JUOKSUKOULU – Koordinaatioharjoitteita juoksun tueksi

Juoksua tukevat koordinaatioharjoitteet mielletään helposti huippu-urheilijoiden puuhaksi. Kuka näitä temppuiluja muka juoksuratojen ulkopuolella harrastaa?

P2040110.jpg

juoksuvalmentaja: Aki Nummela / Runner’s High

Vastaus edelliseen: yllättävän moni! Ja nykyään myös minä. Kun ensimmäisen kerran koitti se helmikuinen päivä jolloin treeniohjelmassa luki 10 minuutin lämmittelyhölkän perässä “10 min koordinaatioharjoitteluja” kävi ensimmäisenä mielessä kyseisten harjoitteiden skippaus. Voiko näistä oikeasti olla mitään sen suurempaa hyötyä?

Mikäli hyötyä ei olisi, ne huippu-urheilijat tuskin näitä harrastaisi. Lisäksi meikäläinen on elävä esimerkki liikkeiden toimivuudesta. Koordinaatioharjoitukset kuuluvat juoksuohjelmaani kerran pari viikossa. Teen niitä tyypillisesti joko palauttavissa treeneissä tai vauhtikestävyyspäivinä (kovempi juoksuvauhti/intervallitreeni) alkulämmittelyn jälkeen, jolloin ne toimivat tekniikkaharjoittelun ohella myös lisälämmittelynä ennen kovempaa juoksusuoritusta. Koordinaatioharjoitusten tulokset näkyvät parantuneessa juoksuasennossa, etenkin ryhdissä ja tasapainossa. Asennon kehittymisen myötä juoksusta on tullut minule taloudellisempaa ja helpompaa.

Puhutaan, että koordinaatioliikkeet tukevat oikeaoppista juoksuasentoa, mutta aikaisemmin en yhteyttä liikkeiden ja juoksuasennon välillä täysin löytänyt. Nykyään tilanne alkaa olla toinen.

Juoksussa koordinaatioharjoitteet ovat oikeastaan niitä koulun penkiltä tarttuneita oppeja, joita sovelletaan työelämässä. Mielestäni yksi keskeisimmistä asioista on juurikin oivaltaa se kunkin liikkeen lopullinen tarkoitus juoksuasennon parantamisessa.

 

 

Saksijuoksu – Juoksun työntövaiheen tehostuminen

Polvennostojuoksu – Polvien riittävä nostaminen & midheel, eli jalan keskiosa maahan (sama kun juoksuasennossani)

Tripling – Nilkan aktiivinen käyttö juostessa

Tasapainoharjoitteet – Hallittu tasapainoinen juoksuasento niin hitaassa kuin nopeammassakin vauhdissa.

 

Jotta koordinaatioharjoituksista on oikeasti hyötyä, on asennon oltava kunnossa niitä tehdessä. Eli hyvä juoksuasento = hyvä koordinaatioharjoitusasento. Muista vielä nämä:

 • Vältä selän kallistamista, keskity nojaamaan hieman eteen
 • Rentouta hartiat, liikuta käsiä samalla tavalla kuin juostessa
 • Muista lämmitellä ennen koordinaatioharjoitteita!

Nappaa koordinaatioharjoittelu jokaviikkoiseksi keskity viemään harjoitteiden opit omaan juoksuasentoosi. Lämmittele alkuun ja tee harjoitteita n. 10 minuuttia.

 

Lue juoksukoulun aiemmat:

Testissä Adidas Ultra Boost

Tasotestaus

Playlist lenkille

Juoksutekniikka kuntoon

 

T. Sara

11 Comments
 • aino_
  Posted at 19:51h, 04 May

  Kiitos taas mahtavasta postauksesta! Tämä juoksukoulu on ollut tosi hyödyllinen ja videot havainnollistaa hyvin 🙂 juuri mietin yksi päivä salilla et miten voi yhdestä blogista saada näin paljon inspiraatiota ja käytännön vinkkejä. Esimerkiksi sun leuanvetovinkeillä pääsin vihdoin kuminauhasta eroon ja olen jaksanut jo 4 leukaa ilman sitä! 😀

  • saratickle
   Posted at 06:02h, 05 May

   Eikä! Wow, ihan huikeeta!! Kiitos valtavasti, tämmöset tarinat on yksi iso syy siihen miksi tätä blogia ylipäätään kirjoitan 🙂 Tsemppiä treeneihin, jatka samaan malliin!

 • ina.
  Posted at 04:34h, 05 May

  Komppaan yllä olevaa! Olen tykännyt tosi paljon juoksukoulu postauksista ja ovat olleet todella hyödyksi itselleni, siis kiitos 🙂

  • saratickle
   Posted at 06:00h, 05 May

   Aivan ihana kuulla!! 🙂 

 • pppp
  Posted at 05:28h, 05 May

  Täälläkin tykätään juoksukoulusta superisti! 🙂 Sitten ois yks ehdotus/toive/pyyntö: ois huippua jos kirjottaisit sun maratoonia edeltävästä viikosta, että miten treenaat ja syöt ennen sitä. Mulla ois kaks puolikasta edessä tänä kesänä, joten vinkit ois todella tervetulleita!

  • saratickle
   Posted at 05:52h, 05 May

   Kiitos kovasti, mahtava kuulla! 🙂 Ja mainio idea, ehdottomasti toteutukseen! 🙂

 • eeeku
  Posted at 10:57h, 05 May

  Tosi hyviä liikkeitä! Varmasti hyödynnän näitä treenaillessani ekaan puolimaratoniini :))

  • saratickle
   Posted at 14:15h, 05 May

   Loistohomma!! 🙂

 • Vierailija
  Posted at 14:46h, 05 May

  Tää oli taas super hyödyllinen postaus! Oon itse tehny vastaavia harjoituksia, mutta mulla on ollut vain pari. Nyt tuli useempi lisää, kiitos! 🙂

  • saratickle
   Posted at 19:24h, 05 May

   Hei mahtava kuulla! Tästä on luvassa kevään aikana vielä toinenkin osio, eli liikkeitä riittää vielä! 🙂

 • ex-yleisurheilija
  Posted at 17:19h, 05 May

  Näin entisenä yleisurheilijana huomaan videostasi, että olet tehnyt koordinaatioita vasta vähän aikaa, mutta tekniikkasi kehityy kyllä ajan mittaan. Näiden liikkeiden tekemisessä tärkeää on , että joku opettaa ne tekemään oikein, sillä väärin tekemällä näistä on vain haittaa. Tarkoitan siis sitä, että sinullehan nämä on opetettu, mutta lukijoillesi ei. Olisi ollut parempi laittaa video, jossa liikkeet tekee “ammattilainen”. Ymmärrän kyllä tarkoituksesi. Tämä vain rakentavana palautteena.