Tasa-arvokohuja tarvitaan

 

Jos tuntematon mieshenkilö alkaisi heittämään sovinistisia mielipiteitään, osaisi varmasti osa puolustautua ja kyseenalaistaa sanomisia siinä samaisessa hetkessä. Mutta ei kaikki. Vaikka nopea liikkeissäni yleensä olenkin, kuuluun näissä tilanteissa liian usein niihin, jotka osaavat avata suunsa vasta tilanteen jälkeen. Vasta kun kuultuja sanoja on hieman prosessoinut ja tilanteeseen pureutunut pienen aikalisän jälkeen.

Sain aika monelta teistä viestejä, joissa kyseltiin omaa kantaani Metin ja Hannan julkaisemaan Miehen suusta podcast-jaksoon. Tapani mukaan, halusin ensin tarkkailla tilannetta ennen kuin avaan suuni.

Itsekin mediapyörityksiin joutuneena voin sanoa, että kohut ovat hurjan uuvuttavia ja raskaita. Harva meistä tarkastelee näitä keskipisteestä käsin. Mediakohut eivät katso aikaa tai paikkaa, vaan saattavat tulla yllättäen, esimerkiksi silloin kun oma jaksaminen on muutenkin koetuksella.

Mutta samaan aikaan yhteiskunnan rakenteita eteenpäin vievät kohut ovat välttämättömiä. Niitä tarvitaan, jotta saadaan muutoksia aikaiseksi.

Julkinen työ tuo mukanaan omat haasteensa. Suurennuslasin alla elämiseksikin sitä kutsutaan. Omia sanomisia ja valintoja kommentoidaan ja kyseenalaistetaan jatkuvasti. Vaikka toisinaan koen sen hyvin raastavana, on se samaan aikaan äärimmäisen palkitsevaa. Mielipiteiden ja valintojen kyseenalaistaminen lisää perspektiiviä. Kyseenalaistaminen antaa aina mahdollisuuden oppia. Se tuo esiin useampia kantoja ja muistuttaa, että maailma muuttuu. Se, että olet aina toiminut tai ajatellut asiasta tietyllä tavalla, ei tarkoita, että se olisi ainoa tai paras tapa.

En usko, että maailmankatsomukseni olisi tämä, ilman sitä rakentavaa kritiikkiä, jota olen yleisöltäni vuosien varrella saanut.

Tämän viikkoinen tasa-arvokohu sai myös oman perheeni ja ystäväpiirini keskustelemaan avoimesti. Jos tasa-arvokohuja tarvitaan, niin se mitä ei tarvita on henkilökohtaisuuksiin menevä herjaaminen. Se ei edistä eikä vie yhtään mihinkään. Sen sijaan, että hyökätään, syytellään, vähätellään ja nimitellään on syytä vetää henkeä ja pureutua ongelmakohtiin. Näin keskustelusta saadaan kehittävä.

Miksi osan mielestä podcastissa esiintyneen Juhan kommentit olivat hauskoja ja osan mielestä sovinistisia ja tasa-arvoa loukkaavia? Mitkä asiat kommenteissa oikeastaan satuttivat, ja miksi? Miten tällaisiin tilanteisiin tulisi puuttua? Onko naisen pukeutuminen syy ahdistella ja pukeutuuko nainen seksikkäästi vain miehiä varten? Jos tilanne olisi ollut toisinpäin, ja Juha olisikin ollut nainen arvostelemassa miehiä, olisiko se silloin voinut olla hauskaa?

Pureuduttiin syvälle.

Keskusteluissa nousi esiin tuttu huomio: saavutetuista eduista on vaikea luopua. Tämä sama ongelma on läsnä oikeastaan kaikessa yhteiskunnallisessa keskustelussa, oli kyse sitten tasa-arvosta tai ilmaston lämpenemisestä.

Keskustelu ja kyseenalaistaminen ovat aina hyvästä. Ne vievät eteenpäin ja auttavat ymmärtämään muita. Maailma muuttuu, ja hyvä niin. Humoristiseksi tarkoitettu sallittu “läpän heitto”, joka saattoi toimia vielä 10 vuotta sitten, ei toimi enää, ja täytyy sanoa, että olen siitä äärimmäisen kiitollinen.

 

 

Loppuun haluan jakaa viestin, joka on näin jälkeenpäin ajateltuna ollut aika merkittävä rooli. Tällaisia viestejä tulee välillä, tosi harvoin, mutta välillä. Toisinaan lähettäjä on mies, toisinaan nainen. Olen oppinut suodattamaan niitä ja jättämään ne omaan arvoonsa, mutta samaan aikaan myös koen, että haluan vastata ja tuoda esiin oman kantani, jotta viestin lähettäjä voisi oppia tilanteesta jotain.

Sain vuosia sitten eräältä mieheltä viestin. Sen mukaan rintani ovat liian rasvattomat ja vatsani muistuttaa enemmän miehen kuin naisen vatsaa. Olisi syytä rajoittaa urheilua ennen kuin muutun kokonaan mieheksi. Silikonien hommaamistakin suositeltiin. “Ihan vinkkinä, koska onhan se nyt selvää, että keräät miehiltä huomiota kun kerran kuvias nettiin laitat”.

