SUHTEENI RUOKAAN

Ulkonäössäni tapahtui muutoksia vuoden sisällä ja aiheesta on kuhistu niin lähipiirissä kuin keskustelupalstoillakin. Osa suhtautuu tähän huolissaan, osa näyttää peukkua. Ymmärrän toki monenlaisia mielipiteitä, äkkinäiset muutokset ovat aina huolestuttavia, mutta haluan painottaa, että tässä tapauksessa kaikki tapahtui hiljalleen vuodessa, ilman mitään äkkinäisiä päätöksiä tai kuureja. Koko homma on ollut minullekin epäselvää. Mitä oikeastaan edes tapahtui? Nyt myöhemmin, tapahtuneen jälkeen koko prosessiin ja siihen vaikuttaneisiin tekijöihin on helpompi palata. Kyse ei ollut pelkästään fyysisestä muutoksesta, muodonmuutus tapahtui pikkuhiljaa ja ennen kaikkea pääni sisällä.

2013 vs 2014. Turvotus on kadonnut, mutta esim vaatekokoni ei ole juuri muuttunut. Tässäkin jalassa on samat Levikset.

 
KALOREIDEN KYTTÄÄMISTÄ JA RAVINTOVAJAUTTA
Uuden ihmisen tultua elämääni tutustuin myös uuteen asiaan: ruoanlaittoon. Ruoanlaiton pitäisi olla jokapäiväistä, mutta minun elämässäni se ei ollut. Laiska ruoanlaittaja, sitä olin. Epäsäännölliset ateriani koostuivat lähinnä rahkoista, tonnikalasta, kanasuikaleista, tomaatista, kurkusta, ruukkusalaatista, light limusta ja leivästä. Ajatusmaailmani ruoan suhteen oli todella vinksallaan. Tiesin paljonko kaloreita mikäkin sisältää ja suosin light-tuotteita. Yleisesti ajattelin, että kunnon lämmin ruoka, sisältäen esim riisiä ja kanaa oli epätervellistä. Mielummin söin salaattia. Heikosti päivällä syöminen kostautui naposteluna ja iltamättämisenä. Se ravintoaineiden määrä, mitä kehooni imeytyi oli todella pieni. Ruokavaliostani puuttui iso osa vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita.
 
MIKÄ MUUTTUI?
Jos ennen ajattelin ruokaa kalorien kautta, nykyään mietin sitä oman oloni kautta. Mistä se pitäisi? Mikä saisi sen voimaan hyvin? Se, miltä kehossamme tuntuu välittyy meihin ja näkyy meistä myös ulospäin. Eli kun oloni on hyvä, voin hyvin ja myös näytän hyvältä.
Kuulun heikkovatsaisiin ja tiedän olon, minkä pussillinen karkkia, hamppariateria, läkerol-pastillit tai monta vihreää omenaa kroppaani saa aikaan. Sama juttu on leivän ja pastan kanssa. Mikäli haluan säästyä jalkapallomahalta ja epämukavalta ololta minun ei kannata syödä itseäni ähkyyn vaan nauttia sopivan kokoisia ruoka-annoksia useasti päivässä.
 
MONIPUOLINEN RUOKAVALIO
Vihannesten käyttäminen ruokavaliossa kuulosti absurdilta. Muistan kun ekoja kertoja kokkailtiin poikaystäväni kanssa ja ihmettelin isosti kun hän nappaili kauppakoriin porkkanaa, parsakaalia, papuja, sipulia, kaalia, kesäkurpitsaa ja inkivääriä. Tällä kertaa ei siis näköjään tehtäisikään sitä perinteistä fetasalaattia ja patonkia.
Syödään kotona vihanneksia nykyään paljon. Suositaan väli- ja aamupaloina itsepuristettuja mehuja ja smoothieita. Kokataan kaikki ruokamme itse ja pyritään syömään mahdollisimman puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Käytetään paljon yrttejä ja mausteita. Suositaan keittoja. Vältetään parhaamme mukaan lisäaineita. Huolehdin rasvan saannistani ja käytänkin miltei jokaisessa ruoassa oliiviöljyä sekä syön päivittäin pähkinöitä ja avocadoja.
 
