Tyypillinen lounaani 09 June, Jun 2015 - 10:58
Valmisruokia ostavat ihmiset perustelevat valintojaan usein 1) kiireellä 2) ruoanlaittotaitojen puuttumisella. Minun tyypillinen lounaani valmistuu noin viidessä minuutissa. Se sisältää tuoreita raaka-aineita ja vaatii tekijältään vihannesten kuutioimistaitoja. Kuinka paljon nopeammaksi ja helpommaksi ruoanlaitto voi tästä enää mennä?
Toinen väittämä: vihannekset eivät maistu miltään. Juuh, no siksi on mausteet.
Kesäkausi on suosikkiaikaani myös ruoan puolesta. Tarjolla on paljon edullisia, tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Hamstrataan jääkaappiin aina vihanneksia, joita on helppo valmistaa myös lounaaksi. Tykkään kokata, mutta yksin itselleen aterioiden viilaaminen ei kuulu suosikkeihini. Tarvitsen lounaaksi jotain nopeaa, ravitsevaa ja terveellistä.
Pannulle päätyy yleensä sitä mitä jääkaapista nyt sattuu löytymään esim. parsakaalia, purjoa, lehtikaalia, porkkanaa, punakaalia, kukkakaalia yms. Tänään pannulle eksyi munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa ja kevätsipulia. Paistoin vihannekset oliiviöljyssä ja maustoin suolalla, pippurilla, paprikajauheella ja rosmariinilla. Aivan loppuvaiheessa murustin joukoon vielä hieman fetaa.
Jälkkäriksi kesäsuosikkiani vesimelonia. Puristin joukkoon puolikkaan limen, nam. Myös minttu toimii melonin kanssa!
My typical fresh and healthy lunch + dessert! Veggies and watermelon <3
T. Sara
Minna
Posted at 11:34h, 09 JuneNäyttää siltä, että meidän lounaat on aika identtiset! Syön lähes joka päivä jotain tämän tapaista. Välillä heitän sekaan myös kananpaloja tai grillaan lohifileen. Siihen ei tosiaan uppoa paljon aikaa!
saratickle
Posted at 09:12h, 10 JuneIhan huippua! 🙂
Miinamin
Posted at 12:16h, 09 JuneMinä teen myös vastaavia lounaita, mutta nyt olen löytänyt tuohon lisäksi riisinuudelit, joita keitetään 2 minuuttia ja heitetään valutettuina noiden kasvisten sekaan pannulle. Ei mene yhtään enempää aikaa siihenkään, mutta lopputuloksena on riisinuudeliwokki 😉
saratickle
Posted at 09:14h, 10 JuneKiva lisä! 🙂 Saatan itsekin välillä heittää joukkoon!
Anskuliini
Posted at 12:43h, 09 JuneHei, missä muodossa nautit yleensä päivän proteiinit? Olen jotenkin niin jumiutunut siihen ajatukseen, että lounaalla ja päivällisellä on jotain proteiinia oltava, joten olen ajatellut tuollaisen kasvisruoan olevan lähinnä lisuke, mutta kanapihvien tai naudan jauhelihan paistaminen aina siihen rinnalle tuntuu aika hassulta, ehkä myös turhalta..? Nykyisin tuntuu myös olevan niin paljon ristiriitaista tietoa proteiinin sopivasta saantimäärästä, että olisi kiva tietää, kuinka sulla on tuo tasapainottelu kestävyysurheilijana onnistunut.
Sitten vielä kysymys teidän blenderistä. 😀 Oletko “esitellyt” sitä jossain postauksessa erikseen tai voisitko vähän kertoa specsejä siitä tässä? Meillä oli sellainen vanha perusmallin obh:n blenderi, mutta sillä eivät enää tehot riittäneet pähkinöihin, tuorepuuroihin tai jäisiin marjoihin, joten uusi olisi hankittava. Sä kuitenkin taidat päivittäin smoothieita surautella, joten oletettavasti blenderikin on ihan tehokas..? 🙂
saratickle
Posted at 09:20h, 10 JuneProteiiniahan niissä kasviksissakin on 🙂 Tämä unohtuu selvästi monelta. Söin aamiaiseksi ison omeletin, välipalaksi marjoja ja rahkaa ja illalla kanaa + vihanneksia. Päivän proteiinit on kyllä kasassa, vaikkei lounaalla lihaa söisikään 🙂
Voin ainakin lämmöllä suositella omaa blenderiäni! Siitä lisää täällä http://www.lily.fi/blogit/tickle-your-fancy/smoothie-ilman-rahkaa
julli
Posted at 16:11h, 09 Juneminäkin pohdin, että missä ovat ruoan proteiinit? kovin yksipuoleiselta aterialta näyttää.
