MIKSI MEHU?

pala inkivääriä

4 porkkanaa

2 appelsiinia

puolikas sitruuna

Mehujen ja smoothieiden terveysvaikutukset ovat alkaneet kiinnostaa syksyn aikana. Olen blogissakin ylistänyt ravinteikkaita aamu-/välipalasmoothieita, joista on tullut vakioita omaan ruokavaliooni. Huomaan omassa kropassani/hyvinvoinnissani eroja, vaikken sen kummempaa sairaustaustaa omaakkaan: 1) iho voi paremmin 2) kroppa voi paremmin ja turvotus on hävinnyt 3) mieli voi paremmin 4) olen energisempi.
Sain joululahjaksi mehulingon ja voi tätä riemua. En ole aikaisemmin tajunnut kuinka tajuttoman hyviä itsetehdyt mehut ovatkaan. Olen joulun jälkeen aloittanut jokaisen aamuni samettisella tuorepuristetulla mehulla, aivan mahtavaa!! Porkkana, inkivääri, sitruuna, punakaali, parsakaali, omena, selleri, paprika ja appelsiini ovat päässeet turbokäyttöön. Kroppa ja mieli kiittävät.
Mehut/mehupaastot herättävät usein kielteisiä ajatuksia, myös minulla aiemmin. Miksi niitä pitäisi nauttia tai miksi kuurille pitäisi ryhtyä?
Miksi mehu?
Perusajatus on niinkin yksinkertainen, että näin isoja määriä vihanneksia/hedelmiä ei tulisi muuten nautittua. Lisäksi mehun muodossa oleva ravinto imeytyy kehoomme huomattavasti helpommin kuin pureskeltu ruoka.
Miksi mehupaastolle pitäisi ryhtyä?
Mehujen/mehupaastojen terveysvaikutukset ovat käsittämättömiä. Virkeämmän mielen ja hyvinvoivan kropan lisäksi mehujen avulla on päästy eroon mm. niskakivuista, astmasta, allergioista, psoriasiksesta, akneesta, uniongelmista, masennuksesta, ylipainosta ja mikä parasta: lääkkeistä. Jopa parantumattomiksi diagnosoituihin sairauksiin mehupaasto on purrut. Kokeilemalla ei ainakaan menetä mitään, parhaimmillaan se voi tehdä elämäsi helpoksi ja energisemmäksi, säästää lääkekustannuksissa ja lisätä elinvuosiasi.
Pärjääkö sillä muka? Täyttääkö se?
Tein aamupalaksi mehun, jossa oli 4 isoa porkkanaa, 2 appelsiinia, sitruuna, pala inkivääriä ja puolikas parsakaali, milloin viimeksi olisin syönyt aamupalallani noin paljon? Ja nyt tosiaan puhutaan aamupalasta. Epäterveellisesti eläville ja paljon valmisruokia nauttiville ihmisille voin todeta, että mehujen ravintosisältö on suunnilleen 786820 x korkeammalla kuin se tämän hetkinen ruokavalio.
Saanko tarpeeksi proteiineja/kalsiumia jne?
Pitemmälle mehupaastolle ei kannata noin vain sännätä. Se vaatii kyllä suunnittelua, jotta oikeita ravintoaineita saadaan sopivassa suhteessa, mutta valmiita paasto-ohjelmia on tarjolla paljon. En ole koskaan itse ollut pitemmällä paastolla, mutta saatan elää puolikkaan tai kokonaisen päivän mehuilla tai käyttää mehuja joidenkin aterioiden korvikkeina, eli voidaan puhua pienemmistä paastoista. Tällaisissa olen käyttänyt juurikin noita edellä mainittuja raaka-aineita: porkkana, inkivääri, sitruuna, punakaali, parsakaali, omena, paprika, selleri ja appelsiini.
Entä kuurin jälkeen?
Mikäli kuurin jälkeen palaa takaisin vanhoihin epäterveellisiin tottumuksiin, koko homma on tietysti ollut ihan turhaa. Väitän, että kun kroppa tottuu ravintorikkaaseen ja terveelliseen ruokavalioon, takaisin ei halua enää palatakkaan. Mehupaaston jälkeen mehut kannattaa säilyttää esim aamupalana ja välipalana.
 

