AAMUT

DSC_1615.jpg

 

Vieläkö muistatte koulujen aamunavaukset? Meillä rehtori, opettaja tai joku oppilaskunnan jäsenistä aloitti päivän klo 8:15 tarinalla tai runolla, jonka jälkeen monesti soitettiin vielä biisi. Vaikka kolmena päivänä viidestä tähän keskusradiosta kantautuvaan päivän starttiin en mukaan ihan alusta asti päässyt ja monesti sen kuuntelinkin luokan ulkopuolella (myöhästeleminen on aina kuulunut huonoihin tapoihini), oli aamutarina päivän parhaimpia hetkiä. Siellä puhuttiin ystävyydestä ja toisten kunnioittamisesta. Välillä käytiin läpi ajankohtaisia juttuja ja välillä opettajat puhuivat ajasta, jolloin he itse kävivät koulua. Parhaimpina päivinä aamunavaus päättyi Shakiraan tai Black Eyed Peasiin. Se oli äärettömän siistiä.

Kuuluin koko kouluhistoriani ajan porukkaan, jotka heräävät 7.20 ja syövät aamupalan samalla kun pukevat takkia päälle (ja myöhästyvät koulusta). Aamut, etenkään tällä kyseisellä aikataululla toteutettuina, eivät koskaan olleet suosikkejani. Aamunavauksesta sen sijaan pidin. Se oli monesti se ensimmäinen hetki kun istuin alas ja rauhotuin. Sain uudelle päivälle jotain ajateltavaa.

 

DSC_1452-2.jpg

DSC_1599-2.jpg

 

Herääminen ei ole minulle vieläkään se helpoin juttu, mutta aamuja rakastan. Yrittäjänä minulla on harvinaislaatuinen mahdollisuus käynnistää päivä rauhassa omaan tahtiin, ja arvatkaa vaan olenko ottanut tästä mahdollisuudesta kaiken ilon irti. Alkoi aamu treenillä tai ei, varaan kahvin juomiselle ja aamiaiselle joka päivä vähintään 40 minuuttia. Tänä aikana katson uutiset ja pari haastattelua aamu tv:stä. Saatan selata meilit ja lukea blogeja sängystä käsin. Vain harvoin sovin palavereita tai tapaamisia ennen yhdeksää ja toimistolle ilmestyn ihan aikaisintaan ysiltä. Työpäivä sen sijaan kestää lähes poikkeuksetta kuuteen asti.

Arkirytmi on mun mielestä aina ollut jotenkin tosi mielenkiintoinen juttu. Juurikin syystä, että se on kaikilla vähän erilainen. Millaisia rytmejä teillä on? Nauttiiko kukaan muu meikäläisen tapaan rauhallisista aamuista?

 

DSC_1481-3.jpg

 

xx Sara

31 Comments
 • Pauliinen
  Posted at 17:55h, 15 September

  Itse vihaan että rakastan aikaisia aamuja. Olen hyvin vaikea aamuihminen ja myöhästelen usein tapaamisista ja paikoista ainakin sen kymmenisen minuuttia. Mutta ilman näitä kiireisiä aamuja en osaisi nauttia niistä vapaapäivistä, jolloin saa oikeasti juoda aamukahvin ja tehdä valtaisan aamiaisbrunssin ja nautiskella jokaisesta suupalasta. Mutta rauhalliset aamut ovat ne, jotka ovat elämässä suuri ilo!

  • saratickle
   Posted at 14:52h, 16 September

   Toi on muuten erittäin hyvä pointti 🙂 Rauhalliset aamut <3

 • Annieeerika
  Posted at 18:00h, 15 September

  Siis oon ihan samaa mieltä noista aamunavauksista! Ne oli kivoja hetkiä koulussa, just sellanen pieni rauhottumishetki ennen kuin päivä lähti kunnolla käyntiin 🙂
  Harrastan itse samaa aamuina, joina ei ole menoa, eli siis nykyisin lähinnä viikonloppuisin! On parasta syödä aamupala aivan kaikessa rauhassa ja lukea uutiset samalla sekä selailla muuten vaan somea – päivä lähtee ihan eri meiningillä käyntiin. Tällä hetkellä mun arkiaamut starttaa klo 5 ja kovalla kiireella töihin, enkä mielelläni enää aikaistaisi herätystä vaikka mielellään sitä istualteen kahvikupin nauttisi 😀 mutta nautin niistä sitten viikonloppuisin sitäkin enemmän!
  Mukavaa loppuviikkoa sulle Sara!!

