Koko ajan ennätystasolla

_MG_5854.jpg

 

Kehittyminen ja tavotteiden saavuttaminen tuntuu hyvältä. Oli se sitten leuanvetoennätys, ihannepaino tai putkeen mennyt projekti -onnistuminen tuntuu aina hyvältä. Päästyäsi uudelle levelille, nälkä alkaa kasvaa: haluat kehittyä entisestään. Mutta entä jos niin ei käykään? Entä jos ei ole aikaa, halua tai koko homma vaan jotenkin vähän jää? Mitä sitten kun vanhoihin “ennätyksiin” ei enää pääsekään käsiksi?

Tämä on ollut minulle aina todella vaikea asia sisäistää. Kun projekti X meni täydellisesti nappiin ja tulokset olivat kertakaikkisen timanttiset, aloin vertaamaan kaikkia projektejani aina tähän. Vaikka seuraavat projektini sainkin hyvin tuloksin kunnialla maaliin, välillä kera erityiskiitosten, en osannutkaan juhlistaa niitä, koska paremminkin oli mennyt. 

Huomaan toisinaan vähätteleväni taitojani, jotka eivät ole sitä priimaa ennätystasoani. Toisinaan jopa torun itseäni. Laiska muija, mikset ole panostanut tähän.

 

_MG_5878.jpg

 

Syy siihen, että joku juttu on jäänyt vähemmälle huomiolle (lue ei ole ennätystasolla), on elämä. Se nimittäin harvemmin koostuu yhdestä osa-alueesta. 

Elämän eri osa-alueilla voi mennä tosi hyvin ja ne voivat olla erinomaisessa balanssissa keskenään, mutta yhtäaikaisesti on aika mahdotonta elää ennätystasolla kaikilla elämän sektoreilla. Vaikka kehittyminen on tärkeää, sitä on haastava tehdä koko ajan, kaikkialla. Ainakaan ilman, että ajaa itseään totaalisen loppuun. 

Välillä mennään duuni tai opiskelu edellä ja nautitaan kotona yhteisestä ajasta. Välillä fokusoidaan vahvemmin saliin ja ruokavalioon, välillä reissaamiseen. Välillä nähdään paljon ystäviä, kokeillaan uusia harrastuksia, keskitytään uuteen perheenjäseneen, kodin remontointiin tai treenataan juoksukautta varten lenkkipoluilla. Joinakin kausina innostutaan ruoanlaitosta, tapahtumista, sisustamisesta, dokkareista, lautapeleistä tai lukemisesta. 

Jos kauden aikana joku asia on ollut tärkeämmässä roolissa kuin toinen, se on erittäin ok. Ei siitä pidä potea huonoa omaatuntoa tai pyydellä erikseen anteeksi. Sitä paitsi kaikista asioista (intohimoisistakin sellaisista) on hyvä ottaa välillä vähän etäisyyttä, tauon jälkeen tekeminen tuntuu taas entistä siistimmältä 🙂 Ja itse ainakin huomaan, että juuri tuon tauon jälkeinen puusti yleensä ajaakin niihin henkilökohtaisiin ennätyksiin!

 

_MG_5882.jpg

Pictures: Marianna Mäkelä

 

Koen, että elämä on parhaillaan tasapainottelua ja erilaisten kausien hyväksymistä.  Huomaan, että ainakin omalla kohdallani on hurjan mukava innostua tietyistä jutuista aina kausittain – vaihtelu virkistää! Pettyä ei kannata, vaikkei jokainen projekti olisikaan edeltäväänsä tuloksekkaampi tai ykkösmaksimi uusi ennätys. 

Olkoon tämä tiistai-illan kirjoitus muistutuksena itsellenikin. Lempeyttä ja ymmärtäväisyyttä myös sille peilistä kurkkaavalle tyypille!

 

xx Sara

5 Comments
 • Suvi K.
  Posted at 06:20h, 22 March

  Tiedän tunteen! Kun otin juoksun ykköslajiksi, mulle oli alkuun vaikea hyväksyä, että en voi samanaikaisesti nostella kyykky- ja tempausennätyksiä. Sitten kun kävin tän asian mielessäni läpi ja totesin, että mua tällä hetkellä ihan oikeesti kiinnostaa enemmän juosta pitkiä matkoja kuin nostaa mahdollisimman isoja rautoja, oli kuitenkin loppujen lopuksi aika helppo kääntää fokus siihen ja todeta, että rautojen vuoro tulee sitten joskus toiste jos on tullakseen.

  • saratickle
   Posted at 16:13h, 22 March

   Jeh, ei kaikkea kerralla!

 • Vierailija
  Posted at 10:17h, 22 March
 • Tinttinen
  Posted at 13:32h, 22 March

  Word! Helpottaa kummasti elämä kun tuon asian tajuaa. 🙂 Joskus sitä toivoo, että muutama nuori luokkakaveri tuon asian hoksaisi, mutta kai sitä pitää jokaisen tallata oma polkunsa ja oppia itse tekemällä. Sitä vaan kun sivusta katsoo sitä järjetöntä itsensä piiskaamista, stressaamista ja täydellisyyteen pyrkimistä niin koulun, parisuhteen kuin urheilunkin saralla, niin toivoisi, ettei toinen olisi niin tiukka itseään kohtaan.

  Mutta hieno kirjoitus ja hyvä muistutus meille kaikille! Kiitos! 🙂

  • saratickle
   Posted at 16:14h, 22 March

   Mikään ei ole itsensä loppuun polttamisen arvoista <3

   Kiitos itselleni kommentista! 🙂