2 omenaa

pala inkivääriä

appelsiini

Mehujen siistein juttu tulee tässä: tiedät mitä syöt ja se on tuoretta. Lisäaineita on nykyään niin paljon, etten yhtään ihmettele miksi sairastamme/voimme huonosti. “Ei E-koodia”, miten olisi ei mitään koodia? Ei itseasiassa edes koko tuoteselostetta, sillä jokainen tietää mikä on parsakaali ja mikä appelsiini.

Syy miksi kirjoitan tästä näin heti uudenvuoden jälkeen ei suinkaan ole se, että syyllistäisin kaikkia, jotka ovat edellisenä päivänä juoneet skumppaa (kuten minä) eivätkä porkkanamehua :D. Ainoastaan 4.1 asti on nimittäin ilmaiseksi nähtävissä yksi mehupaastosta kertova dokkari, joka kiteytti omat ajatukseni koko hommasta. Kahdeksan sairasta ja eri ikäistä ihmistä aloittavat Super Juice Me -campin, ja dokkarissa seurataan heidän 28 päivän mittaista taivaltaan. Katsoin tän itse toissapäivänä ja ajattelin, että teitäkin voisi kiinnostaa. Todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä pätkä, suosittelen! Dokkari nähtävissä tosiaan täällä (vaatii meiliosoitteen) vielä muutaman päivän!
 
T. Sara

26 Comments
  • Anu
    Posted at 18:57h, 01 January

    Heippa Sara!
    Minkä merkkinen ja mallinen mehulinko sulla on? 🙂
    tv.Anu

  • hheidi
    Posted at 19:15h, 01 January

    Itsepuristetut mehut kuulostaa kyllä hyviltä! Meneekö kasviksista sitten paljonkin hedelmälihaa turhana roskiin? Saako kasviksesta puristetusta mehusta kaiken senkin mitä syömällä sen kokonaan?

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 10:04h, 02 January

      Kätännössä kaikki ne tärkeimmät puristuvat mehuun, se kuinka paljon irti saa toki riippuu myös kasviksen nestepitoisuudesta ja mehulingon tehosta.

  • Venla
    Posted at 20:00h, 01 January

    Hei, tiedätkö mistä tommosia mehulinkoja saisi edulliseen hintaan? Itseäni kiinnostaisi testailla noita mehuja kunhan lingon löytäisin 😀

  • Jorsbuli
    Posted at 21:05h, 01 January

    Kiinnostaisi kokeilla, ei ehkä mitään kunnon mehupaastoa mutta päivän voisin mielelläni aloittaa mehulla!:) Onko merilinko ainoa vaihtoehto itsetehtyjen mehujen tekemiseen? Mä en sellaista omista enkä ehkä ilman kokeilua raaskisi suoraan omaa ostaa.

    • Jorsbuli
      Posted at 22:23h, 01 January

      …. merilinko eli siis mehulinko 😀 gotta love autocorrect. Mikä edes on merilinko?!?

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 10:07h, 02 January

      Sitrushedelmistä saa toki käsipuristimella, mutta muu vaatii oikeastaan koneen :/
      hahaa merilinko 😀

  • Anna
    Posted at 22:19h, 01 January

    Moikka Sara! Kiitos inspiroivasta blogistasi. Tämän ruokavalion muutoksen kyllä huomaa ihan vain kuviasi katsomalla, näytät ja vaikutat niin energiseltä ja terveeltä! Yksi tänka på tuli vaan mieleen tästä postauksestasi, eli miten huolehdit hampaiden ja suusi hyvinvoinnista, oletko huomannut mehujen juomisella olevan vaikutusta siihen? En tosiaan ole mikään alan ammattilainen mutta olen kuullut että hammaslääkäreiltä voi tulla huutia ns. “liian terveellisestä” ruokavaliosta, toisin sanoen mehut/hedelmät yms. ovat niin happamia että voivat aiheuttaa sitten ongelmia hampaille :S

