Kolme viikkoa Balilla: Mitä opin? 26 November, Nov 2017 - 05:00
Koin lineupissa istuskellessani muutamia kunnon tunneryöppyjä ja valaistumishetkiä. Erään jättiläismäisen, ikuisuudelta tuntuneen aaltosetin jälkeinen tyyneys sai minut kerran jopa kyyneliin. Kymmenistä kanssasurffaajista ei kuulunut pihahdustakaan, vaikka juuri 30 sekuntia sitten päällä oli kunnon kaaos. Lautojen sinkoilu ja aaltojen voimakas pauhu muuttuivat äärimmäiseen hiljaisuuteen. Ainoastaan vaimea lintujen laulu kantautui korviin jostain kaukaa ulapalta. Tätä se on, ajattelin. Luonto, elämä, kaikki. Ennalta arvaamattomia, epämukavia tilanteita, jotka kuitenkin aina jossain vaiheessa tulevat päätökseensä. Kaikki ikävä loppuu aikanaan.
Söin Balilla niin järkyttävän hyviä kasvisruokia, että sain melkein kipinän perustaa oman ravintolan Helsinkiin. Me niin tarvittaisiin kaupunkiin kohtuuhintainen, kauniita, terveellisiä ja herkullisia annoksia valmistava kasvisravintola. Jos saataisiin edes osa Canggun ravintolakulttuurista Helsinkiin, kasvisruokailijoiden määrä varmaan tuplaantuisi!
Tutustuin moneen uuteen, sekä Balilla asuvaan, että siellä reissussa olevaan tyyppiin. Kuuntelin tarinoita reissuilta ja elämästä. Työstä, perheestä ja kulttuureista. Miten erilaisia tarinoita meillä onkaan ja miten hienoja ja inspiroivia tyyppejä tämä pallo onkaan pullollaan. Toivottavasti näen teitä vielä – varmasti näen!
Opin surffauksesta niin paljon. Tähän asti olin keskittynyt laudalla nousemiseen, nyt opin lukemaan paremmin aaltoja ja kanssasurffaajia. Millaisia aaltoja on olemassa ja miten erilaisilla aalloilla toimitaan? Kenelle mikäkin aalto kuuluu, milloin pitää väistää ja ketä? Mihin suuntaan pitää lähteä, milloin nousta ylös, milloin vetää liinat kiinni? Yhtäkkiä aallot, jotka vielä alkureissusta olivat tuntuneet ihan naurettavan mahdottomilta, tuntuivatkin sopivilta haasteilta. Rakastan kehittymistä ja rakastan surffaamista!!! Seuraava surffireissu on jo suunnitteilla alkuvuodelle – YES!
Kolmen viikon aikana meikkasin kahdesti. 90% ajasta minulla ei ollut hajuakaan miltä näytän. Tummat silmänaluset, suolavedestä punoittavat silmät eivätkä aurinkorasvasta kasvoille ilmestyneet näppylät häirinneet, kun ei vaan katsonut peiliin. Keskityin ulkonäön sijasta kuulostelemaan miltä sisällä tuntuu. Se oli hurjan vapauttavaa ja toimi hyvin Balilla. Mutta kaikkea aikansa. Tällä hetkellä kaipaan puhtaita vaatteita, pukeutumista ja kampaajaani.
The Power of Now (Läsnäolon voima). Parempaa kirjaa en olisi tälle reissulle voinut kuvitellakaan. Lukemattomia pysähtymishetkiä ja oivalluksia. Toteutin kirjasta opittuja ajatusmalleja käytännössä ja huomasin jopa kehittyväni niissä.
Opin nukkumaan korvatulpilla! En ole ikinä osannut nukkua niillä, mutta nyt oli pakko. Aamut alkoivat nimittäin kukon ja koiran rap-battlella siinä neljän pintaan. Korvatulpat oli ainoa keino välttää tämä show (joskin se ekana aamuna ihan viihdyttävää kuultavaa olikin?).
Reissun vikalta surffilta tänä aamuna tullessani aloin siinä skootterin kyydissä miettimään miten järkyttävän hienoa matkustaminen on. Maailmassa on niin paljon nähtävää, niin paljon asioita, joista ei olisi käsitystäkään ilman matkustamista. Maisemia, historiaa, elämyksiä. Matkustaminen on parasta mihin rahansa voi käyttää.
