ja kannustetaan toisia.

  • Sara
   Posted at 08:05h, 27 February Reply

   Amen! Iso kiitos <3

 • Minna
  Posted at 22:11h, 26 February Reply

  Huikeeta Sara! Ihan mahtavaa kuulla näitä, kuinka naiset ovat menestyneet ja vielä näin uudella alalla. Työn puolesta näen jonkin verran eri firmojen palkkatietoja, ja samaa luokkaa sun kanssa tienataan keskikokoisten firmojen johtoryhmissä! Facebookin eräässä naisyhmässä oli vastikään myös varsin avointa palkkakeskustelua – hienoa, että näistä asioista puhutaan yhä avoimemmin. Komppaan täysin tuota, että ystäväpiirissä olisi tärkeää pystyä puhumaan rahasta, jotta voi tukea toisia eteenpäin. Oot super!

  • Sara
   Posted at 08:07h, 27 February Reply

   Kiitos kovasti! Avoin keskustelu on tärkeää, ihan kaikessa. Ja vieläpä erityisen tärkeää raha-asioissa – ja naisten palkoissa!
   Ps. haluan tuohon FB-ryhmään!

   • Anna
    Posted at 10:06h, 27 February Reply

    Ryhmä, josta Minna puhuu, on todennäköisesti nimeltään Ompeluseura! Se on naiseksi identifioituville tarkoitettu verkosto, jossa keskustellaan urasta ja työelämästä ja siellä oli just tosi avointa palkkakeskustelua. Oon itsekin kyseisessä ryhmässä, ehdottomasti kannattaa liittyä! 🙂

    • Susanna
     Posted at 20:34h, 27 February Reply

     Hei mua kiinnostais hirveästi tää ryhmä, mutta huomasin että sinne pääsee vain kutsusta! Pystyisköhän joku laittamaan kutsun mulle jos annan tarkemmat tietoni?

     • Sara
      Posted at 21:04h, 27 February

      Muakin! Pystyyköhän kutsun lähettämään vaikkei ole FB-kaveri?

 • Henna
  Posted at 22:45h, 26 February Reply

  Ihanaa kun puhut noin avoimesti! Ja olen samaa mieltä, rahasta pitäisi ylipäätänsä puhua avoimemmin ja rohkeammin. Ihan huikeita summia nuo, mitä sulla kiinni rahastoissa/osakkeissa ja mitä viime vuonna tienasit. Itse perus toimistotyöläisenä 2600€ kkpalkalla en silti noita summia kadehdi, vaan ihastelen ylpeenä! Blogiasi (tai sun ja jannin) ihan alusta asti seuranneena on ihan mahtavaa nähdä miten oot saanut luotua sen avulla tämmösen uran itelles. Tsemppiä tulevaan! 🙂

  • Sara
   Posted at 08:08h, 27 February Reply

   Voi kiitos tuhannesti sanoistasi! Merkitsevät mulle paljon! <3

 • Hanna
  Posted at 23:02h, 26 February Reply

  Myöskään rahasta puhumattomuudesta ei kannata tehdä mörköä. Monille rahasta puhuminen saattaa olla tabu juuri sen takia, että sitä ei vaan ole ja siitä puhuminen tuo mieleen ikäviä asioita, alemmuutta muita kohtaan, koska ei tienaa yhtä paljon, ei pysty säästämään, on velkaa tai vaikka joutuu maksamaan oman perheen/vanhempien velkoja. Se on vaan fakta, että elämä tuo eteen yllätyksiä, joihin ei vaan pysty varautumaan. Välillä jopa liian monta peräkkäin. Varsinkin nuorten aikuisten oletetaan aloittavan säästämisen asuntoon ja pahan päivän varalle heti ensimmäisestä kesätyöpalkasta. Aika harva on jo tuolloin niin motivoitunut tulevaisuuteen säästämisestä, että osaa niin pitkäjänteisiä päätöksiä tehdä.

