Näin treenaan – 3 x vinkki nopeampaan kehittymiseen

DSC_4338.jpg

 

Puhuin Onnistumisen salaisuus -postauksessa itsensä likoon laittamisesta ja täysillä vetämisestä. Elämässä kun on mukava tehdä asioita puolilla tehoilla, “läpällä” ja vähän sinne päin, mutta nauttiiko tästä tekemisestä sitten aidosti kuitenkaan?

Oivalsin jossain vaiheessa, että mukava puuhastelu ei riitä minulle. Halusin pistää kaiken peliin ja näyttää mihin minusta on. Panostaa niin ihmissuhteisiin, työhön, ruokavalioon, arkeen kuin treenaamiseenkin. Tehdä asioita täysillä ja tehokkaasti, mutta toisaalta lisätä omaa ja yhdessä läheisten kanssa vietettyä aikaa. Keskittyä hetkeen ja antaa itsestäni 100% niin työssä kuin vapaa-ajallakin. 

Yksi alue, missä tehokkuus ja kaikkensa antaminen näkyy minulla vahvasti on treenaaminen. Tällä hetkellä voimatreeneihin uppoaa viikossa 1-2 h , nopeatempoiseen circuittiin 1-2 h ja joogaan (suurimmaksi osaksi kotona tehtävään sellaiseen) 1-2 h.

Neljä tuntia liikuntaa viikossa on tällä hetkellä hyvinkin vakio treenimääräni.

 

Keskity treeniin – tyhjennä mieli

Treenaan tänäpäivänä aikaisempaan verrattaen kohtalaisen vähän, mutta huomattavasti tehokkaammin. Se mikä on omalla kohdallani saanut aikaan tuloksia ja edistymistä on asenne. Annan treeneissä 100%. Oli kyse sitten voimatreenistä, hikisestä circuit-treenistä tai kotijoogasta, keskityn täysillä tekemiseen. Treenaaminen on minulle omaa aikaa ja siihen liittyy myös valtava psyykkinen puoli. Kun keskityn kunnolla ja teen treenini niin hyvin kuin pystyn, ei päässä liiku arjen askareet. Ei kello, some, kauppalista tai vastaamattomat meilit. Kun treenaan, olen kokonaisvaltaisesti siinä hetkessä.

 

DSC_4325.jpg

Kuvauspaikka: Kaapelitehdas, Valssaamo // Kuvat: Elisa Lepistö

 

top Lorna Jane

pants SOC

 

Haasta painoilla

Kun liikkeenä on esimerkiksi penkki 4 x 8 toistoilla, lataan lämmittelyn jälkeen painoja päihin sen verran, että jaksan juuri ja juuri puristaa toistot maaliin. Haastan itseäni jatkuvasti. Usein viimeisen noston kohdalla parini joutuu jeesailemaan tai vähintään kannustamaan ääni käheänä. Tästä tietää, että painot ovat kohdillaan ja kehitystä tulee tapahtumaan.

Pidän pr-tuloksistani kirjaa, jolloin on helppo arvioida sopivia painoja tietyille toistomäärille.Valmentajat TFW:llä antavat myös yleensä pr-tuloksiin heijastettuja prosentuaalisia painosuosituksia kullekin liikkeelle (esim. “tähän sarjaan 60% maksimista)Muutamat teistä ovatkin kyselleet PR-tuloksiani, eli maksimikuormalla tehtyä yhtä toistoa. Tässä tulee muutamia: leuanveto: 20kg lisäpaino, maastaveto: 115 kg, takakyykky: 85 kg, etukyykky: 60 kg, penkkipunnerrus: 55 kg.

Monesti törmää tilanteisiin, jossa naiset pelkäävät voimatreeniä visuaalisista syistä. Ei haluta liian isoja reisiä tai liian näkyviä selkälihaksia, ja se on täysin ymmärrettävää. Meitä ja ulkonäköihanteitamme on moneen. Voimatreenejä on kuitenkin yhtä paljon kuin ihmisiäkin, ei painojen kasvattaminen ole missään nimessä pakollista. Muistuttelen kuitenkin, ettei lihaksilla ole tapana ilmestyä hetkessä tai “vahingossa”. Isojen lihasten kasvaminen vaatii aika isoja painoja ja myös aika paljon lisäenergiaa. Kun treenaamisen pitää monipuolisena (ei pelkkää voimatreeniä) kroppa muokkautuu kyllä sopusuhtaisesti. Itse henkilökohtaisesti kuulun siihen kuppikuntaan, joka ajattelee että on siistimpää rikkoa omia pr-ennätyksiä ja rokata painavien kauppakassien kanssa, kuin tarkkailla peilistä onko hauis- tai pakaralihas kasvanut liian isoksi.

 

Varaa aikaa palautumiselle

Palautumisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Rankasta jalkapäivästä palautumiseen voi mennä helposti viikkokin. Tätä aikaa ei suinkaan kannata viettää sohvalla maaten, vaan jalkojen osalta kevyttä palauttavaa treeniä tehden. Kokemuksella voin sanoa, että viikon treenitauko ennen ykkösmaksimipäivää ei myöskään ole huono idea. Esimerkiksi leuanvetoenkkani syntyi viikon treenittömän loman jälkeen! 

