Miksi ja miten käytän lisäravinteita

*Kaupallinen yhteistyö: Sportyfeel

Lisäravinneviidakko. Sitä se toden totta on. Muistan kun joskus saliharrastuksen alkuaikoina yritin googletella sopivaa palautusjuomaa. Hakusanat “hyvä palautusjuoma” veivät minut kerta toisensa jälkeen kehonrakentajien keskustelupalstoille, joissa ruodittiin missä palkkarissa on nyt eniten L-treoniinia ja lysiiniä ja pljdöjhljklölnljtsiiniä.

Omituisen näköisiä jättiläispurkkeja sekä haukuttiin, että kehuttiin ja pelkän tangon kanssa treenaava Sara oli umpikujassa. Noh, nuo palstat eivät välttämättä ole niitä paikkoja, joista perustreenaajan kannattaisi lähteä vastauksia etsimään. Pelkällä tangolla treenaavan nyt ainakaan. Lisäravinteiden, kuten monen muunkin asian kanssa kannattaa muistaa se kaikille tuttu maalaisjärki.

DSC_1871.jpg

Tsekkaa osallistumisohjeet käsilläseisontahaasteeseen postauksen lopusta

 

Milloin lisäravinteita? 

Ohjeeni liikuntaa/saliharrastusta alottelevalle on unirytmi ja monipuolinen ruokavalio kuntoon, näillä pärjää alkuun. Kun kuntosalilla treenaaminen lähtee tavoitteellisemmaksi ja tankoon alkaa ilmestyä useampi levypaino, nappaa palautusjuomat käyttöön. 

 

Miksi lisäravinteita?

Miksi lisäravinteita, miksei vaikka omena tai banaani? Kaikessa yksinkertaisu palautusjuoman/proteiinipatukan ero banaaniin on se, että se sisältää niin proteiineja, hiilareita kuin rasvojakin, kun taas banaani koostuu lähes pelkästään hiilareista. Hyvä lisäravinne on ikään kuin pieni ateria, se on ainoastaan huomattavasti helpompi vaihtoehto sille, että kantaisit käsilaukussasi/roudaisit salille purkissa kanaa, riisiä ja vihanneksia. Huom! Lisäravinteet eivät kuitenkaan ole oikeaa ruokaa, eivätkä toimi ruoan korvikkeina vaan nimensä mukaan lisänä normaalissa ruokavaliossa. Lisäravinteiden kohdalla toimii se vanha tuttu, puhkihokemani sana: kohtuus. 

 

Miksi palautusjuoma? 

Treeni ja palautuminen kulkevat käsi kädessä. Lihashuollon, levon ja riittävän unen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota ravintoon. Salikassistani löytyy tyypillisesti kuvissakin näkyviä palautusjuoma-annospusseja, jotka on helppo vetää treenin jälkeen (huomattavasti mukavempaa muuten näin kuin kantaa mukana toista sheikkeriä, johon on kotona annosteltu palautusjauhe valmiiksi…..). Salin ja palautusjuoman jälkeen tarvitaan kunnon ruokaan. Menenkin salilta lähes aina suoraan kotiin ja syön heti aterian.

Töissä olleet lihakset tarvitsevat energiaa, jotta keho palautuu ennalleen. Ajattelen sen usein niin, että ilman palautumisjuomaa, en olisi kondiksessa seuraavissa treeneissä enkä pystyisi pistämään kaikkea peliin seuraavana päivänä salilla tai lenkkipolulla. Mikäli en palaudu, en siis myöskään kehity. 

 

DSC_2232.jpg

 

Mikä on hyvä lisäravinne?

Tämä riippuu siitä mitä tarvitset. Välipalana syöty proteiinipatukka pitää sinut kylläisenä pidempään kuin proteiiniton patukka. Pitkäkestoisen kestävyystreenin jälkeen (15-25km:n juoksu) elimistö vaatii hiilarivarastojen täyttöä, jolloin palautusjuomassa on syytä olla laadukkaita hiilihydraatteja. Tiukan salipuristuksen jälkeen lihakset taas vaativat enemmän proteiinia. Niin tai näin, ruoka on se ykkösjuttu. Muista siis syödä treenin ja palkkarin jälkeen!