RUOKANATSI?
Monipuolisen ruokavalion ensiaste tuli elämääni reilu vuosi sitten. Säännöllinen ruokarytmi taas puoli vuotta sitten. Jälkimmäisen kohdalla jonkinlaisena käännekohtana voin pitää viime syksyä ja TFW-salin Cocovi-haastetta. Mielenkiintoiset ajatuksia avanneet luennot ja ravintohaasteet onnistuivat ravistelemaan minunkin ruokailutottumuksiani.
Olen ruoka-aiheisissa postauksissani painottanut vahvasti sitä miten tärkeätä on muistaa kohtuus. Kohtuuden nimissä on todella ok herkutella aina silloin tällöin. Kun tunnet oman kehosi, tiedät mitä on ok syödä ja kuinka paljon, ilman että kroppasi on tukossa.   Lapsuuden karkkipäivä on myös jäänyt alitajuntaan. Herkut eivät kuulu arkeeni, paitsi spessutilanteissa!
Kohtuuden rinnalla olen painottanut sitä kuinka rennosti suhtaudun ruokaan. Ihan vasta viime aikoina olen oivaltanut, että tämä ei itseasiassa pidä paikkaansa. Suhtaudun ruokaan ja ruoka-aikoihin nykyään varsin vakavasti. Enkä tosiaankaan niin, että punnitsisin ruokani ja välttäisin kaikkea mahdollista sokeria vaan piekemminkin tiedän minä kellonaikoina minun tulee syödä, suunnittelen menojani aterioiden mukaan, pidän huolta välipaloistani ja teen eväitä mukaan mikäli tiedän etten ehdi ruoka-aikanani syödä. Ei välttämättä pahin ruokanatsi, mutta säännöllinen ja kehon hyvinvointiaan ajatteleva ruokailija nyt ainakin.
 
HYVÄ OLO KEHOSSA
Vasta puolen vuoden aikana olen ymmärtänyt miltä hyvä olo kropassa parhaimmillaan tuntuu. Se on hassu käsite, sillä se on yksilöllistä. Pari vuotta sitten asteikkoni oli huomattavasti kapeampi. Turvotukseen, tukkoisuuteen, pöhötykseen, jatkuvaan vatsakipuun ja huonovointisuuteen tottuu. Pahimmillaan unohtaa miltä oikeasti hyvä olo tuntuu eikä tietoa paremmasta edes ole. Se mikä minusta oli silloin todella hyvää oloa kropassani on nykyään suunnilleen ok-tasoa.
Kehoni lisäksi, myös ihoni voi paremmin. Pöhötyksen tilalle kasvoihini on ilmestynyt pieni hehku. Tämän taustalla näkyy kehon hyvinvoinnista lähtenyt innostus huoltaa myös ihoakin astetta paremmin!
Muistatteko aikaa, jolloin olin jatkuvasti pitkiä aikoja kipeänä? Monet teistäkin otti kantaa tähän ja osa tuomitsi sairasteluputkeni ylikunnon syyksi, mutta sitä se ei tainnut olla. Voin iloisena todeta, etten ole ollut sairaana aikoihin. Olen aika varma, että syy sairastelun loppumisellekin on löytynyt 🙂
 
TERVEELLINEN = RAVINTORIKAS?
Ruokavalio on mennyt ravinteikkaammaksi ja monipuolisemmaksi. Nautin uusista kokeiluista ja kokkailuista. Terveellinen ruoka on paljon muutakin kun salaattia. Ja mikäli terveellisyydellä tarkoitetaan ravintorikasta ruokaa niin se meikäläisen vuosia popsima terveyden perikuva, kanasalaatti, ei kovin terveellistä edes ollut. Puhutaan itseasiassa melko todella suppeista ravintoarvoista. Eli kantapään kautta opittuna ohjeenani kaikille teille: rutkasti lisää kasviksia ruokavalioon, säännölliset ruoka-ajat ja kohtuullisuus herkutteluun.
 