  Lainan ottamistakin demonisoidaan nykyään, vaikka monelle se vaan on välttämättömyys. Siinäkään ei pitäisi olla mitään pahaa, jos taloudellinen tilanne sallii takaisin maksun. Se on kyllä erittäin totta, että rahaa oppi arvostamaan, kun sitä ei ole ja ainakin omasta kokemuksesta pystyn sanomaan, että rahasta on helpompi puhua silloin, kun taloudellinen tilanne on kunnossa. Olis mielenkiintoista saada näihin keskusteluihin mukaan myös kokemuksia henkilöiltä, joiden taloudellinen tilanne ei ole näin vahvoissa kantimissa. Ja ihan vaikka normaali kuukausipalkkaisten, palkkatason alapäässä olevien henkilöiden mielipiteitä. Kuinka motivoivaa on puhua rahasta, jos vaikka joutuu sitä ajattelemaan 24/7 muutenkin.

  • Sara
   Posted at 08:14h, 27 February Reply

   Hyviä ajatuksia, kiitos kun jaoit niitä!

   Lainan ottamisen demonisoinnista pitäisi todellakin päästä irti. Koen, että tämä on yksi asioista, jotka normalisoituvat kun niistä puhutaan ääneen. En tiedä yhtään paljonko esim lähipiirilläni on lainaa, mikä tavallaan tuntuu vähän hullulta.

   Keskusteluun todellakin tarvitaan henkilöiltä eri elämäntilanteista, aloilta ja eri palkkaryhmistä. Miten tärkeää olisi kuulla myös esimerkiksi mainitsemiasi velkaantuneiden tai vanhempiensa velkoja maksavien kokemuksia.

   • Dollarit_Ovat_Menestysmittari
    Posted at 09:48h, 27 February Reply

    On lainoja ja lainoja. Oikeastaan ainoa useimmille käytännössä pakollinen laina on asuntolaina, jos lähtee omistusasumisen linjalle, eikä sitä kukaan demonisoi. Jossain tilanteessa ehkä autolaina (siis osamaksu/-rahoitus tavallisesti) jos vaikkapa oikeasti tarvitsee sellaista työssään ja ehkä opintolaina. Jos ihminen joutuu ottamaan lainaa jokapäiväiseen elämäänsä on asiat jo sössitty pahemman kerran jossain elämän aikaisemmassa vaiheessa.

    Television katsominen käy joskus vastenmieliseksi pikavippi- ja lainanyhdistelymainosten takia. Moisten markkinointi perustuu mielikuviin kuluttamisen ihanuudesta ja välittömästä tarpeiden tyydyttämisestä. Lomamatka! Sisustus! Pikku Ylellisyys! (siis oikeastaan aika paljon tämän blogin aiheita, kröhm…). Siksipä maksuhäiriöt ovat räjähtämässä käsiin. Suomessa on niin hyvä perusturva että en jaksa uskoa kenenkään kuolevan nälkään tai paleltuvan kuoliaaksi ilman pikavippiä. Jos on, olisi syytä katsoa peiliin. Koko pikavippihelvetti on syntynyt Internetin ja kännyköiden aikana, jotka sekä tekevät systeemin pyörittämisen mahdolliseksi, että syöttävät ja vahvistavat paljolti kuvitteellisia tarpeita eri kanavia pitkin. Elintaso on tällä hetkellä köyhimmilläkin korkeampi kuin koskaan ennen, mutta mikään ei riitä, ja heikoimmat lankeavat laina-ansoihin. Jotain outoa on tekeillä.

    • Hanna
     Posted at 17:20h, 27 February Reply

     Opintolaina, asuntolaina, autolaina, remonttilaina. Mitä näitä nyt on. Terveydellisessä tilassakin saattaa tulla tilanteita, että joutuu ottamaan lainaa vaikka isompaan, monta tuhatta euroa maksavaan hammasremppaan. Tai vaikka kustantaa lemmikin sairaanhoitomaksuja. Pikavippejä en laske edes lainaksi, ne on suoraan sanottuna syöpä, joka vaan jatkaa leviämistä… Mutta on paljon niitäkin, jotka ottavat pankista kulutusluoton esim etelän matkaa varten ja maksavat sitten jälkikäteen tyytyväisenä lainan pois. En näe tässäkään mitään väärää. Lainan maksaminen lainalla on täysin eri asia. Mutta kyllä lainanottamista demonisoidaan ja lainan määristä ei puhuta ihan samalla tavalla kuin palkkatasoistakaan. Se on vaan fakta, että suurimmalla osalla suomalaisista lainaa on, ja kyllä lainaa pitäisi pystyä ottamaan ilman, että sitä joutuu jotenkin peittelemään tai potemaan huonoa omaatuntoa.

