Mikä on sinulle korvaamatonta? – Ilmastovaalit 2019

 

Ilmastonmuutos tuntuu kaukaiselta asialta. Sitä on toisinaan vaikea hahmottaa, se kun ei konkreettisesti tässä ja nyt aina näy. Ilmastonmuutos tuli keskusteluun vähän yllättäen muutama vuosi sitten ja yhtäkkiä olikin jo kiire.

Parin asteen lämpeneminen ei kuulosta paperilla kovinkaan pahalta, mutta sillä on mittavat vaikutukset ihmiskunnalle. On hyvä muistaa, että niiden laajojen, hankalasti ymmärrettävien uhkien lisäksi ilmastonmuutos uhkaa myös meille korvaamattomia, arjen isoja ja pieniä asioita.

Huhtikuussa valittavan uuden eduskunnan tehtävä on jälleenrakentaa Suomi. Poliittisten päätösten aika on nyt, ilmastonmuutoksen suhteen ei ole enää aikaa odottaa.

 

 

Kysyn sinulta, mikä sinulle on korvaamatonta?

Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta, ajattelen ensimmäisenä yleensä luontoa. Siitä on viime vuosina tullut minulle hurjan tärkeä. Sen kauneus, rauhoittava vaikutus ja puolustuskyvyttömyys puhuttelevat minua.

Minulle korvaamattomia asioita ovat tavallinen, turvallinen arki. Läheiset ja perhe ympärillä. Vuodenajat, luonnon värit, raitis ilma, metsät ja pulkkamäet. Kesämökki, lumilautailu ja hyvä ruoka. Sauna ja avantouinti. Ilmastonmuutos uhkaa myös kahvituotantoa, joten lisään vielä yhden: aamukahvi.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan elämä. Sekä ihmisten, luonnon kuin eläintenkin. Kaikki elämä.

 

 

Olen mukana tukemassa ympäristö- ja kehitysjärjestöjen ilmastokampanjaa nimeltä Korvaamaton. Yhdeksän suomalaista ympäristö- ja kehitysjärjestöä (Birdlife, Greenpeace, Fingo, Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters, Suomen Luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi) ovat yhdistäneet voimansa tehdäkseen eduskuntavaaleista aidot ilmastovaalit ja myös minä haluan kantaa korteni kekoon.

Korvaamaton-kampanjan tavoitteena on yhdessä kansalaisten kanssa muistuttaa poliitikkoja siitä, mikä on meille suomalaisille korvaamatonta.

 

 

Mitä konkreettista Suomen pitää tehdä? – Ilmastokampanjan 6 steppiä

 

Jotta Suomen ilmastopolitiikka saadaan Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen mukaiseksi Suomen pitää….

1) suojella luonnon hiilen varastoja ja kasvattaa hiilinieluja

2) luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä

3) luopua kivihiilestä, öljylämmityksestä ja turpeesta vuoteen 2025 mennessä

4) lopettaa fossiilisten polttoaineiden tuet seuraavan hallituskauden aikana

5) siirtyä kestävään energia- ja liikennejärjestelmään

6) suunnata ruoantuotanto ja -kulutus kasvispainotteiseksi.

 

Lisäksi: Suomen ja suomalaisten pitää näyttää esimerkkiä sekä EU:ssa että kansainvälisesti ja kirittää muita maita ilmastokriisintorjuntaan. Ilmastokampanja kannattaa oikeudenmukaista siirtymää, tukea köyhimpien ilmastotoimiin ja ilmastokasvatusta kaikille koulutusasteille.

 

 

Minulla oli tälle vuodelle useampia tavoitteita, joista yksi koskee eduskuntavaaleja. Päätin hyödyntää kanaviani ja tehdä töitä sen eteen, että saisin seuraajistani mahdollisimman monet äänestämään. Ajattelen, että jos onnistun aktivoimaan teistä yhdenkin, joka ei alunperin meinannut äänestää, on tämä kannattavaa.

Ei varmaan tule enää kenellekään yllätyksenä, että edessä olevat vaalit tulevat olemaan the vaalit. Ilmastokysymysten lisäksi pöydällä on monta muutakin tärkeää asiaa.