Aiheesta lisää: RUOKAVALION MERKITYS, MITÄ ON TERVEELLINEN RUOKA?, MUUTOKSET KROPASSARUOKAPÄIVÄKIRJA: 3 PÄIVÄÄ
 
Ps. Ps. Vielä on aikaa käydä osallistumassa lukijatutkimukseen ja mehulinkojen arvontaanTÄÄLLÄ!!
 
T. Sara

42 Comments
  • tiia
    Posted at 19:51h, 01 March

    ihana sinä! Tällaiset postaukset on ihan huippuja.

  • ÄnTee
    Posted at 20:54h, 01 March

    Mukava lukea tollasta ihan kunnollista pohdiskelua siitä, mikä on saanut terveellisen muutoksen aikaan. Hyvin oot ajatellu asiaa, monelta kantilta.
    Syöminen itselle tuntuu olevan vieläkin (29 vuoden jälkeen) jotenkin hankalaa. Mun vatsa on kans herkkä, tosi herkkä. Söin just light-tuotteita ennen aika paljon, ja vehnää, vaikka tiesin, mikä olo niistä seuraa. Kun on ollu vatsa kipeenä sen 15 vuotta putkeen, ei oikein jaksa välittää enää.
    Mulla pahimmat vatsakivun aiheuttajat on kuitenkii just omenat, salaatti, raa’at kasvikset, kaalit, ruis ja maitotuotteet. Siks oon jotenkii ihan solmussa tän syömisen kaa. Yritän syödä paremmin, mut vatsa tulee vaan entistä pahemmaksi. oon nyt lisänny vihersmoothien ruokalistalle, ku tuntuu, et siitä se kipu ei oo paha.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 08:28h, 02 March

      Kiitos paljon!! 🙂 Mulla herkkävatsaisena pahimpia on just light-tuotteet, kermavaahto, vehnä, raaka kaali, -sipuli, -paprika, -omenat, jne. Vihannesten ja hedelmien tapauksessa unissa käytettynä tai smoothiessa/mehulingossa pyöräytettynä ongelma häviää. Jokaisen meidän kroppa toimii erilailla ja tärkeintä on oppia kuuntelemaan ja tuntemaan sitä.
      Mikään ei oo parempaa kuin kokonaisvaltainen hyvä olo kropassa! Eli älä luovuta vielä 🙂

    • vatsaongelmainen
      Posted at 07:32h, 03 March

      Moikka! Listaasi kuunnellessa kävi heti mielessä että oletko ajatellut että sinulla voisi olla ärsyneen suolen oireyhtymä? Oireet kuulosti todella samantyyliselle kuin omani ja minä tätä “ominisuutta” sairastan. Kannattaa kurkkaa netistä lisätietoa:)!

  • Janette
    Posted at 20:54h, 01 March

    Tosi mielenkiintoista luettavaa, huippu postaus! 🙂

  • Siri
    Posted at 21:10h, 01 March

    Tosi kiva postaus, tämmösistä mä tykkään! Kuulostaa hyvältä toi sun suhtautuminen ruokaan 🙂

  • Vra
    Posted at 22:44h, 01 March

    Hyvät postaukset saavat ajattelemaan – ja tämä sai. Aivan mahtava ja herättävä teksti, oot huippu & ihailtava asenne ja suhtautuminen ruokaan. 🙂
    Sitä vielä mietin, että miten liikunnan määräsi on muuttunut 2013 vs 2014/2015? Onko sillä mitään osuutta muutokseen?