 
 

 

xx Sara

12 Comments
 • iikkuu
  Posted at 20:58h, 25 January

  Hehheh, mä ainakin tsekkaan peilistä et onks lihakset saanut lisää muotoa 😀 Mut jos ihan oikeesti totta puhutaan, niin ulkonäköseikat jää kakkoseksi sille fiilikselle minkä liikunnasta saa!

  • saratickle
   Posted at 07:59h, 26 January

   totta kai, mutta että liian iso!

   Fiilis on paras!!

 • iikkuu
  Posted at 20:58h, 25 January

  Hehheh, mä ainakin tsekkaan peilistä et onks lihakset saanut lisää muotoa 😀 Mut jos ihan oikeesti totta puhutaan, niin ulkonäköseikat jää kakkoseksi sille fiilikselle minkä liikunnasta saa!

 • Sanniiiis
  Posted at 22:00h, 25 January

  Mäkin yritän nykyään keskittyä treeniin ja antaa kaikkeni. Maanantaina olin juoksukenkien treeneissä ja monta kertaa matkalla tuntu että eikäää, eikö käännytäkkään vielä kotiin. Sit viimeisellä 400m tuli se adrenaliinipiikki että oli pakko vetää täysillä vaikka ei se mukavaa ollut. Mutta sit kun pysähtyi tuntui niin uskomattomalta, sitä fiilistä vaan ei saa mistään normitreenistä. Eilen vedin kevyen treenin crosstrainerilla, mutta pyrin pidentämään aikaa pidemmäksi kun yleensä ja keskittymään siihen hetkeen. 45min kohdalla sanoin että vielä toiset 45min, musiikit täysille ja olin niin ylpeä, ei koska treeni olisi ollut millään tavalla rankka, mutta koska pakotin itseni 1.5h pois sosiaalisesta mediasta, ilman teeveetä, keskittyen vain musiikkiin ja liikkumiseen ja omiin ajatuksiin. Ja vielä kun päälle meni saunaan niin leijuin varmaan 2 tuntia semmoisessa endorfiinipilvissä että 😀

  • saratickle
   Posted at 08:03h, 26 January

   Aihhh! Tekee kyllä niin hyvää välillä irrottautua ja omistaa aikaa ihan vaan itselleen! 🙂 Hyvä sä!

 • Ainooooo
  Posted at 05:51h, 26 January

  Hei tosta kotijoogasta! Teetkö treenin ihan omasta päästä vai netistä? Joogasta harrastuksena ois muuten kiva lukea, vaikka omana postauksenakin! 🙂

  • Vierailija
   Posted at 06:14h, 26 January

   Minä joogaan päivittäin kotona Adrienen opastuksella. Eli youtubesta hakuun yoga with adriene. Aloita vaikka 30 päivän haasteella. Tykkään Adrienen tyylistä ja huumorista, hän neuvoo ja opastaa, vaikka onkin ruudun toisella puolella.

   • saratickle
    Posted at 08:00h, 26 January

    Voi kiitos vinkistä!! 🙂

  • saratickle
   Posted at 08:01h, 26 January

   Youtubesta! Mulla on muutamia lempparivideoita, joiden tahtiin joogailen kotosalla. Näistä olisi tarkoitus duunailla Joogavideoiden suosikit -postaus! Stay tuned 🙂

   • Emmi / Me Time
    Posted at 08:43h, 26 January

    Joo, joogavideovinkkejä ehdottomasti!! Nää sun liikuntapostaukset on muutenkin huippuja ja jaan saman ajatusmaailman liikunnan suhteen – laatu korvaa määrän 🙂 huono puoli näissä on vaan se, että tulee aina ikävä TFW:n meininkiä 😀

 • Caripou
  Posted at 08:25h, 26 January

  Huh, mitkä pr:t! Oot ihan tulessa! Olen 100% samaa mieltä siitä, että on paljon siistimpää nostaa/työntää/tms uusi enkka kuin urheilla tarkkaillakseen peilikuvaa joka päivä (been there, done that). Taidan itsekin alkaa taas satsaamaan voimatreeniin viikkojen cardioputken jälkeen 😀 että kiitos motivaatiosta! 🙂

 • Lenna
  Posted at 11:12h, 19 February

  Hei! Joogavideovinkit olis loistopostaus!!
  Kysyisin sellaista, että onko sulla tapana suunnitella viikon treenit etukäteen ja jos kyllä, niin kuinka paljon aikaisemmin yleensä?
  Itse kun koen, että suunnitteleminen on yksi oleellisin tapa virittäytyä antamaan itsestään 100 % ja en ole yhtään sellainen “fiilisliikkuja”, kuten moni treenikaverini. Tästä syystä treenejä on vaikeaa ajoittaa muiden kanssa, kun en itse yhtään tykkää jättää treenien suunnittelua edelliseen iltaan ja sen varaan onko vai eikö ole fiilistä lähteä salille. Olisi kivaa kuulla ajatuksiasi asiaan liittyen – onko sinusta treenien ajankohta ja sisältö hyvä suunnitella etukäteen? Mulle kun se on yksi tärkeimpiä asioita treenaamissa niin olisi kiva kuulla, miten muilla. 🙂