 

Miksi kannattaa äänestää?

 

Olen kokenut äänestämisen aina kovin merkittävänä asiana. Tunnen ylpeyttä siitä, että minulla on äänioikeus ja mielipidettäni kuunnellaan. Koen äänestämisen olevan myös velvollisuuteni. Ajattelen, että jos en äänestä, ei minulla myöskään ole varaa kritisoida yhteiskunnallisia asioita. Enhän vaivautunut edes vaaliuurnille.

En voi sanoa olevani kiinnostunut politiikasta, mutta olen kiinnostunut arvomaailmani tukemisesta ja sen edistämisestä yhteiskunnassamme = olen siis sittenkin kiinnostunut politiikasta. Politiikka on liitoksissa kaikkeen. Se ei välttämättä näyttäydy niin konkreettisesti arjessamme, mutta se vaikuttaa ja ohjailee meitä väkisinkin. Äänestämällä, eli vaikuttamalla päätöksentekoon omaa arvomaailmaasi peilaten, edistät sinulle tärkeitä asioita.

Vaik­ka po­liit­ti­set pää­tök­set ei­vät oli­si si­nul­le ajan­koh­tai­sia juu­ri nyt, ne todennäköisesti kos­ket­ta­vat sinua muutaman vuoden päästä. Anna ehdokkaille siis aikaa. Pysähdy ja tutustu rauhassa, mieti paitsi tätä hetkeä, myös tulevaisuutta. Valitse puolue ja ehdokas, jotka jakavat kanssasi samanlaisen arvomaailman ja ovat valmiita suojelemaan sinulle korvaamattomia asioita. Vaikka oikean ehdokkaan löytäminen onkin välillä raastavaa, ajattelen, että tämä on pieni panos siitä, mitä poliitikot tekevät meidän puolestamme. En kestäisi sen työn paineita hetkeäkään.

 

 

TIIVISTELMÄ:

Päättäjät: tehkää rohkeita päätöksiä, jotka suojelevat meille korvaamattomia asioita.

Kansalaiset: auttakaa poliitikkoja ymmärtämään, mikä meille suomalaisille on korvaamatonta: jakakaa teille korvaamattomia asioita somessa hashtägein #korvaamaton, #ilmastovaalit ja #nytonpakko. Ja äänestäkää.

 

 

xx Sara

40 Comments
 • Mona
  Posted at 08:57h, 28 February Reply

  Jes!!!! Hyvä Sara!

  • Sara
   Posted at 09:08h, 28 February Reply

   Ihana Mona taas jälleen kerran! Oot nii paras!!! <3

 • Elina Olkinuora
  Posted at 09:58h, 28 February Reply

  Oot ihan mieletön tyyppi! Kiitos kun käytät vaikutusvaltaasi näin hyviin asioihin. ❤️

  • Sara
   Posted at 10:06h, 28 February Reply

   Eikä miten ihanasti sanottu, kiitos <3

 • Keijo
  Posted at 09:59h, 28 February Reply

  Kun kirjoitat tälläisia postauksia niin olisi mielenkiintoista tietää, mitä tunnet sillon, kun saat tietää montako lukijaa on klikannut sivujesi kautta pikamuodin verkkokauppaan ja käyttänyt alekoodiasi?
  Mitä tunnet, kun teet yhteistyötä lentoyhtiön kanssa, mutta samalla olet tietoinen työsi päästöistä?
  Mitä tunnet, kun ifluensserina pystyt saamaan ihmisiä kuluttamaan lentolippuihin?
  Tästä tulisi mielenkiintoinen postaus.
  https://yle.fi/uutiset/3-10309581

  • Sara
   Posted at 10:21h, 28 February Reply

   Sanotaan, että vielä pari vuotta sitten en liiemmin ajatellut asiaa. Pienyrittäjänä otin vastaan hommia joita mulle tarjottiin. Tällä hetkellä oon asemassa, jossa mulla on varaa valita asiakkaita, ja se ei todellakaan ole itsestäänselvyys.