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 08:31h, 02 March

      Iso kiitos, arvostan kovasti! 🙂
      Sanotaan, että liikunta on ihan siellä samoissa määrissä pysynyt kokoajan! Sehän tässä nimittäin aluksi ihmetyttikin. Liikun saman verran, ja jossain tapauksissa jopa vähemmän kuin ennen.

  • Essi
    Posted at 22:54h, 01 March

    Huippu postaus! Sai itsellekkin sellaisen fiiliksen, että pitäisi alkaa suhtautumaan ruokaan paremmin ja kuunnella omaa kehoa, saisi varmasti lisää energisyyttä päiviin. Peukutan!:)

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 08:31h, 02 March

      Niin mahtava kuulla! 🙂 Jes! Kiitoksia sinulle!

  • Liisa
    Posted at 00:00h, 02 March

    Kun kuin tän postauksen pystyin niin samaistumaan sinuun, viime keväänä olo oli koko ajan turvonnut ja maha oli kipeä, aloin pikku hiljaa vähentämään etenkin vaaleaa leipää ja muutkin viljat vaihtui kokojyvä versioon, rasvaisia juustoja, makeita kahvijuomia ja vähensin sokeria jättämällä karkit ja muut pois, mutta suurin vaikutus oli säännöllisellä ruokarytmillä ja suhteellisen pienillä annoksilla. Ennen en syönyt aamupalaa, ehkä jotain sokerimuroja, ruoka koululla ei maistunut, vaikka siinä vaiheessa olikin kamala nälkä, kotimatkalta suklaapatukka ja sitten kotona syömistä iltaan saakka. Tietenkin välillä tulee herkuteltua ja syötyä vieläkin, mutta hyvä olo menee herkuttelun edelle. 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 08:38h, 02 March

      Mahtava kuulla muutoksestasi! 🙂 Hyvin sanottu, herkutella pitää välillä, mutta hyväolo menee sen herkuttelun edelle. EL isopivissa määrin ja silloin tällöin 🙂
      Tsemppiä jatkoon, sulla on paketti selkeesti kasassa!

  • Venla
    Posted at 06:16h, 02 March

    Loistava teksti ja tuli itselleni niiin oikeaan aikaan! Melkein voin yhtyä tarinaan täydellisesti! Olen kanssa viimeisen vuoden aikana oivaltanut ruuan monipuolisuuden tärkeyden. Ennen saatoin syödä lounaaksi desin pinaattikeittoa ja sitten virua nälässä.. Onneksi siihen on tullut muutos! On parasta voida hyvin ja sen lisäksi kasvot on kaventuneet ja masu ei turpoa niin usein -JES!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 08:39h, 02 March

      Niiin ihana kuulla! Ihan mahtavaa 🙂

  • oukkei juu
    Posted at 07:47h, 02 March

    Kyllä sitä vaan voi sairastua..vaikka kuinka söisi hyvin ja terveellistä.
    Flunssan saat ihan vaikka kaupassa jos joku yskäisee sua päin.
    Itse sain työpaikalta kun yli puolet sairastui niin tietysti se tuli minulle myös.
    Ei auttanut mikään :/
    Valitettavasti se menee niin..luulin kanssa et kyllä pysyy terveenä kun syö hyvin ja kaikkea mut sekin on nyt todistettu vääräksi kun oon flunssan Kourissa ollut jo kaksi kertaa tänä vuonna.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 08:41h, 02 March

      Totta kai se voi iskeä, mutta terveellinen, ravintorikas ruoka on se paras vastustuskyvyn kasvattaja 🙂

    • jepjep
      Posted at 09:47h, 02 March

      Ei nyt noinkaan voi yleistää. Työpaikka juttuun voin vedota minäkin, että siellä flunssa-aallot eivät mua toistaiseksi ole kaataneet. Tottakai, se on ykslilöllistä, mutta kyllä noilla on selkeä yhteys. Itsekin olin muutaman kerran aina vuodessa kipeä, mutta elämäntapojen muutoksella, en ole ollut vuoteen kipeä. En väitä, etten joskus sairastuisi tulevaisuudessa, mutta kyllä niitä omia tapoja kannattaa aika kriittisesti tarkastella. Itseä on turha huijata.