alivoima
Posted at 18:48h, 09 Junejoo, aika ortoreetikon kalorivajaa lounas. tartteisi jotain, esim. kikherneitä, hummusta, raejuustoa tai vaikka tofua kylkeen. ton jälkeen kun pieraisee, niin on taas nälkä 🙁
saratickle
Posted at 09:26h, 10 JuneIllallinen oli tästä 3h jälkeen eikä nälkä kyllä päässyt yllättämään 🙂
saratickle
Posted at 09:25h, 10 JuneSiellähän niitä on kasviksissa 🙂 Jos syön lounaaksi tämän, se ei tarkoita ettäkö söisin samaa safkaa jokaisella muullakin ateriallani. Illalliseksi söin lihaa ja papuja, aamulla ison omeletin jne. Proteiinin tarve on omalla kohdallani melko pieni. Se tulee kyllä täyteen viidellä aterialla päivän aikana.
HM
Posted at 17:23h, 09 JuneHyvältä näyttää, pitäisi itsekin ryhdistäytyä ruuanlaitossa… Pakko jakaa kun keksin ihan loistavan herkuttelu-smoothie reseptin tänään! (Koska jaettu ilo paras ilo) 1 banaani, 1 päärynä, puolikkaan sitruunan mehu, pakaste mangoa kiva määrä, sentin parin pala inkivääriä ja pakaste mansikoita perään kourallinen! Kerrassaan herkkua!
saratickle
Posted at 09:21h, 10 JuneOiii kiitos vinkistä, pitääkin kokeilla! 🙂 Jaettu ilo on pars ilo indeed!!
aannukka
Posted at 19:57h, 09 JuneHerkulta lounaalta näyttää! 🙂
Näistä kommenteista huomaa, kuinka meihin on iskostettu mm. mainonnan kautta ajatus, että proteiinia kuuluisi mättää hulluna. Oikeastihan tarvitsemme paaaljon vähemmän prodea kuin yleisesti luullaan. Ja kannattaa aina muistaa, että kasviksissakin on proteiinia. 🙂 Jos asia kiinnostaa, suosittelen esim. tätä luentoa.
Kiinnostuneiden kannattaa myös tutustua 80/10/10-ruokavalioon, jota mm. Beyonce tänään julisti noudattavansa. Siinä ruokavalio koostuu 80% hiilihydraateista, 10% proteiinista ja 10% rasvasta. Monet ammattiurheilijatkin noudattavat tätä ruokavaliota, ja ovat kunnon lihaskimppuja!
Sori kauhea paasaus, mutta vegaanina tämä proteiinimyytti on vaan lähellä sydäntä, kun joutuu jatkuvasti todistelemaan ihmisille, että vähäisemmälläkin proteiinilla pärjää mainiosti 😀
Anskuliini
Posted at 07:24h, 10 JuneTotta puhut. Muotoilin oman kommenttini ehkä vähän huonosti kiireessä. Lähinnä siis halusin saada inspiraatiota omiin ruokailuihini, en kyseenalaistaa Saran ruokailutottumuksia. Keho kuitenkin tarvitsee myös proteiinia päivän aikana, joten uudet ideat (ja määrät) sen saamiseen tulevat kyllä tarpeeseen.
En siis valitettavasti pysty maitotuotteita, linssejä, soijaa tai papuja syömään fodmapin “takia” ja lihan jatkuva lappaaminenkin vaikuttaa niin taloudellisesti kuin ekologisestikin paljon. Mulla on itsellä riisiproteiinia, jota voin esim. smoothieen sekoittaa ja kananmuniakin syön välillä. Lähinnä halusin vaan tietää, kuinka paljon Sara suunnilleen päivän aikana proteiinia saa, koska mun silmiin Saran kroppa ja maraton-ajat vaikuttavat siltä, että jotain hän treeneissä ja ruokavaliossaan tekee oikein, vaikka sitä kanaa ja muuta lihaa ei joka aterialla ole. 🙂
aannukka
Posted at 09:01h, 10 JuneJoo, kommenttini ei ollut henkilökohtaisesti sinulle, vaan ihan yleisellä tasolla haluan aina tuoda myös esiin sen toisen näkökulman, että vähemmälläkin proteiinilla pärjää. 🙂 Siis lähinnä pisti silmään tuo kommentti, että Saran annos olisi muka ortorektikon yksipuolinen annos.