   Teen tänäpäivänä yhteistyötä niiden toimijoiden kanssa, jotka ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan. Se on ykkösehto ja lyön sen pöytään heti ensimmäisessä palaverissa. Vaateketjujen osalta yhteistyökumppaneinani jatkavat ainoastaan ne, jotka miettivät asioita vastuullisuuden kautta.

   Tässäpä tulee fakta: Ihmiset eivät tule lopettamaan lentämistä, mutta valinnoillaan he voivat vähentää sitä. Tai esimerkiksi tuokea kotimaista lentoyhtiötä. Mä tuen yrityksiä, jotka ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan ja pyrkivät tekemään muutoksia tuotannoissaan sen eteen, että maailmasta tulisi parempi paikka asua. Lentokoneita ja polttoaineita kehitetään jatkuvasti ja lentoyhtiöt pyrkivät vähentämään hiilidioksidipäästöjään päivittäin. Oon itseasiassa menossa ensi viikolla Finnairin tapahtumaan kuulemaan juurikin tästä aiheesta.

   Muistivinkkinä vielä: ihmiset ja heidän mielipiteensä muuttuvat, vaikka yleisö ei reaktiota heti huomaisikaan. Kelkan kääntäminen ei ole aina helppoa ja imagon muutos vaatii aikaa. Olen elävä esimerkki siitä.

   • Algonuevo
    Posted at 13:21h, 28 February Reply

    Oikein hyvä homma tämä kelkankäännös!

 • Miss T
  Posted at 10:04h, 28 February Reply

  Hyvä Sara, niin mahtavaa!

  • Sara
   Posted at 10:06h, 28 February Reply

   <3

 • Jonsi
  Posted at 10:39h, 28 February Reply

  JES hyvä sisko, tää on MAHTAVAA!! <3 <3 Oot best! ps totta joka sana

  • Sara
   Posted at 15:37h, 28 February Reply

   Voi kiitos muru!! <3 merkkaa paljon! Ja iso kiitos kuuluu myös sulle, kun oot puskenu ja kannustanu <3 mun lemppari!

 • Nea
  Posted at 11:18h, 28 February Reply

  Hei mahtavaa, että oot lähtenyt mukaan tähän kampanjaan! Edellistä postaustasi lukiessani pohdin, miten saatat näyttämällä esimerkkiä innostaa monia aloittamaan sijoittamisen! Toivoisinkin sinulta seuraavaksi esimerkkiä sijoituskohteiden valitsemisen tärkeydellä! Vastuullinen sijoittaminen on nousussa ja ESG-asioiden miettiminen sijoituskohdetta valitessa on ilmaston kannalta hyvin keskeistä. Tästä olisi kiva lukea mietteitäsi! 🙂

  • Sara
   Posted at 15:38h, 28 February Reply

   Erittäin erittäin hyvä! Mä lupaan tarttua <3

 • Juuli
  Posted at 13:08h, 28 February Reply

  Parasta <3 <3
  Mieletöntä, että käytät sun vaikutusvaltaa tärkeisiin asioihin. Jatka samaan malliin!

  • Sara
   Posted at 15:39h, 28 February Reply

   Iso kiitos <3

 • Pinja
  Posted at 13:30h, 28 February Reply

  Sara sä oot huippu!! Ihan mielettömän siistiä, että tuot näitä asioita esiin blogissasi ja myös eilisessä podissa 🙏

  • Sara
   Posted at 15:39h, 28 February Reply

   Voi kiitos Pinja!! Miten ihana kuulla <3

 • Ellinoora
  Posted at 13:42h, 28 February Reply

  Itselleni luonto todella tärkeä paikka paikka, jonne pääsee karkuun kaikkea stressiä/hälinää. Lapsesta asti mulla on ollut huoli ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten sen tulee vaikuttamaan maapallomme luontoon ja eläimiin. Surullista, ettei asiaa ole otettu jo monta vuotta sitten yhtä tosissaan kuin nyt. Seuraavat eduskuntavaalit ovat ensimmäiset, joissa saan äänestää ja todella toivon, että muutkin tulevat äänestämään puoluetta, joka ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan. Mahtavaa, että kirjoittanut tänä vuonna jo useamman illmastonmuutosta koskevaa postausta. Jatka samaan malliin! 🙂

  • Sara
   Posted at 15:44h, 28 February Reply

   Mahtava kuulla Ellinoora! Onneksi meillä on vielä mahdollisuus toimia, vaikkakin seurauksia tulee silti. Niin huippua, että oot tota mieltä!

