My everyday breakfast: aamupalapuuro

Ennen en syönyt aamupalaa. Se oli kai joku trendi sillon nuorempana, ei kukaan oikeen syönyt. “En ehtinyt” tai “ei ollut nälkä” (niin varmaan). Nykyään en voisi kuvitellakkaan lähteväni kotoa (paitsi aamutreeniin joo) ilman aamupalaa, onhan se sentään päivän tärkein ateria! Mikään ei oo siistimpää kun istua rauhassa aamupuuron ja kahvikupin kanssa. Nykyään siihen pitää varata ainakin 30minuuttia. Herään sitte vaikka kukonlaulun aikaan, mutta ilman mun rakasta aamupalahetkeä aamu on pilalla, buuhuu.

Mulla on yliherkkä vatsa. Kiitos vaan geeneistä. Oon itseasiassa kirjoittanut siitä postauksenkin täällä. Ei terve miten vatsa välillä vaan paisuaa uusiin ulottuvuuksiin ja useimmitenhän tää tapahtuu juuri sillon kun ollaan lähdössä ulos tai on jotkut juhlat tai joku uikkarikeli… Kiellettyjen ruoka-aineiden lista on pitempi kun katekismus. Sipuli, paprika, banaani, tuore leipä, leipä yleensäkkin, kermavaahto, pähkinät, kurkun kuoret, kahvi, omenan kuoret, purkka, pastillit, viinirypäleet, popcorni, monet light-tuotteet, kaali… Sattuu vatsaan vaan pelkkä näiden luettelu! 

Jos pysyisin näistä yllämainitusta ja niistä muistakin erossa, lisäisin keittoja, söisin säännöllisesti ja pieniä annoksia enkä hotkisi kerralla päivän annosta, koko homma olisi hallinnassa. Mutta ei tuu mitään, ikuinen haaste. Välillä tuntuu kun nuo edellämainitut rajataan ulkopuolelle, ei ruokakaupasta löydy ees mitään ostettavaa! Aika hyvin oon kuitenkin pysyny erossa noista, paitsi aamukahvista mä en sorivaan luovu!

Molkosanit ja pellavansiemenet on arkipäivää. Veden kittaaminen, vihreä tee ja urheilu auttavat myös. Lisäksi mun jokapäiväinen aamupuuro sisältää vatsaa rauhottavia aineita. Kas tässä 🙂

Aamupuuron valmistusohje on mulle lähes pakkomielteinen 😀 Ensin keitän kattilassa vähän vettä kiehumispisteeseen asti. Laitan levyn pois, lisään maitoa, puurohiutaleita, vähän pellavarouhetta ja pikkusen kuitu-ja ravintojauhetta. Annan porista sen muutaman minuutin, nostan pois liedeltä, lisään hitusen suolaa ja annan vetäytyä vielä kannen alla. Ready!

Päälle jäisiä marjoja. Vatsa kiittää!

 

Pakko kysyä kärsiikö joku muu täällä yliherkästä vatsasta?

Ja miten on, syöttekö te aamupalaa? Millainen on teidän aamupala? 

 

T.Sara

Tags:
65 Comments
  • veeeraaaa
    Posted at 15:13h, 25 May

    Mä oon kans ollu aina sellanen, että aamupalaa ei ole tullut aamuisin nautittua. Milloin kiireen ja milloin vain sen takia, että ei yksinkertaisesti tee aamulla mieli syödä. Nykyään homma on oikeastaan päinvastoin. 😀 Herään aamulla sen verran aiemmin, että oikeasti on aikaa valmistaa ja syödä aamupala rauhassa. 🙂 Nyt en voisi edes kuvitella jättäväni aamupalaa väliin. Muuten menee päivä pilalle. Mun perus aamupala on simppeli: Maitorahkaa, marjoja, mehukeittoa ja vehnäleseitä. Kaikki blenderissä sekaisin ja avot! Super hyvää ja kiireessä helppo napata mukaan vaikka sheikkeriin ja nauttia koulu/työmatkalla. 🙂