Tuntuu pähkähullulta ajatella, että urheilisin miesten takia. Pidän kehostani huolta ja ruokin sitä hyvin, koska arvostan ja rakastan sitä. Se on taloni, jossa asun koko elämäni ajan. Pyrin pitämään kehoni sellaisena, joissa juuri minun on hyvä olla. Ja pukemaan sen vaatteisiin, joissa juuri minun on hyvä olla. Minusta ihmiskeho on kaunis ja ihmeellinen. Ennen kaikkea luonnollinen. Koen, että minulle on luontevaa tuoda sitä esiin. En elä täällä miellyttääkseni minun tapauksessani vastakkaista sukupuolta. Tai ole esittämässä jotain mitä en ole, eikä kenenkään muunkaan pitäisi.

Koen olevani etuoikeutettu. Lähipiirissäni ei ole ollut “Juha-miehiä” vaan upeita miehiä, jotka arvostavat ja tukevat minua juuri tällaisena. He eivät yritä tunkea minua tiettyyn muottiin. Jos koen, että tasa-arvo ei toteudu jossain tilanteessa, pystyn avaamaan suuni ja siitä keskustellaan ja opitaan turvallisessa ympäristössä.

Kohujen paras puoli on se, että ne opettavat. Uskon, että olen jälleen hieman rohkeampi reagoimaan ja puolustautumaan yllättävällä hetkellä. Kyseenalaistamaan ja taistelemaan tasa-arvon puolesta. Toivottavasti tekin!

 

 

xx Sara

8 Comments
 • Kathy
  Posted at 19:48h, 09 June Reply

  Sä et oikeastaan vastannut suoraan mitä mieltä olit podista? Mutta tulee tunne, että pu0lustelet Juhaa. Miksi?

  • Sara
   Posted at 20:11h, 09 June Reply

   En kyllä missään nimessä puolusta Juhan mielipiteitä. Olen hänen kanssaan täysin eri mieltä jos se nyt ei tekstissäni esiin riittävän selvästi tullut. Sympatiani menevät Hannalle ja Metille, jotka tekivät virheen, ja jonka ovat julkisesti myöntäneet ja sitä anteeksi pyytäneet. Musta oli hienoa, että he poistivat jakson. Mun on vaikea käsittää miten niin moni on vielä tämänkin jälkeen valmis potkimaan maassa makaavia sen sijaan, että keskityttäisiin siihen todelliseen ongelmaan, eli misogyynisten ja 50-luvulle jämähtäneiden tasa-arvo mielipiteiden kitkemiseen.

 • Magda
  Posted at 20:43h, 09 June Reply

  Kyllä mun mielestä tuli ihan selväksi, mitä mieltä olit podista ja muutenkin oli todella hyvä kirjoitus taas. Kiitos siitä.

  Inhoan somekohuja. Ne alkavat hyvin pian muistuttaa joukkohysteerisiä julkisia teloituksia. Keskustelu itsessään olisi arvokasta, mutta se helposti hukkuu kaiken raivon alle.

  • Sara
   Posted at 08:11h, 11 June Reply

   Kiitos kommentista! Niin samaa mieltä – keskustelu itsessään olisi arvokasta!

 • Torey
  Posted at 22:40h, 10 June Reply

  Musta on hauskaa juuri tuo sun lopun kirjoitus saamastasi kommentista. Siis siitä, että jonkun mielestä naisella pitää olla isot tissit ja, että miehiä varten sun kannattais hankkia silikonit, jotta voisit saada vielä positiivisempaa huomiota MIEHILTÄ. Siis haloo!

  Mun yksi ystäväni menehtyi keväällä, sairastettuaan vuosia syöpää. Kun syöpä aikoinaan lähti liikkeelle hänen toisesta rinnastaan, ja se jouduttiin poistamaan, se oli iso juttu jo aikuiselle naiselle. Koska tämä maailma on naisten suhteen niin tissi- ja ulkonäkökeskeinen.

  Mulla on itselläni aina ollut aika pienet rinnat. Mutta mun mielestä ne on kauniit ja hyvät näin, ja silti jossain takaraivossa on toisinaan ajatus siitä, että niiden pitäisi olla isommat. Varmaan vaan koska niin monessa paikassa meille tungetaan kuvaa kunnon rintavaosta, joka tekee naisesta seksikkään. Mutta oikeastihan seksikkyys tulee ihan muista asioista kuin rinnan, vatsan tai lantion ympärysmitasta!

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/06/10/kun-kaupat-kaatuu/

  • Sara
   Posted at 08:22h, 11 June Reply

   Mä oon tosi pahoillani ystäväsi menehtymisestä <3
   Kiitos viisaista sanoista! Tunnistan myös itseni viimeisestä kappaleesta. Toisinaan sitä saa muistutella itselleen, että sä riität just tällaisena. Naiseus tulee ihan muista jutuista. Sanoitkin hurjan hyvin: "oikeastihan seksikkyys tulee ihan muista asioista kuin rinnan, vatsan tai lantion ympärysmitasta!" Kiitos ajatuksista, ihanaa kesää <3

   • Torey
    Posted at 00:22h, 12 June Reply

    Kiitos! <3

    Ja ihanaa kesää sullekin! <3

 • Dummy_On_Mukana
  Posted at 12:05h, 12 June Reply

  Ryppyiset aivot ovat naisen seksikkäin elin.

Post A Comment
Your comment will be visible after approval