  • saratickle
   Posted at 14:54h, 16 September

   Eikö! Mä kaipaisin pienen aamunavauksen tähän tämänhetkiseen arkeenkin! 😀

   Viikonloppujen rauhalliset aamut on kyllä luksustaaaaa!

 • Mariii
  Posted at 18:04h, 15 September

  Olen aamuihminen henkeen ja vereen! Aamut on ihana aloittaa rauhassa ja varaankin aina pari tuntia aikaa kaikkiin aamutoimiin 🙂 jos joutuu kiireellä lähtemään töihin niin huono fiilis jää koko päiväksi päälle.

  • saratickle
   Posted at 14:55h, 16 September

   SAMA! Ai että, kiireisestä aamusta toipumiseen menee useampi tunti. Välillä koko päivä….

 • emzi
  Posted at 18:34h, 15 September

  Mä haluun kans kyllä paljon aikaa aamuisin. Vihaan kiirettä ja herään aikasin että ehdin rauhassa syödä aamupalaa ja näin 😀

  • saratickle
   Posted at 14:56h, 16 September

   Samassa veneessä!

 • Satu Torola
  Posted at 18:55h, 15 September

  Kun kouluun tai töihin on herättävä ajoissa, syön aamupalan aina bussimatkalla. Olen todella hidas syöjä enkö aamuisin jaksa herätä kuin korkeintaan tuntia ennen lähtöä. Luksusta onkin vapaat aamut ja pelkkään aamupalan tekoon ja syömiseen voi upota parikin tuntia :).
  Nyt minulle on kehittynyt tietty rytmi, että maha herättää viimeistään 7 joka aamu.

  • saratickle
   Posted at 14:58h, 16 September

   Ei ollenkaan huonompi idea tuo julkisissa syöminen! Etenkin tälläsen eväsretkiä ja take awayta rakastavan korvaan kuulostaa aivan ihanalta! 🙂

   Eh, venaan jo huomista aamua. Aion hidastella aamiaispöydässä oikein tosissani!!

    

 • Lumos
  Posted at 19:12h, 15 September

  Luulin ennen olevani huono aamuihminen. Seiskalta herääminen väsytti aivan älyttömästi eikä päivä oikein lähtenyt käyntiin. Kesätöissä huomasin, että kuudelta herääminen oli paljon helpompaa kuin seitsemältä ja kun jalkaudun työelämään kunnolla tajusin, että päivä alkaa parhaiten vartin yli viisi. Olin siis herännyt 12 vuotta väärässä kohdassa unisykliäni!

  Nyt olen jälleen palannut takaisin koulun penkille ja seiskalta herääminen on edelleen mahdotonta. Onneksi koiran kanssa on herättävä vähän aijemmin ja herätyskello soikin lähempänä kuutta kuin seitsemää.

  Ja rauhalliset aamut. Niin niiden on alettava, muuten menee koko päivä häsläämiseksi!

  • saratickle
   Posted at 15:00h, 16 September

   Eikä! Ihan hullu mielenkiintoista. Pystyyköhän omaa unisykliä jotenkin tutkimaan, muuta kuin kokeilemalla?

   Oon ihan samaa mieltä! Häsläykseksi ne tuppaa kiireessä aloitetut päivät menemään!

    

 • La-ura
  Posted at 19:26h, 15 September

  Olen kyllä ehdottomasti aamuihminen. Kunhan saan herätä siinä seitsemän ja kahdeksan välillä hyvin nukutun yön jälkeen ja sitten rauhassa tehdä aamujuttuja, olen jokseenkin onnellinen. Jos vapaapäivänä nukun paljon yli yhdeksän, on päivästäni mennyt jotain hukkaan.