  • EveJ
    Posted at 15:28h, 25 May

    Kaisa Jaakkolan kirjoja, esim. Hormoonitasapainoa, suosittelen minäkin lukemaan vatsaongelmiin. Tsekkaa myös Saaran kommentit viljattomasta ruokavaliokokeilusta Elämäni Kunnossa -blogista. Itsekin huomaan että jotkut ruoka-aineet aiheuttavat vatsaongelmia (esim. vehnä), mutta eipä turpoile enää kun sen jättää pois. Ehkä sinäkin pystyt syömään noita muita kielletyllä listalla olevia juttuja kun se pääsyyllinen vatsaoireisiin löytyy 🙂

  • ViltsuVV
    Posted at 15:50h, 25 May

    Hei,
    kiva kuulla, et joku muukin liputtaa aamupuuron puolesta. Ite aloin joku 2 tai 3 vuotta sitten keittää aamupuuroa ja pakko myöntää, että se on ollu mun paras idea vähään aikaan 😀
    Voin suositella Valo24h:n paahdettu & rouhittu pellava + mustikka -jauhe/rouhetta. Eli periaatteessa noi sun rouhe ja jauhe yhdistettynä.
    Ei mulla muuta ku hyvää kesää sulle, tää on mahtava blogi!

  • annnn
    Posted at 20:26h, 25 May

    Syön aika samanlaista aamupalaa; normikaurapuuroa, siihen sekaan kookosöljyä ja päälle vähän hunajaa 🙂 mustikat on myös hyviä puuron kanssa! Ja kahvi pakollinen, että herää!

  • tukkaa
    Posted at 21:01h, 25 May

    Mitä syöt iltapalaksi? 🙂 Oletko jättänyt leivän kokonaan pois ruokavaliostasi? Itsekin kärsin kaikista mahdollisista vatsavaivoista ja tuntuu, että ruokia karsiutuu koko ajan pois!

  • annamarie7
    Posted at 10:06h, 26 May

    Itselläni on ollut myös herkkä vatsa,mutta öuhdistin ruokavalioni täysin ja oireet katosivat sen myötä..syön siis vain puhdasta mahdollisimman vähän käsiteltyä ravintorikasta ruokaa.Lihan haen suoraan lihatilalta,kasviksissa ja vihanneksissa suosin luomua,ainoa leipä mitä syön on real 100%ruista leipä 🙂 irtokarkkeja tai muita paljon lisäaineita sis. Ruokia en syö koskaan tai jos syön on masu 1vk kuin pallo 🙁 aamupalani on ollut aina Nallen kuitupuuroseos hiutaleista valmistettua (pellavansieminiä mm. Mukana valmiina) lisään puuroon psylliumia tuomaan kuitua ja mustikka marjajauhetta joka on paaaljon parempi ravintoaineiltaan kuin pakastemarja 🙂 toinen vaihtoehto aamuu oon vihersmoothie johon tulee salaattia ja hedelmiä Ja Joskus Jogorttirahkaa 🙂

  • Fridde
    Posted at 12:31h, 26 May

    Aamupalaa en ikinä pystyis jättää välistä, koska rakastan ruokaa haha! 😀 mutta allergioita on pieni lista; maito, kananmuna, pähkinät, nauta, ruis, ohra, kala (paitsi lohi), raa’at hedelmät ja vihannekset, useimmat mausteet ja marjat (paitsi vadelma ja mustikka). Ei tää ennen häirinnyt mua niin paljon, mut nykyään kun urheilee niin ruokavalio on aina tosi vaikea, eikä oikein tiedä mitä pitäis tehdä ja syödä. Ja nää on kans suurin osa sellaisia, että todella pienestä määrästä seuraa anafylaktinen shokki. Mutta elämä jatkuu, eikä näille voi mitään joten pitää vaan elää tällä 🙂

  • iissssaaa
    Posted at 15:15h, 26 May

    Mä oon huomannu sen, että aamupala maistuu kyllä jos jättää iltapalan syömättä. Tai ei syö mitään kauhean myöhään enää. Ja tääkin on kyllä tottumiskysymys!
    Mä oon aina syöny kunnon aamiaisen ja oon ihan paniikissa jos jossain ei tarjoilla aamiaista tai sitä ei ole tarpeeksi!:D Ihan kamalaa 😀 Mulle aamiainen on lähes pyhä hetki, helposti menee 30 minuuttia sen parissa. 🙂 Sanoisin, että päivän paras hetki.