      • Tickle Your Fancy
        Posted at 19:26h, 03 March

        Hyvä pointti! Mäkin olen tässä säästynyt näiltä kaikilta flunssa-aalloilta, vaikka ympärillä niitä on paljon ollutkin 🙂

  • veera s.
    Posted at 08:56h, 02 March

    musta on niin huippua, että edelleen löytyy ihmisiä ketkä syö ihan normaalia ruokaa, mutta terveellisesti 😀 jotenkin tuntuu, kun lukee treeniblogeja ja yrittää ammentaa niistä itselleen inspistä, niin ne kaikki on niitä kana+parsakaali -settejä, joita en ikimaailmassa voisi ite syödä, pelkästään siis 😀 joten tää oli huippu postaus!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 09:01h, 02 March

      Mun pahin painajainen olisi, että mun pitäs vetää sitä valmiiksi purkitettua jauheliha+parsakaali settiä mitä jokaiseen superdieettiin tyyliin kuuluu. LUOVUUS? En yhtään ihmettele, että jengillä tyssähtää into siihen. Meillä on erinomaisia raaka-aineita vaikka kuinka paljon, hyödynnetään niitä ja oikeasti NAUTITAAN ruoasta!
      Iso kiitos sinulle <3

  • CK
    Posted at 10:32h, 02 March

    Vitsi, olipa inspiroiva postaus ja lukasin myös nuo linkkaamasi aikaisemmat kirjoituksesi. Onhan sitä tiennyt että ruualla on suuri merkitys omaan terveyteen, hyvinvointiin ja ulkonäköön. Nyt oikeastaan vasta kunnolla sisäistin sen (oli todella hyvä vinkkaus toi Fat, sick and nearly dead dokkari). Yllätyin myös tosta että esimerkiksi kurkku ja perus salaatti eivät olekaan niin ravintorikkaita kuin olin luullut. Pitääkin kokeilla lehtikaalia, se on ihan uusi tuttavuus 😀 kiitos, että jaoit oivalluksesi ja kerroit henkilökohtaiselta kannalta asiasta. Kuvat, hyvät esimerkit ja rento ote kannustavat muakin miettimään omaa ravintoani.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 19:10h, 03 March

      Kiitos kommentista, tämä samainen oivallus tapahtui mulal viime syksynä, eli mielelläni jaan sitä eteenpäin! 😀
      Kiitos valtavasti sanoistasi, ne merkkaa mulle tosi paljon!!

  • S
    Posted at 11:35h, 02 March

    “Pyritään syömään mahdollisimman puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa.”
    Ostatteko siis aina kotimaista ruokaa? Suomalainen ruokahan on oikeasti maailman puhtainta ja on tärkeää muutenkin suosia suomalaisia tuotteita. 🙂

  • Noora
    Posted at 12:21h, 02 March

    hyvä postaus! Painiskelen samojen asioiden kanssa. Kysyisinkin, onko ruokavaliosi viljaton ja maidoton? Juotko kahvia tai käytätkö proteiinijauheita? Kiitos.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 19:11h, 03 March

      Juon kahvia kupi kaksi päivässä ja käytän viljatuotteita hyvin vähän. Maitotuotteista oikeastaan jogurttia ja kahvimaitoa!