 • Pina y coco
  Posted at 00:03h, 27 February Reply

  Moikku!

  Todellakin näistä pitää puhua ja ihana kun nostit rahan esille. Mielestäni tämä enemmänkin motivoi itseä paiskimaan lisää duunia, kuin aiheutti jonkun sortin kateellisuutta.

  Go girl!
  yst. Pinja Mitrovitch // http://www.pinaycoco.fi

  • Sara
   Posted at 08:17h, 27 February Reply

   Heyy! Kiitos, ja pakko sanoa, että mulla käy yleensä sama. Se, että joku menestyy, herättää mussa kipinän, joka motivoi enemmän kun puskee alas tai masentaa. Tosin lähtökohdat ovat omalla kohdallani etuoikeutetut, enkä pysty puhumaan sellaisen ihmisen puolesta, joka on koko elämän kärsinyt esimerkiksi rahaongelmista.

 • Sini
  Posted at 08:48h, 27 February Reply

  Mun mielestä on upeaa, että taidat olla ensimmäinen suomalainen bloggaaja joka puhuu näin avoimesti rahasta. Aiemmat postaukset muilta mitä oon nähnyt on ollut sellaisia ympäripyöreitä missä ei heitetä mitään lukuja peliin mutta sä teit sen ja nostan suuresti hattua. Oon seurannut sun blogiuraa alusta lähtien, siis siitä asti kun kyseessä ei ollut vielä ura vaan harrastus. On ihan huippua nähdä miten pitkälle oot päässyt!

  Suu kyllä loksahti auki kun näin paljonko tienaat ja aloin pohtimaan millaista oma elämäni olisi, jos rahasta ei tarvitsisi stressata. Omat huipputuloni ovat olleet n. 34 000€/vuosi (brutto) jolloin tein vuorotyötä. Nyt tuloni ovat työpaikan vaihdoksen myötä tippuneet ja esimerkiksi viime kuussa mulla jäi käteen verojen jälkeen sen verran mitä kerrot postauksessasi laittavasi kuussa pelkkiin rahastoihin. Oon siis samaa mieltä siitä yhden aiemman kommentoijan kanssa, että suurimmalle osalle ihmisistä tuollaiset huipputulot ei tule koskaan olemaan mahdollisia vaikka olisi koulutettu ja raataisi niska limassa töitä. Ahkeruuden lisäksi vaaditaan myös muita ominaisuuksia sekä myös onnea, joita kaikilla ei vaan ole.

  Helposti sitä voisi katkeroitua ja jäädä surkuttelemaan mutta toisaalta on hyvä muistaa miten maailmassa on niin paljon ihmisiä joilla ei ole edes murto-osaa siitä mitä huonompi palkkaisilla suomalaisilla on. Ja ennenkaikkea tulisi muistaa, että tässä elämässä on niin paljon tärkeämpiä asioita kuin raha. Tämä hyvänä muistutuksena meille, jotka tunnistavat pienen kateuden peikon nostavan päätään 🙂

  Kiitos vielä tästä postauksesta!

  • saana
   Posted at 16:37h, 27 February Reply

   Kannattaa tsekkaa Juliaihminen-blogi! Siellä hyviä rahajuttuja ollu pitkän aikaa =)

  • Sara
   Posted at 21:07h, 27 February Reply

   Iso kiitos Sini kommentistasi ja rohkaisevista sanoistasi. Arvostan suuresti!

   Miten mieletön vastaanotto tällä postauksella on ollut, niin mahtavaa! Musta on niin mielettömän hienoa, miten moni on kertonut olevansa samaa mieltä läpinäkyvyydestä ja rahasta puhumisesta!

 • Roosa | SOS
  Posted at 12:54h, 27 February Reply

  Hei aivan mahtava postaus Sara, iso kiitos! Täytyi lukea vielä kommentitkin läpi, kirjoita ehdottomasti aiheesta lisää jos vaan inspiraatiota riittää-on todella inspiroivaa nähdä miten pitkälle kovalla työllä voi päästä! Lisäksi läpinäkyvyys palkka-asioissa ja etenkin Suomen blogiskenessä on niin tarpeen😊 Boostasi ainakin tätä tuoretta kevytyrittäjää uskomaan omaan juttuun vielä enemmän, kiitos tästä xx

