Ruokavaliosta 05 January, Jan 2016 - 05:00
kylmä avokadokeitto tomaattisalsalla
Kaupallinen yhteistyö: Stockmann
Tammikuussa keho on syystä jos toisesta tukossa. Vaikka joululomalla ei suklaata kaksin käsin vetäisikään, on käsitteet kuten ateriarytmi, säännöllinen liikunta ja unirytmi, ainakin allekirjoittaneella vähän hakuteillä. Keho ja mieli kaipaavat hyvinvoinvaa, säännöllistä arkea! 🙂 On aika startata Tickle Your Fancyn ja Stockannin yhteinen hyvinvointisarja, jonka ensimmäisessä osiossa käsitellään ravintoa.
Ruoka voi olla nautinto ja se voi olla avain terveellisempään arkeen. Mutta mikä parasta: se voi olla näitä molempia samaan aikaan. Ruoka on yhtään vähättelemättä yksi tärkeimmistä asioista elämässäni. Se ei ole minulle polttoainetta, vaan nimenomaan jokapäiväinen nautinto, ja vieläpä terveellinen sellainen. Hyvä ruoka on maukasta ja ravitsevaa, molemmat ovat yhtä tärkeitä.
Se miten syön vaikuttaa siihen miten voin, mikä taas heijastuu ulospäin. Kaikki lähtee siis sisältä: kun syöt hyvin, myös voit hyvin ja vieläpä näytät hyvältä. Ravinnosta on tullut iso osa identiteettiäni. Oikealla ruokavaliolla on ollut jättiläismäinen vaikutus oman persoonani kehittymiseen. Se on tehnyt minusta tämän edellistä energisemmän tyypin, joka tänäpäivänä olen! 🙂
Ruokailu ja ruoanlaitto eivät ole aina olleet kiinnostuksen kohteideni kärkipäässä. Kiinnostuin ravintoaiheista vasta muutama vuosi sitten. Tätä ennen söin yksipuolisesti samoja ruokia (monesti vieläpä suoraan purkista…) enkä hyödyntänyt juuri kasviksia. Nyt parissa vuodessa olen oppinut käyttämään monipuolisesti erilaisia raaka-aineita, maustamaan ruokia ja yhdistelemään erikoiseltakin tuntuvia makupareja. Ruoanlaitosta on tullut kiva harrastus ja terveellisestä, monipuolisesta ruokavaliosta elämäntapa. Herkuttelusta en ole luopunut, harrastan sitä edelleen, mutta kohtuudella 🙂
Pieniä annoksia useasti päivässä on mottoni ruokailun suhteen. Säännöllisyys on yksi ruokavalioni tärkeimmistä käsitteistä. Syön kuudesti päivässä ja pyrin jokaisella ruokailullani syömään kasviksia. Tärkein välineeni keittiössä on rakas blenderini, joka on käytössä jopa useamman kerran päivässä (smoothieita, keittoja, juuresmuussia jne).
Kylmä avokadokeitto + tomaattisalsa
Keitto:
7 dl kasvislientä (2 kasvisliemikuutiota)
3-4 isoa avokadoa
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 limen mehu
1/2 chili
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
Keitä 7 dl vettä ja 2 kasvisliemikuutiota. Anna jäähtyä ihan viileäksi. Sekoita blenderissä jäähtynyt kasvisliemi, avokadot, jogurtti, limen mehu, chili, valkosipulinkynnet ja mausteet. Keitto on loistava alkuruoka tai kevyt lounas!
Salsa:
4 tomaattia
pieni sipuli
ruohosipulia
1/2 chili
loraus punaviinietikkaa
loraus hunajaa
suolaa
pippuria
Kuutioi ja hienonna tomaatti, sipuli, ruohosipuli ja chili. Sekoita yhteen kulhossa. Lisää punaviinietikka, hunaja ja mausteet. Salsa on parasta kun sen on antanut maustua jääkaapissa!
Mansikka-minttu-inkivääri smoothie bowl
jäisiä mansikoita
1 rkl kreikkalaista jogurttia
avocado
lehtikaalia
tuoretta minttua
1/2 limen mehu
tuoretta inkivääriä
Sillä itse smoothieen ei makeutta tule, tarjoile se makeiden marjojen ja hedelmien kera! Esim. tuoretta ananasta ja mansikkaa!
Mansikka-inkivääri smoothie bowl
Saran muistilista:
Suosi vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.
Huolehdi, että ruokalautasesi on aina värikäs. Täytä kasviksilla vähintään puolet lautasesta!
Syö kalaa vähintään kerran viikossa (sis. pehmeitä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä proteiinia)
Osta kasviksia jokaisella kauppareissulla
Suosi monipuolisia smoothieita, tuorepuristettuja mehuja sekä sosekeittoja! Ruoka-aineiden ravintoaineet imeytyvät kehoon paremmin hienonnettuina ja ovat monesti vatsaystävällisempiä.
xx Sara
Jossutii
Posted at 12:36h, 05 JanuaryHeippa! Löysin blogiisi Instagramin kautta ja pakko kehua näin työpäivän lomassa sitä selailleena: ihanan pirteä ja inspiroiva blogi ja tyyppi olet! 🙂 Itse teen para-aikaa ruokaremppaa, joten etenkin ravitsemus-postaukset olen lukenut mielenkiinnolla läpi. Itse olen maitorahkaa ja leipää rakastava ihminen, juoksija, entinen ylikuntoon itsensä vetänyt, sairaanhoitaja sekä juoksija (tai entinen sellainen – miten kroppa nyt tästä palautuu), joka kärsii mahan turvotuksesta.