   Kiitos <3

 • ellupp
  Posted at 13:45h, 28 February Reply

  JESJESJES!! Ihan parasta, että influencerit ottaa kantaa yhteiskunnallisesti tärkeisiin seikkoihin. Esim. brexitiä ei välltämättä olisi tapahtunut, jos nuoret olisi tulleet aktiivisemmin vaaliuurnille. Kaikkien ääntä tarvitaan: jos et löydä hyvää puoluetta, äänestä sinusta hyvää tyyppiä. Jos et tiedä ketään hyvää puoluetta, mutta kannatat puolueen X arvoja, anna äänesi randomisti jollekin tämän puolueen jäsenelle jotta puolue saisi paikkoja eduskuntaan. Näin yksinkertaistahan se todellisuudessa on 🙂 terkuin politiikan tutkija

  • Sara
   Posted at 15:48h, 28 February Reply

   Aivan parasta! Kiitos, arvostan suuresti! <3

   Ja just näin 🙂

 • VV
  Posted at 14:06h, 28 February Reply

  Hei ihan saakelin best että lähdit tähän kampanjaan ja postaat niin usein vastuullisuuteen ja ilmastoon liittyviä juttuja. JUST NÄIN sitä somen vaikutusvaltaa pitää käyttää!!! Kiitos! <3<3<3 Musta on myös ihanan inhimillistä nähdä, miten nopeasti muutos on esim sunkin kohdalla tapahtunut, ja käsitykset, arvot ja ymmärrys kehittyneet tähän suuntaan. Se tsemppaa myös muita 🙂

  • Sara
   Posted at 15:51h, 28 February Reply

   Iso iso kiitos ja kumarrus <3

 • Enna
  Posted at 19:51h, 28 February Reply

  Kiitos kun käytät vaikutusmahdollisuuksia näin tärkeisiin asioihin! 👏👏 Olet esimerkillinen tyyppi ja voin samaistua melkeinpä kaikkiin ajatuksiisi. Kirjoitat ajatuksesi hienosti ja voisi sanoa ovelasti, koska lähes aina jään pohtimaan jälkeenpäin kirjoittamaasi. Jätät upeasti tilaa ajatuksille, mutta samaan aikaan myös annat oivalluksia. Kiitos, kiitos, kun vaikutat ☺️

  • Sara
   Posted at 13:58h, 01 March Reply

   Sanasi merkkaavat mulle niin paljon, kiitos tuesta ja kannustuksesta. Ihanaa viikonloppua! <3

 • Anni Ahnger
  Posted at 22:52h, 28 February Reply

  Moi! Hienoa että blogikenttäkin alkaa vihdoin siirtymään yhteiskunnallisesti kantaaottavampaan suuntaan! Toivoisin että jatkossakin ottaisit esim matkustamisaiheissa vastuullisuuden (matkustuksen eri muodot ja lentämisen vähentäminen) ja hiilijalanjäljen kompensoinnin esille. Tätä näkyy yllättävän vähän vielä Suomen blogikentässä ja sopisit hyvin aiheen pioneeriksi 🙂

  • Sara
   Posted at 13:58h, 01 March Reply

   Iso kiitos! Ja kiitos postausideasta 🙂

 • johannaelisa
  Posted at 08:43h, 01 March Reply

  Moikka! Mua häiritsee todella paljon se, että puheesi ja tekosi ovat ristiriidassa keskenään. Kommenteissa kerrot, ettet enää mainosta/tee yhteistyötä sellaisten vaatebrändien kanssa, jotka eivät ole vastuullisia. Kuitenkin viimeisissä postauksissa mainostat sellaisten yritysten vaatteita, jotka eivät ole vastuullisia. Oikeastaan kaikkea muuta. Esim. postaus tehokkaasta ajankäytöstä. En jotenkin ymmärrä, miten voit toimia näin ristiriitaisesti. Tulosikin koostuvat suurimmaksi osaksi siitä, että epäsuorasti vaikutat ihmisten kuluttamiseen.