Tuo fodmap asettaa varmasti omat ongelmansa ruokailuun, ja ymmärrän täysin, että sen kanssa joutuu pohtimaan proteiininsaantia vielä vegaanejakin enemmän, kun esim. linssit ja soija on poisluettuja.
Minäkin mielelläni kuulen lisää Saran ajatuksia proteiininsaannista. 🙂
saratickle
Posted at 09:45h, 10 JuneHei Anskuliini. Mä en ainakaan kokenut kommenttia ollenkaan loukkaavana! 🙂 Tossa luettelinkin niitä tyypillisiä proteiininlähteitä omalla kohdallani. Ja tosiaan hamppu- ja riisiproteiinit smoothieissa ovat myös erittäin hyvä lisä!
Sanotaan, että suhtaudun ruokailuun sen verran lepposasti, etten revi hiuksia päästäni jos lounaslautaseltani ei lihaa tai tofua löydy. Tiedostan mikä on terveellistä ja pyrin syömään sitä. Olen perillä myös proteiinintarpeestani. Koko hommassa on kuitenkin mukana maalaisjärki ja kokonaisvaltainen hyvinvointi on se pääasia. Jos jonain päivänä proteiineja on syöty liian vähän ja jonain taas liikaa niin siihen ei onneksi kuole.
saratickle
Posted at 09:36h, 10 JuneMä oon ihan samoilla linjoilla kanssasi. Ensinnäkin proteiinia on muuallakin kuin rahkassa, patukoissa ja lihassa. Itse syön kyllä lihaa, mutta pyrin yleensä pitämään viikossa päivän tai kaksi “lihattomana”.
Tyypillisestihän proteiinia tuputetaan joka lähteestä. “Proteiini on terveellistä ja sitä pitää syödä paljon”. Jengille tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää, että liika proteiini on ylimääräistä energiaa ja muuttuu rasvaksi.
Oma proteiinintarve kannattaa ehdottomasti tiedostaa ja joo, suunnitella aterioita sen mukaan, mutta järki käteen. Meikäläisellä proteiinit tulevat kananmunista, lihasta, kalasta, vihanneksista, täysjyvästä, pähkinöistä. Lisäksi käytän maitotuotteita hillitysti (koska vatsani ei yksinkertaisesti kestä niitä). Smoothieiden joukkoon tulee heitettyä usein hamppu- tai riisiproteiinia.
kata_eric
Posted at 21:48h, 10 JuneItse kaipaan proteiinia ihan vaan siksi koska se pitää kylläisenä ja energisenä. En pärjää pelkillä kasviksilla, ko. annoksella pysyisin kylläisenä ehkä tunnin tai jotain 😀 lisäisin tuohon tofua! Minäkin oon kyllä luopunut jostain rahkojen tankkaamisesta, sitä pidän myös ihan turhana.
laiskimus
Posted at 20:07h, 10 JuneNooh itse en jaksaisi tehdä päivittäin ruokaa, kyllähän se nyt on vaan nopeampaa törkätä mikroon ruokaa. Töissä on myös aika vaikea alkaa yhtäkkiä kokkailemaan.
mikaelaaaah
Posted at 08:31h, 11 JuneNiin, ne evääthän tehdään 2-3 päivää etukäteen ja tyrkätään mikroon duunissa. Valintoja.. Aina ei jaksais laittaa ruokaa mutta on se vaan niin kiva syödä ihan oikeeta safkaa töissäkin.
rosku
Posted at 11:03h, 11 JuneTästä inspirotuneena paistoin pannulla juuri munakoisoa, lanttua, bataattia ja purjoa. Siis NAM. Miksi en ole ennen tajunnut tätä vaan ostanut aina jotain pakastevihanneksia ja tyrkännyt ne pannulle. Olihan toi nyt satakertaa parempaa!!
Ja paskapuhetta (anteeksi) että kasvikset ei maistu muka miltään HAH. Ihmeellisiä syitä ihmiset keksivätkin.
Kiitos mahtavasta blogista Sara<3 saan susta niin paljon inspiraatiota.