Olen tässä miettinyt minkälaista remppaa tekisi ja mitkä ruoka-aineet kokeilisin jättää ekana pois. Leipä ja viljat on tiukka, koska rakastan aamupuuroa (ja leipää). Toisaalta muistan kun viimeksi koitin olla ilman niin koin, ettei energiani riittänyt lainkaan edes normaaliin elämään.. Eli ensimmäisenä vähennän maitotuotteita ja FODMAP:eja. Sinäkin olet ilmeisesti kokeillut FODMAP:ia; noudatatko sitä enää? Kuvio, jossa salisi puolesta suositeltiin 20 erilaista ruoka-ainetta mainittiin, että broccoli olisi todellinen superruoka (ja kukapa ei sitä rakastaisi – noms!), mutta FODMAP:ssa se kielletään :/ Taidanpa hieman soveltaa FODMAP:ia 😉 Ruokapäiväkirjastasi löysin myös leipää joinakin päivinä, eli et välttele viljojakaan enää? Ymmärrän hyvin, että on kovin yksilöllistä mitä kenenkin vatsa kestää mutta miten sun kohdalla oli/on, minkälaiset viljatuotteet olet kokenut parhaiksi/vatsaystävällisimmäksi? Välipalavinkkejä smoothieiden ja muiden muodossa toivon jatkossakin blogistasi (ja uppoan nyt selaamaan niitä jo olemassa olevia ;)) Kiitos ja anteeksi 😀
saratickle
Posted at 09:35h, 06 JanuaryHeyyy! Mahtava kuulla, että oot löytänyt tänne! Tervetuloa matkaan 🙂 Mä syön aika pitkälti fodmapin mukaan, tosin löytänyt listalta juttuja, jotka on ok itselläni, esim keitetty parsakaali ei aiheuta vatsan turvotusta meikäläisellä!
Helpoiten pärjäät kun vähennät viljoja ja maitotuotteita. Oma kroppani kestää niitä hieman, muta ei suurissa määrin. Gluteeniton ruokavalio on ollut meikäläisen pelastus, sellasta oon nyt noudattanut parisen kuukautta (tosin en jouluna, ja se kyllä näkyi kropan hyvinvoinnissa…).
Suosittelen vaan kokeilemaan ja testailemaan. Jättämään pois jotain, ottamaan muita tilalle. Kokeile vaikka alkuun vaihtaa leipä gluteenittomaksi! 🙂
Tsemppiä kovasti ja energistä uutta vuotta! 🙂
Hansuli
Posted at 18:53h, 05 JanuaryIhana resepti, tätä täytyy testata heti kun pakkaset vähän hellittää, tällä hetkellä tekee mieli vain lämpimiä ruokia 😀 jään odottamaan innolla lisää hyvinvointi-postauksia!
saratickle
Posted at 09:29h, 06 Januaryhehe joo kieltämättä tää “tuntuu kuin -29c” ei oo se paras aika kylmälle avokadokeitolle 😀 Jee, kiva kuulla! 🙂
Mmmmmmmau
Posted at 19:42h, 05 JanuaryVoisitko tehdä taas sellasen ruokapäiväkirjan et näkis käytännössä miten toi 6 kertaa päivässä syöminen onnistuu?
Itelläni tää on yks elämänmittainen tavote, mut se tuntuu hankalalta 🙁
saratickle
Posted at 09:30h, 06 Januaryniitä itseasiassa löytyy jo muutama, mutta ehkäpä uusi vois olla tarpeen 🙂 Jos googletat “tickle your fancy ruokapäiväkirja” niin pitäs löytyä!
hilja
Posted at 07:31h, 06 Januaryheh vähän arvailinkin tällaista yhteistyötä, kun stockan uusimmasta lehtisestä bongasin sun blogin… 😉 kaikki ruokaan ja hyvinvointiin liittyvä on aina tervetullutta luettavaa!!
saratickle
Posted at 09:29h, 06 Januaryhihii jes! 🙂 Tosi mukava kuulla! 🙂
Vra
Posted at 22:22h, 06 JanuarySama täällä! Ehin jo fiilailla, koska ruoka ja hyvinvointi kiinnostavat älyttömästi. 🙂 Ja muutenkin innostun jotenkin tosi paljon näistä sun yhteistyökuvioista. Ne sopii niin täydellisesti sun blogiin, täydentävät mukavasti ja rikastuttavat. Ne eivät hyppää silmille ikävästi, sen tyyppisinä, että lukijasta tuntuu bloggaajan alkavan vähän kaikkiin yhteistöihin ja meininki ihan sekametelisoppaa. Yleensä vähiten odotan blogien yhteistyöpostauksia ja skippailen niiden lukemisia, mutta sä oot kyllä poikkeus, näitä lukee innolla ja mielenkiinnolla! Mieltymyksiä on toki monia ja bloggaajat tekevät työtään omilla tyyleillään (hyvä niin!), mutta muhun iskee positiivisesti erityisesti tää sun meininki. 🙂
Hempsu
Posted at 09:44h, 11 JanuaryHeippa! Toimiiko keitto lämpimänä vai pilaako se makumaailman? 🙂