  • saratickle
   Posted at 15:15h, 16 September

   Mulla on toi ihan sama! Jos kello on herätessä lähempänä kymmentä, alkaa suorastaan masentamaan. Toki ylipitkät yöunet on välillä ihan hyvä juttu! 🙂

 • Jonnaku
  Posted at 20:26h, 15 September

  Itse teen vuorotyötä ja inhoan sen takia puuttuvaa arkirytmiä. Työni alkavat 7-15 joten unirytmini ei ole kovinkaan säännöllinen. Aamuvuoroon herään viideltä ja iltavuoroon saatan nukkua peräti yhteentoista. Pidän hitaasta aamusta, mutta tykkään myös siitä kun aamuvuoron jälkeen pääsee kotiin ja on vielä koko päivä aikaa tehdä kaikenlaista. Iltavuoroon kun menee, herää muutamaa tuntia aikaisemmin ja odottelee vain että lähtee töihin ja sitten kun tulee kotiin pitää mennä jo nukkumaan.

  • saratickle
   Posted at 15:20h, 16 September

   Voin vaan kuvitella kuinka raskasta vuorotyö on. Siinä ei tosiaan ihan joka jamppa pärjää! Toisaalta aamuvuorot ovat just vapaan iltapäivän takia ihania, mutta toisaalta rytmin puuttuessa on koko keho ja mieli vähän sekaisin!

 • milllis
  Posted at 21:59h, 15 September

  Mulle on kyllä kans ihan pakollista saada vähintään 30 min aamulla aamupalaan, hesarin lukuun ja teehen – muuten ei lähe päivä ollenkaan käyntiin! Joka aamu on myös aina sama järjestys rutiineille: ekaksi vesi kiehumaa, hesari postiluukusta, aamupala eteen, 20min selailua, meikki, vaatteet, laukun pakkaus, menoks! Haha saattaa kuulostaa jotenki neuroottiselta, mutta näin se aina vaa menee ku johonki rutiinii on tottunu 🙂
  Ihanaa loppuviikkoo! 🙂

  • saratickle
   Posted at 15:31h, 16 September

   ah, aamurutiinit! Kuulostaa just ihanalta 🙂

   Mukavaa viikonloppua (ja rauhallisia aamuja!!)

 • Tipu-
  Posted at 04:53h, 16 September

  Mä kuulun edelleen siihen porukkaan, joka nousee sängystä ylös vasta kun on oikeesti pakko. Tä tarkottaa sitä, että ensimmäiset vastaantulevat vaatteet päälle, aamupala mukaan ja hiukset kiinni. Eli nousen ylös n 10min ennen kun pakko lähteä 😀 ja sitten ihmettelen et miks näytän arkisin aina niin kaameelta..

  • saratickle
   Posted at 15:32h, 16 September

   haha! Mä tiedän, harrastin tätä kuitenkin sen 7 vuotta! 😀 

 • Katarina Kirvesmäki
  Posted at 05:30h, 16 September

  Mä oon aina ollut aamuvirkku, jota ärsyttää jos nukkuu liian myöhään ja päivä menee ohi 😀 Ja tällä hetkellä kun oon sinänsä sun kanssa samassa asemassa, että saan päättää omat työaikani silloin kun ei ole koulua (eli neljänä päivänä työviikosta), nautin todellakin aamiaiseni rauhassa. Juurikin tällä hetkellä nautin puuroa ja kahvia ilman mitään kiirettä – parasta <3

  • saratickle
   Posted at 15:34h, 16 September

   Ah, best!! <3 <3

 • Elina R
  Posted at 07:41h, 16 September

  Sä kerkesit kuitenkin kuuntelemaan aamunavauksia luokan ulkopuolelta? Mä olin aina niin myöhässä, että jäin ulko-ovien taa enkä kuullu mitään 😀 aamunavauksen jälkeen vasta pääs sit sisään kouluun. Ja lukiossa homma lähti niin käsistä, että tulin paikalle vasta siinä vaiheessa, kun aamunavaus oli jo aikoja sitten päättynyt… En tarkotuksellisesti, mutta aikasin herääminen ei vaan oo ikinä ollu mun juttu (syytetään sukua, meijän koko perhe on aina myöhässä). En osaa mennä ajoissa nukkumaan saatika herätä ajoissa. Joten aamusin ennen töitä ei yleensä kerkee muuta tehdä ku vetää vaatteet päälle ja suuntaa ovesta ulos. Rauhalliset aamut on kyllä kivoja, viikonloppusin nautin niistä (tai no, “aamut”, mut aamu on viikonloppusin klo 12-13), mutta arkena se ei onnistu. Juon aamukahvia sitten töissä.

