Vähemmän suolaa, kiitos

 *Kaupallinen yhteistyö: Valio

 

Suolan haitoista puhuminen on hyvin epätrendikästä. Omassa kaveripiirissäni on käyty läpi ehkä vehnän, sokerin ja rasvan haittoja, mutten muista, että oltaisiin koskaan puhuttu liiallisen suolan saannin vaaroista. Suolamylly on tuttu näky ruokapöydässä. Mielummin liikaa kuin liian vähän, tapasi isomumminikin sanoa. Suola tuo makua ruokaan.

 

 

SUOLA – HAITAT & HYÖDYT

 

Natrium on elimistölle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan nestetasapainon säätelyyn, hermoimpulssien välittymiseen ja lihasten toimintaan. Natriumia saadaan kuitenkin aivan liiallisesti ruokasuolan muodossa ja liika natrium lisää verenpaineen nousua iän myötä. Tämä kasvattaa mm. aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Suola sitoo nestettä elimistössä ja aiheuttaa painon nousua ja turvotusta. Erityisesti turvotus nilkoissa, sormissa ja silmien alla voivat olla merkkejä liiallisesta suolan käytöstä.

FinRavinto 2017 –tutkimuksen tulokset ovat hurjia: miehistä 98 % ylittää suolan saantisuosituksen (5 g/vrk) ylärajan ja naisilla sama luku on 86 %. On arvioitu, että suomalaisten elinikä pitenisi keskimäärin jopa 8 – 10 vuodella, jos verenpaineemme pysyisi läpi elämän ihanteellisella alle 120/80 mmHg tasolla.

Liiallinen suolansaanti johtuu usein elintarvikkeiden sisältämästä piilosuolasta. Siksi arkisilla ja toistuvilla pienillä valinnoilla on suuri merkitys suolansaannissa.

 

 

Valio Polar® 15 % vähemmän suolaa juustoissa on puolet vähemmän suolaa kuin tavanomaisissa juustoissa. Vähärasvaisempi Valio Oivariini® ValSa puolestaan sisältää 30 % vähemmän suolaa kuin rasvaseokset keskimäärin.

 

MIKÄ IHMEEN MAITOSUOLA?

 

Maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista. Näitä mineraaleja ovat kalium, jodi, magnesium, kalsium sekä natrium, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa.

Valio ValSa maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävästä tavallisesta ruokasuolasta. ValSa on kuin “ihmesuola”, sen avulla tuotteissa on pystytty säilyttämään perinteinen herkullinen maku vähemmällä suolalla. Natriumin sijaan suolaista makua antaa erityisesti maidon luontaisesti sisältämä kalium.

Maitosuola sisältää luontaisesti paljon jodia, mikä on ihan mahtavaa. Me suomalaiset kun tarvitsemme paljon jodia – oikeastaan sen puutteesta moni kärsii.

 

 

Olen yksi niistä, jotka pitävät liiallisen suolan käytön harmeja niin kaukaisina, ettei niitä jaksa vielä miettiä. Verenpaineeni on normaalilukemissa, ja elimistöni voi muutenkin hyvin, mutta mitä jos jatkan samalla linjalla vielä toiset 30 vuotta? Heräänkö suolaongelmaan vasta kun liiallisen suolan käytöstä on koitunut terveydellisiä ongelmia?

Kuulun tuohon 86% suomalaisista naisista, joiden päivittäinen ruokavalio sisältää liikaa suolaa. Eniten saan suolaa piilosuolan muodossa, mutta kyllä myös ihan sellaisenaan. Jos ruoasta puuttuu suola, huomaan sen heti, enkä muuten arkaile lisätä sitä. Syön myös paljon ulkona, ja ravintola-annoksissa harvemmin suolaa säästellään. Suurinta herkkuani ovat oliivit, suolakurkut ja leipä. Käytän merisuolan lisäksi myös soijaa ruonlaitossa. Rakastan juustoa yli kaiken. Syön juustoa päivittäin salaateissa, uuniruoissa ja leivän päällä (välillä muutaman siivun ihan pelkästään…).

 

 

ValSa-tuotteisiin tutustuminen on haastanut pohtimaan suolan käyttöä. Päätin ensitöikseni kiikuttaa pöytäsuolan maustekaappiin, parempi opetella elämään ilman.

Oli hauska huomata, että olin kuulunut ValSan käyttäjiin tietämättäni sitä. Vakkarituotteet kun valitsee ruokakaupasta niin rutiinilla, ettei sitä oikeastaan edes tajua tuttua pakkausta lukea, vaikka ValSa-logo aika selvästi tuotteessa onkin. Mutta tämä on mielestäni mainio todiste siitä, että vähempisuolaisen version maussa ei tosiaankaan ole eroa alkuperäiseen! Voiko helpompaa tapaa suolan vähentämiseen ollakaan?!

Meidän talouden vakiolevite, vähärasvainen Oivariini valmistetaan ValSa maitosuolalla. Samoin arkijuustojen suosikkiamme Polar 15% saa ValSana. Tätä tosin ei ole vielä ilmestynyt pieneen lähikauppaamme, pitänee tehdä korttelitoive! ValSa-tuotteet tunnistaa muuten vihreästä logosta pakkauksen kulmassa!

Psst. Huomasin, että meidän klassikko “viikonloppujuustoa” eli Salaneuvosta saa myös vähempisuolaisena ValSana!

 

 

Millaisia ajatuksia suola teissä herättää? Entä kuinka monelle ValSa maitosuola on tuttu?

 

 

xx Sara

2 Comments
  • Tanja
    Posted at 17:50h, 27 September Reply

    Hyvä kirjoitus ja hyvä, että liiallisesta suolan saannista puhutaan yhä enemmän! Alkoi kyllä tekemään mieli Salaneuvos-juustoa… 🙂

    Tuli tuosta kuvissa näkyvästä french press-kahvinkeittimestä mieleen, että french press-menetelmällä kahviin suodattuu kafestolia, joka nostaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää elimistössä. Jos haluaa vähentää kolesterolin saantia kahvista, kannattaa vaihtaa suodatinkahviin (paperisuodattimella). Tosin parin kupillisen juonti päivässä ei pitäisi onneksi olla kovin haitallista.

    • Sara
      Posted at 10:32h, 29 September Reply

      Kiitos Tanja! Ihan uutta tietoa meikäläiselle! Pressokeitin on meillä käytössä yleensä spessuina aamuina, muutoin mennään ihan klassisella suodatinkahvilla 🙂

Post A Comment
Your comment will be visible after approval