Haluan olla se 70-vuotias mies, johon välillä aamuisin törmäsi lineupissa. Ja se pariskunta, jonka 1-vuotias vilkutteli kulkukoirille kantoliinasta. En ikinä aio lopettaa matkustamista.
xx Sara
Rinnsku
Posted at 07:07h, 26 NovemberMuuten hyvä, mutta onko sulla hajuakaan paljonko sun elämäntyyli saastuttaa? Varsinkin se, millaisen kuvan annat ny nuorille lukijoillesi: matkustakaa, matkustakaa. Mitä se tekee alueillle, joiden ympäristön valtaa turistien jätteet ja lisääntyvä energiankulutus? Lennot? Rakastan blogiasi ja positiivisia tekstejäsi, välillä vain hirvittää tämän maapallon tulevaisuus, sillä kehityssuunta on aivan väärä.
Vierailija
Posted at 08:51h, 26 NovemberAsia ei kyllä ole ihan noin yksiuloitteinen. Lentoteitse tuodaan myös paljon tavaraa ja ruokaa, ehkä sinunkin käyttämiäsi? Ja monissa vähemmän kehittyneissä maissa länsimaisten turistien matkustelu voi myös parantaa erilaisia käytäntöjä kuten jätehuoltoa, kun turistit kiinnittävät asiaan negatiivista huomiota. Monissa maissa länsimaisen kulttuuriin ihannointi on suurta ja turistit voivat saada paikalliset arvostamaan omaa kulttuuriaan, kun ovat siitä kiinnostuneita ja haluavat paikallisia tuotteita. Turismi tuo työtä ja tässäkin on hyvät ja huonot puolet. Nämä havainnot tein Vietnamin reissullani.
Tietenkin matkustelu on itsekästä ja sitä tehdään omien mielihalujen ja kokemusten takia, mutta toki siitä voi jotain hyötyä olla myös niille kohdemaille.
VV
Posted at 06:39h, 27 NovemberTottakai matkailusta on myös paljon hyötyä, mutta riippuu myös hyvin paljon siitä miten matkan toteuttaa. Esimerkiksi Balilla noin viisi miljoona matkailijaa vuodessa on aivan liian paljon jotta esimerkiksi jäteinfrastruktuuri riittäisi. Matkailu on hyvin ristiriitainen ala, ja itsekin kipuilen hyvin paljon sen edessä, että omia reissuja pitäisi maapallomme kestävyyden takia yksinkertaisesti vain vähentää. En oo itsekään mikään pyhimys ja omatkin talvilomat häämöttää parin viikon päässä, mutta ensimmäinen askel on tiedostaa oman käytöksensä kuormittavuus ja haitat. Tässä pari tosi hyvää blogitekstiä aiheesta, kannattaa tutustua 🙂
https://www.washingtonpost.com/news/theworldpost/wp/2017/11/02/plane-pollution/?tid=ss_fb-bottom&utm_term=.431167534518
https://antroblogi.fi/2017/10/luurankoja-matkalaukussa/
https://www.vihrealanka.fi/essee/pyykki-ei-liehu-en%C3%A4%C3%A4-lissabonin-ikkunoissa-%E2%80%93-se-on-sinun-syysi
raijairina
Posted at 09:20h, 26 NovemberMulle iski ihana rauha ja seesteisyys näistä kuvista ja tekstin tyylistä! Ja sitten huomasin, että sulla on ollut matkalukemisena mun elämään ehkä eniten vaikuttanut kirja 🙂 Ihanalta kuulostaa teidän reissu ja sun oivallukset! Ja kyllä kiitos sille kasvisravintolalle! 😀
Vierailija
Posted at 09:21h, 26 NovemberIhana postaus kiitos! 🙂 ja sun kolme viimeistä lausetta: minä myös!!<3
saratickle
Posted at 06:34h, 29 November<3
Juureton
Posted at 10:34h, 26 NovemberKyllä!! Matkustelu on parasta mihin rahansa voi käyttää! Ja mitä tulee tuohon saastuttamiseen, kommentoija on siitä osittain oikeassa. Kyllä, matkailu saastuttaa, mutta itse olen päättänyt tehdä arjessani ekologisempia valintoja, esim. vähentää omaa kulutusta vaatteiden, kosmetiikan ja muun tavaran suhteen sekä tehdä muutenkin ekologisempia valintoja, jotta kantaisin korteni kekoon maapallon hyvinvoinnin vuoksi jollain muulla tavalla. Jokainen saa mielestäni valita oman tavan kantaa vastuunsa maapallosta, toiset vähentää matkustusta ja toiset tekee jotain muuta – pääasia että tekee jotain!