Lisäravinteiden ravintoarvot siis vaihtelevat lattiasta kattoon. Tilanteeseen sopivan proteiini-hiilari suhteen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota siihen taulukossa hiilihydraattien alapuolella olevaan kohtaan, sokerin määrään. Joihinkin palautusjauheisiin on lisätty isojakin sokerimääriä, mikä on aivan turhaa. Esimerkiksi juurikin näissä Sportyfeelin 30g:n annospusseissa minttusuklaassa (1,7g) ja vaniljassa (2,0g) sokeria on hyvin vähän.

 

Oma suhteeni lisäravinteisiin

Käytän niitä välipaloina ja treenin yhteydessä. Kaupungilla ollessani, nälän yllättäessä on tyypillistä poiketa nappaamaan kioskilta esim. proteiinipatukka välipalaksi. Tosin nykyään olen jo niin ovela, että kannan paria mukana (!!). Palautusjuomaa juon tyypillisesti salitreenin/rankemman juoksutreenin jälkeen (veteen sekoitettuna). Kovemman treenikauden aikana ja maksimeja treenatessa saatan käyttää ennen treeniä juotavia latausjuomia tai kesken treenien juotavia aminohappojuomia.

 

Sportyfeel suosikit

Kuten mainitsinkin, Sportyfeelin kerta-annospussit ovat olleen pelastukseni. Niistä minttusuklaa ehdoton lemppari. Tämän kesän hitti ovat myös olleet raakapatukat, joita olen syönyt välipalana tai herkkuhetkinä. Etenkin Taateli-kookos raw bar on niiiiiiin hyvää. Nämä kaksi muutakin ovat kyllä kokeilun arvoisia 😉

 

DSC_2339.jpg

 

Ja vielä olis pikku juttu. Nyt nimittäin alkaa…….

 

Käsilläseisontahaaste!

Jotta syksyllä pysyt energisenä ja oppisit jotain uutta, ota vastaan Sportyfeel -käsilläseisontahaaste ja opi seisomaan käsilläsi 30 päivässä!! Huom. aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla.

Tallenna numero 040 630 0173 puhelimeesi ja lähetä siihen WhatsApp-viesti “haaste” ja olet mukana treeniohjelmassa. Ensimmäinen viesti tulee 1.9. Saat syyskuun aikana siis joka päivä Fitness-ammattilaisten laatiman päivän käsilläseisontatreeniohjeen. Noudata ohjeita tarkasti tavoitteessa onnistuaksesi!

Jaa treenikuvasi Instagramiin hashtagilla #sportyfeelchallenge. Päivittäin palkitaan yksi treenaaja, lisäksi pääpalkintona vuoden Sportyfeel-tuotteet. Lisätietoa käsilläseisontahaasteesta ja arvonnasta lisää täällä

 

xx Sara

5 Comments
 • Suvi K.
  Posted at 07:22h, 14 August

  Saanko udella mitä proteiinipatukoita käytät? 🙂 Mä olen yrittänyt etsiä sopivia, mutta kaikissa on jotain vatsalle epäystävällistä (gluteenia, makeutusaineita jne.) tai sitten pähkinöitä joille olen allerginen.

 • JoYlimys
  Posted at 12:52h, 14 August

  Erittäin hyödyllinen postaus! Oon näitä miettiny ja pohtinu 🙂 Mutta… mistä toi ihana matto on viimesessä kuvassa?

 • Haaveilija
  Posted at 14:16h, 14 August

  Moikka sara! Haluaisin kysyä paria asiaa, olen 160 pitkä ja painan alle 50kg (vaihtelee 45-49kg välillä). Pidän kropastani, mutta reidet ovat mielestäni isog ja höllyvät sekä polvissa on myös ylimääräistä rasvaa ja näyttävät siten kovin leveiltä. Millaisella liikunnalla/ruokavaliolla voin vaikuttaa näiden kiinteyttämiseen, osaisitko neuvoa millaisella ohjelmalla minun kannattaa aloittaa ja miten jatkan kiinteyttämistä siitä eteenpäin. Unelmoin jaloista jotka sinä omistat ja toimit siten myös motivaation lähteenäni! 🙂

 • Mikko ? Private Blend
  Posted at 06:54h, 15 August

  Viidakko tosiaan, tai suo 😉 Lisäravinneämpärit ja ne listat tusinasta ‘pakollisesta’ aineesta, joita pitäisi syödä, että edes kannattaa käydä salilla ovat kyllä hämmentäviä. No ehkä tästäkin olisi löydettävissä joku keskitie 🙂

 • Vierailija
  Posted at 11:42h, 20 August

  Ihanat trikoot!! Mistä ne on?