  • E
    Posted at 16:25h, 02 March

    eiiii vitsi en tiiä mistä alottaisin. siis aivan ku omia tuntemuksia lukisin !! oon vuosia kärsinyt vaikeasta masusta myös ja toi huonoon oloon tottuminen on niin tuttua huhhuh. oon jo pitkään pitänyt huolta ateriarytmeistä, mutta viimeiset pari kuukautta vähentänyt (melkeen lopettanut kokonaan) maitotuotteiden käytön ja suosin gluteenittomia tuotteita. täytyy kyllä sanoa, että näiden vähentäminen ja smoothieiden lisääminen on auttanut myös mun olotilaan enemmän ku mikään koskaan halleluja! (arvaa ootanko sydämet silmissä, että voittaisin mehulingon….) MUTTA SIIS ihan mahtava postaus KIITOS sulle aiheesta avautumisesta. on oikeesti helpottava kuulla, että muutkin sanoo ottavansa rennosti (noot) ruokailujen suhteen mutta oikeesti ne onkin tosi tärkeitä! mä tykkään sanoa kavereille, että en tee mitään hifistelläkseni jotain trendiä vaan ainoastaan teen valinnat oman hyvinvoinnin ja olotilan parhaaksi 🙂 hups tulipa pitkä teksi hehe ekaa kertaa uskaltauduin kommentoimaan vaikka seurannu menoas kauan. yksi kyssäri vielä: ootko kirjottanut omasta vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden käytöstä ja mahdollisista muutoksista olotilassa? en löytäny ainakaa, jos et niin toiveena olis!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 19:16h, 03 March

      Voi miten mahtava kuulla!! Ja wooo jos oikea suunta on alkanut löytymään 🙂
      Musta on tullu enemmän semmonen ruokaherkuttelija kuin karkkihiiri. Kunnon ruoka-aineista tehdyt herkulliset, “epäterveelliset” safkat on erittäin jees. Esim homemade hampparit ja bataattiranskikset jne.
      Vitamiinien ja hivenaineiden vaikutus näkyy omassa olossa ja kropassa nimenomaan osana tätä muutosta, en ole erikseen niistä kirjoitellut, mutta pistän takaraivoon! 😉
      Kiitos kommentistasi!

  • Arliina
    Posted at 17:05h, 02 March

    Ihanaa kuulla, että olosi on parantunut noin huimasti ruokavalion korjaantumisen myötä. Itse teen ravinnon ja terveyden kanssa töitä ja manaan sitä, miten monesti törmää näihin perinteisien ravitsemusterapeuttien ja terveydenhuollon ammattilaisten antamiin suosituksiin, jotka itseasiassa eivät juurikaan anna sen parempaa oloa kenellekään (eli rasvalisä rypsiöljystä ja kevyt-tuotteet, margariinit jne. kehiin vaan). Revin melkein hiukseni päästä, kun lasteni koulussa kävi terveydenhoitajaopiskelija ja väläytti moiset ideat ulos suustaan :O
    Nyt korjailen omaa kilpparin vajaatoimintaa ruokavaliolla ja teen lujasti töitä, että ihmiset ymmärtäisivät hyvän ravinnon merkityksen ja sen vaikutukset sairauksiin ennalta ehkäisevästi. Ainoa, mistä toivon, että ihmiset ymmärtäisivät hankkia tietoa, on kaikkien ravintoaineiden riittävä saanti. Vaikka suomalainen ruoka tänäpäivänä on hyvää, niin sen verran ravintoaineettomampaa se on verrattuna 20-40 vuoden takaisiin arvoihin, että niistä ei meinaa kaikkia ravintoaineita riittävästi saada. Kalsiumin riittävä saanti, silti osteoporoosi on tästä hyvä esimerkki.
    Kaikenkaikkiaan ilahduttavaa tekstiä! 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 19:19h, 03 March

      aoua voin vaan kuvitella kuinka olet repinyt pelihousuja siellä. Mua jostain syystä RAIVOSTUTTAA kaikki valmiit ruokasuositukset ja “juotko tarpeeksi maitoa”.kehotukset A) kalsiumia saa kovin monesta muustakin lähteestä ja maito ei vaan sovi kaikille b) ruokavalio on yksilöllinen!! Ja sen toteutuksessa ja suunnittelussa pitää nimenomaan kuunnella omaa kroppaa! Perkele! 😀
      Ja olen kanssasi samaa mieltä. Se mitä syömme, ei tarkoita samaa kuin mitä elimistömme vastaanottaa. Esim mehujen ja smoothieiden kautta ravinto imeytyy elimistöömme aivan eri tavalla!
      Kiitos mielenkiinnosta ja kommentista, tosi hyviä pointteja! 🙂