  • Sara
   Posted at 21:08h, 27 February Reply

   Huippua! Niin mahtava kuulla 🙂
   Tsemppiä tuoreelle yrittäjälle! 🙂

 • Pipsa
  Posted at 13:21h, 27 February Reply

  Nyt ei ihan sanat riitä. Ihan siis helvetin esimerkillistä toimintaa. Rahasta saa ja kannattaa puhua, oli sitä tai ei. Pakko myöntää, että kun aloin lukea en odottanut, että olisit NÄIN rehellinen, mutta hitto olen asiasta kiitollinen. Musta tuntuis tosi hyvältä jos voisin puhua rehellisesti tai avoimesti rahasta, koen siihen voimakasta tarvetta, mutta pelkään toisten tuomitsevuutta. Toisaalta toiset tuomitsee jokatapauksessa, oli rahaa tai ei, sitä ei ehkä näin paljon pitäisi pelätä.

  Kii-tos. KIITOS KIITOS KIITOS on outoa kuin helpottavalta tuntui lukea tätä.

  • Sara
   Posted at 21:13h, 27 February Reply

   Mä en kestä miten ihanan aito ja rehellinen kommentti, KIITOS <3

   Mä koen myös samaa, mua suoraan sanottuna ärsyttää aivan helkkaristi meidänkin alan sisällä olevat palkka-asioiden salassapitosopimukset uhkasakkoineen. Mihin ne perustuvat? Mitä hyötyä niistä ihan oikeasti on?

   Mä puhun omista myynneistäni aina hyvin avoimesti ja konsultoin aina kun on mahdollisuus. Ala kuin ala polkee paikoillaan jos seistään tuppisuina.

   Ps. puhu ääneen, ei kukaan sua tuomitse. Ei kovin moni ole muokaan tuominnut!

   • Pipsa
    Posted at 18:08h, 01 March Reply

    Kiitos tsempistä 🙂 ens kerralla annan avoimuudelle mahiksen!

   • Tintti
    Posted at 13:06h, 11 March Reply

    Niin ensimmäisenä tällaisista salassapitosopimuksista, palkkojen salailusta ja muusta tulee mieleen se, että yrityshän tästä nimenomaan hyötyy. Samasta työstä ei makseta samoja palkkoja kaikille, vaan ainoastaan sille joka osaa pyytää ja vaatia. Toki taustalla voi olla muutakin, mutta tämä asia nousee itselleni ensimmäisenä mieleen.

    Itse olen työskennellyt yrityksessä, jossa kukaan ei uskaltanut kertoa millaista palkkaa saa. Yrittäjä oli kuulemma kieltänyt puhumasta palkoista muiden työntekijöiden kanssa. Vitutti ihan suunnattomasti. En tiennyt yhtään saiko joku muu samasta työstä enemmän vai vähemmän. Palkka oli mielestäni aika huono ja yritin useita kertoja neuvotella itselleni parempaa palkkaa. Yrittäjä kieltäytyi joka kerta ja vetosi siihen, että kun eivät muutkaan saa tästä työstä sen enempää jne. jne. Elettiin myös taantuman aikaa ja työpaikkoja oli huonosti tarjolla. Vaihdoin kyllä paikkaa kun löysin uuden työn, mutta tuollainen salailu ja kieltäminen työntekijöitä puhumasta palkasta sai ainakin minut hikeentymään. Yrittäjästä jäi huono ja epärehellin kuva sekä tunne, että hän ei arvosta työntekijöitään vaan lähinnä hyötyi meistä. Minkäänlaista provisiota myynnistä ei ollut. Tiesin että tein päivittäin useamman tuhannen euron myynnin ja parhaimmillaan päivän tuloskin saattoi osaltani olla muutama tuhat euroa. Silti palkkani ei edes alkanut kolmosella.

    Tämän jälkeen olen ehdottomasti kaivannut avoimempaa puhumista rahasta ja omalta osaltani puhunutkin rahasta, lainoista ja rahankäytöstä sekä tietysti palkoista.

 • Jenna
  Posted at 17:23h, 27 February Reply

  Moi! Loistava postaus ja olen samaa mieltä. Raha-asioista puhuminen ei saisi olla tabu. Ihanaa kevättä sinulle!