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 10:09h, 02 January

      En oo kuullutkaan tämmösestä. Happamuus varmaan riippuu siitä mitä mehua tekee. Ongelmia varmaan tulisi jos vetäisi mehudieettiä vuoden putkeen.
      Tosiaan sain joululahjaksi kapistuksen, että melkoisen uusi väline 🙂

      • Iina
        Posted at 13:26h, 02 January

        Mehujen vaikutus hampaisiin riippuu mehun sokeripitoisuudesta ja happamuudesta! Sokeria ei omatekoisissa mehuissa tietty ole, jos sitä ei lisää. Mut happamia hedelmiä/kasviksia kannattaa varmaan käyttää harkitusti, erityisesti siis esim sitrushedelmiä!
        Voi vitsit, yksi uudenvuoden “lupaus” on keskittyä enemmän tuoreisiin ruokiin ja jättää esim leivän syönti vähemmälle. Smoothiet ja mehut olisivat siis ihan huippu korvikkeita ja lisiä ruokavalioon. Erityisesti himottaisi alottaa joka aamu vitamiini-ja ravinnerikkailla smoothieilla ja mehuilla!
        Miten olisi meidän lukijoiden inspiraatioksi vähän enemmänkin smoothie ja mehureseptejä? Esim. “Viikon juoduimmat”? 😀 Inspiraatiota tarvis nimittäin, ettei jumitu samoihin setteihin..

      • Kemmy
        Posted at 18:15h, 04 January

        Vaikka ei olisi jatkuvalla mehupaastolla, niin kyllä siitä hampaiden kiilteestä kannattaa sen verran huolehtia, että juo mehulasillisen päälle aina lasillisen vettä neutraloimaan mahdollisia happoja. Lisäksi hampaat kannattaa pestä ennen aamupalaa tai vasta noin 30-60 minuuttia sen jälkeen, koska hapot yhdessä mekaanisen hankauksen kanssa kuluttavat kiillettä vielä enemmän.

  • Johanna
    Posted at 09:58h, 02 January

    Mehulinko – maailman epäkäytännöllisin kapistus! 😀 mehun tekemiseenhän ei mene aikaa juuri yhtään, mutta se puhistaminen…. Kerro jos oot kehittänyt siihen jonku mahtavan, elämää helpottavan konstin!

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 10:11h, 02 January

      Mä taas ihmettelin miten puhdistaminen muka olisi niin vaikeaa 😀 Tosin meillä kun tuo on käytössä useamman kerran päivässä niin käytännössä huuhdellaan osat samantien käytön jälkeen ja pistetään koneeseen pari kertaa viikossa.

    • Satu
      Posted at 22:13h, 08 January

      Philipsin mehustimet on kehitetty todella helposti puhdistettaviksi! Ei tarvitse kuin huuhdella ja tietty mehustusteräosa pitää harjata puhtaaksi. Mutta ei siihen puhdistukseen varmaan yli 5 min saa kulumaan millään. Helppoa kun mikä!

  • heini
    Posted at 12:05h, 02 January

    Itse oon ollut mehupaastolla kaksi kertaa ja se on kyllä niin parasta! Olo on niin erilainen paaston aikana/jälkeen, energinen ja kevyt. Nytkin tiirailen kalenteria seuraavaa paastoa silmällä pitäen, että koska voisin pitää paaston. Ehkä munkin täytyy tuollainen mehulinko hankkia, kuulostaa kätevältä 🙂

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 10:01h, 05 January

      Kuulostaa hyvältä! Just 2-3 kertaa vuodessa joku viikon setti? toimii varmasti mahtavan hyvin 🙂 Mä oon kokeillut joskus jotain valmismehukuureja ja voin sanoa, että kyllä nää mehut itsetehtyinä vaan toimii tuhat kertaa paremmin. Maku ja tuoreus!