  Ja mitä tulee tuohon lentämiseen, niin osa ihmisistä on jo luopunut lentämisestä kokonaan. Suurimmalla osalla ihmisistä ei koskaan ole mahdollisuutta lentää. Nuo ovat vaan taas sellaisia asioita, joita ei oikein ymmärrä omasta kuplasta katsottuna. Lentäminen on suurimmaksi osaksi puhtaasti hedonistinen valinta.

  • Sara
   Posted at 14:34h, 01 March Reply

   Vastasin tuolla ylempänä, että teen yhteistyötä toimijoiden kanssa, jotka miettivät asioita myös vastuullisuuden kautta. En siis tule lopettamaan yhteistyötä kaikkien vaatebrändien kanssa, en missään nimessä. Mutta ison osan olen hylännyt.

   Fakta on, ettei kaikki meistä yhtäkkiä rupea pukeutumaan ekobrändeihin, syömään vegaanista ruokaa ja lopettamaan matkustelua. Eikä se ole se juttu. Se, että ostaa edelleen vaatteensa esimerkiksi edullisesta vaateketjusta (monelle tämä on kierrätysostosten lisäksi ainoa mahdollisuus) ei tee meistä hirviökuluttajia. Vaatteet palvelevat parhaiten silloin kun niitä käytetään pitkään, niitä yhdistellään monipuolisesti, niistä pidetään huolta ja ne ovat jo ostaessa rakkaita. Omalle tyylilleen uskollisena pysyminen ja fiksu vaatekaappi tukevat myös ekologista kulmaa.

   Olen käynyt nämä edellä mainitsemani asiat läpi vaateyhteistyökumppanieni kanssa ja tulenkin tänä vuonna keskittymään mm. fiksun vaatekaapin rakentamiseen, vaatteiden monipuoliseen käyttöön, vaatehuoltoon ja oman tyylin löytämiseen.

   Sanon sen tässä vielä ääneen: minä en ole täydellinen. Olen kaukana täydellisyydestä. En ole asiantuntija, olen ihan tavallinen kansalainen, joka haluaa olla osana muutosta ja rohkaista muitakin ajattelemaan ekologisemmin. En usko totaalikieltäytymiseen, oikeastaan missään aiheessa. Sen sijaan olen itse pikkuhiljaa muuttanut kulutustottumuksiani, lopettanut lihan syönnin, vähentänyt lentämistä ja tehnyt monta monta muutakin muutosta.

   Toivoisin niin hurjasti tähän keskusteluun kannustamista ja positiivista ilmapiiriä sen ainaisen syyllistämisen sijasta: “et voi tehdä noin kun kerran teet noin”. Ekologisuus on laaja käsite, sitä voi toteuttaa ihan kaikilla elämän osa-alueilla. Asiat eivät automaattisesti kumoa toisiaan, vaan kaikki vastuullisuus on plussaa.

   Tiedän, että moni brändi, toimija ja vaikuttaja on hiljentynyt aiheesta, koska ei vaan yksinkertaisesti jaksa sitä mollaamista. Kun julkisuudessa oleva henkilö kerran puhuu ekologisuuden puolesta, hän tulee aina olemaan suurennuslasin alla, jolloin joka ikinen “epäekologinen” teko tuomitaan. Saat olla perustelemassa jokaisen työmatkalennon, liha-annoksen ja vaateostoksen.

   Kun yrittää, mutta tulee jatkuvasti lytätyksi, sitä helpommin luovuttaa ja haistattaa paskat koko ekologisuuskeskustelulle. Ja minä ymmärrän tämän niin hyvin, mutta musta se on vaan maailman surullisinta.