  • Sara
   Posted at 21:13h, 27 February Reply

   Voi kiitos <3 Ihanaa kevättä sinnekin 🙂

 • Sonsu
  Posted at 18:15h, 27 February Reply

  Mahtavaa, että joku puhuu avoimesti rahasta. Uskon, että se että avoimuudella rahasta ja sillä että avataan mitä kaikkea tähän uudenlaisen sisällöntuottajan työnkuvaan kuuluu saadaan arvostelevia ihmisiä ymmärtämään tätäkin ammattia paremmin. Ei sillä, että kenenkään työtä tarvisi arvostella…

  Mun mielestä raha-asioiden kanssa pitäisi olla avoimimpia myös perheen ja ystävien kanssa. Ei niitä tarvi hävetä tai salailla.

  Myös hyvä, että mainitsin sijoittamisen. Itse olen aloittanut vakituisen työn jo alaikäisenä. Olisin hyvin aloittaa ASP-säästämisen tai rahasto tms. säästämisen jo silloin, toki pienillä summilla. Silloin ei ollut tietoa eri mahdollisuuksista. Toisaalta näin korkeakouluopiskelijana säästöille on tullut käyttöä, eikä ole tarvinnut niin paljoa tehdä töitä viimesimpinä vuosina.

  • Sara
   Posted at 21:19h, 27 February Reply

   Iso kiitos ajatuksistasi! 🙂 Oot aivan oikeassa!

   Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen nuorella iällä on siitä näppärä, että sama tapa jatkuu helpommin läpi elämän. Vaikka säännölliset siirrot olisivatkin pieniä, ne kasvavat aika hurjasti vuosien kuluessa. Toisaalta se, ettei tarvitse tehdä töitä opiskelujen ohessa on aikamoinen voitto myös!

 • Sara
  Posted at 21:33h, 27 February Reply

  Täytyi tulla lukemaan tämä postaus monen suositteluiden perusteella ja suorastaan riemastuin, miten suorasti ja rehellisesti asioista puhut! Vihaan Suomessa sitä tabukulttuuria rahan ympärillä ja sitä miten paljon kateutta ja katkeruutta aihe ihmisissä aiheuttaa. Itsekin olen pienen 30-vuotisen elämäni ajan kärsinyt rahaongelmista vaikka välillä työelämässä olleenakin, ja se on saanut pontta opiskeluun ja mahdollisuuden sitä kautta joskus korkeammille palkoille. Vuoden sisällä minusta pitäisi valmistua maisteri ja toivon mukaan rahavaikeudet selättyvät siinä samassa. Näen myös tämän hetkisessä työssäni paljon vähävaraisia ja heitä auttaessa taas ärsyttävintä on se, miten rahan eteen ei olla valmiita tekemään mitään ja vaaditaan senkin edestä, ja ollaan niin kateellisia jollekin joka on vielä vähemmällä työllä saanut rahaa. Se on toki toinen aiheensa, mutta Suomessa edellytykset esimerkiksi koulutukselle ovat niin mielettömät, että jokaisella on periaatteessa mahdollisuus parempaan toimeentuloon katkeruuden sijasta.

  Nuoresta iästäsi huolimatta oot kyllä kunnon boss lady, ja toivon sydämestäni että muutkin bloggaajat ottavat aiheesta kopin ja näistä aletaan puhua, jotta kateus ja katkeruus tämän ympäriltä hälvenisi edes pikkiriikkisen! <3 Kiitos!

 • Mona
  Posted at 10:22h, 28 February Reply

  Super Sara!!! Oot niin huikee ja inspiroiva <3 Ja isolla sydämellä mikä on kaikista tärkeintä <3
  Ja kiitos haastesta, ollaan mun yhden lemppariaiheen tiimoilla, joten oli tietty heti tartuttava! 😉
  https://www.monasdailystyle.com/2019/02/28/10-suoraa-kysymysta-rahasta/

  • Sara
   Posted at 13:53h, 01 March Reply

   En kestä sua Mona <3 Niin kiva kun tartuit haasteeseen ja siis sairaan hyvä tuo sun rahajuttu! Käykäähän tyypit lukemassa! 🙂

 • Essi
  Posted at 08:58h, 01 March Reply

  Wautsi ei voi muuta kuin hattua nostaa!🤩 ootko tehnyt/ajatellut tehdä postausta sijoittamisesta, siitä olisi kiinnostavaa lukea 🙂

  • Sara
   Posted at 13:54h, 01 March Reply

   Niin paljon tullut toiveita tähän aiheeseen, että varmasti aion kirjoittaa 🙂 Kiva kuulla!