  • Mennika
    Posted at 12:40h, 02 January

    Tää kuulostaa ihan semmoselta jutulta mitä pitäisi todellakin kokeilla! Ostin tosin juuri uuden kameran niin mehulingon pitää varmaan vähän aikaa odotella vuoroaan… onneksi on blenderi, sillä onnistuu smoothiet 🙂
    PS. mäkin oon innostunut tuoreen inkiväärin käytöstä viime aikoina, kun se vilahtaa käytännössä aina näissä sun terveys/ruoka-aiheisissa postauksissa! Flunssan oireisiin keittelin inkivääriteetä ja huhhuh mikä poveri! Jäi kyllä kaikki maailman strepsilsit kakkoseks.

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 10:02h, 05 January

      Inkivääri on parasta!!! Blenderi on erinomainen myös, sitten kun haluaa vähän vielä haastetta niin mehulinkoon kannattaa tosiaankin investoida 🙂

  • MP
    Posted at 18:23h, 02 January

    Moikka! Kuule, minkä merkkinen/mistä oot hommannu ton lasin jossa toi porkkanamehu on?

  • Laura
    Posted at 22:25h, 02 January

    Pystyykö noita mehuja tehdä ihan tavallisella tehosekoittimella vai tarttee hankkia juuri mehulinko?

    • Tickle Your Fancy
      Posted at 10:04h, 05 January

      juju on siinä, että linko puristaa kaiken tarpeellisen ja tekee lopputuloksesta ihan samettista. Tähän ei tarvitse lisätä vettä tai mitään 🙂

    • Satu
      Posted at 22:11h, 08 January

      Mehustimen idea on se, että hedelmien ja vihannesten kuituosa jää säililöön ja ainoastaan mehu puristuu ulos. Tätä kuidutonta mehua käytetään juuri mehupaastoissa, koska näin ei tule ruoansulatukselle ylimääräistä hommaa kuiduista, vaan kaikki ravinto on mahdollisimman hyvin liukenevaa/sulavaa.

  • Nainen Hämeestä
    Posted at 12:01h, 09 January

    Moi,
    Eksyin sivuillesi tuon mehu aiheen takia. Ja mukava huomata, että ihmiset ovat todellakin löytäneet itsetehtyjen mehujen ilon. Itse olen omistanut mehulingon kohta vuoden. Ja kaikki mehustamisen ilosanomaan löytyi kirjastosta. Löysin aiheesta kirjan, ja lainasin sen mielenkiinnosta. Ja sitten se oli menoa. 🙂 Oli pakko hommata mehulinko ja alkaa kokeilemaan mehujen tekoa. Ja paluuta ei ole enää kauppojen mehupurkkien pariin. Voin todeta, että himo herkkuja kohtaan on lieventynyt ja iho ja jopa yleinen ilme on paljon freesimmän näköinen. Käytän mehuissani paljon inkivääriä, ja täytyy todeta, että en ole eim. vuoden aika sairastanut yhtään flunssaa! Inkiväärin makuun tottuu ja sitä mielellään lisäilee joka mehuun. Varsiselleri on mehuissa myös hyvä ja tekee hyvää iholle. Se jakaa mielipiteitä, enkä ole sen suuri fani itsekään, mutta mehussa se ei maistu.
    Ja mehustaminen ei ole kallista puuhaa. Kauden vihanneksista ja hedelmistä saa varmasti maittavia mehuja. Eikä anaskaan kilohinnaltaan ole paha. Tarjouksia kannattaa hyödyntää. Ja ananaksesta sanotaan, että se on erinomainen hedelmä naisten vaivoihin, eli PMS oireisiin. Joten naiset, ananasta kehiin!