   • Helmu
    Posted at 16:25h, 01 March Reply

    Heippa Sara! Hieno vastaus ja super hienoa, että et hiljene vaikeasta aiheesta. Älä luovuta tän aiheen kanssa, eiköhän me olla samassa veneessä kuitenkin lopulta kaikki näiden pohdintojen kanssa. 🙂

    • Sara
     Posted at 16:44h, 01 March Reply

     <3 voi kiitos! Just te tyypit, te jotka kannustatte, teillä on niin suuri merkitys tässä ettette tiedäkään! Kiitos kun olette <3

 • Ode
  Posted at 12:52h, 01 March Reply

  En tiedä onko se mun kyyninen luonne vai perusnegatiivinen kainuulainen kasvatus, mutta tuo “osa ihmisistä on jo luopunut lentämisestä kokonaan” on ehkä isointa diibadaabaa, mitä voi mennä sanomaan toiselle ihmisille joka lentää. Tämän kevään aikana on aika moni kertonut luopuneensa lentämisestä, mä tahtoisin nähdä mikä se heidän tilanteensa on vuoden, kahden tai viiden päästä. Vähentää aina voi, varmasti meistä jokainen voi sen tehdä, mutta totaalikieltäytymiseen ei tarvitse mennä. Tosi iso osa myös noista lentämisestä “luopuneita” on niitä, jotka eivät ole muutenkaan lentäneet tai ovat tehneet sitä harvakseltaan, heidän elämäänsä ja lomiaan ei lentämisen lopettaminen muuta mihinkään suuntaan. Vähän sama kuin minä täällä huutelisin, että kuulkaas, ei tarvitse rakentaa ja lämmittää yhtään jalkapallo- jääkiekko-, tai tennishallia tai kuntosalia, ihan turhia ovat. Koska minä en niitä käytä. Ja ihan oikeasti v-tuttaa se, että nyt se lentäminen on kaikista isoin mörkö tässä ilmastokeskustelussa. Niitä osatekijöitä on monia, mutta ilmeisesti yksityishenkilöiden lentäminen on helpoin silmätikku.

  • Sara
   Posted at 14:55h, 01 March Reply

   Kiitos kommentista, pystyn samaistumaan näihin ajatuksiin. En myöskään usko siihen, että niitä, jotka ovat aikaisemmin lentäneet paljon (matkustelleet ja lentäneet työreissuilla) ja ovat nyt ilmastosyistä lopettaneet koko lentämisen loppuelämäkseen, olisi kovinkaan montaa.

   Niinhän se menee, että ollaan yleisesti aina ensimmäisenä valmiita luopumaan siitä, mikä ei itseään kosketa. Se on vähän surullista.

   Lentämisestä on tullut kunnon demoni tässä keskustelussa. Enkä ihmettele, tutkimusten mukaan jos suomalainen voittaisi rahaa, hän lähtisi ensimmäisenä matkalle johonkin lämpimään. Se, että joku toinen voi tehdä töitä mistä tahansa päin maailmaa käsin, aiheuttaa varmasti närää. Onhan lentäminen hurjan epäekologista, mutta onko lentäminen suurin hiilidioksidinpäästäjen aiheuttaja? – ei ole. Ja tämähän perustuu siihen, että lentämällä liikkuu vain pieni vähemmistö. Suuremmat vaikutukset ovat siis niillä kulutus ja liikkumistavoilla, jotka ovat läsnä meidän kaikkien arjessa joka päivä.

   Olin eilen Helsingin yliopiston ilmastoluennolla, jossa lentämisestä ei mainittu sanallakaan kun puhuttiin yksilön päästöjen vähennyksistä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista linjauksista valtiotasolla. Ja puhujia oli vieläpä kolme. Tuntui hullulta, tässä on itsekin ajautunut siihen kuplaan, että lentäminen on suunnilleen se syy miksi ylipäätään koko ilmastonmuutos on käsillä. Niin paljon siitä kaikkialla kommentoidaan.

   • Silvia
    Posted at 13:42h, 05 March Reply

    Hei,

    ehkä lentäminen on joutunut silmätikuksi, koska se ei ole lähes kenellekään välttämätöntä. Ruokaa on pakko syödä ja vaatteita on pakko pitää. Kotikin pitää lämmittää. Lentämiseen kuitenkin liittyy usein vain halu huvittaa ja viihdyttää itseään. Hankkia itselle joku elämys.