 • Jere
  Posted at 13:03h, 01 March Reply

  Pakko tulla heittämään omakin lusikka tähän kommenttiketjuun, sillä haluan antaa sulle ison peukun tän postauksen aiheesta!

  Itse pidän raha-asioista ja palkasta puhumista melko normaalina aiheena, sen sijaan, että siitä pitäisi vaieta ja samalla hiljaisuudessaan pohdiskella sitä, mitä toinen samalla alalla oleva nyt tienaa, tai laskuttaa omasta työstään. Tämmösistä asioista puhumisen tulisi varsinkin luovalla alalla yleistyä jo senkin takia, että osattaisiin pitää töiden suhteen ne omat hinnat alalle sopivana, eikä turhaan alihinnoitella itseään ja näin ollen polkea koko alaa alaspäin. Lisäksi tämmönen “menestystarina” toimii varmasti muille inspiraationa siinä, että omalla työllä ja kunnianhimolla voi menestyä ja päästä pitkälle. Hyvä siis sä! 🙂

  http://www.jereviinikainen.fi

  • Sara
   Posted at 13:56h, 01 March Reply

   Iso kiitos Jere, aivan mahtava kuulla!

   Hienoa kuulla sun suhtautumisesta rahasta puhumiseen. Ja nimenomaan, erityisesti yrittäjien keskuudessa hinnoista ja palkoista puhuminen on elintärkeää! Jatketaan avointa keskustelua ja vaalitaan läpinäkyvyyttä!

   Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua 🙂

 • Perliina
  Posted at 11:33h, 02 March Reply

  Hei,

  pakko sanoa, että mielettömän hyvä ja hieno kirjoitus! Rahasta on mielestäni kiva puhua, vaikka toisille se tuntuu olevan tabu, mielestäni myös lainoista tulisi voida keskustella avoimesti. Mielenkiinnolla seurannut Ruotsissa vallallaan olevaa rahankäyttöä, jossa ihmiset sijoittavat enemmän ja maksavat asuntolainasta pelkkää korkoa lainanlyhennyksen sijaan. Tapoja on monia, ja siksi on kivaa inspiroitua toisten ajatuksista ja tyyleistä käyttää rahaa ja vaurastua. Toisten sanoja lainatakseni olet kyllä hyvä esimerkki ja kunnon bosslady!

  Itse tehnyt sellaisen virheen, että valinnut väärän ja huonosti palkatun alan. Lähdin opiskelemaan sitä, mikä todella kiinnosti. Valmistuin alalle, jossa töitä riittää, mutta työstä saatava rahallinen korvaus on minimaalinen. Se ei kompensoi vapaa-ajan menetystä (kolmivuorotyö), eikä fyysistä ja henkistä väkivaltaa, jota joutuu kokemaan jokaisessa työvuorossa. Ammattinimike on siis sairaanhoitaja ja käteen jää verojen jälkeen kuussa hieman reilu 1600e. Iltavuoron ja aamuvuoron välinen todellinen uniaika on noin 5 tuntia.
  Olisinpa ollut valveutuneempi alan työoloista ennen opiskelua, samassa ajassa olisin voinut opiskella ammattin, jossa työolot ja kunnioitus ovat paremmat, vapaa-aikaa on enemmän ja korvaus osaamistason mukainen. Kyllä se henkien pelastus revitään ihan suoraan henkilökunnan selkärangasta. Yksityisellä puolella palkkaus vielä heikompaa kuin julkisella.
  Kutsumus ei elätä, vaikka työstään olisi kuinka kiinnostunut on minullakin edessä alanvaihto jo näin alle 30-vuotiaana. Mutta siinäpä se visainen juttu onkin, kutsumus ei elätä, mutta tulevan työn pitää olla kiinnostavaa, että sitä haluaa tehdä. Ei kukaan jaksa tehdä töitä, jos ainoa motivaattori on raha!
  Joskus vielä, kun rahaa jää perusmenojen jälkeen yli, alan kunnolla sijoittamaan. Siksi olenkin lukenut paljon aiheesta ja perehtynyt asioihin jo näin etukäteen. Tämän hetkinen 20e kuukaudessa ei vielä luo uskoa siihen, että sijoittaminen kanattaa.