  • lotta
    Posted at 17:09h, 02 March

    moi!
    oon myös tosi kiinnostunut terveellisestä ruokavaliosta ja noudatankin säännöllistä ateriarytmiä ja syön paljon kasviksia. treenaan n. 7 kertaa viikossa, sillä pyrin keväällä liikuntatieteelliseen.
    olen kuitenkin huomannut, että elämäntapani närkästyttävät joitain ystäviäni ja tuttaviani, jopa perheenjäseniäni. “miks sä oot taas lenkillä ku kävit jo toissapäivänä?” “oot joku terveysintoilija” ym. kommentteja tulee aina vaan useammin. minua kommentit ärsyttävät, vaikka saatan ottaa ne siinä hetkessä huumorilla. voivatko muiden reaktiot olla kateutta vai mistä kummasta tuollainen toiminta oikein kumpuaa? luulisi, että terveelliset elämäntavat olisivat positiivinen asia jokaisen mielestä..
    oletko törmännyt samanlaiseen ilmiöön ja miten otat sen vastaan?
    -Lotta

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 19:21h, 03 March

      7 treeniä viikossa kuulostaa kyllä munkin korvaan aika suurelta määrältä, mutta mikäli kroppasi sen vastaanottaa niin mikässiinä! 🙂
      Kehitys tapahtuu levossa, muista se! Eli lepopäivät viikkoon! 🙂

  • Elisabeth
    Posted at 20:11h, 02 March

    Hieno kirjoitus! Mielestäni blogisi kuuluu ehdottomasti Suomen parhaimpiin <3 Keep up the good work!
    xxx
    E
    http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

  • Oona
    Posted at 23:30h, 02 March

    Tälläset postukset on ihan parhautta! Mielenkiinosta luettavaa 🙂 Noudatatko itse muuten minkäänlaista maidotonta, viljatonta yms ruokavaliota, mitkä on viime aikoina ollu pinnalla?

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 19:24h, 03 March

      Kiitos kovasti! En ole totaalikieltäytyjä, mutta tiedän, että kroppani ei pidä viljasta. Viljattomia vaihtoehtoja on kuitenkin hyvin tarjolla, ja olenkin korvannut esim pastan riisillä ja perunan bataatilla. Tämä tosiaan ihan vaan jalkapallomahan karkoittamiseksi.
      Ja sama homma maidon kanssa, käytän jonkin verran, mutta maltillisesti! 🙂

  • Leivänystävä
    Posted at 13:19h, 03 March

    Moikka Sara! Ootko siis karsinut leivän kokonaan ruokavaliosta? Mä rakastan leipää ylikaiken ja oon rajottanut sen syömistä vaan aamupalalle, mut silti tuntuu et päivisin hirvee pöhötys niin masussa ku naamassaki. Muuten syön kyllä säännöllisesti ja itsevalmistettua terveellistä ruokaa, ja juon vettä vähintään 3litraa päivässä.. mietin vaa että onkohan toi leipä nyt sit se mun kompastuskivi josta mun pitäis koittaa vaa luopua..

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 19:25h, 03 March

      En ole pitkään aikaan ollut varsinainen leivän syöjä, eli se tulee melko itsestään. Kannattaa kokeilla vaikuttaako sen poisjättäminen sinuun, ei siinä mitään menetä! 🙂

  • Sonja
    Posted at 16:24h, 03 April

    Moikka Sara! Onko sulla vinkkejä hyviin välipaloihin, ja kuinka rytmität ateriat ja välipalat keskenään? 🙂 Kiitos postauksesta ja vinkeistä!