    Osittain olen samaa mieltä: yhdestä asiasta puhutaan tosi paljon. Mutta tuntuu, että ne ihmiset joille tämä lentäminen on iso agenda, heille jo perustaso on kasvisruoka, kierrätys jne. Niistä on puhuttu jo vuosia! Lentäminen on uusin lisäys tähän ketjuun.

    Mielestäni lennoillekin on aikansa ja paikkansa. Jos asut toisella puolella maailma kuin perheesi, tottakai joskus täytyy matkustaa perheen luokse. On hyvä, että ihmiset näkevät maailmaa ja tutustuvat uusiin kulttuureihin ja kohtaavat erilaisuutta. Joka vuotinen allasmakoiluloma Thaimaassa taas on mielestäni se turha lento.

    Lentämistä voi vähentää radikaalisti, vaikka olisi aiemmin matkustanut paljonkin. Esimerkiksi ennen tein 3-5 matkaa lentäen vuodessa. Viimeisen kahden vuoden aikana olen puolestani lentänyt kerran Euroopan sisäisen lennon. Karsimatta elämäntyylistäni. En tunne menettäneeni mitään. Luovuuden avulla monenlaisia reissuja voi tehdä ilman lentokoneita.

    Kukaan ei varmasti ole täydellinen, mutta tärkeintä olisi vain tehdä parhaansa.

 • Joonas L
  Posted at 16:45h, 01 March Reply

  Hyvää asiaa Sara, lähen kybäl messiin tälläsee!

 • AP
  Posted at 16:46h, 01 March Reply

  Mitä ajattelet siitä, että jos Suomi lähtee täysillä mukaan noihin luettelemiisi asioihin, seuraukset eivät välttämättä suoraviivaisesti ole hyviä, ilmastolle tai tavallisille suomalaisille. Jos teollisuus Suomessa kärsii fossiilisten polttoaineiden kiellosta (=se tulee kalliiksi), niin tuotanto siirretään sinne missä se edelleen kannattaa, esimerkiksi Kiinaan, missä taas ei välitetä ilmastovaikutuksista. Ojasta allikkoon.

  Sähköautoihin siirtyminen taas ei vain ole realistista. Pieni- tai keskituloinenkaan suomalainen ei vaan voi ostaa sadan tonnin sähköautoa, ei ole varaa! Ja pitkien etäisyyksien suomessa ei ole monillakaan paikkakunnilla yksinkertaisesti mahdollista olla ilman autoa, kun julkinen liikenne ei pelaa. Täällä maalla moniem työmatkat on 70 km ja bussi kulkee sen kerran pari päivässä, on täysin mahdoton vaihtaa siihen. Työpäivä voisi kestää aamusta iltaan.

  Jos energian hinta nousee, niin asumisen kustannukset nousee. Mitä tarkoittaa taas öljylämmitteisille omakotitalojen asukkaille öljyn kieltäminen lämmitysmuotona..kallista, useille sitä kautta mahdotonta remonttia.

  Suomi on jo nyt kärjessä siinä mitä ilmastotavoitteita on toteutettu. Uudet tavoitteet kurjistavat kohtuuttomasti pienituloisia suomalaisia. Rikkaana kehäkolmosen sisäpuolella on helppo olla noiden luettelemiesi tavoitteiden kannalla, muualla Suomessa asia nähdään toisin, realistisimmin silmin.

  Hienoa tietysti, että oma omatunto rauhoittuu kun kokee edistävänsä hyvää asiaa. Onhan sekin jotain. Mutta ei pidä olla liian sinisilmäinen. Kaipaisin sitä realismia näissä ilmastojutuissa. Ei kaikki ole niin mustavalkoista. Esim. voidaan olla suhteellisen varmoja, että teollisuuden siirtymisestä halvan tuotannon maihin (mitä nyt jo on paljon tapahtunut) jos täällä kustannukset nousee, ja kuten jo sanoin ja kaikki tiedämme, eivät kiinalaiset noudata samoja päästötavoitteita kuin me. (Tulipa toistoa, mutta tätä faktaa ei sovi unohtaa, joten ehkä vaan hyvä.)