http://www.lily.fi/blogit/juureton
VV
Posted at 06:31h, 27 NovemberTää on tosi ristiriitaista, koska ajattelen myös tosi samalla tavalla kuin Sara. Matkustelu on mielestäni ehdottomasti parasta mitä ihminen voi tehdä, ja väitän oppineeni maailmasta hyvin paljon lukuisilla reissuilla. Toki matkailuakin on monenlaista, ja paikallisten kanssa vuorovaikutuksessa vietnamilaisessa pikkukylässä oppii varmasti enemmän ja jättää positiivisemman jäljen kuin shoppailumatkalla New Yorkissa.
Valitettavasti kuitenkaan jokaisen itsensä valitsema tapa vähentää päästöjään ei riitä. Avokadokulhot lihapullien sijaan tai pari pyöräilykesää eivät kompensoi sitä valtavaa hiilijalanjälkeä, jonka lentäminen jättää. Tämä WP:n teksti oli erinomainen, vaikka aiheutti minussakin suurta ahdistusta. Tein hiilijalanjälkitestin, ja vaikken ole syönyt lihaa vuosikausiin tai omistanut autoa, oli lentämisen takia päästöni 5 maapallollista. Matkustamista ei tietysti tarvitse lopettaa täysin, mutta sitä pitäisi tehdä harkiten ja vähentää turhia lyhyitä lentomatkoja.
https://www.washingtonpost.com/news/theworldpost/wp/2017/11/02/plane-pollution/?tid=ss_fb-bottom&utm_term=.c46a964dadcc
Vierailija
Posted at 08:48h, 27 NovemberJos haluaa elää ekologisesti niin sitten kannattaa jäädä kulutusyhteiskunnan ulkopuolelle ja muuttaa johonkin etelään, jossa asumisen energiankulutus on pienempää kuin pohjoisessa tai sitten muuttaa mökille ja lämmittää puilla. 🙂
Yksilön “hiilijalanjälkitestiä” on oikeasti todella hankala laskea. Usein esim. suositaan palveluita turhan tavaran sijasta, mutta kyllähän niidenkin tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä. Joukkoliikenne voi tarkoittaa sitäkin, että yhdessä bussissa on kourallinen matkustajia. jne
Turismista on nyt tehty todellinen synti varsinkin sellaisten henkilöiden toimesta, jotka eivät tykkää matkustelusta, mutta lentokoneissa istuu myös paljon työmatkalaisia, jotka voisivat osan töistä hoitaa myös vaikka skypen välityksellä tai matkoja voisi järkeistää, että voisi samalla keikalla tehdä enemmän. Esim. omalla työpaikalla on karsittu paljon turhaa matkustamista ja se on säästänyt niin rahaa, aikaa kuin vähentänyt päästöjäkin.
Huvittavinta lienee nämä monen viikon ympärisökonferenssit eri puolilla maapalloa, joihin lennätetään valtava määrä ihmisiä olemaan huolissaan ympäristön tilasta. Parempi vaihtoehto olisi sopia vaikka joka mantereelle oma kokoontumispaikka ja hoitaa loput videoneuvotteluilla. Itse en siis aio syyllistyä omista lentomatkoista, joita kertyy useimmiten 1-2 vuoteen. Jos olisi rahaa ja enemmän lomaa niin lentäisin varmasti useammin.