 • Sari
  Posted at 17:54h, 02 March Reply

  Ihana Sara! Juuri näin ne tabut rikotaan tai ainakin niille annetaan kunnon alkulämäri. Tulojen eriarvoisuus ei tule ikinä maailmasta poistumaan, joten siihen on mielestäni turha tuhlata energiaa. Ollaan mieluummin onnellisia ja ylpeitä siitä mitä ollaan itse saavutettu, toi se sit lompakkoon vähän tai vähän enemmän rahaa. Ja puhutaan näistä asioista, sillä kun se puhe on jonkun toimesta rohkeasti aloitettu, on siihen paljon helpompi muidenkin yhtyä ja kas, lumipalloefekti on valmis!

  Mä oon aina tehnyt töitä, koko opiskeluajan painoin hommia ja sain ostettua ekan asunnon todella nuorena. Nyt asun unelmieni paikassa maatilalla, talli täynnä hevosia ja ihana mies rinnalla! Tiukkaa on ollut, työskentelen kaupan alalla jossa palkkataso on melko matala. Vasta viime vuosina on tulot nousseet sen verran että olen pystynyt jo vähän rentoutumaan rahan suhteen, sen ei pitäisi ihan heti loppua. Sen tunnustan että sijoittamaan en ole lähtenyt, siitä pitävät hevoset huolen! Mutta nykyään koen kyllä jonkinlaista ylpeyttä vaikka siitä että pystyn ostamaan itselleni lähes mitä haluan. Koska ihan itse olen rahani ansainnut! Silti aina takaraivossa painaa se vanha tabu, ettei siitä rahasta saa puhua tai sillä ylpeillä tai mitään muutakaan.

  Ärsyttävää.

  Toivottavasti nyt ollaan oikealla tiellä, kiitos tästä postauksesta!

 • Munkki
  Posted at 06:37h, 17 March Reply

  Kun luin tän blogipostauksen ja nää kommentit, tuli jotenkin sellainen tunne että ehkäpä Suomi on vihdoin siirtymässä uudenlaiseen aikakauteen, jolloin raha-asioista voi puhua ääneen ja jolloin hyväksytään se että joku voi tienata enemmän kuin joku toinen, siis hyväksytään ilman kateutta! : )

  Vanhempi ikäpolvi ei varmaan koskaan tuu hyväksymään kuin “oikeat työt”, mutta ei se haittaa, eivät tuskin lue blogejakaan jotta olisivat kartalla erilaisista uusista tienausmahdollisuuksista hah.

 • Nita Erviö
  Posted at 10:44h, 17 March Reply

  Mä eilen luin iltasanomista sun tuloista. Tulin jotenkin tosi iloiseksi. Ihanaa miten olet pärjännyt bloggaajana. Oon seurannut sua vuosia, viime aikoina vähemmän omien kiireiden vuoksi. Oot aina ollut jotenkin tosi positiivinen ja yks mun ehdottomista lemppareista. Ihanaa ja kovasti onnea!

 • 10 suoraa kysymystä rahasta - White Trash Disease
  Posted at 00:00h, 20 March Reply

  […] on kiertänyt rahahaaste: Sara haastoi kaikki kynnelle kykenevät vastaamaan avoimesti […]

 • 10 asiaa rahasta - TELJÄNNEITO
  Posted at 23:10h, 14 August Reply

  […] kunniaksi ajattelin nyt tarttua Saran blogista löytämäni 10 suoraa kysymystä rahasta– haasteeseen, eli nyt teillä on mahdollisuus […]

 • 10 suoraa kysymystä rahasta osa 3 | Iina Hyttinen |
  Posted at 21:47h, 14 June Reply

  […] ja lokakuussa 10 suoraa kysymystä rahasta -postaukset. Alkuperäinen postausidea on peräisin Sara Tickle -blogista ja samalla kaavalla tehtyjä postauksia löydät useista eri blogeista. Ne osoittautuivat todella […]

 • Sara Vanninen tienaa jopa 250 000 euroa vuodessa – lue miten - Duunitori
  Posted at 15:36h, 19 August Reply

  […] kertoi jo viime helmikuussa blogissaan tienanneensa vuonna 2018 noin 250 000 euroa, mikä tekee hänestä Suomen kovatuloisimman […]

Post A Comment
Your comment will be visible after approval