  • minttu13
    Posted at 19:57h, 26 May

    Mun vatsaoireet alko vasta syömishäiriön jälkeen. Nopea laihdutus tuhoaa jotenkin vatsalaukun bakteerikannan ja veikkaanpa sullaki vähän samaa olevan. Toinen minkä oon huomannut aiheuttavan “turvotusta” on oma mieli: silloin kun on isompi olo, vedän vatsaa usein automaattisesti sisään, se ei pääse rentoutumaan ja kipu alkaa. Gluteeniton ruokavalio on auttanut saavuttamaan sen kevyemmän olon ja riittävä rasvan syönti!

  • Lotsu
    Posted at 20:00h, 26 May

    Mä kärsin kans yliherkästä vatsassa. Kaikki roskaruoka ja nuo sun luettelemat ruoka-aineet sekä jotku mausteet saa vatsan turpoamaan ja kipeäksi. Koulussa kärsin aina ruokailun jälkeen vatsakivusta, kun ei aina tiedä mitä suuhunsa laittaa. Inhottava vaiva, mutta onneks osaa jo aika hyvin välttää niitä ruokia, joista seuraa ongelmia. 🙂

  • TerhiTuulia
    Posted at 20:47h, 26 May

    Mulla on niin samanlainen vatsa kuin sinulla. Ihan kuin olisin lukenut omaa listaani mitkä ei sovi..Se on ihan karseaa kun ei tiedä että mitä suuhunsa pistää. Ja varsinkin jos pitäisi laittaa joku suht tiukka paita/hame/housut, niin juuri silloin maha turpoaa ihan raskaana olevan näköiseksi.
    Aamun itse aloitan vihreällä teellä ( jota juon paljon iltaisinkin) ja sitten riisikakkuja pari kappaletta. Päivällä yritän syödä lihaa ja jotain keitettyjä kasviksia yms. Mutta auta armias jos syön salaattia niin johan rupesi maha taas paisumaan. Jaksamista meille 🙂

  • Kauran puolesta
    Posted at 11:12h, 27 May

    Joka aamu KAURApuuro marjoilla ja Vaasan jälkiuuni kaurapala kalkkunaleikkeleel, Juustol ja kurkulla. Lisäksi vettä ja/tai mehua. Kaura on mun ratkaisu vatsavaivoihin. Helpottaa turvotusta, imeytyy hyvin ja suoli toimii. Valitsen gluteenittoman vaihtoehdon jos ei ole kauraleipää saatavilla esim opiskelijaruokalas. Kauras gluteiini on pilkkoutunu eri tavalla tai sitä ei ole ollenkaa ( en nyt muista kuinka eroaa) ja se helpottaa siksi vastantoimintaa. Ei tarvii siis luopua leivästä 🙂