  • Katri Jussila
   Posted at 08:48h, 03 March Reply

   Olen niin samaa mieltä! Asetetut tavoitteet ovat hyviä, mutta varsinkin kehuen ulkopuolella ei ole juurikaan mihin vaihtaa. Ei ole julkistaliikennettä, sähköautot eivät toimi pitkällä ajomatkalla (lisäksi tuuli- ja vesivoima eivät riitä sähköntuotannossa jos kaikilla on sähköautot ja esim öljylämmitys vaihdetaan sähköön, maalämpöä ei saa läheskään kaikkialle koska pohjavesi), olisi hyvä ensin tarjota hyviä vaihtoehtoja, johon vaihtaa ennen kuin vain kielletään kaikki.

   • T
    Posted at 12:24h, 03 March Reply

    Itseäni mietityttää nämä samat asiat, jotka edelliset kommentoijat ovat nostaneet esille. Asiaan perehtymättömien voi olla vaikea erottaa hienoja tavoitteita realismista, jolloin tiettyjen kampanjoiden nostaminen näkyvästi esiin ns. kevään vaalien THE kysymyksenä voi ohjata asiaan perehtymättömiä äänestämään pelkästään “hienojen tavoitteiden” mukaisesti, vaikka realistisesti moni muu asia kärsii tämän seurauksena/rinnalla. Olisikin mukava tietää, edistätkö itse jonkun tietyn puolueen ideologiaa vai oletko puoluepoliittisesti sitoutumaton? Tämä kysymys siis ihan mielenkiinnosta.

    PS. Minustakin on hienoa, että puhut tästä aiheesta! Kenenkään ei tarvitse olla esim. totaalikieltäytyjä lentämisen suhteen ollakseen aidosti huolissaan ja ns. “oikeutettu” puhumaan ilmastoteemasta. Inhimillisyys kaikessa <3 Ja kuten sanoit, kaikki on plussaa.

 • Ella
  Posted at 16:45h, 06 March Reply

  Hienoa, että olet kamppiksessa mukana. Hienoa on myös esim. se, miten paljon laitat joka kk rahaa hyväntekeväisyyteen. MUTTA. Mieltäni kaivaa todella paljon se, että olet tällaisessa ilmastonmuutos-kamppiksessa mukana, kun kuitenkin se, mitä ulospäin näkyy, on kulutusta, trendejä ja fast fashionia parhaimmillaan ja pahimmillaan. Jatkuvan kuluttamisen ihannointi ja siihen kannustaminen ei vaan millään logiikalla kulje tämän ekoajattelun kanssa käsi kädessä. Luin kyllä kaikki aiemmat kommentit ja tarkoitus ei ole lytätä niitä asioita alas, joissa olet jo tehnyt muutoksen kestävämmälle pohjalle, mutta kyllä influensserina ja trendibloggarina täytyy ymmärtää jos saa hieman kritiikkiä tai ihmetystä siinä vaiheessa osakseen kun lähtee ilmastokampanjaan mukaan. Kun samaan aikaan ei voi olla sekä lintu että kala. Oletan, että olet kotiläksysi lukenut pelkkien tekstiilien aiheuttamista ilmastohaitoista.

 • kip
  Posted at 21:20h, 12 March Reply

  Hyvä kun yrität tehdä asioille jotain! <3 Aina löytyy niitä jotka valittaa, mutta eivät tee itse kuitenkaan mitään asialle. Olisi kiva lukea juttuja ja vinkkejä mitä voisi tehdä ilmastoystävällisesti / parempaa huomista silmällä pitäen, kuin mitä yleensä luetellaa vaan että ei saa tehdä. Sinulta varmasti tulee hyviä vinkkejä, kiva blogi, luen aina satunnaisesti kun muistan. 🙂 kivaa tiistaita!

Post A Comment
Your comment will be visible after approval