Totuus taitoluistelusta

VivecaLindfors_karipajunen.jpg

*Kaupallinen yhteistyö: Taitoluistelun MM-kisat

 

Viime viikolla luisteltiin! Nuo 5-6 -vuotiaiden Tinttien treenit ovat saaneet hymyn huulilleni monta kertaa tälläkin viikolla. Olipa mahtava päästä tähän porukkaan mukaan!

Ennen omia luistelutreenejäni (kuulostipas muuten über coolilta. Jotenkin vakavasti otettavalta. Todellisuushan oli meikäläisen osalta kyllä vähän jotain muuta :D) päätin käydä nuuskimassa vähän areenan tunnelmaa ja saavuinkin hallille jo hyvissä ajoin. Toiveissani oli päästä näkemään edes vilaukselta ammattiluistelijoiden harjoituksia. 

Don’t cry for me Argentina pauhasi kaiuttimista ja kaukalossa harjoiteltiin näyttäviä hyppyjä. En tiedä olenko koskaan seurannut tämän tason taitoluistelua livenä. Ainakaan näin läheltä. Kaatumisia, niitä tapahtui paljon enemmän kuin olin osannut ajatella. Taitoluistelu näyttää niin kevyeltä ja luontevalta, että katsojalta unohtuu helposti se olennainen: kova työ. Haastavien ohjelmien taustalla on uskomaton määrä työtunteja ja harjoittelua, jotka totta kai vaativat kaatumisia. Ja siinä missä meikäläinen olisi vaatinut paareja ja viikon sairaslomaa, joka ikinen mimmi nousi jäältä ilman pienintäkään valitusta. Teräksistä porukkaa.

“Kaatumiset ovat olennainen osa harjoittelua. Niitä treenataan ihan ensimmäisenä luistelukoulussa” kuului valmentaja Virpi Horttanan vastaus, kun kyselin tottuuko jäälle lentämiseen koskaan. Toki loukkaantumisia sattuu yksittäisten kaatumistenkin takia joskus, mutta suurin osa taitoluistelijoiden loukkaantumisista on rasitusvammoja, jotka johtuvat toistuvista alastuloista kovalle alustalle.

 

DSC_3095-checker.jpg

 

Luistelijat ovat tunnetusti nuoria. Jää on elementtinä omaa laatuaan ja sen päällä liikkuminen on opeteltava jo pienestä pitäen. “15-vuotiaana pitäisi osata jo kolmoishypyt ja 25-vuotiaana ura alkaa olla jo ohi”, kertoo kuvissakin näkyvä ammattitaitoluistelija Viveca Lindfors.

Viveca aloitti luistelukoulun 5-vuotiaana. Ammattilaiseksi hänet vei intohimo lajiin ja halu pärjätä. Urheilulukiossa opiskelevan ammattitaitoluistelijan arki pyörii luistelun ympärillä. Kun kysyn millainen on hänen normaali päivänsä, kuuluu vastaus seuraavasti: “Aamujää, balettitunti, kouluun ja koulun jälkeen uudet teenit jäällä. Luistelutreenien jälkeen treenaan vielä fyssarin kanssa ja illalla kotona venyttelyä ja opiskelua”. 

Treeniä kertyy viikossa peräti 20-30 tuntia, sisältäen luistelun lisäksi mm. balettia, askeleiden treenausta, kehonhallintaa ja punttia. Jälkimmäiseksi mainittu keskittyy erityisesti räjähdysvoiman kasvattamiseen.

Entä millainen on ammattilaistaitoluistelijan ruokavalio? Taitoluistelijat ovat tunnetusti siroja, onko ruokavalio määritelty tarkasti?  En noudata mitään tiettyä ruokavaliota. Ihan tavallista ruokaa, perusterveellisesti ja kohtuudella”, kuuluu Vivecan rento vastaus.

 

Vivecalindfors_kariapajunen2.jpg

 

Vivecan mielestä parasta luistelussa on esiintyminen. Ohjelman musiikki, visio, koreografia ja puku päätetään yhdessä valmentajan kanssa. “On tärkeää, että ohjelma on luistelijan itsensä näköinen”, painottaa Vivecan valmentaja Virpi Horttana

Tavoite Vivecalla hohtaa kirkkaana edessä: Etelä-Korean talviolympialaiset vuonna 2018. Taitoluistelijan ura on lyhyt, joten neljän vuoden välein pidettävät olympilalaiset ovat lajissa harvinaista herkkua: Nyt tai ei koskaan, 2022 olympialaisissa olen jo liian vanha”, Viveca toteaa.

 

DSC_3124-3.jpg

 

Taitoluistelun MM-kilpailut kilpaillaan tosiaan Hartwall Arenalla 29.3-2.4.2017. Kyseessä on Suomi 100 -juhlavuoden suurin urheilutapahtuma pääkaupunkiseudulla. Taitoluistelun MM-kilpailulla on kymmenen kummia (mm. Diandra, Kiira Korpi ja Laura Lepistö), joista osa esiintyy 200 esiintyjän avajaisshowssa. Lisätietoa tapahtumasta ja lipuista löydät linkkien takaa.

 

Psst. vinkki teille, jotka olette haaveilleet luisteluharrastuksesta, jota ei koskaan tullut aloitettua alakouluikäisenä. Aikuisluiste
lu
-ryhmään voi liittyä kuka tahansa, joka haluaa kokea jotain uutta, eikä pelkää riskialtista lajia! 

Psst 2. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Arvonta on suoritettu ja voittajiin on otettu yhteyttä 🙂

 

kuvat Vivecasta: Pekka Juhola

 

xx Sara

4 Comments
 • Vilmiss
  Posted at 11:06h, 10 March

  Aiotko tulla ite kans kattomaan MM-kisoja?:-) Hauskaa ite pitkään lajia harrastaneena lukee sun blogista luistelujuttuja!!

  • saratickle
   Posted at 11:40h, 10 March

   Ihan ehdottomasti!! En missaisi mistään hinnasta. Siis niiiiin kiva, mä oon ihan fiiliksissä aina kun pääsen tutustumaan uuteen lajiin! <3 

 • Vierailija
  Posted at 20:02h, 10 March

  Huikeeta miten heittäydyt aina mukaan uusiin lajeihin! 😀 Ja tosta jäälle lentämisestä, kyllä siihen tottuu! Tavallaan oppiikin “oikeen” tavan kaatua, jos sitä nyt sinänsä edes kerkeää ennakoimaan. On nimittäin tullut 15 vuoden aikana lenneltyä päin jäätä milloin kasvot ja milloin peppu edellä ja kertaakaan ei oo mitään paria mustelmaa kummempaa sattunut, jos yhtä hampaan huulesta läpi menoa ei lasketa heh… 😀

 • annle
  Posted at 17:23h, 12 March

  Olen yllättynyt iloisesti, kun blogissa on ollut luisteluun liittyviä juttuja. Olen harrastanut taitoluistelua 18 vuotta, joten se on ehdottomasti lähellä sydäntä. MM-kisoihin ostin all event -lipun heti, kun ne tulivat myyntiin. Olen kyllä ennenkin päässyt seuraamaan ihan paikan päältä huippuluistelijoiden suorituksia, mutta MM-kisoissa en ole koskaan ollut, joten odotan kyllä innolla 🙂