  • Herminica
    Posted at 12:51h, 27 May

    Hmmp itse sain pienenä tarhan joka-aamuisesta pakkoruisvesipuurosta (mudan makuista liisteriä)niin kamalan oksennusrefleksin ettei ole toista. Se koko 4 vuoden kamala, liian isojen ja pahojen annosten pakkosyöttö kyllä sai mulle sellasen aamupala-ongelman aikaiseksi. Lukiossa aloin vasta juomaan jotakin aamuisin, yleensä tein aamukaakaon. Toinen mikä aamulla meni HARVOIN oli banaani tai maustettu rahkajugurtti. Yleensä en saanut edes makeaa alas. Nykyisin sitten olen jo onnistunut saamaan aamun ruokahalua takaisin, pystyn jo syömään smoothieita, KAURApuuroa (koska muut ei gluteenin takia ole sitä optimaalisinta ihmisten masulle 🙂 ) mutta kaurapuuroonkin teen yleensä jonkun makean lisukkeen, esim mangosta, marjoista jne… Rahka menee mehutiivisteellä myös. Yleensä nykyisin herään jo maha muristen, mutta edelleen on niitä päiviä kun en tunne nälkää koko päivänä ja tyyliin yksi pieni rahka riittäisi monena päivänä putkeen ilman mitään näläntunnetta… Onneksi oon tätä viisaampi enkä tee niin vaan syön ne ateriat kuten kuuluukin ja kroppa kiittää 🙂 Tulee se nälkä, jaksaa harrastaa, tulee uni paremmin ja ruoka ei aamuisin aiheuta sitä pahoinvointia (suolanen kyllä tekee sen edelleen jos kyse on lämpästä ruuasta liian aikaisin 😀 ). IHmettelen kyllä sitä miten oon koko peruskoulun ajan jaksanu olla 4 asti koulussa vaan yhden kouluruuan varassa… Kaipa se on niin että virheistä oppii 😀
    Mulla on muuten kaveri joka ei myöskään saa purkkaa alas sen xylitolin takia, aiheuttaa hänellä vatsan paisumista. Mutta tosiaan neuvoisin että kokeilet gluteenittomia vaihtoehtoja. Suolen bakteerikanta + mahd. hiivat kun ei ihan hetkessä elvy. Tohon vois auttaa sulla myös maitotuotteista homogenoimattomien luomutuotteiden käyttö 🙂 Ei sisällä antibioottijäämiä niinkun normimaito eikä rasvaa oo mekaanisesti pilkottu sinne pienemmiksi pisaroiksi (tekee hallaa masulle, monille laktoosi-intolerantikoillekkin sopii, kuten itselleni –> faktahan on että moni laktoosi-intolerantikko pystyy juomaan käsittelemätöntä tai homogenoimatonta luomumaitoa, jos ei niitä niin suomen maitokannan maidon tyypin A1 sijaan ulkomaalaisia A2 maitoja 🙂 ). Meillä on täällä opetettu toksikologian ja farmakologian luennoilla että nää antibiootit mitä eläinten maitoon ja lihaan erittyy, voi aiheuttaa ns. ristireaktioita/toleranssia muiden antibioottilääkitysten kanssa sitten tulevaisuudessa jos kyseinen antibiootin “joutuu” syömään… 🙂 Huh tulipas pitkä!
    http://lolimte.blogspot.com

  • Herminica
    Posted at 12:59h, 27 May

    Ja hei noista ruuansulatusentsyymeistä… Ne on niin hienoa bisnestä lääketehtaille. Meille täällä kuitenkin opetettu että täysin turhaa eikä oo hyvä niitä nappailla ellei OIKEESTI ole todettu geenitesteissä tietyn entsyymin puutosta. Suosittelisin vaan vaihtamaan ruokavaliota sellaiseksi, mitä maha pystyy käsittelemään -> prosessoimatonta ruokaa, ilman mitään lisättyjä pintakäsittelyaineita jne… 🙂 Eri asia sitten jos ei jaksa selvittää asioita perinpohjin ja se vie liikaa aikaa oman jaksamisen ja pystymisen kannalta vielä tässä elämäntilanteessa, sillon toki tabu on paras vaihtoehto, joskaan ei se suositeltavin. 🙂
    Ja hei unohdin tuonne alas laittaa mutta, on mahdollista selvittää oman suoliston tilanne bakteerikannat, hiivat, sienet ja mahdolliset parasiitit. Homma menee niin että se ei niin kaunis tavara lähetetään jenkkeihin tutkittavaksi ja sieltä saa ihan perusteelliset tiedot oman GI kanavan tilanteesta 🙂
    http://lolimte.blogspot.com

  • nöpsykkä
    Posted at 17:48h, 27 May

    Hei Sara!
    Lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa, joka kärsii yliherkästä vatsasta. Oma vaivani on luultavasti ärtyneen suolen oireyhtymä.. Ei ole helppoa miettiä mitä söisi kun pitäisi rajata pois viljat, maito, suurin osa hedelmistä ja osa vihanneksista. Aamulla syön aika usein kananmunaa/munakasta. Puuroa ei vatsani kauhean hyvin siedä, tosin nyt olen yrittänyt syödä riisihiutalepuuroa.. Tsemppiä mahallesi, tiedän tunteen kun turvottaa!