Juureton
Posted at 10:22h, 27 NovemberItseänikin vähän inhottaa tuo miten turismista tehdään suurta syntiä, kun samanaikaisesti monet ihmiset elävät ihan tavallista arkeaan koto-suomessa kulutushysteriassa. Jatkuvaa tavaran ostamista, autolla suhaamista edestakaisin ja sähkön/veden jne. tuhlaamista, koska siitä ei täällä ole puutetta. Nimenomaan matkustelu on ainakin avannut omia silmiäni ja muuttanut omia elämäntapojani ympäristöystävällisempään suuntaan ja auttanut lopettamaan turhaa kulutusta.
http://www.lily.fi/blogit/juureton
VV
Posted at 10:59h, 27 NovemberMä siis tunnistan ehdottomasti tän ajatuksen sun kommentin takana, ja ajattelin aiemmin itsekin noin. Helposti sitä ajattelee, että oma tiedostava ja “ekologinen” elämä kaikkine matkusteluineen olisi parempi kuin se perisuomalainen, jossa lihaa kuluu ja autolla ajetaan. Absoluuttisesti ilmastojalanjälkeä mitattaessa asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä lentomatkailun päästöt, Balille roudatut perulaiset avokadot ja ihanat pienet pienten suunnittelijoiden uzbekilaisesta luomupuuvillasta valmistetut t-paidat ovat ihan yhtä kuluttavia tälle maapallolle. Toki matkailu avartaa ja jokainen pienikin valinta ympäristö edellä on parempi kuin ei mitään, mutta mun mielestä me taas liian helposti katsomme matkailun haittoja läpi sormien vain siksi koska siitä luopuminen tai sen vähentäminen on niin pirun hankalaa ja ikävää. Kuljetaan matkakohteiden perässä sillä ajatuksella että kohta ne jäätiköt on kuitenkin sulaneet tai korallit kuolleet. Tosi ristiriitaista. Mä tunnistan itseni tästä myös enkä usko että pystyn kaikkea lentämistä kitkemään, mutta ainakin tunnistan vähän herkemmin todelliset motiivini ja jätän sellaiset spontaanit viikonloppureissut vähemmälle. Pitkä matka kauempana kuulostaa toki loogisemmalta.
VV
Posted at 11:08h, 27 NovemberSe, että pyrkii minimoimaan omia päästöjään tai kulutustaan ei tarkoita että pitäisi heti ryhtyä ekojeesukseksi. Silti jokainen meistä voi pyrkiä parempaan eikä heti hypätä takajaloilleen ja alkaa vimmatusti puolustautumaan. Kriitikistä voi myös oppia, ja on aika kasvattavaa olla myös itsekriittinen ja ruotia omaa käytöstään 🙂
En usko että suurin osa matkailun vaikutusten tutkijoista tai arvioitsijoista on mitään matkailun karttelijoita. Hienoahan se on, että näinkin monimutkaista asiaa katsotaan usealta eri kantilta. Itse matkustan myös paljon, sekä työn että vapaa-ajan puolesta, mutta olen hiljalleen oppinut katsomaan myös omaa käytöstäni kriittisesti. Mitä tulee ilmastoneuvotteluihin, olen tavallaan samaa mieltä että tässä on selkeä paradoksi. Jos kuitenkin aletaan arvioimaan kuka saa lentää ja kuka ei, niin ehkä niistä viikonlopun shoppailureissuista tai full moon partyista ihmiskunta hyötyy kollektiivisesti vähiten.
Vierailija
Posted at 12:20h, 27 NovemberItse pystyn kyllä kriittisesti tarkastelemaan omaa kulutuskäyttäytymistä, mutta en ala tuntemaan maailmantuskaa omista valinnoistani kun valtaosan ajastani elän melko ekologisesti, mutta toki länsimaalaisen mittapuulla. En juurikaan shoppaile reissuillani ja suosin paikallisia tuotteita; toki janooni juon vaikka ulkomailta tuotua juotavaa, jos sillä hetkellä ei muuta ole tarjolla.