  Vaikka tykkäänkin valvoa ja nukkua pitkään, niin emmä mitään iltavuoroduuniakaan haluais koko ajan tehdä, koska tällasessa perus aamusta-iltapäivään -duunissa on kiva, että illat on vapaita. Ilta/yö on kuitenkin se mun juttu, niin en halua sitä aikaa viettää töissä.

  • saratickle
   Posted at 20:25h, 16 September

   Siis mit, koulurakennuksen ulkopuolelle?! 😀 Julmaa!

   Mä rakastan myös ilta iltoja. Niitä mitkä alkaa klo 20. Iltapalaa, sarjoja, leffoja, kirjan lukemista, lehtien pläräilyä…. <3

 • Juliajosefiina
  Posted at 07:58h, 16 September

  Mun aamut on samanlaisia! Istun vähintään puoli tuntia aamupalapöydässä katsomassa ulos ikkunasta ja heräilemässä. En tarvitse edes TV:tä tai muuta virikettä siinä vaiheessa. Mutta tykkään herätä ennen 8 ja elää ns. koko päivän 😀

  • saratickle
   Posted at 20:22h, 16 September

   Elää koko päivän, nimenomaan! 😀 Liian pitkäksi venyneet löysät aamutkin on  nimittäin nihkeitä. Kyllä on tarkkaa puuhaa 😀

 • emppuli
  Posted at 14:02h, 16 September

  Rakastan rauhallisia ja hitaita aamuja yli kaiken! Omaan arkeen ne eivät valitettavasti kuulu, sillä herään ennen kuutta ja lähden ennen seitsemää töihin. Arkiaamuisin olo on harvoin virkeä. Tarvitsen kuitenkin aikaa päivään heräämiseen, joten en pystyisi olemaan 10 minuutissa valmis lähtemään ovesta ulos :D. Viikonloppu- ja loma-aamut ovatkin sitten kovasti odotettuja. Tarkoin valitut smoothieainesosat, monta kuppia kahvia, kauniisti katettu pöytä, loikoilua, eikä kiire mihinkään :).Mun unelma olisi saada elää myös arkea itselle sopivassa rytmissä. Nimittäin joskus harvoin, kun arkipäivä alkaa rauhallisesti, on fiilis koko päivän niin paljon parempi.

  • saratickle
   Posted at 20:21h, 16 September

   Ah, mikään ei kyllä voita viikonlopun aamuja, jotka ovat näitä arkisia vielä monta monta kertaa iisimpiä <3 ja sellainen koittaa jälleen HUOMENNA!!

    

 • Lii L
  Posted at 14:16h, 16 September

  Mä rakastan rauhallisia aamuja! Otan myös kaiken siitä irti. Pystyn heräämään myös aikaisin, mutta huomaan heti että en oli silloin täysin oma energinen itseni.

  • saratickle
   Posted at 20:18h, 16 September

   Uni on meikäläisellekin ihan tärkeimpiä juttuja. Herään ajoissa, jos millään vaan pystyn, mutten kovin mielelläni hirveesti ennen seiskaa :S

 • Superaamut
  Posted at 15:18h, 17 September

  Hauska fiilistellä ihmisten niin erilaisia aamurutiineja. Itellä kello soi arkisin 5.30, aamupesut, vaatteet niskaan ja 6.00 pyörän selkään. 6.20 töissä vaatteiden vaihto ja 6.30 hommiin, joista ekat puol tuntii melkein omassa rauhassa kunnes muut tulee töihin. Aamupala koittaa töissä siinä 8 aikaan kun siihen mennessä on saatu asiakkaille brekut esille. Viikonloppuisin sit nautin pitkään nukkumisesta ja super hitaista aamuista kun arkisin on niin hektistä.