Olisi myös ihana ajatella, että esim. ympäristökonferenssin kaikki osallistujat olisivat elämäntavoiltaan kovin tiedostavia, mutta kyllä monet heistä shoppailevat ym. aivan kuten tavallinen turisti, joka matkailee kerran vuodessa (ehkä hieman eri asioita, mutta turha tavara on turhaa myös silloin kun se ekologinen tai paikallisen käsityö). Erilaisten konferenssien vaikutuksista ja tarpeellisuudesta voi myös olla montaa mieltä, osasta on paljonkin konkreettista hyötyä, osa on vain syy päästä matkailemaan usein jonkun muun rahoittamana, verkostoitumaan, saamaan uusia kokemuksia ja syömään illallisia, joiden kaikki raaka-aineet ei ole paikallisia ja viinit tuotu ulkomailta. 🙂
VV
Posted at 13:09h, 27 NovemberMä kyllä näkisin että matkailun ja lentämisen ongelma on paljon kokonaisvaltaisempi kuin muutama tutkija jolla on oma lehmä ojassa ja lautasella tuontiruokaa ilmastokonferenssissa. Kukaan meistä tuskin toimii 100% arvojensa mukaan. Muutaman ihmisen tekojen ristiriitaisuuden sijaan pitäisi keskittyä siihen, että suuret massat lentävät yhä enemmän ja yhä halvemmalla, eikä ilmakehämme yksinkertaisesti kestä sitä. Musta matkailun rakastamisen ja luonnon ihailun ja oman länsimaisten kulutuskäyttäytymisen välillä on usein ristiriita jota emme suostu näkemään. Samoin voisi pohtia myös sitä, onko kaikkien tarpeen päästä kaikkialle ja saako/kannattaako kaikkialle (esim pian meren alle jääviin saarivaltioihin) ylipäänsä matkustaa.
Vierailija
Posted at 13:26h, 27 NovemberNiin minäkin näen, mutta on naiivia kuvitella, että esim. kaikki ympäristöalalla, erilaisissa hyväntekeväisyysjärjestöissä jne työskentelevät olisivat kulutustavoiltaan juuri sen eettisempiä kuin “tavalliset” ihmiset, mittaluokkakin on vähän suurempi kuin “muutamat tutkijat”. Jostain syystä ympäristöasioissa syyllisyys ja vaatimus toimia on sälytetään aina tavallisen länsimaalaisen kuluttajan harteille. Jokainen voi toki omassa elämässään tehdä eettisiä valintoja ja tietenkin osaltaan vaikuttaa asioihin, mutta kyllä isommat toimijat (yritykset, kunnat, valtiot jne.) voivat tehdä valintoja, joilla on paljon isompi merkitys (ja jotka voivat toimillaan suoraan vaikuttaa kuluttajien valintoihin). Kannattaa myös muistaa, että maailmassa asuu myös muita ihmisiä kuin länsimaalaisia ja he osaltaan vaikuttavat ympäristön tilaan, ei ympäristöstä huolehtiminen vaadi monessakaan asiassa varallisuutta, korkeaa koulutusta jne.
Maailmassa on paljon luontokohteita, jonne pääsy on syystäkin rajoitettu ja rajoituksia voisi epäilemättä tehdä lisää. Tietynlainen resort- matkailu on myös toisaalta melko turhaa, koska jos ei poistu hotellialueelta koko loman aikana, kyseinen hotelli voisi sijaita mahdollisimman lähellä.
VV
Posted at 18:32h, 27 NovemberEn mä ajattele naiivisti että ympäristöalalla olevat olisi jotenki parempia tai toimisivat 100% oikein. En oikein tiedä mistä koko puheenaiheen keksit, itse en sitä aloittanut.
Länsimaista kuluttaa syyllistetään ihan syystä, onhan meillä selkeästi suurin henkilökohtainen jalanjälki ja koulutustaso jonka pitäisi taata melko kattava tietoisuus. Tietysti kaikkien pitää tehdä osansa, mutta keskivertointialaisella lähtökohdat ovat aika erilaiset kuin meillä. Kannattaa muistaa, että ilmastonmuutoksesta myös kärsivät usein köyhimmät, jolla on vähiten tekemistä asian kanssa. Tietysti esimerkiksi roskaamiseen voisi helposti vaikuttaa valistustyöllä. Siitä oon ehdottomasti samaa mieltä että valtioilla ja yrityksillä on huomattava vaikutus ja vastuu. Jos niitä jäädään odottelemaan ja kuluttajat eivät tee mitään, niin katastrofin partaalla ollaan.
Vierailija
Posted at 11:42h, 26 NovemberMatkustelu ok, mut halpavaatebisneksen tukeminen ei todellakaan. Hyvinvoinnista puhuminen esim. Zaran vaatteet päällä on järkyttävän ignoranttia.
Lillissss
Posted at 16:46h, 28 NovemberKirjoitit kivan postauksen, joka vaikutti olevan sulle merkityksellinen ja siihen tulee tällaisia kommentteja. Great. Tsemppiä! Ei tarvitse julkaista tätä 🙂